![]() |
Nowy firmware for YamahaF1
|
What's New in 1.0g (updated: May 23-03):
Added support for following Ultra Speed CD-RW discs for 24x writing. Infodisc (24x), Ritek (24x) opis zmian i lista biosów do wszystkich wersji F1 - tutaj |
O Laser chyba jeszcze śpi :-o :blee: :o :3msie: :idea:
"PUK PUK obudź się Laser szuka Cię bios" :) /bez obrazy/ Zasysam ale coś kiepsko to leci. FlashGet pomógł. |
Witam !
Nie wiem co jest ale jest ok 15 minut po tym jak napisales tego posta :) A obudziłem sie jakies 15 minut temu :) Czyżby zbieg okolicznosci :) Thx za info zaraz obczaje sprawe;) |
Cytat:
05468274556 4 5 8 4 6 4 5 6 5 6 4 8 5 4 1 2 1 2 3 0 1 0 1 f |
Witam !
Jak narazie na biosie f nie miałem problemow z predkkoscia nagrywania - wiec nie wiem czy nakarmie YAMI nowym biosem. Widac nie wprowadza nowych poprawek bo poprostu bios f skorygował juz błedy :) Jedna fajna rzecz - ktos jeszcze nowe biosy do F1 tworzy i z tego powodu sie ciesze :) |
O jakich problemach mówimy. Wypaliłem na niej, proszę się nieśmiać około około 30 płyt i spoko. Zobaczy co powiedzą inni a przy okazji uakytualnię Cd MSI 52x z 1.22 na 1.23.
|
Myślałem że jak zaprzestali produkcji to zapomną o F1 i nowych biosach do niej, ale nie zapomnieli, chwała im za to !!! :jupi:
Jak wgram i przetestuje to napisze coś.. |
Ilość załączników: 1
Przed upgradem miałem w swojej Yamaszce bios 1.0f i płyte RW dołączoną do napędu LITE-ON LTR-52246S mogłem nagrywać max 16x, teraz mam bios 1.0g i idzie na 24x, płyta jest od RiTEK-a :)
|
Bios 1.0g płyty CD-R zapisuje metodą FULL CAV tak jak bios 1.0c i 1.0d, a nie P-CAV jak bios 1.0f ;)
|
A który lepszy Full Cav czy P- cav ??? bo na dobra sprawe nie interesowałem sie tym :)
|
Cytat:
Ale YAMAHA szczyci się, że jest Full CAV, prawie wszytkie obecnie produkowane napędy to CAV lub Full CAV jak to zwał tak zwał ;) |
Witam !
To ja juz nic nie rozumiem :0 Cytat:
|
? :blee:
|
U mnie po aktualizacji biosu wciąż jest zapis P-CAV.
|
A próbowałeś na innej płycie ???
|
Cytat:
Cały czas to samo. Używałem Nero CD Speed 1.02e oraz 1.02g. Pozdrawiam |
Cytat:
Nero CDSpeed mam 1.02e :) |
Witam !
Hmm dziwne ja tez mam g i mam CAV - para nie wiem ale zauwazylem ze Ty masz podpieta nagrywarke na primary master a ja i Kowanski mamy na primary SLAVE - nie wiem czy to istotne ale program flashujacy informuje aby nagrywarka była podpieta na slve - moze tu tkwi bład >>??<< ---------- Tzn w readme jest napisane ze naped na slave ale to chyba dla przykłądu |
[QUOTE]Laser napisa***322;(a)
[B]Witam ! Hmm dziwne ja tez mam g i mam CAV - para nie wiem ale zauwazylem ze Ty masz podpieta nagrywarke na primary master a ja i Kowanski mamy na primary SLAVE - nie wiem czy to istotne ale program flashujacy informuje aby nagrywarka była podpieta na slve - moze tu tkwi bład >>??<< Zmienię dzisiaj na slave i sprawdzę. Ale po upgradzie działa bez problemu. I mogę nagrywać Esperanzę CD-RW na 24x (z biosem 1.0f tylko na 10x) Pozdrawiam |
Cytat:
|
Bład ??? ??? ???
Para ma P-CAV a chce miec CAV - tak ??? Wiec po co ja sie pytam ??? ;p |
Cytat:
Ja na poczatku tez mialem opory ale jak jest new bios to czemu nie zawsze lepiej mniec nowszy i pelniejsza baze nosnikow ...;) |
podobno nastepny firmware dla F1 umozliwi nagrywanie DVD+R !;)
|
Przepinanie kabli nic nie dało.
|
Cytat:
A skad takie info :):chytry: |
Witam !
Para zrobiłes wszystko zgodnie z instrukcjami ? Tzn DMA OFF dla win2k i jeszcze Auto powiadamianie przy wkladaniu dla win 9x ? Dziwne to - nie sadze zeby kabel był uszkodzony ?? Moze płyte masz w napedzie ?? Sam nie wiem :( Zapodaje swój BIOS moze z Twoim cos nie tak. |
Ale ja nadal nie rozumiem dlaczego Para ma cos zmieniac - ma szybszy zapis przy osiaganiu nizszych predkosci (avg. 33 nie przekraczajac 40), wiec co co ma sie pakowac w CAV ???
|
Cytat:
Cały czas to samo. Testowałem na różnych płytach. Verbatim Crystal (40x), Verbatim Pastel (32x), Verbatim Color Disc (16x), Esperanza. Dla wszystkich płyt wykres jest dokładnie taki sam. Zmieniałem również kabel. Dam sobie już spokój tak mi wystarczy jak jest. Pozdrawiam |
Witam !
