![]() |
bios 8080B POMOCY!!!
WITAM!!!
Koledzy proszę o pomoc. Zmieniłem bios w mojej nagrywarce LG8080B na złą wersję 1.08. Kiedy sie zorientowałem że ta wersja jest zła próbowałem wgrać starszą i niestety poległem. Teraz nagrywarka nie daje znaku życia - nie wykrywa jej w biosie i nie działa power:buu: Chcę spróbować mtkflashem ale niestety nie mam pliku .bin Czy może mi ktoś go wysłać?? Najlepiej wersje 1.06 ale może być też każda inna Pozdrawiam |
Mialem bios 1.06, ale sprzedalem spaware a bin wywalilem :(
|
Patrix możesz mi wytłumaczyć co Twój post wnosi do problemu jaki ma Guspol?
|
Cytat:
Na tej stronie jest bios do twojej nagrywarki. http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=16 Zassaj i do dzela. Co do wgrania to chyba wiesz jak to zrobi.Jesli nie to przeczytaj wczesniejsze posty. Sam nawet opisywalem jak to zrobic. |
Mam już bios z tej strony tylko nie wiem co to za format - hex czy bin?? Bo juz samo rozszezenie jest dziwne *.lge. Dlatego pisze. Bo mam wszystkie potrzebne pliki - bios z tej strony, mtkflash.. ale mtkflash czyta tylko pliki bin lub hex i co z tym zrobic??
Troche to lamerskie ale ja wychodze z zalozenia ze kto pyta nie bladzi Dziex |
Cytat:
|
Przeszukałem już wszystko i nie mam już sił dlatego napisałem. Z tego co znalazłem to jedynym wyjściem jest próba ponownego flashowania mtkwinflashem albo mtkflashem. Ale nie mam pliku bin albo hex. A z tego co wiem jak zmienię rozszerzenie .lge na .bin to nie bedzie dobrze. Dlatego piszę. Czy wreszcie ktoś może mi pomóc?? Albo przynajmniej napisac gdzie jest jakis konwerter .lge na .bin ??
|
http://forum.firmware-flash.com/portal.php ... tu powinienes zlapac
|
Chyba jedynym sposobem jest podpięcie dobrego napędu i przed rozpoczęciem flash-owania podpięcie tego padniętego ;)
|
Cytat:
Wtedy bede mógł uruchomic mtkflasha |
Cytat:
PS. Można jeszcze pokombinować z CD-ROM-em LG, podobno ktoś tak naprawił nagrywarkę. tzn. nie miał drugiej nagrywarki sprawnej tylko CD-ROM firmy LG, ale nie jestem tego pewien :( |
Cytat:
|
Mam starą i źle sflashowaną nagrywarkę LG 8042B (4x4x24) i niestety mtkflash i mtkwinflash jej nie obsługują - tylko oryginalny program LG (a bios jest też w pliku z rozszerzeniem *.lge) - ale ponieważ program flashujący LG nie rozpoznaje jej teraz, to spisałem ją już na straty. Boję się, że z 8080 będzie niestety tak samo. Chyba, że uda Ci się znajeźć u kogoś taką samą nagrywarkę i w odpowiednim momencie je przepiąć.
|
Nie trzeba miec 2 nagrywarki.
Wystarczy jedna. Nalezy podpiac ja na okreslony kanal i mimo tego, ze bios jej nie znajdzie to kazac programowi czyli mtkflash-owi wgrywac bios.Co prawda nie daje gwarancji, ze sie proba powiedzie ale mi akurat to wyszlo i nie tylko mi, mimo tego, ze napedy nie byly na chipsecie mediateka mtkflash sobie dobrze poradzil. Mozna znalezc nawet udane takie proby w starszych postach. |
Mnie się to nie udało! Mtkflash (w dosie) i Mtkwinflash odmówiły pracy, z komunikatem o nierozpoznanym układzie pamięci.
|
Ciesze sie że udało sie odratować wasze nagrywarki ale to nie zmienia faktu że moja wypalarka jest nadal martwa i stoje w tym samym punkcie co na początku tzn nie mam pliku bin
|
No mnie się właśnie NIE udało i problem mam dokładnie ten sam, co Ty - brak pliku bin, mtkflash nie obsługuje tego układu pamięci, a oryginalny program LG nie rozpoznaje nagrywarki. Ja swoją uszkodziłem w zeszłym roku i po prostu położyłem na niej krzyżyk - choć oczywiście nie zmartwiłbym się, gdyby udało się ją ożywić - zawsze się jeszcze może do czegoś przydać. Ponieważ nagrywarka jest mi bardzo potrzebna do pracy - archwizacja i przenoszenie dokumentów - nie miałem wyjścia - pobiegłem do sklepu i kupiłem nową. Boję się, że też tego nie unikniesz.
Myślę, że tutaj trzeba by było prosić kogoś biegłego w programowaniu żeby usunął z tych starych programów flashujących LG procedurę sprawdzania typu napędu tak, by ten program pozwolił wgrać bios na siłę. Innego sposobu nie widzę. Any volunteers? W zamian oferujemy dozgonną wdzięczność ;) |
Cytat:
|
W tej dziedzinie jestem zupełnym "lajkonikiem" - nie da się tego jakoś zdekompilować do kodu źródłowego i w tym pogrzebać?
