![]() |
HELP GUYS ;) jajcarski? Alcohol 120% i bufor
Ilość załączników: 1
Przy kopiowaniu płyty "w locie" w załączonym okienku, które pojawia się w momencie startu kopiowania w Alcohol 120% w historii czasowej że tak powiem wyskakuje wzmianka czasowa o tym, że jest za mało pamięci i aby ustawić bufor pamięci na 54 MB.
Patrze więc zaraz w opcje alca i ku mojemu ździwieniu bufor jest i był ciągle ustwiony na 96 MB!!! A program robi mnie, że tak powiem w jajo:) i otrzega o małym buforze pamięci. :blee: Płytak nagrywa się OK, z buforem nie miałem nigdy większych problemów;). Mam rzeczywistej pamięci operacyjnej 192 SDram przy Celeronie 566 mhz. Z tego co kojaże to jakiś czas temu przestawiałem priorytet CPU z wysokiego na normalny z tego co wiem jest to bardziej zalecana opcja. Czy to mogło tak namieszać w móźdźku Alcoholowi? Czy może potraktować ten problem za zwykły błąd, foche programu? :) |
To nie focha programu, a zabezpieczenie. Jezeli nie ma tyle wolnego miejsca co ustawiles to buforuje do tego poziomu ile faktycznie masz.
Gdyby tego w nim nie bylo to wogole nie zaczal by nagrywac. Dlatego w Nero powinno sie cos takiego pojawic, ale to szczegol. |
Cytat:
To co jest? Co ja mam zrobić? :( |
Jeżeli pracujesz w win9X, Me to bardzo dobrym rozwiązaniem jest Cacheman albo inny program optymalizujący wykorzystanie pamięci.
Spróbuj zwiększyć swap (pamięć wirtualną). 8) |
Nie musisz nic robic.
|
Cytat:
Nic nie robić?:blee: To się stało po tym przełączeniu priorytetu. Ludki to co robić?Nic? Wyświatlający komunikat jest dla mnie dziwny i niepokojący. Pamięć u mnie nie szaleje przy kopiowaniu działa tylko Alcohol więc o jakichkolwiek zaburzeniach pamięci nie ma mowy. Wykres nagrania jest bez zarzutów. Kiedyś tak nie było :( |
Na prawde nie ma co sie przejmowac
|
Cytat:
|
Cytat:
Mnie to zaczęło śmieszyć, że Alc wywalił komunikat o zwiększeniu bufora, który był już zwiększony prawie dwukrotnie od wymaganej bariery. Potestuje jeszcze ustawienia Alca.:3msie: |
A moze po prostu zmniejsz w opcjach ustawienia buforu na jakas wielkosc ktora twoj system jest w stanei dostarczyc alkoholowi? Najprostsze rozwiazanie mysle...
|
Cytat:
Ustawienie jest na 96 MB, a on każe mi zmienić na 54 MB bo jest za mało ustawione:blee: . Myśle, że opcje są większym odwzorowaniem tego jak jest na prawde niż sam ten raport czasowy, akurat tutaj w przypadku Alca. |
ja wiem czy smieszne? 192 mb ramu i bufor na 90 mega? troche za duzy moim zdaniem. Przykładowo w Nero zalecane jest uzywanie nie wiecej niż 40% ramu, on użył blisko połowe.Zwlaszcza ze 192 to troche mało dla systemu w2k/xp jesli ma choc troche uslug uruchomionych...
|
Cytat:
A to, że 192 ramu to za mało dla 2K to się absolutnie nie zgodze. Jechałem długo na 64, a teraz chodzi mi bardzo ładnie, oczywiście nie wzorowo, ale ładniutko. Wymagane jest 64 ram, wyczytalem to w jednym z pism. Może pomyliles 2000 z XP!? |
Niczego nie pomylilem. Nie w tym rzecz... pewnie, mozna dzialac i na 64mb (to juz chyba dla desperatow),kwestia ustawienia systemu. Systemy 2k/xp sa tak skonstruowane ze mozna zapchac nawet 500mb - kwestia jakie masz uslugi systemowe zaladowane. I to powinienes sprawdzic.
|
Cytat:
Usługi systemowe? Bo tak powiedziales fachowo! Przemów po ludzku;) Chodzi Ci o gpedit.msc??? i inne ustawienia, które zwalniają działanie? |
Powiedzialem nie po ludzku? hmmm jesli to miala byc kpina to chybiona. Nazwalem sprawe tak jak sie nazywa, po imieniu niemalze ;-)
Od dosc dawna dzialam na 512 megsach wiec raczej nie mam klopotu z brakiem pamieci. Co do uslug to poczytaj na jamie mastacha - tam zdaje sie widzialem spory artykul na temat uslug domyslnie ladowanych przez system. Nie bardzo pamietam szczegoly ale znaczna ich czesc nie byla wiekszosci uzytkownikow 'domowych' potrzebna. Jak bedziesz mial problem ze znalezieniem to zostaw wiadomosc - za jakis czas napisze, narazie zbieram materialy do odpowiedzi na dyskusje zwiazana z klopotami z live i nagrywaniem, mostkiem via itd. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:29. |