![]() |
Cytat:
Wszystko :) Gry, filmy, muzykę, nawet soft. Nadal są goście od przerabiania konsol i wgrywania map do nawigacji. To miejsce się po prostu ominął postęp i upływ czasu :szczerb: I mam nadzieję że tak zostanie a nie zbudują na miejscu giełdy jakieś kolejne (tfu, tfu!) osiedle zamknięte dla "elyty" |
Obejrzałem. Film dość długi, ale ciekawy i dobrze zmontowany. Poruszający wiele wątków i historii. Fajnie, że jest osoba z Trójmiasta, która opowiada jak wyglądało to w moich rodzinnych stronach. O wielu rzeczach sobie przypomniałem, bo już zupełnie wypadły mi z pamięci. Przy opowieściach jak walczono o stoliki uśmiałem się do łez, wszędzie było podobnie. Niezdecydowanym polecam zobaczyć.
|
Cytat:
Cytat:
Czy tylko np Filmy, muzykę? Pirackich gier nie widziałem już dawno. Może ze 3-4 lata temu można było kupić coś na konsole, ale nie na PC. Raczej większość już jak chce "piracić", to po prostu to skąd gdzieś ściągnie. |
Cytat:
W Krakowie giełda nadal działa i odkąd zacząłem tam chodzić (koło 2010) niewiele się zmieniła. Ludzi jest sporo, choć wiadomo że w niedziele więcej. Co ciekawe pirackie płyty nadal można kupić :P |
Cytat:
Czasem zdarza mi się tam wpaść, aby coś kupić. Można nawet sprawdzić (używany) sprzęt, który chce się kupić (czy działa\uruchamia się). Cytat:
Po jednej stronie było więcej całego segmentu związanego z komputerami. Po drugiej więcej elektroniki\elektryki. Jest jeszcze Wolumen, tam też jest sporo jeśli chodzi o elektronikę, elektrykę, pare stanowisk z grami na konsole... ale to nie to samo, co typowa giełda komputerowa. ------------------------------------------------------------------------------------------ Dla każdego ta stara giełda to było co innego. Prawa autorskie jeżeli chodzi o informatykę w Polsce nie były chyba wtedy jakoś rozwinięte. O ile w ogóle jakieś były?! Sam kiedyś jeździłem do szkoły na Grzybowskiej po... Nie było za to jakieś kary, więc jak to się zmieniło, to było trochę szkoda. Dlatego może tak bardzo się pamięta te "piraty". Klimat zdecydowanie był wtedy niesamowity. A rozwój chociażby PC, był okrutny (w sensie dość szybko sprzęt się "zużywał"). Teraz w 2018 już na Batorego jest już inaczej. Aczkolwiek przez spory czas również tam było wtedy dużo sprzętu. ---------------------------------------------------------------------- BTW Może uda mi się ten film jakoś obejrzeć. 2 godz z tytuba mogło by zabić mój skromny transfer. |
Doskonale wiem, o czym mówisz. Sam do giełd miałem daleko i jeździłem od przypadku i potrzeby - najbliżej do Wrocka 100km.
Jak sobie przypomnę, że w latach 90-tych za commodorem 64 stałem w kolejce do busa pod drzewem, którego pełnego sprzedawali w 2 godziny, i nie był to jeden, to łezka się kręci. Potem w zasadzie głównie po płytki, które kupowałem na kartony (200szt slim w kartonie), czasem jakiś sprzęt którego nie było w sklepie albo w chorych cenach. Ciekaw jestem, co teraz we Wrocku słychać w temacie? Żyją jeszcze w jakiejś formie te giełdy elektroniczne/komputerowe? Słyszałem, że kiepsko ale każdy tylko powtarza co słyszał, nic pewnego. |
Film zostawiam sobie na wieczór, zachęciło mnie pierwsze 10 minut. Tak jak mówią goście w filmie, giełdy były czymś znacznie więcej niż tylko handlem samym w sobie. Niedobrze, że obecnie kojarzą się wyłącznie ze sprzedażą nielegalnego oprogramowania. To był rozwój informatyczny całego kraju, rozbudzanie ciekawości, nauka, wymiana doświadczeń czy nawiązywanie przyjaźni. Trudno sobie wyobrazić ile czasu zajęłoby wprowadzenie ludzi w tajniki komputerowej wiedzy bez nich. Kto przeżył ten czas wie o czym mowa :taktak:
|
Cytat:
W podziemiach już od lat prawie sama elektronika, ale też się to kurczy. |
A jak to obecnie wygląda w Krakowie, bądź w innych miastach?
|
czysta nostalgia, mój pierwszy piracki Windows 3.1 :sciana:
na ośmiu dyskietkach 3,5 cala :ysz: |
Nie żebym narzekał, ale...
