Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Soft do usuwania wokalu z utworow? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/soft-usuwania-wokalu-utworow-24190/)

Smartek 05.08.2003 19:43

Soft do usuwania wokalu z utworow?

Jak w temacie, istnieje cosik takiego?
Probowalem GoldWave [thx for Y@nkee] i programikiem z nero, lecz zaden z nich nie ma takiej opcji...
prosze o pomoc..
z gory thx!
pozdro ;)

tomall0 05.08.2003 19:48

Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
Jak w temacie, istnieje cosik takiego?
Probowalem GoldWave [thx for Y@nkee] i programikiem z nero, lecz zaden z nich nie ma takiej opcji...
prosze o pomoc..
z gory thx!
pozdro ;)

A próbowałeś Cool Edit?

Gorzala 05.08.2003 19:49

A co? Muze na wieczor karaoke przygotowujesz? :chytry: ||

mqy 05.08.2003 20:37

Re: Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?

Cytat:

tomall0 napisa***322;(a)
A próbowałeś Cool Edit?
tak tym sproboj Cool Edit 2 Pro + slodzik.......:spoko:

lipek16 05.08.2003 20:54

Chyba już było gdzieś na forum o tym. Ale efekty jakie są uzyskiwane przez te programy albo pluginy do winampa są marne

Kasprzak 05.08.2003 21:12

tez szukam takiego info. Jak znajdziecie to wyslijcie!

DreamCrusher 05.08.2003 21:25

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Chyba już było gdzieś na forum o tym. Ale efekty jakie są uzyskiwane przez te programy albo pluginy do winampa są marne
Dokładnie - zarówno GoldWave jak i CoolEdit tylko wokal ściszają/deformują, lub robią rózne dziwne rzeczy z dźwiękiem ale i tak wokal nadal słychać.
Dobrze, gdyby była jakaś aplikacja, usuwająca całkowicie wokal bez wpływu na melodię.

Smartek 05.08.2003 21:33

A jednak Y@nkee mi pomogl, Y@nkee is guru... :)...
GoldWave potrafi chyba wszystko z dzwiekiem robic.. polecam!
pozdro ;)

lipek16 05.08.2003 21:37

Cytat:

zuk4u napisał(a):
Dobrze, gdyby była jakaś aplikacja, usuwająca całkowicie wokal bez wpływu na melodię. [/B]
To chyba jest niemożliwe.
@Smartek - napisz co i jak ustawiłeś w goldzie i jak efekty i wjakiej wersji golda to robiłeś?

-=KoWaLiK=- 05.08.2003 21:42

Cytat:

zuk4u napisa***322;(a)
ściszają/deformują, lub robią rózne dziwne rzeczy z dźwiękiem
A ty co bys chcial aby robil ? W jaki inny sposob ma "wyciac" ??
Nie ma mozliwosci na "czysto" wyciac glosu. Przeciez w mp3 czy jakim innym zroodle (audio cd) nie ma czegos takiego ze na jednym kanale voice a na drugim musik :P

Y@nkee_PL 05.08.2003 21:51

Kowalik, wkoncu musze to napisac :D

Te pamperki tanczace sa SUPER :jupi: :spoko: :3msie: :piwo:
jak tak sobie slucham techniawki (a szczegolnie Interphace - Dr Feelgood 2003 [Club Mix]) to zajefajnie to wyglada ;p
chyba sie naucze tego kroku :D

BTW, lipek16: Effects -> Stereo -> Reduce vocal..., na dole masz Presety, polecam Default no chyba ze sam sobie umisz poustawiac ;)

-=KoWaLiK=- 05.08.2003 21:56

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
:jupi: :spoko: :3msie: :piwo:

thx... :jupi: :jupi: :jupi:

tylko nie wiem i mam obawy jak to sie u was laduje, w koncu to pre kilo. ;)

DreamCrusher 05.08.2003 22:03

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Przeciez w mp3 czy jakim innym zroodle (audio cd) nie ma czegos takiego ze na jednym kanale voice a na drugim musik :P
Heh, to juz wiem od jakiegos czasu ;) dlatego wlasnie szkoda, ze nie ma takiego programu (no bo jak to zrobic?)
A jakby ktos potrzebowal slodzika do GoldWave'a 5.04, to moge podeslac na PW.

