![]() |
Soft do usuwania wokalu z utworow?
Jak w temacie, istnieje cosik takiego?
Probowalem GoldWave [thx for Y@nkee] i programikiem z nero, lecz zaden z nich nie ma takiej opcji... prosze o pomoc.. z gory thx! pozdro ;) |
Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?
Cytat:
|
A co? Muze na wieczor karaoke przygotowujesz? :chytry: ||
|
Re: Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?
Cytat:
|
Chyba już było gdzieś na forum o tym. Ale efekty jakie są uzyskiwane przez te programy albo pluginy do winampa są marne
|
tez szukam takiego info. Jak znajdziecie to wyslijcie!
|
Cytat:
Dobrze, gdyby była jakaś aplikacja, usuwająca całkowicie wokal bez wpływu na melodię. |
A jednak Y@nkee mi pomogl, Y@nkee is guru... :)...
GoldWave potrafi chyba wszystko z dzwiekiem robic.. polecam! pozdro ;) |
Cytat:
@Smartek - napisz co i jak ustawiłeś w goldzie i jak efekty i wjakiej wersji golda to robiłeś? |
Cytat:
Nie ma mozliwosci na "czysto" wyciac glosu. Przeciez w mp3 czy jakim innym zroodle (audio cd) nie ma czegos takiego ze na jednym kanale voice a na drugim musik :P |
Kowalik, wkoncu musze to napisac :D
Te pamperki tanczace sa SUPER :jupi: :spoko: :3msie: :piwo: jak tak sobie slucham techniawki (a szczegolnie Interphace - Dr Feelgood 2003 [Club Mix]) to zajefajnie to wyglada ;p chyba sie naucze tego kroku :D BTW, lipek16: Effects -> Stereo -> Reduce vocal..., na dole masz Presety, polecam Default no chyba ze sam sobie umisz poustawiac ;) |
Cytat:
thx... :jupi: :jupi: :jupi: tylko nie wiem i mam obawy jak to sie u was laduje, w koncu to pre kilo. ;) |
Cytat:
A jakby ktos potrzebowal slodzika do GoldWave'a 5.04, to moge podeslac na PW. |
Cytat:
Musze sobie sprawic jakis programik wreszcie do obróbki ;) |
ja bym bardzo prosil o zamieszczenie parusekundowych probek - przed i po usunieciu wokalu - dawno temu probowalem (bardzo mocno probowalem) ale mi nie wyszlo - wiec jesli moglbym prosic (albo na mail - sidtherat@cdrinfo.pl)
|
Re: Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?
Cytat:
teoretycznie jest taka opcja- ale wokal zostaje - no moze ciut cichszy i do podpiewywania sie nie nadaje |
Cytat:
Tego własnie mi było trzeba. zamieście koniecznie te próbki. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Program: GoldWave 5.04 Efekt: Reduce Vocals... (Preset: Deafault) Nutka: Laura Pausini - Surrender, fragment 30sek.-owy Przed... |
Ilość załączników: 1
Po...