Róznice w predkosciach AVG mieszcza sie praktycznie w granicy błedu - jak by test był przeprowadzany na jednej i tej samej płycie o tej samej dlugosci to pewnie roznica byla by mniejsza |
To, czy lepsza jest metoda CAV czy P-CAV zależy od konkretnego rozwiązania. Nie zabijcie mnie, ale znów porównam nowe napędy LG i Lite-On'a. Wszystkie nowe urządzenia nagrywają płyty CD-RW-Ultra Speed z maksymalną prędkością 24x, ale LG robi to w trybie P-CAV, a Lite-On w trybie CAV.
LG startuje od prędkości ok. 20x, bardzo szybko rozpędza się do 24x, i utrzymuje tę prędkość do końca, zmniejszając prędkość obrotową płyty. W efekcie średnia prędkość zapisu to ok. 23x. Ponieważ ten odcinek rozpędzania od 20x do 24x jest bardzo krótki, jest to niemalże CLV. Lite-On startuje od prędkości zaledwie ok. 10-11x i utrzymuje stałą prędkość obrotową, znacznie niższą niż LG, toteż prędkość 24x osiąga tylko na samym końcu płyty, uzyskując średnią tylko ok. 18x, czyli ledwie co lepiej niż przy 16x w trybie CLV. W efekcie czas zapisu całej płyty przez Lite-On'a jest o ok. minutę dłuższy. Zatem przy tak dobranych prędkościach startowych i prędkościach obrotowych płyty metoda P-CAV daje znaczne skrócenie czasu zapisu - ale wszystko zależy od przebiegu krzywych prędkości, zaprogramowanych przez producenta. Dlatego też różne napędy o tych samych nominalnych prędkościach maksymalnych różnią się czasem zapisu. |
Witam !
Hmm a czemu bysmy mieli Cie zabic :) Skoro taka jest prawda to widac w tym przypadku P CAV jest lepszy i ok :) Z tego co zauwazylem w przypadku Yamahy nie ma zadnej powtarzam zadnej róznicy w czasie zapisu ! - na biosie f jak i g trwa to tyle samo / zapis cdr / :) |
Dobra tylko dlaczego twierdzicie ze u Pary jest "blad" i chcecie mu to "poprawic" IMHO w tym wypadku P-CAV > CAV
|
Cytat:
jak widac na screenach para ma tryb zapisu P-CAV - zapis pod koniec CD jest na poziomie 40x, a najnowszy bios wprowadza zapis CAV - nagrywanie i odczyt powinien sie odbywac tak jak na moim i kowanskiego wykresie tzn transfer powinien rosnac do konca cd. P - Cav to nie to samo co CAV :) |
No dobra - ale on ma srednia predkosc i tak wyzsza od waszej a nie "wchodzi" w wysoka predkosc pod koniec (44x) - co jest dobre
"P - Cav to nie to samo co CAV " - no proste :P |
Witam !
No roznice rzeczywiscie kolosalne przy P- CAV jest 33.05 a przy CAV jest 32.91 :) - heh :) |
Witam!
Czy możecie powiedzieć (zrobić zrzut ekranu) jakie powinny być ustawienia NeroCD Speed "Options\Tests\Transfer Rate" bo coś tam pozmieniałem i miałem P-CAV a teraz znów mam CAV, może to zależy od ustawień ? Mam bios 1.0g :P :P |
Cytat:
Nic nie ustawiasz - naped sam wyswietla w jakim trybie pracowal / pracuje :) |
A metoda zapisu SAO czy TAO
|
Cytat:
To juz wybierasz przy nagrywaniu - czy chcesz nagrac SAO - Sesion At Once czy Tao - Track At Once czy moze DAO - Disc at Once Metode zapisu wybierasz w programie do nagrywania - i jest ona zalezna co nagrywasz ;) Poczytaj to http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/metodyzapisu.php3 |
Cytat:
Cytat:
W przeciwnym przypadku, gdy nagrywarka zamiast rozpędzać się w trybie CAV do prędkości 44x rozpędza się tylko do 40x, a potem utrzymuje tę prędkość do końca w trybie P-CAV, tryb ten (P-CAV) okazuje się oczywiście gorszy (wolniejszy) od CAV. O ile wiem, w ten sposób pracuje większość (jeśli nie wszystkie) nowoczesnych nagrywarek 48 i 52x - pracują w trybie CAV tylko przy ustawionej maksymalnej prędkości zapisu, natomiast w trybie P-CAV przy prędkościach wolniejszych od maksymalnej (czy to wybranych przez użytkownika, czy przez nagrywarkę po ocenie rodzaju i jakości płyty) - do 20x. Przy prędkościach 16x i niższych nagrywarki pracują w trybie CLV. W przypadku PARA chyba nie ma o co szczególnie kopii kruszyć, bo różnica jest bardzo niewielka - przypuszczam, że można to złożyć na karb stosowanych płyt. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:14. |