Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Testy Sprzętu: Plextor Premium (https://forum.cdrinfo.pl/f2/testy-sprzetu-plextor-premium-23163/)

pawelblu 25.02.2004 19:58

Sobal zalozyl swoj oddzielny serwis. www.cdrlab.pl

Sławek K. 25.02.2004 18:04

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Raczej sie tego nie spodziewaj ...

Skoro powiedziałeś A, to i powiedz B, czyli dlaczego nie ?

Pozdrawiam

pawelblu 24.02.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez Sławek K.
Minęło już trochę czasu od testu Plextor Premium,
czy mógłbyś napisać podsumowanie ?

Raczej sie tego nie spodziewaj ...

Sławek K. 24.02.2004 20:15

Dla: SoBal-a

Minęło już trochę czasu od testu Plextor Premium,
czy mógłbyś napisać podsumowanie ?

Pozdrawiam

/\/\cDrive 17.01.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez Dr.Crash
hmm, ale gdzie zalaczamy ten overburning? w plextortools?

Nie w PlexTools tylko w nero i musisz wpisać tam najwyższe możliwe liczby w te kratki i dalej postępować tak jak Ci to wytłumaczył tedp2.

VANTWG 17.01.2004 18:52

heh czytam se te napisy o tym plextorku no i powiem wam że z 3 nagrywarek jakie wziąłem sobie do testu (LG, Liteon i Plex Premium)jako pierwszy odpadł właśnie plex premium...(pracuje w firmie komputerowej i moge sobie przebierać do woli:))
Z pozostałej dwójki wybrałem LG i nie z powodu że był lepszy/gorszy tylko z sympati bo te modela moim zdaniem są porównywalne...
aaa LG52/32/52 i Litek też 52/32/52

Dr.Crash 16.01.2004 20:13

hmm, ale gdzie zalaczamy ten overburning? w plextortools? hmm, szukalem tego tam ale nie moge znalezc. juz kombinuje na wszystkie mozliwe sposoby i jak nie dziala tak nie dziala.

tedp2 16.01.2004 19:04

hmmm a wlaczyles overburning w opcjach musisz wlaczyc overburning i ustawic na cos kolo 100minut lub wiecej. Potem pierwsze wkladasz plyte a potem dopiero zaznaczasz gigarec w plextools. Potem ustawiasz dopiero opcje w nero czyli DAO-raw i zamnknac plyte. potem jak zaczyna nagrywac to pisze ostrzezenie i pytanie czy wykorzystac overburning czy cos podobnego, naciskamy ze tak i juz nagrywa tylko ze 8x lub 4x. Aha w pewnej wersji nero jest cos "skopane" z tym overburningem ale ja mam 5.51054 i wszystko hodzi dobrze ale w poprzedniej wystepuja jakies problemy!!

Dr.Crash 16.01.2004 18:09

witam wszystkich.mam pytanie z nieco innej beczki. wlasnie zakupilem nagrywarke premium i chodzi mi o te slynne gigarec. w plextools uaktywnilem ta opcje, przechodze do nero, zaznaczam overburning, wkladam plytke, laduje program do zgrania i dupcia. wywala monit ze za malo miejsca. oczywiscie robie dokladnie jak nalezy. tryb dao ustawiony. to co jest nie tak? prosze o pomoc. z gory dzieki.

tedp2 18.07.2003 17:02

wlasnie juz nabylem premiuma i zrobilem pare testow:
- plyta nagrana za pomoca gigarec'a 1.2 jest odczytywana przez wszystkie napedy jakie posiadam czyli jakas Tochiba combo z laptopu oraz Teac cd-540E
- plyta nagrana za pomoca gigarec'a 1.3 tez jest odczytywana lecz z malymi problemami na teacu a Tochiba to juz ma duuzee problemy z odczytem takiej plyty szczegolnie dane powyzej 700 mb. gdy prubowalem odczytac dane (mp3) zaraz te powyzej 700 mb to w/w naped nieradzil sobie z odczytem lecz gdy kopiowalem dane pokolei od 600 mb wzwyz to potem juz odczyt odbywal sie bezproblemowo dziwne ???!!!
- plyta audio nagrana za pomoca gigarec'a 1.2 odczytuja wszystkie moje wieze hi-fi tzn Technics i 2x thomson
- plyty audio nagranej za pomoca gigarec'a 1.4 zadna z wiez niepotrafila poprawnie odtwarzac
aha i jeszcze co zauwazylem to ze iz za pomoca Securec NIEidzie zabezpieczyc plyty audio (dziwne ??)lecz tylko plyty z danymi (szkoda).
to tyle ile narazie mi sie udalo przeprowadzic testów

fido2001 18.07.2003 15:16

Witam, ja z kolega Tomkiem z Alstora przeprowadzilem swojego czasu konwersacje telefoniczna na temat "stukania" w Plextorku 48x i wraz z mailowaniem do Belgii udalo mi sie rozwiazac/wyjasnic owe zjawisko/ problem pozytywnie. Mysle ze kazdy experymentaror doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze wgrywanie Biosu z innego modelu koliduje z umowa gwarancyjna na w/w sprzet. Tomek ujal to bardzo delikatnie stwierdzajac ze moga byc problemy z servisowaniem takiego sprzetu..