CIAPEK 05.08.2003 23:00

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
thx... :jupi: :jupi: :jupi:

tylko nie wiem i mam obawy jak to sie u was laduje, w koncu to pre kilo. ;)

No w Operze 7 to wygląda strasznie, zreszta inne gify i mordki też się lagują, ale taka już ta wada Opery, ponoc maja to poprawic.

Musze sobie sprawic jakis programik wreszcie do obróbki ;)

-Sid-The-Rat=> 06.08.2003 02:26

ja bym bardzo prosil o zamieszczenie parusekundowych probek - przed i po usunieciu wokalu - dawno temu probowalem (bardzo mocno probowalem) ale mi nie wyszlo - wiec jesli moglbym prosic (albo na mail - sidtherat@cdrinfo.pl)

bgn 06.08.2003 09:53

Re: Re: Soft do usuwania wokalu z utworow?

Cytat:

tomall0 napisa***322;(a)
A próbowałeś Cool Edit?
teoretycznie jest taka opcja- ale wokal zostaje - no moze ciut cichszy i do podpiewywania sie nie nadaje

lipek16 06.08.2003 12:04

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisał(a):
ja bym bardzo prosil o zamieszczenie parusekundowych probek - przed i po usunieciu wokalu - dawno temu probowalem (bardzo mocno probowalem) ale mi nie wyszlo - wiec jesli moglbym prosic (albo na mail - sidtherat@cdrinfo.pl)

Tego własnie mi było trzeba. zamieście koniecznie te próbki.

Y@nkee_PL 06.08.2003 13:00

Ilość załączników: 1
Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Tego własnie mi było trzeba. zamieście koniecznie te próbki.
sie robi ;)

Program: GoldWave 5.04
Efekt: Reduce Vocals... (Preset: Deafault)
Nutka: Laura Pausini - Surrender, fragment 30sek.-owy

Przed...

Y@nkee_PL 06.08.2003 13:02

Ilość załączników: 1
Po...

-Sid-The-Rat=> 06.08.2003 15:58

ciekawie to wyszlo - choc zauwazyc nalezy ze akurat z takiej muzy wycina sie wokal w miare latwo - niemniej - jest niezle :)

jesli mzoesz to sprawdz co ten program umie zrobic z metalem czy inna muzyka oparta na 'scianie dzwieku' a nie wokalu...

ps. obezyj histogram tego nagrania - czy widac w tym usunietym 'dziure' w okolicach 1khz?

Smartek 06.08.2003 17:11

w niektorych utworach nic sie nie zmienia, lecz dzwiek jest bardziej przytlumiony :/
pozdro ;)

M@X 06.08.2003 21:57

Czego sie spodziewaliscie, koledzy? Nie ma sznas, przynajmniej w domowych warunkach pozbyc sie wokalu z odpowiednio spreparowanej probki (bo pomijam ze 70 % MP3 jest zdownmixowane, cyzli ma wymieszany kanal lewy z prawym, a na oryginalnym CD czesto na lewym kanale jest bit+song a na prawym wokal [na tej zasadzie dziala funkcja karaoke w np. wiezach sony]). Nie ma tez spodziewac sie cudow po funkcjach, ktore "magicznie" usuwaja wokal w programach muzycznych. Faktem jest ze glos ludzki zawarty jest w pewnych przedzialach czestotliwosci (o ile pamietam 2-20 khz, ale moge sie mylic), to po pierwsze raz na 100 lat rodzi sie czlowiek wybitny obdarzony talentem i glosem wykraczajacym ponad przecietna (sprobojcie sztywnymi metodami obcinania pasma usunac wokal Stinga - :-(), a po drugie w 90% przypadkow w przedziale czestotliwosci ludzkiego glosu znajduje sie rowniez spora czesc podkladu muzycznego, ktory przez obciecie niektorych tonow traci wiele ze swojej tzw. przestrzennosci. Dosyc dlugo zajmuje sie muzyka i z doswiadzczenia wiem, ze nei ma innej metody an uzyskanei czystego podkladu jak poszukanie w sieciach P2P wykradzionych z wytworni lytowych instrumentali, czego i Wam zycze :-)

