![]() |
Wolnochodzący TEAC x52
Hej ! Kupiłam sobie ostatnio TEACA x52 CD-W552E , i podłączyłam do mojego komputera. Gdy nagrywam płyty z prędkością x32 to płyte nagrywa mi 8 minut , a gdy używam LG i nagrywam z taką samą prędkościa to nagrywa mi 2 minuty krócej ,mimo ,że nagrywam na tym samym komputerze i tą samą płyte. Myślicie ,że nagrywarka jest zepsuta ?Prosze o wskazówki!!! DZIĘKI!!!
|
zapewne DMA masz wylaczone albo tasma ide jest niedocisnieta (najnowsze stery do mobo jak sadze zainstalowane) :(
|
Re: Wolnochodzący TEAC x52
Cytat:
|
może też cały sprzęt nie wydalać. Napisz co masz za komputer.:3msie:
|
Próbowałam na 3 różnych komputerach (od 700 durona do 1,8 athlona) i zawsze teac jest wolniejszy od LG-ka...
|
Masz wlaczone DMA jak pytal Pawel_k?
Jaki masz system? |
Windows 98 ,jak sie włącza DMA??
|
Cytat:
|
Prawym przyciskiem na "Moj komputer" -> "Wlasciwosci" -> "Menadzer urzadzen" -> Wybierasz prawym wlasciwosci swojego napedu, zakladka ustawienia i "X" przy DMA... ;)
|
Mam włączyć tylko dla nafrywarki czy też dla CD-ROMU? A co robi to DMA?? DZIĘKI WIELKIE ZA ODPOWIEDZI!
|
Cytat:
|
Ale wiecie co , na tych dwóch pozostałych komputerach było DMA włączone a mój TEAC i tak wolniej chodził :(
|
Cytat:
|
Nie było jeszcze o ASPI!
Zainstaluj force aspi. Dzisja było o tym baardzo dużo (świeże problemy). Polecam przejrzyj sobie świeże posty z problemami może wpadniesz na coś bo problemy też skomplikowane:) |
Próbowałam na Dysanach i Verbatim
|
Sterowniki do mobo ? O co z nimi chodzi?
|
Cytat:
Hm nie wiem jakie tryby zapisu ma LG i Teac - moze roznice wynikaja z tego (nawet szybki CAV jest wyjatkowo wolny :) ) |
Cytat:
|
Mam napisane VIA KT 133 ,to mam coś doinstalować ?
|
hmm... mi sie wydaje ze to ze teac jest wolniejsze to cos nad czym nalezy przejsc do porzadku dziennego...
predkosc zalezy od metody nagrywania - konkretnie jak zmienia sie predkosc wraz z miejscem na plycie gdzie akurat jest nagrywanie niektore nagrywarki maja staly przyrost predkosc, niektore maja predkosc okresowo stala, ale rowniez zwiekszajaca sie, niektore maja predkosc stala na calej dlugosci plyty (starsze modele) rozne sposoby uzycia tych 'strategii' prowadza do takich roznic w czasach nagrywania nie od rzeczy jest tez fakt ze wiekszosc wspolczescnych nagrywarek ocenia 'jakosc' plyty i dostosowuje predkosc do tego co uwaza w tym swoim rozumku - czasem rozumek jest glupi i calkiem dobre plyty pozwala nagrywac tylko dosyc wolno... inna sprawa ze ja nie lubie firmy TEAC :D |
rece opadaja ,wszysyc maja problemy z tym TEACem ja chyba jestem jakis unikatowy.U mnie pali on bez problemow ,nawet nie musialem sie troszczyc o dma ani o stery do plyty.Co prawda najgorsze plyty sa nietrawione przez ten naped ale w przypadku tych lepszych jest ok.Coz w czym problem ,moze pogrzeb w konfiguracji nagrywarki ,zaloze sie ze jest ona podpieta na tej samej tasmie co ten boski ;] LG.Odlacz LG a TEACa ustaw na mastera jako jedynego na kablu.Wylacz tez inne programy pracujace w tle.Zycze powodzenia
Romo |
To jeszcze ja .Sprawa wygląda tak ,ustawiłam DMA na swoim komputerze (duron 700).Sterowniki już ponać mam zaisntalowane.Nagrywarka jest na osobnym kablu jako master. Nagrywam teraz płyte z prędkością x48 7 minut .To chyba i tak za dużo .DZieki za odpowiedzi!!
|
A jak sie zachowuje bufor przy nagrywaniu? Skacze, czy raczej na stalym poziomie? 7 min na 48x, to stanowczo za duzo, ja na 24x mam ok. 4 min... ;)
|
raczej skacze
:buu: |
Cytat:
Jestem na tym forum trochę i jeszcze nie zadałem pytania w temacie TEACa. 8) |
Cytat:
Więcej znajdziesz na stronie głównej portalu i w topicu (przyklejonym na wierzchu w tym dziale) pt. "podstawy podpinania napędów..." 8) |
DMA = Direct Memory Access, technologia pozwalajaca na transmisje danych pomiedzy pamiecia RAM a urzadzeniem zewnetrznym z pominieciem procesora.
pozdr |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:12. |