![]() |
[Info!!!] Neostrada ... ostra jazda już od września!
Witam serdecznie! :P
Neostrada tanieje, i to znacznie ... oto dzisiejsza informacja prasowa TP oraz pozostałe wieści z konferencji prasowej Naszego monopolisty: ------------------------------------------------------------------------------------------------------ NEOSTRADA - W NOWEJ PROMOCJI DUŻO TANIEJ! Aktywacja za złotówkę oraz możliwość testowania usługi przez 30 dni - to propozycje dla Klientów, którzy we wrześniu i październiku skorzystają z promocji "Neostrada - testuj przez 30 dni". Od września Klienci mogą także płacić abonament tańszy o 50 zł, jeśli podpiszą umowę na 12 miesięcy. W promocji aktywacja usługi oraz abonament za pierwsze 30 dni korzystania z Neostrady wynoszą tylko 1,07 zł z VAT. W trakcie 30-dniowego testu można z usługi zrezygnować bez ponoszenia dodatkowych opłat. Opłata abonamentowa będzie uzależniona od opcji, którą wybierze Klient. Od 1 września 2003 można wybrać pomiędzy: ==> 149 zł z VAT przy umowie na 12 miesięcy ==> 199 zł z VAT przy umowie bezterminowej. Jeśli Klient zdecyduje się na Neostradę, zapłaci za zestaw instalacyjny 199 zł z VAT. Obniżenie abonamentu oraz 30-dniowy test to kolejne w tym roku zmiany zwiększające atrakcyjność usługi Neostrada. Od 9 czerwca TP oferuje nowy - łatwiejszy i szybszy - sposób instalacji. Klienci mogą zainstalować Neostradę samodzielnie, co znacznie skraca czas uruchomienia usługi (5 dni zamiast 14) i obniża koszty aktywacji (w promocji aktywacja wynosi tylko 1,07 zł z VAT). Z miesiąca na miesiąc systematycznie rośnie liczba Klientów TP korzystających z usług ADSL. Według szacunków Firmy do końca bieżącego roku dostęp do Internetu za pośrednictwem Neostrady posiadać będzie około 270 tysięcy Polaków. Neostradę zamówić można: ==> wypełniając bezpieczny formularz on-line, który znajduje się na stronie Neostrada.pl ==> dzwoniąc pod bezpłatny numer infolinii 0-800 102 102 czynnej całą dobę. ==> składając zamówienie w Telepunktach lub Punktach Sprzedaży TELEKOMUNIKACJI POLSKIEJ ------------------------------------------------------------------------------------------------------ UWAGA! Od września zestaw instalacyjny NEOSTRADY będzie można zamówić także przez telefon i internet! W ciągu dwumiesięcznej promocji kurierzy TP dostarczą paczuszke prosto do Naszego domu, bez żadnych dodatkowych kosztów :P UWAGA! Jak podaje TP, przesiadka z uslługi SDI na NEOSTRADĘ ma być bardzo atrakcyjna i tania - ma to skłonić dotychczasowych użytkowników "Szybkiego Dostępu do Internetu" do zawarcia umowy o świadczenie usługi NEOSTRADA :cool: UWAGA! Wszyscy Ci, którzy dotychczas zawarli umowy bezterminowe, bedą mogli bez większych problemów podpisać nową umowe (na okres 12m-cy) co jest równoznaczne z płaceniem tańszego abonamentu! Tańszego, aż o 50zł 8) UWAGA! Najnowsza promocja będzie reklamowana w telewizji, radiu, prasie i internecie. Barbara Górska, rzecznik prasowy TP SA, zapowiada, że od września abonenci firmy mogą się również spodziewać telefonu od konsultanta produktu, który będzie ich zachęcał do wypróbowania Neostrady. GAZETA WYBORCZA podaje: Ogłaszając wprowadzenie nowego produktu, Telekomunikacja zapowiadała, że do końca roku zyska 270 tys. nowych klientów szerokopasmowych usług internetowych. Zaprezentowany wczoraj plan ostrej promocji może wskazywać na to, że plany sprzedaży nowej Neostrady były zbyt optymistyczne. Przedstawiciele TP SA oświadczyli, że do tej pory sprzedali 60 tys. zestawów. Aby osiągnąć zaplanowane na koniec roku 270 tys., Telekomunikacja będzie musiała przyciągać 50 tys. nowych klientów miesięcznie. Mariusz Gaca, dyrektor pionu