![]() |
januszp full racja, każdy używa to co lubi i na co go stać a co do jakosci implementacji to tu możemy się sprzeczać :) bo nowa via podobno / jeszcze jej nie miałem i nie będe miał na axp tylko pod athlona64 lub opterona / jesr zawodowo szybka i na 1 kanale robi to co nvidia na 2 :)
ja tam jestem emocjonalnie związany z amd ;) choć bardzo miło wspominam oc pentiawek na nieśmiertelnym be6 II abita zresztą kasa nei jest w tym wypadku najważniewjsza, najważniejsze jest zadowolenie usera który złoma katuje || pozdrófka |
Popyt na wydajne procesory jest cały czas silnikiem napędowym firm Intel oraz AMD .
Niestety ,sęk w tym iż mamy na rynku tylko dwie liczące się firmy przez co coraz częściej róznice w cenie oraz w wydajności zaczynają się zacierać . Będąc optymistą można powiedzieć - całe szczęście że mamy dwie firmy produkujące procesory ,a nie tylko jedną . Warto zdać sobie sprawę ,że to właśnie gry oraz benchmarki (rzadziej programy) napędzaja cały rynek komputerowy . Nie jest to moim zdaniem dobry pomysł ,gdyż mnoża się jak grzyby po deszczu "przekręty" majace na celu wykazanie wyższości sprzętu X nad sprzętem Y. Zapominamy jednak o jednym : najważniejszą sprawą powinno być osobiste zadowolenie z wydajności sprzętu . Przechodząc dalej : mnie osobiście nie interesuje kto zaimplementował jako pierwszu dual-ddr ,ważne dla mnie kto potrafił zrobić to lepiej . Wracając do "zdrady" AMD : zapewniam iż nie był to akt desperacji .Miałem przyjemność testować kilka konfiguracji zarówno na Nforce2 ,VIA ,I865 ,I875 . Pamięci ,jak i procesory też były różne ... "Komfort pracy"- zapewniam ,iż nie jest to sprawa FSB ,tylko HT - tutaj nparwdę daje się odczyć wielo-wątkowość . "a co do sata i tym podobnych to sorki ale via i nvidia i sis sa zawsze na czas więc tu ciut się mijasz z realem" Jak pisałem nie ważne co ,tylko jak... Nie doszukałem sie płyty glównej opartej na NForce2 z serial ata RAID na pokładzie ...może kiepsko szukałem - znalazłem tylko dwa modele godne uwagi? 95% nowszych plyt głownych pod PIV taką implementacje posiada . Zakupując płytę główną miałem z góry określone wymogi ,co do modelu i w tym przypadku dużo łatwiej było odszukac model spełniajace te warunki wśród płyt pod PIV niż pod AMD . padła tutaj jeszcze kwestia sprzętu dla "ludzi" . Rozumiem że nasze warunki ,jeśłi chodzi o finanse do dobrych nie należą ... Trudno więc mi się na tej płaszczyźnie sensownie wypowiadać . Dla jednych wystarcza tv Daewoo dla innych Sony . Nie wiem czy rozsądnym jest zakup np. płyty głównej ECS za 170zł Ahlona .Tutaj może się okazac iż to co zyskamy na wydajnym Athlonie stracimy na płycie .W sumie nasz Athlon na takiej płycie zmieni się w Durona ... Nie jestem zwolennikiem oszczędzania ,czy też myślenia w taki własnie oszczędny sposób . Za moja płytę pod Athlona dałem 800zł i wcale nie była to płyta w moim mniemaniu wysokiej klasy . Abit KD7-RAID na KT400 - była płytę trochę ponad przeciętną i to wszystko . Manglując platformy pod PIV ,jeśli chodzi o płyty dla "ludzi" mozna nabyć produkty nawet za 300zł. Wogóle temat jest tematem rozleglym i napewno opinie będą różne . Podobnie sprawa ma się podczas wyboru samochodu ,telewizora ,sprzętu audio itp. jaro |
Cudzyslow slabo widoczny? Okularki polecam zakupic :-P :-)
|
Cytat:
|
sorki ale jeszcze raz się powtórze /dual w ddr to pierwszy wyszedł na amd bo intel wtedy promował rambusy/ a co ciekawe z tymi ktxxx to ja jakoś zauważyłem róznice a miałem od kt133 do kt333 wszystkie mutacje płyt / procków w sumie też i to zwykle po parę modeli z każdej rodziny/ i to róznych producentów i jakoś w i w pracy i w systetycznych benchmarkach nie widzę znaczącej róznicy z platformą intel / ale oczywiście ddr/ a co do HT to sorki ale w czym co używam w domu / w pracy w sumie też/ HT daje dopał / gry odpadają z wiadomego powodu zostaje kompresja i dekompresja / a co do konfortu pracy to IMHO to kwestia ilości ramu/konfiguracji kompa/szybkości hdd i na końcu w sumie mocy gołego cpu
a co do sata i tym podobnych to sorki ale via i nvidia i sis sa zawsze na czas więc tu ciut się mijasz z realem a co do tego że konfort większy masz na p4 i pc3200 to sorki ale na jakim fsb jechałeś na tym athlonie? bo wcale się temu nie dziwię jak przeszkoczyłeś z 266 na 533 lub wyżej p4 ze względu na swoją budowę są o wiele przyjemniejsze w żyłowaniu GHz ale w ten sposób jest uzupełniana ich nienajwyższa wydajność z 1 MHz /w porównaniu nawet z p3 / czego zupełnym przeciwieństwem są amd które w dyscyplinie wyciskania poweru z 1MHz są niedoścignione, ale kres tej udanej konstrukcji już nadszedł /dobrze że jeszcze nie nadszedł kres dla dec'owej EV6 :) / i czas powoli się przygotowywać do przesiadki na młoteczki a za najlepsze cpu intela uważam tulipanka ale to se ne wrati pozdrofka |
Tylko nie wiem, kiedy będę wymieniał ??? ??? ???
