Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co sadzicie o nagrywarkach LG (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-sadzicie-o-nagrywarkach-lg-2476/)

Flix 20.03.2001 18:42

Co sadzicie o nagrywarkach LG

Chodzi mi dokladnie o model LG 8120B bo slyszalem, ze kiedys LG byly bardzo dobre ale obecnie to wielki chlam. Kupil ktos z was ostatnio nagrywarke LG?

-Fox- 20.03.2001 23:18

Jaki chlam???, ja ma mnagrywarke LG 8080B i jest rewelacyjna, nagrywa wszystko co mi potrzeba i wedlug mnie firma LG jest bardzo dobra, mam jeszcze DVD LG 8120 i Video tez LG :)

eldzi 21.03.2001 12:53

Cytat:

-Fox- (20-03-2001 23:18):
Jaki chlam???, ja ma mnagrywarke LG 8080B i jest rewelacyjna, nagrywa wszystko co mi potrzeba i wedlug mnie firma LG jest bardzo dobra, mam jeszcze DVD LG 8120 i Video tez LG :)
a ja mam odkurzacz LG i tydzien temu sie zdupil :).

wojtas 21.03.2001 23:55

Cytat:

-Fox- (20-03-2001 23:18):
Wiekszego shita nie widzialem.
(...) co mi potrzeba (...). Chyba tylko mp3 i filmy, bo z reszta to lepiej radza sobie nagrywarki x1 lub x2.
Nadaja sie one doskonale jako podkladki pod telewizor, ewentualnie kanape...

Lopezzo 22.03.2001 12:02

Mam LG 12x8x32 i nie ma z nia zadnych problemów. Obsługa DAO , 90min płyt .Duzy plus to cena , drugi to gwarancja ( 99% wymiana na nowy z nową gwarancją )

Gwozdz 09.04.2001 18:57

Cytat:

Lopezzo (22-03-2001 12:02):
Mam LG 12x8x32 i nie ma z nia zadnych problemów. Obsługa DAO , 90min płyt .Duzy plus to cena , drugi to gwarancja ( 99% wymiana na nowy z nową gwarancją )
W pelni sie zgadzam, mam ja od 7 m-cy i jak do tej pory jestem calkowicie zadowolony, przez ten czas wywalila mi tylko 1 plyte, i to permanentnie z mojej winy. Co do gwarancji to takze potwierdzam, jakis miesiac temu aktualizowalem bios i nagryware szlag trafil - zanioslem do serwisu i w ciagu 3 (trzech!!) dni wymienili na nowa. Olbrzymi plus za serwis i cene, jesli masz ograniczone fundusze to IMO
calkiem niezly wybor.

NOSOo 10.04.2001 00:17

ja mam Lg o rok starsza od wegla tzn 8042 i nagrywa jak nowa nie ywywala plyt i wogole jest cool POLECAM!!!

Marcell 10.04.2001 00:40

miałem nagrywarke LG 4x2x24x, przez półtora roku chodziła mistrzowsko. Ale ostatnio padła (po gwarancji #$%#$%) i w serwisie powiedzieli ze koszt naprawy przekracza jej wartość , chyba padł silnik, ale tego dowiedziałem sie juz na giełdzie jak ją opychałem za grosze (sic!).W sumie nagrałem około 400 cd. Dodam jeszcze ze miałem cd-roma lg 40x i monitor gold stara (ex LG) i wszystko sie ****ało na amen. Monitor to chyba z tydzien po gwarancji (sic!). Dałem tej firmie 3 szanse i wszystko sie spier....... Na giełdzie kompowej mówia ze nagrywarki "mało renomowane" firm typu lg, samsung,mitsumi szybko padają w prrzeciwienstwie do szefoskiego plextora czy yamahy

obar1 10.04.2001 00:41

właśnie mam okazję testować 12 x
wcześniej miałem okazję testować 8x (brak RAW'u) jedno co powiem to duży postęp
przy ide z 2 MB urosło do 8MB i cholernie dobrze overburnuje
2 mb to za mało natomiast 8 to już całkiem nieźle jednak przydałby się burnproof lub coś podobnego
ale i tak wyciągnęli wnioski
co do trwałości to mam pewne wątpliwoście moze dlatego że długo tych nagrywarek nie trzymam
co do łamania płytek to tak jak w tabeli (czyli nijak)
12 x chyba nie daje rady safediscowi v2
nie wspominając o 8ce

gAzZzZoR 10.04.2001 00:47

sa niezle, ale duzo osob sie skarzy.

najlepsze sa Teaci i plexy

Konlin 10.04.2001 14:41

Ja kupilem dokladnie ten sam model jakis miesiac temu. Jak do tej pory zadnych problemow, spalilem jedna plytke ale tylko dlatego, ze nie mam wylaczonego autoodtwarzania i do cedeka wlozylem porysowana plytkie i przy czytaniu indeksu system po prostu zamarl. Jak na razie polecam, nie wiem tylko jak jest z trwaloscia.
Pozdrawiam

gAzZzZoR 10.04.2001 19:12

Lepiej kup Teaca W512 - jest pewniejszy lepszy i w ogóle dobry.

