Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nad plytkami rozwazan kilka . . . (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nad-plytkami-rozwazan-kilka-21450/)

puch 20.05.2003 01:11

Ja do Lite-On'a 48246S też dostałem płytę HS (12x), a nie US, choć przecież takie obsługuje. Widocznie sytuacja była taka, że te "lewe" Plasmony US były dostarczane w tak niewielkich ilościach, że firma dokładała je tylko do "szczytowych" napędów 52x.
Wg tego testu na cdfreaks płyta ta, nagrana z prędkością 24x nie dawała się odczytać (próbowali zarówno zapisu, jak i odczytu na różnych napędach); natomiast po zapisie z prędkością 16x wszystko było OK.

-Sid-The-Rat=> 20.05.2003 00:08

do mojego litka 48246s producent dodal RW 12x... ktore chyba jest US bo nie nagrywa jej ani lg32x ani tdk12x.. a do litka jakos jeszcze nie mialem okazji go wlozyc...

jestem troche rozczarowany - i tak - to jest plasmon.. cale szczescie ze mam 10 sztuk RW firmy esperanza ktore juz sporo zniosly (bylo ich 15 ale czesc miala wypadki) i 2sztuki rw tdk [wszystko to HS] - roznica pomiedzy hs i us mnie nie kreci wiec nie bede wydawal takiej kasy na w sumie zbedny gadzet

puch 19.05.2003 22:00

A czy ktoś już sobie taką Esperanzę RW-US kupił? Ciekaw jestem, kto jest jej producentem. Czy jakiś ewentualny posiadacz mógłby to sprawdzić? Bo jeśli to ten sam Plasmon, którego Lite-On dodawał do napędów (a może to była tylko taka padnięta seria?), to może się okazać, że to płytka faktycznie tylko 16x.

A małe płytki w wersji zwykłej i HS można kupić nie tylko Dysana, ale też Esperanzy, Datexa... trzeba tylko uważnie patrzeć na oznaczenie prędkości. Jeśli chodzi Wam o przenoszenie danych i użycie płytek w różnych, przypadkowych miejscach, to chyba bezpieczniej jest używać 1-4x.

Z InCD korzystam regularnie, zapisując w czasie pracy kopie dokumentów - tak na wszelki wypadek...

CIAPEK 19.05.2003 21:46

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Te problemy z predkoscia ponizej 8 to do CDR bylo.
Ja nie korzystam z InCD - jakos mi to nie podchodzi.
Poza tym to dodatkowy program a ja nie lubie miec w kompie ... nieporzadku :)

To jak juz mowilmy o zapasach to ja sie postanowilem zaopatrzyc w super plytki - TDK metalic cake 25 od riteca (sporo zaplacilem, ale na byle co ich nie zmarnuje :) )

Dawno nie widziałem tak miłej odpowiedzi. Aż miło się czyta taki post. Dzięki pawelblu o to chodziło i wszystko jasne.:piwo: :)
InCD też mi nie podeszło (szału nima ;) )
:3msie:
Cytat:

puch napisa***322;(a)
Malutkie płytki (także Dysana) można dostać zarówno w wersji 1-4x, jak i HS (4-8-10-12x).(.........)
Tak nagle sypnęło postami, że innych nie zauważyłem :). Puch! I nastał jasność!;)Też dzięki za wytłumaczenie i wszystkim, których wciągnął ten temat, hehe.

Krzycho83 19.05.2003 21:43

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Hehe, zapasy to mialem, jak sobie 50 sztuk MMOROW sprawilem, bo po 1 PLN byly, w pelnych pudelkach... :)

Co do zapasow, to kilka miesiecy temu kupilem 50 plytek Mediasonic ;) za 30 zeta. Plytki byly z Auchana, ale kupilem je gdzie indziej ;) Do tej pory mam jedna paczke 25 sztuk nie otwierana, z drugiej gdzies ponad polowa poszla na surowce wtorne a reszta jak sie uda, to sluzy jako nosniki na przetrzymanie, gdy zabraknie innych plytek :D

