Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dysk Samsung`a od 80Gb-120Gb (glosnosc) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dysk-samsung-od-80gb-120gb-glosnosc-21629/)

Druss 24.05.2003 19:03

Dysk Samsung`a od 80Gb-120Gb (glosnosc)

Chce dokupic sobie dysk, mam 10gb samsunga ale wiem ze jest glosny, mam wyciszonego kompa i on najbardziej halasuje. Chcialem sie spytac czy te nowe dyski sa juz cichsze. Wchodza w gre tylko dwie firmy ze wzgledu na glosnosc WD i Samsung, Wd jest glosny, nie slyszalem go ale widzialem pomiary w db gdzie barracuda miala 37db a WD cos kolo 58db. Niestety inne dyski obrocz tych dwoch odpadaja ze wzgledu na gware.

Laser 24.05.2003 19:11

Witam !

Powiem Ci tak - mam WDC 80GB JB 8mb Cache i jak go zainstalowa³em zamiast IBM 15GB to uszom nie wierzy³em - tego dysku nie s³ychac !

Jak zaczynasz kopiowac duzo danych z partycji na partycje to s³ychac takie st³umione odg³osy ale nie ma zadnego rzezenia !

Druss 24.05.2003 19:17

Wiadomo podczas pracy moze byc go slychac to nawet lepiej bo wiesz przynajmniej ze glowica chodzi, ale nie chce zeby w nocy jak zasypiam slyszal swiszczenie silnika ktory obraca talerz.

Nikita_Bennet 24.05.2003 22:35

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Powiem Ci tak - mam WDC 80GB JB 8mb Cache i jak go zainstalowa³em zamiast IBM 15GB to uszom nie wierzy³em - tego dysku nie s³ychac !

ibm'y faktycznie czasem swiszcza.
a te wdc800jb tez nie sa ciche - mam takiego od roku (moze dluzej) i jest to najglosniejszy element mojego kompa - przez niego musze byc naprawde zmeczony aby zasnac w nocy (mieszkam na wsi i lubie jak w nocy jest cisza).
chodzi nawet glosniej niz 4 wentyle ktore mam (proc, grafa, wciagajacy i dwa wyciagajace) - no moze nie zupelniej glosniej ale barwa jego pracy mnie drazni - chyba zaniose go na serwis aby chlopaki porownali z innymi.

a co do samsungow to sam jestem ciekaw bo interesuje mnie cos na 3 l gwarze i samsung 5400 jest nawet tani.

pzdrwm Niktia_Bennet

Laser 24.05.2003 22:37

Witam !

Hmm w zasadzie to powinno sie podlaczyc hdd do jakiegos z³oma i zobaczyc wtedy - jak nie bedzie zak³ócen innych wentylatorow - ja hdd nie slysze - zasilacz ma g³osny wentyl ale IBM'a by³o s³ychac - i to bardzo.

Druss 24.05.2003 22:47

W czerwcu bede bral pewnie samsunga bo bede mial mozliwosc porownania glosnosci. Postaram sie trafic w moment kiedy beda mieli takie dwa dyski jakie mnie interesuja ;) Z tego co widzialem IBM ma tez 3 lata VAncouver II

Nikita_Bennet 24.05.2003 23:17

ibm'a ja nie wezme.
mialem jednego u siebie przez jakisz czas i jakos nie przypadl mi do gustu.
obecnie mam wdc i samsunga i jakos dzialaja bo z matroxem mialem male problemy. wdc jest z nich najcichszy ale to jescze nie to - podobno baracudki z 8 mb cachem sa cichsze ale 1 rok gwary - stad mysle o samsungu - mialby dzialac 24/24 w akademiku

pzdrwm Nikita_Bennet

ThanatoS 24.05.2003 23:45

hmm, mam 3 Maxtory i 2 Seagate'y. Maxtorki sa cichsze.

Ziele 24.05.2003 23:55

Ja siê moge wypowiedzieæ ale na temat Seagate Barracuda IV 80GB. Nowy dysk jest nies³yszalny niezale¿nie czy pracuje czy nie. Dopiero po jakim¶ czasie (u mnie z 2 miesi±ce) g³owica daje znac o sobie. Poprostu zaczyna skrobaæ. Przy przenoszeniu duzych ilo¶ci danych np z partycji na partycjê najbardziej siê to odczówa. jadnak gdy dysk mocno nie pracuje (np sci±ga siê cos z neta w nocy) to jest zupe³nie bezg³o¶ny. Taka sytuacja chyba jest przy wszystkich duzych dyskach.

ps. dobrze jest robiæ czêsto defragmentacje bo to odci±za dysk.

