![]() |
Wiem ale wiem też że wiekszosc z nich sprzedaje napedy z lewych kanałów. Nie bede wymieniał ale sam znam 3 takie znane firmy w Katowicach. Ale EOT juz, wystarczy. Teraz nie dam się juz nabrać
|
Cytat:
|
Niestety nie zawsze :( Sam tego doswiadczyłem w znanej katowickiej firmie. Będę musiał poszukac innego sprzedawcy.
|
Cytat:
|
memorando ale jak jest z gwarancja Litoena ??? Daja firmowa czy nie ??? Bo raz juz sie naciałem i skonczyło sie na LG (boze co za koszmar).
|
Cytat:
|
Cytat:
Qrde ale chaos ^_^ Ah ta interpunkcja, mialem problemy zeby sie polapac o czym piszesz :blee: Jakie wkoncu jest stanowisko LiteON? :kasa: |
Cytat:
|
Cytat:
|
i chodzi OK ?? Pytam bo tez chce kupic x52.
Aha i jeszcze jedno pytanko. Czy liteon wydaje firmowa gwarancje (vide LG) czy tylko kazdy sklep swoja ?? |
moja x 52 jest datowana marzec 2003
|
Ja miałem równiez kłopoty z 48246S. Oddałem do reklamacji i mi dali nową, tylko ze LG (nie pytajcie dlaczego wziąłem - musiałem)
Dziś ja sprzedałem na Allegro i szykuje się na 52327S. Zobaczymy co ten naped potrafi. |
Panowie...
Kiedys mialem LiteON 24102B i identyczne problemy, po jakims czasie zaczela rozpedzac i zatrzymywac CD, nie widziala wogule plyt itd. Oddalem na serwis i otrzymalem nowa sztuke, Po jakims czasie znowu zaczely sie jaja i sprzedalem nagryware ^_^ Przez ostatnie 3 tygodnie mialem na testach u siebie LiteON 52x ( od kumpla ktory wyjechal ) i bylo all ok. Kupilem ta nagryware, datowana na Maj 2003 z najnowszym biosem rozwiazujacym problem z overburningiem i jest OK :chytry: Zobaczymy co bedzie za jakis czas:czas: Znacie jakies rozwiazanie? Co sie psuje? Dlaczego? Jakie jest stanowisko LiteON? Nie moga tak olewac klientow, przeciez ten problem wystepuje od bardzo dawna, kupilem 24102B gdy byla nowoscia i juz wtedy mialem te problemy :blee: |
musze sie pochwalic ze mam nowego Litka x 52 , serwis wymienil 48 na 52 :-) oby smigal jak najdluzej, pierwsze wrazenie chyba jest ciut cichszy niz 48, a wszystkim ktorzy mieli podobne problemy co ja zycze tego samego i zeby juz wiecej nie wariowaly nagrywary
|
Cytat:
|
Cytat:
p.s. Testowalem bios SSOE na innych plytach i wypala sie bez bledow ,w nagrywarce plyte czyta, a w moim CD juz nie, a te same plyty wypalone z ta sama predkoscia na biosie SS0A tak. |
Ktoś tu wspominał niedawno, że w serwisie wymienili mu nagrywarkę na nową 52x - pytanie brzmi teraz jak się spisuje ta nagrywarka z najnowszym biosem? Może to i trochę paranoja, ale wolę żeby się te zabawy nie powtórzyły ;)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
SS0E -> SS0C -> SS0A -> SID1 -> SS0E i jakos na zadnym nie zauwazylem najmniejszej roznicy czy zmiany zachowania nagrywarki serwisant chcial mi wcisnac, ze nagrywarka zaczela miec problemy bo to ja zmianilem bios na SS0E, ale olalem go jak dodal, ze nie da sie wrocic do biosu wczesniejszego bo nagrywarka sie zepsuje (jak widac wracalem do wczesniejszego kilka razy i wciaz dzialala) |
Kobreti - czytaj zanim coś napiszesz. Już dawno temu stwierdziliśmy, że problemy z naszymi nagrywarkami to NIE sprawa firmware'u. Miałem SS0E, wróciłem do SS0B i było to samo.