Po za tym przerobiony 48x na Premium nie jest wstanie zagrozic sprzedazy tego nowszego napedu. Jak ktos ma dopiero kupic naped, to pewnie sie polakomi na Premium , natomiast jak ktos ma juz 48x ( tak jak ja ), to mysle ze po za kilkoma wyjatkami ( maniakami ;) ) nie bedzie wymienial swojego sprzeta , wlasciwie tylko dla kilku "wodotryskow"

Pozdrawiam. Rafal

Fantomas 18.07.2003 15:04

No to miło nam, Tomku, że zechciałeś zaglądnąć na nasze Forum. Mam nadzieję, że nie na krótko.
Miłego dnia

alstor_serwis 18.07.2003 14:58

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)

PS. Jak mamy się zwracać: Pan czy Pani Serwis :) - ech trochę to takie bezosobowe - serwis...

Witam ,
Więc może mniej formalnie :) Mam na imię Tomek i zajmuję się w firmie
Alstor naprawą urzadzeń Pelxtora .
Pozdrawiam :)

tedp2 18.07.2003 14:57

Cytat:

DJ_Polak napisa***322;(a)
lol cos z tymi plexami musi byc, skoro sie nawet serwis odezwal...
szkoda ze nie mam PX-W 4824

dokladnie ja mysle ze wlasnie to tylko kwestia biosu i juz mamy z PX-w4824a Plextora Premuima. A serwis sie odezwal w tej sprawie bo napewno boja sie tego ze ludzie (co sie znaja) zaczna masowo kupowac px-w48.. i przerabiac ich na Premiumy z czego zarabiaja jakies 200 zl.
Niech ktos w koncu zmieni biosa w tej 48.. to zobaczymy.
Tylko czy znajdzie sie taka odwazna osoba ??????

/||\aster 16.07.2003 21:13

Cytat:

alstor_serwis napisa***322;(a)
Witam użytkowników Plextora PX-W 4824 TA
Mimo , że urządzenie PX-W 4824 TA wygląda optycznie tak jak jego
następca Plextor Premium to jednak różnią się one od siebie sercem czyli procesorem sterującym urządzeniem . Plextor w swoim najnowszym produkcie umieścił procesor który specjalnie został zaprojektowany do tego napędu dlatego nie jest możliwe wgranie do napędu PX-W 4824 TA firmware od napędu Premium .
Próba zmiany oprogramowania spowoduje uszkodzenie napędu oraz
problemy z naprawą jego w naszym serwisie w ramach gwarancji.

Pozdrawiam ,
Serwis Alstor

lol cos z tymi plexami musi byc, skoro sie nawet serwis odezwal...
szkoda ze nie mam PX-W 4824

Fantomas 15.07.2003 14:51

Miło jest, jak Dystrybutor i Jego Serwis pojawiają się na Forum i przekazują swe cenne uwagi - witamy. Współpraca na pewno przyniesie wiele pożytku wielu osobom.
Miłego dnia.
PS. Jak mamy się zwracać: Pan czy Pani Serwis :) - ech trochę to takie bezosobowe - serwis...

alstor_serwis 15.07.2003 09:56

Witam użytkowników Plextora PX-W 4824 TA
Mimo , że urządzenie PX-W 4824 TA wygląda optycznie tak jak jego
następca Plextor Premium to jednak różnią się one od siebie sercem czyli procesorem sterującym urządzeniem . Plextor w swoim najnowszym produkcie umieścił procesor który specjalnie został zaprojektowany do tego napędu dlatego nie jest możliwe wgranie do napędu PX-W 4824 TA firmware od napędu Premium .
Próba zmiany oprogramowania spowoduje uszkodzenie napędu oraz
problemy z naprawą jego w naszym serwisie w ramach gwarancji.

Pozdrawiam ,
Serwis Alstor

tedp2 14.07.2003 22:12

ok THx za tyle ale jednak poczekam jeszcze na więcej

SoBal 14.07.2003 21:42

Testy przeprowadziłem na razie na mojej JVC, płyty 700 MB nagrane ze współczynnikiem 1,2 1,3 oraz 1,4.
Urzadzenie nie poradzilo sobie z odczytem plyty 1,4 - ale płyty o mniejszych stopniach kompresjii (i długści zostały odczytane poprawnie). Sprawdziłem to jeszcze na kieszonkowym cd-player, poradził sobie również z odczytem płyty x1,2, przy x1,3 (długość płyty wynosiła 103 minuty) pokazał długość płyty jako 7 minut. Nie poradził sobie za to z odczytem x1,4. Więcej jutro jak tylko uruchomię konkurs... :)

tedp2 14.07.2003 12:42

Cytat:

