Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CDROM is dead.... help!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdrom-dead-help-22365/)

memorando 20.06.2003 01:25

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
lg 52max 8520B - dziala dwa lata u kumpla
lg 40max - kupilem 6 miesieczny mialem przez rok, sprzedalem (u goscia dziala do dzis)

po mojemu nie sa zle, przynajmniej osobiscie nie mialem z nimi problemow. ale moze postawmy eot jesli idzie o rozmowy na temat jakosci bo znowu bedzie wojna a te forum to nie smietnik.

inna bajka.
MTK Flash'em flashuj sie cd-rom'y? ja flashowalem swoj 40x ale nie pamietam nazwy bo bylo to dawno.

pzdrwm Nikita_Bennet

lg razy 24sprawny u kolegi a cdrom lg razy 24 niesprawny u kolgi b cdrom razy 52 lg mojego starszego 2 razy wytmieniany za 3 poszedl do śmieci.

puch 19.06.2003 23:19

Mój LG 8320 (przerobiony na 8400 IBM) ma kość Atmel i zarówno Mtkflash jak i Mtkwinflash obsługują go bez najmniejszego problemu. Jeden i drugi program obsługuje zarówno pliki *.hex jak i *.bin. Mtkflash obsługuje hex domyślnie, a dla plików bin trzeba dać mu przełącznik /b

pawelblu 19.06.2003 20:56

Kiedys bodajrze Sorbo napisal jak przeflashowal swojego LG na AMTELU mtkflashem i wzbudzil powszechne zainteresowanie.

Maciej 19.06.2003 20:22

Re: UDAŁO SIE!!!!

Cytat:

MarekS napisa***322;(a)
Witam ponownie !

Udało mi sie reanimowac CDROM - sam w to nie wierze ale jednak i chcialem sie podzielic wiadomosciami w jaki sposob to osiagnąłem.

Po pobraniu BIOSu ze strony ktora mi podales przekonwertowalem plik *.hex do pliku bin i po prostu uzylem programu MTKFlash, ktory rzekomo nie obsluguje kosci ATMELA (!!) i zrobilem write flash. Po niespelna 20 sekundach moj CDROM ozyl!!!

Upgrade z wersji 1.00 od 2.00 udal sie w 100%. Uzylem MTK Flasj wersja 1.48.

Pozdrawiam
MarekS

Gratulacje ...:jupi:
Czytam twój post i nie mogę uwierzyć :o MTKFlash i kość ATMEL ...:chytry:
Ale no cóż ...MTK Flash ponad wszystko!! cieszę się ,że się udało.||

Weron 19.06.2003 15:21

Re: UDAŁO SIE!!!!

Cytat:

MarekS napisa***322;(a)
Witam ponownie !

Udało mi sie reanimowac CDROM - sam w to nie wierze ale jednak i chcialem sie podzielic wiadomosciami w jaki sposob to osiagnąłem.

Po pobraniu BIOSu ze strony ktora mi podales przekonwertowalem plik *.hex do pliku bin i po prostu uzylem programu MTKFlash, ktory rzekomo nie obsluguje kosci ATMELA (!!) i zrobilem write flash. Po niespelna 20 sekundach moj CDROM ozyl!!!

Pozdrawiam
MarekS

Tylko teraz badz juz ostrozniejszy ;)
Pozdrawiam.

MarekS 19.06.2003 14:23

UDAŁO SIE!!!!

Witam ponownie !

Pozdrawiam
MarekS

Weron 19.06.2003 13:44

[QUOTE]MarekS napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

Weron napisa***322;(a)

Witam. Chyba niedokladnie przeczytales mojego posta bo ja napisalem o plikach z rozszerzeniem *.HEX a nie *.EXE. To jest duuuuza różnica,prawda?

Rzeczywiscie nie przeczytalem zbyt dokladnie :P
Sorki.

PS
Natomiast jesli chodzi o hex to nie wiem.
Moze ktos inny ci pomoze.
Albo poszukaj na tym zagranicznym forum o biosach, moze jest tam odpowiedz.LInk jest na stronie glownej cdrinfo

MarekS 19.06.2003 13:20

[QUOTE]Weron napisa***322;(a)

[B]Z exe wyciaga sie bios do binu programem litefirm.