multimediów, twierdzi, że obecne możliwości techniczne pozwalają nawet na 100 tys. nowych przyłączeń w ciągu miesiąca. Jednym słowem - NIEREALNE ^_^ ^_^ ^_^ Ale przynajmniej TP zapieła pasy i troszke bardziej sie stara ... ***************************************** UPDATE! W tej chwili w ramach usługi Neostrada dostępny jest terminal Sagem'a na USB! Już niedługo ma się pojawić także urządzenie Alcatela (USB) oraz w najblizszej przyszłości terminal ze zlaczem ethernet i, nieco pozniej, z Access Pointem (WiFi) ------------------------------------------- A co Wy sądzicie o nowej akcji promocyjnej Telekomunikacji Polskiej? :cool: |
150 zeta z .5mbit jest bardzo atrakcyjną ofertą... jest to jeden z najkozystniejszych przeliczników kbps/zlotówki jaki widziałem w polsce
i ja się raczej skuszę na przesiadkę na umowę 12ms - bo i tak nie mam zamiaru rezygnować z tej usługi dodam ze predkość jest naprawdę powalająca - a dla graczy dodam że pingi nawet na niemieckie serwery q3 są poniżej 60-80ms... a na TOYA mam regularnie 23ms - co jest najniższym wynikiem na serwie... |
Byłbym zainteresowany, ale mam tylko telefon komórkowy. Stacjonarnego nie posiadam i nie mam zamiaru posiadać. Jeżeli ktoś ma telefon i zamierza podpisać umowę na rok, to jest to jako tako opłacalne. Ale aktualni użytkownicy Neostrady NIC na tym nie zyskają.
A ten kto podpisze umowę na 12 miesięcy, niby będzie płacić "tylko" 149 zł, ale chyba za rok znowu będzie musiał pokryć opłatę instalacyjną, jeżeli będzie chciał dalej korzystać?? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jestem tego na 100% pewny - przecież TPSA nigdy nie dałaby korzystnej oferty dla abonentów (bo to by oznaczało stratę dla firmy). |
ZiP: Po roku nie będzie trzeba płacić raz jeszcze za instalację :D
Co do tej straty dla firmy, to musze przyznac ze tym razem TP się postarała! |
Cytat:
|
Teraz mam Neo+ (od 2 miechow). Jak mam zamienic dotychczasowa umowe ? Isc do nich i co powiedziec ? Bo te 150zl jest kuszaca propozycja (zwlaszcza ze od pazdziernika nie bedzie mnie w domku ;) a 50zl mniej odciazyloby troche rodzicow).
Jesli dowiecie sie czego to dajcie znac ! |
Torwald: Idź do TelePunktu (najlepiej) i powiedz, ze chciałbyś zmienić umowe z czasu NIEOKREŚLONEGO
(199zł) na czas OKREŚLONY ... nie powinno być najmniejszego problemu ;) Jednak gdyby Ci wciskali ciemnote to powiedz ze chcesz zrezygnować z usługi (od razu Cie lepiej potraktuja). Jeśli ciągle coś będę 'psioczyli' to zrezygnuj (najczarniejszy scenariusz) i załóż sobie NEO na nowo :P P.S. Jak Ci działa NEO (??!), bo juz teraz na 99% się przesiadam z SDI :jupi: |
Neo+ a SDI to jak niebo i ziemia ;) :jupi: Transfery rzedu 50-60KB/s...nic tylko ssac ;) Mi juz dysk 80GB nie wystarcza...
A co do Neo+... jutro sie przejde i zapytam.. |
umowa 12 miesiecy, a za 6 miechow "zmiana cennika" :)
|
Neo+ a SDI to jak niebo i ziemia ;)
No teraz dzieki TP w ostatnich trzech miesiacach ciągłe zwisy, usypianie, zwisy :buu: Transfery rzedu 50-60KB/s...nic tylko ssac ;) Mi juz dysk 80GB nie wystarcza...;) Mnie na SDI już 80GB nie starcza, w październiku kupie chyba nową Barkę (120GB) ^_^ A co do Neo+... jutro sie przejde i zapytam.. Jutro to sie "guzik" dowiesz, najwczesniej 01.09.2003r. ... 8) |
Cytat:
NEOSTRADZIE, wolniejsze łącze [256/128] za niższą cene od tych 149zł ... Co do jeszcze tańszej NEOSTRADY [512kbit] to nie ma cudów ^_^ Może najwcześniej za 9-12 m-cy! |
Cytat:
|
Cytat:
W końcu promocja jest od września ... Poza tym nawet na infolinii trzymają [...] na kłódkę :jezyk: |
:P no niech ci bedzie. Jutro i tak nie bede mial czasu na bieganie po BOK'ach. Bede szukal plexy do kompa ;) i jakiegos oswietlenia...
