Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND-1000 \1100\1300 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd-1000-1100-1300-a-23176/)

:) 03.04.2003 15:54

NEC ND-1000 \1100\1300 A

Według tabeli na CDRinfo ten model opisany jest jako dwusystemowy, czyli że zapisuje zarówno DVD-R/RW jak i DVD+R/RW. Według dystrybutora ten napęd może nagrywać tylko "+". Kto ma rację. Dodam, że cena wskazuje raczej na to że jest to napęd jednosystemowy.

Pete

http://forum.cdrinfo.pl/f15/encyklop...optiarc-94387/
http://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd-1100a-2003r-94767/

Pawel_k 03.04.2003 16:26

a co na to producent ???

:) 03.04.2003 16:45

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
a co na to producent ???
Niestety zdaje się potwierdzać mniej optymistyczną wersję:
http://www.nec.co.uk/ND1100A.asp
warunek spełniony jest w przypadku wyższego modelu
http://www.nec.co.uk/ND1300A.asp
Czas chyba na poprawki na stronie CDRinfo :cisza:

emge_ 27.04.2003 09:42

informacje pochodzace od producenta zaprzeczaja same sobie

podany wczesniej adres .co.uk faktycznie mowi o wsparciu tylko dla +R/+RW (dokument .pdf do ktorego jest link na angielskiej stronie wyraznie opisuje model ND-1100 => a wiec bez oznaczenia "A" !!!)

jednak juz na niemieckiej stronie NECa mozemy znalezc link do dokumentacji o wsparciu dla +/-R +/-RW => link kieruje nas na strony szwedzkiego NECa
tutaj link:

http://www.nec.se/upload/bilder/Part...d/ND-1100A.pdf

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

mimo wszystko przegladajac net w poszukiwaniu sladow tej nagrywarki nie znalazlem nikogo kto pochwalilby sie posiadaniem takiego modelu NECa ktry obslugiwalby oba standarty

na roznych forach mowi sie iz obsluga -R -RW ograniczona jest wylacznie firmware'm
jednak takze nie udalo mi sie znalez informacji czy jest skuteczny sposob na wymiane firmwaru tak aby uruchomic obsluge "minusa"

masterofp 27.04.2003 19:26

Mam model ND-1100A i rzeczywiście wspiera on tylko plusa...

jerzin 30.04.2003 14:12

NEC-ostrzeżenie

Dzisiaj nabyłem nagrywarkę DVD NEC-ND1100, w opisie której producent jak też dystrybutor sugeruje, że nagrywarka ta działa w formacie +R/RW jak też -R/RW. Taki opis na dzień dzisiejszy znajduje się też na stronach CDR-INFO (tu sprawdzałem przed zakupem) .

Prędkość zapisu DVD-R/RW x2/x1
Prędkość zapisu DVD+R/+RW x4/x2.4

Stwierdzam, że opis jest niezgodny z prawdą. Nagrywarka o tym symbolu kosztująca około 1100 zł. wypala płyty w formatach +R/RW (plus). Na samym urządzeniu, opakowaniu oraz w dołączonych materiałach nie ma mowy o -R/RW (minus).

Wygląda na to, że ktoś tu kogoś robi w konia. Wystąpiłem do dystrybutora o zwrot sprzętu. Na początek zaproponował mi pokrycie kosztów wysyłki. Poinformował też, że wysyłał jakieś maile, w których nie pisał o -R/RW. W jakimś pdf-ie ze strony światowej NEC pojwia się rozróżnienie pomiędzy symbolami NEC-ND1100 a NEC-ND1100A. Jednym słowem kant na Polskę.

emge_ 04.05.2003 10:42

niestety wcale nie jest to kant na polske,
bo ten kant dotyczy chyba calego swiata <???>

faktycznie NEC w swoich materialach sam zaprzecza sobie i podaje rozne informacje.

jednak tutaj na forum juz duzo wczesniej byla mowa o tym NEC'u i duzo takze o nim napisane jest na innych forach obcojezycznych.
TWOJA wina ze nie byles dokladny w zbieraniu informacji o sprzecie.

swoja droga jestem wlascicielem NEC'a ND-1100A <dystrybuowany przez DELL'a> <przed zakupem doskonale zdawalem sobie sprawe z tego ze obsluguje tylko +R/+RW> i jestem z niego bardzo zadowolony - przynajmniej troche mniej za niego zaplacilem.

pozdrawiam

jerzin 04.05.2003 11:37

NEC 1100-1100A-1300

Ilość załączników: 1
Nie podzielam twego zdanie, że to moja wina - oszustwo jest zawsze winą oszusta - dystrybutor NEC-a mnie oszukał i nic nie zmieni tego faktu. Czy nagrywarka jest dobra czy zła nie wiem. Mam jedynie nadzieję, że nie zostaniesz oszukany w kwestiach gwarancyjnych, kiedy się tobie przypadkiem zepsuje.
Ale nie mówmy o oszustach - spróbujmy może ustalić fakty: ja dostałem nagrywarkę o symolu 1100 na opakowaniu, zaś na samym urządzeniu widnieje symbol 1100A. Czy ma to jakieś znaczenie nie wiem. Ostatnio na stronach światowych pojawiło się nowe info, według którego nagrywarka +/- R/RW to urządzenie o symbolu 1300. Czy ktoś ma coś takiego i może jednoznacznie potwierdzić, że obsługuje ono formaty plus i minus ?

PS. dołączam plik w formacie pdf firmowany przez NEC Europe - wedle którego nagrywarka 1100 nagrywa zarówno w formacie plus oraz minus (plik spakowany WinAce)

KlausM 07.05.2003 01:13

Dokładnie tak. NEC zmienił nazwę z 1100A na 1300A (ale to już było na początku roku), żeby nie było właśnie takich pomyłek jak pisałeś w pierwszym mailu. Ja kupowałem 1100A 3-tygodnie temu i nie miałem problemów z ustaleniem jej parametrów.

jerzin 07.05.2003 09:40

Gratuluję szczęścia w zakupach. W moim przypadku dystrybutor firma Uniwersum po zakupie wmawiał mi, że rozsyłał e-maile do nabywców z wyjaśnieniem, że oferowana nagrywarka nie jest tą nagrywarką tylko jakąś inną , która też jest dobra bo jest .... i temu podobne głupoty.
A tak z innej strony to jeszcze dziś na tej platformie (CDRINFO) nagrywarka 1100 zgodnie z zamieszczonym opisem nagrywa w obu formatach. A opisywana tu nagrywarka 1300 różni się tym, że płytki minus R/RW nagrywa szybciehj bo z prędkością x4/x2 (w opisie dotyczącym 1100 nagrywa minusy z prędkością x2/x1. Wygląda na to, że ngrywarka 1300 nie ma nic wspólnego z dwuformatową nagrywarką opisywaną wcześniej jako 1100 a nagrywającą minusy z wolniejszą prędkością niż model 1300. A może tej nagrywarki nigdy nie było skoro nikt jej nie widział. Może to był jakiś SEN planistów firmy NEC.

