![]() |
NEC ND-1000 \1100\1300 A
Według tabeli na CDRinfo ten model opisany jest jako dwusystemowy, czyli że zapisuje zarówno DVD-R/RW jak i DVD+R/RW. Według dystrybutora ten napęd może nagrywać tylko "+". Kto ma rację. Dodam, że cena wskazuje raczej na to że jest to napęd jednosystemowy.
Pete http://forum.cdrinfo.pl/f15/encyklop...optiarc-94387/ http://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd-1100a-2003r-94767/ |
a co na to producent ???
|
Cytat:
http://www.nec.co.uk/ND1100A.asp warunek spełniony jest w przypadku wyższego modelu http://www.nec.co.uk/ND1300A.asp Czas chyba na poprawki na stronie CDRinfo :cisza: |
informacje pochodzace od producenta zaprzeczaja same sobie
podany wczesniej adres .co.uk faktycznie mowi o wsparciu tylko dla +R/+RW (dokument .pdf do ktorego jest link na angielskiej stronie wyraznie opisuje model ND-1100 => a wiec bez oznaczenia "A" !!!) jednak juz na niemieckiej stronie NECa mozemy znalezc link do dokumentacji o wsparciu dla +/-R +/-RW => link kieruje nas na strony szwedzkiego NECa tutaj link: http://www.nec.se/upload/bilder/Part...d/ND-1100A.pdf =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= mimo wszystko przegladajac net w poszukiwaniu sladow tej nagrywarki nie znalazlem nikogo kto pochwalilby sie posiadaniem takiego modelu NECa ktry obslugiwalby oba standarty na roznych forach mowi sie iz obsluga -R -RW ograniczona jest wylacznie firmware'm jednak takze nie udalo mi sie znalez informacji czy jest skuteczny sposob na wymiane firmwaru tak aby uruchomic obsluge "minusa" |
Mam model ND-1100A i rzeczywiście wspiera on tylko plusa...
|
NEC-ostrzeżenie
Dzisiaj nabyłem nagrywarkę DVD NEC-ND1100, w opisie której producent jak też dystrybutor sugeruje, że nagrywarka ta działa w formacie +R/RW jak też -R/RW. Taki opis na dzień dzisiejszy znajduje się też na stronach CDR-INFO (tu sprawdzałem przed zakupem) .
Prędkość zapisu DVD-R/RW x2/x1 Prędkość zapisu DVD+R/+RW x4/x2.4 Stwierdzam, że opis jest niezgodny z prawdą. Nagrywarka o tym symbolu kosztująca około 1100 zł. wypala płyty w formatach +R/RW (plus). Na samym urządzeniu, opakowaniu oraz w dołączonych materiałach nie ma mowy o -R/RW (minus). Wygląda na to, że ktoś tu kogoś robi w konia. Wystąpiłem do dystrybutora o zwrot sprzętu. Na początek zaproponował mi pokrycie kosztów wysyłki. Poinformował też, że wysyłał jakieś maile, w których nie pisał o -R/RW. W jakimś pdf-ie ze strony światowej NEC pojwia się rozróżnienie pomiędzy symbolami NEC-ND1100 a NEC-ND1100A. Jednym słowem kant na Polskę. |
niestety wcale nie jest to kant na polske,
bo ten kant dotyczy chyba calego swiata <???> faktycznie NEC w swoich materialach sam zaprzecza sobie i podaje rozne informacje. jednak tutaj na forum juz duzo wczesniej byla mowa o tym NEC'u i duzo takze o nim napisane jest na innych forach obcojezycznych. TWOJA wina ze nie byles dokladny w zbieraniu informacji o sprzecie. swoja droga jestem wlascicielem NEC'a ND-1100A <dystrybuowany przez DELL'a> <przed zakupem doskonale zdawalem sobie sprawe z tego ze obsluguje tylko +R/+RW> i jestem z niego bardzo zadowolony - przynajmniej troche mniej za niego zaplacilem. pozdrawiam |
NEC 1100-1100A-1300
Ilość załączników: 1
Nie podzielam twego zdanie, że to moja wina - oszustwo jest zawsze winą oszusta - dystrybutor NEC-a mnie oszukał i nic nie zmieni tego faktu. Czy nagrywarka jest dobra czy zła nie wiem. Mam jedynie nadzieję, że nie zostaniesz oszukany w kwestiach gwarancyjnych, kiedy się tobie przypadkiem zepsuje.