Chce zeby kompa jakos wygladal zanim go opuszcze (ach te studia...). |
Faktycznie Mateo TPSa to mistrzyni w ostrej jezdzie. Sam to przechodze po promocji lacza ISDN. Teraz ja zaplace za Twoja promocje Neostrady a nastepnie Ty zaplacisz ze mna za promocje np. EasyInternet!!! ^_^
|
a jeszcze pozniej bedzie: "Mamy juz tyle uzytkownikow, ze zapychaja nam lacza" :zeby:
|
Żebyście tylko nie wykrakali ... ;)
|
heheh jak mi tak powiedza to rzuce w tego francuzika moim lucentem i powiem oddaj kase zlodzieju bo ja za instalke placilem 799 + vat ale smigam na neo og 8 miechow wiec mam nadzieje ze w styczniu wymysla cos nowego, a moze netia powalczy albo cos wejdzie nowego :cool:
|
Co i tak nie zmienia faktu, ze tepsa ma w dupie wszystkich i wszystko...ja tylko z ciekawosci pytalem czy moge zalozyc neo u siebie we włocławku, ale po dlugich poszukiwaniach jakiegos adresu mailowego na ktory moglbym wyslac zapytanie, otrzymalem odpowiedz:
nie mozna zalozyc,bo trele morele infrastruktura, sroty pierdoty itp., a kiedy to bedzie mozliwe to oni (ona - bo to babka odpowiadala) nie maja zielonego pojecia...ale chociaz obiecala sie odezwac...na razie cisza...wrrr PS a tak wogole to czy na stronie tepsy to jest podany jakis emil? tak coby mozna do nich zacwierkac PS2 gdyby nie netia to zapewne do tej pory nie mialbym telefonu, bo skur...szanowni z tepsy niestety na moim osiedlu (2,5 km od centrum wloclawka) nie mieli mozliwosci instalacji linii telefonicznych. Pojawila sie netia, zalozyli telefony to na drugi dzien przyszli z tepsy namawiac aby przeniesc sie do nich , bo oni juz tez moga zalozyc Ożesz ty w morde! ....pognałem... |
Poszedlem dzis do BOK. Pani byla mila ale jak jej powiedzialem o co chodzi to stwierdzila ze wlasnie sie dowiedziala, ale zaczela grzebac w kompie i znalazla ze fakt jest juz taka promocja ale oni jako pracownicy zostana poinformowani dopiero w poniedzialek i wtedy beda udzialac wyczerpujacych informacji. No nic moze trzeba bedzie sprobowac w przyszlym tygodniu.
|
bez BOKów będzie chała - w stanach dwa razy dostałem cholery walcząc z infolinią 'just call...'
w polsce będzie gorzej - bo w stanach ludzie są z natury uprzejmi, mili i naprawdę chcą pomóc - w polsce kwitnie lenistwo i opier... a tak lubiem moją panią z BOKu... wszsytko można było zalatwić, billingi na lewo, kontakt do montera, telefony które 'nie istnieją'... nawet reklamacj mi uznali... a teraz co? kur..ć mi się chce... |
Cytat:
|
Cytat:
|
ze względu na czekającą mnie w niedalekiej przyszłości prace muszę odkryć w sobie zamiłowanie do polskich literek (odkrywam szybciej niz kolumb amerykę) oraz dokopać sie do pokładów talentu plastycznego - idzie mi tak że opinie o moich dziełach są skrajne - wielcy geniusze tez byli niedoceniani - ale to chyba nie to... :( obiecuje zwiększyć intensywność kopania
ps. już niedługo będzie coś normalnego - musze niestety uczyć sie też do egzamów :(:( |
Coś mi tu nie pasuje - aktywacja kosztuje złotówke, ale zestaw instalacyjny dodatkowo 199 zł?!?! I jaki w ogóle sens ma pozostawienie opłaty do wyboru (149 albo 199 zł)?? Już dosyć znam te wszystkie promocje i nie dam się więcej oszukać. Tak to jest ze wszystkimi promocjami - a jak np. było z zestawem startowym Ery? Niby SIM + 80 zł na rozmowy za cene 40 zł, ale te 80 zł otrzymywaliśmy po kilku doładowaniach (co się nie opłaca i tak, bo Era zdziera VAT dwukrotnie. Albo Canal+ za złotówkę... szkoda gadać, nigdzie nie ma nic za darmo. TP SA może i rzeczywiście dała jakąś okazję, ale oni to sobie i tak wyrównają naszym kosztem, więc nigdy nie będą stratni.
|
No to jest jak najbardziej normalne.
