Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pomocy hodzi o Plextor Premium !! czy ktos taka posiada ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pomocy-hodzi-o-plextor-premium-czy-ktos-taka-posiada-22264/)

tedp2 10.06.2003 19:50

Pomocy hodzi o Plextor Premium !! czy ktos taka posiada ??

Hej czy ktos posiada nagrywarke Plextor Premium (PX-W5232TA)
chciałem sie dowiedzieć czy owa nagrywarka radzi sobie dobrze z zabezpieczeniami czy raczej lepsza jest lite-on hcialem sie dowiedziec poniewaz czytalem gdzies ze owy plextor juz sobie radzi z najnowszym safediskiem 2.9 i z Securomem "new" <4.7 lecz nieumie jakos w to uwierzyc i niewiem czy tak naprawde jest.
Czy ktos posiada taka nagrywarke i mugłby mi cos o niej powiedzieć, poradzic czy warto ją kupić :idea:

-=Shade=- 10.06.2003 20:18

Wlasnie trwaja testy tego cacka na cdrinfo wiec niedlugo sie wszyscy dowiemy jak to jest naprawde :)

tedp2 10.06.2003 23:04

aha wlasnie widze ze to dopiero testują w polsce
ale nasi wschodni koledzy z ameryki juz to dawno przetestowali i niby ma dwie owieczki na stronie z clona czyli powinna sobie radzic z wszystkimi zabezpieczeniami lecz na forum cdfreks spotkalem sie z tym iz owe cacko nieprzegralo dobrze nowej gry (jakies najnowsze the sims) zabezpieczonej safediskiem 2.8 hmm i to dalo mi duzo do myslenia. bo jesli nagrywarka nieradzi sobie z safediskiem 2.8 to jak bedzie sobie radzila z nowszymi zabezpieczeniami np. SD2.9

ZIYO 11.06.2003 07:38

A ja mam pytanko....Czy nagrana ta nagrywarą płyta, dajmy na to:siedemsetka(700MB) na 1GB (z 700MB = 1GB)da się odczytać w zwykłym napędzie cd?

Laser 11.06.2003 08:16

Cytat:

ZIYO napisa***322;(a)
A ja mam pytanko....Czy nagrana ta nagrywarą płyta, dajmy na to:siedemsetka(700MB) na 1GB (z 700MB = 1GB)da się odczytać w zwykłym napędzie cd?
Witam !

I to jest bardzo dobre pytanie ktore od razu sobie postawilem jak zobaczyłem te wynalazek - / napisali ze da sie wepchnac na płyte 800MB- 1.2GB hmm nawet jesli mechanizm plexa jest na tyle dokladny zeby tak upakowac sciezki to ciekawe ktory CD poradzi sobie z odczytem .... - mam nadzieje ze juz niedługo sie wyjasni ... :)

kowanski 11.06.2003 08:39

Tu jest test i chyba jest to zrobione na podzespołach SANYO :)
http://www.cdrinfo.com

ZIYO 11.06.2003 08:46

Ciekawe, ale ta strona nie chce sie załadować...

para 11.06.2003 08:51

Tutaj są testy nowego Plextora.
http://www.cdrinfo.com/Sections/Hardware/All.asp

MarioNet 11.06.2003 09:21

GIGARec

"GigaRec ***8211; możliwość nagrania aż 1.2 GB danych na płycie CD-R 870MB/99 min. (lub odpowiednio 1GB na nośniku CD-R 700MB/80 min.); nagrywanie w trybie GigaRec odbywa się wyłącznie przy użyciu oprogramowania PlexTools i polega na zagęszczeniu pitów i landów o ok. 40% w stosunku do tradycyjnego sposobu zapisu danych."

no coments.

ZIYO 11.06.2003 19:48

No więc sądząc po testach, potwierdziło się moje przypuszczenie. Jakoś napędy Plextora nie radzą sobie z nowymi zabezpieczeniami zbyt dobrze. Dlaczego więc na stronie CloneCD ma 2 łowiecki?
Z tym paleniem nad normę fajny bajer, ale poczekam. Na razie mam ASUSA i jest the best.:czytaj:

pepperman 11.06.2003 20:30

nie za takie pieniadze. rozumiem, ze dany naped moze byc drozszy niz inny, ale to juz jest przegiecie.

