Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba DVD bez limitow !!! Rewelacja !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-dvd-bez-limitow-rewelacja-21461/)

Renee 13.01.2004 10:54

No tak na pełny luksus musimy cierpliwie poczekać.
Już nie długo ja zapewniają ,,NIEBEZPIECZNI BRACIA''

Martin_TP 13.01.2004 10:00

Cytat:

Napisany przez Renee
:D
NO NIE WSZYSTKIE !!!
Zajrzyj tu, masz do wyboru wersję zpaczowaną (reg free) lub tylko max odczyt
http://forum.rpc1.org/dl_result.php?...IBA%20SD-M1802 :jupi:

Ale to jest tylko max odczyt dla plyt tloczonych, Dla -R i +R nadal to ~4x

Renee 12.01.2004 23:30

Sorry ale to do SD-M 1802
a do twojej znajdziesz tu:
http://hijacker.rpc1.org/toshiba_nolimit/
POZDRO

Renee 12.01.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez arnakus
Odpowiedź j/w - wszystkie linki do BIOSów są skasowane!

:D
NO NIE WSZYSTKIE !!!
Zajrzyj tu, masz do wyboru wersję zpaczowaną (reg free) lub tylko max odczyt
http://forum.rpc1.org/dl_result.php?...IBA%20SD-M1802 :jupi:

arnakus 12.01.2004 20:23

Cytat:

Napisany przez qubik

Odpowiedź j/w - wszystkie linki do BIOSów są skasowane!

qubik 11.01.2004 11:45

Zobacz tu
http://hijacker.rpc1.org/toshiba_nolimit/#Download

arnakus 11.01.2004 11:31

Cytat:

Napisany przez fido2001
Tutaj oto znajdziecie sposob ( sprawdzone z modelem 1712 - dziala 100% ) i odpowiedni soft, ktory pozwoli wam sciagnac limity predkosci w waszych Toschibach DVD 1612 oraz 1712.

Ze swojej strony zalecam ostroznosc z aplikowaniem Vitaminki do napedu, i przeczytanie 3x instrukcji zanim cokolwiek zrobicie...

Pamietajce, ze rutuna jest domena amatorow !!
:)
Pozdrawiam

Niestety! Wszystkie linki do przerobionych BIOSów zostały już skasowane! Mam Toshibe 1712 z BIOSem 1004 i rzeczywiscie zczytywanie +/- idzie bardzo wolno. Nie mógłbyś podesłać :piwo: arnakus@poczta.onet.pl
A tak na marginesie to nie udało mi się znaleźć żadnych firmware do DVD-ROM Toshiby na stronie producenta.

miQel 09.01.2004 22:30

nie to nie plytki

Plyty jak marzenie żadnej ryski.. sprawdzalem je tkaze w napedzie LG i chodiły cichutko... :(

Fantomas 09.01.2004 09:48

to chyba raczej należałoby oddać płyty na gwarancji - pewnie są porysowane i napęd przyspiesza odczyt, aby był płynnie odtwarzany film - czyta kilka razy korygując błędy. Tak mi się wydaje.
Też podobną rzecz zaobserwowałem - tyle że u mnie sprawa dotyczy płyt VideoCD, DVD jakoś dobre mi się trafiają.
Miłego dnia

miQel 09.01.2004 05:05

a hałas?

Hej!
Rozmawiacie o modyfikacji, zwiekszajacej między innymi szybkosc odczytu, a jak wzrasta pziom hałasu generowny przez DVD-ROM?

I ważniejsze pytanie, czy któryś z Was szczęśliwych posiadaczy SD-M1712 spotkał się z takim o to problemem:
Gdy oglądam film to zależy mi na ciszy, natomiast moja Toshiba, czasami niemiłosiernie hałasuje przy odtwarzaniu DVD (a powinna pracować w najcichszym trybie x1)
Z napędu wydobywa się dziwny wibrujący dzwięk, co ciekawe zdarzyło się mi to przy oglądaniu płytki z wypożyczalni i kupionej w oceandvd.pl, Natomiast bez takich rewelacji odtwarzane są płytki z gazet (jak dotychczas).
Ktoś ma podobny problem? Czy to kwalifikuje sprzet do oddania na gwarancję?

pozdrawiam miQel

Martin_TP 08.11.2003 19:58

Wiem ze stare, bo juz dawno to zrobilem, ale tak mi sie ten topik przypomnial i chcialem wykresy dodac. A pozatym nasunala mi sie w miedzyczasie ta kwestia jak to sie bedzie odbijac na nosnikach.

kenzo1 08.11.2003 02:56

Przeróbka trochę przykurzona... co najmniej od maja 2003. Polecam częściej odwiedzać www.firmware-flash.com .