Jest w ogóle możliwe, żeby SS0E trwale uszkodził nagrywarkę? |
Cytat:
Ja zmienilem biosa z R48SS0A na R48SS0E i teraz zaluje. np.Wypalne plyty Espernza silver 700 MB ,na nowym biosie, czyta tylko w mojej nagrywarce i to slabo , a nadodatek wykrywa mniejsza max. predkosc wypalania :( Narazie nie chce mi sie wracac do starego biosu bo to troche roboty i czasu. Moze ktos mial podobny problem i jakich nosnikow teraz uzywa ?(ale jakis tanich) SS0E jest do d... NIE POLECAM TEGO BIOSU !!! |
Chyba ludzie z Liteon`a zrozumieli ze cos jest nie tak poniewaz dzisiaj z servisu dostalem nowiutka 52246s wersje box a oddalem oem`a :D Ciesze sie ze sprawe tak zalatwili bo pewnie nowa 48 by po 2 miesiacach znowu zaczela sfirowac. Pozdrawiam
|
moja nagrywarka po testach w w serwisie w sklepie ma jechac do serwisu,coz pozostaje czekac 14 dni ,mam nadzieje ze ten zlom juz to mnie nie trafi,tylko dadza cos nowego (swoja droga w sklepach powinni dawc napedy zamienne,tj przy samochodach na okres naprawy, na okres pobytu sprzetu w serwisie,bo wytrzymac przez 2 tygodnie bez cd romu bedzie trudno)
|
Cytat:
|
Cytat:
(nastepny z 'gietkim sumieniem') |
Cytat:
|
Cytat:
|
ja mam nagrywarke litka jako rowniez naped cd,wiec zaden inny naped nie jest podlaczony,wczoraj u kumpla podlaczalem na jego kompie i objawy takie same,dzis zanioslem do serwisu,problem opisalem,ale serwisanta nie bylo i maja sprawdzic jutro wiec czekam na wiesci
|
U mnie rozwiązaniem problemu było rozdzielenie nagrywarki LITE-ON z nagrywarką YAMAHA F1. tzn gdy były podłączone na tym samym kablu to LITE-ON rozpędzał płytę i hamował, po odłączeniu YAMAHY lub po podłączeniu innego napędu - chodzi normalnie, wszystko OK :) zarówno z odczytem jak i z nagrywaniem :o
|
jutro ide z nagrywarka do serwisu,probowalem dzis nagrac obraz z dysku na cd dysana,platinum,akkos,datex i emtec i nic nie ruszylo w sumie najlepiej sie rozpedzala plyta datexa ale zabraklo jej "pary" do wskoczenia na obroty
jeszcze podejde do kumpla podpiac u niego nagrywarke dla pewnosci i jeszcze raz sparwdzic na innym kompie |
Ok ok niby masz rację ale zobacz przecież każdy z racjonalnego punktu widzenia chce dostać nową nagrywarkę z nowiusieńkim laserem nieużywaną i w pełni działającą bo dobrze nagrywa płytki
a swoją drogą to moja już zaczyna się powoli sypać (ma problemiki z odczytem niektórych płytek i pojawiają sie błędy przy odczycie płyt w NeroCdSpeed) |
Cytat:
nie chce, zeby to zabrzmialo zbyt ostro, ale to m.in. przez takich jak Ty, serwisy olewaja ludzi, ktorym naprawde zepsul sie sprzet (bo zamiast dokladnie przetestowac kazdy sprzet musza bawic sie z takimi reklamacjami jak Twoja) troche to nie fair, nie sadzisz? |
Ludzie ja wam tylko współczuję i życzę żebyście dostali nowusieńkie nagrywareczki w pełni i sprawnie działające.
bo ja mam LiteOnika troche starszego 40125S i przez rok przepalił mi 440 CD !!! Nieźla, prawda ? Teraz tylko się głowie jaką wciśnąć gatkę w serwisie żeby mi dali nowego liteonika pod koniec gwarancji (hehehe) |
Hej !
