![]() |
Jak nagrać film 790MB na płytę 800MB
W sumie to niedawno kupiłem sobie nagryware, i nie znam się na tym za bardzo, ale kumpel powiedział mi że mogę nagrać film który ma powyżej 700MB na płycie 700MB. Czy ktoś mi może wytłumaczyc jak tego dokonać, ale tak krok po kroku, jak "krowie na rowie"? Używałem wyszukiwarki, ale było mnóstwo o overburningu, i innych takich pierdołach, a kumpel mi mówił że starczy tylko zmienić jakiś tam tryb. Mam Nero w wersji 5.5.8.4 Prosiłbym wszystko tak po kolei krok po kroczku. Z góry dziękuję.
|
@1. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=21227
@2. http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=2072014343 @3. http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/overburning.php3 Wszystko powinno sie rozjasnic... :) Jakby co, to pytaj... ;) |
Aha... czyli w nero włączam "zezwalaj na overburning...", Maksymalna długość 90 min..., ilosć sesji na płycie Disk At Once...
No to mam tylko dwa pytania. Z tego co zrozumiałem to trzeba i zmienić tryb i włączyć overburning, i wtedy da się to nagrać. I to już wystarczy żeby nagrać te 790 mega na 700? Czy trzeba jeszcze zmienić ten tryb na 2/XA, tak jak czytałem w jakimś faq? |
Shit, dopiero teraz zauważyłem że mi się porąbało w temacie!!! Chodzi mi oczywiście o nagranie filmu który ma 790MB na płytę 700MB! Da się to w ogóle zrobić? Bo od kumpla dostałem film który miał bodajże 750 i był na płycie 700...
|
Nie jestem pewny ale gdzieś czytałem że chyba wystarczy podczas nagrywania wybrać Tryb 2/XA i powinno dać sie wypalić, ale w tym trybie nie są nagrywane dane do korekcji błędów-jedna ryska i płytka leży w śmieciach
|
Nie, na pewno nie uda ci sie nagrac 790 MB na nosnik 700MB przy zachowaniu pelnej informacji o korekcji bledow. Mysle ze jesli upchniesz 730 MB to bedzie juz niezle. Natomiast na 790MB sa specjalne plyty o pojemnosci 800 MB i wiekszej. Wtedy tez nalezy uzyc overburningu. Oczywiscie jesli twoja wypalarka obsluguje plyty powyzej 700 MB
|
Czy obsługuje ?
??? Jak mogę sprawdzić czy moja nagrywarynka obsługuje cd powyżej 700MB ?? ( mam PLEXTOR'a 24/10/40A ) ???
|
Re: Czy obsługuje ?
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2015163855 |
A więc tak po pierwsze to sprawdzo sobie czy te dane są podane w megabajtach (MB) czy w megabitach (Mbit) to ważne, ponieważ to nie jest to samo.
A po drugie to weź sobie płytkę CDRW i w programiku Nero CDSpeed (jest dołączony standardowo do Nero) bierzesz zakładkę EXTRA i ->> Overburning test a następnie ustawiasz ile ma nagrywać i testujeszz jak wywali błąd to przynajmniej zobacyzsz czy możesz nagrać taką płytke jak mówiłeś. I jeszcze jedna sprawa bo jeżeli możesz to nagrywaj takie dane na płytce 800MB bo jest o wiele lepiej co do korekcji (czasem jest tak że w ogóle ci takiej płyty 700mb nie przeczyta co ma za duże nadpalanie) To tyle i nara |
Cytat:
|
Cytat:
|
No w zasadzie to masz racje. Jak by sie ktos uparl to np. cukier w sklepie moze sobie policzyc w litrach zamiast w kilogramach. Wystarczy ze znalby przelicznik objetosci do wagi ;) To jednak troche komplikuje zycie :) Ale jak sam powiedziales - "... jak ktos bardzo chce ..."
