Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jakie CDRW i DVD chcielibyście mieć ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jakie-cdrw-dvd-chcielibyscie-miec-25639/)

Stebel 15.09.2003 21:22

Jakie CDRW i DVD chcielibyście mieć ?

Cześć
Witam wszystkich

Mój sąsiad wreszcie postanowił zmienić swoje Pentium 100 z monitorkiem 14" na nowy komp.

Chce mieć DVD oraz CDRW. I na tym chciałbym się skupić.

1. Jakie modele są obecnie i jeszcze jakiś czas będą najlepsze? Podejrzewam że produkty Liteona ? Proponujcie proszę

2. Co jest lepsze ? DVD i CDRW osobno czy dać combo ?

Dzięki za wszelkie propozycje
Pozdrawiam

SEBAW 15.09.2003 21:43

Na tym forum już wiele razy był poruszany temat Liteonów. Kup sobie osobno dwa napędy, ja tak mam i jestem zadowolony. Co do nagrywarki to wybierz model Liteona LTR-52327S http://cdrinfo.pl/cdr/hard/LiteOn_LTR-52327S/1.php a co do DVD to ASUSA 16x.

ThanatoS 15.09.2003 22:26

Nagrywareczka taka jak wyzej podano,

a DVD to Toshiba SD-M1712

Lub COMBO Lite-ON LTC-48161H

RoKFoR 15.09.2003 23:44

cd-rw - liteona, dvd - toshiby. combo nie polecam.

CIAPEK 16.09.2003 09:26

Weź dwa napędy. Nie bierz Combo.
Drugi napęd przydaje się podczas, gdy masz nagrywarkę np. do bezpośredniego kopiowania. A pozatym po co zarzynać nagrywarkę? U mnie nagrywarka służy tylko do nagrywania.

Spokojnie możesz brać tego LiteOn'a, polecam również najnowsze produkty ze stajni LG Electronics :).
Ceny są tak kuszące, że nawet sam bym tego Litka łyknął dla odmiany od LG ;)

Z DVD to przychyle się do kolegów - Toshiba.
:3msie:

Stebel 16.09.2003 11:52

Witam ponownie
SEBAwl, ThanatoS, RoKFoR, CIAPEK - wielkie dzięki za info.
Ostatecznie przekonaliście mnie do 2 napędów, w firmach także mam już pewne rozeznanie.

Może mam tylko jedno pytanie jeszcze - dalibyście napędy optyczne na jednej taśmie ? Pewnie tak, żeby odciążyć dysk i nie blokować mu transferów i umożliwić szybkie nagrywanie. Ale co jeśli przegrywam z DVD na CDRW - nie blokują się ?

Dzięki jeszcze raz

Zetoxa 16.09.2003 13:09

nagrywarka na master
DVD na slave
na jednej taśmie oczywiście, kopiowania w locie nie polecam, nie ma to jak porządnie zrzucony obraz na HDD.

Nikita_Bennet 16.09.2003 20:37

Cytat:

Stebel napisa***322;(a)
Witam ponownie
SEBAwl, ThanatoS, RoKFoR, CIAPEK - wielkie dzięki za info.
Ostatecznie przekonaliście mnie do 2 napędów, w firmach także mam już pewne rozeznanie...........

a ja proponowalbym ci jeden naped. zawsze sam odradzalem napedy combo. w domu mam dwa napedy. w kompie kumpla ktory mam w chacie sa tez dwa (trzeci wyjalem wlasnie). ostanio jakos zainteresowalem sie napedami combo i kupilem to co jest w tym linku
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=25557

pomyslalem ze ciagle odradzam napedy combo ale trzeba poznac co odradzam .............. a moze sie myle

kupielm i nie narzekam.
male, poreczne, na razie dziala a jak sie walnie to i tak mam jeszcze dwa napedy + wymonotwany z kompa kumpla a nie wierze ze ktos tlucze kopie jeden do jednego on the fly (np securoma przy predkosci powyzzej 40x lub sd2 gdzie odczyt w niektorych napedach jest bardzo wolny)

ale to takie moje zdanie4

zorg 16.09.2003 21:37

a moze tak

jedna nagrywarke ale pozadna tzn. dvd-rw ? bo sama cd-r to juz chyba przezytek a to bylo jedno z pytan ktore reszta pominela !