Druss 25.05.2003 01:49

Nikita bierz samsunga przeczytaj sobie tutaj http://www.tomshardware.pl/storage/2...amsung-01.html mnie to przekonalo wypadl jako najcichszy sposrod testowanych. A do tego jego cena to 535zl.

Nikita_Bennet 25.05.2003 10:25

thx za link

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Nikita bierz samsunga przeczytaj sobie tutaj http://www.tomshardware.pl/storage/2...amsung-01.html mnie to przekonalo wypadl jako najcichszy sposrod testowanych. A do tego jego cena to 535zl.
zaraz przejrze. mysle jednak o 80 GB - no chyba ze kumpel na sklepie skredytuje mnie na 2 miesiace ;)

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 25.05.2003 10:36

no i ten samsung ma male obciazenie procka co przy moim k6-2 400@450 jest wazne

dodane:
szkoda tylko ze taka cena
komputronik 120GB WDC 1200JB - 616 zl

pzdrwm Nikita_Bennet

-=Shade=- 25.05.2003 10:44

Z tego co ja wiem to najcichsze dyski to Seagate Baraccuda VII mimo tego ze pracuja na 7200 obr/min.

mallow 25.05.2003 11:04

z doswiadczenia polecam Segate :)
mia³em 4gb byl dobry i cichy (do czasu)
WDC nie dotykam .. mia³em 30gb niby wyszstko dobrze ae z niewidomych powodow padl mi w bardzo dziwny sposob , nie jedynemu bo byl juz post na forum ze komus padl tak ja mi ale moze mielismy felerne modele :)

Laser 25.05.2003 11:10

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
z doswiadczenia polecam Segate :)
mia³em 4gb byl dobry i cichy (do czasu)
WDC nie dotykam .. mia³em 30gb niby wyszstko dobrze ae z niewidomych powodow padl mi w bardzo dziwny sposob , nie jedynemu bo byl juz post na forum ze komus padl tak ja mi ale moze mielismy felerne modele :)

Witam !

Do Polski trafi³a kiedys seria WD - która mia³a isc na zyletki - WD wtedy zrobi³o sobie zamieszania ko³o siebie.

Druss 25.05.2003 11:18

Cytat:

-=Shade=- napisa***322;(a)
Z tego co ja wiem to najcichsze dyski to Seagate Baraccuda VII mimo tego ze pracuja na 7200 obr/min.
Tak do dwuch miesiecy pracy sa najcichcsze, pozniej daje o sobie znac glowica ;)

ThanatoS 25.05.2003 11:20

akurat mam jednego Seagate'a z serii .7, cichutko chodzi. Tylko na poczatku uzytkowania bylo troche halasu, ale po miesiacu juz bylo bezszelestnie.

ThanatoS 25.05.2003 11:24

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Tak do dwuch miesiecy pracy sa najcichcsze, pozniej daje o sobie znac glowica ;)
Hmm, mam juz kilka miesiecy, a komp chodzi 24h/dobe od tamtego czasu i jest cicho.

Druss 25.05.2003 12:07

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Hmm, mam juz kilka miesiecy, a komp chodzi 24h/dobe od tamtego czasu i jest cicho.
Kazdy ma taki sluch jaki ma :) Ja mam bardzo wyczulony na wszelkie denerwujace swisty itd. Co do twojego stwierdzenia ze jest cicho to sie mylisz nie moze byc ciszej od Barracudy V poniewaz te 7200.7 maja zdjeta z dolu mate wyciszajaca, przez co tez mniej sie grzeja.

ThanatoS 25.05.2003 14:29

To tez zalezy jak zamontujesz ten dysk. Pod nim mam zamontowany dysk Maxtora. Co do sluchu, moze nie mam tak czulego sluchu, raptem slysze dzwieki do poziomu 21,5 kHz. I w tym przedziale nie slysze dziwnych dzwiekow.