Danutek 08.05.2003 06:09

Cytat:

KlausM napisa***322;(a)
Dokładnie tak. NEC zmienił nazwę z 1100A na 1300A (ale to już było na początku roku), żeby nie było właśnie takich pomyłek jak pisałeś w pierwszym mailu. Ja kupowałem 1100A 3-tygodnie temu i nie miałem problemów z ustaleniem jej parametrów.
Mam ochotę kupić 1100A. Czy warto? Czy w końcu nagrywa on DVD+, z jakimi szybkościami, czy płyty do niego są łatwo dostępne? Czy ma jakieś naklejki na obudowie, żeby jednoznacznie określić w sklepie jaki model, z jakimi parametrami dostaję? Czy zauważyłeś jakies mankamenty? Nie mam już zaufania do tych wszystkich danych podawanych w internecie i sklepach. Myślę, że Twoja odpowiedź będzie najbardziej miarodajna.
Przesyłam pozdrowienia
Danutek

KlausM 09.05.2003 01:29

Ja jestem zadowolony, jak dotychczas. Nagrywam tylko płytki DVD+RW, podobno są jakieś problemy z nagrywaniem DVD+R x4, ale to tylko jeden taki wątek znalazłem i gość chyba słabo się zna na tym (plus ma chyba stary firmware, ten z którym były problemy):
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=69161
poza tym może to być wina softu do nagrywania.

NEC był tani i jest to mój "przejściowy" napęd, ponieważ czekam na LG 4040, który teoretycznie ma być w czerwcu wypuszczony na rynek.
Poza tym zalety formatu "+" są największe, według mnie, w przypadku RW (formatowanie w tle, gdy kupujesz płytki to są co najmniej 2,4x na dzień dobry, a nie jak w DVD-RW 1x na początek).

Płytkek używałem Philips'a i EMTEC - bez problemów z nagrywaniem. Płyty +RW są po ok. 15 zł giełda - 19 zł Media Markt, z +R są raczej problemy (na giełdzie nie mieli, pozostaje tylko MM) - poza tym jest trochę sklepów internetowych np. Komputronik, Arcomp, Princo, gdzie możesz kupić taniej płytki - zaprzęgnij wyszukiwarkę. Ja nie kupowałem do tej pory przez net.

Ma też funkcję "burn-proof" i czasami pod bardzo obciążonym procesorem nagrywał poprawnie. Jeszcze testuję dlaczego zużywa mi prawie 100% procesora w czasie nagrywanie (P4@2,7GHz), ale to mi raczej nie przeszkadza.
Szybkości nie testowałem, ale podobny był czas nagrywania (23-30 minut DVD+RW) jak na poniższej stronie:
http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=64155

Mogę polecić do nagrywania RecordNow Max, z którym nie ma problemów z płytkami DVD-Video, jeżeli chcesz nagrywać filmy po autoringu. Z nagrywaniem danych też świetnie sobie radzi. Z Nero miałem problemy, bo po nagraniu płytki nie widział napędu i nie mogłem nic skasować.

Na pewno trzeba kupić model wyprodukowany po styczniu 2003, czyli np February 2003 z firmware 1.A0

Na forum dyskusyjnym Dell'a było sporo narzekań na ten model, ale sprawa raczej dotyczyła tych wcześnijszych modeli.

CD/CD-RW nie nagrywałem, ponieważ mam TEAC 48 i uważam, że dobrze spełnia swoje zadania więc nie wysyłam go na bezrobocie.

Mankamenty ? Za krótko go mam, ale cóż więcej wymagać gdy działa, a przyjemność z nagrywania DVD jest duża - to jeżeli chodzi o napęd, jeżeli chodzi o płytki to DVD+R są za drogie. Ale tak jak wspomniałem czekam na DVD nagrywające wszystkie formaty.

Danutek 09.05.2003 12:24

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś.
Przesyłam pozdrowienia

NadCicho 19.05.2003 11:46

Dvd+r/w

jestem szczęśliwym posiadaczem nagrawarki DVD+R/W NEC 1100A
mam płytki platiniuma multispeed i ..... nagrywarka ma opcję 4x zapisy DVD+R natomiast moę max w Nero 2,4x speed DVD a w WinOnCD 6 tylko pozwala na 2x speed DVD.
w czym problem tkwi? - prosze o wsparcie
serdeczne dzięki i pozdro....
proszę na maila nadcicho@op.pl

CobraVerde 19.05.2003 12:16

te płytki nagrywają się max. x2,4
prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze płytek x4 DVD+R, jak narazie są tylko "minusy"...

ssobkows 08.07.2003 11:45

co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

słyszałem że NEC ma dość słabej jakości mechanizm i laser, ale może to plotki.
Z drugiej strony do NEC'a wychodzą nieoficjalne biosy z dodanymi nowymi nośnikami (co jest dobrym znakiem - bo świaczy o dobrym zainteresowaniu tym sprzętem)

Proszę o radę
Dodam, że mogę kupić te napędy w identycznej cenie.

Pozdrawiam

ssobkows

Jabba the Hutt 08.07.2003 12:25

re: NEC ND-1000 \1100\1300 A

Cytat:

ssobkows napisa***322;(a)

słyszałem że NEC ma dość słabej jakości mechanizm i laser, ale może to plotki.
Z drugiej strony do NEC'a wychodzą nieoficjalne biosy z dodanymi nowymi nośnikami (co jest dobrym znakiem - bo świaczy o dobrym zainteresowaniu tym sprzętem)

ssobkows

Pioneer 106 (czyli wersja OEM pudełka A06) jest stosunkowo nowy, pojawił się niedawno i może dlatego nie ma jeszcze nowych biosów dla niego. Ale na pewno będą, zwłaszcza jak stanieje. W sumie nastawiam się na jakiś produkt Pioneera ale własnie dlatego pytam o wrażenia z użytkowania A06/106...

Jesli to nie tajemnica, to jaka jest ta cena Pioneera 106 ? I czy to jest cena "tylko dla ciebie" czy dla ogółu ?

Pozdrawiam

Jabba

ssobkows 08.07.2003 15:21

Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Pioneer 106 (czyli wersja OEM pudełka A06) jest stosunkowo nowy, pojawił się niedawno i może dlatego nie ma jeszcze nowych biosów dla niego. Ale na pewno będą, zwłaszcza jak stanieje. W sumie nastawiam się na jakiś produkt Pioneera ale własnie dlatego pytam o wrażenia z użytkowania A06/106...