|
Re: polecam procesory intela!!! ale tylko pentiumy!!
Cytat:
ale jak będę wymieniał to wybiorę AMD na płycie z nForce2 (polecam jest super). |
polecam procesory intela!!! ale tylko pentiumy!!
W chwili obecnej posiadam procesor pentiumj III 1 ghz, którego podkręciłem do 1,12 ghz i chodzi stabilnie i sięnie grzeje więc gdy bede zmieniał procka to tylko na jakiegos pentium.Pentium rulez!!:chytry:
|
Cytat:
z tego co wiem to AMD wycofal sie z Duronow i teraz proceosrami "low end" maja byc Antki XP a Balerony maja sie scigac z Pentiumami - z tad pewnie ta mala roznica w cenie, wszak klijent ktory chce "wydajna maszyne" ""mysli"" ze im drozsze tym lepsze :P - z tego co wiem to antki xp bezproblemowo bija na glowe rozne Celinki i maja o wiele ekonomiczniejsza podstawke (kogo z nas stac na wydawanie ~500zl dodatkowo na nowe mobo gdy chcemy zmienic sobie 2,4 ghz procesor na 3,0ghz ) ^_^ reasumujac: pentium 4 z tymi swoimi "hiper-*******ami" sa dobre dla segmentu high-end, a tzw medium i low end w zupelnosci zadowala sie antkami bo kupowanie 2,0 celerona do komputera biurowego/domowego odradzal bym nawet najwiekszemu wrogowi :D |
Generalnie ciakawa wypowiedz ktora musze sobie po wyspaniu sie przemyslec ale do jednej rzeczy sie przyczepie skoro przytyk byl ewidentnie skierowany do mnie.
Ja caly czas wypowiadam sie o procesorach 'dla ludzi' a wybaczcie gorna granica dla 90% osob jest jakies 600zl za procek. Wogole w swoich rozwazaniach nie biore pod uwage drozszych konstrukcji!! A przy takim zalozeniu nie widze zalet Intela (wspomniane benchmarki - owszem topowe /drogie/ modele P4 bija wydajnoscia Athlony ale co z tego jak malo kogo na nie stac?? W przedziale dostepnym dla zwyklych ludkow AMD jest najwydajniejszy). Jeszcze raz mowie - nie rozwazam co by bylo gdyby kazdy mogl kupic najdrozszy model - pewnie wtedy sam bym chwalil intela ale kiedy musze patrzec co dostaje za wydane pieniadze - no i nie mam ich za wiele - wtedy gwiazda Intela mocno blaknie. Tylko nie mowcie mi o Celerona...;-) |
No więc może ja się wypowiem odnośnie Intela (wiem ,wiem od "więc" się zdania nie rozpoczyna).