SoBal napisa***322;(a)
Ok, kończę nagrywanie 3 płytki z GR włączonym i po południu wybierma się do supermarketu do działu Audio :) Wybaczcie ze to tak dlugo trwalo, ale mam aukcje na karku.
Ok cierpliwie czekam. Ja wlasnie tez poluje na ta nagrywarke na aukcji a aukcja sie konczy za parenascie godzin wiec przez to mi tez sie tak spieszy

SoBal 14.07.2003 11:07

Ok, kończę nagrywanie 3 płytki z GR włączonym i po południu wybierma się do supermarketu do działu Audio :) Wybaczcie ze to tak dlugo trwalo, ale mam aukcje na karku.

SEBAW 14.07.2003 11:02

Cytat:

piotrek211 napisa***322;(a)
Ale ta cena niech se w dupe wsadza za taka sumke mozna miec 3 liteony lub 2 teaci
pozdrawiam

Szczera prawda. Popieram. ;)

tedp2 13.07.2003 14:16

Cytat:

SoBal napisa***322;(a)
Pewnie, zaraz nagram płytkę audio i sprawdzę w moich wieżach zobaczymy co i w czym będzie chodzić.
napisales zaraz a ja wciaz czekam i czekam a czas biegnie!!
czy mógłby by Pan sie pośpieszyć z tym sprawdzeniem tego. Bardzo bym prosił!!

piotrek211 12.07.2003 22:56

Ale ta cena niech se w dupe wsadza za taka sumke mozna miec 3 liteony lub 2 teaci
pozdrawiam

SEBAW 11.07.2003 15:09

Moim zdaniem Plextor Premium jest do bani. W porównianiu z inny napędami, to aż tak rewelacyjnie nie wypadł. Posiada nowe funkcje, którymi chcą zwabić klientów, tak samo było z Ymahami. Ja wolę kupić coś innego, sprawdzonego np. Liteona niż wydawać kasę za nowe funkcje. I to ma być rewelacyjny napęd, który jest tak zachwalany przez Plextora ??? Chyba tu jest jakieś nieporozumienie.

tedp2 11.07.2003 14:29

OK WIELKIE DZIĘKI :)
czekam !

SoBal 11.07.2003 11:36

Pewnie, zaraz nagram płytkę audio i sprawdzę w moich wieżach zobaczymy co i w czym będzie chodzić.

tedp2 11.07.2003 11:31

a co z tym testem plyty audio nagrane za pomoca gigarec. Odczytuje to zwykly czytnik cd w wiezy hi-fi ??? A moze by jeszcze sprubowac nagrac audio za pomoca Securec i rowniez sprawdzic czy czyta to zwykly czytnik cd-audio !! mozecie wykonac takie testy bardzo by mi to pomoglo przy wyborze nagrywarki jaką mam kupic !!

fido2001 11.07.2003 02:24

No a co z tym BIOSem ?? Pasuje do modelu 48/24/48 ?? Jestem ciekawy...

SoBal 10.07.2003 22:45

Ufff, było tego 5 razy więcej niż przypuszczałem - ale dodałem w końcu opis PlexTools Proffesional, teraz zostaje już chyba tylko podsumowanie.

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie - Nowy Px świetnie sobie radzi z SD w każdej wersji, szybki odczyt i bezproblemowy zapis.

CIAPEK 10.07.2003 17:24

Re: ano korekcja pewnie tam jest ale czemu taka słaba ?

Cytat:

Master/Pentium napisa***322;(a)
Skoro nagrywarka za 200 zł potrafi sobie poradzić z tymi błędami (wiem że one są dziesiątki i setki razy wyższe) to czemu taki czytnik za grubą kasę nie potrafi ?
Wiadomo pieniadze to nie wszystko i nie zawsze odpowiadaja wlasciwoscia danego sprzetu.

Sa firmy bardziej doswiadczone w danej dziedzinie i mniej :)

Master/Pentium 10.07.2003 16:00

ano korekcja pewnie tam jest ale czemu taka słaba ?

Skoro nagrywarka za 200 zł potrafi sobie poradzić z tymi błędami (wiem że one są dziesiątki i setki razy wyższe) to czemu taki czytnik za grubą kasę nie potrafi ?