Nikita_Bennet 25.05.2003 15:19

tematem topicu byly chyba ......

hdd na dluzszej gwarancji.
seagate chyba do nich nie nalezy.
jesli tak to podawanie ich nie ma sensu bo nie spelniaja waznego warunku.
poprawcie jesli sie myle.

pzdrwm Nikita_Bennet

-=Shade=- 25.05.2003 15:44

O tym jak cichy jest dysk decyduje technologia wykonania. Seagate ma opatentowane lozyska olejowe ktore sa najcichszym dostepnym mechanizmem tego typu. A ze dysk po 2 miesiacach zaczyna glosniej pracowac to napewno nie jest normalne.

ThanatoS 25.05.2003 18:56

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
hdd na dluzszej gwarancji.
seagate chyba do nich nie nalezy.
jesli tak to podawanie ich nie ma sensu bo nie spelniaja waznego warunku.
poprawcie jesli sie myle.

pzdrwm Nikita_Bennet

Mylisz sie i to sporo, chodzi o glosnosc dyskow a nie gwarancje. Widac ze nie czytales topicu.

Nikita_Bennet 25.05.2003 23:39

Cytat:

Mylisz sie i to sporo, chodzi o glosnosc dyskow a nie gwarancje. Widac ze nie czytales topicu.
czytaj:
Cytat:

....Niestety inne dyski obrocz tych dwoch odpadaja ze wzgledu na gware.
nie mowie ze chodzi tylko o gwarancje.
rozumiem jednak, ze glosnosc i gwarancja to dla Druss'a czynniki krytyczne. jesli jeden jest nie spelniony to hdd odpada. o ile w kwestii glosnosci mozna dyskutowac - barwa (bo glosnosc wyrazona jest w dB i w tym wzgledzie nie ma dyskusji) to w kwestii gwarancji raczej nie - albo jest 3 letnia albo nie.
to moje rozumienie 1-go topica (moge sie mylic - poprawcie jesli tak jest).

pzdrwm Nikita_Bennnet

Druss 26.05.2003 00:23

Tak jest Nikita 3 lata to podstawa, juz sie nacialem kilka razy na dyski ktore padaly po roku i nie bede ryzykowal. A Samsung mi dobrze sluzy mam juz 10GB bardzo dlugo, wybor wlasnie padl na niego kupuje 120GB jutro jade zamowic z testow na tomshardware wynika, ze jest bardzo cichy, obciazenie proca niskie, 3 lata gwary (to akurat wiem ze sklepu ;)), same superlatywy jak dla mnie, jak go dostane powiem jak jest w rzeczywistosci.

Nikita_Bennet 26.05.2003 07:05

mi tam w 11 - 12 miesiacu hdd poszedl - dobrze ze dostaje sprzet zaraz jak przyjdzie z hurtowni (czesto doslownie jak przyniosa paczke to zanieram co dla mnie). co do samsunga to wiem jedno - wolny i to starsznie, trwalos crozna - tych 8,4-10,2 duza - kumpel walil nim o stol jak przestal sie botowac komp i o dziwo hdd chodzi i nie ma badow.
Cytat:

..., jak go dostane powiem jak jest w rzeczywistosci.
czekam na wiesci bo tez moze go lykne.

pzdrwm Nikita_Bennet

ThanatoS 26.05.2003 09:24

Powiem krotko, Samsung (Szajsung) robi ostatnio najgorsze napedy optyczne i dyski twarde od pojemnosci 40 GB. Sa zwroty tych dyskow jak np. 120 GB.

Druss 26.05.2003 11:02

To ma byc tak zwany magazyn, zaden demon predkosci (systemowy mam inny i mniejszy :) quantum`a 7200obr o dziwo jest cichy), co do zwrotow to jeszcze sie dowiem jak jest u mnie, ale sadze ze nie bede mial pecha bo kazdy samsung jakiego mialem byl dlugowieczny ;)

Laser 26.05.2003 12:55

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
To ma byc tak zwany magazyn, zaden demon predkosci (systemowy mam inny i mniejszy :) quantum`a 7200obr o dziwo jest cichy), co do zwrotow to jeszcze sie dowiem jak jest u mnie, ale sadze ze nie bede mial pecha bo kazdy samsung jakiego mialem byl dlugowieczny ;)
Witam !