Ta seria nagrywarek jest jakas felerna mialem ten sam problem to napewno nie jest wina sterownikow, dma, systemu, firmwire, ani brudnej optyki sprawdzalem to wszystko i zakonczylo sie na servisie teraz czekam jeszcze tydzien mi zostal. Takze niezadowolony klient Liteon`a |
tresc mojego maila
prosze o wyjasnienie problemu zwiazanego z nagrywarka lite-on 48x24x48 S seria tych nagrywarek ma prawdobodobnie problemy z kalibracja lasera i nagrywaniem plyt cd ktore slizgaja sie w napedach i nie moga wskoczyc na duze obroty, jezeli sa Panstwo zainteresowani szczegolami problemu odsylam na link forum strony cdrinfo.pl gdzie z takim problelmem zmaga sie kilka uzytkownikow tego modelu nagrywarki http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...822#post170822 jest to problem dla was znany? i dlaczego cos takiego wystepuje? jak trafilem na trefna seria nagrywarki to co mam zrobic zeby udowodnic ludziom w serwisie,gdzie kupowalem sprzet ze nagrywarka jest zepsuta, bo raz juz im zanioslem do serwisu i akurat tam im nagralo i powiedzieli ze nie ma podstaw do reklamacji Prosze o odpowiedz jak narazie nie bardzo zadowolony użytkownik nagrywarki firmy Lite-on Michał Leśniak |
zainstlowalem sterowniki ASPI pod XP bo ich nie bylo w systemie
reset systemu i proba ngarania no ale nagrywaraka jak mnie nie lubiala tak dalej nie ma ochoty wskoczyc na obroty |
Cytat:
|
a jeszcze pytanie czy ktos moze pisal jakiegos maila do polskiego dystrybutora Lite-on na Polske firme http://www.liteon.ab.pl
przydalo by sie jakies potwierdzenie tego problemu z ich strony, bo wiecie Panowie nie ma jak reklama szeptana ,ciekawe ilu przyszlych posiadaczy nagrywarek juz wystraszylismy od firmy Lite-on,tak wiec z ich strony powinno im zalezec nad rozwiazaniem tego problemu wtedy moze latwiej bedzie zareklamowc w serwisie ja napisalem cos takiego do nich , tylko ze on moga miec cos takiego w ****** zreszta wiecie sami gdzie ale licze na jakas odpowiedz poczekamy zobaczymy |
temperatura nagrywarki tu chyba nie ma zadnego znaczenia
te dziesiejsze dysany nagrywalem zaraz po wlaczeniu kompa i od razu pojawialy sie jaja |
nastepna osoba, chyba zaczne was liczyc i robic statystyki
jednak z tymi lite-onami jest cos dziwnego, nie jest normalne, ze wiele osob ma te same problemy, i to raczej nie jest wadliwa partia czy walnieta sztuka, bo osob majacych takie problemy jest za duzo do CrazyLucas: tu nie pomoga zadne zmiany biosu, zainstalowanie najlepszych aspi, czy wlaczenie dma jak juz pisalem kilka razy to jest usterka sprzetowa, tylko taka dziwna, ze ujawnia sie tylko niekiedy ale to 'niekiedy' umie czlowieka mocno zdenerwowac:( do mickey303: widze, ze robiles sporo testow:) , mi sie nie chcialo i szkoda plytek, zeby tak dokladnie wszystko przetestowac pozostaje mi polecic Ci meczenie tego serwisu do skutku ja mialem tak samo (z identycznym problemem), ganialem kilka razy do serwisu, az w koncu wzialem kilka plytek (dobrych) i pokazalem gosciowi o co mi chodzi, na razie wzial zeby samemu przetestowac z dokladna instrukcja jak to zrobilem (sprobuj najpierw zgrac zawartosc jakiejs plytki na dysk a potem sprobowac cos nagrac - wiem, ze to dziwne, ale u mnie po wymeczeniu nagrywarki odczytem znacznie rosla szansa, ze nagrywarka potem nie zechce nagrywac) i pozostaje sie modlic, ze wymienia i sie juz nie trafi na taka walnieta sztuke:help: |
kupilem dzis 10 plytek dysana
i wsadzam to tego mojego sprzetu i nagrywarka znow ma humorek :-( jak zwykle stanelo na 2% w nero po 1 min bufor skoczyl na 21% o to mysle zaraz sie rozpedzi ale niestety nic z tego , reset kompa wsadzilem 2 plytke z tej samej szpuli i plytke nagralo !!! wsadzilem 3 plytke dysana i juz nie nagralo normalnie rece odpadaja!!!!!!!! istna rosyjska ruletka |