Ale nie mówmy o oszustach - spróbujmy może ustalić fakty: ja dostałem nagrywarkę o symolu 1100 na opakowaniu, zaś na samym urządzeniu widnieje symbol 1100A. Czy ma to jakieś znaczenie nie wiem. Ostatnio na stronach światowych pojawiło się nowe info, według którego nagrywarka +/- R/RW to urządzenie o symbolu 1300. Czy ktoś ma coś takiego i może jednoznacznie potwierdzić, że obsługuje ono formaty plus i minus ? PS. dołączam plik w formacie pdf firmowany przez NEC Europe - wedle którego nagrywarka 1100 nagrywa zarówno w formacie plus oraz minus (plik spakowany WinAce) |
Dokładnie tak. NEC zmienił nazwę z 1100A na 1300A (ale to już było na początku roku), żeby nie było właśnie takich pomyłek jak pisałeś w pierwszym mailu. Ja kupowałem 1100A 3-tygodnie temu i nie miałem problemów z ustaleniem jej parametrów.
|
Gratuluję szczęścia w zakupach. W moim przypadku dystrybutor firma Uniwersum po zakupie wmawiał mi, że rozsyłał e-maile do nabywców z wyjaśnieniem, że oferowana nagrywarka nie jest tą nagrywarką tylko jakąś inną , która też jest dobra bo jest .... i temu podobne głupoty.
A tak z innej strony to jeszcze dziś na tej platformie (CDRINFO) nagrywarka 1100 zgodnie z zamieszczonym opisem nagrywa w obu formatach. A opisywana tu nagrywarka 1300 różni się tym, że płytki minus R/RW nagrywa szybciehj bo z prędkością x4/x2 (w opisie dotyczącym 1100 nagrywa minusy z prędkością x2/x1. Wygląda na to, że ngrywarka 1300 nie ma nic wspólnego z dwuformatową nagrywarką opisywaną wcześniej jako 1100 a nagrywającą minusy z wolniejszą prędkością niż model 1300. A może tej nagrywarki nigdy nie było skoro nikt jej nie widział. Może to był jakiś SEN planistów firmy NEC. |
Cytat:
Przesyłam pozdrowienia Danutek |
Ja jestem zadowolony, jak dotychczas. Nagrywam tylko płytki DVD+RW, podobno są jakieś problemy z nagrywaniem DVD+R x4, ale to tylko jeden taki wątek znalazłem i gość chyba słabo się zna na tym (plus ma chyba stary firmware, ten z którym były problemy):
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=69161 poza tym może to być wina softu do nagrywania. NEC był tani i jest to mój "przejściowy" napęd, ponieważ czekam na LG 4040, który teoretycznie ma być w czerwcu wypuszczony na rynek. Poza tym zalety formatu "+" są największe, według mnie, w przypadku RW (formatowanie w tle, gdy kupujesz płytki to są co najmniej 2,4x na dzień dobry, a nie jak w DVD-RW 1x na początek). Płytkek używałem Philips'a i EMTEC - bez problemów z nagrywaniem. Płyty +RW są po ok. 15 zł giełda - 19 zł Media Markt, z +R są raczej problemy (na giełdzie nie mieli, pozostaje tylko MM) - poza tym jest trochę sklepów internetowych np. Komputronik, Arcomp, Princo, gdzie możesz kupić taniej płytki - zaprzęgnij wyszukiwarkę. Ja nie kupowałem do tej pory przez net. Ma też funkcję "burn-proof" i czasami pod bardzo obciążonym procesorem nagrywał poprawnie. Jeszcze testuję dlaczego zużywa mi prawie 100% procesora w czasie nagrywanie (P4@2,7GHz), ale to mi raczej nie przeszkadza. Szybkości nie testowałem, ale podobny był czas nagrywania (23-30 minut DVD+RW) jak na poniższej stronie: http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=64155 Mogę polecić do nagrywania RecordNow Max, z którym nie ma problemów z płytkami DVD-Video, jeżeli chcesz nagrywać filmy po autoringu. Z nagrywaniem danych też świetnie sobie radzi. Z Nero miałem problemy, bo po nagraniu płytki nie widział napędu i nie mogłem nic skasować. Na pewno trzeba kupić model wyprodukowany po styczniu 2003, czyli np February 2003 z firmware 1.A0 Na forum dyskusyjnym Dell'a było sporo narzekań na ten model, ale sprawa raczej dotyczyła tych wcześnijszych modeli. CD/CD-RW nie nagrywałem, ponieważ mam TEAC 48 i uważam, że dobrze spełnia swoje zadania więc nie wysyłam go na bezrobocie. Mankamenty ? Za krótko go mam, ale cóż więcej wymagać gdy działa, a przyjemność z nagrywania DVD jest duża - to jeżeli chodzi o napęd, jeżeli chodzi o płytki to DVD+R są za drogie. Ale tak jak wspomniałem czekam na DVD nagrywające wszystkie formaty. |
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś.