Złotówke płacisz za aktywacje (i crossowanie linii), natomiast 199zł musisz wydać na zestaw instalacyjny ... wtedy SAGEM jest już Twoją własnoscia! Co w tym dziwnego? 8) |
nie jestem pewien czy modem adsl jest twoja wlasnoscia - radzilbym sie upewnic - ja mam neo+ na siemensie (zdecydowanie najlepszy z oferowanych przez tepse zestawow) i modem i splitter sa wlasnoscia tepsy
|
Cytat:
|
No wlasnie jak to jest w koncu placi sie ta zlotowke + 199zl za "modem" jesli chce sie skorzystac z mozliwosci wypozyczenia na miesiac czy tylko 1zl i za miesiac oddajemy "modemik". Bo jesli te 199 trzeba zaplacic to jest to chore bo tp nigdy nie zwraca kasy po okresie probnym jak oni to ladnie nazwali.
|
fóck
|
Sid, Neostrady Plus już nie sprzedają (na razie), sprzedają tylko Neostradę (bez "+") ;)
W zestawie instalacyjnym NEOSTRADA, znajduje sie terminal Sagem'a na USB i kilka innych pierdół, płacisz 199zł i wszystko jest już Twoje :D maicroftbb: Podobno podpisujesz umowe na 30 dni, wypożyczają Ci terminal, a po 30 dniach jesli nie chcesz podpisać umowy 12 miesiecznej lub bezterminowej to musisz oddac wlasność TP 8) Jeśli jednak zdecydujesz sie na podpisanie umowy to płacisz 199zł za ten terminal :P |
Ja mam SDI teraz. Na stalym IP az tak mi nie zalezy. I zastanawiam sie czy nie wziasc tego "na probe" zobaczyc jak to dziala.Bo do stracenia mam 10zl wiecej w abonamencie a zyskac mozna 4x szybszy transfer. Bede musial pomyslec.
|
Cytat:
Mam jeszcze w sprawie tej calej Neostrady pytanie. Co prawda jestem w trakcie zakladania sobie lacza radiowego (od ponad trzech miesiecy, wiec nie jest to specjalnie nowa sprawa ;) ), ale po obnizce ceny Neostrady, usluga ta pojawila sie w moim zasiegu finansowym i powaznie sie nia zainteresowalem. Mam jednak jedno pytanie, a mianowicie, jak wyglada sprawa z podlaczeniem kilku komputerow do internetu? I nie chodzi mi tutaj o podzial lacza poprzez skladanie sie w kilka osob na oplaty. Mam w domu trzy komputery i internet musi byc na wszystkich. Niekoniecznie jednoczesnie, ale dobrze by bylo i tak. To pytanie do tych, ktorzy juz Neostrade posiadaja. Jak sie to cale ustrojstwo podlacza? Wiem, ze jest jakas skrzynka, ktora pewnie pelni role modemu, ale gdzie ja sie podlacza. Normalnie do gniazdka telefonicznego? Pewnie tak, bo skoro nie jest to dostep radiowy, ani przez gniazdko elektryczne, to innej drogi pewnie nie ma. No ale co dalej? Jak wyglada wyjscie z tego urzadzenia i jak sie je podlacza? Przez USB? A jesli tak, to czy jakis router po drodze zalatwilby sprawe? Zaraz zajrze na strone tepsy i moze znajde jakies informacje, ale pewniejsze na pewno otrzymam tutaj :) |
Cytat:
"Neostrade proponuje przyłaczyć za pomoca routera ADSL z 4 portowym switchem. I teraz musisz tylko zwrocic uwage co daje Tepsa. jesli to nowe urzadzenie to bediz emialo USB i kiszka wtedy. Mozna jednak zrezygnowac z oferowanego prze nich modemu i wykorzystac wlasny router. Ponizej masz 2 warianty: w dziedzinie NEOSTRADY (złącze Ethernet): routery SOHO japońskiej firmy PCi (Planex Communications) szczegolnie modele BRL-04EX oraz BRL-04FX które dzięki opcji PPPover Ethernet zapewniaja dzielenie dostępu do łącza opartego o NEO z modemem o wyjściu Ethernetowym. Róznice pomiędzy tymi modelami to brak firewalla w modelu FX oraz jego wieksza przpeustowość magistrali (65 mbit/s). Obydwa posiadają 1 port WAN 10/100 Mbit i 4 porty LAN 10/10 Mb. Ceny SRP/ hurt1 odpowiednio: BRL-04EX - 280/238 PLN; BRL-04FX 450/415 PLN Dokumentacje znajdzie Pan pod tymi linkami: http://www.planex.net/product/broadlanner/brl04ex.shtml i http://www.planex.net/product/broadlanner/brl04fx.shtml