![]() |
Blad LiteON 52246
http://cz.counter-strike.pl/recki/img/cdrw_error.jpg
Mam nastepujacy blad. Wiecie co on oznacza? Firmaware najnowszy. Walcze z tym od tygodnia. Nie mam juz pomyslow... Acha, zeby uniknac niepotrzebnych odpowiedzi: sprawdzalem inne predkosci, sprawdzalem inne nosniki. |
i popieram zmniejszenie predkosci - luudzie plytki da sie wypalic, ale odtworzyc jest trudniej ;)
|
Panowie, przeciez pisze ze sprawdzal inne (czyli nizsze predkosci).
Rozumie ze wczesniej bylo wszystko OK ? A zmieniales cos ostatnio w konfiguracji kompa ? Chodzi mi o sprzet. A moze przeinstalowales system ? Napisz cos wiecej bo tak trudno wywrozyc jaka moze byc tego przyczyna. A poki co standardowe pytanie - sterowniki do plyty glownej masz zainstalowane. Szczegolnie wazne sa stery do kontrolerow IDE. Jesli plyta jest na chipsecie NVidii albo VIA to musisz je zainstalowac. |
Moze jakis konflikt z wirtualnymi napedami o ile takie masz???
|
Do panow para i icemac - idzcie nabijac posty gdzie indziej... nie potraficie nawet przeczytac ze zrozumieniem prostego posta, co dopiero udzielic jakiejkolwiek pomocy...
Sebastian997 - Nagrywarka na innym sprzecie dziala normalnie. Po reinstalce winow problem sie pojawil. grzeniu - z tego co wiem wirtualny naped w nero zawsze jest obecny, jednak konfliktow zadnych nie stwierdzilem |
No to ja by jednak zaczal od zainstalowania sterownikow, potem sprawdzic czy po ich instalacji wlaczone jest DMA (szczegolnie dysk i nagrywarka). ASPI tez nie zaszkodzi, chociaz w tym przypadku nie bedzie to mialo wiekszego znaczenia bo NERO ma swoje wlasne. Sprawdz to a jak nie pomoze, pomyslimy dalej. To i tak musisz obowiazkowo zrobic.
|
Sprobuj zainstalowac NERO ASPI driver http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=2031074712
i przy okazji zainstaluj zewnetrzne ASPI http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 Jeszcze mi sie przypomnialo ze dopiero ostatnie wersje Nero dostaly obsluge 52246S. Stery Hyperiona 4in1 (jezeli chipset via) obowiazkowe !!! |
Po instalacjo najnowszych driverow aspi dla Nero pojawil sie nowy blad :o
http://cz.counter-strike.pl/recki/sc...drw_error2.jpg Mam zainstalowany soft dolaczony do nagrywarki, instalowalem tez najnowszego Nero - nic nie pomaga. Sebastian997 - winXP z tego co wiem ma automatycznie wlaczone DMA. W kazdym badz razie we wlasciwosciach sprzetu opcji wlaczenia DMA nie ma. |
Z tego co dobrze pamietam to ten twoj Chaintech jest na NForce (sprawdz to jeszcze)- wiec musisz zaladowac orginalne sterowniki windy do Nforce.
|
Siedze nad tym od tygodnia, myslisz, ze nie wpadlem na pomysl zainstalowania najnowszych sterow do nForece'a?
Sterowniki to pierwsza rzecz za jaka trzeba sie zabrac jak sa jakies problemy. |
A jak masz to w srodku podpiete ? Z tym Chaintechem juz byl kiedys problem na forum.
No i mam nadzieje ze nie instalowales tych Nforce od Nvidi ??? Zobacz jeszcze tu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ghlight=nforce |
Cytat:
Pozdrawiam |
IDE 1 - dwa dyski -> Baracudy IV jeden 80 GB drugi 40 GB
IDE 2 - DVD pioneer (slave) i CDRW LiteON (master) IDE 3 (Raid) - IBM deskstar 40 GB |
pytanie pomocnicze - docisnales kable? - to tylko pytanie bardzo pomocnicze, zdaje sobie sprawe ze to dosc oczywista rzecz
problem z fixation pojawia sie czesto przy przesadzeniu z overburnem - zakladam jednak ze to nie da sytuacja jesli masz na tym samym kanale jakis inny sprzet (cdrom naprzyklad) to go odlacz i sprawdz na pustym kanale - znane sa przypadki tajemniczego gryzienia sie sprzetow sprawdz tez tasme - czy nie przegiales jej gdzies lub nie oszkodziles |
Tasma - sprawdzona - podpinalem inna (kable docisniete), odlaczenie drugiegu sprzetu tez nic nei pomoglo, tak jak i zmiana na slave'a lub (tak jak jest teraz) na Cable Select. Overburning rzeczywiscie nie w tej sytuacji, poniewaz nagrywam na plytkach 700 MB, a ta kompilacja ma 670.
|
OK, chyba cos zaskoczylo.... leci wlasnie pierwsza plytka.
Chyba te zewnetrzne ASPI pomogly, ponagrywam teraz troche i zdam relacje jak dziala. Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc. |
wywal nero aspi oraz pliki WOWPOST.EXE WINASPI.DLL, reboot, zainstaluj adaptec aspi, reboot i pewnie będzie działać
dla 52x to zrób defrag i sprawdź czy się transfer wyrabia dopisek: uu, spóźniłem się 6 minut :) |
ok, 3 plytki juz poszly, wiec chyba bedzie dobrze :)
Pozdrawiam i mysle, ze topic mozna juz zamknac :) Rozwiazanie - najprawdopodobniej zewnetrzne sterowniki ASPI (forceASPI 1.8 ) |
Mam jeszcze pytanie techniczne - wywalales cos z Nero ?