Przesyłam pozdrowienia |
Dvd+r/w
jestem szczęśliwym posiadaczem nagrawarki DVD+R/W NEC 1100A
mam płytki platiniuma multispeed i ..... nagrywarka ma opcję 4x zapisy DVD+R natomiast moę max w Nero 2,4x speed DVD a w WinOnCD 6 tylko pozwala na 2x speed DVD. w czym problem tkwi? - prosze o wsparcie serdeczne dzięki i pozdro.... proszę na maila nadcicho@op.pl |
te płytki nagrywają się max. x2,4
prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze płytek x4 DVD+R, jak narazie są tylko "minusy"... |
co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
słyszałem że NEC ma dość słabej jakości mechanizm i laser, ale może to plotki. Z drugiej strony do NEC'a wychodzą nieoficjalne biosy z dodanymi nowymi nośnikami (co jest dobrym znakiem - bo świaczy o dobrym zainteresowaniu tym sprzętem) Proszę o radę Dodam, że mogę kupić te napędy w identycznej cenie. Pozdrawiam ssobkows |
re: NEC ND-1000 \1100\1300 A
Cytat:
Jesli to nie tajemnica, to jaka jest ta cena Pioneera 106 ? I czy to jest cena "tylko dla ciebie" czy dla ogółu ? Pozdrawiam Jabba |
Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
Dziś zobaczyłem, że NEC staniał do 325 CHF. Ceny ze sklepu internetowego w Szwajcarii czyli nie tanio :-( A czy coś wiesz o mechanizmach i laserze itd od tych nagrywarek? |
Z tego co wiem to NEC ma b.dobra korekcje bledow i jest cichy..
|
Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
980 zl to nie tak źle za podwójny format [za 915 ZL (928 ZL) we Wroclawiu można dostać 105 OEM], chyba,że dojdzie koszt wysyłki, co podroży sprawę. Jabba |
Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
Jabba |
Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
Natomiast zauważyłem że ceny NEC'a spadają co jakieś 3 dni o kilka franków. Może nadchodzi coś lepszego (LiteON Dual) lub rzeczywiście napęd jest jest cienki. Jak na razie skłaniam się i tak w stronę NEC'a ,bo jest jakiś "ruch" wokół biosu. Patrz: http://forum.firmware-flash.com/viewtopic.php?t=15115 A jest coś takiego na temat Pioneer'a ? Pozdrawiam |
Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
- http://kickme.to/dvd105s - http://gradius.rpc1.org/ - http://forum.rpc1.org/portal.php?page=1 Pewnie jest też gdzieś tam forum o Pioneerach, ale nie zagladałem. Pozdrów Willego Tella i jego kuszę ! Jabba |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
Decyduję się na NEC'a, cena spadła do 932 PLN. A nie chcę czekać. Najwyżej szybko sprzedam ;-) Pozdrawiam ssobkows Ps. swoją drogą mogłyby być przeprowadzone testy porównawcze na cdrinfo.pl ;-) |
nec nd 1100
witam.jestem posiadaczem nagrywarki nec nd 1100.według producenta nagrywarka ta nagrywa w plusie.tymczasem na stronie cdrinfo jest napisane że nagrywa w plusie i minusie.czy to prawda czy na stronie cdrinfo jest błąd? jakby ktoś coś wiedział ... pozdrawiam.tomek.
|
Z tego co mi wiadomo 1100 nagrywa tylko +
natomiast 1300 + i - |
wielkie dzięki mistrzu Robs.też tak mi się wydaje ale zapytałem dla formalności.pozdrawiam .. and let the force be with you.tomek.
|
Bład przy odczytaniu Mediasoniców
Ilość załączników: 1
Mam nagrywarkę NEC 1300A z najnowszym firmware (1.06). Zakupiłem sporą ilość płytek mediasonic i nie mogę ich wypalać. Próbowałem w różnych programach i efekt zawsze ten sam...:'(
Płytka zostaje odrzucona jeszcze przed zapisem! Illegal medium.., itd. proszę obejrzeć screen z nero, dzięki za każdą pomoc. |
Zmien biosa na "poprawionego" to palnik zobaczy te plytki. Info z servisu nec-a dostalem ze za 1-2 miechy wyjdzie nowy bios i mediasonic bedzie rozpoznawany.
------------- edit; mam z servisu neca bios 1.06 |
No to super jeśli to prawda, bo kupilem trochę tych płytek "w ciemno"...
Rozumiem, że mam szukać jakiejś poprawki do wersji 1.06... Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. |
Nie mogę wypalić na NEC1300A DVD-R
Mam wspomnianą nagrywarkę +/- NEC 1300A nagrać na niej mogę płytkę DVD-RW a DVD-R wyskakuje napis iż rozpoczęcie w trybie DAO nie było możliwe W NERO 10.28 w oknie nagrywania "Metoda zapisu płyty" - widać Disk-At-Once napis ten jest szary czyli nie mogę z nim nic robić. Nagrywarkę mam nową i nie wypaliłem jeszcze żadnej R.
