![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Problem Ci się też pojawi przy napędach fizycznych: dodasz następny napęd i litery Ci się przesuwają. Stosowane przeze mnie rozwiązanie: przerwy w literach napędów, np. CD-ROMo podobne mają u mnie litery od N, wirtualne od Q. 8) |
W pytaniu chodziło będzie o napędy wirtualne.
Problem jest taki że zarówno w użytkowaniu napędów utworzonych przez VirtualCD jak i Alcohol 120% zauważyłem pewną niepokojącą prawidłowość. Otóż jeśli zainstaluje coś wykorzystując napęd oznaczonym literką np. M:\ to muszę korzystać z programu zamontowanego TAKŻE w napędzie M:\ - broń Boże w innym bo nie znajdzie płyty! Co ciekawe prawidłowość dotyczy także wielopłytowych aplikacji gdzie jedna płyta to instalka a inne to soft właściwy. Przykładem jest tu Sprachkurs Deutsch. Twórcy tych programów zapewniają że virtual drives mają takie same cechy jak napędy fizyczne a przecież w napędach fizycznych nie ma powiązania między napędem przy pomocy którego instalujemny soft i tym którego używamy w trakcie korzystania, prawda? Jak zrobić by to było obojętne? Np. instaluję z napędu X:\ a korzystam w sytuacji gdy program jest w napędzie Y:\?? Chciałbym podkreślić iż problem ten dotyczy softu takiego jak: Sprachkurs Millenium, słownik Collins 2.0 (a'propos: ma ktoś na sprzedaż 2.5 lub słowniki Techlandu?), czy słownik Langenscheidt. Nie jest to stary soft a rzeczy dzieją się diabelne! Słyszałem o przywiązaniu "chłopa do ziemi", ale żeby program miał konszachty z napędem?! z góry dzięki za sugestie pozdrawiam absorb |
Cytat:
|
Cytat:
.....a wiec mam juz Partition Magic tylko ze 8.0....... .....i nie bardzo wiem jak teraz zmienic te litery dyskow(bez formatu albo jakiej kolwiek utraty danych).......... .......przegladalem delikatnie PM, i nic tam takiego nie znalazlem, nie bardzo chce eksperymentowac, bo boje sie PM.......... ..........PS. jak by ktos nie wiedzial o co chodzi to, prosze o przeczytanie topica od poczatku.........:) ......albo prosze o link do tego tematu.....(CIAPEK napisał.......) |
Cytat:
|
ej bez kitu nie kapuje juz teraz nic... wydawalo mi sie ze wiem o co Ci chodzi ale teraz wiem ze sie mylilem... :jezyk: hehe
|
Cytat:
Hmm, Zelea nie zrozumiales mnie, ja mam jakby odwrotny problem...... .......Kiedys, dawno, dawno temu, kiedy mialem 1 komputer(i bylo O.K.), mialem w nim dwa dyski: C: (1szy dysk), D: (2gi - szuflada ktora wyjmuje), E: (1szy dysk), F: (1szy dysk), G: (1szy dysk)......I w takiej kofiguracji Sprzetowo-dyskowej, instalowalem sobie rozne np. programy na partycji F: , instalowalem tez roznie gry na partycji E: .....i tak dalej....... ....Ale nadszedl czas proroctwa mojego starszego(czyt. Taty), ktory powiadal ze jak sprawi sobie kompa to bedzie przemieszczal swoj dysk(2gi - wlasnie ta szuflada) z mojego sprzetu, do swojego, problem polega na tym ze ja zainstalowalem win i inny soft z jego dyskiem(Starszy trzymal w nim dokumenty), i teraz gdy on ma juz kompa i spelnia swoje proroctwo, to ja nie moge kozystac z praktycznie wiekszosci programow i gier, nie wspomianajac juz o sluchaniu muzyki... Oczywiscie gdy zamontuje jego dysk to wszystko jest wporzadku tj. tak jak powinno byc...... .......Naped virtualny chcie wlasnie ustawic po to na D: aby dzialaly... Zelea moze tym twoim sposobem tez da to sie jakos zrobic...............??? |
@esem:)
Pamietaj, ze jestem humanista:D I to jest moja wada i zaleta jednoczesnie:D (czasami wyrazam sie w sposob zagmatwany i niejasny). |
Cytat:
Sorry, Yahol: nie wszyscy opanowali sztukę czytania: jest to wina Pana Bill'ego G.: pismo obrazkowe (czyli windows) RULEZ. Będziemy niedługo krajem analfabetów (obrazkowców). 8) |
CBN=co bylo napisane:D
Ps: tam jest cos o poczatkowej i koncowej literze dysku? Nie pamietam jak jest w 98/Me bo juz dawno tam nie zagladalem:D |
Musisz przypisać litery napędom na stałe.
