![]() |
Zabezpieczylem sobie komputer - pomóżcie!!!
Wlasnie
Zabezpieczylem komputer tak aby nikt nie mogl sie do niego wlamac, a teraz gdy mam firewall sprzetowy, zapomnialem już JAK SOBIE KOMPA ZABEZPIECZYŁEM :) Otóż zrobiłem tak, że za każdym razem gdy WinXP się włącza, konto Gościa (przez konto Gościa jest realizowany dostęp sieciowy do kompa) ma być ZABLOKOWANE. No i jest zablokowane :zeby: Pamiętam tylko że gdzieś GŁĘBOKO grzebałem :) jak na mnie to bardzo głęboko :blee: Pomóżcie :ysz: Aha, opis jak to zrobić wziąłem z jakiejś strony :wsciekly: :help: |
A cos wiecej mozesz powiedziec? Mam ci powiedziec w ktorych kluczach rejestru sie to ustawia?
|
to były usługi jakies czy cos, nie grzebalem w rejestrze tylko to bylo cos jak konsola zarzadzania, a uruchamialo sie ja jakims poleceniem w stylu msconfig (oczywiscie to nie to)
wlasnie: to byly jakies ZASADY |
moge niesmialo zapytac jaki byl cel tych zabiegow?
|
polecenie to pewnie gpedit.msc
|
Cytat:
|
Cytat:
Moze zasady zabezpieczen lokalnych w narzedziach administracyjnych (?) |
No więc tak klikasz prawym na mój komputer wybierasz zarządzaj, po lewej w oknie eksploratora wybierasz >>użytkownicy i grupy lokalne>>potem Użytkownicy i po prawej w oknie wyświetlają się konta z twojego kompa, a potem na gościa mycha dwa razy i robisz z nim co chcesz.
O to ci chodziło PS można terz wejść w ten sposób Start>>uruchom>>MMC>>ok>a potem wybierasz odpowiednie przystawki do konsoli zarządzania ale 1 sposób jest łatwiejszy i szybsz |
watpisz w moje umiejetnosci? :)
napisalem ze ustawilem ze za kazdym razem jak uruchomie kompa konto goscia jest ZABLOKOWANE, niewazne co z nim robilem przed restartem to jakas ZASADA zabezpieczen (tylko jaka :)) |
Hmm, zasada powiadasz. Juz szukam.
|
hmmm, ale tak czy owak to nie jest problem bez wyjścia. Problem jest na poziomie systemu operacyjnego, a nie wcześniej czyli np. nie w Biosie.
Jeśli ciężko z tym żyć to nie widze problemu aby sformatować dysk C: i na nowo wgrać system :) |
CIAPEK wiesz ile to roboty z sadzeniem od nowa programow ...
|
Cytat:
nie wiem stary!^_^ Ja spędzam średnio tak ok. całego popołudnia potem na configu, gdy wcześniej wgram nowy system. Wgrywam wtedy tylko podstawowe rzeczy, bez żadnych pierdół i czuje powiew świeżości. ;) Nie wiem ile nasz kolega Zbieg ma tych programów, może zostaje mu jeszcze jakiś dodatkowy config z tego tytułu, iż jest modem. Nie wiem, ale to nie jest przecież nic złego i żadna tragedia. Ja zawsze cieszę się jak jade na świeżo co wgranym systemie. Ale rozbawiłeś mnie do bólu. Nie wiem jak się sadzi te programy, a tym bardziej nowy system:D :3msie: |
ja jak biore sie za reinstalacje to mi to zajmuje minimum 2 dni ;)
sadzic = instalowac :D |
Cytat:
no czasem ta instalka sie przedluza zeby wszystko dopiac na ostatni guzik |
Cytat:
ehhhh, wiem dokladnie o czym mowicie :) |
Cytat:
Zreszta uwazam ze rady w stylu "nie dziala DMA - przeinstaluj system" zawsze sa nie na miejscu. |
Cytat:
Napisałem przecież, że może właśnie masz dużą ilość programów, które są ważne itp.? Co jest nie na miejscu? Nie porownuj tematu DMA do całego systemu bo co ma piernik do wiatraka? Odgryzasz się za to odświeżanie monitora czy może za to, że jestem z Torunia, a Bydgoszcz z Toruniem się nie lubi jak większość polaków wie. No Sory, ale to co napisałeś było nie na miejscu, a komputer to komputer. Ciekawe co by było jakbyś był zmuszony przeinstalować całkowicie system, a taka extremalna sytuacja może się zdarzyć. Nie wiem, ale chyba byś się załamał, że aż strach. Sorki, ale tak to odebrałem. Ale i tak Cie pozdrawiam bo to tylko komputer.:3msie: |
Problem ZAŻEGNANY! :)
Nie wiem co, jak ani gdzie, w każdym razie juz siec dziala bez zadnych kombinacji. (Poprzestawialem kilka zasad i nie wiem ktora zadzialala :zeby:) Dzieki za rady, moze komus sie to pozniej przyda :) W kazdym razie, jak widac, mozna zabezpieczyc komputer przed intruzami z sieci :D |
Cytat:
Tak ja to odebralem. Pozdrawiam |
Cytat:
A Tor-Bydg? Ja jestem w sumie neutralny. Ale stereotyp został niestety. Ale i tak Apator Adriana Toruń będzie miał Drużynowego Mistrza Polski na żużlu w tym sezonie, tylko jeszcze Częstochowa może nam przeszkodzić :P ;p hehe;) Jutrzenka coś nie w formie ostatnio ;) :3msie: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:57. |