Może ktoś coś podpowie |
Re: Nie mogę wypalić na NEC1300A DVD-R
Cytat:
Mozesz też wypróbować inne programy do wypalania. Zalezy co robisz. Jesli DVD Video to moze DVD Decrypter, Img tool (tylko razem z Nero). Jesli dane to Roxio WinOnCD/DVD albo RecordNow Max. Jest też mozliwe, że twój palnik nie lubi tego typu płytek -R jakim chcesz ją nakarmić. Moze na poczatek kup mu jakiegoś TDK czy Verbatima (nie bacząc na koszty) zamiast ukochanych Esperanz "nie wiadomo jakich". Zajrzyj też na stronę http://forum.rpc1.org/portal.php?page=1 i zwiazane z nią forum (niestety po angielsku). Pozdrawiam Jabba |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
|
Czy NEC +/- DVD RW Multispin x4 ND-1300 to dobry zakup?
Przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD i na podstawie ceny (do 1000,00)i możliwości (obsługuje zarówno minusa jak i plusa) mój wybór padł na powyższy model.
Tutaj link do sklepu: komputronik Czy ktoś używa tego sprzętu, jeżeli tak to proszę o kilka słów komentarza. A może jakieś inne sugestie? Nagrywarka będzie sporo palić, jak wyglada sprawa z awaryjnością NEC-a. Coprawda są dwa lata gwarncji, ale wolę, że by siedziała u mnie w PC, a nie w serwisie! Pozdrawiam KOala koalamałpainetiakropkapl |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co lepiej kupić: NEC ND-1300 czy Pioneer DVR-106 ?
Cytat:
PRINCO 4X (takie białe) ale musiałem updatować bios do 1.06 (oryginalnie był 1.05) Pozdrawiam |
Jakie były problemy na starym biosie?
Ile za nią dałeś? Palisz na maksymalnej prędkości? + czy -? Pozdrawiam! |
Cytat:
temat opisany juz wczesniej na: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=16909 w sumie dałem za nią 299 CHF czyli ok. 870 PLN teraz palę na x4 (jeśli mam takie płyty oczywiście ;-) i oczywisci na "-" bo są tańsze pozdrawiam |
Dzięki za info, zdecydowałem się na zakup!
Pozdrawiam! |
kicha
ma taką nagrywarkę i mam już jej dość pali tylko rw a r (esperanza) nie mam zamiaru, w nero wyskakuje błąd zapisu, zjadłem już zęby na szukaniu problemu, gdybym za nią nie dał 1150 to już by skończyła pod młotkiem. Zainteresuj się LG +/-/Ram
|
Re: kicha
Cytat:
Esperanza to raczej nie sa nośniki wysokiego lotu, a ten model nagrywarki nie ma możliwości nagrywania DVD R z szybkością 1x. Nośniki 1x o ile wiem nie są już produkowane i jeżeli takie masz to już pozostałości magazynowe. Jeżeli chcesz ryzykowac, to najtaniej wyjdą płytki Princo (białe z napisem 1-4x). Na starym biosie [1.05] nagrasz je na 2x, na nowym [1.07] na 4x. A najlepiej TDK, Verbatim, Memorex i inne markowe z certyfikatem 2 lub 4x. Wtedy masz pewność że płytka nie padnie podczas nagrania. |
Re: Czy NEC +/- DVD RW Multispin x4 ND-1300 to dobry zakup?
Cytat:
Głośno wysuwa tackę, ale z tego się nie strzela :) Po zakupie zrób wgraj najnowszego flasha 1.07, będziesz mógł nagrywać Princo przy full speed. Są modyfikacje które pozwalają na dowolną zmianę regionu. |
Czy TDK MultiFormat Indi 4x DVD+/-RW jest dobra ?
Witam wszystkich
Czy nagrywara DVD TDK MultiFormat Indi 4x DVD+/-RW Drive jest dobra? Czy warto ją brać ? Oto Parametry: Interface ATAPI/IDE interface Buffer Size 2MB buffer CD Write Speed 16x CD write speed CD Rewrite Speed 10x CD rewrite speed CD Read Speed 40x CD read speed CD Audio Rip Speed 32x CD Audio Rip speed DVD+ Write Speed 4x DVD+ write speed DVD+ Rewrite Speed 2.4x DVD+ rewrite speed DVD- Write Speed 2x DVD- write speed DVD- Rewrite Speed 2x DVD- rewrite speed DVD Read Speed 12x DVD read speed Data Transfer Rate Up to 16.6MBps DVD Writing Modes Random Access Write, Sequential Write, Multisession CD Writing Modes Track-at-Once, Disc-at-One, Session-at-Once, Multisession, Packet Writing Readable Media Formats DVD-ROM, DVD+RW (video and data), DVD+R (video and data), DVD-RW (video and data), DVD-R (video and data), CD-DA, CD TEXT, CD-ROM, CD-ROM+CD-DA, CD-ROM XA, CD-I, Photo CD, CD EXTRA, CD-G Writable Media Formats CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW Playable Media Formats DVD-ROM, Video DVD, CD ROM, CD-DA, CD-Extra, Video CD Included Software Drivers and Utilities, Roxio CD & DVD Creator 6, PhotoSuite Lite, Audio Central, Creator Classics, Disc Copier, DVDMax, Drag-to-Disc, Label Creator |
jest bardo dobra !!! duzo dobrego o tym napedzie slyszalem-bedziesz zadowolony
|
Cytat:
|
Wewnątrz jest NEC ND-1300A. Poszukaj co w sieci mówią o tym modelu.
