![]() |
Ja do Lite-On'a 48246S też dostałem płytę HS (12x), a nie US, choć przecież takie obsługuje. Widocznie sytuacja była taka, że te "lewe" Plasmony US były dostarczane w tak niewielkich ilościach, że firma dokładała je tylko do "szczytowych" napędów 52x.
Wg tego testu na cdfreaks płyta ta, nagrana z prędkością 24x nie dawała się odczytać (próbowali zarówno zapisu, jak i odczytu na różnych napędach); natomiast po zapisie z prędkością 16x wszystko było OK. |
do mojego litka 48246s producent dodal RW 12x... ktore chyba jest US bo nie nagrywa jej ani lg32x ani tdk12x.. a do litka jakos jeszcze nie mialem okazji go wlozyc...
jestem troche rozczarowany - i tak - to jest plasmon.. cale szczescie ze mam 10 sztuk RW firmy esperanza ktore juz sporo zniosly (bylo ich 15 ale czesc miala wypadki) i 2sztuki rw tdk [wszystko to HS] - roznica pomiedzy hs i us mnie nie kreci wiec nie bede wydawal takiej kasy na w sumie zbedny gadzet |
A czy ktoś już sobie taką Esperanzę RW-US kupił? Ciekaw jestem, kto jest jej producentem. Czy jakiś ewentualny posiadacz mógłby to sprawdzić? Bo jeśli to ten sam Plasmon, którego Lite-On dodawał do napędów (a może to była tylko taka padnięta seria?), to może się okazać, że to płytka faktycznie tylko 16x.
A małe płytki w wersji zwykłej i HS można kupić nie tylko Dysana, ale też Esperanzy, Datexa... trzeba tylko uważnie patrzeć na oznaczenie prędkości. Jeśli chodzi Wam o przenoszenie danych i użycie płytek w różnych, przypadkowych miejscach, to chyba bezpieczniej jest używać 1-4x. Z InCD korzystam regularnie, zapisując w czasie pracy kopie dokumentów - tak na wszelki wypadek... |
Cytat:
InCD też mi nie podeszło (szału nima ;) ) :3msie: Cytat:
|
Cytat:
Co do zapasow, to kilka miesiecy temu kupilem 50 plytek Mediasonic ;) za 30 zeta. Plytki byly z Auchana, ale kupilem je gdzie indziej ;) Do tej pory mam jedna paczke 25 sztuk nie otwierana, z drugiej gdzies ponad polowa poszla na surowce wtorne a reszta jak sie uda, to sluzy jako nosniki na przetrzymanie, gdy zabraknie innych plytek :D Poza tym kupuje tylko Akossy w zaufanym sklepie (hurtowni) i czasem jakis Tedek gdy trzeba nagrac cos waznego :) |
Malutkie płytki (także Dysana) można dostać zarówno w wersji 1-4x, jak i HS (4-8-10-12x). (niestety, oznaczenie u Dysana mało się wyróżnia, trzeba uważnie patrzeć). Małej płytki HS nie mogłem kiedyś, niestety, odczytać w starym napędzie CD-ROM LG 32x - płyty RW zwykłe czyta (i nie zależy to od ich wielkości - po prostu nie czyta RW-HS. Trzeba zatem zwrócić uwagę na to, gdzie się będzie takie płytki odczytywać. A w ogóle te małe są bardzo wygodne, bo można je zawsze mieć przy sobie... Jeśli do przenoszenia danych tak "na wszelki wypadek" to lepiej mieć zwykłą 1-4x.
Wszystkie nagrywarki powinny rozpoznać i zapisać płyty RW 1-4x, co najwyżej nie będą dostępne prędkości mniejsze niż 4x. Dolna granica 8x dotyczy tylko płyt CD-R. |
Cytat:
moje zapasy w tej chwili to dwa AKOSSy w slimach :) ( i to jeszcze kuzyn przyniósł zeby mu filmy nagrac, ale zapomniał :) ) do tego 8x MediaStore ale juz mam osiem ANIME przyszykowane zeby wypalic :) ostatnio sie wycFFaniłem i podbieram bratu cdeki ciekawe jak dlugo na tym wyciągne :P |
Cytat:
Tez uzywam identycznego Dysana, z tym ze sformatowalem go sobia na format UDF w InCD. CO prawda zjadlo jakies 50 MB ale ale teraz to juz zupelnie dziala jak dyskietka :) |
Hehe, zapasy to mialem, jak sobie 50 sztuk MMOROW sprawilem, bo po 1 PLN byly, w pelnych pudelkach... :)
|
Te problemy z predkoscia ponizej 8 to do CDR bylo.
Ja nie korzystam z InCD - jakos mi to nie podchodzi. Poza tym to dodatkowy program a ja nie lubie miec w kompie ... nieporzadku :) To jak juz mowilmy o zapasach to ja sie postanowilem zaopatrzyc w super plytki - TDK metalic cake 25 od riteca (sporo zaplacilem, ale na byle co ich nie zmarnuje :) ) |
Hmm... Wg testu na www.cdfreaks.com do napędu Lite-On 52246S producent dołączał firmowaną przez siebie płytkę CD-RW-US, której faktycznym producentem wg ATIP był Plasmon. Płytka po nagraniu z prędkością 24x nie dawała się odczytać...
