Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   GeForce 4 MX440 64 MB - problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/geforce-4-mx440-64-mb-problem-23398/)

epol 31.07.2003 18:34

Po kolejnym formacie (przymuszonym) znów grafa się sypie. :buu:
Nie mam pojęcia co z nią może być.

epol 29.07.2003 22:56

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
a dobrze chlodzenie jest zamontowane. Co tam masz radiator czy radiator z wiatrakiem czy moze sam wiatrak?
Tylko wentylator.

Kasprzak 28.07.2003 23:11

a dobrze chlodzenie jest zamontowane. Co tam masz radiator czy radiator z wiatrakiem czy moze sam wiatrak?

epol 28.07.2003 20:07

Mam chipstet Via chyba kt133a czy jakos tak.
Na starej karcie grafiki było ok.

piothrix 28.07.2003 20:06

jesli nadal w tej grze masz z nia problemy to sproboj sprawdzic karte u jakiegos kumpla na tej grze. Moze byc tak ze to wina twojej plyty glownej (jakis kiepski chipset itp.)

Moze to byc tez problem samej gry.
Jak mialem pirata NF3 to mi sie tez gra wieszala i tylko twardy reset pomagal:-))

epol 28.07.2003 18:35

Dzięki wszystkim za pomoc. Wystarczyło zrobić format i wszystko działa. W 3DMarku 2001 SE osiągam teraz prawie 3600 punktów, a na starym GF2 MX200 miałem zaledwie 1250 punktów.
Aż mi kamień z serca spadł, że nie byłe uszkodzone kości pamięci, bo ta grafa była kupiona z drugiej ręki.
Mam jeszcze z nią malutki problem. W grach IGI 2 i Splinter Cell dalej mi się zawiesza grafika, a dźwięk słychać dalej, natomiast sprawdzałem w NFS 6 to śmiga aż miło. Muszę go resetować z guzika na obudowie, na klawisze ctrl+alt+delete nie reaguje.

jasut 16.07.2003 23:12

Cytat:

epol napisa***322;(a)
Mam od Prolinka . Karta nie podkręcana. Niestety z drugiej ręki.
Jeżeli uda ci się załatwić ze sklepem, że zrobią ci ją w ramach rękojmii to OK, nie oddawaj jej do naprawy za którą będziesz musiał zapłacić, ta karta jest niestety nie do naprawienia, choćby nie wiem co w niej robili i tak będziesz nie zadowolony (szkoda kasy). Może sprzedaj ją komuś za pół ceny (nie proponuję upchnięcia jako sprawnej jakiemuś biednemu allegrowiczowi bo to jest wg mnie świństwo). Współczuję, ale sam przez to przechodziłem i od momentu kupna tego szankla na cennikach sprzęt firmowany przez Prolinka przeskakuję z prędkością swiatła (( .

Ta karta toleruje DirectX 8 (9 wywal) i dętki 29.42. (ale przy testach na tych sterownikach w 3DMarku xxx - tam gdzie jest Matrix brakuje szczegułów) lub 40.72 ale te są gorsze.

raptor123 16.07.2003 18:31

W niektórych sklepach nie wymagają paragonu i karty gwarancyjnej (Krakowski Apollo), wystarczają naklejone i nie zniszczone stickery(chyba się to tak pisze).
Możesz spróbować im ją oddać do naprawy powołując się na osławioną już na tym forum rękojmię.
Pozdr:)

epol 16.07.2003 18:11

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hmm mozliwe ze ktos sie nia bawił i za bardzo ja przekrecił - mozliwe ze była wadliwa od poczatku, nie wiadomo - pamietaj ze masz rekojmie :)

Nie mam ani karty gwarancujnej ani paragonu. Są tylko naklejki ze sklepu.

Laser 15.07.2003 19:10

Witam !