Poza tym kupuje tylko Akossy w zaufanym sklepie (hurtowni) i czasem jakis Tedek gdy trzeba nagrac cos waznego :)

puch 19.05.2003 21:40

Malutkie płytki (także Dysana) można dostać zarówno w wersji 1-4x, jak i HS (4-8-10-12x). (niestety, oznaczenie u Dysana mało się wyróżnia, trzeba uważnie patrzeć). Małej płytki HS nie mogłem kiedyś, niestety, odczytać w starym napędzie CD-ROM LG 32x - płyty RW zwykłe czyta (i nie zależy to od ich wielkości - po prostu nie czyta RW-HS. Trzeba zatem zwrócić uwagę na to, gdzie się będzie takie płytki odczytywać. A w ogóle te małe są bardzo wygodne, bo można je zawsze mieć przy sobie... Jeśli do przenoszenia danych tak "na wszelki wypadek" to lepiej mieć zwykłą 1-4x.

Wszystkie nagrywarki powinny rozpoznać i zapisać płyty RW 1-4x, co najwyżej nie będą dostępne prędkości mniejsze niż 4x. Dolna granica 8x dotyczy tylko płyt CD-R.

sayan 19.05.2003 21:39

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Hehe, zapasy to mialem, jak sobie 50 sztuk MMOROW sprawilem, bo po 1 PLN byly, w pelnych pudelkach... :)

moje zapasy w tej chwili to dwa AKOSSy w slimach :) ( i to jeszcze kuzyn przyniósł zeby mu filmy nagrac, ale zapomniał :) ) do tego 8x MediaStore ale juz mam osiem ANIME przyszykowane zeby wypalic :)

ostatnio sie wycFFaniłem i podbieram bratu cdeki ciekawe jak dlugo na tym wyciągne :P

Krzycho83 19.05.2003 21:37

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle ???) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie???

Tez uzywam identycznego Dysana, z tym ze sformatowalem go sobia na format UDF w InCD. CO prawda zjadlo jakies 50 MB ale ale teraz to juz zupelnie dziala jak dyskietka :)

Gorzala 19.05.2003 21:33

pawelblu 19.05.2003 21:31

Te problemy z predkoscia ponizej 8 to do CDR bylo.
Ja nie korzystam z InCD - jakos mi to nie podchodzi.
Poza tym to dodatkowy program a ja nie lubie miec w kompie ... nieporzadku :)

To jak juz mowilmy o zapasach to ja sie postanowilem zaopatrzyc w super plytki - TDK metalic cake 25 od riteca (sporo zaplacilem, ale na byle co ich nie zmarnuje :) )

puch 19.05.2003 21:30

Hmm... Wg testu na www.cdfreaks.com do napędu Lite-On 52246S producent dołączał firmowaną przez siebie płytkę CD-RW-US, której faktycznym producentem wg ATIP był Plasmon. Płytka po nagraniu z prędkością 24x nie dawała się odczytać...
Ciekaw jestem, kto jest faktycznym producentem tych płyt Esperanza? (u mnie "na prowincji" jeszcze ich w sprzedaży nie widziałem).

Gorzala 19.05.2003 21:27

Moj 24102B bez trudu nagrywa tego DVisiona z maxymalna predkoscia (10x)... ;)

CIAPEK 19.05.2003 21:23

o kurcze! :) Widze, że pozytywne wrażenia. Chyba w to wejde. A to że speedy 1-4X wiele nie robi bo i tak wiele danych na tym nie nagramy więc wiecznie czekac nie bedziemy ;). A palarka i programy do wypalania bez problemu wykrywają te szybkości? Bo poruszany był temat nie raz nagrywania poniżej 8X i mówiono, że nowsze napędy nie obsługują tej szybkości.

Ja z RW mam Akossa 12X i to może przez nią nie używam InCD bo nie mogłem poprawnie sformatować tej RW do współpracy z InCD. A jak u Was? Korzystacie z tego InCD?

P.S. Jak już przy płytkach to dziś kupiłem sobie zapas. 10 Verbatimów Crystal Super Azo--> podobno dobre, ale fakt, że paluchy widać... i tańsze, dobre Akossy (też 10). Myśle, że dobry zapas :)

Gorzala 19.05.2003 21:22

Ja sprawilem sobie DVisiona, fajna sprawa, i do tego 10x... ;)
Oprocz tego mam pudelko Color Dysanow... :)

pawelblu 19.05.2003 21:16

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
... Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie???

