Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Płyty czyszczące (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plyty-czyszczace-22267/)

Maverick 12.06.2003 09:52

Witam
Ogólnie to mówicie, że trzeba rozkręcić napę,
o płyty czyszczące ryzują soczewkę.
A jak by zasstosować program do redukcji prędkości
obrotu płyty???
Pozdrawiam

CrazyLucas 12.06.2003 00:40

Case - bardzo dobry srodek - ja go urzywalem w swoim czasie do czyszczenia CDRW z bardzo dobrym skutkiem (o rozkrecaniu nagrywarek nawet nie myslalem)- chyba bede go musial znowu kupic i potraktowac nim starego cedeka

Sprezyn 11.06.2003 22:14

sciereczki czyszczace do urzadzen biurowych rulezzzzzz!
Soczewka nie zmetnieje, a i kurz nie bedzie sie tak latwo
osadzal. Takie czyszczenie jest zupelnie bezpieczne - o dziwo
te elementy nie sa az tak delikatne:)

jasut 11.06.2003 21:05

Nigdy nie czyść soczewki alkoholem :cisza: , soczeka to zwykle plastik, który może reagować z alkoholem i wtedy szkody nieodwracalne.

elephant 11.06.2003 20:17

Wiekszosc panowie juz powiedzieli wiec podsumujmy: najpierw naped rozkrecic i tylko przedmuchac sprezonym powietrzem :) Jesli to "pierwszy raz" ;) napedu to skrecic i wystarczy. Jesli to nie pomaga to przeczyscic soczewke (wacik do uszu i jesli to raaaz na jakis czas to czysty spirytus, jak ktos jest maniakiem to nie bo zmetnieje soczewka jak juz ktos bardzo fachowo powiedzial) Jesli i to nie pomaga to trzeba "podkrecic" laser... ale to juz zostawcie serwisom... wieszcie mi robie to juz pare lat i w tej kolejnosci acz bardzo uwaznie :) Powodzenia :)

SEBAW 11.06.2003 19:48

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
chłopcy! :( to jak nie alkohol to co?
Czymś przecież trzeba ją przeczyścić by lśniła???
Jakaś woda destylowana/źródlana? :)
No czym?

Dobry środek do czyszczenia opytki (np. soczewki napędu) jest alkohol izopropylowy lub czysty spirytus.

MA 11.06.2003 17:06

Cytat:

czero napisa***322;(a)
Kurcze tez by mi sie przydalo jakbym wyczyscil swoja CD-RW i CD-ROM ale w sumie mam troszke schize ze cos zepsuje;)

Wiec chyba nie pozostanie mi nic innego jak oddanie obu napedow do serwisu:)

.... w serwisie schizy nie mają bo to nie ich laserek...:D

czero 11.06.2003 16:56

Kurcze tez by mi sie przydalo jakbym wyczyscil swoja CD-RW i CD-ROM ale w sumie mam troszke schize ze cos zepsuje;)

Wiec chyba nie pozostanie mi nic innego jak oddanie obu napedow do serwisu:)

Maciej 11.06.2003 14:58

Cytat:

matteo napisa***322;(a)
Jakoś mi się nie chce wydawać kasy na serwis, a że jestem zdolny ...
Może ma ktoś jakiś opis (tak na przyszłość) jak skutecznie wyczyścić optykę w napędach cdrom, dvdrom i cdrw ??? :chytry:

Będę wdzięczny :jupi:

Zobacz tutaj...:
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3

..............;)

MA 11.06.2003 14:55

najlepsze rzecz do czyszczenia soczewek jest woda redestylowana lub inaczej bardzo mocno zdemineralizowana!!! izopropanol dostepny w handlu nie ma wystarczajacej klasy czystosci i moze zawierac rozne niespodzianki.

woda i delikatna miekka niepylscs szmatka to zestaw moim zdaniem jak najbardziej ok!

para 11.06.2003 14:53

Cytat:

MA napisa***322;(a)
ale z acetonem to kolega bardzo mocno przesadzil!!!!
Żeby nie było więcej nieporozumień skasowałem tamtem post.

MA 11.06.2003 14:51

Cytat:

para napisa***322;(a)
Podaję czym można spróbować przeczyścić:
eter (etylowy lub diizopropylowy)
izopropanol (2 propanol)
dioksan (trochę śmierdzi)
aceton
chloroform
czterochlorek węgla
tri (trichloroetylen)

Pozdrawiam

ale z acetonem to kolega bardzo mocno przesadzil!!!!

Case 11.06.2003 14:38

Ilość załączników: 1
Ja czyszcze optyke za pomoca wacikow do uszu nasaczonych plynem do czyszczenia monitorow i filtrow Safeclens.

Wyszedlem z zalozenia, ze jesli nie zmywa on powlok ochronnych z ekranu to i dla soczewki powinien byc bezpieczny.

Czyscilem nim 2x CD-Rom i 2x Dvd - poprawa jest widoczna, zwlaszcza w przypadku DVD - zaczal czytac, choc nadal z trudem, HS CD-RW.

A co do acetonu to niestety jest to prawda - jest to cholernie zracy. Heh, rozpuszczalnik tez strawi, benzyna lakowa takze, a po ekstrakcyjnej bedzie bialy nalot :)

CIAPEK 11.06.2003 14:32

Cytat:

BoB77 napisa***322;(a)
Po acetonie albo po tri soczewka zostanie ci na waciku ^_^
to lepiej nie wypowiadajcie sie ludzie, jak chcecie komuś sprzęt zwalić!:cisza: ((

BoB77 11.06.2003 14:15

Cytat:

para napisa***322;(a)
izopropanol (2 propanol)
aceton
chloroform
czterochlorek węgla
tri (trichloroetylen)

Pozdrawiam

Po acetonie albo po tri soczewka zostanie ci na waciku ^_^

para 11.06.2003 14:13

Płyn do czyszczenia monitorów to najczęściej czysty izopropanol.