Nie pali płytek 1x, więc to może być dla nieuświadomionych problemem. Ja jak na razie jestem zadowolony, co napisałem kilka postów nizej (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=24749) Jak nie zależy Ci na tej marce i na pudełku z jedną płytką to pomysl nad NEC. Wyjdzie ok. 200 zł taniej. |
Dzieki ale nagrywarę wybrał kolega który jest w USA i kupił i wysłał do mnie (jeszcze nie odebrałem) za 350$, a miał kupić Pioneera A06
(nie kupił go bo kosztował 250$ i uznał że im droższy tym lepszy sprzęt) A tak jak współpracuje ta nagrywara NEC ND-1300A z programami do nagrywania (np Nero, AnyDVD) |
No to gratuluje nowego nabytku.
Nero, Alkohol 120% obsługuje bez problemu. Tak jak każdą inną nagrywarke. W Nero pojawia się opcja wyboru CD lub DVD w zależności od tego jaką płytke masz ochotę wypalić. Dla pewności sciągnij sobie najnowszy update do Nero. Pozdrawiam Pio |
TDK jest w sieci > costco < i jest bardzo tani !! taniej nigdzie nie dostaniesz wersj box. !!!
|
Wielkie dzięki, Pio - prosiłbym o dane na temat wersji uzywanych programów (nie chcę używać nero 6, wolę 5.5 - kwestia przyzwyczajenia)
|
Ja też wolę Nero 5.5. Wersja 5.5.10.50, do ściagnięcia z www.nero.com
|
Nagrywarka Nec 1100
Mam pytanie . Na cdrinfo jest opis nagrywarki Nec 1100 jako nagrywarki dwuformatowej czyli dvd-r i dvd+r. Natomiast inne strony podaja ta nagrywarke jako dvd+r. Pytanie kto ma racje??. Czy moze ma ktos ta nagrywarke i co o niej mysli. Słyszalem rowniez ze mozna za pomoca biosu przeroboc jednosystemowe nagrywarki na dusystemowe. Prawda to czy nie. Z gory dzieki za odpowiedz
|
Mam tą nagrywajkę i jest jednoformatowa + (polecam nagrywa się super)
|
NEC ND-1300A Problem z nagraniem płyt DVD-R
Kupiłem kilka dni temu nagrywarkę NEC ND-1300A.
Przy próbie nagrywania na różnych nośnikach okazało się, że nagrywarka nagrywa płyty DVD+R,DVD+RW,DVD-RW ale ma problemy z DVD-R. Nagrywa tylko na płytach TDK DVD-R natomiast ESPERANZA i inne tańsze firmy nie nagrywa. Używam Nero v6 przy próbie nagrania na Esperanzie pojawia się komunikat - Nieprawidłowy dysk. W programie Alcohol 120% ta sama sytuacja. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Proszę o pomoc. |
Witam !!!
Mam dokładnie to samo,niestety nie znalazłem rozwiązania problemu Jaką masz wersję frimwaru ? Pozdrawiam Sebi |
Witam !!!
No to znalazłem rozwiązanie - upgrade frimwaru z 1.06 na 1.08 Lista zmian w tym frimware: 1.08 - 08-Oct-2003 following medias added: DvD+R: OPTODISC (4x) DAXON(ACER) (4X) OPTODISC (2.4x) Digital Disc Dessau (2.4x) OPTODISC (2.4x) DAXON(ACER) (2.4x) ---------------------------------------- DvD-R: AMC (4X) Infosmart (4x) LONGTEN (4X) inter axial (4X) OPTODISC (4X) Gigastorage Digital Disc Dessau (1x/ 2x) Gigastorage (2x) D VISION (2x) ---------------------------------------- DvD-RW: CMC (2X) ---------------------------------------- CD-R: SONY (16X) MBI (16X) MPO (16X) ---------------------------------------- Po wgraniu już się nie pluje,że nieprawidłowy nośnik :-) Pozdrawiam Sebi |
Masz świetny sprzęt, tylko potrzebujesz nowego biosu 1.08 oryginał( żadne super omegi), pewnie posiadasz aktualnie 1.05, a wiec możesznagrywać na "elicie"(TDK,Verbatim...)Bios 1.06 i 1.07 rozwiązują sprawy częściowo (Princo i takie tam) Wal śmiało 1.08!!!