Po około 10 latach zdradziłem AMD . Miałem po prostu dość ograniczeń . Przechodząc przez kilkanaście procesorów AMD trudno było odczuć realny przyrost mocy obliczeniowej. Rożnice oczywiście były ,jednak nie takie jakie mógłbym sobie tego życzyć. Platforma AMD zawsze była związana z chipsetem VIA i tutaj chyba był pies pogrzebany. Następujace po sobie w ostanim czasie specyfikacje KT266 ,KT333 ,KT400 niestety mało co nowego wnosiły .Oprócz obsługi wyżej taktowanych pamięci różnice w działaniu były mierne . Podstawowa bolączka VIA - kiepski transfer pamieci . Chociaż o płytach VIA można pisać bez konca zakończę może tą kwestie ,skupiając się na procesorach firmy AMD . Pierwszym wydajnym procesorem ze stajni AMD był niewątpliwie Athlon . Miałem już wcześniej do czynienia z K6 ,K6II ,K6III i wrażenie jaki na mnie wywałał Athlon było naprawdę przyjemnym doznaniem . Oczywiście jak wielu z Was przeszedłem kilka modeli tych procesorow ,koncząc na 2200XP . To co nakbardziej mnie zdenerwowało to jednak brak pomysłu na większe częstotliwąsci.ostatnie "chwyty" z częstotliwościami w AthlonXP oraz Barton bardzo mnie zasmuciły . Kosmicznie wysokie numery na procesorach (PentiumRating - zanany z ukladow CyriX)przy jednoczesnym zastoju ,jeśli chodzi o częstotliwość dały mi odczuć iz coś zastopowało pomysły na nowe technologie . W ostatnim czasie nawet cena ,która była glównym atutem firmy AMD wcale nie jest już task konkurencyjna ,jak to miało miejsce jeszcze rok temu . Przykład: AMD Barton 2GHz - 939zł PIV 2.4GHZ HT - 930zł Tutaj napewno rozlegną się głosy że taki Athlon 1700 przetaktowany o X MHz dorównuje w testach do PIV 2.4GHz ? Nic bardziej błednego ... Jeśli ktoś nie zasmakował w technoilogii "Hyper Threading" ,to jego mniemanie na ten temat jest całkowicie błędne . Tearaz małe sprostowanie : Jeśli ktoś komputera używa tylko i wyłacznie do gier i do słuchania muzyki to być może Athlon 1700 będzie wtedy porównywalny z PIV 2.4GHz. Jeśli jednak ktoś używa komputera do prac typu : -Video -Grafika Jeśli kogos drażni iż dwa ,trzy programy uruchamiane jednocześnie zatykają system ,wtedy PIV z HT będzie wybawieniem . Rożnice w komforcie pracy oraz w szybkości przekonuja mnie iż siła leży w rozwiązaniach takich jak HT. Przykład : czas na kompresje dwóch filmów bez włączonego HT - 4 godziny z HT - 3 godziny .Wszystko na tym samym procesorze ,w ktorym włączamy lub wyłączmy HT. Dalej ,na płytach opartych o nowszy chipset Intela np. I875P mamy do czynienia z tzw. dual-ddr . Tutaj także przewaga Intela jest ogromna - nawet nad chipsetami NForce2 ,ktore obslugują kombinację dukanałową. Tak więc PIV w polączeniu z I875P+ DDR PC3200 daje komfort ,który po przejsćiu z AMD da się zauważyć gołym okiem . Dodatkowo specyfika chipsetu to nowe technologie ,które będą wkraczać na rynek i będą coraz bardziej popularne : SerialATA SerialATA-RAID itp. itd. To wszystko oczywiście dostępne jest także na paltformach AMD ,jednak zawsze z małym opoźnieniem . Kończe ,bo nie chcę przynudzać . Oczywiście mogę te wywody potwierdzić przykladami z benchmarków ("Zebyscie chociaz jedna rzecz podali ktora Intel goruje nad AMD to byloby milo hehehe") Jeśli będzie taka potrzeba to oczywiście na priva... Takie testy jak : kodowanie divx,mp3,mpeg2,odtwarzanie divx,mpeg2,transfer hdd,komfort pracy w Windows,transfer pamięci - tutaj znacznie lepiej radzi sobie PIV. Pamiętajmy jednak iż procesor to nie wszystko ,wiele także zalezy od chipsetu płyty jak i od samego modelu płyty. PS. Mala ciekawostka dla milośników OC : Modele PIV 2.4GHz z serii : "SL6WF" dają się podkręcić do 3.0GHz i to na zwykłym coolerze .Temperatura w "stresie" - 55 stopni. Są "goście" ,którzy wyciągają z niego 3.3GHz mnie się to nie udało ... jaro |
Cytat:
|
Zebyscie chociaz jedna rzecz podali ktora Intel goruje nad AMD to byloby milo hehehe
I prosze bez bzdur typu Amd sie przegrzewa/jest niekompatybilne/kruszy samo z siebie itp itd... |
Witam !
Wiec nie jestem sam który zyje w przekonaniu ze INTEL + INTEL - :) |
Cale zycie mialem Intela. Pod wplywem wielu ludzi zainteresowalem sie AMD. Mam 1800+, ale juzwiem ze nastepne CPU to znowu Inel z MoBO Intel. To jest naprawde zgrana paczka! 0 klopotow.
|
Ja uzywam od 1 roku
INTEL CELERON II 802 MHz. Narazie mi on wystarcza. Mysle nad przesiadka na Athlona XP 1700+ lub 1800+. Pozdro;) |
Obecnie mam Intel P4 2.0 Northwood, chodzi cały czas na 2.3 GHz i nic się nie dzieje. Następny będzie P4 3.06 HT
|
Athlon XP 1.7+
oc addicted :-) |
Od zawsze miałem w swoich komputerach procesory intela(mam do nich sentyment:) ). Jestem z nich zadowolony. Ostanio kupiłem Celerona 1800MHz i muszę przyznać, że jest wydajny. Jednakże u kolegi na AMD XP 1700MHz i podobnej karcie graficznej oraz płycie głównej część gier chodzi szybciej. Do zastosowań biurowych intel celeron wystarcza w zupełności jednak do bardziej zaawansowanch rzeczy AMD.
|
Hmm szczerze to ja nie widze sensu kupowania intela. Czysty snobizm moim skromnym zdaniem. Rozumiem placenie wiecej za procesor wydajniejszy (intel rzadko kiedy jest wydajniejszy, juz czesciej mniej wydajny od amd), trwalszy (narazie jedyny procek jaki mi padl to akurat intelowski celeron ale to niewazne; uwazam ze ani intel ani amd nie przewodzi w tej kategorii - kazdy na 100% wytrzyma te kilka lat a pozniej bedzie juz tak przestarzaly ze i tak nikt tego nie bedie uzywal).