|
790 MB na cedek 700 MB hehe no to chyba że wypalara się uprze i będzie wypalać twój film na swoich wnętrznościach ;-))))))))))
|
[QUOTE]BoBsOn napisa***322;(a)
A po drugie to weź sobie płytkę CDRW i w programiku Nero CDSpeed (jest dołączony standardowo do Nero) bierzesz zakładkę EXTRA i ->> Overburning test a następnie ustawiasz ile ma nagrywać i testujeszz jak wywali błąd to przynajmniej zobacyzsz czy możesz nagrać taką płytke jak mówiłeś. *************************** a dlaczego CDRW. Test rob na plycie na ktorej bedziesz nagrywal i przy predkosci ktora chcesz stosowac.Generalnie - to predkosc nie powinna byc duza, zarowno przy nadpalaniu 700-setki jak i przy nagrywaniu 800-setki. 790 na 700 to oczywiscie bzdura, twoj kumpek cos tam slyszal, ale mu sie pomylilo ( artykuly o pchaniu duzej ilosci danych mozesz poczytac na stronie glownej) |
Dobra, thx wszystkim, niech bóg wam w dzieciach wynagrodzi dobrzy ludzie :)
|
W zasadzie to sorry za takie niedociągnięcia z mojej strony (znaczy te MB i Mbity, po prostu pomyliło mi się troche).
A Dlaczego na CDRW a nie na CDR ? No bo zobacz BNG w Nero CDSpeed robisz "testy" a nie nagrywasz rzeczywste dane (o jaka by była zgroza gdyby na zwykłych CDR jakiś test nagrywał jekieś bzdury a nie właściwe dane) dlatego to się świetnie nadaje do sprawdzenia ile można rzeczywiście nagrać danych, ile ścieżek zapisać itd. I to wszystko. |
A i jeszcze jedna istotna sprawa tego posta po prostu nie martw się o Overburninbo bo np. jeśli twoja nagrywarka obsługuje overburning np. do 870Mb to nie ma różnicy czy nagrasz 800 czy 850 czy 890MB tak już jest, także nawet jak masz do 800MB to nie martw się o nic (ja z początku miałem problem bo mimo to że dobrze miałem ustawienia w neronie to myślałem że się źle nagra cd, bo np. w neronie było już zaznaczone dużo czerwonego paska ->> po prostu olej niektóre rzeczy i nagrywaj ile wlezie na CD - tylko czasem nie przesadź za dużo :) )
|
[QUOTE]BoBsOn napisa***322;(a)
[B]W zasadzie to sorry za takie niedociągnięcia z mojej strony (znaczy te MB i Mbity, po prostu pomyliło mi się troche). A Dlaczego na CDRW a nie na CDR ? No bo zobacz BNG w Nero CDSpeed robisz "testy" a nie nagrywasz rzeczywste dane (o jaka by była zgroza gdyby na zwykłych CDR jakiś test nagrywał jekieś bzdury a nie właściwe dane) dlatego to się świetnie nadaje do sprawdzenia ile można rzeczywiście nagrać danych, ile ścieżek zapisać itd. *********************************** nic z tego nie rozumie.W zadnym tescie nie nagrywasz danych, laser sygnalizuje tylko fizyczny koniec plyty "swiecac po drodze na jej powierznie Kazda plyta np.700 MB od roznych producentow ma troche inna "pojemnosc", dlatego to co piszesz jest bez sensu. Test nalezy prowadzic na czystej plycie na ktorej chce sie nagrywac. Bez testu moge powiedziec, ze wiekszosc 700 ( 80 minut ) moze zmiescic od 81,25 do 81,49 minuty i co tu ci da test CDRW na ktorym wyjdzie 81,25. I jeszcze sprawa z posta wyzej - jesli nagrywarka moze nagrac 970 to nie nagra 890 - i nie mac koledze w glowie |
Cytat:
To jest jakies tragiczne nieporozumienie :blee: Nie wiem czy traktowac to jako ogromny skrot myslowy w ktorym autor zapomnial o nosnikach czy co - nie rozumiem, nawet nie probuje. Cytat:
Tego skrotu myslowego tez nie rozumiem. Ogolnie to mam wrazenie ze diametralnie zboczylismy z tematu. No wiec chodzi o to kolega ma trzy mozliwosci: 1.) Sprawdza ile nozna nadpalic nosnik (ALE TEN NOSNIK A NIE JAKIS INNY). Pojemnosc realna nosnika nie zalezy od nagrywarki (ew. moze sie roznic jakas sekundna) tylko od samego nosnika !! Bierzesz wtedy film i nagrywasz w Mode1 (czyli "normalnie") z wykorzystaniem opcji overburning (tak srednio to wychodzi z 720 MB - ale zalezy od plyty !!!). 2.) Uywasz do zapisu trybu mode2 w ktorym obszar korekcji zostaje zastapiony obszarem danych co podnosi ryzyko utraty danych i moze stac sie niepraktyczne w eksploatacji (na ten temat poczytaj atrykul o pojemnosci plyt w serwisie www.cdrinfo.pl). 3.) Kupuje plyte 90/99 min i na niej nagrywa (wlaczajac opcje overburning i nie marwiac sie o nagranie filmu 700-790 MB). |
Bez zadnych danych korekcji bledow da sie nagrac 800 MB na plytke 700 MB i w trybie Mode 2/XA - Nero nie obsluguje poprawnie tego trybu.