|
ciekawie to wyszlo - choc zauwazyc nalezy ze akurat z takiej muzy wycina sie wokal w miare latwo - niemniej - jest niezle :)
jesli mzoesz to sprawdz co ten program umie zrobic z metalem czy inna muzyka oparta na 'scianie dzwieku' a nie wokalu... ps. obezyj histogram tego nagrania - czy widac w tym usunietym 'dziure' w okolicach 1khz? |
w niektorych utworach nic sie nie zmienia, lecz dzwiek jest bardziej przytlumiony :/
pozdro ;) |
Czego sie spodziewaliscie, koledzy? Nie ma sznas, przynajmniej w domowych warunkach pozbyc sie wokalu z odpowiednio spreparowanej probki (bo pomijam ze 70 % MP3 jest zdownmixowane, cyzli ma wymieszany kanal lewy z prawym, a na oryginalnym CD czesto na lewym kanale jest bit+song a na prawym wokal [na tej zasadzie dziala funkcja karaoke w np. wiezach sony]). Nie ma tez spodziewac sie cudow po funkcjach, ktore "magicznie" usuwaja wokal w programach muzycznych. Faktem jest ze glos ludzki zawarty jest w pewnych przedzialach czestotliwosci (o ile pamietam 2-20 khz, ale moge sie mylic), to po pierwsze raz na 100 lat rodzi sie czlowiek wybitny obdarzony talentem i glosem wykraczajacym ponad przecietna (sprobojcie sztywnymi metodami obcinania pasma usunac wokal Stinga - :-(), a po drugie w 90% przypadkow w przedziale czestotliwosci ludzkiego glosu znajduje sie rowniez spora czesc podkladu muzycznego, ktory przez obciecie niektorych tonow traci wiele ze swojej tzw. przestrzennosci. Dosyc dlugo zajmuje sie muzyka i z doswiadzczenia wiem, ze nei ma innej metody an uzyskanei czystego podkladu jak poszukanie w sieciach P2P wykradzionych z wytworni lytowych instrumentali, czego i Wam zycze :-)
|
nie wiem jak powaznie sie nia zajmujesz - zwlaszcza ze z tego co pamietam jestes szerokospodniowcem czyli sluchasz dosc okreslonej muzy (za generalizacje przepraszam) - ale tak - wokal ludzki to od ~80 do 3khz - reszta to BARDZO wysokie harmoniczne ktore maja amplitudy pomijalnie male (choc czlowiek lubuje sie w wylapywaniu takich drobiazgow)
calkowiete wyciecie wokalu jest niemozliwe - jednak sa pewne cechy ludzkiego glosu ktore mozna wylapac z morza innych dzwiekow i sprobowac cos obciac - tak dzialaja wlasnie filtry - w equalizerze w winampie wytnijcie pasmo ~1khz - wokal prawie zamilknie... filtry robia to troche subtelniej - ale echo (czyli basy plus wysokie) pozostanie probowalem kiedys BARDZO wyciac glos - jzu nie spiew - tylko zwykly glos - mialem taka potrzebe - bawilem sie dluuugo, bardzo dlugo, niemalze recznie modyfikujac sinusoide guzik wyszedl - wokal byl cichszy - ale niestety byl slyszalny i zrozumialy jest to problem tej samej klasy co zamiana wav => mid, tego tez dluuuuugo komputer nie bedzie umial zrobic (a jesli ktos zaraz krzyknie ze prosze bardzo sa takei programy do robienia dzwonkow w telefonach to ja sie tylko zlosliwie usmiechne i dam do przetestowania ich mozliwosci dowolny metalowy kawalek...) ps. czesc 'wokalu' Stinga (jak i wielu innych piosenkarzy) to sztucznie dodany poglos - robi tak m.in. Iron Maiden (bruce dickinson), judas priest, ozzy i wielu innych - zwlaszcza panienki-spiewaczki |
Cytat:
|
witam was ;d
mam do was romans . . mianowicie - potrzebuję kogoś kto ma , czas i chęci, a co najważniejsze potrafi usunąć z piosenki wokal , moze byc wyciszony. . proszę o kontakt gg:6128919 ;) :banan2: |
***321;adne wykopalisko, sp***243;jrz na dat***281;. Za***322;o***380;enie nowego tematu by si***281; bardziej op***322;aca***322;o.
Pobaw si***281; troch***281; w obr***243;bke samemu. CoolEdit i cz***281;***347;***263; wywalisz...choc nigdy nie wywalisz do konca zeby uzyskac wersje bez wokalu. co to sa za ludzie...Ci ludzie zyja z tego postu ? Y@nkee_PL, -Sid-The-Rat=>, lipek16, bgn... stare czasy! |
Ale archeologia ;-). To nawet ja juz szerokich spodni nie nosze - zamienilem na BDU ^_^!
|
Ale chyba bylo warto, bo sam sprobuje ||
Ostatnio pierwszy raz na wyjezdzie sprobowalem i tak mi sie spodobalo ze co druga piosenka byla moja (ew. grupowo :) ) Ale teraz patrze na ten wynik jankesa to jednak tak srednio... A moze sa gdzies zrobione jakies prawie profesjonalne wersje? Ew. Sa jakies oficjalne wydania? Zupelnie sie nie orientuje w temacie ... |
Cytat:
|
A jakby za***322;o***380;y***322; nowy temat o takim samym problemie, to te***380; by***347;cie marudzili :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12. |