Co do różnić pomiędzy DVD+R a DVD-R: występują, dotyczą sposobu zapisu oraz odczytu, nośnik jest inaczej przygotowany fabrycznie. Oczywiście problemem nie jest głowica optyczna, ale oprogramowanie które ją wysteruje. IMHO DVD+R/RW jest doskonalszy ( bo najmłodszy :) )

Martin_TP 08.11.2003 00:13

Zastanawia mnie teraz tylko jedna kwestia. Zasadniczo kazdy nowy naped odczytujacy DVD czyta nagrane plyty + i - z predkosciami 3x->8x, zas tloczone po 16x i 12x (w zaleznosci ile warstwowe). Tak wiec wychodzi tak ze teraz taki przerobiony naped odczytuje takie plyty z predkosciami wyzszmi niz to bylo przewidzniane, wiec nasuwa sie pytanie czy to nie odboja sie jakos negatywnie na wytrzymalosci plyty?

Martin_TP 07.11.2003 23:47

Ilość załączników: 1
Tutaj zas po wgraniu... he jak widac roznica kolosalna.

Martin_TP 07.11.2003 23:46

Ilość załączników: 1
Zupelnie zapomnialem oto jakie zmiany zaszly po tym update :)

Odczyt plyty DVD- przed wgraniem firmware:

lukas69 14.07.2003 07:38

WGRAŁEM FIRMWARE !!!
Prosto jak budowa cepa nawet wszystkiego nie czytałem :) sciągnąłem i pod dosem update.bat i Y i wszystko gotowe :)
REWELACJA !!!!
Odczyt DVD-R jest teraz na poziomie x10 i zgranie pełnej DVD (4,7GB) trwa koło 6 minut a wcześniej 13-16 !!!
Aha i REGION FREE :D

bratpit 13.07.2003 12:28

Cytat:

Seksownis napisa***322;(a)
Zrobilem taki zabieg na mojej 1712 i powiem tylko tyle - SUPER REWELACJA. Maly tescik przed wrzuceniem nowego biosu zrzucilem sobie plyte z filmem Specjalista - naped nie przekroczyl predkosci 2.1x po zmianie biosu ta sama plyta (4.1GB) zrzucala sie niecale 4min (naped zaczol zrzucanie przy predkosci 8.9x a skonczyl praktycznie na maksie swoich mozliwosci 14.1x .
[...]

Czy po wgraniu biosu plyty DVD-R takze sa szybciej odczytywane przez ten naped? Na Asusie E616 maksymalna szybkosc odczytu plyty DVD-R to x2 - czy na Toshibie jest szybciej?

Martin_TP 29.05.2003 03:25

Thx za info. Warto by wyprobowac tego firmwara.. do Toshiba SD-M1612 RevB bo faktycznie Toshibka niby jest 48x a zasze czyta na 40x :/ Dodatwkowy speed przyda sie :) Tak samo jak mozliwosc czytania DVD+ R/RW. A region free to juz od dawna mam :) No to sciagam firmware i flashuje :)

zorg 28.05.2003 02:07

Fido nie gniewaj sie nie chcialem cie urazic:glaszcze:

jeszcze raz, post rewelacjia;)

woitas 28.05.2003 01:00

thx za linka :)

fido2001 25.05.2003 13:00

ZORG, nawet tacy posrednicy jak ja sa potrzebni ;))
Nie kazdy trailby na to cudowne narzedzie HIJAKERa, gdybym nie umiescil tego postu, a po za tym kazdy chyba sobie zdaje sprawe ze "TURBO" w Toshibie zawdziecza glownie HIJAKERowi - bez czytania Twojego komentarza ( z calym szacunkiem ). Jedyne co daje Twoj komentarz, to fakt ze nie jest on mily i nie wiem dlaczego mam placic cene czytania go, za to ze chcialem komus pomoc...

Pozdrawiam.

leier 25.05.2003 11:23

mam problem ze sciagnieciem biosu do 1712 czy ktos z was moglby podac
namiar na dzialajacy link

Seksownis 25.05.2003 01:59

zorg mozesz i wytlumaczyc co ty taki cienty na ten post jestes?

pewnie dlatego ze toshiby nie masz (ale pech) albo statsy nabijasz.....

zorg 25.05.2003 00:57

Cytat:

fido2001 napisa***322;(a)
Ciesze sie ze komus pomoglem....