Ma wszystko co trzeba.

TMERLIN 11.04.2001 11:44

Ja ostatnio kupilem 8080B i jestem zadowolony ( na razie ). OVERBURN jak mazenie - 725 na 700. Zwalilem dopiero 1 plyte a to dlatego ze robilem CDCOPY i CDROM byl na tej samej tasmie co nagrywara i ponadto mialem win98 juz troche zszargany.

pico 11.04.2001 12:26

Cytat:

Lopezzo (22-03-2001 12:02):
Na DRUGĄ nie na NOWĄ chciałeś powiedzieć.
Sprawa z gwarancją jest taka sama jak w przypadku HP.

Radu 26.04.2001 13:17

Czad sprzęt, może i Plextor jest lepszy ale ile kosztuje. A LG oferuje bezproblemowe nagrywanie płyt za niewielkie pieniądze.

martinez 26.04.2001 14:15

Macie niezłe poczucie humoru.

pozdrawiam

:D

D.J. hanek 26.04.2001 14:53

ja mam HP 9310i i nagraem juz ponad 4000 plyt, wszystko smiga jak trzeba, nie zamienie jej na nic innego, no moze na plextora...

martinez 26.04.2001 15:10

Cytat:

Flix (20-03-2001 18:42):
Chodzi mi dokladnie o model LG 8120B bo slyszalem, ze kiedys LG byly bardzo dobre ale obecnie to wielki chlam. Kupil ktos z was ostatnio nagrywarke LG?
Ale teraz potraktujmy temat poważnie.
Co przemawia za kupnem LG ? Oczywiście cena. Z cene Teac 58E można kupić 12-sto krotny napęd LG. I to na dodatek z Dao-Raw !
Tylko że jak dobrze się rozejrzeć, to można zobaczyć że dużo ludzi narzeka na ten sprzęt. Oczywiście trafiają się "szczęśliwcy" którzy nie mają żadnych problemów i zażarcie walczą o swoją rację.
Jakiś czas temu posiadałem dvd LG x4 i muszę powiedzieć że sprawował mi się znakomicie. Niestety byłem jednym z nielicznych (no może trochę przesadziłem), gdyż pracowałem przy serwisie w hurcie i widziałem ile tego sprzętu wraca. I to widziałem nie wszystko - ponieważ LG posiada własną kartę gwarancyjną i nie wszystko przechodziło przez ręce moich kolegów...
Ale gdybym tego wszystkiego nie widział i ktoś mnie wtedy zapytał o LG to powiedziałbym : tak, mam i jestem bardzo zadowolony.
A sprzedałem bo napęd nie czytał subkanałów.
Co do serwisu LG - można pogratulować jeżeli wymieniają sprzęt po dwóch dniach (oczywiście nie na nowy). W Szczecinie ten serwis tak sprawnie nie działał. Tak naprawdę to był jeden z najgorszych serwisów z jakim miałem do czynienia. To jest następny minus.
Co można dodać? Jeżeli ktoś ma mało pieniążków i chce sobie kupić nagrywarkę LG jest doskonałym wyborem. Bo to właśnie do takich klientów chciało trafić LG. I udało im się - jest jedną z najchętniej kupowanych nagrywarek na rynku.
Osobiście nie kupiłbym LG. Wybrałbym Teaca, Plextora lub Ricoha.
Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie...

pozdrawiam wszystkich LGkowców.

ZORRO 26.04.2001 17:01

Ja mam 12x i wszystko smiga i safedisk v2 tez daje rade. Co do jakosci? Wszyscy w swych postach (TECOWCY) pisza ze to shit i tak dalej, ze ludzie sie skarza. Jakos na tym forum nie widzialaem postu o tym ze komus gwarancji nie uznali, ze sie spieprzyla po kilku miesiacach, natomiast o TEACU juz troch bylo ze psuje plyty, ze nie chce czytac itd. Pare metrow nizej (chyba) jest post goscia ktory pracuje w serwisie komputerowym i tam wyjasnia które (z doswiadczenia a nie z teori i nie ze kolega kolegi jego dziewczyny mial LG i mu padla) nagrywarki czesciej padaja i trafiaja do serwisu. A poza tym no to cena. Jak Teac i LG o tych samych parametrach beda kosztowac tyle samo to mozemy sie pospierac.