Czasy świetności tej giełdy na Batorego raczej już nie wrócą. Obecnie jest tam coś około 10-15 stanowisk. Trochę gier (używ\nowe), starszych\nowszych sprzętów, peryferia... Wciąż jednak można się potargować (jak to na giełdzie). Sporo osób albo pootwierało sklepy (np pod skrzyżowaniem Al.Niepodległości/Armii Ludowej jest większy wybór jeżeli chodzi o nowszy sprzęt), przerzuciło się na sprzedaż internetową, etc. Może trochę lepiej jest tam na Wiosnę\Lato, szaleństwa niestety nie ma. |
W Warszawie za Stodołą nadal można poczuć ten klimat, giełda nie umarła. :D
|
Dla tych co tęsknią za tamtymi czasami, a wiem że takich tu nie brakuje polecam doskonale zrealizowany materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=XSb-PPQEU7k Uwaga, materiał ma charakter NOSTALGICZNY. Tak już nigdy nie będzie (to dla tych co za tymi czasami tęsknią). |
za 200 to raczej nie ale za 300-400 pewnie tak
|
Witam
Czy na gie***322;dzie b***281;d***281; m***243;g***322; kupi***263; jakis przyzwoity komputer za ok 200 z***322;? |
Ja tak sprawdzałem monitor. Gość powyswietlał pare obrazków i to z pod dosa :o Już nic nie mówiłem bo szkoda było słów... :D
|
!!!witam!!!
No, gielda spoko, nic mi nie ukradli, nie znalazlem tez nic czego sie niespodziewalem, zakupy przebiegly dobrze ---- Asus P2B i Ram jest......:) PS:|| Strasznie podabal mi sie test plyty glownej, ktory robia ci goscie przed zakupem u nich --- sprawdzaja czy dziala plyta glowna, spoko to wyglada:cool: 8-) |
wszedzie kradno, wchodząc na jakies koncerty, giełdy gdzie trzeba sie przeciskac miedzy ludzmi, to pieniadze w skarpetke a telefon w kieszeń wew. kurtki :)
|
!!!witam!!!
Dzieki za uwagi co do tych kradzierzy, bedze musial sie jakos zabezpieczyc................ ........Na na gielde jade poczesci aby zlozyc jakegos kompa dla starszego, PII\PIII......... |
Cytat:
|
Jeśli chodzi o cd na giełdzie to legalnych jest 1% a 99% nie... :D:D
|
Cytat:
Sa tam rzeczy legalne i nie... ;) :) |
No pewnie ze znajdziesz:) Jest tam wszystko a nawet wiecej niz sadzisz :P
|
!!!witam!!!
Dzieki, jakbym mial jakies problemy to sie skontaktuje....... PS. Mam nadzieje ze na tej gieldzie znajdze rozne elementy komputerowe, plyty glwne, obodowy, monitory itp. ????? |
|
Oczywiscie ze jest
Musisz udac sie na ulice Balicką . Gielda czynna jest w soboty i niedziele gdzies od 7-14. Oczywiscie po 13 nie ma po co tam isc bo polowy ludzi juz nie ma wiec dobra pora to 9-10. Jezeli interesuje cie poradnik "jak dojechac autobusem/tramwajem" to pisz.:) |
Krakowska Giełda komputerowa.......
!!!witam!!!
Czy nie slyszeliscie o czyms takim(napewno jest), nie moge niec w sieci znalesc, interesuje mnie czy jest taka gielda, dokladnie gdzie, i kiedy(zapewne w niedziele)......... PS. Ja mieszkam na podkarpaciu moze jest jeszcze gdzies blizej jakas naprawde dobra gielda z czesciami Komputerowymi....(Hardware)..... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:50. |