-Sid-The-Rat=> 10.07.2003 14:10

bardzo mni einteresuje tekst o innych kablach do cyfrowki i analoga :) bardzo mnie o BAWI - jesli ktos ma pojecie o fizyce, zjawisku naskorkowatosci i elementarnej teorii pola elektromagnetycznegot o wie ze to jest bujda :) wciskanie ciemnogordu naiwnym i inne takie sprawy

reszta - zwlaszcza jakos uzytych tranzystorow i rozplanowanie sciezek na plytce (zgubne zaklocenia) znaczenie juz ma

korekcja bledow jest w audiofilskich sprzetach - jest i to niezla - inna sprawa ze trudno mowic o rowkach przy wypalonych plytach audio :) bno to troche nie ta bajka - plyty tloczone - z dobrej (nie zuzytej jeszcze matrycy) mozna uznac za identyczne - jitter i ewentulane bledy polozen sa tak niskie ze nie maja mozliwosci wplynac na jakosc dzwieku - jitter z plyt nagranych nawet z AMQR jest praiwe 100 razy wiekszy niz z plyt tloczonych a czesto jest wiekszy o jeszcze jedno czy dwa zera

zgodze sie tez z tym ze liteony maja rewelacyjna korekcje bledow :)

i teraz koncze te wypociny bo modem tyka

pawelblu 10.07.2003 14:08

Wlasnie - ja czytajac twoja wypowiedz poprzednio zrozumialem - chodzi o pierwszy etap drogi - czyli ZCZYTYWANIE MATERIALU - zer i jedynek!!! Skupmy sie na tym stwierdzeniu:
"kopia jest wierna co do danych ale muzyka to nie tylko dane. TU CHODZI O JAKOSC WYPALANIA SCIEZEK I ROWKOW. glownie o synchronizacje w czasie." - nie no - niezaleznie od tego jak wyrazny bedzie rowek, gleboki, szeroki czy whatever - to liczy sie jedynie czy bedzie to 0 czy 1 - innych informacji z soba nie niesie (innymi slowy jezeli masz identyczny strumien 0 i 1 to dlaczego powstaly dzwiek mialby sie czyms roznic ???)!!! Muzyka to dane tylko w innym formacie - powiedzmy gorzej zczytywalne (bez bajtow korekcji - sampli jest wiecej i zuzywaja tez obszar korekcji) i w ktorych ma znaczenie offset - ze wzgledu na przesuniecie, ale te same dane to w tych samych warunkach to nadal ta sama muzyka (idealnie danych nie skopiujesz, wiec za kazdym razem strumien 0 i 1 bedzie sie roznil nieco od orginalu - korekcja moze to w pewnym stopniu zalagodzic) I dalej:
"nie chce mi sie zaglebiac, bo to temat rzeka. duze znaczenie maja tu np. kwarce sterujace wiazka laserowa. najlepsze sprzety maja kwarce bardzo wysokiej jakosci, stabilizowane, itd. synchronizacja to tylko 1 z czynnikow, a jest ich naprawde wiele i nie sa to rzadne bledy czy jakas interpolacja czy co tam." Co z tego ze kwarce maja dobre, jak zapis na plycie nigdy nie bedzie idealny - bledy beda zawsze, tylko odpowiednio niskie przy odzczycie z korekcja i odpowiednio wyzsze bez.
Od razu mowie ze audiofilem nie jestem ale w cuda cyfrowe typu - identyczny strumiem cyfr zachowuje sie roznie w tych samych warunkach, to nie wierze :blee:

piotrek211 10.07.2003 14:00

Master Przeniescie sie na OFFTOPIC to nie jest na temat PLEXA

Master/Pentium 10.07.2003 13:26

Cytat:

dzesio napisa***322;(a)
kopia jest wierna co do danych ale muzyka to nie tylko dane. TU CHODZI O JAKOSC WYPALANIA SCIEZEK I ROWKOW. glownie o synchronizacje w czasie. nie chce mi sie zaglebiac, bo to temat rzeka. duze znaczenie maja tu np. kwarce sterujace wiazka laserowa. najlepsze sprzety maja kwarce bardzo wysokiej jakosci, stabilizowane, itd. synchronizacja to tylko 1 z czynnikow, a jest ich naprawde wiele i nie sa to rzadne bledy czy jakas interpolacja czy co tam.
Argument, ze sprzet wysokiej klasy nie ma korekcji bledow jest smieszny. Ci ludzie caly czas i wszystkie pieniadze poswiecaja ku dazeniu do perfekcji. Co chwile zmieniaja przetworniki, kable, napedy, przedwzmacniacze, koncowki mocy, kolumny. Zeby troche uswiadomic: sa inne kable do przesylania dzwieku cyfrowego i analogowego. Cena 2 tys zl za 2 m kabla jest cena umiarkowana. Te najdrozsze kosztuja 8-9 tys dolarow za pare kabli 2m.
Jakosc plyty audio mozna ocenic na 2 sposoby:
1. pod mikroskopem, mierzac wielkosc rowkow i odleglosci itd. - metoda najlepsza, ale trzeba miec dostep do takiego sprzetu
2. na sluch

Blad wszystkich uzytkownikow komputerow polega na tym, ze maja zbyt komputerowe podejscie do muzyki i dzwieku. Wydaje im sie za to tylko zera i jedynki. Gdyby tak bylo w rzeczywistosci to kazdy cyfrowy sprzet audio gralby tak samo, a tak nie jest. Np. najblizsze ich sercu komputery: Czemu np. dowolna karta dzwiekowa z przetwornikami D-A np. Burr-Brown gra o niebo lepiej od kazdego innego SoundBlastera? O slysze oburzenie - Przeciez Ja mam super platinum audigy gold pro edition... wszystko to jest GOWNO przeznaczone do gier. Mam jedna rade dla takich komputerowcow: zacznijcie w koncu sluchac muzyki poki nie jest za pozno. No tak, ale dla hip-hopu to i tak nie ma znaczenia.