Jesli to nie tajemnica, to jaka jest ta cena Pioneera 106 ? I czy to jest cena "tylko dla ciebie" czy dla ogółu ?

Pozdrawiam

Jabba

Nie jest tanio: 339 CHF czyli około 980 PLN.
Dziś zobaczyłem, że NEC staniał do 325 CHF.
Ceny ze sklepu internetowego w Szwajcarii czyli nie tanio :-(

A czy coś wiesz o mechanizmach i laserze itd od tych nagrywarek?

jelonkowo 08.07.2003 16:01

Z tego co wiem to NEC ma b.dobra korekcje bledow i jest cichy..

Jabba the Hutt 08.07.2003 16:09

Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

Nie jest tanio: 339 CHF czyli około 980 PLN.
Dziś zobaczyłem, że NEC staniał do 325 CHF.
Ceny ze sklepu internetowego w Szwajcarii czyli nie tanio :-(

O mechanizmach i laserze nic nie wiem ale chyba jest coś o tym na australijskiej lub japońskiej stronie Pioneera (po angielsku). W domu mam te adresy (jestem w pracy). Są pliki pdf z omówieniem Pioneera, pamietam,ze są jakieś rysunki, wykresy... Wrzuć w Google nazwę Pioneer A06, to trafisz na to, ewentualnie ja zajrzę w domu (powinienem mieć ten adres).

980 zl to nie tak źle za podwójny format [za 915 ZL (928 ZL) we Wroclawiu można dostać 105 OEM], chyba,że dojdzie koszt wysyłki, co podroży sprawę.

Jabba

Jabba the Hutt 08.07.2003 19:05

Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

:-(

Zajrzyj na : http://www.pioneeraus.com.au/multimedia/dvdrrwfw.htm. Są tam też pliki pdf do ściagnięcia.

Jabba

ssobkows 08.07.2003 22:05

Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

980 zl to nie tak źle za podwójny format [za 915 ZL (928 ZL) we Wroclawiu można dostać 105 OEM], chyba,że dojdzie koszt wysyłki, co podroży sprawę.

Jabba [/B]
Wysyłka "mi nie robi" - mam rodzinę w CH.
Natomiast zauważyłem że ceny NEC'a spadają co jakieś 3 dni o kilka franków. Może nadchodzi coś lepszego (LiteON Dual) lub rzeczywiście napęd jest jest cienki. Jak na razie skłaniam się i tak w stronę NEC'a
,bo jest jakiś "ruch" wokół biosu.
Patrz: http://forum.firmware-flash.com/viewtopic.php?t=15115

A jest coś takiego na temat Pioneer'a ?
Pozdrawiam

Jabba the Hutt 08.07.2003 22:26

Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

Patrz: http://forum.firmware-flash.com/viewtopic.php?t=15115

A jest coś takiego na temat Pioneer'a ?
Pozdrawiam

Jeśłi chodzi o 103,104,105 to owszem, jest ruch w biosach. Zajrzyj na strony :
- http://kickme.to/dvd105s
- http://gradius.rpc1.org/
- http://forum.rpc1.org/portal.php?page=1

Pewnie jest też gdzieś tam forum o Pioneerach, ale nie zagladałem.

Pozdrów Willego Tella i jego kuszę !

Jabba

ssobkows 09.07.2003 20:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

Pozdrów Willego Tella i jego kuszę !

Jabba
Dzieki za linki, dużo tam nie znalazłem - może bardziej przydałby się test tych nagrywarek na jakimś forum.

Decyduję się na NEC'a, cena spadła do 932 PLN. A nie chcę czekać.
Najwyżej szybko sprzedam ;-)

Pozdrawiam

ssobkows

Ps. swoją drogą mogłyby być przeprowadzone testy porównawcze na cdrinfo.pl ;-)

13th.ghost.pl 16.07.2003 21:49

nec nd 1100

witam.jestem posiadaczem nagrywarki nec nd 1100.według producenta nagrywarka ta nagrywa w plusie.tymczasem na stronie cdrinfo jest napisane że nagrywa w plusie i minusie.czy to prawda czy na stronie cdrinfo jest błąd? jakby ktoś coś wiedział ... pozdrawiam.tomek.

Robs 16.07.2003 21:52

Z tego co mi wiadomo 1100 nagrywa tylko +
natomiast 1300 + i -

13th.ghost.pl 16.07.2003 22:17

wielkie dzięki mistrzu Robs.też tak mi się wydaje ale zapytałem dla formalności.pozdrawiam .. and let the force be with you.tomek.

melczi 22.07.2003 08:18

Bład przy odczytaniu Mediasoniców

Ilość załączników: 1
Mam nagrywarkę NEC 1300A z najnowszym firmware (1.06). Zakupiłem sporą ilość płytek mediasonic i nie mogę ich wypalać. Próbowałem w różnych programach i efekt zawsze ten sam...:'(

Płytka zostaje odrzucona jeszcze przed zapisem!
Illegal medium.., itd.

proszę obejrzeć screen z nero, dzięki za każdą pomoc.

Yeti 22.07.2003 09:24

Zmien biosa na "poprawionego" to palnik zobaczy te plytki. Info z servisu nec-a dostalem ze za 1-2 miechy wyjdzie nowy bios i mediasonic bedzie rozpoznawany.
-------------
edit; mam z servisu neca bios 1.06

melczi 22.07.2003 13:41

No to super jeśli to prawda, bo kupilem trochę tych płytek "w ciemno"...
Rozumiem, że mam szukać jakiejś poprawki do wersji 1.06...
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

betowen 19.08.2003 21:08

Nie mogę wypalić na NEC1300A DVD-R

Mam wspomnianą nagrywarkę +/- NEC 1300A nagrać na niej mogę płytkę DVD-RW a DVD-R wyskakuje napis iż rozpoczęcie w trybie DAO nie było możliwe W NERO 10.28 w oknie nagrywania "Metoda zapisu płyty" - widać Disk-At-Once napis ten jest szary czyli nie mogę z nim nic robić. Nagrywarkę mam nową i nie wypaliłem jeszcze żadnej R.

Może ktoś coś podpowie

Jabba the Hutt 20.08.2003 00:59

Re: Nie mogę wypalić na NEC1300A DVD-R

Cytat:

betowen napisa***322;(a)
Mam wspomnianą nagrywarkę +/- NEC 1300A nagrać na niej mogę płytkę DVD-RW a DVD-R wyskakuje napis iż rozpoczęcie w trybie DAO nie było możliwe W NERO 10.28 w oknie nagrywania "Metoda zapisu płyty" - widać Disk-At-Once napis ten jest szary czyli nie mogę z nim nic robić. Nagrywarkę mam nową i nie wypaliłem jeszcze żadnej R.

