![]() |
Cytat:
|
Cytat:
a co później, mój TEAC W516EB ma ledwo taki odczyt :) wypaliłem TDK 650 znów bez multisesji lecz w TAO 16x (poprzednio w DAO) i też się udało !!!:jupi: zostaje jeszcze spróbować z multisesją i wszystko się okaże. :) |
Cytat:
|
A można zainstalować ForceASPI v.1.8 na WinShit XP ???
Pisze że to tylko dla maszyn z systemami Win9x, WinME, WinNT i Win2K. więcej na: http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 |
w pakiecie jest bodajze readme gdzie ta kolejnosc jest przedstawiona :)
|
czyli odpalam wszystki pliczki po kolei jak leci ?
|
sciagasz force aspi (teraz jest juz chyba 1.8) - ale w zupelnosci wystarcza starsze
uzywasz skryptow - najpierw robisz kopie tego aspi ktore masz (na wszelki wypadek), potem kasujesz, potem instalujesz nowe, a potem sprawdzasz (polecane czeste resety - choc ja robie reset dopier na koncu) - stare aspi nie jest ci potrzebne |
a jak wlasnie zainsalowac force aspi ? czy trzeba miec zwykle ??
|
Ilość załączników: 1
..ale divisony przebiły wszystkie....:)
grałem kiedyś w Commandosa z włożnoną do napędu płytką ...nagle jakiś trzask i w ten sposób pożegnałem się z płytką, ale najbardziej było mi żal mojego napedu LG :'-( efekt możecie zobaczyć poniżej, mała destrukcja :) |
@ pawelblu
tdk d-view - nie wiem czemu ale uwazam je za jedne z najbadziewniejszych plyt - wole juz esperanze - czemu - nie mam szczescia do tych plyt - po prostu mi padaja, przewaznie przy nagrywaniu - nie idzie mi o ich jakosc ale o pecha jakiego do nich mam (i to na trzech roznych piecykach). jesli tdk to jade na metalic up to 48x @-Sid-The-Rat=> co do konkluzji to sie zgadzam - plytki 'hit' - lg'kowcy u nas kleli i odnosili plyty do sklepu (i 1 raz nagrywarke) mowiac ze plyty sa do dupy (1 raz nagrywarka). na 200 sztuk jakie mialem padly 2 i to z mojej winy (acdsee odwolala sie do nagrywarki i lipa). fakt dane odczytane po 6 miechach nie sa super ale nagrywaly sie spox |
Cytat:
Z silverami mialem problem jeszcze na win98SE i to ze dwie maszyny temu :) , ale oprocz tych silverow wszystko palilo sie bez zarzutu. |
hmm - palilem na naprawde najgorszych g... - w domu sie nigdy nie rpzelewalo - czasem bylo mnie stac na jedna najtansza plyte tygodniowo - wiec poznalem najnizsza polke bardzo dobrze - NIGDY nie mialem takiego czegos...
duzo do myslenia dalo mi zdarzenie sprzed mniej wiecej miesiaca - koledze zaczely psuc sie plyty - mniej wiecej w sposob opisany przez ciebie - stadami, hurtem, jedna za druga - co bylo przyczyna? nie jakosc - platinium (ten lepszy z dwoch), emtex, verbatim - to przyzwoite plyty glupie aspi - mial czesc od 4.71 a czesc od 4.60 po wgraniu 4.60 (TYLKO force aspi - zadnych innych manewrow z kompem) problem zniknal i nigdy wiecej sie nie pojawil... nawet nie bylo stukania w nagrywarke czy glosnych okrzykow stad moja konkluzja - ze padaki plyt w taki dziwny sposob zadko sa wina plyt - a opinie o 'szajsowatosci' oparte na dreszcowcach pt. "z 50 nagrala sie jedna" sa czesto niesprawiedliwe sporo knoci user :) |
Kupilem plyty marki silver w jewel case. Nagrala sie jedna (jakos ze srodka) z 10.