Hmm ja bym nie ryzykowa³ utraty 120GB uploadu ale jak mozesz sobie pozwolic na takie wyczyny to nie widze przeszkód :)

Trzeba by³o od razu ze to ma byc magazyn :);)

Nikita_Bennet 26.05.2003 23:07

Cytat:

Powiem krotko, Samsung (Szajsung) robi ostatnio najgorsze napedy optyczne i dyski twarde od pojemnosci 40 GB. Sa zwroty tych dyskow jak np. 120 GB.
to akurat wiem - dlatego kce z 3 l gwara - sypnie sie to powiem ze sie zrazilem do firmy i za doplata wezme wdc i po sprawie - teraz nie mam kasy na wdc a jak dlugo wytrzyma ten samsung to i lepiej - nie bede zarl sie z kumplami na serwisie.

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 26.05.2003 23:10

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hmm ja bym nie ryzykowa³ utraty 120GB uploadu ale jak mozesz sobie pozwolic na takie wyczyny to nie widze przeszkód :)

Trzeba by³o od razu ze to ma byc magazyn :);)

a u mnie to ma byc na wsio.
komp to k6-2 400, 256 mb, trio3d, wypalara i takie tam sieciowki i bzdety - sprzet do pisania i zgrywania filmow od znajomych ktore se pozniej wypale - jak mi pojdzie to co strace? - troche filmow - bo to co sciagam to jak jest 700MB to nagrywam od razu

pzdrwm Niktia_Bennet

CIAPEK 26.05.2003 23:10

Wg. mnie Samsungi to niez³e dyski w swojej klasie i wiem, ¿e nie s± tak awaryjne, ju¿ Seagety s± bardziej awaryjne podobno.

Co do g³o¶no¶ci mam 20 GB i jest wiele cichszy od Seagetów i jestem z niego zadowolony.

Baracuda to co innego :)
Pozdro @ll

januszp 26.05.2003 23:19

Z t± g³o¶no¶æi± dyskow to bym nie przesadza³.
Wp³yw na glo¶no¶æ dysku, oprócz "kosmicznej" konstrukcji ma kilka czynników:
- prêdko¶æ obrotowa
- stopieñ fragmentacji (ba³agan)
- wielko¶æ plików kopiowanych czy zapisywanych
- w koñcu nawet sama budowa "towera"

Z zaciekawieniem przeczyta³em wiekszo¶æ postów ,a przewijaj±ce siê tutaj firmy produkuj±ce dyski twarde zosta³y chyba wymienione w 100%.
Faktem jest, i¿ pewne modele sa bardziej "s³yszalne" od innych.
Trudno jest na dzien dzisiejszy wybrac model szybki a zarazem cichy.
Osobi¶cie wola³bym szybki-glo¶niejszy ni¿ wolny-cichy.
Warto jednak zwórciæ uwagê na na bios dysków.
W zalezno¶ci o obowi±zuj±cych trendów w bardzo prosty sposób s± dokonywane zmainy majace na celu przyspieszyæ dysk kosztem gl¶no¶ci ,jak i odwrotnie.
Ka¿dy z producentów tutaj wymienionych ma w zanadrzu taki w³a¶nie programik i my tak¿e mo¿emy z niego skorzystaæ.
Zanany jest fakt i¿ pewni producenci ustawiaj± (za pomoc± tego marzêdzia) swój model dysku pod wla¶nie takim k±tem - cichy- wolniejszy lub szybszy-g³o¶niejszy. Ro¿nice w wydajno¶ci nie s± na tyle du¿e aby nie móc skorzystaæ wla¶nie z takiego softu.

Ka¿dy nabywca dysku ma jakie¶ swoje prywatne wymagania, które dysk musi spe³niaæ - to oczywiste.
Kieruj±c siê opiniami czasem taki wybór staje siê prostszy.
S± jednak pewne regó³y ,ktore obowi±zuj± od kilku dobrych lat:

- ma³a jest szansa aby dysk tani (w swej kategorii)by³ dyskiem nr1 na rynku.
- ma³a jest szansa aby dyski na które producent daje roczn± gwarancjê by³y dyskami nr1 na rynku.
- ma³a jest szansa aby wszystkie opinie zebrane na wszystkich forach ,odnosnie awaryjno¶ci danego modelu dysku mia³y swoje odbicie w rzeczywisto¶ci. Takie opinie to tylko ok. 30% rzeczywistej prawdy.