-Sid-The-Rat=> 07.08.2003 00:39

nie wiem jak powaznie sie nia zajmujesz - zwlaszcza ze z tego co pamietam jestes szerokospodniowcem czyli sluchasz dosc okreslonej muzy (za generalizacje przepraszam) - ale tak - wokal ludzki to od ~80 do 3khz - reszta to BARDZO wysokie harmoniczne ktore maja amplitudy pomijalnie male (choc czlowiek lubuje sie w wylapywaniu takich drobiazgow)
calkowiete wyciecie wokalu jest niemozliwe - jednak sa pewne cechy ludzkiego glosu ktore mozna wylapac z morza innych dzwiekow i sprobowac cos obciac - tak dzialaja wlasnie filtry - w equalizerze w winampie wytnijcie pasmo ~1khz - wokal prawie zamilknie... filtry robia to troche subtelniej - ale echo (czyli basy plus wysokie) pozostanie

probowalem kiedys BARDZO wyciac glos - jzu nie spiew - tylko zwykly glos - mialem taka potrzebe - bawilem sie dluuugo, bardzo dlugo, niemalze recznie modyfikujac sinusoide

guzik wyszedl - wokal byl cichszy - ale niestety byl slyszalny i zrozumialy

jest to problem tej samej klasy co zamiana wav => mid, tego tez dluuuuugo komputer nie bedzie umial zrobic (a jesli ktos zaraz krzyknie ze prosze bardzo sa takei programy do robienia dzwonkow w telefonach to ja sie tylko zlosliwie usmiechne i dam do przetestowania ich mozliwosci dowolny metalowy kawalek...)

ps. czesc 'wokalu' Stinga (jak i wielu innych piosenkarzy) to sztucznie dodany poglos - robi tak m.in. Iron Maiden (bruce dickinson), judas priest, ozzy i wielu innych - zwlaszcza panienki-spiewaczki

M@X 07.08.2003 11:07

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisał(a):
nie wiem jak powaznie sie nia zajmujesz - zwlaszcza ze z tego co pamietam jestes szerokospodniowcem czyli sluchasz dosc okreslonej muzy (za generalizacje przepraszam)
Nic nie szkodzi, zrozumiale ze po pewnych topicowych ekscesach masz prawo tak myslec ;-P. Jestem otwarty muzycznie, slucham ostatnio duzo Jazzu, Barry'ego White'a i troche alternatywy. Zetkeniecie sie z tematem usuwania wokalu nastapilo poprzez... sampling! Nie napisalem, ze muzyka zajmuje sie profesjonalnie, tylko ze dlugo. Nagrywamy z kumplami nielegale i puszczamy w miasto i przez sampling poszczegolnych probek muzycznych wiem jak trudno jest osiagnac zamierzony efekt. Co do Stinga to pewnie masz racje (slucham Go od niedawna) i dziek iza poprawienie mnie co do czestotliwosci ludzkeigo glosu - oczywiscie masz racje...

aniii0leqqq 08.02.2008 22:51

witam was ;d

mam do was romans . . mianowicie - potrzebuję kogoś kto ma , czas i chęci, a co najważniejsze potrafi usunąć z piosenki wokal , moze byc wyciszony. .

proszę o kontakt gg:6128919 ;) :banan2:

Kasprzak 08.02.2008 23:02

***321;adne wykopalisko, sp***243;jrz na dat***281;. Za***322;o***380;enie nowego tematu by si***281; bardziej op***322;aca***322;o.
Pobaw si***281; troch***281; w obr***243;bke samemu. CoolEdit i cz***281;***347;***263; wywalisz...choc nigdy nie wywalisz do konca zeby uzyskac wersje bez wokalu.

co to sa za ludzie...Ci ludzie zyja z tego postu ?
Y@nkee_PL, -Sid-The-Rat=>, lipek16, bgn... stare czasy!

M@X 09.02.2008 01:14

Ale archeologia ;-). To nawet ja juz szerokich spodni nie nosze - zamienilem na BDU ^_^!

pawelblu 09.02.2008 02:23

Ale chyba bylo warto, bo sam sprobuje ||

Ostatnio pierwszy raz na wyjezdzie sprobowalem i tak mi sie spodobalo ze co druga piosenka byla moja (ew. grupowo :) )

Ale teraz patrze na ten wynik jankesa to jednak tak srednio... A moze sa gdzies zrobione jakies prawie profesjonalne wersje? Ew. Sa jakies oficjalne wydania? Zupelnie sie nie orientuje w temacie ...

Smartek 09.02.2008 09:47

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 894827)
Ale archeologia ;-). To nawet ja juz szerokich spodni nie nosze - zamienilem na BDU ^_^!

Wow, Max, jaki Ty młody byłeś :-).

Grześiu748 09.02.2008 12:33

A jakby za***322;o***380;y***322; nowy temat o takim samym problemie, to te***380; by***347;cie marudzili :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12.