tedp2 11.06.2003 22:35

z tym nadpalaniem to gdzies czytalem ze jest tak ze taką plyte nagrywa sie powoniej bo tylko x4 a odczyt to powinien czytac kazdy cd-rom tylko odczyt rowniez jest powolniejszy a z tym ze plextor niby nie kopiuje zabezpieczonych gier to ktos nie doczytal przeciez wyraznie widac na stroniecdrinfo.com(tabelka) ze plextor premium przegral plyte The Sims - Unleashed z safediskiem 2.8+ a Oporite
nieporadzil sobie z tym zabezpieczeniem (a zreszta dwie owieczki na stronie z clona znacza ze dana nagrywarka zupelnie radzi sobie z zabezpieczeniem bez wlaczonej opcji naprawiania blednych sektorów - link)!!!!
hmmm hyba juz pedze do sklepu po plextora :jupi:

MarioNet 11.06.2003 23:02

Cytat:

tedp2 napisa***322;(a)
hmmm hyba juz pedze do sklepu po plextora :jupi:
Śmiej się śmiej!!!! Ja już dzisiaj byłem w komputroniku w celu nabycia Premium'a ale niestety nie było ?!?!?!?!?

P.S. W Poznaniu kosztuje ok 730 PLN uważacie że to drogo??

pepperman 11.06.2003 23:35

Cytat:

MarioNet napisa***322;(a)
P.S. W Poznaniu kosztuje ok 730 PLN uważacie że to drogo??
za nagrywarke cd na pewno. na plextor'a zawsze byly ceny z sufitu.

mardonm 11.06.2003 23:55

Wydaje mi sie ze to zbyt za taki sprzet to troche przy drogo. Zlotych jajek nie znosi... chyba :) - ale kto wie moze i warto - jest juz recenzja czytaj.

tedp2 12.06.2003 12:48

hmmm troche drogo u mnie w miescie kosztuje 680 ta z bialym panelem ale ja i tak kupie tą z czarnym panelem przednim jednak tej to jeszcze niemają u mnie w miescie :( a na zamuwienie to by mnie wyszla 750 a to za drogo bo bo 70 zl drozej tylko za czarny kolor to przesada !!

-Sid-The-Rat=> 12.06.2003 14:52

ta nagrywarka nie jest warta wiecej niz 300

za ~700 mozna znalesc dvdr - a dvdr LG tez ma dwie owieczki! i potrafi znacznei wiecej niz plextor - ktory zreszta za te pieniadze jest PRZEGIECIEM!

przydatnosc kompresji... hmmm - fajnie - tylko czy: czyta to wieza audio, czyta to stary i zdezelowany czytnik - bo taka jest wiekszosc czytnikow z jakimi mamy doczynienia - czy przypadkiem nie bedzie tak ze czyta to tylko nagrywarka a i to tez przy dobrych wiatrach

jesli ktos ma duzo pieniedzy i uwaza ze jest mu potrzebna nagrywarka za cene 3 liteonow (ba prawie 4!) to niech kupi
reszcie radze sie powaznie zastanowic - bo 300 to jest max ile mozna za to dac przy obecnych cenach nagrywarek

ps. ciekawa jest opcja zabezpieczania haslem - wiem kto kupi te nagrywarki - PIRACI

MarioNet 12.06.2003 15:09

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

...

ps. ciekawa jest opcja zabezpieczania haslem - wiem kto kupi te nagrywarki - PIRACI

dzięki Sid - będe uważał na drogach jak jeżdzę (jak na razie jestem piratem drogowym i to bardzo rzadko) ;)

tedp2 19.06.2003 22:35

hmmm i co mialy byc te testy dzisiaj 19 tego plextora i jakos niema :( cos nawala ten alstor a tak wogule to gdzie te testy mialy byc zamieszczone na cdrinfo ???

baski 20.06.2003 21:28

.

:cisza:

Do użytkowników tej nagrywary:

Ujawnijcie się!((

i

powiedzcie prawdę: jak ona pali!?

A tak przy okazji - wyliczanki że Plextor kosztuje 3x tyle co Liteon są bez sensu - jak jest taki rewelacyjny i ktoś ma kupę szmalu ( :buu: tak bym chciał!) to go kupi i tyle.... Jednak Plextor chyba nigdy nie będzie taką legendą jak Yamaha F1 :glaszcze: .

Ja sie będę chyba dalej pocieszał moim Liteonem :jupi:

8) 8) 8)

.

Nol 20.06.2003 21:45

Cytat:

Co prawda dyskusja dryfuje do OT, ale Sid, podobnie jest z samochodami.

Ja, mając np. VW Passata 1.9 TDI (1998) prawie full wypas, doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że odpowiednik tego silnika i wyposażenia u Audi kosztowałby prawie 2x tyle ile VW. Mimo iż części VW i Audi (w tym silniki, zawieszenie i wszystkie inne rzeczy) są identyczne. Pochodzą z tych samych fabryk i mają znaczki VW i Audi... :) Oczywiście, istnieją różnice, ale na ten temat tu się nie będę rozwodził...
Tajemnica o tym, dlaczego ludzie woleliby Audi jest taka, że działa na nich marka, tzw. prestiż itd. Tak to jest z samochodami.