Może ktoś coś podpowie

Może zmień program na najnowsze Nero. 6 albo 5...42 . Starszy program moze nie w pełni zna twoją nagrywarkę (albo wcale nie zna).

Mozesz też wypróbować inne programy do wypalania. Zalezy co robisz. Jesli DVD Video to moze DVD Decrypter, Img tool (tylko razem z Nero). Jesli dane to Roxio WinOnCD/DVD albo RecordNow Max.

Jest też mozliwe, że twój palnik nie lubi tego typu płytek -R jakim chcesz ją nakarmić. Moze na poczatek kup mu jakiegoś TDK czy Verbatima (nie bacząc na koszty) zamiast ukochanych Esperanz "nie wiadomo jakich".

Zajrzyj też na stronę http://forum.rpc1.org/portal.php?page=1 i zwiazane z nią forum (niestety po angielsku).

Pozdrawiam

Jabba

KOala 22.08.2003 10:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

Decyduję się na NEC'a, cena spadła do 932 PLN. A nie chcę czekać.
Najwyżej szybko sprzedam ;-)
Ps. swoją drogą mogłyby być przeprowadzone testy porównawcze na cdrinfo.pl ;-)

Jak tam wrażenia z użytkowania tego NEC-a (jeżeli go kupiłeś). Przymierzam się mocno do tego modelu i proszę o opinię!

KOala 22.08.2003 10:53

Czy NEC +/- DVD RW Multispin x4 ND-1300 to dobry zakup?

Przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD i na podstawie ceny (do 1000,00)i możliwości (obsługuje zarówno minusa jak i plusa) mój wybór padł na powyższy model.
Tutaj link do sklepu: komputronik
Czy ktoś używa tego sprzętu, jeżeli tak to proszę o kilka słów komentarza. A może jakieś inne sugestie?
Nagrywarka będzie sporo palić, jak wyglada sprawa z awaryjnością NEC-a. Coprawda są dwa lata gwarncji, ale wolę, że by siedziała u mnie w PC, a nie w serwisie!

Pozdrawiam

KOala koalamałpainetiakropkapl

ssobkows 22.08.2003 11:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?

Cytat:

KOala napisa***322;(a)
Jak tam wrażenia z użytkowania tego NEC-a (jeżeli go kupiłeś). Przymierzam się mocno do tego modelu i proszę o opinię!
Jak na razie dobrze mi się pali na płytkach
PRINCO 4X (takie białe) ale musiałem updatować bios do 1.06
(oryginalnie był 1.05)

Pozdrawiam

KOala 22.08.2003 12:15

Jakie były problemy na starym biosie?
Ile za nią dałeś?
Palisz na maksymalnej prędkości?
+ czy -?
Pozdrawiam!

ssobkows 22.08.2003 12:48

Cytat:

KOala napisa***322;(a)
Jakie były problemy na starym biosie?
Ile za nią dałeś?
Palisz na maksymalnej prędkości?
+ czy -?
Pozdrawiam!

na starym biosie nie chcialy sie palic x4.
temat opisany juz wczesniej na:
http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=16909
w sumie dałem za nią 299 CHF
czyli ok. 870 PLN
teraz palę na x4 (jeśli mam takie płyty oczywiście ;-)
i oczywisci na "-" bo są tańsze
pozdrawiam

KOala 22.08.2003 13:08

Dzięki za info, zdecydowałem się na zakup!
Pozdrawiam!

betowen 29.08.2003 22:56

kicha

ma taką nagrywarkę i mam już jej dość pali tylko rw a r (esperanza) nie mam zamiaru, w nero wyskakuje błąd zapisu, zjadłem już zęby na szukaniu problemu, gdybym za nią nie dał 1150 to już by skończyła pod młotkiem. Zainteresuj się LG +/-/Ram

Pio321 31.08.2003 00:58

Re: kicha

Cytat:

betowen napisa***322;(a)
ma taką nagrywarkę i mam już jej dość pali tylko rw a r (esperanza) nie mam zamiaru, w nero wyskakuje błąd zapisu, zjadłem już zęby na szukaniu problemu, gdybym za nią nie dał 1150 to już by skończyła pod młotkiem. Zainteresuj się LG +/-/Ram
Spokojnie :)
Esperanza to raczej nie sa nośniki wysokiego lotu, a ten model nagrywarki nie ma możliwości nagrywania DVD R z szybkością 1x. Nośniki 1x o ile wiem nie są już produkowane i jeżeli takie masz to już pozostałości magazynowe.
Jeżeli chcesz ryzykowac, to najtaniej wyjdą płytki Princo (białe z napisem 1-4x). Na starym biosie [1.05] nagrasz je na 2x, na nowym [1.07] na 4x. A najlepiej TDK, Verbatim, Memorex i inne markowe z certyfikatem 2 lub 4x. Wtedy masz pewność że płytka nie padnie podczas nagrania.

Pio321 31.08.2003 01:38

Re: Czy NEC +/- DVD RW Multispin x4 ND-1300 to dobry zakup?

Cytat:

KOala napisa***322;(a)
Przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD i na podstawie ceny (do 1000,00)i możliwości (obsługuje zarówno minusa jak i plusa) mój wybór padł na powyższy model.
Tutaj link do sklepu: komputronik
Czy ktoś używa tego sprzętu, jeżeli tak to proszę o kilka słów komentarza. A może jakieś inne sugestie?

Od tygodnia mam tą nagrywarke i jak na razie nie narzekam. Poprzednia Toshiba 5002 była za wolna, no i tylko DVD-. Teraz mam więcej nośników do wyboru, choć póki co minusy są najtańsze. Nagrywarka chyba jest niezła, bo firmowana jest również pod nazwą TDK i IOMEGA. Czytając inne fora nie zauważyłem informacji o większej awaryjności tego modelu, więc mam nadzieje że problemów nie będzie.
Głośno wysuwa tackę, ale z tego się nie strzela :)
Po zakupie zrób wgraj najnowszego flasha 1.07, będziesz mógł nagrywać Princo przy full speed. Są modyfikacje które pozwalają na dowolną zmianę regionu.

doower 31.08.2003 13:41

Czy TDK MultiFormat Indi 4x DVD+/-RW jest dobra ?

Witam wszystkich

Czy nagrywara DVD TDK MultiFormat Indi 4x DVD+/-RW Drive jest dobra?
Czy warto ją brać ?