Hmm mozliwe ze ktos sie nia bawił i za bardzo ja przekrecił - mozliwe ze była wadliwa od poczatku, nie wiadomo - pamietaj ze masz rekojmie :)

epol 15.07.2003 18:10

Mam od Prolinka . Karta nie podkręcana. Niestety z drugiej ręki.

imola 15.07.2003 10:31

Re: GeForce 4 MX440 64 MB - problem

Cytat:

epol napisa***322;(a)
W sobote stałem się właścicielem w/w karty graficznej. W niedziele zaczął się problem.
Po wgraniu Detonatorów 40.72 przystąpiłem do testowania karty. Załączyłem 3DMark'a 2000 Pro, odpalam pierwszy test. Pokazuje się helikopter, a system się wiesza. Powtarzam to po raz kolejny i to samo. Załączam po kolei gry IGI 2, NFS 6 i 5 dalej to samo.
Dodam, że mam Windows 98 SE, DirectX 9.

Na jakim chipie masz płyte główną? GF4MX nie lubi się np. z sis.
Problemem może być RAM. Ustaw w BIOSie jak najłagodniejsze timingi, pozycz kości od kolegi najlepiej sprawdzać tylko na jednym module RAM.
Karta może się przegrzewać? Jakie ma taktowanie rdzenia i pamięci?
Spróbuj potestować na obniżonych taktowaniach.
DirectX 9 nie jest najlepszym pomysłem do tej karty, potestuj na 8 i sprawdź na innych detonatorach - 4MX jest dosyć kapryśny.
Najnowsze sterowniki do płyty głównej, szczególnie do AGP

Laser 15.07.2003 09:11

Witam !

Własnie - czytałem wczesniej posty o GF4MX od Microstara i utkwiło mi w pamieci - i byłem cały czas przekonany ze tutaj tez jest mowa o MS :)

PRzypomniało mi sie bywały przypadki - szczególnie u firm "mniej znanych" ze chip graficzny był zaledwie mazniety pasta termoprzewodzaca - konczyło sie to oczywiscie przegrzewaniem a w koncu spaleniem.

Wiec jesli masz "krzaka" to tez to moze byc przyczyna. a jak nie to patrz wyzej :)

jasut 15.07.2003 01:05

A nie masz przypadkiem karty ProLinka? Miałem ją miesiąc, przez tyn czas 3 razy w serwisie aż mi wymienili na Daytonę i jest OK. W ProLinkach padają kości pamięci. Jak kupowałeś w sklepie to oddaj do serwisu.

Laser 14.07.2003 22:13

Witam

Hmm ale w image masz juz chyba info o sprzecie zawarte ?? nie wiem nigdy nie mialem powodu zeby robic te cuda z obrazami systemu :) zawsze wole poswiecic troche czasu i bawic sie recznie ;)

Rozumiem ze karta nie jest krecona i ma dostarczone odpowiednie chłodzenie ??

epol 14.07.2003 22:07

Sprobuje. Ja zawsze przywracałem system z image.

Laser 14.07.2003 22:05

Witam !

Ja jak źle ustawilem timingi pamieci w biosie to komp sie restratował - ale zwiekszyłem ras to cas na 3 i teraz jest maxymalnie stabilny.

Swoja droga po zmianie jakiego kolwiek komponentu kluczowego w systemie - np karta graficzna ZAWSZE robie format i stawiam system od zera - mam wtedy pewnosc ze nie ma jakis pozostałosci i dziwactw po starym sprzecie i sterownikach - i Tobie radze zrobic to samo :)

epol 14.07.2003 22:00

GeForce 4 MX440 64 MB - problem

W sobote stałem się właścicielem w/w karty graficznej. W niedziele zaczął się problem.
Po wgraniu Detonatorów 40.72 przystąpiłem do testowania karty. Załączyłem 3DMark'a 2000 Pro, odpalam pierwszy test. Pokazuje się helikopter, a system się wiesza. Powtarzam to po raz kolejny i to samo. Załączam po kolei gry IGI 2, NFS 6 i 5 dalej to samo.
Dodam, że mam Windows 98 SE, DirectX 9.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24.