Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   czy są jeszcze takie płyty produkowane ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-sa-jeszcze-takie-plyty-produkowane-23946/)

krzpac 30.07.2003 13:59

czy są jeszcze takie płyty produkowane ?

szukam, szukam i nigdzie nie moge znaleźć płyt Verbatim z błęktnym, a wręcz granatowym spodem... a góra była cała biała lub z malutkim czerwonym napisem Verbatim...

czy juz takie płyty nie sa produkowane ? teraz tylko widze Verbatimki z zielono-złótym spodem :blee: :(

para 30.07.2003 14:01

Takich płyt od dawna nie ma. Prawdopodobnie niebieski barwnik nie nadaje się do produkcji płyt przeznaczonych
do nowych, szybkich nagrywarek.

krzpac 30.07.2003 14:08

Cytat:

para napisał(a):
Takich płyt od dawna nie ma. Prawdopodobnie niebieski barwnik nie nadaje się do produkcji płyt przeznaczonych
do nowych, szybkich nagrywarek.

to mnie na prawde zmartwiłeś :(

to moze zadam kolejne pytanie jeśli juz tych płytek nie ma...

jakie polecacie plytki z górnej półki ;) - chodzi o płyty 2-3 zł za sztuke...

para 30.07.2003 14:11

Ostatnio znowu pojawiły się Verbatimy Pastele (48x).
Płaciłem 1.80 za szt. (slim).

Kasprzak 30.07.2003 14:34

jak wyzej!
Swietne plytki!
Kup w szpuli 50szt za ok~80zl. W Media chyba ostatnio tak bylo.
Mialem ale mi sie skonczyli i jade na esperanzach. Na Verbach mam same zielone sektory na plytkach z danymi (nagrywane 48x czasem 52x)
a audio nagrywam 12x czasem 16x

grzeniu 30.07.2003 14:50

@ Krzpac - Chodzi ci zapewne o verbatim data live plus (metalazo), no wiec te plytki da sie jeszcze kupic we Wrocku na gieldzie, ma je tylko jeden gosc, sam kupilem 2 tygodnie temu 100szt po 1,9zl w slimie a uzywam ich wylacznie do muzyki bo sa niezastapione. Ich index predkosci jest 16x, tak jak zawsze mialy. Takie same plytki da sie kupic z napisem "for audio" ale one kosztuja juz ok 3,50 wiec chyba cenowo odpadaja. Nastepne wg mojej oceny sa verbatim colour, te maja jasnoniebieski spod i tez sa od mitsubishi, maja index predkosci 24x i rowniez sa bez zarzutu. A pastele w ocenie sprzedajacych nie dorownuja ani tym pierwszym ani tym drugim, juz lepiej wziac TDK jesli sie trafi od riteca.

krzpac 30.07.2003 14:54

Ilość załączników: 1
Cytat:

para napisał(a):
Ostatnio znowu pojawiły się Verbatimy Pastele (48x).
Płaciłem 1.80 za szt. (slim).

chodzi o te płyty ? patrz załącznik...

Cytat:

Kasprzak napisał(a):
jak wyzej!
Swietne plytki!
Kup w szpuli 50szt za ok~80zl. W Media chyba ostatnio tak bylo.
Mialem ale mi sie skonczyli i jade na esperanzach. Na Verbach mam same zielone sektory na plytkach z danymi (nagrywane 48x czasem 52x)
a audio nagrywam 12x czasem 16x

zielone sektory ? co masz na mysli ? mam nadzieje ze mi to nie grozi - nagrywam dane z prędkością x4 :)

50 sztuk za ok. 80zł ? wow... a są to plyty w opakowaniach ?

para 30.07.2003 14:57

Cytat:

krzpac napisa***322;(a)

zielone sektory ? co masz na mysli ? mam nadzieje ze mi to nie grozi - nagrywam dane z prędkością x4 :)

Tak. Miałem na myśli te płyty. Producent Taijo Yuden.
Zielone sektory - chodzi o test powierzchni płyty wykonany za pomocą NeroCDSpeeda.
Tutaj jest cała obecna oferta Verbatmima: http://pl.verbatim-europe.com/produc...2=1&menu3=CD-R

Kasprzak 30.07.2003 15:45

Cytat:

krzpac napisa***322;(a)

Zielone sektory to sektory "bez bledow" w progsie dolaczonym do Nero NeroCDSpeed. Skanuje on powierzchnie plyt i pokazuje czy dane sa super, nieczytelne albo uszkodzone. No i zawsze na verbach mam zielone anie jednej zoltej a wogole czerwonej nie ma co myslec.
Co do Verbow w MediaMarkt. Nie to są plytki w szpuli!