Oto Parametry:
Interface ATAPI/IDE interface
Buffer Size 2MB buffer
CD Write Speed 16x CD write speed
CD Rewrite Speed 10x CD rewrite speed
CD Read Speed 40x CD read speed
CD Audio Rip Speed 32x CD Audio Rip speed
DVD+ Write Speed 4x DVD+ write speed
DVD+ Rewrite Speed 2.4x DVD+ rewrite speed
DVD- Write Speed 2x DVD- write speed
DVD- Rewrite Speed 2x DVD- rewrite speed
DVD Read Speed 12x DVD read speed
Data Transfer Rate Up to 16.6MBps
DVD Writing Modes Random Access Write, Sequential Write, Multisession
CD Writing Modes Track-at-Once, Disc-at-One, Session-at-Once, Multisession, Packet Writing

Readable Media Formats DVD-ROM, DVD+RW (video and data), DVD+R (video and data), DVD-RW (video and data), DVD-R (video and data), CD-DA, CD TEXT, CD-ROM, CD-ROM+CD-DA, CD-ROM XA, CD-I, Photo CD, CD EXTRA, CD-G

Writable Media Formats CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW

Playable Media Formats DVD-ROM, Video DVD, CD ROM, CD-DA, CD-Extra, Video CD

Included Software Drivers and Utilities, Roxio CD & DVD Creator 6, PhotoSuite Lite, Audio Central, Creator Classics, Disc Copier, DVDMax, Drag-to-Disc, Label Creator

zorg 31.08.2003 15:57

jest bardo dobra !!! duzo dobrego o tym napedzie slyszalem-bedziesz zadowolony

doower 01.09.2003 09:27

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
jest bardo dobra !!! duzo dobrego o tym napedzie slyszalem-bedziesz zadowolony
prosiłbym o więcej szczegółów :)

Pio321 01.09.2003 13:43

Wewnątrz jest NEC ND-1300A. Poszukaj co w sieci mówią o tym modelu.
Nie pali płytek 1x, więc to może być dla nieuświadomionych problemem.
Ja jak na razie jestem zadowolony, co napisałem kilka postów nizej (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=24749)
Jak nie zależy Ci na tej marce i na pudełku z jedną płytką to pomysl nad NEC. Wyjdzie ok. 200 zł taniej.

doower 01.09.2003 20:07

Dzieki ale nagrywarę wybrał kolega który jest w USA i kupił i wysłał do mnie (jeszcze nie odebrałem) za 350$, a miał kupić Pioneera A06
(nie kupił go bo kosztował 250$ i uznał że im droższy tym lepszy sprzęt)

A tak jak współpracuje ta nagrywara NEC ND-1300A z programami do nagrywania (np Nero, AnyDVD)

Pio321 02.09.2003 00:41

No to gratuluje nowego nabytku.
Nero, Alkohol 120% obsługuje bez problemu. Tak jak każdą inną nagrywarke. W Nero pojawia się opcja wyboru CD lub DVD w zależności od tego jaką płytke masz ochotę wypalić. Dla pewności sciągnij sobie najnowszy update do Nero.

Pozdrawiam
Pio

zorg 02.09.2003 01:13

TDK jest w sieci > costco < i jest bardzo tani !! taniej nigdzie nie dostaniesz wersj box. !!!

doower 02.09.2003 11:55

Wielkie dzięki, Pio - prosiłbym o dane na temat wersji uzywanych programów (nie chcę używać nero 6, wolę 5.5 - kwestia przyzwyczajenia)

Pio321 03.09.2003 00:36

Ja też wolę Nero 5.5. Wersja 5.5.10.50, do ściagnięcia z www.nero.com

AnWis 03.10.2003 00:10

Nagrywarka Nec 1100

Mam pytanie . Na cdrinfo jest opis nagrywarki Nec 1100 jako nagrywarki dwuformatowej czyli dvd-r i dvd+r. Natomiast inne strony podaja ta nagrywarke jako dvd+r. Pytanie kto ma racje??. Czy moze ma ktos ta nagrywarke i co o niej mysli. Słyszalem rowniez ze mozna za pomoca biosu przeroboc jednosystemowe nagrywarki na dusystemowe. Prawda to czy nie. Z gory dzieki za odpowiedz

PIOTR34 19.10.2003 13:17

Mam tą nagrywajkę i jest jednoformatowa + (polecam nagrywa się super)

pj123 25.10.2003 13:17

NEC ND-1300A Problem z nagraniem płyt DVD-R

Kupiłem kilka dni temu nagrywarkę NEC ND-1300A.
Przy próbie nagrywania na różnych nośnikach okazało się, że nagrywarka nagrywa płyty DVD+R,DVD+RW,DVD-RW ale ma problemy z DVD-R.
Nagrywa tylko na płytach TDK DVD-R natomiast ESPERANZA i inne tańsze firmy nie nagrywa.
Używam Nero v6 przy próbie nagrania na Esperanzie pojawia się komunikat - Nieprawidłowy dysk. W programie Alcohol 120% ta sama sytuacja.
Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Proszę o pomoc.

SebiCo 26.10.2003 10:42

Witam !!!

Mam dokładnie to samo,niestety nie znalazłem rozwiązania problemu
Jaką masz wersję frimwaru ?

Pozdrawiam Sebi

SebiCo 26.10.2003 11:14

Witam !!!

No to znalazłem rozwiązanie - upgrade frimwaru z 1.06 na 1.08
Lista zmian w tym frimware:

1.08 - 08-Oct-2003
following medias added:
DvD+R:
OPTODISC (4x)
DAXON(ACER) (4X)
OPTODISC (2.4x)
Digital Disc Dessau (2.4x)
OPTODISC (2.4x)
DAXON(ACER) (2.4x)
----------------------------------------
DvD-R:
AMC (4X)
Infosmart (4x)
LONGTEN (4X)
inter axial (4X)
OPTODISC (4X)
Gigastorage
Digital Disc Dessau (1x/ 2x)
Gigastorage (2x)
D VISION (2x)
DvD-RW:
CMC (2X)
CD-R:
SONY (16X)
MBI (16X)
MPO (16X)
Po wgraniu już się nie pluje,że nieprawidłowy nośnik :-)

Pozdrawiam Sebi

pikuniek 26.10.2003 19:17

Masz świetny sprzęt, tylko potrzebujesz nowego biosu 1.08 oryginał( żadne super omegi), pewnie posiadasz aktualnie 1.05, a wiec możesznagrywać na "elicie"(TDK,Verbatim...)Bios 1.06 i 1.07 rozwiązują sprawy częściowo (Princo i takie tam) Wal śmiało 1.08!!!
Teraz nagrywam nawet na Akossach i innych badziewiach, aż szumi!!!
Przed instalacją (z poziomu Windows) wyłącz wszyskie programy , a szczególnie do zapisu pakietowego (np. INCD)Przeczytaj informację przy biosie- tyle. Ważne:Nagrywarka musi być pusta(bez nośnika)