Zresztą aż tak bardzo mi na tym nie zależy, od roku mam już inną nagrywarkę, a ta stara kurzy się na półce. Kolega Guspol jednak jest w potrzebie... |
true true
|
Cytat:
taki program flashujacy nie jest az tak bardzo wyszukana aplikacja (w porownaniu np. z ms word :) ), wystarczy znajezc odpowiednie procedury na poczatku wykonywania programu i jestesmy w domu, ale z tym musisz sie zwrocic do kogos bardziej obeznanego w temacie |
Hackman - swietny program
|
Panowie ja nie chce bawic sie w jakies dekompilacje tylko chce dostac w swoje rece plik bin do nagrywarki lg 8080b!!!
|
nie znam sytuacji biosow i programow flashujacych do LG, ale do Lite-On'a kraza po sieci programiki, ktore potrafia zcrackowac taki flashujacy exe tak, ze pozwala na wrocenie do poprzedniej wersji biosu (oficjalnie tego nie da sie zrobic), wiec moze do LG ludzie tez cos takiego zrobili
zostaje mi jedynie polecic Ci szukanie w sieci, niestety tylko tyle poza tym sposob kowanskiego wydaje sie rozsadny (ten z dwiema nagrywarkami) |
może w tym pliku?
Cytat:
??? |
niestety w tym pliku jest plik ale lge a w dodatku to do dell-owskiej wersji 8080B
|
przyłaczam sie do dyskusji. mam ten sam problem i ni jak moge go rozwiazac. sposob z druga taka sama nagrywarka nie dziala bo juz sprawdzalem. przydalby sie programik ktory jest wstanie wgrac ten firmware nawet gdy nagrywarka nie jest wykrywana przez bios
|
Jedyny sposób to chyba wylutowanie tej kości biosu (jeśli się da...) no i manualny flash tylko czym....
szkoda, że nie ma układu z jednej strony połączonego z kompem (port com) a z drugiej napędem (gniazdo ide).... ;) ale wtedy niedość że trzeba być dobrym elektronikiem i zaprojektować układ to jeszcze mieć schemat spawarki :P |
bios w formacie *.bin lub *.hex bylyby rozwiazaniem calego probelmu. chyba ze istnieje jakis program ktory konwertuje *.lge na *.bin/hex
|
lg8080b
panowie niecałe dwie godziny temu dokonałem tego błedu wgrałem bios 1.06 no i nagrywarka padła tak samo jak u kolegi tęż potrzebuje silnie pomocy!!!!
|
Być może da się uratować taki napęd LG jak było w przypadku padniętych napędów LG (w tym przypadku napędu CD-ROM) po instalacji Mandrake 9.2. Od razu zaznaczam, że przytoczony tu opis jest do odratowywania napędu CD-ROM i nie wiem czy to zadziała z nagrywarką i cały proces jest bardzo ryzykowny zarówno dla całego komputera jak i nagrywarki. Ja tą operację wykonywałem w celu odratowania napędu CD-ROM LG CRD-8400C a jako komputerka na którym to robiłem używałem sprzętu starego na którym mi juz za bardzo niezależało (gdyby ewentualnie uległ awarii). Dodam też, że opis odratowywania zamieszczony przez LG na swojej stronie nie działał. Poniżej podam opis jak ja odratowywałem napęd CD-ROM, którego bios wogóle nie wykrywał, nie otwierała się też tacka. Podczas tej operacji warto w komputerze pozostawić tylko niezbędne elementy potrzebne do sflashowania napędu a resztę odpiąć aby w razie czego było jak najmniej szkód wyrządzonych, czyli poodpinać wszystkie twarde dyski, inne napędy, karty rozszerzeń.
1. Utworzyć dyskietkę startową z dosem. 2. Ściągnąć odpowiedni firmware dla swojego modelu napędu. 3. Przegrać rozpakowany firmware wraz z dołączonym programem flashującym na dyskietkę z dosem. 4. W napędzie przestawić zworkę w pozycji horyzantalnej łącząc w pozycji górnej master oraz slave. 5. Podpiąć napęd do drugiego kontrolera ide jako samodzielne urządzenie. 6. !!! Nie podpinać kabla z zasilaniem - bardzo ważne. 7. Uruchomić komputer z dyskietki. 8. Jak załaduje się system przytrzymać przycisk EJECT w napędzie i trzymając go podpiąć kabel zasilający (w przypadku ratowania CD-ROMu w tym momencie powinna zapalić się dioda w napędzie). 9. Puścić przycisk EJECT gdy dioda przestanie mrugać. 10. Uruchomić program flashujący. 11. Po sflashowaniu wyłączyć komputer. 12. Przestawić zworkę do pozycji normalnej pracy np. na slave. Ta operacja jest bardzo ryzykowna i pprzeprowadzacie ją na własne ryzyko. Ja nie ponoszę żadnej odpowiedzialności jak coś się komuś zepsuje czy nie wyjdzie i nie wiem co robić jak się komuś coś zepsuje więc w takim przypadku proszę nie zadawać pytań czy mnie tutaj wyzywać. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:25. |