Ciekaw jestem, kto jest faktycznym producentem tych płyt Esperanza? (u mnie "na prowincji" jeszcze ich w sprzedaży nie widziałem). |
Moj 24102B bez trudu nagrywa tego DVisiona z maxymalna predkoscia (10x)... ;)
|
o kurcze! :) Widze, że pozytywne wrażenia. Chyba w to wejde. A to że speedy 1-4X wiele nie robi bo i tak wiele danych na tym nie nagramy więc wiecznie czekac nie bedziemy ;). A palarka i programy do wypalania bez problemu wykrywają te szybkości? Bo poruszany był temat nie raz nagrywania poniżej 8X i mówiono, że nowsze napędy nie obsługują tej szybkości.
Ja z RW mam Akossa 12X i to może przez nią nie używam InCD bo nie mogłem poprawnie sformatować tej RW do współpracy z InCD. A jak u Was? Korzystacie z tego InCD? P.S. Jak już przy płytkach to dziś kupiłem sobie zapas. 10 Verbatimów Crystal Super Azo--> podobno dobre, ale fakt, że paluchy widać... i tańsze, dobre Akossy (też 10). Myśle, że dobry zapas :) |
Ja sprawilem sobie DVisiona, fajna sprawa, i do tego 10x... ;)
Oprocz tego mam pudelko Color Dysanow... :) |
Cytat:
Coz moge powiedziec - nie mialem problemow: odczyt - raczej nie ma problemow (wiekszosc czytnikow chwyta - chociaz sie balem bo to nie dosc ze 8 cm to jeszcze RW :) ). Spawanie na tym tez standart. No i ten Dysan malutki ma bardzo estetyczny wyglad. Jeden minus - predkosci 1x-4x. |
Cytat:
bardzo poreczne, takie RW Datexa nosiłem jakiś czas (kumpel pożyczył) bo było potrzebne :) BARDZO BARDZO PORĘCZNE, jak jeszcze ma sie do tego ładne opakowanie :) a co do tych mniejszych cd, to swego czasu nagrałem sporo Platinum ale cd-r. |
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle ???) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.
Co myślicie??? |
Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
1.) I tak sporo placiles, bo ja za Dysana 12x placilem 3 zeta (moze 4 ale chyba 3) 2.) TDK to nie esperanza a w CDRW to wydaje mi sie ze marka ma duze znaczenie. PS. - sayan tez kupilem sobie 2 sztuki Nashua bo moja stara nagrywarka nie palila HS a to byly jedyne zwykle jakie znalazlem od dluzszego czasu wtedy w hipermarkecie - nie narzekam oprocz tego ze zgubilem jedna :) |
Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
co do RW .. to ja caly czas jade na NASHUA(tak to sie pisze ?) 4x, kupiłem kiedys kilka sztuka za przysłowiowe grosze. No i tak mam, a że bardzo żadko używam RW to niewypowiadam sie na temat jakości. |
Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x. |
Cytat:
Glownie chodzi mi o to ze dotychczasowy monopolista rynku plyt Ultra speed ma teraz konkurenta, ktory latwo sie nie podda. Z jednej strony od Verbatim w celu utrzymania sie na rynku US dostaniemy pewnie zmodyfikowana wersje istniejacego juz porduktu (ktory bedzie bardziej trwalszy - moze zastosuja jakas dodatkowa powierznie ochronna), a drugiej strony (Esperanza) na rynek wchodzi znaczaca na rynku marka srenio-niskiej polki ktora swoja pozycje na rynku bedzie budowala poprzez obnizanie ceny. Jak widac inauguracja na rynku jest dosc ostrozna - zaczelo sie od wysokiego pulapu cenowego. Teraz wiec zapewne Esperanza po kilkutygodniowym zbadaniu rynku zacznie obnizac cene, do poziomu w ktorym zakup wiekszej ilosci plyt US tej firmy bedzie kuszaco dobrym rozwiazaniem. Jak widac Esperanza juz jest tansza od Verbatima ktory juz swoje doswiadczenie w kwestii US ma. Czy jednak oplaca sie kupic dostepna na rynku plytke Verbatima CDRW US 24 czy lepiej czekac wytrwale na pojawienie sie US Verbatima w nowej odslonie ktora bylaby przygotowana na walke z konkurencja, co jak wiadomo wymusza podniesienie jakosci. Oczywiste jest teraz ze utrzymywanie niskiej produkcji plyt US przez Verbatima nie wyjdzie mu na dobre, gdyz luke na pewno wykorzystaja inni - np. Esperanza. Ufffffff, ale mi sie napisalo :) |
P.S. ja tak nie na temat :
po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !! a co do płytek: Titanum wypaliłem dokładnie jedną paczke (10 sztuk) wszystkie w idealnym porządku !! a na zielone DATEXY nagrywał mi kumpel filmy i też jest spoko. |
nad plytkami rozwazan kilka . . .
No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke) ???
Oprocz tego co powiecie o plytkach Titanum i Datexach zielonych (ale Datex zielony 700MB Kick-out !!!) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51. |