Robs 26.10.2003 19:40

Cytat:

pikuniek napisa***322;
Teraz nagrywam nawet na Akossach i innych badziewiach, aż szumi!!!

no to fajnie, tylko jaki sens jest archiwizować na czymś co po kilku (kilkunastu) miesiącach pójdzie do kosza?

pj123 26.10.2003 20:12

Dziękuje wszysykim za pomoc. Aktualnie mam bios 1.06
Mam pytanie skąd sciągnąć "dobry" bios 1.08??

pikuniek 26.10.2003 20:15

Cytat:

RobsYoda napisa***322;(a)
no to fajnie, tylko jaki sens jest archiwizować na czymś co po kilku (kilkunastu) miesiącach pójdzie do kosza?
Dokładnie TAK!!! i jest to sensowne np. programy, biosy mają nowe wersje średnio co miesiąc, gry również - chyba, że ktoś chce zostawić po sobie wilkopomne dzieła!!! Swoje filmiki rodzinne archiwizuję na Verbatimkach.
Pozostaje pytanie czy jest sens wzniecać takie dyskusje?... i potem
odpowiadać na nie (nawet przez grzeczność) ???

SebiCo 26.10.2003 20:21

Witam !!!

@pj123
http://www.necd.de/software/1184_Fir...00A_WIN108.zip

Pozdrawiam Sebi

pikuniek 26.10.2003 20:22

Cytat:

pj123 napisa***322;(a)
Dziękuje wszysykim za pomoc. Aktualnie mam bios 1.06
Mam pytanie skąd sciągnąć "dobry" bios 1.08??

"Lenistwo jest przyczynkiem postępu"
I tylko dlatego podaję stronkę gdzie czeka na Ciebię oryginalny bios 1.08(na dole z prawej strony - to tak na wszelki wypadek...nie znam skali problemu.
http://www.necd.de/softwareoverview2.php/id/215

pj123 26.10.2003 20:50

No i po kilku dniach zmartwień stałem się posiadaczem w 100% sprawnej nagrywarki.Dziękuje - SebiCo i pikuniek.Nawet nagrywa X4 !!
:)

neko1 29.10.2003 10:42

Kupiłem parę dni temu ten sam typ nagrywarki, czyli nec 1300A. Niestety nawet po wgraniu biosu 1.08, ciągle maksymalna prędkość nagrywania to 2x.
Razem z nagrywarką kupiłem 100 płytek, które nie wypalają się przy tej szybkości, więc mam komunikat o nieprawidłowym nośniku.
Co zrobić, aby nec nagrywał z faktyczną swoją prędkością?
Trochę szkoda tych płytek... :D

Janush'ek 30.10.2003 23:08

Także polecam. Ale jest jednosystemowa

Beerra 31.10.2003 12:48

Da sie przerobic na 2systemowa przez zmiane biosu. Kolega ma przerobiona, szczegolow nie znam, ale ta informacja jest pewna

Janush'ek 31.10.2003 16:51

Cytat:

Beerra napisa***322;(a)
Da sie przerobic na 2systemowa przez zmiane biosu. Kolega ma przerobiona, szczegolow nie znam, ale ta informacja jest pewna

ZAPYTAJ KONIECZNIE!
Czekam na info:)

fryc 31.10.2003 23:51

Kupic plytki ktore mozna nagrywac x 4.

neko1 01.11.2003 00:57

Wybrałem inną opcję... kupiłem inną nagrywarkę, a tą oddałem. Mam teraz pioneera dvr-a06, który widzi te płytki jako 4x.

Janush'ek 04.11.2003 09:32

Przeróbka NEC 1100A na 1300A - jak i gdzie?

Podobno można przerobić jednosystemowego Nec'a 1100 A na dwusystemowego Nec'a 1300A. Znacie jakieś szczegóły? Może jakiś link?

katmai 08.11.2003 10:37

NEC ND-1300 - Opinie

Zamierzam kupić nagrywarkę dwusystemową NEC ND-1300. Co sądzicie o tym sprzęcie - cena jest zachęcająca. Słyszałem że TDK to klony NEC-a. Jak wygląda sprawa z wypalaniem gorszych płytek na tym palniku? Dzięki za wszelkie opinie.

rafal197 08.11.2003 20:19

przeróbka NEC nd-110 na nd-1300

Witam serdecznie.
Jestem posiadaczen nagrywarki DVD NEC nd-1100.
Z tego co wyczytałem na pewnej czeskiej stronce, istnieje możliwoąć przefleszowania tej nagrywarki na ND-1300.
Daje na to mozliwość nagrywania na płytach DVD-R i DVD-RW 9orwinalnie nagrywa tylko na +R i +RW)
Jeśli ktoś prubował takiej metody to proszę o opinie i ewentualne porady.
Serdecznie dziekuję i oczekuje pomocy.

katmai 08.11.2003 20:46

Hej, czy nikt z Was nie ma NEC-a?

rafal197 08.11.2003 21:35

ja mam model nd 1100 i jestem bardzo zadowolony. Poprostu polecam.
Nie wiem jak z modelem 1300 ale podobno różnia się tylko firmwarem

zorg 08.11.2003 22:28

sory ale nic z tego ci nie wyjdzie

one wcale nie sa identyczne w brewpozorom ! tak ze uwazaj bo zepsujesz naped !!!:czytaj:

rafal197 09.11.2003 14:19

dziękuję za odpowiedz, ale szkoda że toniemozliwe bo się napaliłem. No ale z kolei czemu piszą takie bzdury na łamach forum w czechach i jeszcze jakimś w angli. Ale dziekuję.

Jednak jesli ktoś przerabiał ten temat to proszę o dalsze opinie, najlepiej kogoś co prubował takiej przerubki.

Dziękuje i czkam na kolejne posty

tomek__w 09.11.2003 15:19

Ja mam NECa 1300A od okolo tygodnia i narazie nagralem bardzo malo plyt, ale jak narazie jest ok po wgraniu biosu 1.7v4. Na 1.8 nie chcial mi nagrywac Esperanz x1 - wiem ze to dupne plyty ale nie dla mnie :)

seba79 09.11.2003 15:29

naspiszcie cos wiecej, tez sie interesuje ta nagrywarka...

Janush'ek 21.11.2003 11:12

Zanim coś zepsuję (bios do Nec 1100A)

Witam
Posiadam nagrywarkę Nec 1100A mam w niej bios 1.A0. Szukałem troszkę po necie i znlazłem jakieś biosy. Jednak nie wiem, który jest najnowszy, najlepszy. Poproszę o radę jaki bios mam wgrać i gdzie go znaleźć?