na dvd-rw nagrasz wszystko cd-r tez odtworzysz filmy dvd itd.

a co do zarzniecia nagrywarki zmienilem juz 5 czy 6 nagrywarek i wszystkie do dzisiejszego dnia pracuja ( nie sa zarzniete ) poprostu nie zdazyly bo postep idzie tak szybko ze zanim sie zuzyje to sie zestarzeje, wiec nie ma co oszczedzac !8)

ja bym juz nie kupil nagrywarki cd-rw ostatnia to yamaha f1 i koniec.nagrywarki dvd wykoncza cd-r:jezyk:

Nikita_Bennet 17.09.2003 21:37

Re: a moze tak

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
..........nagrywarki dvd wykoncza cd-r:jezyk:
zgadzam sie i dlatego wzielem combo do akademika a na chate wstawie sobie nagryware dvd. efekci na obu kompach bede mogl odtwarzac dvd i na jednym nagrac ;)

nimal 19.09.2003 08:59

oczywiscie jak masz siano to kupuj dvdrw

a jak nie masz to dwa napedy: spawarke teaca (co z tego ze to oem asusa - i tak zmarzy wszystko jak stare dobre orginalne teaci :-)
a dvd toshiby ale M1612 a nie M1712 (roznica w wielkosci bufora!!!) tylko ze tej tosiby juz raczej nie dostaniesz wiec chyba lepie sie skusic na asusa (wczoraj takiego u kompla montowalem i wsio lata pieknie!!!)

co do podpinania napedow to sa dwie szkoly piecia dvd i spawary - ja mam dvd na mastera i wszysko lata pieknie, a kompa bootoje z dvd i nie zarzynam spawary, a wbrew opini niektorych onthefly da sie zrobic w takim ustawieniu bez bolu straconych plyt :-)

Martin_TP 19.09.2003 11:22

Akurat ta roznica w wielosci bufora miedzy Toshiba SDM1612 a SDM1712 jest w zasadzie praktycznie nie wplywajaca na wydajnosc, bo ta jest wlasciwie identyczna, a roznice sa marginalne. Pozatym 1712 chodzi troszke ciszej od poprzedniczki, i wg. tego co mowi Toshiba jest zmontowana z twarlszych elementow. Mialem w reku oba i oba dzialaja rownie rewelacyjnie. Wiec tak jak mowia koledzy rowniez polecam DVD Toshiby. Co do nagrywarki to polecalbym CD-RW LTR-52327S oraz DVD-/+RW Pioneer A06.

Co do podpinania napedow na jednej tasmie. To w locie przegrywanie z jednego na drugi nie poleci szybciej niz 16x mimo UDMA, ASPI.. itd. Podpinajac zas jeden naped z dyskiem ten bedzie zwalnial kiedy ow naped bedzie w urzyciu. Rozwiazanie to plyta glowna z dodaktowym kontrolerem (yeech 4 mastery i 4 slavy :))) albo zakup dodatkowego kontrolera EIDE w postaci karty PCI (w sumie nizebyt spory wydatek ok 100-150 zl). A tak pozatym nie kazdy przeciez kopiuje w locie zabezpieczone gry, wiec moze ta kwestia jest zupelnie nie istotna?

