Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jaki naped COMBO wybrac?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaki-naped-combo-wybrac-21544/)

Coglin 22.05.2003 10:37

jaki naped COMBO wybrac??

pytanie jak w temacie.

napedny brane pod uwage to:

LG GCC-4480B 48/24/48+16
SAMSUNG SM-348B 48/24/48+16
SAMSUNG SM-352B 52/24/52+16
LiteOn LTC-48161H 48/24/48+16
SONY (jakies tam ;) ) 48/24/48+16 - sprzedarz od konca czerwca

czy wogole oplaca sie kupowac naped COMBO??

Fantomas 22.05.2003 11:11

Witaj na Forum.
Może jednak zdecudujesz się na oddzielne kupienie nagrywarki i urządzenia tylko do odczytu (teraz najsensowniej już razcej DVD a nie CD-ROM). Chyba że nie masz już miejsca by dwa napędy dołożyć.
Miłego dnia

CrazyLucas 22.05.2003 12:30

nie wiem czy jakikolwiek naped DVD to w tej chwili taki dobry pomysl - na DVD teraz znajdziesz wlasciwie tylko filmy - IMHO szkoda kasy - lepiej porzadna nagryware CDRW wziasc

czero 22.05.2003 13:54

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
nie wiem czy jakikolwiek naped DVD to w tej chwili taki dobry pomysl - na DVD teraz znajdziesz wlasciwie tylko filmy
No niestety musze sie z toba nie zgodzic. Prawdopodobnie zapomniales(badz nie wiesz ale watpie;p ) ze wlasnie nie dawno wyszla znakomita gra Metal Gear Solid 2, ktora jest dostepna tylko i wylacznie na DVD. I wlasnie dlatego warto kupic DVD zamiast CD-ROM'u.

Ja na przykalad gdy sie o tym dowiedzialem zaczalem zalowac ze nie mam DVD i juz zbieram kaske na jakis dobry czytnik8).

Reasumujac: LEPIEJ miec DVD NIZ CD-ROM;)

koala1 22.05.2003 14:03

Re: jaki naped COMBO wybrac??

Cytat:

Coglin napisa***322;(a)
pytanie jak w temacie.

napedny brane pod uwage to:

LG GCC-4480B 48/24/48+16
SAMSUNG SM-348B 48/24/48+16
SAMSUNG SM-352B 52/24/52+16
LiteOn LTC-48161H 48/24/48+16
SONY (jakies tam ;) ) 48/24/48+16 - sprzedarz od konca czerwca

czy wogole oplaca sie kupowac naped COMBO??

Tak na początek to Combo-sów teraz nie opłaca się kupować gdybyś brał pod uwage combo o parametrach takich jak osobne napędy w sprzedaży to okazuje się, że zaoszczędzisz około 15 zł (combo LG GCC-4480B 48/24/48+16 około 340 zł, a Nagrywara Liteon x48 185zł i dvd około 170zł) Więc z tego wynika jasno, że się to nie opłaca chyba, że nie masz miejsca. Natomiast jeszcze jest kwestia jakości combo, niestety przynajmniej te LG nie sprawują się zbyt ciekawie. Generalnie odradzam.

-=Shade=- 22.05.2003 14:04

To czy Metal Gear Solid 2 to taka swietna gra to bym nie powiedzial. Osobiscie w to nie gralem ale slyszlem kilka opini kolegow i czytalem w necie . Srednia ocen jaka by dali tej grze to 6-7/10 .

Koolo 22.05.2003 14:20

Jest jeszcze chyba Toshiba.
Mam w robocie LG x 32 i jest Ok. bardzo cichy, super korkcja błędów.

CrazyLucas 22.05.2003 14:20

ja w gry nie gram wiec nic dziwnego ze to przeoczylem

puch 22.05.2003 15:37

Mam combo LG 4480 i uważam, że jest to dobra nagrywarka CD-R/RW z dodaną opcją odczytu DVD. W tej ostatniej roli sprawuje się tak sobie (wolno! - nie wiem, na jakich płytach w fabryce udało im się uzyskać odczyt DVD 16x, bo poza fabryką nikomu się to jeszcze chyba nie udało!), i dość przeciętnie radzi sobie z ekstrakcją audio - jest to jednak duży postęp w stosunku do wczesnych napędów combo, które były ogromnym kompromisem i osiągi zawsze miały dużo gorsze niż napędy oddzielne. Teraz niemal już dorównały napędom oddzielnym.

Nie mogę powiedzieć, że żałuję tego zakupu, ale jeśli brak miejsca (albo możliwości podłączenia do kontrolera IDE) nie jest ograniczeniem, mimo wszystko lepiej chyba kupić dwa oddzielne urządzenia, zwłaszcza, że cenowo wypada to bardzo podobnie.