Witam. Chyba niedokladnie przeczytales mojego posta bo ja napisalem o plikach z rozszerzeniem *.HEX a nie *.EXE. To jest duuuuza różnica,prawda?

>Natomiast nie ukrywam, ze wykazales kompletny brak przygotowania przed aktualizacja biosu w napedzie.

Masz racje. Nie przgotowalem sie bo zapomnialem zrobic kopii zapasowej starego BIOSU :( Ale bede probowal az do skutku.

Pozdrawiam
MarekS

Weron 19.06.2003 13:13

Z exe wyciaga sie bios do binu programem litefirm.
O ile dobrze pameitam bylo to opisane we wczesneijszych postach i jak sie rozejrzysz to nawet znajdziesz ten program dolaczony jako zalacznik oraz krotka instrukcje obslugi.
Ale nie wiem jak sprawa wyglada z LG.
Czy on tez sie do tego nadaje.
Ja mam lite-ona wiec sila rzeczy lg nigdy za bardzo mnie nie interesowalo.
Natomiast nie ukrywam, ze wykazales kompletny brak przygotowania przed aktualizacja biosu w napedzie.
I ponosisz teraz smutne tego konsekwencje.
Ale probuj moze ci sie uda.
Zycze powodzenia :)

MarekS 19.06.2003 12:23

CDROM dead

>A potem normalnie tak jakbys mial sprawny cdrom mtkflashem sprobuj go wgrac.

Ale ten pie...ony mtkflash domaga sie pliku binarnego a ja wszedzie znajduje tylko pliki hexadecymalne (*.hex)z nowym biosem. Nie mam pojecia skad brac binarke? Na oficjalnych strona lg sa tylko hexy. :(

A moze przekonwertowac hex-->bin? i bedzie dobrze?

POzdrawiam

MarekS

MarekS 19.06.2003 12:18

CDROM dead

>MarekS - mozesz rozkrecic tego cd i zobaczyc co tam jest za kosc

Juz wiem. To jest kosc o nazwie ATMEL :(

OK. dzieki - sprawdze ten BIOS i jak bede widzial jakies efekty to dam znac.
Ale problem jest taki ze jak podepne naped pod Secondary Master to nawet BIOS nie laduje sie nie mowiac juz o systemie. Dopiero jak podepne pod Secondary Slave to jest OK.

Pozdrawiam
MarekS :)

Nikita_Bennet 16.06.2003 20:45

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
MTK Flash tylko do chip-ów MediaTek ...:cisza:
A co wiem ...niektóre CD-Romy LG są na kości Atmel .

wlasnie dlatego pytam.
myslalem ze to soft glownie do nagrywarek.
obecnie nie mam takiego cd-romu.

MarekS - mozesz rozkrecic tego cd i zobaczyc co tam jest za kosc jest

---------------------
po czasie
skad brales bios
ja znalazlem je tu ale nie wiem ktory model dokladnie masz to po 1,
a po drugie to maja one chyba wlasne programy flashujace (na 2 przypadkowo sciagniete oba mialy)
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=16

pzdrwm Nikita_Bennet

Maciej 16.06.2003 20:16

MTK Flash tylko do chip-ów MediaTek ...:cisza:
A co wiem ...niektóre CD-Romy LG są na kości Atmel .

Nikita_Bennet 16.06.2003 20:01

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Oczywiscie, ze mozemy ale w tym wypadku te cdromy to rzeczywiscie najgorsze lajno jakie jest chyba na rynku.
Wiec nie sadze, zeby ktos probowal nawet tego bronic.
Mowie w tym przypadku o modelu x52, ktorego specjalizacja jest lamanie plyt.||

lg 52max 8520B - dziala dwa lata u kumpla
lg 40max - kupilem 6 miesieczny mialem przez rok, sprzedalem (u goscia dziala do dzis)

po mojemu nie sa zle, przynajmniej osobiscie nie mialem z nimi problemow. ale moze postawmy eot jesli idzie o rozmowy na temat jakosci bo znowu bedzie wojna a te forum to nie smietnik.