Nie spotkalem sie jeszcze z merytorycznym argumentem kupowania drozszych inteli. Ewentualnie mozna wspomniec o wiekszym wydzielanym cieple przez procki amd ale jaki to problem? Przynajmniej biorac pod uwage ze 90% prockow ktore teraz sie kupuje to 1,7-2,2 ktore wcale tak duzo ciepla nie wydaja. A tak juz poza tym to nie znosze polityki intela polegajacej na wciskaniu kazdego grosz z klienta. Co pol roku wymiana socketa tak zeby trzeba bylo kupic nowa plyte za kazdym upgradem procesora, do niedawna wmuszanie w klientow bardzo drogich (zwlaszcza na poczatku) ramow ktore o zgrozo wcale wiele wydajniejsze nie byly... Ja dziekuje, nie zamierzam nikomo placic za nie-wiadomo-co. |
amd rulez-no naprawde tego sie spodziewalem
|
Mam dwa kompy jeden z Celeronem 300A, a drugi z AthlonemXP 2000+, no a zagłosowałem na AMD, bo ten procek jest nowszy.^_^
|
Cytat:
Miłego dnia PS. Może być na priv lub mail. |
Witam i pozdrawiam!
simensm35 nowy na forum. Atlonik 1800+,oczywiście ze względu na koszty.Troszke się grzeje,ale lepszy wiatrak powinien załatwić sprawę.Ogólnie jest O.K. |
Fantomas trzeba krecic na tym abicie to czysta przyjemnosc!
|
Najpierw był 386 sx 25 (amd),póżniej K5-100 a teraz K6-500. W przyszłości kolejny AMD.
|
Celeron 1.2 GHz bez podkręcenia (zob. stopka). Chodzi ładnie i w zasadzie wystarcza do moich zastosowań, choć czasm nachodzi mnie chęć podkręcić to nieco. Ale czy warto?. Nowego nie kupię - kasy niet. Jakby była, to wolałbym nowszą grafikę wybrać - jakieś ATi.
Miłego dnia |
Cytat:
|
Zgadza sie juz poprawilem. Ale gdzies juz moze 2 lata jade na 75/37 i jest w porzadku.
|
to ustawiasz fsb(magistrale) a nie mnoznik!83/41.5 chyba a nie 37!a takie ustawienie jest juz srednio przyjemne dla hdd i kart pci!
|
TVC, w biosie mam takie mozliwosci ustawienia zegara:
66/33 - standard - ~433MHz 75/37 - moje stawienie - ~488MHz 83/41 - co daje ~540MHz |
dawno temu p100 bo amd nie bylo popularne a ja nie znalem sie na kompach.
Od kilku lat jako stacjonarny Duron 700 niekrecony, zawazyla cena bo na wiecej nie bylo mnie wtedy stac Od roku na C950 bo AMD do laptopow wtedy nie wsadzali |
TVC, ja za bardzo w temacie overlockingu nie siedze, wiec nie wiem konkretnie jak jest z tym moim celkiem. W biosie mam mozliwosc (frequency control czy jakos tak) ustawienia standardowego mnoznika i 2 wyzszych i na tym posrednim teraz wlasnie jade, stad czestotliwosc 488MHz.
|
Krzycho83 jak na wyzszym mnozniku przeciez celek 433 to 6.5 x 66 a cele maja zablokowane mnozniki!no chyba ze masz takiego odblokowanego :]
|
Pentium III 1GHz
|
Cytat:
Tez mam takiego celka 433@488 i na zwyklym chlodzeniu chodzi tak juz dobrze ponad rok, tylko po zmianie czestotliwosci w biosie. Probowalem go tez puszczac na wyzszym mnozniku co pozwolilo uzyskac czestotliwosc okolo ~530MHz, ale balem sie troche zostawiac go tak na dluzsza mete. |
Celeron 1.2@1.6 ale go jeszcze rozbujamy :P z seri SL68P , a dlaczego?dlatego ze ta seria sie swietnie kreci chodzi defaultowo na napieciu 1,5 ogolnie wypas!(cele tualatiny moim zdaniem sa udane), ale cos czuje ze zmienie to wszystko na athlonka 1700+ to jest dopiero cudo do krecenia
Celeron 433@488, bedziemy walczyc na fsb 100 ale chyba nie wyjdzie:( nie wiem skad sie wzial dziewczyna zalatwila, wystaczy do prostych zastosowan :) Pentium 200MMX bo na plycie ktora mam jest stabilniejszy od K6 200(ten i ten mam w domu) Amd486 DX4/100 super procek leci aktualnie na 120 ale popracujemy na tym!uwazam 486 od amd za najlepsze! |
Athlon XP 2000+ 0,18 - najlepszy stosunek ceny do wydajnosci. A poza tym jakos juz przywiazalem sie do tej firmy :).