Uzywam dokladnie tego nosnika uzywam - fajna akcja taki "pocket CD".
Coz moge powiedziec - nie mialem problemow: odczyt - raczej nie ma problemow (wiekszosc czytnikow chwyta - chociaz sie balem bo to nie dosc ze 8 cm to jeszcze RW :) ). Spawanie na tym tez standart.
No i ten Dysan malutki ma bardzo estetyczny wyglad. Jeden minus - predkosci 1x-4x.

sayan 19.05.2003 21:14

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle ???) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie???

bardzo poreczne,

takie RW Datexa nosiłem jakiś czas (kumpel pożyczył) bo było potrzebne :) BARDZO BARDZO PORĘCZNE, jak jeszcze ma sie do tego ładne opakowanie :)

a co do tych mniejszych cd, to swego czasu nagrałem sporo Platinum ale cd-r.

CIAPEK 19.05.2003 21:11

Co myślicie???

pawelblu 19.05.2003 21:04

Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x.
No ale:
1.) I tak sporo placiles, bo ja za Dysana 12x placilem 3 zeta (moze 4 ale chyba 3)
2.) TDK to nie esperanza a w CDRW to wydaje mi sie ze marka ma duze znaczenie.

PS. - sayan tez kupilem sobie 2 sztuki Nashua bo moja stara nagrywarka nie palila HS a to byly jedyne zwykle jakie znalazlem od dluzszego czasu wtedy w hipermarkecie - nie narzekam oprocz tego ze zgubilem jedna :)

sayan 19.05.2003 21:04

Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x.

co do RW .. to ja caly czas jade na NASHUA(tak to sie pisze ?) 4x, kupiłem kiedys kilka sztuka za przysłowiowe grosze. No i tak mam, a że bardzo żadko używam RW to niewypowiadam sie na temat jakości.

Krzycho83 19.05.2003 20:54

Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke) ???

pawelblu 19.05.2003 20:53

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !!
Nie chcialem samemu pisac przemowienia - mam nadzieje ze temat sam sie potoczy tworzac wywod odnosnie plyt.
Glownie chodzi mi o to ze dotychczasowy monopolista rynku plyt Ultra speed ma teraz konkurenta, ktory latwo sie nie podda. Z jednej strony od Verbatim w celu utrzymania sie na rynku US dostaniemy pewnie zmodyfikowana wersje istniejacego juz porduktu (ktory bedzie bardziej trwalszy - moze zastosuja jakas dodatkowa powierznie ochronna), a drugiej strony (Esperanza) na rynek wchodzi znaczaca na rynku marka srenio-niskiej polki ktora swoja pozycje na rynku bedzie budowala poprzez obnizanie ceny. Jak widac inauguracja na rynku jest dosc ostrozna - zaczelo sie od wysokiego pulapu cenowego. Teraz wiec zapewne Esperanza po kilkutygodniowym zbadaniu rynku zacznie obnizac cene, do poziomu w ktorym zakup wiekszej ilosci plyt US tej firmy bedzie kuszaco dobrym rozwiazaniem. Jak widac Esperanza juz jest tansza od Verbatima ktory juz swoje doswiadczenie w kwestii US ma. Czy jednak oplaca sie kupic dostepna na rynku plytke Verbatima CDRW US 24 czy lepiej czekac wytrwale na pojawienie sie US Verbatima w nowej odslonie ktora bylaby przygotowana na walke z konkurencja, co jak wiadomo wymusza podniesienie jakosci. Oczywiste jest teraz ze utrzymywanie niskiej produkcji plyt US przez Verbatima nie wyjdzie mu na dobre, gdyz luke na pewno wykorzystaja inni - np. Esperanza.
Ufffffff, ale mi sie napisalo :)

sayan 19.05.2003 20:33

P.S. ja tak nie na temat :

po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !!

a co do płytek:

Titanum wypaliłem dokładnie jedną paczke (10 sztuk) wszystkie w idealnym porządku !! a na zielone DATEXY nagrywał mi kumpel filmy i też jest spoko.

pawelblu 19.05.2003 20:25

nad plytkami rozwazan kilka . . .

No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke) ???
Oprocz tego co powiecie o plytkach Titanum i Datexach zielonych (ale Datex zielony 700MB Kick-out !!!)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51.