Pytanie tylko czy warto taki nawyk przenosić na nagrywary...
Każdy odpowie sobie sam. :)

tedp2 20.06.2003 22:29

hmm i tak ja osobiscie uwazam ze plextor to najlepsza firma produkująca nagrywarki. Ale oprócz tego która jest lepsza a która warta swojej ceny czy mógł by mi ktoś w końcu powiedzieć jak ta nagrywarka wypala ???

pawelblu 20.06.2003 22:52

Cytat:

tedp2 napisa***322;(a)
... w końcu powiedzieć jak ta nagrywarka wypala ???
Odpowiedz jest prosta nawet dla mnie - ktory jej nie posiadam.
Wypala normalnie, czyli przecietnie, ale ma sporo roznego stuffu (czytaj bajerow).
Jezeli chodzi o proces zwyklego nagrywania plytek to tu rewolucji zadnej nie ma (ale mamy np. jeden z bajerow o nazwie Giga Rec czy jakos tak - z drugiej strony ciekawe jak ma sie stosunek bledow na identycznej plycie nagranej tym bajerem np. 1 GB do tej samej nagranej normalnie).

ME 21.06.2003 13:27

Witam
Posiadam ten sprzęt od tygodnia, nie testowałem jeszcze tych "bajerów"
Jeśli chodzi natomiast o zwykłe wypalanie to jest OK w porównaniu z Plextorem 48 (taką miałem wcześniej)- więcej nośników nagrywa szybciej niż 48 aha i jest znacznie cichsza, pozatym z wyglądu oprócz napisu nie różni sie więcej niczym od Plextora 48

-Sid-The-Rat=> 21.06.2003 17:30

Cytat:

tedp2 napisa***322;(a)
hmm i tak ja osobiscie uwazam ze plextor to najlepsza firma produkująca nagrywarki. Ale oprócz tego która jest lepsza a która warta swojej ceny czy mógł by mi ktoś w końcu powiedzieć jak ta nagrywarka wypala ???
jestes wiec przykladem skutecznej promocji i dzialalnosci specow od brand creation - jestes juz ;ich; klientem :)
cala sprawa robi sie ciekawsza jak sie zaczniemy [przygladac temu czym sie rozna nagrywarki na etapie produkcji - w wielu przypadkach - NICZYM! uklady diod laserowych sa produkowane w 4 czy 5 firmach, mechanika jest bez wyjatku plastikowa, optyka w sporej czesci tez - nie wiem jak jest z F1 ale plex 24 ktorego dostalem (pekniecie jednego z trybow - po gwarancji) mial plastikowe oko
placi sie za 'magie' i to wbrew zdrowemu rozsadkowi - plex zawsze marnie radzil sobie z zabezpieczeniami (audio tez) [tu premium ma plusa] i mial KOSZMARNA korekcje bledow [to tez poprawiono w premium] - plyty nagrane plextorem zawieraja podobna ilosc bledow co nagrane lg
i skoro jest tyle podobienstw (nie mowimy o bajerach bo a) ich przydatnosc jest kontrowersyjna b) ich wplyw na cene jest kontrowersyjny do kwadratu) to czemu za plexa ludzie daja lekka reka 600 zeta?
opcje sa takie
a) chca miec pewnosc jakosci - w powszechnym mniemaniu wysoka cena gwarantuje wysoka jakosc - tu zonk - nie zawsze tak jest
b) chca sie podbudowac w oczach otoczenia - wysoki status materialno-spoleczny zamanifestowac (lub osiagnac) kupujac najdrozsze urzadzenie na rynku
c) maja osobisty, pozytywny stosunek do firmy

i co prawda punkt c) jest marzeniem kazdego speca od marketingu to o wysokosci sprzedazy decyduje b)... i ciesze sie bardzo ze ze wzgledu na male zasoby finansowe zastanawiam sie nad kazdym zakupem - bo po dwoch dniach ogladania i oceniania nagrywarek NIGDY nie kupie plextora premium za wiecej niz 300 zlotych - gdzie jego prawdziwa wartosc oceniam na 250 - a 50 dodam za 'bajery'

ps. a jak sie okaze ze plex premium to plex 48 tylko z wymienionym biosem (bo to od biosu zalezy min korekcja bledow) to bede szalal i tanczyl na ulicach...

pepperman 21.06.2003 17:42

biorac pod uwage spadajace ceny nagrywarek dvd cena na tego plextora jest kosmiczna. dobra, niech nawet bedzie drozsza od innych o 100 zl, ale przy takich pieniadzach wolalbym dolozyc i kupic nagrywarke dvd. coz.... na nawiwnosci robi sie najwieksze pieniadze.