Id±c dalej osobi¶cie wystrzegam siê dysków:
- które maja problemy w danej konfiguracji (to dziwne ale takie dyski s±).
- które m±ca w glowie jakimi¶ nowymi technologiami ,kosmicznymi opisami ,a ktore po testach nie maj± nic wspólnego z tym co producent nam obiecuje (to dziwne ale takie dyski s±).

Na koniec wystrzegam siê dyskow o du¿ej pojemno¶ci. Awaria (bad block) na takim dysku to strata nie 400z³ lecz np. 1000z³.
Dysk uszkodzony (bad) to dla mnie dysk do likwidacji ,no chyba ¿e ktos lubi "przygody".

Koñcz±c ten post pozwolê sobie na mala ciekawostkê :
Jest na rynku pewna firma produkuj±ca dyski(z tego co wiem tylko ta firma stosuje ten "trick" - byæ mo¿e sie myle),która wpadla na ciekawy pomys³:
dysk zawiera pewien obszar niewidzialny dla systemu - jest to ok kilkaset kilobajtów ,którym w miarê mo¿liwo¶ci pokrywa b³êdne sektory powstaj±ce na dysku.
Wygl±da to mniejwiêcej tak :
powstaje "bad-block" wielko¶ci powiedzmy 16kb ,bios dyskupo ponownym formatowaniu te uszkodzone miejsce zastêpuje tym ,które ma niejako w rezerwie.
Po sformatowaniu dysku mamy czy¶ciutki ,bez "bad-blocków" dysk.
Oczywi¶cie ta sytuacja mo¿e powtarzaæ siê a¿ do wyczerpania "bufora" zapasowego.
Takie niby nic a jednak cieszy.

¯ycz±c powodzenia w wborze odpowiedniego dysku ,pozdrawiam .jaro

puch 27.05.2003 00:12

Cytat:

(...) komp to k6-2 400, (...)

Nikita,

taka ma³a uwaga: czy uwzglêdni³e¶ to, ¿e ten do¶æ stary komp mo¿e nie zobaczyæ dysku 120GB? (od 32 GB mog± byæ k³opoty). Wspominam o tym dlatego, ¿e ca³kiem niedawno dwóch kolegów zapragnê³o rozbudowaæ stare komputery, obaj kupili dyski 40 GB, i obaj mieli k³opoty, bo BIOSy ich nie rozpozna³y.

Nikita_Bennet 27.05.2003 00:15

Cytat:

Koñcz±c ten post pozwolê sobie na mala ciekawostkê :
Jest na rynku pewna firma produkuj±ca dyski(z tego co wiem tylko ta firma stosuje ten "trick" - byæ mo¿e sie myle),która wpadla na ciekawy pomys³:
dysk zawiera pewien obszar niewidzialny dla systemu - jest to ok kilkaset kilobajtów ,którym w miarê mo¿liwo¶ci pokrywa b³êdne sektory powstaj±ce na dysku.
Wygl±da to mniejwiêcej tak :
powstaje "bad-block" wielko¶ci powiedzmy 16kb ,bios dyskupo ponownym formatowaniu te uszkodzone miejsce zastêpuje tym ,które ma niejako w rezerwie.
Po sformatowaniu dysku mamy czy¶ciutki ,bez "bad-blocków" dysk.
Oczywi¶cie ta sytuacja mo¿e powtarzaæ siê a¿ do wyczerpania "bufora" zapasowego.
Takie niby nic a jednak cieszy.

ma to cos wspolnego ze S.M.A.R.T?
wiem ze to nie to ale....?

pzdrwm Nikita_Bennet

Druss 27.05.2003 20:46

To z benchmarka :

