![]() |
Nowe biosy do Lite-On'a
Witam
Jeśli jeszcze ktoś nie zauważył to na stronie http://www.liteonit.com/english/index-english.htm właśnie (wreszcie) pojawiły się nowe biosy do kilku nagrywarek, międy innymi do LTR-48246S. Pozdrawiam. |
Wielkie dzięki ! :) W końcu do mojej 48246S się pojawił ! :)
|
Wszystko ladnie i pieknie, info przydatne, ale niech ktos to najpierw zaladuje do palarki i opowie o efektach ;)
|
dzisiaj ładuję i próbuję - a co? raz się żyje ! ,:)
|
Mnie dziwi tylko jedno: dlaczego te nowe BIOSy sa takie male w porownianiu do poprzednich ???
Zaraz zaladuje onboard... (mam UPSa wiec elektrownia mi nie straszna ;p) |
mnie też to zastanawia
ciekawe co "usuneli" z nowych wersji |
Zaladowalem, test wykonalem, plyte wypalilem i wszystko gra :-)
|
Cytat:
|
A do mojego 32123S ciagle nie ma :buu: :buu: :buu:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Ok - to jak to wypada przy zmianie biosu w 48246S ? :) Cos widocznie sie zmienia na lepsze ? gorsze ?
|
zaraz bede wiedzial - a binarka poprzedniego w razie czego czeka na hdd
===edit=== binarka chyba nie bedzie potrzebna - jak narazie dziala jak trzeba a i blad overburningu wreszcie z glowy |
Witam, jestem nowy i wszystkich pozdrawiam :)
Dziwna rzecz, mam Lite-On LTR-48246S i przy próbie załadowania biosu wyskakuje mi komunikat że zły model nagrywarki, a żeby było śmieszniej to pokazuje mi nazwę nagrywarki taką samą jak przeznaczony do niej Bios. I o co chodzi? Powiem tylko że mój Lite-On nie ma naklejek s przodu "48x24x48" i "Lite-On" a na zdjęciu ta nagrywarka jest tak przedstawiona. Natomiast na w środku jest OK. Czyżby dlatego że to OEM? Sprawdzałem wszystkie wersje Biosów i żadnego nie da się uaktualnić, próbowałem na w98 i wXP... Ktoś wie co jest grzane? Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję. |
Najprawdopodobniej masz wersje OEM
|
a probowales wrzucic binarke mtkflashem?
|
Nie próbowałem mtkflashem, ale skąd wziąć binarke najnowszego biosu SS0E? Jeśli ktoś ma to będę wdzięczny7
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Wielkie dzięki kowanski jeszcze nie testowałem, ale jak pójdę do domu to od razu zadziałam... Jednak dziwi mnie to trochę, że modelu LTR-48246S nie mogę normalnie sflashować,chyba nie ma to znaczenia że to wersja OEM?
P.S. Wersję biosu pokazuje mi SID1 |
Cytat:
Zanim wgrasz bios SS0E to zgraj sobie na dysk stary bios SID1 !!! mtkflash x r /m /b sid1.bin x - oznacza numer napędu i wyślij mi go na e-mail kowanski@poczta.fm DZIĘKI !!! |
Jeszcze nic nie robiłem, ale znalazłem parę stron z informacjami o mojej nagrywarce z biosem SID1, częsc jest po niemiecku :(
http://club.cdfreaks.com/archive/topic/61761.html http://home.t-online.de/home/theo-pi...mware_SID1.htm http://www.cdrinfo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8331 Najwyraźniej istnieje FlashFix, który załatwia ten problem, ale na pewno zgram Ci ten bios i wysle. Pozdrawiam |
Nie wiem dlaczego, ale jak próbowałem zastosować flashfix do najnowszych biosów Lite-On'a (tych z poprawionym błędem nadpalania), flashfix nie zadziałał. Nie miałem czasu dochodzić, dlaczego, i obszedłem problem inaczej. Ponieważ te nowe biosy wraz z programem uaktualniającym są znacznie silniej spakowane, przypuszczam, że Lite-On coś w nich zmienił i flashfix nie działa. Nie sprawdzałem, czy jest może nowa wersja.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Dzięx
|
Moje pierwsze flashowanie zakończyło się sukcesem :) Pomógł oczywiście mtkflash v.162, chociaż najdłem się strachu bo flashowałem najpierw bez parametru /m i nie zaktualizował mi 3 banków, potem nagrywarka przestała być widoczna... Ale drugi raz było już OK...
Oczywiście zapisałem biosa SID1 i zaraz Ci go wysyłam kowanski WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC update: Sprawdzałem i teraz jest możliwość flashowania oryginalnymi exe'kami od Lite-On'a |
a mnie nowy bios do 48246S - SS0E
nic nie dał - dalej nie moge overować - wyszło mi że moja płyta esperantza ma możliwość 81:30:15 a film ma dosłownie z 100kb za dużo więc dałem 80:30:00 w opcjach nero (w zaawansowanych też)- i pisze że za mały nośnik - nagrywam zazwyczaj x16 - :(
|
Przecyztales FAQ na gorze ?? LiteOn nie ma i nie mial problemow z samych nadpalaniem, a jak sam zauwazyles teraz (z nowym BIOSem) jestes w stanie przed nadpalaniem stwierdzic ile sie zmiesci (czego wczesniej nie mogles).
|
[QUOTE]Lukas77 napisa***322;(a)
Dziwna rzecz, mam Lite-On LTR-48246S i przy próbie załadowania biosu wyskakuje mi komunikat że zły model nagrywarki, a żeby było śmieszniej to pokazuje mi nazwę nagrywarki taką samą jak przeznaczony do niej Bios. I o co chodzi? Powiem tylko że mój Lite-On nie ma naklejek s przodu "48x24x48" i "Lite-On" a na zdjęciu ta nagrywarka jest tak przedstawiona. Natomiast na w środku jest OK. Czyżby dlatego że to OEM? Mogłeś też kupić tzw podkręconą wersje LiteOna. A do takiego napędu nie da się już wgrać nowego biosu:( |
u mnie juz luz z nadpalaniem
juz dziala bo nie wiedzialem ze trza w nero dac disc at once:(
|
Cytat:
|
Ja wgrałem mtkflash'em nowy bios. A nagrywarka nie jest podkręcona bo na naklejce na górnej pokrywie jest wszystko OK, to znaczy wynika z tego że to LTR-48246S... Już po problemie :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:19. |