Czy sprawa przeróbki Nec 1100 A na 1300 A jest już jasna?

Pozdrawiam
Janusz

PIOTR34 22.11.2003 09:27

Najlepiej nic nie zmieniaj, posiadam ten sam model, lecz nie znalazłem uaktualnienia biosu od producenta. Wszystkie inne mnie nie interesują. Tak więc proponuję zostać przy tym co masz. Kupiłem ten model w Maju b.r. i nie narzekam. Siemanko

fryc 22.11.2003 10:15

Nowy bios znajdziesz na stronie producenta www.nec.com lub www.nec.de.
Jezeli chodzi o instalacje to jest bardzo prosta i raczej nic nie popsujesz.
Pozdrawiam

fryc 22.11.2003 10:32

Tez mam NEC-a 1300A i jestem z niego zadowolony.Polecam.

PIOTR34 25.11.2003 19:50

Cześć, nie mogę znaleźć na stronie producenta uaktualnienia do Biosu, byłbyś tak uprzejmy i mi go podał.

Pozdrawiam

fryc 25.11.2003 22:38

Oto link do firmware 1.08
http://www.necd.de/softwareoverview2.php/id/215
Jest na samym dole strony po prawej .
Pozdrawiam

jarogti 07.12.2003 20:24

Nagrywarka DVD NEC ND-1100A i problemy z "+" i "-" -PROBLEM

Witam!
Mam pewien powazny problem!
Posiadam nagrywarke jak w temacie ,zamontowana seryjnie w DELL'u.
Wedlug specyfikacji znajdujacej sie na stronie : http://www.nec.co.uk/ND1100A.asp posiada mozliwosc nagrywania zarowno DVD-R jak i DVD+R . Zadowolony kupilem pudelko plytek DVD-R dobrej firmy i ... coz za moje zdziwienie , nie mozna na nich nic nagrac! Wszelkie proby i kombinacje nie pomagaly. W koncu cos mnie podkusilo zeby zobaczyc na strone dell'a opis tej nagrywarki : http://docs.us.dell.com/docs/storage...o.htm#features
i moim oczom ukazalo sie ,ze ta nagrywarka NIE nagrywa plytek -R i -RW !!!
O co w tym chodzi ?? Przeciez one roznia sie tylko kolorem panela przedniego ( w DELL'u mam czarny - pod kolor seryjnej obudowy) Czyzby jakas glupia polityka DELL'a?
Mozna cos z tym zrobic ? Moze zfleszowac bios albo ...

Prosze pomozcie bo nie mam pojecia co z tym fantem zrobic!

pozdrawiam JAREK 'JARO' G.

Druss 07.12.2003 22:36

Po pierwsze to ta nagrywarka wypala tylko plusy, bo nie jest dualowa, ND-1300A to dualowa nagrywarka. Po drugie cos gdzies widzialem o przerobce 1100A na 1300A ale nie moge teraz tego znalezc, jak znajde to dam znac. A na tej stronie co pokazales pisze wyraznie ze supported jest dvd-r nie ma ze nagrywa dvd-r.

jarogti 07.12.2003 22:44

ok,dzieki! bylbym baaardzo wdzieczny!
JARO

bydle 07.12.2003 23:37

DVD NEC 1300A pytanko do uzytkownikow

WITAM

Kupilem pare dni temu ten palniczek i chcial bym abyscie sie podzielili ze mna informacjami na jej temat.bo mam kilka pyta ktore mnie mecza i daja do myslenia?

1,czy ta nagrywara ma tak dlugo lapac plyte
plyte cd lapie w 15 sekund natomiast dvd magrana mp3 lapie w okolo 46 sekund
dvd nagrana jakimis wiekszymi plikami lapie w 25 sekund.
Mialem wczesniej liteona cdrw i smigal szybko wiec juz sam niewiem ,

2,chodzi o korekcje bledow bo niejest najlepsza moim zdaniem nagrywara czasami niechce przeczytac jakiegos pliku nawet na dobrych nosnikach w porownaniu z liteonem cdrw to blado wychodzi.

Moze to jest normalna sprawa z palnikami dvd to moj pierwszy wiec niewiem?

Moze to jest sprawa tylko biosu albo ja sie czepiam zabardzo
1195_Firmware_ND-1300A_WIN108 taki jej bios zaaplikowalem
wypala plytki idealnie dvd ale te dwie rzeczy mnie ciekawia

POZDRAWIAM

Druss 08.12.2003 15:08

Niestety szukalem ale tak sie to juz gdzies zaszylo ze nie moge znalezc, proponuje zassac jakis bios od 1300A i samemu go zapodac na twoja nagrywarke, powrot do 1100A jest banalnie prosty pozniej.

mercurio 10.12.2003 00:15

moze po prostu przeczysc soczewke bo 46 s to mi sie nie chce wierzyc zeby tak dlugo dvd czytalo.Na allegro za 17 zl jest plyta czyszczaca zreszta raczej dostepna w kazdym sklepie.

mercurio 10.12.2003 00:28

http://www.herrie.org/ poszukaj tu.Nie sprawdzalem ale powinno byc. Jak nie to forum : http://forum.rpc1.org/index.php

bydle 10.12.2003 08:00

czyscic chyba raczej nie bo palnik jest nowy

Pio321 14.12.2003 23:35

Ta nagrywarka stworzona jest głównie do nagrywania i w tym spisuje się bardzo dobrze. Natomiast odtwarzanie DVD i CD to nie jest najmocniejsza strona tej i innych nagrywarek właśnie ze względu na najczęściej kiepską korekcje błędów.
Z nagrywarką zawsze dobrze jest mieć inny napęd CD/DVD żeby go na codzien używac.

latet 14.12.2003 23:49

Cytat:

Napisany przez Pio321
Ta nagrywarka stworzona jest głównie do nagrywania i w tym spisuje się bardzo dobrze. Natomiast odtwarzanie DVD i CD to nie jest najmocniejsza strona tej i innych nagrywarek właśnie ze względu na najczęściej kiepską korekcje błędów.
Z nagrywarką zawsze dobrze jest mieć inny napęd CD/DVD żeby go na codzien używac.

Obecnie mam nagrywarke CD LiteOn 52x (uważam ją za świetną) oraz czytnik DVD-ROM Pioneer 117 (jest dobry).

Niebawem kupię nagrywarkę DVD (nie mam jeszcze pojęcia jaką) i już myślę w miejsce jakiego napędu ją wstawić? Raczej skłaniałem się, aby pozbyć się DVD-ROM-u i mieć 2 nagrywarki - CD i DVD.

Pytanie brzmi: z czym mogę mieć większe problemy - z nagrywaniem CDR na wypalarce DVD czy z rippowaniem filmów z DVD na nagrywarce DVD?