nowa wersja firmware moze pomoc ale nie tylko - sprawdz czy masz zainstalowane ASPI i jak stoisz z DMA
inna sprawa - takie cyrki to moga byc od temperatury - czy nie jest tak ze nagrywa ci plytki swierzo po wlaczeniu kompa (zimna nagrywara) a jak sie troche nagrzeje to przestaje? |
witam
ja z tym samym problemem nagrywarka( 48x24x24S) kupiona w lutym wraz z calym komputerem ma w sumie bardzo maly przebieg moze nagralem do dzis 50 plyt na niej w maju zaczely sie z nia jaja czyli : nero zatrzymuje sie na 2% i nie moze sie wlaczyc buforowanie,plyta w srodku sie slizga i pozostake sie tylko modlic aby plyta weszla na obroty i zaczelo nagrywac tak po kilku minutach zanioslem nagrywarke w maju do serwisu,trzymali 2 tygodnie pan stwierdzil nagralem 3 cd ( firmy lg ) no to ja mu mowie ze prosze mi to pokazac bo nie wierze ( po wczesniejszych doswiadczeniach w domu) kupilem w sklepie 3 plytki platinum,verbatim i jakis no name na 2 pierwszych nagralo po powrocie do domu znow pojawily sie problemy nie nagrywa esperanz,platinum nagrywa na verbatimach i dysanach wczoraj przestala mnie bawic nagrywarka bo nie chciala mi nagrac na tdk wiec dzis poszedlem do sklepu z cd i kupilem kilka plytek o to wyniki malego testu nagrywania cd: lg x48 nagrane hit x40 nagrane mediastore x48 nagrane verbatim data lifeplus x16 nagranee tdk d-view nagrane ( w wczoraj nie chcialo nagrac ? :-( ) dysan x 48 nagrane verbatim datalife x 48 nagrane verbatim x 32 super azo crystal nagrane esperanza x 40 silver nagrane to byl juz niezly szok dla mnie ( pomielilo ta plyte z 2 min zanim sie rozpedzila ale nagralo) wyzej wymienione plytki nagralo z tym ze na poczatku nero zatrzymuje sie na 2% i przez kilka sekund sie slizga poczym rusza dalej :-) w sumie najlepeij nagralo tzn bez zadnego zwolnienia cd lg i verbatim mialem kiedys jeszcze taka stara plytke philipsa x16 i ja bez problemu nagralo w tescie polegly cd: resetowalem nagrywarke po 5 min datex x 48 nie nagrane platinum x 48 nie nagrane akkosx 48 nie nagrane i powiedzcie mi teraz panowie w czym tu tkwi problem ( nie zmienialem zadnych biosow bo sie poprostu na tym nie znam,chce tylko zeby zeby kilka razy w miesiacyu nagrac kilka plytke z muzyka albo jakis film) a niekiedy mi brak cierpliwosci do tej nagrywarki ( z lezka oku wspomina m teaca x8 ktory wszystko palil co sie do niego wsadzilo :-) a najlepsze to to ze nie wiem jak bedzie jutro jak bede chcial cos nagrac fajnie ze istnieje cos takiego jak www.cdrinfo.pl gdzie obracaja sie naprwde niezli fachowcy od nagrywarek i mozna sie duzo dowiedziec na tematy wyzej wymienione dzieki i prosze o jakies wskazowki to wyzej wymienionego problemu jak widze nie jestem sam............ale czy o to chodzilo firmie lite-on chyba nie Michał |
Mam ten bios SS0E. Na razie nie widzę problemów, ale sprawdzę w Nero CD Speed. To chyba nie będzie wina biosu, a samej nagrywarki -> czyli być może i mnie to spotka w przyszłości :(
|
Przełączyłem nagryware na Primary Slave na jednym kablu 80 żyłowym razem z dyskiem i narazie OK (ale może to przypadek) ;)
Ps. Przedtem była jako Secondary Master na kablu 40 żyłowym razem z Yamahą F1, może się nie lubią :) |
Tia, właśnie też się zorientowałem... Powrót do SS0B czy SS0C daje tyle co egzorcyzmy ;) Co do różnych płytek, to na pewno krztusi się przy Verbatimach DataLife 80min 48x, Platinum takich samych, mam tu gdzieś jeszcze jakieś Datex'y to mu podrzucę... natomiast jak wrzuciłem starego Verbatima DataLifePlus odczytał od razu.