Tłumaczę bo się nie rozumiemy:
1. Na muzykę wpływają zarówno tor cyfrowy jak analogowy:
2. Co do toru analogowego masz rację, kabelki, wzmaczniacze itp. stanowią krytyczny element toru całości. Karty graja inaczej bo mają INNĄ konstrukcję i inaczej reagują na spore zakłócenie EM (a tych w kompie jest pod dostatkiem), w praktyce komputery nie są sprzętem dla audiofili, to wiadomo nie od dziś. Przetworniki D-A stanowią bardzo istotną cześć gdyż wprowadzają dodatkowe szumy, nieliniowości (co dodaje nieparzyste harmoniczne do sygnału). Tutaj nie będę się bynajmniej sprzeczał. Masz w pełni rację ale...
3. Ja mówię tylko cześći toru cyfrowego - dokładniej o samym czytniku (nawet bez przetworników D-A). Świat nie jest idealny i zawsze mamy do czynienia z błędami zapisu.Standard określa metody detekcji i KOREKCJI tych błędów. W przypadku napędów Liteon możesz sobie zmierzyć (z pewnym przybliżeniem) stopę tych błędów. Podobną funkcję posiada omawiana nagrywarka. I tu dochodzimy do sedna sprawy: według standardu te "pomyłki" powinny być poprawione. Wtedy ta kopia jest WIERNA (bo błędy zapisu zostały skorygowane). Niestety przynajmniej część czytników audiofilskich dąży do takiej wierności odczytu że czyta całość jak leci. Zadne kwarce itp w tym przypadku nie pomogą (bo to nie są błędy jitter), sprawę rozwiązałby jeden scalak dokonujący stoswonych obliczeń korekcyjnych. Niestety czytniki te są tak wierne że nie dokonują tej korekcji, dzięki temu mamy WIERNY odczyt z płyty, tylę że ten odczyt NIE JEST WIERNY w stosunku do samego nagrania na tej płycie. Według standardu dopiero nieskorygowane błędy na poziomie C2 wpływają na jakość muzyki (wtedy dokonywane jest interpolacja ). Niestety takich czytników audio jeszcze w życiu nie widziałem - pod względem odczytu cyfrowego dowolne CDRW LG lub Liteon jest tutaj wręcz mistrzem. Rzecz jasna pod względem przetworników D-A i toru analogowego te napędy stanowią ścierwo i tutaj masz rację. Ja jednak mówię wyłącznie o nieprawidłowej obsłudze błędów przez czytnik a nie o pracy całości.
3. Proszę mnie nie oceniać poprzez pryzmat jednej wypowiedzi. Nie jest pan w stanie ustalić jakiej muzyki słucham ani jakie są moje umiejętności. Takie wypowiedzi nie stanowią dla pana korzystnej wizytówki. Rozmawiamy przecież o sprzęcie a nie ludziach :)
4. Moja teża jest prosta - wskutek nieprawidłowej obsługi błędów przynajmniej cześć czytników audiofilskich nieprawidłowo sobie radzi z kopiami. Ba nawet dwa rózne orginały (z tego samego tłoczenia) będą brzmiały inaczej (inne rysy itp.). Jeśli się mylę i różnice wynikają z innych czynników niz nieprawidłowy odczyt kopii to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Potwierdzam że kopie nie są idealne w sensie fizycznym, żadne nie są, korekcja błedów (dotyczy i audio i danych) są po to aby ten fakt kompensować. Ja nie aspiruję do miana wszechwiedzącego, mogę o czymś nie wiedzieć. Czekam więc na odpowiedź.

AroS86 10.07.2003 12:41

Cytat:

piotrek211 napisa***322;(a)
SoBal zawsze wykonuje testy na Key2Audio i Safedisc i inne wiec pytanie jest troche nie na miejscu :))) pozdrawiam
chodzilo mi o dokladne konkretne przyklady, np. udalo sie skopiowac plytke z takim zabezpieczeniem, nie udalo z takim... wtedy liczy sie zarowno odczyt jak i zapis (subkody, itd.)

zapewne SoBal juz o tym pomyslal... czekam cierpliwie na koniec testu ;)

piotrek211 10.07.2003 12:33

SoBal zawsze wykonuje testy na Key2Audio i Safedisc i inne wiec pytanie jest troche nie na miejscu :))) pozdrawiam

AroS86 10.07.2003 12:27

...a jak z kopiowaniem zabezpieczonych plyt?
to chyba dla wiekszosci uzytkownikow kompow wazniejsze, nie ukrywajmy, ale PRAWDZIWY audiofil kupuje oryginalne plyty a nie je przegrywa, wiec te testy audiofilskie wedlug mnie mijaja sie z celem... a zrobic kopie bezpieczenstwa :P gry juz trudniej...