|
Cytat:
|
mój AMD ATHLON 1,333MHz - miałem kiedys celerka366 potem durona750 wiec mam pewne porównanie i AMD bije intelka pod wiekszoscia programów - predkosc etc - strachy na lachy o tym ze pod amd jakies programy nie działaja albo wolniej (np słyszałem taki bajer o autocad - he he całe studia przerysowałem w autocadie na amd i nai raz nie było problemów - i hulał jak przeciag)
|
ath xp 1.7+ @ 2.4+
mity typu: -strasznie sie grzeje, -jest niekompatybilny (cokolwiek by to znaczyło ;-) winny dawno upaść. do domowego użytku w chwili obecnej najlepszy zawodnik |
dziwna rzecz z tym umieraniem prockow p4...
mam dwa p4 w domu - 2ghz wilamete - podkrecony na ~2.4.. i 2.53 northwood - na ~2.8... pierwszy ma juz 1.5 roku a drugi 6 miesiecy - oba sa podkrecone prawie od startu... inna sprawa ze nie cudowalem z napieciami - a to podobno przesadzenie z voltagem robi jakies przykrosci tym kosciom |
Cytat:
|
ja mam to co tymian i Laser czyli Intel Pentium III 550 MHz coprafda podkrecilem go na 700 i chodzi ladnie.
Kupilem go bo malo ciepla wydalal i jest poprostu dobry! |
Cytat:
|
Witam !
Cyrixy 66 w szkole mam pare działajacych sztuk - ostatnio był reinstall win95 na nich :) BTW - a co z Crusoe od Transmety, Motorola zdaje sie robi CPU :) |
Cytat:
|
nikt nie używa CYRIXów ? ;)
|
Podkrecanie to inna sprawa. Rownie dobrze mozna dac przyklad P4 1,6 GHz 0,13 mikrona , ten proc spokojnie kreci sie na 2,2 a nawet 2,4 GHz. :P
|
Ja Athlon 2000+xp kupiony pol roku temu..., jestem ciagle zadowolony :P, wczesniej celeronek 500 mhz przez ok. 2,5 roku i ten 0 problems :)
pozdro ;) |
a własnie że jest tanie :) weź 1k7+ i ustaw na 2k6+ i jaki zysk? :)
po drugie popatrz ile kosztują wypasione płyty na p4 i jaka jest szansa ze w tą płytę włożysz next procka a znajomek w starego dobrego kt133a włozył już 3 procka /zaczynał od durnia 850/ oczywiście xpka :) ale co do oznaczeń nowego bartona na poziomie 3200 to faktycznie przegięcie bo w normalnych zastosowaniach to ten jego dodatkowy cache nie pokazuje że jest, a szkoda nie ma co patrzeć na zegary procesorów bo nie tylko GHz są ważne ale też prawdziwa wydajność a tu jeśli chodzi o wyciskanie z jednego MHz to przoduje amd :) bo cóż ale architektura p4 jest stworzona do wysokich zegarów ale w ten sposób jest rekompensowane ogólne nieprzystosowanie tego procka do istniejącego aktualnie kodu x86 /postaw obok siebie p3t i zjedż z zegarem do jego poziomu na p4 a zobaczysz jaki bedzie wynik :) a zresztą już czekam na młoteczka /moze po wakacjach ;) / bo architektura k7 już dokonuje swojego żywota / w pięknym wieku 5 lat co jak na ten przemysł to wiek iście matuzalemowy :) / pozdrawiam |
Dobra plyta pod AMD tez nie nalezy do tanich. Co prawda kosztuje mniej od plytki pod intela ale darmo jej nie daja :P
|
Bym zapomnial, oprocz procka liczy sie takze plyta glowna. Jak sie wszystko zsumuje to wychodzi jaka jest roznica cenowa.
|
Powiem tak HT to tez sciema, ale co sie bede spieral.
|
Cytat:
W sumie to nie ma sie co spierac bo malo kto ma tyle kasy zeby pobawic sie najnowszym Bartonem 3200+ ( 3200 oczywiscie jest bzdura bo kazdy test pokazuje ze ten proc chodzi jak cos pomiedzy P4 2,4-2,8GHz) czy P4C. Swoja droga kiedys te procesory stanieja bo technologia pojdzie naprzod i wtedy bedzie to oferta dla kazdego. Jakby patrzyl na ceny teraz to Intel Pentium 4 2.40 GHz HT BOX kosztuje 939 zl a jego odpowiednik z AMD ? Ooops chyba takiego nie ma:P , ale jakby patrzyl po wydajnosci to trzeba by wziac pod uwage cos jak AMD Athlon XP 2800+ BOX Barton za ( uwaga ! )1299 zl. Jak widac AMD jednak nie jest takie tanie. Oczywiscie sa to rozwazania czysto abstrakcyjne ale dobrze pokazuja jak AMD "sciemnia" w nazwach swoich procesorow ( 3200 + - zalosne )i mydli nam oczy ze nadal prowadzi rownozedna walke z Intelem. |
cana akurat zjawisko sudden death jest znane serwisantom, co do samej znajomosci przez firme intel to sie oczywiscie tego wypieraja. Przy niektorych wersjach proc pada po 3 - 4 miesiacach.