Trzy znane firmy produkuj±ce dyski: Seagate Technology, Maxtor oraz Hitachi Global Storage Technologies poinformowa³y o wykryciu pewnych usterek w swoich dyskach. Dok³adnie chodzi tu o dyski posiadaj±ce pojemno¶æ 40 GB oraz 80 GB, które pojawi³y siê na rynku tajwañskim. Nieoficjalnie mówi siê o liczbie 15 tysiêcy dysków, jednak nie mo¿na wykluczyæ mo¿liwo¶ci pojawienia siê tej wadliwej partii w innych rejonach ¶wiata. Pierwsze oznaki wadliwego dzia³ania pojawi³y siê pod koniec kwietnia, wówczas to lokalni dystrybutorzy odnotowali znacznie wiêksz± liczbê zwrotów. By³y to bardzo szybko pojawiaj±ce siê tzw. "bad sectory" oraz problemy podczas formatowania. Jak siê okazuje wszystkie te dyski by³y produkowane na terenie Chin. Obronn± rêk± z tego incydentu wysz³a firma Western Digital, która w³a¶nie nie posiada fabryk na terenie Chin. Seagate potwierdzi³ gotowo¶æ na gwarancyjn± wymianê dysków.

Uwazajcie jak macie dysk made in skosnoocy :)

Laser 27.05.2003 20:56

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
To z benchmarka :

Trzy znane firmy produkuj±ce dyski: Seagate Technology, Maxtor oraz Hitachi Global Storage Technologies poinformowa³y o wykryciu pewnych usterek w swoich dyskach. Dok³adnie chodzi tu o dyski posiadaj±ce pojemno¶æ 40 GB oraz 80 GB, które pojawi³y siê na rynku tajwañskim. Nieoficjalnie mówi siê o liczbie 15 tysiêcy dysków, jednak nie mo¿na wykluczyæ mo¿liwo¶ci pojawienia siê tej wadliwej partii w innych rejonach ¶wiata. Pierwsze oznaki wadliwego dzia³ania pojawi³y siê pod koniec kwietnia, wówczas to lokalni dystrybutorzy odnotowali znacznie wiêksz± liczbê zwrotów. By³y to bardzo szybko pojawiaj±ce siê tzw. "bad sectory" oraz problemy podczas formatowania. Jak siê okazuje wszystkie te dyski by³y produkowane na terenie Chin. Obronn± rêk± z tego incydentu wysz³a firma Western Digital, która w³a¶nie nie posiada fabryk na terenie Chin. Seagate potwierdzi³ gotowo¶æ na gwarancyjn± wymianê dysków.

Uwazajcie jak macie dysk made in skosnoocy :)

Witam !

Hitachi - uuu znowu sie IBM'owi dostanie po tylku .... najbierw madziary teraz chinole ...

ThanatoS 27.05.2003 20:59

w Chinach wiekszosc firm robi, bo tanio.

Majonez 27.05.2003 22:36

Akurat jestem w posiadaniu wspomnianego tu dysku Samsunga
i Thanatos niestety nie zgodze sie z toba

dysk ten dokladnie to ten model z testu na tomshardware 120GB/5400obr uwazam za jeden z najlepszych dyskow z jakimi mialem do czynienia - a mialem ich sporo

otoz nie zbawia mnie 5 sekund roznicy w kopiowaniu jezeli chodzi o roznice 5400 - 7200, jezeli ciagniesz soft z sieci to i tak nie zauwazysz roznicy

kupilem ten dysk bo:

- mialem okazje kupic go za 560 zl pare miesiecy temu
- ma 3 lata gwarancji
- jest cichy - na prawde cichy - wrecz nieslyszalny - a mam otwarta bude kompa wiec uslyszalbym go
- kilka powaznych warezow zostalo w calosci postawionych w oparciu o te dyski - chodza tam juz na tyle dlugo ze gdyby mialy jakies wady to szlag by je trafil przy takim ruchu
- moj komp - zreszta jak sam wiesz - chodzi 24 na dobe 7 dni w tygodniu - non stop czasami zarzucam restart raz na tydzien czy 10 dni zeby odswiezyc kompa lub po wiekszych instalacjach albo gdy cos mieszam w kompie

w/g mnie - i nie tylko mnie - stosunek cena/jakos jest bardzo dobry i to wcale nie kosztem jakosci jak to sie ma w wielu innych przypadkach

a poza tym firma ktora daje nadal 3 lata gwarancji widocznie - poza tym ze ma w ekipie kogos myslacego od marketingu - to jednak jest na tyle pewna i na tyle dobrze to skalkulowala ze oplaca sie jej tyle dawac - a nam oplaca sie to kupowac

to by bylo na tyle :D
ktokolwiek by nie kupil tego dysku jestem przekonany ze bedzie mile zaskoczony i zadowolony z zakupu

ThanatoS 27.05.2003 23:46

Wiec trzeba sie cieszyc.