Chyba jednak pozbędę się czytnika DVD. Bo jeśli będą problemy z rypaniem filmu DVD, to od razu będę to widział, a jeśli palnik DVD źle wypali CDR to konsekwencje mogą być odległe i przykre.

A z drugiej strony - nagrywarki CDR są z reguły lepsze w odczycie porysowanych CD niż zwykłe CD-ROMy, to czemu nagrywarki DVD mają być w tym gorsze od czytników DVD-ROM?

Ehh... czemu ta technologia nagrywarek DVD wciąż taka niedoskonała :-(

latet

Pio321 15.12.2003 01:30

Cytat:

Napisany przez latet
A z drugiej strony - nagrywarki CDR są z reguły lepsze w odczycie porysowanych CD niż zwykłe CD-ROMy, to czemu nagrywarki DVD mają być w tym gorsze od czytników DVD-ROM?

Ehh... czemu ta technologia nagrywarek DVD wciąż taka niedoskonała :-(

latet

To nie bardzo tak. Ja również mam nagrywarkę LiteOn52 tylko jest firmowana przez TDK. Te nagrywarki są wyjątkiem, bo sa tanie i dobrze sprawują się podczas nagrywania i podzczas odczytu. Z większością nagrywarek jest raczej odwrotnie. Może zostaw sobie oba napędy i dodaj nagrywarke DVD?

latet 15.12.2003 10:01

Cytat:

Napisany przez Pio321
To nie bardzo tak. Ja również mam nagrywarkę LiteOn52 tylko jest firmowana przez TDK. Te nagrywarki są wyjątkiem, bo sa tanie i dobrze sprawują się podczas nagrywania i podzczas odczytu.

Przegladajac rozne grupy, czesto sie natykam na ostrzeżenia "Nie kupij LiteON, poczytaj jak ludzie na niego narzekają"... To w koncu jakie z nim problemy są?

Cytat:

Napisany przez Pio321
Z większością nagrywarek jest raczej odwrotnie. Może zostaw sobie oba napędy i dodaj nagrywarke DVD?

Brak miejsca i wolnych kanałów IDE. Poza tym to już by była lekka przesada. Zawsze mogę przecież wyjęty napęd DVD-ROM zamontować sobie w pracy i w razie problemów z jakimś filmem - tam go zrypać i przynieść do domu na twardzielu. Może z nagrywarką nie będzie aż tak źle, żebym tak musiał przy każdym filmie, który chcę obejrzeć.

Pozdrawiam,

latet

Pio321 18.12.2003 11:44

Nowy bios do NEC 1300A (1.09)

Nowy bios poprawia w dużym stopniu kompatybilność z nowymi nośnikami.
U mnie zaczął wykrywać płytki które wcześniej nie chciał w ogóle nagrywać i nagrywa 4x zamiast 2x na innych nośnikach.
Mimo że już nie jestem użytkownikiem Nec-a, polecam.
http://www.nec.se/upload/Drivers/NECND13_109.zip

bydle 19.12.2003 01:04

ja tam zmian nowych narazie nie zauwarzylem
mogli by dodac obsluge szybkich cdrw bo nic na nich niechce nagrac
plytki cdrw do x 10 pali ale juz szybszych plyt cdrw na predkosci x10 czy nizszej nie nagra

pozatym jeste z niej zdowolony chociaz czepil bym sie jeszcze korekcji bledow

pozdro

hoschi 19.12.2003 10:23

bydle

[QUOTE=bydle]WITAM

Kupilem pare dni temu ten palniczek i chcial bym abyscie sie podzielili ze mna informacjami na jej temat.bo mam kilka pyta ktore mnie mecza i daja do myslenia?

1,czy ta nagrywara ma tak dlugo lapac plyte
plyte cd lapie w 15 sekund natomiast dvd magrana mp3 lapie w okolo 46 sekund
dvd nagrana jakimis wiekszymi plikami lapie w 25 sekund.
Mialem wczesniej liteona cdrw i smigal szybko wiec juz sam niewiem ,

2,chodzi o korekcje bledow bo niejest najlepsza moim zdaniem nagrywara czasami niechce przeczytac jakiegos pliku nawet na dobrych nosnikach w porownaniu z liteonem cdrw to blado wychodzi.

Moze to jest normalna sprawa z palnikami dvd to moj pierwszy wiec niewiem?

Moze to jest sprawa tylko biosu albo ja sie czepiam zabardzo
1195_Firmware_ND-1300A_WIN108 taki jej bios zaaplikowalem
wypala plytki idealnie dvd ale te dwie rzeczy mnie ciekawia

Halo tu hoschi
zdaje sie ze zobiles ten blad co ja,ja tez czytalem w inter ze za NEC 1300 jest numer jakis tam w szpicy,jak sie okazuje to wielki bubel,wszyscy pisza ze sa zadowoleni,ale z czego ja juz na niej spalilem chyba z 10-iec DVD i jeszcze nic
nie wypalilem,owszem na normalne CD jest bardzo szybka,ale co tyczy sie przegrywania na DVD to nie wiem co ja takiego zle robie ze to nie chodzi,wczesniej mialem RICO i TREXDATA i nie bylo zadnego problemu z DVD plytami,teraz sie okazalo ze ta nie potrafi czytac tych i tamtych i jeszcze innych,to do diabla mi taki brener co nie moze sobie poradzic z jak na przyklad u mnie pieciuma firmami (PRINCO,OCTRON,reszty nie pamietam).To zdaje sie byl blad roku.
Czytalem odpowiedz jednego co niby jeszcze nie mial problemu i pali filmy na przyklad za pomocom DVD-Davideo3Profesional,mnie sie to jeszcze nie udalo,nie wiem dlaczego,jak masz jakies wiadomosci to pisz pod adres "t.hoschi@tiscali.de)
pozdrawiam i zycze wiecej pozytywnych opini na temat tej Brenery

bydle 19.12.2003 11:43

cze

ja tam znowu nie moge nazekac na nagrywanie dvd wypalilem 30 sztuk i ani jednej nie ****alem wiec chyba zle niejest tak samo z cd.
napisz jaki masz bios bo od tego duzo zalezy

pozdro

Pio321 19.12.2003 12:36

Cytat:

Napisany przez hoschi
Czytalem odpowiedz jednego co niby jeszcze nie mial problemu i pali filmy na przyklad za pomocom DVD-Davideo3Profesional,mnie sie to jeszcze nie udalo,nie wiem dlaczego,jak masz jakies wiadomosci to pisz pod adres "t.hoschi@tiscali.de)
pozdrawiam i zycze wiecej pozytywnych opini na temat tej Brenery

Oddaj do serwisu bo coś z tym palnikiem nie tak.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:45.