-Sid-The-Rat=> 30.07.2003 18:39

plyty od TY - Fuij 48x - nei wiem czy sa ogolnie dostepne w polsce
Nashua 24x (lub 48x) - to samo zastrzezenie

z dostepnych - tdk metallic (od riteka) i tdk d-view 48x (niby tdk corp - a tak dobrych plyt dawno nie widzialem - thx Pali), verbatim pastel - te ostatnie to BYLA pierwsza liga - jak jest teraz nie wiem - mam tez ponure przekonanie ze 'nie znowu sie pojawily' tylko 'ktos wygrzebal resztki' - jak sie pojawia znowu na dobre to przetestuje

polka lekko gorno-srednia - dysany (nie arlekin), kazde inne verbatimy, kazde tdk - dobre partie esperanz i co dziwne - akkosy!

memorexy, datexy i reszta to plyty ktore mozna nagrywac

hity nalezy omijac

mallow 30.07.2003 19:02

PLATINUM MULTISPEED
VERBATIM CRYSTAL & PASTELE

zuku32 30.07.2003 19:18

A ja mam pytanie o plytki o niebieskich spodach, szukam takich ale zeby byly dobre. Pytam bo mam nagrywarke Yamaha F1E i na niebieskich jak zostanie troche miejsca mozna wypalic fajny tatuaz...

grzeniu 30.07.2003 20:14

Cytat:

zuku32 napisał(a):
A ja mam pytanie o plytki o niebieskich spodach, szukam takich ale zeby byly dobre. Pytam bo mam nagrywarke Yamaha F1E i na niebieskich jak zostanie troche miejsca mozna wypalic fajny tatuaz...
A przeczytales to co napisalem wyzej Krzpacowi i inni zreszta tez?

krzpac 30.07.2003 23:15

Cytat:

zuku32 napisał(a):
zawsze mozesz tu wejsc i posprawdzac :)

http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php3

memorando 31.07.2003 15:50

tdk metallic za te się dam zabić są rewelacyjne dla mnie

Xsystoff 31.07.2003 22:59

ja mam Memorexy Colour CD - spod i wierzch niebieski. Jeszcze miech temu byly po 2.20 za sztuke teraz nie wiem jak stoja z cena. Nagralem na tych Memorexach (srebrnych, czerwonych i niebieskich) kilka plyt audio i chodza super. Czemu niby niebieski barwnik ma sie nie nadawac do audio ???

krzpac 01.08.2003 01:16

Cytat:

Xsystoff napisał(a):
Czemu niby niebieski barwnik ma sie nie nadawac do audio ???

nie chodzi o to ze się nie nadaje na audio tylko ze niebieski barwnik źle się sprawdza przy duzych prędkosciach...

PS.
nie wiem dlaczego...

legolas 03.08.2003 01:09

Verbatim Super AZO są git. Nie są niebieskie, ale błękitne i można je również tatuować.

Monter 03.08.2003 12:24

Kurcze, postęp techniczny zaczyna mnie już wkurzać... No może nie postęp, ale idąca za nim destrukcja. Pamiętam czasy, gdy Verbatim MetalAzo (te granatowe) były (i dla mnie są nadal) najlepszymi płytami, do dziś mam na nich dane nagrane ładny kawał czasu temu i działają, a inne nowsze dawno musiałem wyrzucić...
Może się czepiam, ale dawniej nikomu nie przyszłoby do głowy sprawdzać poprawności nagrania CDR jakimś programem, po prostu BYŁY DOBRZE NAGRANE i basta. Teraz mając nawet super sprzęt i kupując super nośnik nie ma się tej pewności - i to jest do dupy moim zdaniem w tym całym postępie technologicznym. Cenię postęp ale nie kosztem jakości. No cóż ...

-Sid-The-Rat=> 03.08.2003 12:34

z tymi granatowymi to jest tak ze:
a) plyty zielone doprowadzono do takiej jakosci ze produkcja drozszych a nie lepszych granatowych przestala sie oplacac
b) nowe nagrywarki nagrywajac je WOLNO (4x) nagrywaja je fatalnie - odczyt z wsesa budzi przerazenie (metal azo 24x - te takie blyszczace - mialem 3 na tzw. wazne lyty - i jak sie rozczarowalem jak przelecialem je wsesem...)
c) uwaga o wolnym nagrywaniu plyt tyczy sie tez zielonych - te plyty sa przystosowane do szybkiego palenia - i mozna je przepalic - prawdopodobnie dlatgo nowe nagrywarki maja predkosci ponizej 4x wylaczone (a te ktore nie maja - to jednak najwyzsza polka i ma pewnie zabezpieczenia)

ps. kupujac super nosnik ma sie pewnosc - zadna plyta od TY mi nie padla... ZADNA (mowimy o dobrze skonfigurowanym sprzecie - bo plyta nawet najlepsza moze pasc od braku aspi - ale to dzialo sie i wczesniej)

pawelblu 03.08.2003 14:14

Cytat:

Monter napisa***322;(a)
Może się czepiam, ale dawniej nikomu nie przyszłoby do głowy sprawdzać poprawności nagrania CDR jakimś programem, po prostu BYŁY DOBRZE NAGRANE i basta. Teraz mając nawet super sprzęt i kupując super nośnik nie ma się tej pewności - i to jest do dupy moim zdaniem w tym całym postępie technologicznym. Cenię postęp ale nie kosztem jakości. No cóż ...
Moze sie czeczam ale kiedys za zlotowke (1 PLN) to mozna bylo kupic pudelko case na plyte (bo slimow wtedy nie bylo) a zeby miec do tego jeszcze plyte to trzeba bylo wydac 10 razy wiecej (10 PLN) :) - a jakosc nagranej plyty byla podobna, tylko trzeba bylo na wypalenie czekac pol godziny ... mi sie postep podoba :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:49.