Hmm, no coz ja jako stary uzytkownik Maxtorow i dawny serwisant firmy "LG" (dlatego nie polecam tych napedow ||) obstaje przy tych wlasnie dyskach szczegolnie z serii 9+.
Gdy kupowalem ostatnio swoj nowy dysk Seagate'a z serii .7 (wyraznie mi akurat go odradzano - bo wiadomo trzeba stary model wcisnac bo sie nie sprzedaje), myslalem tez nad twoim modelem. Bylo sporo zwrotow, dlatego go nie wzialem.
Zeby mnie nie posadzac o to ze wciskam kit i sie nie znam(ktos mi to ostatnio zarzucal) to mam 3 Maxtory od wersji 131 MB, 40 GB i 80GB, oraz Seagate 40 GB i 80 GB. I jestem w stanie obiektywnie powiedziec o zaletach i wadach poszczegolnego modelu.

Majonez 28.05.2003 00:07

alez nie powiedzialem ze sie nie znasz
nie deklasuje tez innych producentow
tylko dodalem swoja opinie i wiedze co do wspomnianego modelu

osobiscie uwazam fujitsu za najlepsze dyski
niestety firma wycofala sie z produkcji dyskow dla zwyklych zjadzaczy chleba

oto dyski z ktorymi mialem do czynienia - osobiscie przez dluzszy czas
samsung (8,4GB - usmazyl sie z moja pomoca) seaget (20 GB ataII-szlag go trafil - na cale szczescie bo to rzech jakich malo i ataIII) fujitsu (10 GB i 30 GB) obecnie samsung (120 GB)

ThanatoS 28.05.2003 02:08

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
alez nie powiedzialem ze sie nie znasz
nie deklasuje tez innych producentow
tylko dodalem swoja opinie i wiedze co do wspomnianego modelu

[...]

Akurat nie chodzilo mi o ciebie tylko ... (nie bede go wymienial, zeby sie nie przestraszyl).

Co do Fujitsu mozna kupic te dyski jeszcze sa dostepne w przyzwoitych cenach.

Nikita_Bennet 28.05.2003 08:37

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Nikita,

taka ma³a uwaga: czy uwzglêdni³e¶ to, ¿e ten do¶æ stary komp mo¿e nie zobaczyæ dysku 120GB? (od 32 GB mog± byæ k³opoty). Wspominam o tym dlatego, ¿e ca³kiem niedawno dwóch kolegów zapragnê³o rozbudowaæ stare komputery, obaj kupili dyski 40 GB, i obaj mieli k³opoty, bo BIOSy ich nie rozpozna³y.

hehe
ja to przerabialem ponad rok temu jak kupilem wdc 800jb
plyta go nie rozpznala, kupilem karte ata 66 abita i bylo lux.
pozniej pobawilem sie biosami beta asusa i moj hdd zostal widziany przez plyta glowna - dziwne co? za to lubie asusa. plyta glowna P5A.
ale karte ata sobie zostawilem.
co do 80 gb sie nie martwie a co do 120 gb to mam karte ata 100 raid - mysle ze pociagnie (raida jeszcze nie mam to zapakuje tam starego ata66 - tranfery nie spadna az tak bardzo) ewentualnie ten ata 66 ma chyba rozpoznawac hdd do 128 gb to na nim moze wisiec (WDC 800JB rozpoznaje prawie dobrze a po przerobka bdb).

ThanatoS napisal:
Cytat:

Akurat nie chodzilo mi o ciebie tylko ... (nie bede go wymienial, zeby sie nie przestraszyl).
czyzbys do mnie pil?

pzdrwm Nikita_Bennet

puch 28.05.2003 10:14

Cytat:

hehe
(...) kupilem karte ata 66 abita i bylo lux. (...)