Bylem naocznym swiadkiem jak z otwartego cake boxa 25 (lub nawet 50) udalo sie nagrac jedynie 8 pierwszych plyt (to byly stare Esperanzy takie jeszcze z jasno zielonkawym, pastelowym wierzchem - wtedy bardzo popularne). Nie probowalem ale nie wygladaly na czekolade ;p |
10 skopanych plyt pod rzad w taki sposob mogloby miec zwiazek z plytami gdyby te byly z czekolady - tu wina lezala po stronie biosu - moze sie uszkodzil biedak przy wgrywaniu - philipsa mozesz nagrac, cos lepszego tez - ale powtarzam - nie ma plyt AZ TAK szajsowatych - nawet HIT sie nagrywa (tylko z czytaniem gorzej)
|
Wiesz co do jakosci plyt to jeszcze musisz sporo wypalic zeby zrozumiec ze jak nagrasz 49 plyt z 50-paka to nie znaczy ze ostania tez nagrasz. Jak nagrasz 10 pierwszych to 40 nastepnych moze byc do dup*. Tak juz po prostu bywa i twoje studiowanie prawdopodobienstwa nic tu nie da.
Wypal prosze tdk d-view 48x one najlepiej wg. mnie nadaja sie do testow. Pal 24 lub 32 na poczatek. MediaSonic to tak niska polka ze nizszej juz nie ma ... |
Cytat:
co w ogóle daje takie gadanie, tylko zbaczamy z tematu... |
Cytat:
Faktycznie, przecież to tylko wina BIOSu. 8) |
Cytat:
po co? ale dla swojej pewnosci ja bym to np zrobil Cytat:
zreszta jesli wiesz ze plyty sa OK/sprawdziles inne typy to po co o nich mowic? pzdrwm Nikita_Bennet |
Cytat:
|
Cytat:
To już chyba możesz wrócić do najnowszego BIOSu? :P ^_^ 8) |
czy mam DLA WAS specjalnie spieprzyć PHILIPS'a na 2,50 :( żeby wam to udowodnić ?????
...nawiasem mówiąc sam się dziwię że dopiero Nikita zadał mi to pytanie...przecież to taaaaaaaaakie oczywiste :) |
Cytat:
bylem tylko ciekaw na czym wypalasz (jeden typ czy probowales kilku). pzdrwm Nikita_Bennet |
ejjjj no. Spokojnie.
nagrałem już ponad 50 mediasoniców !!! jeszcze ani razu na ŻADNEJ płytce nie miałam problemu z nagrywaniem !!!, łącznie z tymi 50 mediasonicami, divison'ami, NOname'ami i innymi tego typu. To jak to jest możliwe że nagle, po zmianie biosu, kopie się ponad 10 płykek z rzędu !!! Na tych samych płytkach po zmianie biosu, a następnie ustawień wyżej wymienionych, nagle NAGRYWANIE ZAKAŃCZA SIĘ SUKCESEM !!! Sorry, ale dział prawdopodobieństwa już mam za sobą, TO NIE TO. Moja nagrywarka jak dotąd trawi wszystko, co podsuwa się jej od nagrania (choć nie wiem jak u was, dlatego nie kupiłbym nic innego od chwalebnego TEAC'a) !!! Choć przyznaję, powinienem od razu powiedzieć, mój błąd !!! przed chwilą nagrałem z powodzieniem na LG (jeszcze przed przeczytaniem nowych wiadomości na forum) ale zwiększając prędkość do 12x, więc przy 16x też powinno być OK. Błąd jest gdzieś indziej, ale (wg. MNIE ) nie w rodzaju płytki, a na pewno nie tej partii mediasoniców !!! ...choć większość z was się pewnie z tym nie zgodzi :) |
Trzecia strona rad dla ciebie , a tu wychodzi ze nie kombinowales z nagrywaniem na lepszych nosnikach, Horror .
Zmien plytki tulko nie na HIT albo Flamingo :)ale na TDK, Verbatim |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
nagrywam na Mediasonic, za 84 grosze :). W Nero CD Speed pisze : Manufacturer : unknown Code : 97m27s00f Disc Type : CD-R Usage : General Recording Layer : Dye Type 0: Long Strategy (Cyanine, AZO) Recording Speed : n/a Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested może to nie najlepszy wybór, ale na filmy czemu nie? wcześniej też na nich nagrywałem, z tej samej szpuli, więc dlaczego teraz miałoby nie wychodzić ?? potestuję później z podnoszeniem prędkości, multisesją i powiem w któwym momencie się płyta się skopci :( narqa |
Na moim TEACu daje się wgrywać te same firmware bez żadnego problemu (komunukatu), nie daje się natomiast wgrać wcześniejszego.