w dziedzinie NEOSTRADY (routery ADSL) - czyli nie kupujesz modemu od TEPSY tylko wpinasz kable od razu w te urzadzenia polecam router ADSLowy firmy PCi BRM-04EX z wejściowym modemem ADSL i 4 portami LAN 10/100 Mbit Eth. Z uwagi iż jest to nowy produkt nie znajduje sie jeszcze na stronie i dokumentacje przesylam w załączniku. Jego zaletami oprócz funkcjonalności i dobrej jakości będzie myśle jego cena, która planujemy przyjąc SRP 390 PLN, dealerska to ok. 310 PLN. Myśle iż w krótkim czasie zdobędzie rynek. W chwili obecnej mam tylko inny produkt firmy Pheeneet o podobnych walorach za 430 zl netto dla Was.Modele PCi będa dostepne mysle gdzies za 2 tyg. a teraz mam tylko kilka szt testowych. Innym rozwiązaniem będize router firmy C-COM znajdującej się również w naszej wyłącznej dystrybucji. Model EGA-100US posiada modem ADSL oraz 1 port LAN 10 Mb/s oraz zlącze USB. Cena SRP to ok. 401 PLN. Istnieją wersje również bez USB, z wbudowanym POTS spliterem lub posiadajce samo USB. Prawie każdy z modemów/ routerów posiada swój odpowiednik na linie cyfrowe. Ceny SRP oscylują w pobliżu 400 PLN. Informacje technicnze znajdzie Pan na stronach producenta: http://www.c-com.com.tw/c-com-produc...0-uga-200.htm. Firma C-Com jest producentem OEM dla innych firm (m.in NEC, 3M) Podlaczenie dalszych komputerów jest latw bo routery te maja 4 portowego switcha i tam gdzie sei da stosujcie skretke..........." |
Cytat:
No i zdecydowałem się. Nie wiem co z tego wyjdzie i jak długo będzie trzeba na to czekać, ale zamówione mam. Najprościej ten "modemik" z Neostrady podłączyć do komputera na którym siedzi się najczęściej i udostępnić połączenie modemowe. Wtedy na LAN-ie pojawia się net. Ja tak mam zrobione z SDI i działa. |
modemow neostrady sa trzy typy
nie ebde przytaczal modeli bo to bez znaczenia a) Siemens - cichy, ladny, estetyczny - wpina mu sie kable z gniazdka telefonicznego - wychodzi crossowany rj45 - mam taki - i nie zamienilbym go (nawet z doplata) na modele b) i c) b) Lucent - smieszna zabawka, dosc duza, najczesciej czarna, ma dziwna ceche - buczy, dosc glosno - podlaczenie analogicznie jak a) c) Sagem - najnowszy model, praktycznie 90% szans ze taki dostaniesz - podlaczany do gniazdka - ale do kompa nie idzie przez skretke tylko przez usb2.0 - co czyni ten modem trudnym we wspolpracy z wszelgiego typu routerami i swithcami - prawdopodobnie celowe dzialanie tepsy utrudniajace nielegalne dzielenie lacza -> mozna sie wymigac od tego szajsu zglaszajac u montera BRAK zlacz USB - otrzymasz wtedy b) modemy typu a) posiadaja tylko userzy pierwszej neo ktorzy dokonali przesiadki na neo+ (raptem 2tys userow w calej polsce) dzielenie neo mozna w kazdym z przypadkow przeprowadzic z poziomu windowsa - albo programem typu winroute (droge to jednak) lub standardowym udostepnieniem polaczenia sieciowego - przy duzej determinacji mozna skolowac najtanszy komp na ktorym pojdzie w98 i go nie wylaczac sa tez mini dystrybucje linuksa specjalnie pod 'dzielenie neostrady' ale to juz nei moja dzialka - linuksa narazie unikam |
Lucent bardzo dobry jest :) przestawiasz go na router i kupujesz jakiegos huba i mozesz malym kosztem rozdzielic neo!
a tak btw to wcale nie buczy :P |
bylem u kumpla na imprezie - mial Lucenta - rano, na kacyku sie budze - i cos buczy... mysle: lodowka i spie(cierpie) dalej...
jak juz calkiem oprzytomnialem patrze - a tuz obok lozka lezy to czarne pudelko z lampkami... i... buuuczy... niby cicho - ale na kacu to muchom rozdawalbym filcowe kapcie... |
Tak wogóle to jaki jest email to TPSA ?? Bo jakoś formularz na ich stronie sprawia problemy.