SoBal 10.07.2003 11:07

Cytat:

piotrek211 napisał(a):
Jestem za sam jak wybieralem nagrywarke wczesniej to byl 40X teac kierowalem sie jakoscia nagrywania potem mi dali tego shita co nawet key2audio nie czyta :( chcialem yamahe ale niestety nie produkuja. ThanatoS a moze pomiar glosnosci pracy ew. wysuwania tacki :P a tak na serio to wszystko co testujecie wystarcza :)
Heh, patrząc po komentarzach masz chyba rację że testujemy wszystko :)
Co do głośności wysuwania tacki - za godzinę, maks dwie - opublikuję opis PlexTools Proffesional a tam jest też opcja odnośnie prędkości wysuwania tacki (z 5 pozycjami, i to różnymi w zależności od tego czy wysuwamy tackę - czy też ją wsuwamy :D )

Tym czasem zaktualizowałem stronę z GigaREC dodając testy nośników Ty, niewidoczne różnice pomiędzy jakością nośników.

piotrek211 10.07.2003 10:59

Cytat:

dzesio napisał(a):
mi chodzi tylko o to zeby pomyslec o takich testach na przyszlosc. nic wiecej. widze ze pomysl zostal storpedowany. coz bede sobie radzil sam. tylko, ze ja niestety nie mam dostepu do kazdej nagrywarki zeby wszystko sprawdzic.
jezeli jakosc wypalania plyt audio nie jest odpowiednim tematem tutaj, to przepraszam.

Jestem za sam jak wybieralem nagrywarke wczesniej to byl 40X teac kierowalem sie jakoscia nagrywania potem mi dali tego shita co nawet key2audio nie czyta :( chcialem yamahe ale niestety nie produkuja. ThanatoS a moze pomiar glosnosci pracy ew. wysuwania tacki :P a tak na serio to wszystko co testujecie wystarcza :)

dzesio 10.07.2003 10:47

mi chodzi tylko o to zeby pomyslec o takich testach na przyszlosc. nic wiecej. widze ze pomysl zostal storpedowany. coz bede sobie radzil sam. tylko, ze ja niestety nie mam dostepu do kazdej nagrywarki zeby wszystko sprawdzic.
jezeli jakosc wypalania plyt audio nie jest odpowiednim tematem tutaj, to przepraszam.

ThanatoS 10.07.2003 10:43

No coz nie stac mnie na audiofilstwo. Ale powiem cos ciekawego, porzadni audiofile nie sluchaja muzyki z plyt CD, a z kaset magnetofonowych (bo mozna latwo uchwycic roznice). Testy audiofilskie sa malo potrzebne, przeciez malo kogo jest stac na taka zachcianke.
Dobra koniec tematu o audifilach - teraz skupmy sie na testach plextora premium. Co jeszcze proponujecie? Ale w granicach rozsadku.

piotrek211 10.07.2003 10:33

zapomnielem dopisac...Zgadzam sie z toba w 100% dzesio masz racje i jeszcze z tym hip hopem :P nie mam nic przeciwko tej muzyce przeciez kazdy ma swoj gust i o gustach sie nie dyskutuje...

piotrek211 10.07.2003 10:25

Cytat:

dzesio napisał(a):
kopia jest wierna co do danych ale muzyka to nie tylko dane. TU CHODZI O JAKOSC WYPALANIA SCIEZEK I ROWKOW. glownie o synchronizacje w czasie. nie chce mi sie zaglebiac, bo to temat rzeka. duze znaczenie maja tu np. kwarce sterujace wiazka laserowa. najlepsze sprzety maja kwarce bardzo wysokiej jakosci, stabilizowane, itd. synchronizacja to tylko 1 z czynnikow, a jest ich naprawde wiele i nie sa to rzadne bledy czy jakas interpolacja czy co tam.
Argument, ze sprzet wysokiej klasy nie ma korekcji bledow jest smieszny. Ci ludzie caly czas i wszystkie pieniadze poswiecaja ku dazeniu do perfekcji. Co chwile zmieniaja przetworniki, kable, napedy, przedwzmacniacze, koncowki mocy, kolumny. Zeby troche uswiadomic: sa inne kable do przesylania dzwieku cyfrowego i analogowego. Cena 2 tys zl za 2 m kabla jest cena umiarkowana. Te najdrozsze kosztuja 8-9 tys dolarow za pare kabli 2m.
1. pod mikroskopem, mierzac wielkosc rowkow i odleglosci itd. - metoda najlepsza, ale trzeba miec dostep do takiego sprzetu
2. na sluch