TUTAJ natomiast znajdziesz dyskusję o combo Samsunga, które parę osób doprowadziło do szewskiej pasji z powodu swojej wybredności w stosunku do czystych płyt CD-R - jeśli płytka mu się nie podoba, nagrywa ją z prędkością zaledwie 16 lub 24x. Jego zaletą są natomiast dostępne shakowane BIOS'y, znoszące blokadę regionu DVD; dla LG takich BIOS'ów jeszcze nie ma.

pali 22.05.2003 22:21

IMO bierz combo LG
ktoś tutaj napisał kiedyś, że napędy LG mają "wysoką kulturę pracy"
zgadzam się z tym, przede wszystkim są ciche (tacka chodzi super), bezproblemowe

LG od dawna produkuje combosy, już nie mają wpadek

Decydując się na zestaw spawarka+czytnik DVD pamiętaj, że w praktyce nie bedziesz korzystał z obu urządzeń na raz, o ile nie masz dodatkowego kontrolera IDE, aby podłączyć je oddzielnie (a taki kontroler tez kosztuje).
jedyna zaleta takiego zestawu to możliwośc kopiowania płyt "w locie"

problemem też może być rozmieszczenie napędów w obudowie. pomiędzy spawarką a DVD, raczej trzeba zrobić przerwę jednej kieszeni. i nie masz już miejsca na nic innego

jak nie weźmiesz combo, to kup liteona i jakiś tam czytnik DVD

sayan 22.05.2003 22:28

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
To czy Metal Gear Solid 2 to taka swietna gra to bym nie powiedzial. Osobiscie w to nie gralem ale slyszlem kilka opini kolegow i czytalem w necie . Srednia ocen jaka by dali tej grze to 6-7/10 .

heh tu nie chodzi o to czy MGS 2 jest wspaniałą grą, tu trzeba zasugerować ze bedzie wychodziło coraz wiecej GIER ONLY DVD !!!!

pawelblu 22.05.2003 22:33

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
heh tu nie chodzi o to czy MGS 2 jest wspaniałą grą, tu trzeba zasugerować ze bedzie wychodziło coraz wiecej GIER ONLY DVD !!!!
Wlasnie, tym bardziej ze gre DVD trudniej skopiowac (mniejsza popularnosc DVDRW i to CSS, ktorego alcohol nie gryzie).Koszt wytworzenia plyty DVD tloczonej w ilosci masowej jest duzo nizsza niz przewidywany zysk z ograniczenia piractwa (no ale na wszystko przyjdzie czas || ).

++++++++++++++++++++++
sciagnalem animatrixa w avi 700 MB - ide ogladac :)

sayan 22.05.2003 22:36

jesli DVD miało by walczyc z piractwem to juz teraz powinno byc dużo gier na DVD.

w nie dalekiej przyszłości .. ceny nagrywarek DVD staną na cenie 500zł i beda ogólnie dostepne .. wiec to juz nie bedzie problem

misz_masz 22.05.2003 23:09

Chłopaki napiszcie cś więcej o tym modelu combosa: LiteOn LTC-48161H 48/24/48+16. Jestem nim żywo zainteresowany a nigdzie tego sprzetu w sklepach nie znalazłem. Może ktoś ma? Niech napisze jak się sprawuje. I jak się ma sprawa overburningu w tym napędzie (chodzi mi o bios)?

kowanski 22.05.2003 23:24

Cytat:

misz_masz napisa***322;(a)
Chłopaki napiszcie cś więcej o tym modelu combosa: LiteOn LTC-48161H 48/24/48+16. Jestem nim żywo zainteresowany a nigdzie tego sprzetu w sklepach nie znalazłem. Może ktoś ma? Niech napisze jak się sprawuje. I jak się ma sprawa overburningu w tym napędzie (chodzi mi o bios)?
We wrocku jest http://www.virtualpc.pl/cennik_l.php?action=cdrw 310 zł OEM :o

Ale jak się sprawuje to Ci nie powiem, bo go nie testowałem :(

puch 23.05.2003 00:27

Lite-On nie ma chyba wielkiego doświadczenia w napędach combo (to ich pierwszy taki napęd wewnętrzny), więc ja bym na Waszym miejscu poczekał, aż pojawią się jakieś recenzje.
Ten wzmiankowany na początku Sony to prawdopodobnie OEM tego Lite-On'a.
Z pozostałych dwóch (Samsung i LG) poleciłbym LG po tym, co wyczytałem o kłopotach z Samsungami.
Żaden niestety nie jest idealny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:57.