|
Cytat:
TPSA nie obchodzi czy Twoj komputer nie posiada wyjscia USB, argumentuja: prosze kupic sterownik USB na PCI i wstawic do komputera. Wbrew pozorom najlepsze parametry ma ten Sagem, i wcale nie potrzebuje USB2 a zwykle USB. Mysle ze kupno starszego kompa jako router wraz z minidystrybucja linuxa jest znacznie lepsze niz sprzetowy router. |
tepsa w warszawie daje modemy typu b) jesli zglosisz sie do BOKu z podaniem (z uzasadnieniem ze nie masz usb) - znam juz 2 takie przypadki rozpatrzone pozytywnie - wiec zalezy to od rynku lokalnego - w warszawie jest spora konkurencja to i na klienta sie inaczej patrzy
|
Witam, a moze mi ktos powiediec jak to by wygladalo cenowo jezeli nie mam teraz numeru domowego z Tepsy a z Dialogu? I wcale nie chce zamieniac Dialogu na Tepse tylko chce miec sama neostrade z Tepsy, a rozmowy telefoniczne prowadzic korzystajac z Dialogu. Ktoś z was ma podobna sytuacje? To trzeba jakby nowy numer z Tepsy zakladac czy jak? Ile to by wszystko wynioslo jednorazowo? Pewnie duzo :( Bede wdzieczna za jakies info. Pozdrawiam, Anka.
PS. Acha, pytanie nr 2: czy uzywajac neostrady i direct connect jest sie active czy passive? |
ad2) wszelkie p2p na neostradize dzialaja w najlepszych mozliwych warunkach - poniewaz jest to prywatne, nieroutowalne IP (zewnetrzne)
jedyne co moze byc niewygodne to to ze IP jest dynamiczne ad1) MUSISZ miec linie telefoniczna od tepsy - amen, jak ja zdobedziesz to nie ma znaczenia - musisz miec wlasny numer na centralce tepsy (nie wiem czy tepsa robi promocje dla uciekinierow z innych sieci - ale na 10000% nie robi ich dla tych ktorzy chca miec i kij i marchewke...) |
Buuu.. to ja chyba poczekam.. u nas "dialogowcow" kraza sluchy ze od pazdziernika ma byc DSL 512 za ok 130 zl.. pozyjemy zobaczymy. Pozdrawiam, Anka.
|
Cytat:
|
Cytat:
PS. no i jak sie mialo doczynienia np. z kablowka (25 kB/s) to moje 15 kB/s juz nie starcza.. |
Cytat:
|
http://www.proline.pl/index.php?id=n...a_na_duze_kary
przeczytajcie to a mit tej promocji upadnie! pozdrawiam:) |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Co do tego DSL jak jest 4-5 osób w sieci to opłaca im się wziąść właśnie to a nie Neostrade, dostają stałe IP a to wydaje mi się przynajmniej jest wtedy plus. Można postawić sobie serwerek:D A samo TPSA wydaje mi się że ostatnio chyba zauważyło konkurencję na rynku bo próbują na siłę pozyskać nowych klientów. BTW: Ja złożylem podanie o zmianę SDI na Neo w poniedziałek. Wczoraj Pani dzwoniła że podanie trafiło do niej na biurko i czegoś jak zwykle nie mogła znaleść w kompie. Muszę powiedzieć że jest to już duży postęp w ich wykonaniu, bo jak składałem podanie na SDI to gdzieś im się ono "zawieruszyło" i po miesiącu jak poszedłem robić wojnę za 3 dni było SDI w domu. |
Ormi - cos tepsy nie lubisz i demagogie szerzysz... tepsa od zawsze straszyla takimi karami za dzielenie Neo poza lokal - nic sie nie zmienilo (teraz tylko dodano zapis 'za kazde polaczenie' - nawet krotnosc abonamentu byla ta sama) - neo nigdy nie wolno bylo dzielic POZA lokal - za to zawsze wolno bylo dzielic w obrebie wlasnego mieszkania
zreszta z tymi modemami Sagema to praktycznie tylko takie dzielenie wchodzi w gre bo kazde inne wymaga juz malpiej zrecznosci i niemalych nakladow |
Cytat:
SiD dobrze zauwazyl ze usluge NEO posiada zaledwie kilkatysiecy osob w Polsce, co to jest przy innych uzytkownikach internetu, pozostali to ewentualni posiadacze kablowek, radiodostepu i ostatnia frakcja modemowcy... ci sa najbardzej i podlej okradani przez TPSA i pewnie beda, watpie aby polityka monopolisty sie zmienila obecnie posiadam SDI, dziele go sobie w obrebie lokalu mam go na spolke z bratem, place pol abonamentu druga polowe rodzice, inaczej nie byloby mnie stac... W tym miesiacu zamierzam sie przeprowadzic na wlasne lokum, z uslug telekomunikacji nie skorzystam, bo mnie po prostu nie stac, interesuje mnie jedynie alternatywny dostep do netu ale nie TPSA Ktos z was zauwazyl ze donosilo sie jedynie za komuny... otoz aby rozwiac wasze watpliwosci, dzis ludzie donosza podwojnie! i wcale anonimowo, wrecz podpisuja sie na donosach, osobiscie dziennie jestem swiadkiem kilku- kilkunastu takich donosow, szczegolnie w budownictwie gdzie pracuje... ludzie dzis donosza z roznych powodek, taka polska zazdrosc "po ktos ma miec lepiej, niech ma gorzej" |
Moim zdaniem TPSA nie zależy WCALE na tym żeby ich usługi były popularne. Oni to robią dla pozorów. Nie tylko internet jest u nas drogi. Sam abonamnet 40zl z ktorego nie ma się nic (chore) przez rozmowy ktore do najtańszych również nie należą przez ich wspaniałe promocje na których zawsze coś można stracić (jak ja próbując prześć z SDI na Neo - IP).