Sorry za tasiemca
Pozdrawiam

obar1 27.04.2001 11:55

spoko i tak tego nikt nie przeczyta :)

bez obrazy

martinez 27.04.2001 14:03

Cytat:

ZORRO (26-04-2001 17:01):
Ja mam 12x i wszystko smiga i safedisk v2 tez daje rade. Co do jakosci? Wszyscy w swych postach (TECOWCY) pisza ze to shit i tak dalej, ze ludzie sie skarza. Jakos na tym forum nie widzialaem postu o tym ze komus gwarancji nie uznali, ze sie spieprzyla po kilku miesiacach, natomiast o TEACU juz troch bylo ze psuje plyty, ze nie chce czytac itd. Pare metrow nizej (chyba) jest post goscia ktory pracuje w serwisie komputerowym i tam wyjasnia które (z doswiadczenia a nie z teori i nie ze kolega kolegi jego dziewczyny mial LG i mu padla) nagrywarki czesciej padaja i trafiaja do serwisu. A poza tym no to cena. Jak Teac i LG o tych samych parametrach beda kosztowac tyle samo to mozemy sie pospierac.

Sorry za tasiemca
Pozdrawiam
Mam parę uwag co do twojego tasiemca :
"...Wszyscy w swych postach (TECOWCY) pisza ze to shit..." - to nie piszą tylko Teacowcy. To piszą użytkownicy INNYCH napędów.

"...Jakos na tym forum nie widzialaem..." - sprawdź na grupie dyskusyjnej - przecież tam "siedzisz" (chyba że pisał do mnie inny ZORRO)

"...Pare metrow nizej (chyba) jest post..." - parę metrów niżej to ja mam sąsiada co mieszka pode mną ;)

"...Jak Teac i LG o tych samych parametrach beda kosztowac tyle samo to mozemy sie pospierac...." - i tu się z tobą całkowicie zgadzam. Ale jak pisałem "parę metrów wyżej" ;) to właśnie cena decyduje o popularności tego napędu.
A Teac rzeczywiście ostatnio cosik jakby stracił.... Może to jakieś moje odczucia, ale dosyć dużo pojawiło się postów typu "Teac psuje płytki" itp. Jest ich prawie tyle co skarg na LG. Mówię tu też oczywiście o grupie dyskusyjnej cdrinfo.cdr.
ZORRO - strasznie emocjonalnie podchodzisz do tematu.
Dobrze że masz LG, i że ci się nie psuje. Moje gratulacje.

Uważam że są gorsze napędy od LG.

pozdrawiam wszystkich bez wyszczególnienia grup. :)

ZORRO 27.04.2001 19:24

Hi Martinez
No i o co chodzi. Emocionalnie czy nie to taka jest prawda. Staralem sie uzmyslowic facetowi zeby nie do konca ufal temu co tutaj niektorzy pisza. Ja sam niedawno kiedy tu zagladnalem pomyslalem ze zeczywiscie LG to musi byc kaszana a TEAC extra (ale sie do TEACA przywalilem :( ). Ale musisz przyznac ze praktycznie wokol TEACA sie tu wszystko kreci a poza tym wnerwia mnie to ze ludzie na pytane co kupic pisza: LG to kaszana kup TEACA bo ja go mam i jest fajny. Ale ani LG ani Plextora ani Yanahy ani wielu innych nigdy nie mial a twierdzi ze to shit. A moze zeczywiscie sie czepiam. :)
Odpowiedzi: nie wiem czy do Ciebie pisalem ale nie wykluczone ze tak,
"siedze" tez na grupie dyskusyjnej i tu na forum tez.
Narazie
POZDRAWIAM

Schizoid P. 30.04.2001 17:07

Pare miesiecy temu (styczen) kupowalem nagrywarke i wahalem sie czy nie wziasc LG (kosztowala 600 zl okolo). Jednak w serwisie (pracuje tam moj dobry kumpel) stwierdzili, ze jest to masowka, tak jak CDROMy - duzo sie sprzedaje, duzo tez wraca do naprawy. Ostatecznie kupilem RICOHa 8083A (nie jestem pewien numerkow, ale na pewno: 8,8,32x) i jestem zadowolony. Nie przeczytala na razie jednej plyty (czytał ją mój CDROM LGx24 - ale poza tym to on juz nic nie czyta:) i spaliłem 4 plyty - trzy na wlasne życzenie (testowałem co można w trakcie nagrywania) i raz z winy Nero - do teraz nie wiem co mu odbiło.
Skrótowo: LG jest tani, i to ciągnie za sobą jakość. Jak masz małe fundusze - kupuj, jak duze to poszukaj czegoś lepszego (plexa, ew. ze sredniej półki RICOH)
Niestety nie moge sie wypowiadac o trwalosci RICOHów, mój ma 5 m-cy i ok 400 płyt wypalonych. Jak na razie chodzi jak burza, ale pogadamy po 1000 płyt albo 2 latach działania...
Pozdrawka

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.