CIAPEK 11.06.2003 14:11

Cytat:

para napisa***322;(a)
izopropanol (2 propanol)
aceton
chloroform
czterochlorek węgla
tri (trichloroetylen)

Pozdrawiam

:blee: :D fajnie, ale chemikiem nie jestem, ani nie mam też dostępu do miejsc skąd można to wziąść!

Pytałem o rzeczy łatwo dostępne, te które mamy w domu.

CIAPEK 11.06.2003 13:18

chłopcy! :( to jak nie alkohol to co?
Czymś przecież trzeba ją przeczyścić by lśniła???
Jakaś woda destylowana/źródlana? :)
No czym?

Sprezyn 11.06.2003 13:12

poniewaz mam w dziedzinie czyszczenia napedow wieloletnie
hahahahahhahaah doswiadczenie to radze:
1. Rozebrac naped (odlaczyc od pradu przed rozkrecaniem!!!!)
2. Zdjac elementy utrudniajace dostep do soczewki (audio z wysunieta
szuflada rozbieraz)
3. Dmuchnac na soczewka sprezonym powietrzem i ogolnie odkurzyc
naped. Jak nie pekamy do czyszcznie mozemy uzyc np husteczek do
czyszczenia monitorow lcd - efekt znakomity ( wczoraj litka czscilem
bo ma juz ponad rok i pomyslalem, ze czas najwyzszy.
4. Skrecamy naped i zadowoleni z siebie sprawdzamy efekty naszych
dzialan:)
Powodzenia
PS Ja tez jestem przeciwnikiem plyt czyszczacych:)
PPS Uwazajcie z tymi alkoholami bo moze to doprowadzic do
zmetnienia soczewki (ludzkiej tez hahahahaha)

matteo 11.06.2003 13:10

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
[BA co na wacik? Jakiś alkohol chyba. Najlepiej jakaś pachnąca woda :) [/B]
Alcohol 120% ^_^
Wszystko tylko nie "pachnąca woda" ... później będziesz miał dość tego zapachu, jak będziesz
go czuł na wszystkich płytach, na wszystkich kopertach od cd, czy też pudełkach 8)

P.S. A może jeszcze zna ktoś jakiś "czyszczący sposób"? 8-)

CIAPEK 11.06.2003 13:03

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Powiem Ci ze ja kiedys probowalem taki patent - bierzesz gruby spinacz i go prostujesz. Ucinasz wacik tak bys mial niecale 2 cm. Zaginasz spinacz na jednym z koncow i nasadzasz na to wacik (ja mialem wacik na takiej palstikowej rurce w ktora swietnie miescil sie spinacz). Teraz tylko trzeba po odpowidniej modyfikacji drutu trafic na soczewke (o ile sie ja widzi). W napedach jest to trudne do zrealizowania ale ja tak czyscilem wieze (myslalem ze po przeczyszczeniu bedzie mi czytala plyty ktorych nie czytala ale niestety - mimo ze soczewka swieci sie jak psu jaja ;p to nadal nie chulaja niektore CDki).
ja niedługo będę właśnie czyścił w wieży laser. Pawelblu? Chodzi Ci o waciki do uszu na patyczkach?
A w napędach typu cd-rom można go po prostu rozkręcić i jest on widoczny tylko ostrożnie składać go potem bo ja już jednego napędu nie skręciłem, ale i tak był do bani.

A co na wacik? Jakiś alkohol chyba. Najlepiej jakaś pachnąca woda :)

pawelblu 11.06.2003 12:59

Powiem Ci ze ja kiedys probowalem taki patent - bierzesz gruby spinacz i go prostujesz. Ucinasz wacik tak bys mial niecale 2 cm. Zaginasz spinacz na jednym z koncow i nasadzasz na to wacik (ja mialem wacik na takiej palstikowej rurce w ktora swietnie miescil sie spinacz). Teraz tylko trzeba po odpowidniej modyfikacji drutu trafic na soczewke (o ile sie ja widzi). W napedach jest to trudne do zrealizowania ale ja tak czyscilem wieze (myslalem ze po przeczyszczeniu bedzie mi czytala plyty ktorych nie czytala ale niestety - mimo ze soczewka swieci sie jak psu jaja ;p to nadal nie chulaja niektore CDki).

matteo 11.06.2003 12:52

Jakoś mi się nie chce wydawać kasy na serwis, a że jestem zdolny ...
Może ma ktoś jakiś opis (tak na przyszłość) jak skutecznie wyczyścić optykę w napędach cdrom, dvdrom i cdrw ??? :chytry:

Będę wdzięczny :jupi:

jasut 11.06.2003 04:31

Płyty czyszczące nadają się do czyszczenia optyki w urządzeniach Audio, które kręcą płytą x1 (czasami więcej, ale wtedy taka informacja jest ujęta na opakowaniu płytki). Zdecydowanie odradzam czyszczenie tym sprzętem optyki w CD-ROM i CD-RW. Bezpieczniej jest sprzęt wyczyścić w serwisie.

Y@nkee_PL 10.06.2003 23:03

z tego co na tym forum czytalem to uzytkownicy odradzaja uzywanie plyt czyszczacych, podobno zamiast tylko czyscic dodatkowo rysuja soczewke, a co za tym idzie chyba nie trzeba tlumaczyc :blee:

Maverick 10.06.2003 22:26

Płyty czyszczące

Witam!
mam mpytanie, na rynku są oddzielne płyty do czyszczenia napędów CD DVD i nagrywarek. Czy jest sens używać jednje do szycszczenia CD a drugiej do czyszczenia DVD???
POzdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:18.