Blad wszystkich uzytkownikow komputerow polega na tym, ze maja zbyt komputerowe podejscie do muzyki i dzwieku. Wydaje im sie za to tylko zera i jedynki. Gdyby tak bylo w rzeczywistosci to kazdy cyfrowy sprzet audio gralby tak samo, a tak nie jest. Np. najblizsze ich sercu komputery: Czemu np. dowolna karta dzwiekowa z przetwornikami D-A np. Burr-Brown gra o niebo lepiej od kazdego innego SoundBlastera? O slysze oburzenie - Przeciez Ja mam super platinum audigy gold pro edition... wszystko to jest GOWNO przeznaczone do gier. Mam jedna rade dla takich komputerowcow: zacznijcie w koncu sluchac muzyki poki nie jest za pozno. No tak, ale dla hip-hopu to i tak nie ma znaczenia.

Czy aby na pewno drodzy koledzy forumowicze, jest to na Temat Plextora Premium?

dzesio 10.07.2003 10:16

2. na sluch

Master/Pentium 09.07.2003 21:54

Zbędny test

Test jest zbędny ponieważ to nie kopia jest zła ale niektóre czytniki audiofilskie są delikatnie mówiąc do dupy. Dokładniej rzecz biorąc każda kopia zawiera jakieś błędy C1, tak poprostu musi być, orginał też jakieś zawiera. I tutaj pojawia się problem. Normalne czytniki (komputerowe i średniej klasy audio) zawierają stosowne układy korekcji błedów które korygują to wszystko. Dlatego kopia z płyty jest WIERNA. Niestety czytniki audiofilskie za DUZĄ KASĘ potrafią nie mieć tych układów. Wtedy te błędy oczywiście przełażą do muzyki. Zgubione próbki są interpolowane i jakosć muzy na tym cierpi. Nie wiem czemu tak jest - podejrzewam że jest to działanie specjalne. Dzięki temu właściciel czytnika może powiedzieć że na tym sprzęcie rozróżnia płyty na słuch bo to ma taki świetny słuch i sprzęt. Niestety tylko to pierwsze jest prawdą. Sprzęt poprostu jest SPECJALNIE zrąbany (dla mnie niedziałająca korekcja błędów to usterka). Ogółem podejrzewam marketing ;). Więc niestety takie testy są IHMO niecelowe. Po co komu testy na niepełnosprawnym sprzęcie ? :)

dzesio 09.07.2003 12:55

Audiofilski test kopii plyt audio

Proponuje wprowadzic nowy, audiofilski typ testow kopii plyt audio. Wystarczy znalezc dobrego audiofila i poprosic o pokierowanie takim testem. Mam takich 2 znajomych u ktorych testuje kopie plyt audio. Oni dobieraja meterial z ktorego maja byc kopie i daja sugestie co do wykonywania kopii. Jako ciekawostke podam, ze ostatnio odkrylismy, ze bardzo duzy wplyw na jakosc zapisu plyt audio maja... drgania. Najlepsze kopie wychodza w dobrze ustabilizowanej obudowie zewnetrznej, bez wiatraka i z zewnetrznym zrodlem zasilania. Jakosc samego zasilacza tez ma na to wplyw. Bawimy sie tak juz od paru lat i zauwazamy, ze im dalej w las tym wiecej drzew. Jak na razie nie udalo sie wykonac idealnej kopii choc Yamaha F1 byla blisko.
Dlatego wykonujac takie testy trzeba starac sie zachowac jednakowe warunki zapisu. Z tym moze byc najwiekszy problem. Programy do kopiowania i ustawienia offsetu tez maja wplyw.

Pozdrawiam

/||\aster 08.07.2003 20:15

Dobra kto wgrywa ten bios :D

(wiem ze sie latwo mowi)
Nie mam plexa, ale nie moge sie doczekac kiedy ktos ten bios wgra i powie ze to jest to samo co ten PX, ale bym sie smial z tych co kupili premium'a

tedp2 08.07.2003 19:45

hej ale hodzi mi o odczyt audio ngrane za pomoca GigaRec-a ale nie na pececie lecz na zwyklym odtwarzaczu cd. i wlasnie jak sobie zwykly odwarzacz radzi z odczytem plyty powyzej 99 min

MaciejT 08.07.2003 14:25

x48 mial VariRec czy jakos tak, a PREMIUM?

SoBal 08.07.2003 13:56

Właśnie dodałem stronę z wynikami zapisu. Bardzo dobry wynik zapisu CD-RW, trochę gorzej z zapisem zwykłych płyt.

SoBal 08.07.2003 13:34

Pełna obsługa każdego SD jaki do tej pory wyszedł. Ostatnio sprawdzane na Colin Mc Rae Rally. Napęd poradzi sobie z SD nawet bez AWS.