inna bajka.
MTK Flash'em flashuj sie cd-rom'y? ja flashowalem swoj 40x ale nie pamietam nazwy bo bylo to dawno.

pzdrwm Nikita_Bennet

Weron 16.06.2003 16:48

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
mozemy nie wywolywac nowej wojny o lg?
please

pzdrwm Niktia_Bennet

Oczywiscie, ze mozemy ale w tym wypadku te cdromy to rzeczywiscie najgorsze lajno jakie jest chyba na rynku.
Wiec nie sadze, zeby ktos probowal nawet tego bronic.
Mowie w tym przypadku o modelu x52, ktorego specjalizacja jest lamanie plyt.||

Nikita_Bennet 16.06.2003 15:55

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
............
W koncu kupiles naped, ktory powinien czytac takie plyty.
Ale w sumie to fakt, ze napedy (cdromy) w/w firmy raczej nie naleza do nalepszych.

mozemy nie wywolywac nowej wojny o lg?
please

pzdrwm Niktia_Bennet

Weron 14.06.2003 11:55

A tak poza tym to chcialbym jeszzce dodac, ze to, iz naped nie czytal plyt cdrw to nadawalo by sie raczej do reklamacji niz do wgrywania biosu.
W koncu kupiles naped, ktory powinien czytac takie plyty.
Ale w sumie to fakt, ze napedy (cdromy) w/w firmy raczej nie naleza do nalepszych.

Weron 14.06.2003 11:51

Podlacz cdrom do tasmy i zasilania tak jak bylo poprzednio.
Zalatw sobie nowy bios lub ten dobry, znaczy poprzedni -sprawny.
Chyba go najpierw skopiowales?
A potem normalnie tak jakbys mial sprawny cdrom mtkflashem sprobuj go wgrac.
Mimo tego, ze bios nie znajdzie napedu powinno sie udac.
Ale nie gwarantuje, ze sie uda.
Mialem tez taki trik i w sposob opisany udalo mi sie przywrocic naped do pelnej sprawnosci.
Zreszta od tamtej pory nic juz nie flashuje.
Mialem dobra nauczke, malo brakowalo a pozbylbym sie dvdromu.
Mimo, ze bios byl dobry i bez problemu nowy sie wgral.
Co prawda od tej reguly czasem stosuje wyjatki ale to tylko z koniecznosci a nie z barku innych zajec.

CIAPEK 14.06.2003 11:37

inna sprawa drodzy koledzy, że nasz kolega od cd-romu mógł sam coś zwalić ;) to nie jest takie hop siup;)

A swoją drogą top nie rozumiem po co flashować CD-Rom.

@Patrix - to urok cd-romów LG :chytry: ;)

Patrix 14.06.2003 11:31

caly urok LG ;)

Y@nkee_PL 13.06.2003 15:54

krotko :cisza:
Cytat:

CDROM is dead :blee:

MarekS 13.06.2003 15:33

CDROM is dead.... help!!

Postanowilem zflashowac firmware CDROM (LG)bo mi nie chcial czytac
wszystkich plytek nagranych na CDRW (tez LG). Sciagnałem odpowiedni plik oraz MTK Flash 1.48 (jako najbardziej zalecany). Przystapilem do upgrade'u - wszytsko poszlo pieknie - ukazał sie komunikat UPDATED SUCCESFULLY! i nalezalo zrestartowac kompa. Niestety niemilo sie rozczarowalem - CDROM po prostu padł - BIOS go nie widzi. A jestem pewny na 100% ze wgralem wlasciwy
BIOS. To nie koniec niespodzianek: odpiałem CDROM a nastepnie znowu go podpialem - i teraz nawet BIOS plyty głównej nie testuje hardware'u tylko wszystko staje i przygasa monitor!! Bootowanie biosu i systemu nastepuje po odpieciu tasmy
CDROM( kabel zasilania nie ma znaczenia)

Po prostu CUDA NIE WIDY. Czy to znaczy ze moge wywalic CDROM do kosza czy jest na to jakas rada.?
Ustawienia:
Primary Master: HDD
Primary Slave: None
Secondary Master: CDROM
Secondary Slave: None

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59.