Osobiście pracuję na 1.0K i nie mam żadnych problemów - nie widzę potrzeby wracania na wcześniejszych BIOSów. 8) |
Cytat:
ciekawe - az mu sie przyjze bo to bardzo ciekawe co piszesz gdyz po wgraniu wersji wyzszej przy probie wgrania wersji nizszej lub takiej samej powinno wywalic "The firmware of your .........". do tej pory zawsze widzialem taki napis. pytanko? na jakich plytach wypalasz-producent ale ten prawdziwy - np z programu cdidentifer (sms magnetics, dst, tdk, ritek)? - pytam z ciekawosci. co do multisesji to ostatnio nagrywalem tak chyba z 6 miechow temu=dawno (zawsze no multisesion, dao i predkosc 12x) pzdrwm Nikita_Bennet |
Cytat:
1. 4x 2. DAO 3. bez multisesji 4. zamknęta płytka poeksperymentuję jeszczę przy większych prędkościach i innych trybach. Czy płytę w multisesji, czy TAO, bądź niedomykając powinno się nagrywać z większymi problemami w moim przypadku ???? |
..wiesz, sam nie wiem co się teraz dzieje
właśnie nagrałem 1 MB plik z prędkością 4x, bez multisesji,w trybie DAO, zamykając płykę !!! Bez błędów. Wcześniej (na starym biosie) też tak chyba próbowałem i nie działało. Przed chwilą chciałem wgrać oryginalny bios 1.0B (mając wersję B) i pisało że "The firmware of your drive doesn't need to be updated". Wcześniej przy wgrywaniu wersji K (mając już K) nie było żadnego problemu!!! Czy to coś oznacza??? nie, co nie?? :) spróbuję tak samo nagrać coś większego, tak jak wcześniej. |
Cytat:
Cytat:
pzdrwm Nikita_Bennet |
suck...2% i męczy się :( i męczy, i męczy
BŁĄD!!! error fixation? ...spróbuję z CDRW |
update poszedł bez problemu :):):):)
zaraz decydujący moment nagrywania...czy będzie płacz i zgrzytanie zębów??????? |
Cytat:
program wywali ci info ze nie ma napedu do sflashowania.jak go rozpozna poprawnie to dalej dziala tylko oryginalny flasherek teac'a. mam nadzeje ze przeczytales info plikow txt pzdrwm Nikita_Bennet |
a wiec po kolei.
pytales na prova czy mam jakies pomysly? bios masz ponizej, czyszczenie owszem i nie plyta czyszczaca, nie uzywaj tez spirytusu salicylowego itp (jakiegos gowna z domieszkami). sprawdz te nagrywarke w innym (sprawnym) kompie (wykluczasz rozwalenie kanalu ide, awarie tasmy ata, zle polaczenie napiecia - u mnie bylo to ostanie). mniemam ze znasz sie nagrywaniu i problemy z aspi, gryzacym sie softem do nagrywania znasz i nie jest to zaden z nich. czy latwa jest zamiana w biosie - tak! o ile bawiles sie kiedys cheatowaniem grach dosowych jakimkolwieg hexedytorem pzdrwm Nikita_Bennet |
zaraz się okarze...mam nadzieje że się jeszcze dzisiaj odezwę. Jeśli nie to miałem mały wybuch ;-)
|
oto i biosik - prosze o nfo czy zadziala bo ne kce dzisiaj flashowac mojej spawary na wersje K i robic jesj powrot na B - czemu - mam troche do wypalenia
|
Cytat:
Nie chce porownywac roznych marek bo zaraz bedzie burza, ale moje ogolne wrazenie o Teacu, jest takie, ze jego dni juz minely - BEZPOWROTNIE niestety. |
...tnx, a tak a propos to skomplikowane jest to co robisz, czy wystarczy coś tylko odblokować??