Daniel R 08.07.2003 13:31

Ciekawe jak Premium przegrywa zabespieczone płytki?

SoBal 08.07.2003 12:58

Piersze - suma kontrolna jest sprawdzana, drugie - trzeba jeszcze sprawdzić czy aby na pewno elektrinika i optyka sa identyczne.

mqy 08.07.2003 12:57

!!!witam!!!

no to w takim razie jesli jest na forum jakis odwazny posiadacz, nagrywary px-w4824a niech wgra tam bios z premiuma:) moze to i takie nie glupie, alebo taki bios potrzebuje jakis drobnych modyfikacji.............

SoBal 08.07.2003 12:42

Płyty właśnie dotarły. Uprzedzając wszystkie pytania odnośnie nośników testowych. Testy prędkości zapisu zawsze przeprowadzane są na płytach najwyższej jakości. Ty producent firmowanych przez Plextora płyt słynie z wysokiej jakości wykonania nośników, dlatego też w większości testów wykorzystujemy te płyty.

http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/Plext...lextor_cdr.jpg

SoBal 08.07.2003 12:08

Nowy bios do Premium, aktualizacja przebiegła bez problemu. Najważniejsza zmiana - to zapis płyt w systemie GigaREC z dwókrotnie większą prędkością (x8).

Kolejna bardzo ważna innowacja to wprowadzona obsługa nośników US-RW x32.

Mam przyjemność zaprezentować jeden z pierwszych w Interncie wyników testu zapisu takiego nośnika przy pomocy Nero CDSpeed.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/Plext...etoda_cdrw.png

Jak widać - średnia prędkość zapisu przekracza x30, wynik rewelacyjny.

Nadal czekam na kuriera z płytkami, jak tylko dojadą skończę wykresy czasu zapisu i wtedy będziemy mogli swobodnie porównać możliwości napędu.

SoBal 08.07.2003 11:33

Jeszcze nie mam plytek Ty - czekam caly czas na kuriera, jak przyjedzie zajmiemy sie audio. Z tego co do tej pory wiem:
Media Player oraz większość odtwarzaczy komputerowych - nie odtwarza muzyki "powyżej" 99 minuty, a przy GigaREC zapisać można dużo więcej niż 99 minut. Odtwarzacze komputerowe radzą sobie z odtwarzeniem powyżej 99 minuty wtedy, gdy napęd podłączony jest przez wyjście cyfrowe.

tedp2 08.07.2003 11:27

witam bardzo sie ciesze ze w koncu sa te testy. Ciekawi mnie jak plyty audio czy idzie nagrac za pomoca GigaRec i jak beda sobie radzic zwykle napedy cd z odczytem takich plyt.

SoBal 08.07.2003 08:28

Masz go jeszcze na gwarancji?

+++LeWaP+++ 08.07.2003 08:24

ja mam pxw4824a
zaciekawiło mnie to z tym biosem
ale poczekam co sie będzie działo :)

SoBal 07.07.2003 23:44

Jest dziwne podobieństwo pomiędzy tymi dwoma napędami. Jutro zrobie dobre zdjęcia płyty głównej Premium i zdobędę pare fotek x48 - wtedy będzie wiadomo co jest grane :)
Mimo to, na forum CDFreaks - ten temat jest już wałkowany, ale na razie bez rezultatu.

/||\aster 07.07.2003 23:42

Posiadacze modelu px-w4824a czy mozecie wgrac bios od tego premium bo wyglada na to ze Plextor'y premium to modele px-w4824a ktore nie sprzedaly sie ze wzgledu na wysoka cene. Jedynie co zrobili to ulepszyli bios do poziomu liteonow oraz lg oraz innych tanich i dobrych nagrywarek
takie jest moje zdanie
ekspertyze prowadzilem przez 3min patrzac na screeny, nie czytajac co pisze pod spodem.

Plextor premium to lol

SoBal 07.07.2003 23:27

Od razu warto dodać że zdjęcia front/back napędu zostaną jutro poprawione - mam jakieś problemy z bateriami i nie mam jak odpowiednio doświetlić obiektu żeby zrobić dobre zdjęcie :)

SoBal 07.07.2003 23:26

Testy Sprzętu: Plextor Premium

Standardowe testy Plextora Premium zostały zakończone. Kończę właśnie opisywać pakiet PlexTools, a jutro (wtorek) mają dojechać do mnie płyty Plextora produkowane prze Ty ***8211; wtedy też ukończone zostaną testy zapisu. Inaczej niż w przypadku poprzednich testów ***8211; tym razem nie napiszemy podsumowania ***8211; aż do momentu gdy znajdziemy odpowiedzi na wszystkie Wasze pytania.
W tej chwili pragnę Wam zaproponować, po raz pierwszy w historii CDRinfo recenzję na żywo, zapraszam do zadawania w tym wątku pytań, na które postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.
Test: Plextor Premium

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:03.