|
od czasu celka 533a jadę tylko na amd /inna sprawa to to że w sumie od 96 to miałem tylko 3 intele co przy 7 amd i jednym idt 8) jasno pokazuje co lubie :)/ , aktualnie tbred B0 axp1k7+@12x166 przy napięciu 1.5V :) /zamieniłem go za axp2k+ bo się słabo krecił 8) / a intele omijam dużym łukiem bo mam inne koncepcje na wydawanie kasy niż tylko za nazwę intel /inna sprawa że mam sentyment do tego zielonego znaczka i napisu amd ;)/
pozdro ps a co do folderu reklamowego tej pewnej firmy z postu CIAPKA to ciekawe czy panowie z tej firmy znają zjawisko sudden death występujące u podkręconych p4 którym podniesiono napięcie zasilające :) /jesli za kryterum jakosci daje sie to ze jest blacha na rdzeniu to jak potraktować wszystkie p3 i mobilne pentiawki ? :) /ja tam wolę jednak goły rdzeń i dobrą pastę z własnoręcznie wypolerowanym na lustereczko radiatorem/blokiem gdyż chłodzonka się nie zakłada 2 razy dziennie na proca a inna sprawa że jak się ciut uważa to ryzyko uszkodzenia jądra jest pomijalnie małe aha i jeszcze jedno: Shade moze wiesz od kiedy jest zestandaryzowana pamięc ddr400 przez JEDEC? i kto pierwszy zastosował dwukanałowe kontrolery pamięci i na jaką platformę? dla ułatwienia popowiem że w płytach z nforce był właśnie takowy kotroler jako pierwszy zrobiony /a zrersztą wtedy jeszcze intel promował rambusa jako jedyną drogę do przyszłości pc i dopiero rynek go naprostował /a ddr400 długo nie były zestandaryzowane i to że płyty je wspierały /ale wybiórczo co można było w dokumentacji przeczytać zę tylko z niektórymi działały ok /to już po prostu dobra robota firm robiących mobo ale fakt faktem amd słabo przędzie i powtarza się sytuacja z czasów k5 k6 /wtedy to k7 był ostatnią deską ratunku dla amd/ tylko że teraz amd ma 16-18 procent rynku i zdołało już przekonać konsumentów że robi proce wydajne i zgodne z x86 / czasami bardziej niż intel 8)/ a przy tym tańsze / co w sumei jest odpowiedzą na to dlaczego na kłopoty finansowe/ BTW ostatnio w sprowadzonym z UE :) shadografie odkryłem że w kompie odpowiedzialnym z obróbkę obrazu w czasie rzeczywistym jest zamontowany athlonik :) |
Witam!
AMD 1 GHz - od ponad roku i sprawuje sie doskonale. Jesli bede zmienial procka to tylko na AMD i tylko Athlon. Kiedys mialem Pentuim 200, potem 500 i musze przyznac, ze nie bylo problemow. Ale odkad przesiadlem sie na AMD zapomnialem o firmie Intel. |
Pentium III 550
- niskie wydzielanie ciepla - na pewno jakis sentyment bo zawsze mialem pentiaka - klasa procka i wydajnosc na drugim i trzecim kompie mam 1,7 celerona i 433 celerona (ale to sa procki ktore posiadam z przypadku) |
Celek 1,3 bo 1,4 juz nie dostalem, a nic innego moj Socket370 nie lyknie :P no a na PIII 1,4 to mnie nie stac :(... no a jesli chodzi o konkretna odpowiedz w ankiecie... AMD wygra bo jest tanszy a jesli chodzi o wydajnosc... panowie niech Intel sam bije sie z AMD na MHz :) My tylko bedziemy zbierac to co po wojnie zostanie ;)
|
jak w opisie
wybor?? - tani w porownaniu do intela |
a ja jade na celku (tualatin) 1.1@1.46 (chata) oraz amd k6-2 400@450 (akademik)
pzdrwm Nikita_Bennet |
Ja jeszcze używam Intel Celeron 566@708, ale powinno się to zmienić we wtorek lub środę. Przesiądę się na Athlona 1700 XP+.
Z tego Intelka jestem zadowolony, no ale juz stary juz jest i mało juz wydajny jak na moje potrzeby. Pozdr :) |
KIEDYŚ TYLKO INTEL (75, 166, 200, 466, 2x800) A TERAZ AMD XP 2400+, NIE NAŻEKAM BARDZIEJ ELASTYCZNY OD INTELA, CHOĆ TEMPERATURA JEST PROBLEMEM (45 st. NA wc)
|
Prawie rok jade na Duronie 1000. Jak to bywa w przypadku posiadaczy podobnych procków zaważyła cena. Chociaż może też troche przywiązanie do marki, dwa wcześniejsze procki to też były AMD. Podobnie jak niektórzy koledzy uważam że Intel jest za drogi. Po wakacjach mam zamiar kupić nowy procek - też AMD, ale jeszcze nie wiem co dokładnie wtedy będzie optymalnym wyborem.
|
Athlon 1.33 TH
|
Ja używam różnych procesorów, od C366, przez PIII 1066, Durona1000 do AthlnaXP1700+ i z tego ostatniego jestem super zadowolony, kręci się nisamowicie, a nawet nie podkręcony jest bardzo wydajny.