Możliwe jest to tylko w kochanym TEAC'u ?? |
i moc bedzie z nim.
mialem chyba tez 1.0k w swoim piecyku (juz sie pogubilem bo wgrywalem wiekszosc jakie sie pojawila- i tak najlepszy imho jest 1,0B). postaram sie to zrobic. mam nadzieje ze nagrywanie plytek napewno siadlo po przesiadce na nowy bios bo jak nie to powrot do biosu w wersji B nic nie da ____-po czasie_____ nie mowcie ze sie nie da - da sie ale trzeba kciec bo kciec to moc pzdrwm Nikita_Bennet |
Cytat:
Soczewka wyczyszczona, taśma zmieniona, wypróbowane kilka programów do nagrywania, po gwarancji... zarzuć jakąś ideą:idea:... nie obrażę się :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
...czytałem. Może źle postawiłem pytanie.
KTO MA BIOS PRZYWRACAJĄCY NAJLEPIEJ 1.0B Z 1.0K ?????????????????????? pogadam z Nikitia_Bennet :) |
Cytat:
|
Cytat:
Co do gwarancji to oczywiscie ja utracisz po rozkreceniu obudowy i zerwaniu plomb no ale twoja juz jest po gwarancji wiec nie ma problemu. Serwis tez moze ci przeczyscic odplatnie nagrywarke. @QUBUS: Jesli masz nagryware na gwarancji to zanosisz i mowisz ze nie dziala lub zle dziala i juz ich sprawa jest czy wystarczy przeczyszczenie czy jakas konkretna naprawa. Oczywiscie nie rozkrecasz i nie zrywasz plomb bo stracisz gwarancje. |
Może lepiej spytać:
CZY MOŻNA PRZYWRÓCIC BIOS W TEAC'u W516EB Z 1.0K NA WCZEŚNIEJSZY ??????????????????????????????????????? |
w czasie ew. wizycie w serwisie nie będą się pluli że na obudowie nie ma już plomb (choć już po gwarancji)? Może jednak to WINA BIOSU (!!!), przynajminej mi się tak wydaje... bo to od czasu upgdade'u wszystko się sypnęło...
Jest więc sens rozkręcania obudowy ??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
a tak w ogóle to wystarczy płytka samoczyszcząca, czy mam mojego Teaca porozkręcać. W sumie i tak nie mam płytki więc go rozkręcę.....
|
oxs, zaraz spróbuję i powiem jakie są efekty ....oby były :)
|
chyba Laser mial podobny problem i u niego winny byl uwalony kabel IDE - proponuje sprawdzic
|
Zerknij na ten topic: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...light=teac+516 jesli problem nie podobny do twojego to dowiesz sie kto moze ci pomoc jesli chodzi o powrot do starego firmware.
|
Dodam jeszcze, że na temat czyszczenia były poświęcone tematy na forum.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
myślisz że to optyka ??
...to dlaczego CDRW nagrywa bez problemu i dlaczego zaczęło się pieprzyć nagle ?....ale spróbuję |
przeczysc optyke moze ...
|
taaa, moze i te linki są o "Power Clalibration error" ale w żadnym przypadku nie stało sie to po zmianie biosa na nawszy... :(
Od progsów tez to pewnie nie zależy, ale tnx za odpowiedź :) Poza tym od dłuższego czasu nic w qmpie nie grzebałem, więc nie było żadnych zmian, a nagle siadło... |
|
=> BŁĄD z CDR choć CDRW jest OK, Teac W516EB <=
Mam TEAC'a W516EB Bez problemu wypalam płytki CDRW, a podczas wypalania CDR przy 2% (na starcie) ma probelmsa :-o. Zaczęło się to zdarzać chyba (raczej na pewno) po upgradzie biosa z 1.0H na 1.0K .
Odczyt jest oxs, symulacja na CDR i CDRW także :) Czy da się jakoś przywrócić, czy wgrać starego biosa ? Błąd w Nero 5.5.10.35 brzmi mniej więcej tak: "POWER CALIBRATION AREA ERROR (O37303)", w clone CD jest identyczny. Zaczynam się irytować, skopciło już 8 CDR na 8 prób, ...a miejsca na HDD ubywa. ...Widocznie za wcześnie ją pochwaliłem... PeEs. Dołączam raport z nero 5.5.10.35 . :czytaj: HELP ME !!! :'( |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48. |