No nic, zdaje się, że z nagrywarką pod pachą i pieśnią na ustach muszę jutro dokonać tryumfalnego wjazdu do serwisu :) A taaakie to solidne nagrywarki miały być... chyba że tylko z tymi 48246S coś im się przewróciło... może przynajmniej mi dadzą nową czarną :D |
Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Re: Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
u mnie jest/bylo to samo (tylko, ze moja nagrywarka ma ok. 2 miesiecy) zrob testy w NeroCDSpeed: czasy dostepu - przecietny naped ma cos ok. 100-150 ms, u mnie dochodzilo do 2000 ms, wiec sprawdz u siebie (oczywiscie moze tez byc troche mniej, bo jak widze Twoja nagrywarka w porownaniu z moja jest jeszcze w miare sprawna) piszesz, ze rozpedza i hamuje, a potem nagrywa z mniejsza predkoscia - moja na poczatku tez tak miala, ale ostatnio potrafila mielic te plyte kilka minut i zwracala blad ('invalid write state' czy jakos tak) i w ogole nie chciala nagrywac co do biosow, to nie wydaje mi sie, ze maja one z tym cos wspolnego - na swojej testowalem SS0E, SS0C, SS0A, nawet oem'owy SID1 i nie zauwazylem najmniejszej poprawy przykro mi, ze tak mam takie zle wiadomoscie, ale obawiam sie, ze z czasem Twojemu lite-onowi tez minie ochota na bezproblemowe nagrywanie plytek, tak jak w moim przypadku poszukaj forum, ja rzucalem kilka postow na ten temat, moze znajdziesz cos co ci pomoze (oczywiscie w Twoim przypadku moze to byc po prostu jakis szczegol w stylu brak aspi czy wlaczonego dma, ale objawy masz takie same jak moje, wiec jestem juz troche na to uczulony) powodzenia |
Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
Pożyjemy zobaczymy ;) |
Hm - nagrywaem juz troche na SS0E i "all seems to be :spoko:"
Standartowo przy takich akcjach odpowiada sie : czy probowales na roznych nosnikach ?? |
Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Wspomnianą nagrywarkę mam gdzieś od grudnia zeszłego roku. Działała bez problemów, wszystko nagrywała, co jakiś czas aktualizowałem jej firmware. Ostatnio pojawił się u niej problem z rozpędzaniem do odpowiedniej prędkości nagrywania czy odczytu. Rozpoznaje płytkę, zaczyna się rozpędzać i jakby ją ktoś nagle zatrzymał i znowu rozpędza itd. Przy nagrywaniu może tak przez 2-3 po czym rezygnuje i nagrywa z jakąś mniejszą prędkością. Odczyt jeszcze jakoś idzie, chociaż wydajność przy takim przerywaniu jest drastycznie mała...
Zastanawiam się czy to nie wina ostatniego firmware'u? Ostatnia wersja to SS0E, która ma poprawiać słynne problemy z overburningiem. Jakieś sugestie co mogłbym sam zrobić? Jak nie to idę z nią do serwisu, w końcu od czegoś jest gwarancja :) tylko nie uśmiecha mi się perspektywa, że będą ją tam trzymać 2 tygodnie albo coś koło tego, zanim naprawią czy dadzą nową... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:26. |