Ormianin ma 100% racji w tym co mówi. W Polsce jeszcze długo dostęp do Internetu bedzie luksusem bo cena jest zaporowa. Nie każdy mieszka w bloku gdzie są kablówki, sieci lokalne lub inne wynalazki. Dostęp radiowy również nie wszędzie jest możliwy ze względu na ukształtowanie terenu. Pozostaje satelita a tu znow zaporowa cena i wracamy "grzecznie" do TP chcac miec net-a. Ja liczę że może coś zmieni się jak wejdziemy do UE - byle na lepsze bo gorzej to się już chyba nie da.:( |
hmm...
jesli przeliczysz cene neostrady na kbps/zl to wyjdzie ci ze tepsa zdziera mniej niz kablowki i mniej niz SDI - to jest dosc atrakcyjna oferta ceny na zachodzie nie sa wcale takie zabawne, broadband nie lezy na ulicach za darmo (te 22mbit w szwecji to bardzo odosobniony przypadek - na dodatek jest z tym jakis feler) - jak szukalem czegos o adsl w innych krajach to trafilem cennik niemieckiego providera - byl wyzszy niz tepsowy 1.5 raza (wiem maja wyzsze zarobki) - ale jednak cena neo nie jest do konca wzieta z sufitu choc silowe promowanie modemow jest zlodziejstwem! - przyszloscia sieci jest dsl - a nie glupi modem |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Dzieki wszystkim za odpowiedz. Byc moze nie bede jednak zainteresowany tematem, bo moj dostawca lacza radiowego wzial sie ostatnio do roboty i moze jednak cos z tego wyjdzie. Fakt, ze neostrada jest cztery razy szybsza, ale tez trzy razy drozsza, wiec ostatecznie jesli radiowe lacze bedzie dzialac, to na razie wystarczy mi w zupelnosci. Ale i tak jeszcze na wszelki wypadek przejze to, co mi napisaliscie i pomysle, jakie rozwiazanie byloby dla mnie najlepsze. Jeszcze tylko jedno pytanie: jakiej maksymalnej dlugosci moze byc kabel USB (2.0 jesli to ma znaczenie)? Czy 10 metrow to realna dlugosc, czy pojawia sie juz jakies zaklucenia? (zakladajac, ze w ogole udaloby mi sie dostac taki dlugi kabel).
|
Cytat:
|
Cytat:
operator1 - 512kbps/50pln operator2 - 512kbps/49pln kablowka - 256kbps - 89pln (128kbps - 59pln) sdi, neo - NIEDOSTEPNE (no i oczywiscie NIE BEDZIE DOSTEPNE [musieliby zmienic centrale, a ze na chwile przed wykupieniem TP przez FT zmienili centrale na jakies STARE SIEMENSY cyfrowe sprowadzone z Niemiec, to po co maja zmieniac skoro centrala jest "nowa"]) na dokładke cennik z Koronowa (jakies 20tys mieszk. 30km od Bydgoszczy): www.koronowo.net |
Fakt, sieci osiedlowe to dobre rozwiązanie ale powtarzam nie każdy ma tą przyjemność mieszkać w bloku. Wtedy tylko radiowe a te znów w zależności od pogody rożnie działają (ja znam taką widziałem, może jakaś lipna była). A sieci w blokach to tez rożnie z nimi jest. Mój kolega ma u jednego z większych operatorów w mięście. Mieszka na dużym osiedlu. Płaci 59zl/mc (128kbs), ale jest jedno ale. Moje SDI za 3 lata jak chodzi miało kilka przerw i najdłuższa była chyba w sobote i trwała 4 godziny, a tak jak jest chodz długo już nie było to 10-20 min. O jego sieć jak działa to cud, co chwile zwisy albo brak całkowity połączenia, a umowa jest sprytnie napisana i nie można od nich nic chcieć. Druga sprawa ale to już nie wina operatorów tylko pewnych "organizmów" którzy dla przyjemności wyrywają, tną kable na ścianach, podpalają skrzynki itd.