Teraz nagrywam nawet na Akossach i innych badziewiach, aż szumi!!! Przed instalacją (z poziomu Windows) wyłącz wszyskie programy , a szczególnie do zapisu pakietowego (np. INCD)Przeczytaj informację przy biosie- tyle. Ważne:Nagrywarka musi być pusta(bez nośnika) |
Cytat:
|
Dziękuje wszysykim za pomoc. Aktualnie mam bios 1.06
Mam pytanie skąd sciągnąć "dobry" bios 1.08?? |
Cytat:
Pozostaje pytanie czy jest sens wzniecać takie dyskusje?... i potem odpowiadać na nie (nawet przez grzeczność) ??? |
|
Cytat:
I tylko dlatego podaję stronkę gdzie czeka na Ciebię oryginalny bios 1.08(na dole z prawej strony - to tak na wszelki wypadek...nie znam skali problemu. http://www.necd.de/softwareoverview2.php/id/215 |
No i po kilku dniach zmartwień stałem się posiadaczem w 100% sprawnej nagrywarki.Dziękuje - SebiCo i pikuniek.Nawet nagrywa X4 !!
:) |
Kupiłem parę dni temu ten sam typ nagrywarki, czyli nec 1300A. Niestety nawet po wgraniu biosu 1.08, ciągle maksymalna prędkość nagrywania to 2x.
Razem z nagrywarką kupiłem 100 płytek, które nie wypalają się przy tej szybkości, więc mam komunikat o nieprawidłowym nośniku. Co zrobić, aby nec nagrywał z faktyczną swoją prędkością? Trochę szkoda tych płytek... :D |
Także polecam. Ale jest jednosystemowa
|
Da sie przerobic na 2systemowa przez zmiane biosu. Kolega ma przerobiona, szczegolow nie znam, ale ta informacja jest pewna
|
Cytat:
ZAPYTAJ KONIECZNIE! Czekam na info:) |
Kupic plytki ktore mozna nagrywac x 4.
|
Wybrałem inną opcję... kupiłem inną nagrywarkę, a tą oddałem. Mam teraz pioneera dvr-a06, który widzi te płytki jako 4x.
|
Przeróbka NEC 1100A na 1300A - jak i gdzie?
Podobno można przerobić jednosystemowego Nec'a 1100 A na dwusystemowego Nec'a 1300A. Znacie jakieś szczegóły? Może jakiś link?
|
NEC ND-1300 - Opinie
Zamierzam kupić nagrywarkę dwusystemową NEC ND-1300. Co sądzicie o tym sprzęcie - cena jest zachęcająca. Słyszałem że TDK to klony NEC-a. Jak wygląda sprawa z wypalaniem gorszych płytek na tym palniku? Dzięki za wszelkie opinie.
|
przeróbka NEC nd-110 na nd-1300
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczen nagrywarki DVD NEC nd-1100. Z tego co wyczytałem na pewnej czeskiej stronce, istnieje możliwoąć przefleszowania tej nagrywarki na ND-1300. Daje na to mozliwość nagrywania na płytach DVD-R i DVD-RW 9orwinalnie nagrywa tylko na +R i +RW) Jeśli ktoś prubował takiej metody to proszę o opinie i ewentualne porady. Serdecznie dziekuję i oczekuje pomocy. |
Hej, czy nikt z Was nie ma NEC-a?
|
ja mam model nd 1100 i jestem bardzo zadowolony. Poprostu polecam.
Nie wiem jak z modelem 1300 ale podobno różnia się tylko firmwarem |
sory ale nic z tego ci nie wyjdzie
one wcale nie sa identyczne w brewpozorom ! tak ze uwazaj bo zepsujesz naped !!!:czytaj:
|
dziękuję za odpowiedz, ale szkoda że toniemozliwe bo się napaliłem. No ale z kolei czemu piszą takie bzdury na łamach forum w czechach i jeszcze jakimś w angli. Ale dziekuję.
Jednak jesli ktoś przerabiał ten temat to proszę o dalsze opinie, najlepiej kogoś co prubował takiej przerubki. Dziękuje i czkam na kolejne posty |
Ja mam NECa 1300A od okolo tygodnia i narazie nagralem bardzo malo plyt, ale jak narazie jest ok po wgraniu biosu 1.7v4. Na 1.8 nie chcial mi nagrywac Esperanz x1 - wiem ze to dupne plyty ale nie dla mnie :)
|
naspiszcie cos wiecej, tez sie interesuje ta nagrywarka...
|
Zanim coś zepsuję (bios do Nec 1100A)
Witam
Posiadam nagrywarkę Nec 1100A mam w niej bios 1.A0. Szukałem troszkę po necie i znlazłem jakieś biosy. Jednak nie wiem, który jest najnowszy, najlepszy. Poproszę o radę jaki bios mam wgrać i gdzie go znaleźć? Czy sprawa przeróbki Nec 1100 A na 1300 A jest już jasna? Pozdrawiam Janusz |
Najlepiej nic nie zmieniaj, posiadam ten sam model, lecz nie znalazłem uaktualnienia biosu od producenta. Wszystkie inne mnie nie interesują. Tak więc proponuję zostać przy tym co masz. Kupiłem ten model w Maju b.r. i nie narzekam. Siemanko
|
Nowy bios znajdziesz na stronie producenta www.nec.com lub www.nec.de.