Oceniam ten procesor jesli chodzi o cena/wydajość i cena/możliwośći O/C na 6+ |
Wybrałem AMD i mam Athlona 1800XP, jestem z niego bardzo zadowolnony, bo nie przepłaciłem pieniędzy, a mam równie wydajny procek.
|
Nie czytałem całego topicu, bo nie miałem czasu i mi się nie chciało, toteż udzielam odpowiedzi na pytanie Jasuta: kupiłem procek od AMD, bo nie widziałem argumentów dla wysokiej ceny procesorów Intela, które mają przecież porównywalne osiągi z tańszymi AMD.
|
AMD Duron 1,2GHz bo wiem ze place za dobra wydajnosc/jakosc
w przypadku Intela mam wrazenie, ze bym placil za marke :blee: nastepny proc to oczywiscie AMD :) |
ja mam teraz celka 1,7 GHz... nie podoba mi sie szczerze no ale coz... nie mam natyle kasy zeby narazie cos z tym zrobic...
aktualnie mam zlozyc 2 komputery i do obu z nich kupie Athlony ;p :jezyk: |
P4 2.4GHz
|
3 lata temu kupilem Balerona 433 i chodzi @488. Nabylem go, bo w tamtych czasach niestety byly popularne. Mam nadzieje, ze za jakis czas zamienie to na jakis inny procek bo w dzisiejszych czasach to co mam, to zdecydowanie za malo.
|
Obecnie mam AMD 1700+, poprzednio Durona 750 MHz, jeszcze wczesniej miałem przez pare lat Pentium 100 MHz.
|
Pentium III 667 Mhz
|
ja mam teraz antka xp 1700+ (ksywa: podkrecony) pracujacego na 2ghz wczesniej mialem antka 1.4 (ksywa: grzejace sie go**o ;) [R.I.P]) chodzacego jako 1.5 - ale ciepla wtedy tyle dawal ze pol bloku ogrzewalem wiec czesciej pracowal jako 1.2ghz :D
dlatego polecam amd bo: - sa tanie - im tanszy tym lepiej sie kreci (ludzie na 1700+ wyciagaja po 2,5ghz) - jest dobry (kurcze narazie wychodzi jakym jakiegos jabola reklamowal ;p) - jak niespelnia powyrzszych kryteriow to przynajmniej bedziesz mial cieplo w pokoju ew. twoje akwarium zostanie wlaczone w czynne chlodzenie komputera (rybki beda mialy saune) ;) no i ladnie zaczalem od AMD a skonczylem na rybiej saunie zdaje sie ze sloneczko cos mi dzis za bardzo przygralo... :D :D :D |
Athlon XP+ 1800 (0.13)
1.) przystepna cena 2.) przyzwoite podkrecanie 3.) nikt na nieo nie narzekał 4.) lepszy do grafiki 5.) sentyment do AMD 6.) fajna nazwa :P |
Ja tam kolekcjonuje stare komputery:D mam celerona 333 już chyba 3 lata^_^
|
AMD
oczywiscie cena |
Zawsze mialem procesory AMD. Na poczatku AMDK6-2 233MHz, pozniej Duron 700, a obecnie 1700+. Mi AMD w zupelnosci wystarcza. Podobno INTEL jest wydajniejszy od AMD ale o ile? Czy zwyklemu uzytkownikowi komputera (duza wiekszosc) robi to jakas roznice? Wydaje mi sie ze nie. A placic za to trzeba slono.
Moze gdybym obrabial dzwiek, grafike, filmy lub robil duze obliczenia to wziolbym te pare procent wiecej wydajnosci i stabilnosc INTELA za wieksza kase ale teraz nie ma to sensu. |
ja mam już ponad rocznego Athlona +1700XP. Pewnie jeszcze na długo będzie musiał mi wystarczyć. 8)
|
Hmm, mam kase ale nie chce Intela. Wole stacje graficzne oparte na AMD.
|
Ja mam Athlon XP 1,6 kupiony prawie 2 lata temu. Wtedy byl to najlepszy wybor cena/wydajnosc. Procesor dobrze mi sluzyl przez ten czas. Jedyne co mi przeszkadza to Thermaltake 6 Cu ktory go chlodzi ( cooler jest dosc glosny ). Nastepny moj proc to napewno bedzie Intel. Amd nie nadaza z postepem technologicznym i w kolko prezentuje nam stara odgrzewana technologie a nowe procesory to tak naprawde to samo co jest dotepne od dawna tyle ze po face liftingu. Intel caly czas idzie naprzod, wystarczy popatrzec na platforme P4C + Dual DDR 400 MHz na dobrej plycie ( np Asus P4C800 Deluxe - superwydajna ale droga lub MicroStar 875P Neo-LSR - mniej wydajna od Asusa ale cena nizsza ) dziala cuda. A co z AMD ? Dopiero niedawno ukazaly sie plyty nForce 2 Ultra 400 obslugujace Dual DDR 400 Mhz stabilnie. Amd idzie na dno i ich ostatnia deska ratunku to procesory 64 bitowe ktore swoja droga rowniez ustepuja Intelowi .