No chyba kolega Hijacker ;)

fido2001 24.05.2003 23:31

Ciesze sie ze komus pomoglem....

zorg 24.05.2003 02:32

nie mam tego napedu ,ale piwo tez moge wypic :)

Seksownis 24.05.2003 01:42

Zrobilem taki zabieg na mojej 1712 i powiem tylko tyle - SUPER REWELACJA. Maly tescik przed wrzuceniem nowego biosu zrzucilem sobie plyte z filmem Specjalista - naped nie przekroczyl predkosci 2.1x po zmianie biosu ta sama plyta (4.1GB) zrzucala sie niecale 4min (naped zaczol zrzucanie przy predkosci 8.9x a skonczyl praktycznie na maksie swoich mozliwosci 14.1x . Ripownie filmow DVD z zabezpieczeniem CSS po wrzuceniu nowego biosiku staje sie bardzo wielka przyjemnoscia (milo popatrzec jak naped rozwija takie predkosci).

Pozdrowienia

PS
fido2001 dzieki za info i duze pifko dla ciebie

zorg 22.05.2003 01:40

rzeczywiscie Rewelacjia !! tylko dla kogo ?

Fantomas 20.05.2003 12:36

Zatem pozostaje zaopatrzyć się w odpowiednie pliki i do dzieła.
Miłego dnia

fido2001 20.05.2003 11:51

Nie jestem wstanie sprawdzic Ci tego teraz na INFOTOOLu, gdyz wymienilem Toshibe na nagrywarke DVD ( sila wyzsza ), swoja Toshibe sprzedalem koledze u ktorego, na moja odpowiedzialnosc zrobilem "przerobke". Oczywiscie tak jak pisze Bartek, niektore wersje ( hardware revision ) Toshiby czytaja bez problemu DVD+R, natomiast z tego co wyczytalem tu i uwdzie teraz juz moga to robic wszystkie modele :) Cale ograniczenie odczyty PLUSOW czy MINUSOW lezy tylko i wylacznie w biosie. To sa takie same plyty pod wzgledem fizycznej budowy, tylko ze niektore napedy nie maja ich "opisow" zawartych w biosie. Mowiac prosto nie czytaja DVD+/-R, poniewaz nie znaja takich plyt !! To samo sie tyczy stacjonarnych odtwarzaczy... Niewykluczone jest, ze niebawem powstana biosy do istniejacych wypalarek DVD pozwalajace tym napedom na zapis wszystkich formatow...

Reasumujac, znam kolege Hijackera z solidnych i zawsze dzialajacych przerobek biosu, i nie spotkalem sie z jakas jego wpadka... Po za tym sam recze Ci solidnosc najnowszego produktu, od ktorego zaczal sie ten post...

Pozdrawiam.Rafal.

Fantomas 20.05.2003 11:12

Bartku, oczywiscie możesz mieć rację, bo ja nie miałem płyty z "+". NAtomiast źródło mojego pytania leży w tym topicu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hreadid=13381. Dlatego pytałem o to Rafała. Może Nero Info Tool się akurat myli?
Miłego dnia

BD 20.05.2003 10:47

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Ponoć uaktywnia się opcja odczytu płyt DVD+.

dziwne bo ja zmienilem bios na regionfree i
a naped i tak czytal i czytal plyty DVD+

Fantomas 20.05.2003 09:14

Rafale, może zechciałbyś umieścić screena z najnowszego Nero Info Tool dla tego zmodyfikowanego napędu Toshiby. Ponoć uaktywnia się opcja odczytu płyt DVD+.
I jak chodzi ładniej, warto? Jesteś zadowolony? Czy niczego nie popsuła ta zmiana biosu?
Miłego dnia

fido2001 19.05.2003 23:07

Toshiba DVD bez limitow !!! Rewelacja !!!

Tutaj oto znajdziecie sposob ( sprawdzone z modelem 1712 - dziala 100% ) i odpowiedni soft, ktory pozwoli wam sciagnac limity predkosci w waszych Toschibach DVD 1612 oraz 1712.

Ze swojej strony zalecam ostroznosc z aplikowaniem Vitaminki do napedu, i przeczytanie 3x instrukcji zanim cokolwiek zrobicie...

Pamietajce, ze rutuna jest domena amatorow !!
:)
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:40.