Jezeli chodzi o instalacje to jest bardzo prosta i raczej nic nie popsujesz. Pozdrawiam |
Tez mam NEC-a 1300A i jestem z niego zadowolony.Polecam.
|
Cześć, nie mogę znaleźć na stronie producenta uaktualnienia do Biosu, byłbyś tak uprzejmy i mi go podał.
Pozdrawiam |
Oto link do firmware 1.08
http://www.necd.de/softwareoverview2.php/id/215 Jest na samym dole strony po prawej . Pozdrawiam |
Nagrywarka DVD NEC ND-1100A i problemy z "+" i "-" -PROBLEM
Witam!
Mam pewien powazny problem! Posiadam nagrywarke jak w temacie ,zamontowana seryjnie w DELL'u. Wedlug specyfikacji znajdujacej sie na stronie : http://www.nec.co.uk/ND1100A.asp posiada mozliwosc nagrywania zarowno DVD-R jak i DVD+R . Zadowolony kupilem pudelko plytek DVD-R dobrej firmy i ... coz za moje zdziwienie , nie mozna na nich nic nagrac! Wszelkie proby i kombinacje nie pomagaly. W koncu cos mnie podkusilo zeby zobaczyc na strone dell'a opis tej nagrywarki : http://docs.us.dell.com/docs/storage...o.htm#features i moim oczom ukazalo sie ,ze ta nagrywarka NIE nagrywa plytek -R i -RW !!! O co w tym chodzi ?? Przeciez one roznia sie tylko kolorem panela przedniego ( w DELL'u mam czarny - pod kolor seryjnej obudowy) Czyzby jakas glupia polityka DELL'a? Mozna cos z tym zrobic ? Moze zfleszowac bios albo ... Prosze pomozcie bo nie mam pojecia co z tym fantem zrobic! pozdrawiam JAREK 'JARO' G. |
Po pierwsze to ta nagrywarka wypala tylko plusy, bo nie jest dualowa, ND-1300A to dualowa nagrywarka. Po drugie cos gdzies widzialem o przerobce 1100A na 1300A ale nie moge teraz tego znalezc, jak znajde to dam znac. A na tej stronie co pokazales pisze wyraznie ze supported jest dvd-r nie ma ze nagrywa dvd-r.
|
ok,dzieki! bylbym baaardzo wdzieczny!
JARO |
DVD NEC 1300A pytanko do uzytkownikow
WITAM
Kupilem pare dni temu ten palniczek i chcial bym abyscie sie podzielili ze mna informacjami na jej temat.bo mam kilka pyta ktore mnie mecza i daja do myslenia? 1,czy ta nagrywara ma tak dlugo lapac plyte plyte cd lapie w 15 sekund natomiast dvd magrana mp3 lapie w okolo 46 sekund dvd nagrana jakimis wiekszymi plikami lapie w 25 sekund. Mialem wczesniej liteona cdrw i smigal szybko wiec juz sam niewiem , 2,chodzi o korekcje bledow bo niejest najlepsza moim zdaniem nagrywara czasami niechce przeczytac jakiegos pliku nawet na dobrych nosnikach w porownaniu z liteonem cdrw to blado wychodzi. Moze to jest normalna sprawa z palnikami dvd to moj pierwszy wiec niewiem? Moze to jest sprawa tylko biosu albo ja sie czepiam zabardzo 1195_Firmware_ND-1300A_WIN108 taki jej bios zaaplikowalem wypala plytki idealnie dvd ale te dwie rzeczy mnie ciekawia POZDRAWIAM |
Niestety szukalem ale tak sie to juz gdzies zaszylo ze nie moge znalezc, proponuje zassac jakis bios od 1300A i samemu go zapodac na twoja nagrywarke, powrot do 1100A jest banalnie prosty pozniej.
|
moze po prostu przeczysc soczewke bo 46 s to mi sie nie chce wierzyc zeby tak dlugo dvd czytalo.Na allegro za 17 zl jest plyta czyszczaca zreszta raczej dostepna w kazdym sklepie.
|
http://www.herrie.org/ poszukaj tu.Nie sprawdzalem ale powinno byc. Jak nie to forum : http://forum.rpc1.org/index.php
|
czyscic chyba raczej nie bo palnik jest nowy
|
Ta nagrywarka stworzona jest głównie do nagrywania i w tym spisuje się bardzo dobrze. Natomiast odtwarzanie DVD i CD to nie jest najmocniejsza strona tej i innych nagrywarek właśnie ze względu na najczęściej kiepską korekcje błędów.