|
Cytat:
|
Hmm.. neostrada moze i jest dobrym rozwiazaniem, ale Dialog tez nie bedzie stal z zalozonymi rekami. Wedlug ludzi z grupy: alt.pl.telefonia.dialog od pazdziernika ma wejsc nowa usluga DSL - 1Mbit za 160 zl brutto.. i podobno ma miec staly IP.. a wersja 512 ma kosztowac ok 130 zl.. nie wiem co o tym myslec, ale to by bylo dla mnie najlepsze rozwiazanie - jestem abo dialogu i od 3 lat mam ISDN cdi wiec przesiadka na 1Mbit to by bylo cos :) Napewno na poczatku usluge wprowadza we Wrocku, ale Dialog ma nowy sprzet tak wiec powinna ona byc dostepna dla wszystkich abo. Moze macie o tym jakies lepsze informacje? Na grupie alt.pl.telefonia.dialog jest paru pracownikow Dialogu wiec te newsy sa w miare pewne.. ale narazie ani widu ani slychu ze strony Dialogu o tej usludze..
|
jesli oferta dialogu okaze sie realna to bez zalu i zadnych skrupulow zmienie operatora - kupie sobie 512 (1mbit to nie dla mnie - warez mnie nie bawi) i bede egzystowal dopoki nie pojawi sie lepsza oferta
choc jak znam zycie to nic za darmo - dialog ma powazne klopoty z kasa (koszt budowy calkowicie wlasnej infrastruktury jest gigantyczny) i nie sadze zeby mogl pozwolic sobie na taki DSL bez 'kruczkow' - czyli albo bedzie to 512kbps a w realu kolo 128 bo lacza beda zapchane, albo wprowadza tak jak Chello ograniczenia w ilosci pobranych plikow ps. staly IP jest kompletnie zbedny jesli user wie co to dynDNS |
Cytat:
|
Cytat:
|
polacy to biedotki a chcieliby zyc jak amerykanie a pewnie jeszcze lepiej
niestety tak to juz w naszym kraju jest, jak ktos cos robi to trzeba go najpierw posadzić o jakieś złodziejskie zamiary...żałosne
Nie bronie tepsy bo oni mają od tego swoich praników ale jak czytam to forum to jestem załamany niektórymi wypowiedziami 1) Nie od razu Kraków( internet w Polsce?) zbudowano, wiec trzeba jeszcze poczekać 2) Prawda jest taka że tepsa zmiata swoim potencjałem inne firmy( typu netia lub dialog) oczywiście nie może tego zrobić w ciągu powiedzmy kilku miesiecy (wszyscy posądzili by ją o monopolistyczne zapedy) ale mogłaby np: oferując dostep np. neo+ za 10PLN/miesiąc 3) Jak ktoś chce czekać na tansze usługi ADSL w innych firmach niz tpsa to niech sie grubo zastanowi czy to ma sens bo nawet głupi zobaczy że tpsa i jej reklama neostrady jest praktycznie w kazdych mediach a to znaczy że tpsa nie zamierza czekac na innych tylko juz dzis zaczyna wprowadzac badz co badz najnowsze technologie(ADSL) dla domowych uzytkownikow co raczej pozostawia konkurencje daleko z tylu 4) i na koniec: ile dalibyście za neo+ nie płacząc że drogo? bo według niektórych te 150 zl/m to kosmos a dla niektórych to juz w miare malo, a prawda jest taka (ide o zakład) że jeśliby tpsa wprowadzila promocje 1 zł za aktywacje i np 10 zł za abonament to znalezliby sie tacy co by powiedzieli że to za drogo hehehe Wszystkim nie da się dogodzić i zamiast cieszyć się z tego co mamy to szukamy wszędzie kantów...i całkiem na koniec: jak kogos nie stac na pożądne auto to jezdzi jakims maluszkiem a nie płacze że marcedes zdziera z klientów, takie są prawa wolnego rynku i zawsze jakość i podaz kształtuja cene a że nie wszystkich na to stać to już ich problem... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:53. |