|
Ja do wybory procka podchodze tak:
- masz kase - bierz Intela (niezawodnosc, jakosc, ogolnie lepsza klasa prockow) - jestes studentem (;),) uczniem, nie masz 2tys. na procka - kup AMD (doskonaly stosunek cena/jakosc/mozliwosci, zwlaszcza ostatnio XP 1700+) Kto sie ze mna nie zgodzi ? PS. A tak wogole to narazie jaden na Duronie 1,2GHz i jestem zadowolony. Zero zgrzytow itp. Jak bede mial mozliwoscto zamienie na w/w XP 1700+ (tak...studenci to bogaci nie sa ;)) |
Cytat:
|
Chciałem kupić Intel Pentium 4 2.0 Ghz ale finanse nie pozwalały więc kupiłem AMD Athlon XP 1800+ (tylko nie wiem czemu nie 1700+???) ale mój następny procek to coś powyżej 3 GHZ i to Intel'a! Ale do następnego procka jeszcze daleko.
|
ja wybrałem procesor firmy AMD... według mnie AMD jest lepsze od Intela jezeli chodzi o porównanie cena/jakość...
|
AMD - wybrałem cene.
Przed AMD długo miałem Intel 200 MMX. Teraz niestety finanse przeważyły. |
Muszę przyznać, że jestem zbudowany tonem wszystkich odpowiedzi, zastanawiałem się przed założeniem tego tematu, czy nie będzie to znowu jałowa dyskusja typu "wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy" (a mam świadomość, że forma ankiety może skłaniać do takiej postawy). Dzięki bardzo za treściwe posty i proszę o jeszcze.
|
Intel!
Jak w swoim folderze reklamowym jedna z renomowanych firm zajmująca się sprzedażą częsci komputerowych napisała: Intel-jakość AMD-niska cena Aktualnie jade na Celeronie 566, ale mam zamiar kupić jakiegoś używanego PIII tak do 800 mhz bo tyle może poradzić moja MOBO (również intela):) |
Athlon 1 GHz od 1,5 roku. Choc za chwilke (2-3 dni bo cos sciagam) wsadze Athlona XP 2600+.
Pracuje tez na Pentium 100 juz od bardzo dawna rowiez na 386 SX 33 MHz (ten procek mam wyprodukowany przez AMD i jest szybszy od odpowiedznikow Intela). |
ja od marca AMD 1700+ wczesniej przed ponad dwa i pół roku PIII 500 (dalej chodzi u brata nie dlugo bedzie miał 3 lata :))
narazie nie narzekałem na żaden z nich |
No i moim skromnym glosem zrobilem 3:3 :D
Od prawie 2 lat Duron 800... ;) |
stawiam ze wynik bedzie 2:1 dla AMD... czasy tanich i dobrych celeronow minely a ludzi kupujacyh intela bo to intel jest coraz mniej (ja tez kupie Opterona przy najblizszej wymianie)
3 intele (2ghz (423), 2.53 (478), p2/266 (Vaio)) i jeden AMD - dx4@100mhz (na tym ostatnim mam teraz liteona i WSES - dziala!) |
Aktualnie od 3 lat mam Intela, ale jeżeli będę zmieniał procesor to na AMD.
|
Witam !
Intel Pentium III 551:) Mhz 512cache BOX Wybrałem INTELA bo. - Jeszcze nie slyszałem zeby ktos ten CPU reklamował / paru znajomych latalo do serwisu z AMD - system sie wieszał - okazało sie ze była skaza na krzemie / - Diodę termiczna - praktycznie brak mozliwosc przepalenia CPU przy uszkodzeniu układu chłodzenia. - Stabilność - Sentyment do intela / nastepny mój cel to Intel Pentium 4 2.4 lub 2.6 Ghz 800Mhz HT - innego CPU nie kupie - Zadowolenie innych urzytkowników INTELA - Małą w porównaniu do AMD iloscia wydzielanego ciepła :) |
Na jakm procesorze pracujesz?
Potrzebuję informacji do analizy na temat popularności procesorów AMD w Polsce. Zastanawiam się, czy to już jest ten czas, kiedy AMD pobił Intelka. Ponieważ takiej ankiety na forum nie znalazłem (wśród tematów z ostatniego półrocza) tworzę nową.
Jeżeli to możliwę proszę o informację co jest powodem, że właśnie tego procka kupiliście. Ja mam Athlonka XP 1700+. Kupiłem go ze względu na: 1. Przystępną cenę. 2. Możliwości podkręcenia. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:27. |