Mam taki dodatkowy kontroler Zoltrix UDMA 100, oparty na uk³adzie CMD, i jego wielk± zalet± jest to, ¿e w przeciwieñstwie do innych takich kontrolerów obs³uguje poprawnie napêdy CD ATAPI (podobno wiele innych, np. Promise, ma z tym k³opoty - prêdko¶æ max. 16x).
Ale co¶ za co¶ - wg instrukcji, na dysku pod³±czonym do tego kontrolera nie mo¿na zainstalowaæ systemu operacyjnego! Tzn. mo¿na z niego uruchomiæ ju¿ zainstalowany system, nie mo¿na natomiast przeprowadziæ samej instalacji, któr± trzeba zrobiæ przy dysku pod³±czonym do kontrolera na p³ycie g³.! :( Tylko jak to zrobiæ, je¶li BIOS p³yty dysku nie rozpoznaje?! Nie wiem, czy inne takie kontrolery, oparte na innych uk³adach, te¿ maj± ten problem - w ka¿dym razie, warto na to zwróciæ uwagê przy zakupie.

Nikita_Bennet 28.05.2003 11:49

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Mam taki dodatkowy kontroler Zoltrix UDMA 100, oparty na uk³adzie CMD, i jego wielk± zalet± jest to, ¿e w przeciwieñstwie do innych takich kontrolerów obs³uguje poprawnie napêdy CD ATAPI (podobno wiele innych, np. Promise, ma z tym k³opoty - prêdko¶æ max. 16x).
u mnie dzialaja bez problemu

Cytat:

Ale co¶ za co¶ - wg instrukcji, na dysku pod³±czonym do tego kontrolera nie mo¿na zainstalowaæ systemu operacyjnego!
ze co!!!!
probowales?
jaki system instalujesz i jak (co po kolei).

Cytat:

Tzn. mo¿na z niego uruchomiæ ju¿ zainstalowany system, nie mo¿na natomiast przeprowadziæ samej instalacji, któr± trzeba zrobiæ przy dysku pod³±czonym do kontrolera na p³ycie g³.! :( Tylko jak to zrobiæ, je¶li BIOS p³yty dysku nie rozpoznaje?!
sam nie wiem bo nie mialem nic na cmd'ku - przynajmniej nie instalowalem na nim systemu. z wyanalazkow mialem tylko st lab'a (silcon image cos tam) ale podpinalem gotowy hdd z systemem.

Cytat:

Nie wiem, czy inne takie kontrolery, oparte na innych uk³adach, te¿ maj± ten problem - w ka¿dym razie, warto na to zwróciæ uwagê przy zakupie.

coz ja mam jedno podejsci przy wyborze sprzetu - marka - ata 66 abita to hpt366 a ten drugi to hpt 370 - z nimi i nie mam problemow.
nastepny tez bedzie hpt - chyba

puch 28.05.2003 12:35

Napisa³em, ¿e to wg instrukcji obs³ugi nie mo¿na na dysku pod³±czonym do tego kontrolera instalowaæ systemu. Sam nie próbowa³em tego robiæ - mo¿e to zastrze¿enie na wyrost? Nie wiem, i na razie nie mam potrzeby eksperymentowaæ. A gdy kupowa³em ten kontroler, nie by³o wielkiego wyboru na rynku.
W ka¿dym razie gotowy dysk z systemem mo¿na podpi±æ bez problemu, pod warunkiem, ¿e zainstaluje siê sterowniki.

O wyrobach StLab nawet nie wspominaj - mia³em jedn± kartê graficzn± i dwa dodatkowe kontrolery I/O tej firmy - wszystkie odda³em po jednym dniu prób. To nie jest powa¿na firma. Podejrzewam, ¿e ich kontrolery IDE s± takie same. Szkoda nerwów i czasu.

Nikita_Bennet 28.05.2003 15:42

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Napisa³em, ¿e to wg instrukcji obs³ugi nie mo¿na na dysku pod³±czonym do tego kontrolera instalowaæ systemu. Sam nie próbowa³em tego robiæ - mo¿e to zastrze¿enie na wyrost?
mozliwe

Cytat:

Nie wiem, i na razie nie mam potrzeby eksperymentowaæ. A gdy kupowa³em ten kontroler, nie by³o wielkiego wyboru na rynku.
ja tez nie mialem wyboru - abita kupilem za 50% ceny a hpt370 nie moglem dostac w sklepie (kupilem 1 miesiac temu) - pozostalo alllegro.

pzdrwm Niktia_Bennet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36.