Robi się to dziecinnie prosto z poziomu windy: w9x: Panel sterowania: System: menadżer urządzeń: stacje dysków: właściwości: przpisujesz literę na stałe. I to by było na tyle. 8) |
Dzieje się tak dlatego że na tym wyjmowalnym dysku masz partycję aktywną, a windows98 jest taki dziwny że pierwsze litery takim przypisuje. Mam jeden sposób że na tym wyjmowalnym dysku usuwam partycje fdiskiem (pod windowsem) i zakładam nową ale nie podstawową tylko rozszerzoną. Wtedy windows zawsze bedzie dawał ten dysk na koniec. Jest jedna wada. Jeśli będziesz chciał zainstalować na niego system to ponowna zabawa fdiskiem bedzie nieunikniona
|
Cytat:
kiedys robilem cos takeigo... uruchamiasz komputer z 2 dyskami... i teraz masz ta zamiane literek ktora Ci sie nie podoba... rozumiem ze chcesz zeby nie wcinaly Ci sie partycje z drugiego dysku miedzy pierwsze... jesli tak to ja robilem tak... jak juz napisalem uruchamaiasz komputer z 2 dyskami... nastepnie wchodzi do mojego komputera --> wlasciwosci --> dyski --> wybierasz dysk z kieszeni --> wlasciwosci --> zaznaczasz opcje dysk wymienny --> potem trzeba chyba zrestartowac zeby opcja zmien literke dysku wymiennego ktura jest tuz ponizej opcji "dysk wymienny" sie podswietlila do zmiany... i potem juz po restarcie ta opcja powinna byc dostepna i zmieniasz sobie literke na np "x" :) mam nadzieje ze o to chodzilo... :) ;p |
Cytat:
C: (1szy dysk), D: (2gi - szuflada ktora wyjmuje), E: (1szy dysk), F: (1szy dysk), G: (1szy dysk)...... Gdy wyciagam szuflade robi sie tak: C: (dobrze), D: (dawniej E: ), E: (dawniej F: ), F: (dawniej G: ).......(( ................Yahol... jak to zrobic??? ....... |
Cytat:
|
no ale ja pytalem jak zmienic normalnie a nie np partition magicem...
|
Cytat:
|
to ja moze lamersko spytam...
ale prosze mi pwoeidziec jak w takim razie np pod win 98 se zmienic litere partycji D na inna... ??? ja tego nie wiem... wogule nie wydaje mi sie ze takie cos sie da tak normalnie zmienic... widac sie myliliem to prosbe mam napiszcie mi jak... z gory dzieki... pozdro |
Też nie widzę problemu: partycję np. D zmieniam na dowlna literę a potem każę np. Alcoholowi na zwolninej literze D ustawić napęd wirtualny. 8)
|
mnie to troche dziwi.. tzn naprawde moge sobie w czyms ustawic zamiast partycji D virtualny naped ??? jakos mi sie to nie widzi... hm nie wiem...
|
Re: Virtual Drive
Cytat:
Mi Alcohol ładnie po instalacji ustawił literkę za dyskiem głównym, kieszenią i optycznymi napędami i na dodatek mogę jeszcze zmienić jego literę, ale oczywiście nie na C czy D :) To dziwna sprawa u Ciebie, co do dysków to możesz pogrzebać np. w Partition Magic. |
Witam!
moim zdaniem tez Deamon Tools |
Daemon tools - według mnie najlepszy. I oczywiście nakładka daemonui.
|
VirtualDrive v. 4.x.x ze slodzikiem(!) Mozna ustawic dowolna litere, np. B (ja tak ustawialem)
Ale nie rozumiem, bo przecie mozna sobie litery dyskow ustawic recznie i to w kazdym systemi Win ! A jak usuwasz dysk w kieszeni czesto, to po prostu ustaw go jako magazyn (dysk) wymienny. |
i jak????????????
|
Virtual Drive
!!!witam!!!
Czy istnieje jakis program do robienia napedow wirtualnych ktory potrafiłby, ustawic takiemu napedowi litere jaka sobie zamarze, bo Alcohol tego nie umie(chce ustawic na D: mimo ze ta litera jest juz zajeta przez partycje), a moze do to sie uczynic poprzez ingerecje w rejestr....... PS. Bardzo presze o szybką odpowiec -- spieszy mi sie z tym -- nie mam dysku szufladowego(normalnie D:), pomieszaly mi sie kolejnie nazwy litery partycji i nie dziala mi praktycznie zaden program(( :-o :czas: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:55. |