|
I jeszcze sprawa z posta wyzej - jesli nagrywarka moze nagrac 970 to nie nagra 890 - i nie mac koledze w glowie
*************************** :) Pawelblu - ja go tez nie rozumie - bo to nie skrot myslowy tylko BYK LITEROWY Zamiast 970 chcialem napisac 870 a co do reszty - calkowicie podzielam |
Dobra dobra chciałem wszystkich przeprosić za moje byki i niedoróbki które wynikają z niedostatecznej wiedzy o overburningu.
A teraz troche wyjaśnień co miałem na myśli: To sami sprawdzie włączcie Nero CDSpeed i ustawcie nagrywarke w zakładce z napędami a następnie zakładka EXtra i OVERBURNING TEST (Ciekaw jestem czy będzie wam sprawdzał CDR A NIE CDRW przecież w ogólne nie uruchomi się test !!! A u mnie na liteonie w tym teście też pisze Dick type: no CD-R(W) a w głównym oknie wypisuje że błyta jest czysta i są wolne 32 minuty (płyta czysta Esperanza 40x biała)) To ja już sam tego nie rozumiem przecież wszystko jest OK mnie chodziło tylko o ten jedyny test OVERBURNING i to wszystko. |
Ales sie uparl - biale jest biale, a nie czrne jak twierdzisz.
Pisze ci no disk, bo nagrywarka jeszcze nie "odczytala" plyty i tyle, albo masz walnieta, brudna, zatluszczona te esperance.Masz niedowiarku screena w zalaczniku, bo pewnie inaczej sie nie przekowasz, ze moze pisac CDR |
A to w takim razie mi się coś walnęło i właśnie hehe no bo u mnie chyba nie można robić tych testów za pomocą NeroCDSpeed (nie wiem co się dzieje ale cham nie che robić testów z płytami CDR (próbowałem różnych 80minut np. Esperanza, Platinum, Xdisc itd.)
Może jakaś podpowiedź z twojej strony bng ? Moja nagrywara to LiteOn 40125S z biosem ZSOP i w systemie dobrze są zainstalowane sterowniki ASPI (tak sądzę) |
zebym ja byl taki madry i wiedzial dlaczego ci nie chodzi- to pewnie bylbym GURU I WYJADACZ ( dwa w jednym:) ).
Tym bardzie, ze reszta testow , jak piszesz chodzi ci dobrze. A sprobuj zainstalowac CDSpeeda sciagnietego z innego zrodla, np> http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html moze jednak to co masz jest walniete ( mialem tak wses-em - dopiero Sid dal mi dobra wersje |
Moze to problem z ukrywaniem ATIP nosnika w alcoholu lub Hide CDR media w tray'u clonecd. Poszukaj rozwiazania w starych postach i sprobuj
|
Dzięki już znalazłem i działa :)
ale do tej pory nie wiem co było przczyną albo Nero coś się kaszanił albo w opcjach w Clonie i Alcoholu, sam nie wiem, ale pzynajmniej teraz jest już wszystko dobrze. Dzięki |
Pawelblu- wielki thx. Wyjaśniłeś mi prawie wszystko. Ten film już dawno nagrałem na CDR 800MB, ale tak z ciekawości, czy jak włącze ten drugi tryb to trzeba coś jeszcze przy overburningu grzebać? Mógłbyś opisać nagrywanie w mode2? Bo trochę to mgliście jest napisane tam gdzie podałeś.
ThanatoS- Jaki program to obsługuje? |
Moja wiedza opiera sie glownie nan tamtym artykule :) Przede wszystkim Nero nie za dobrze radzi sobie z Mode2. A wogole czytales uzupelninie pod artykulem ?? - tam jest wyjasnione jak to zrobic w praktyce http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/over/over.php (no ale najwazniejsze zebys zrozumial teorie - czyli ze obszar korekcji poswiecany jest na rzecz obszaru danych)
|
O kurka ale zakręcone... Ale jak będe miał chwilę to to przeprowazdę. Wielki dzięx. :-))
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:13. |