A dokladnie chodzi mi o to: Stawiam teze ze Nero uzywa swoich sterownikow ASPI tylko w niektorych przypadkach i ze stwierdzenie "Nero uzywa wlasnych ASPI" jest bardzo powierzchownym stwierdzeniem i czesto nie do konca uzasadnionym. |
Nic nie zmienialem.
|
Ech... zgadnijcie co sie stalo.... :/
Znowu ten sam blad.... Powtorzylem wszystkie czynnosci i nic :/ Ten sam blad... |
moja opinia jest następująca. Pierwszy kanal systemowy dysk master. Slave dvd. Drugi kanal cdrw master slave dysk . To może pomoże?> Wyłącz też systemowego palacza. Autorun cdr w systemie może to coś da...
|
p.s sflasghuj biosa płyty głównej na nowszą wersję:)
|
W momencie kiedy podlacze wszystko tak jak mowisz spowolni mi to dyski, ktore dzialaja na ATA 100, a DVD i CDRW chyba na ATA 60 albo nawet 33 (nie pamietam dokladnie). Dlatego unika sie laczenia napedow w taki wlasnie sposob. Co do flashowania BIOSA to pewnie tak trzeba bedzie zrobic, ale najpier wywale to $#^&*#@! winde i zainstaluje od nowa...
|
Cytat:
a więc spróbuj więc podłaczyć dvd jako master a cdrw jako slave.I pokombinuj z dma.... |
juz pisalem, ze tak robilem... pisalem tez, ze w winxp dma jest wlaczane automatycznie.
|
Cytat:
|
Nie ma mozliwosci zmiany tego w WinXP... przynajmniej nie we wlasciwosciach sprzetu tak jak to bylo w win 9x
|
Cytat:
weź menedżer urządzeń kontrolery ide/ata i wybierz pierwszy drugi kanal wlaściwości i ustawienia zaawansowane i zmień na coś innego niż dma to wszuystkoi |
Wiem co jest z tym problemem - ja mialem wszystko ok dopoki nie zainstalowalem nowego firmware'u. nie wiem dlaczego ale na innych predkosciach tez u mnie sie to dzieje. Ten blad wyskakuje przy zapisywaniu plytek od 700-704 MB. Dziwne co - pomimo, przeinstalowywany byl system testowale - chociaz nie zawsze tak jest (u mnie raczej to wyskakuje). Ten blad nie oznacza ze [lytka jest zepsuta.
|
Cytat:
|
puki nagrywara nie pracuje jest ok bo sie programowo odlacza od magistrali ale jak zaczniesz czytac albo spawac plytke to gwarantuje ze caly kanal ci sie nagle zrobi ata33
|
Cytat:
Najlepiej to jednak zrobic tak jak ja - kupic jakis niedrogi kontroler RAID UDMA100/133 (np jakiegos HPT albo Promisca) i na nim podpiac dyski, a nagrywarke i cdromra/dvd na oddzielne kanaly IDE. Wszelkie problemy z niekompatybilnosciami odchodza wowczas jak reka odjal 8) |
Cytat:
Nie zalezalo mi na predkosci wiec zostawilem to wszystko tak, jak bylo i dopiero okolo dwa tygodnie temu przy reinstalacji Windowsa (jakos nie chcial w ogole w dosie widziec danych z dysku podpietego pod RAID-a), podlaczylem dysk z powrotem pod zwykly slot, a nagrywarke i CD-Roma (od dwoch dni juz DVD :) ) na drugim. I szczerze mowiac stwierdzilem, ze wszystko jakos lepiej chodzi. Ze w Windowsie to w sumie oczywiste, bo po reinstalacji to normalna sprawa, ale jakos szybciej przelatuje przez dosa i znowu szybciej przegrywa w locie (to akurat ostatnio moglem sprawdzic, bo ktos mnie poprosil o przegranie kilku plytek). Tak wiec nie do konca rozumiem sprawe z tym RAID-em. Z jednej strony dobrze jest go miec, sam swiadomie doplacilem troche wiecej do plyty glownej, zeby miec go od razu w komplecie, a z drugiej w moim przypadku korzystac z niego bede jedynie, kiedy bedzie to konieczne, bo jak widze, wydajnosc wcale dzieki temu nie jest wieksza. Dziwne to troche, ale na razie takie mialem z nim doswiadczenia :) |
sporo zalezy od kontrolera na mobo i kontrolera RAID - w mojej mobo (epox ep7kxa na via apollo 133) kontroler na plycie jest slabiutki i nawet stara 20gb ata66 dostala ostrego kopa po przepieciu na hpt 370 ale zastanawiam sie czy podobnego kopa bym mial gdybym wlozyl ten kontroler do najnowszej mobo z porzadnym kontrolerem ata133 i podpial reszta jak poprzednio - chyba nie
|
No ja wlasnie na plycie glownej i tak mam kontroler ATA133, wiec pewnie dlatego nie bylo roznicy w samym dzialaniu twardego dysku. Pytanie dlaczego napedy tak sie dziwnie zachowywaly ???
|
stawiam na stery - jakies niedopracowane albo za stare
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22. |