ME 21.06.2003 18:18

Cytat:

ps. a jak sie okaze ze plex premium to plex 48 tylko z wymienionym biosem (bo to od biosu zalezy min korekcja bledow) to bede szalal i tanczyl na ulicach...
Rzeczywiście jest powód do radości.

Widzę że jak zwykle temat właściwy zszedł na drugi plan
A tak pozatym ciekaw jestem gdyby obniżyć cenę plextorów do 300zł jakich nagrywarek sprzedawałoby się najwięcej?

pepperman 21.06.2003 18:22

Cytat:

ME napisa***322;(a)
Rzeczywiście jest powód do radości.

Widzę że jak zwykle temat właściwy zszedł na drugi plan
A tak pozatym ciekaw jestem gdyby obniżyć cenę plextorów do 300zł jakich nagrywarek sprzedawałoby się najwięcej?

miales pieniadze do wydania to wydales. ja znam mase ludzi, ktorzy zaczeliby juz zastanawiac sie nad nagrywarka dvd. Twoj wybor.

-Sid-The-Rat=> 21.06.2003 18:24

liteonow i lg - bo udowodnily ze dobra nagrywarka moze byc tania... i ze tania nagrywrka moze byc dobra...
a ceny plexa byly wyjete z sufitu :)

jasne ze bym sie cieszyl - taka moja wredna natura

ME 21.06.2003 18:41

Cytat:

jasne ze bym sie cieszyl - taka moja wredna natura
to fakt, ale muszę przyznać że dosyć samokrytyczy

pawelblu 21.06.2003 18:45

Cytat:

ME napisa***322;(a)
Ja nie bede gdybal, ale powiem Ci ze kupuje drugiego litka 48246S za 150 zeta i nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby zainteresowac sie Plextorem przy takiej cenie jaka teraz ma. A nawet gdyby kosztowal 300 zeta to nie wiem czy bym go tak od razu kupowal.

ME 21.06.2003 19:06

Twój wybór - nie mam nic przeciwko

baski 21.06.2003 20:32

...

:cisza:

Sorry, że ja znów z takim głupim pytaniem (( :

Czy ktoś może autorytatywnie powiedzieć jak ta nagrywarka radzi sobie z zabezpieczeniami i zrzucaniem muzyki ??

Myślę, że kwestia cen została już dogłębnie przedyskutowana :boks: .

8) 8) 8)

.

-Sid-The-Rat=> 21.06.2003 21:04

elby cdlabs - strona niejako zwiazana z cloneCD - wystawila plextorowi premium dwie owce - jest to narazie najwyzszy wskaznik jaki mozna uzyskac - dodam ze taki sam osiagnal dvdr firmy LG :) [tanszy!]
co do muzyki - nie mam zadnych danych

tak - jestem wredny i zlosliwy - co prawda nie doszedlem do granicy cieszenia sie z cudzej szkodzy czy krzywdy - ale odczuwam pewna niezdrowa satysfakcje widzac jak ktos wpada w gow... przed ktorym go przestrzegalem a on i tak zrobil swoje - tak, to mnie cieszy...

fido2001 22.06.2003 02:14

Dodam tylko w wielkim skrucie ze posiadam ta wypalarke LG ( GMA-4020B ) i uwazam ze jest super... kopiuje wszystkie wersje SafeDisc jakie sie ukazaly, plytki DVD-R nagrane w niej daja sie ogladac na wszystkich stacjonarnych DVD-playerkach z jakimi mialem do czynienia ( okolo 9 roznych ) a jezeli chodzi o jakosc wypalania CD to jestem pod wielki wrazeniem. poczawszy od princo, poprzez Platinum, Datexy a skonczywszy na Verbatimach CRYSTAL i Blue Diamond, ta wypalarka wypala prawie bez zadnych problemow. prawie - tzn. pokazaly sie kilka razy zolte kwadraciki pod Nero CDSpeed. he he, Nawet Plextor 48x, ktorego rowniez posiadam wypala ciut gorzej......wiecej zoltych kwadracikow ;)

a cena tego LGika to ciut ponizej 900 zl brutto !!

I jeszcze jedno, panowie - to ze pisze LG (!) nie zrazajcie sie - w srodku jest HITACHI :)

Pozdrawiam

puch 22.06.2003 02:38

LG od dawna współpracuje z Hitachi - skrót HLDS, opisujący napędy CD-R oznacza Hitachi - LG Data Storage.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:39.