Z nagrywarką zawsze dobrze jest mieć inny napęd CD/DVD żeby go na codzien używac. |
Cytat:
Niebawem kupię nagrywarkę DVD (nie mam jeszcze pojęcia jaką) i już myślę w miejsce jakiego napędu ją wstawić? Raczej skłaniałem się, aby pozbyć się DVD-ROM-u i mieć 2 nagrywarki - CD i DVD. Pytanie brzmi: z czym mogę mieć większe problemy - z nagrywaniem CDR na wypalarce DVD czy z rippowaniem filmów z DVD na nagrywarce DVD? Chyba jednak pozbędę się czytnika DVD. Bo jeśli będą problemy z rypaniem filmu DVD, to od razu będę to widział, a jeśli palnik DVD źle wypali CDR to konsekwencje mogą być odległe i przykre. A z drugiej strony - nagrywarki CDR są z reguły lepsze w odczycie porysowanych CD niż zwykłe CD-ROMy, to czemu nagrywarki DVD mają być w tym gorsze od czytników DVD-ROM? Ehh... czemu ta technologia nagrywarek DVD wciąż taka niedoskonała :-( latet |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam, latet |
Nowy bios do NEC 1300A (1.09)
Nowy bios poprawia w dużym stopniu kompatybilność z nowymi nośnikami.
U mnie zaczął wykrywać płytki które wcześniej nie chciał w ogóle nagrywać i nagrywa 4x zamiast 2x na innych nośnikach. Mimo że już nie jestem użytkownikiem Nec-a, polecam. http://www.nec.se/upload/Drivers/NECND13_109.zip |
ja tam zmian nowych narazie nie zauwarzylem
mogli by dodac obsluge szybkich cdrw bo nic na nich niechce nagrac plytki cdrw do x 10 pali ale juz szybszych plyt cdrw na predkosci x10 czy nizszej nie nagra pozatym jeste z niej zdowolony chociaz czepil bym sie jeszcze korekcji bledow pozdro |
bydle
[QUOTE=bydle]WITAM
Kupilem pare dni temu ten palniczek i chcial bym abyscie sie podzielili ze mna informacjami na jej temat.bo mam kilka pyta ktore mnie mecza i daja do myslenia? 1,czy ta nagrywara ma tak dlugo lapac plyte plyte cd lapie w 15 sekund natomiast dvd magrana mp3 lapie w okolo 46 sekund dvd nagrana jakimis wiekszymi plikami lapie w 25 sekund. Mialem wczesniej liteona cdrw i smigal szybko wiec juz sam niewiem , 2,chodzi o korekcje bledow bo niejest najlepsza moim zdaniem nagrywara czasami niechce przeczytac jakiegos pliku nawet na dobrych nosnikach w porownaniu z liteonem cdrw to blado wychodzi. Moze to jest normalna sprawa z palnikami dvd to moj pierwszy wiec niewiem? Moze to jest sprawa tylko biosu albo ja sie czepiam zabardzo 1195_Firmware_ND-1300A_WIN108 taki jej bios zaaplikowalem wypala plytki idealnie dvd ale te dwie rzeczy mnie ciekawia Halo tu hoschi zdaje sie ze zobiles ten blad co ja,ja tez czytalem w inter ze za NEC 1300 jest numer jakis tam w szpicy,jak sie okazuje to wielki bubel,wszyscy pisza ze sa zadowoleni,ale z czego ja juz na niej spalilem chyba z 10-iec DVD i jeszcze nic nie wypalilem,owszem na normalne CD jest bardzo szybka,ale co tyczy sie przegrywania na DVD to nie wiem co ja takiego zle robie ze to nie chodzi,wczesniej mialem RICO i TREXDATA i nie bylo zadnego problemu z DVD plytami,teraz sie okazalo ze ta nie potrafi czytac tych i tamtych i jeszcze innych,to do diabla mi taki brener co nie moze sobie poradzic z jak na przyklad u mnie pieciuma firmami (PRINCO,OCTRON,reszty nie pamietam).To zdaje sie byl blad roku. Czytalem odpowiedz jednego co niby jeszcze nie mial problemu i pali filmy na przyklad za pomocom DVD-Davideo3Profesional,mnie sie to jeszcze nie udalo,nie wiem dlaczego,jak masz jakies wiadomosci to pisz pod adres "t.hoschi@tiscali.de) pozdrawiam i zycze wiecej pozytywnych opini na temat tej Brenery |
cze
ja tam znowu nie moge nazekac na nagrywanie dvd wypalilem 30 sztuk i ani jednej nie ****alem wiec chyba zle niejest tak samo z cd. napisz jaki masz bios bo od tego duzo zalezy pozdro |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:45. |