Nikita_Bennet 19.09.2003 22:43

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
..........., a wbrew opini niektorych onthefly da sie zrobic w takim ustawieniu bez bolu straconych plyt :-)

wszystko da sie ale po co?

np dwa pracujace jednoczesie urzadzenia pobieraja wiecej pradu. dodajmy do tego jakiegos amd + troche wiecej bebechow w kompie + zasilka codegena i buuuuuuuuu moze byc jazda a jak ma jedno urzadzonko to i proadu mnie pobiera niz dwa pracuajace on the fly.

dobrze spiewam czy zalewam?

Martin_TP 20.09.2003 01:12

LOL :cisza: Nie no... ^_^ Juz nie przesadzaj ze dwa napedziki w on-the fly tak duuzo pradu ciagna ze zdestabilizuja system czy co tam, a taki napedzik to naprawde maly pobor mocy jest. Wiesz.. w takim ukladzie to wogole moze zadnego napedu ? Bo jak nie ma nic to pobor pradu tez jest mniejszy :)

Zreszta co powisz na zasilacz 235W a na nim wpiete 4 dyski twarde 7200 rpm do tego wypalarka i dvd kopiujace on the fly, 5 kart PCI, w tym pradozerny GeForce... - i ta konfiguracja jak nabardziej dziala.

nimal 20.09.2003 11:29

yo, napewno nie nalezy podlaczac optyki i twardziela na jednym kablu - to chyba nie budzi watpliwosci
jak sie ma dwie tasmy to propnuje ustawienie o jakim pisalem powyzej czyli twardy na jednym a cala optyka na drugim
jak ktos ma wiecej tasm to moze szalec
dodatkowy kontroler kosztuje i nie kazdy chce ladowac w niego siano, a jak ktos ma siana za duzo to kupi dvdrw i nie bedzie mial problemow z tasmami

pozdrawiam

nimal 20.09.2003 11:34

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
.... A tak pozatym nie kazdy przeciez kopiuje w locie zabezpieczone gry, wiec moze ta kwestia jest zupelnie nie istotna?
popieram ze onthefly malo kto kopiuje, bezpieczniej i pewniej przez obraz

Nikita_Bennet 21.09.2003 13:14

Cytat:

LOL :cisza: Nie no... ^_^ Juz nie przesadzaj ze dwa napedziki w on-the fly tak duuzo pradu ciagna ze zdestabilizuja system czy co tam, a taki napedzik to naprawde maly pobor mocy jest. Wiesz.. w takim ukladzie to wogole moze zadnego napedu ? Bo jak nie ma nic to pobor pradu tez jest mniejszy :)

Zreszta co powisz na zasilacz 235W a na nim wpiete 4 dyski twarde 7200 rpm do tego wypalarka i dvd kopiujace on the fly, 5 kart PCI, w tym pradozerny GeForce... - i ta konfiguracja jak nabardziej dziala.

coz ciebie to smieszy a ja widzialem sporo padnietych zasilaczy i czasem popalonych podzespolow (glownie hdd).
sorki jak ma sie codegena (juz mam chiefteca) lub podobny shit (a ma go ponad 50% userow), procka kreci sie (ja krecilem tualatina z 1,1GHz na 1,460 -> FSB 133) do tego ma sie zapakowany cdrom, cdrw, karte sieciowa, modem, kontroler ata 100 raid, krecony radek, jakis dzwiek nie zintegrowany i wpiete 3 hdd w kompie to mozna dpiero zobaczy co sie dzieje.
bez krecenia procka jest spox ale nie po to go kupilem.

i jak krece to napiecia szaleja (szalaly).

zreszta jak czasem nagrywalem cos 4 x (dawne czasy jeszcze jak mialem cdrw na scsi) to lubielm w cos pograc bo 20 minut sidziec to czlowiek cos trafi a system operacyjny teretycznie jest wielozadaniowy wiec grac moglem. wetdy popatrz jaka jest jazda.

Cytat:

...........on the fly, 5 kart PCI, w tym pradozerny GeForce... - i ta konfiguracja jak nabardziej dziala.
sorki masz GF'a na pci - to jes BIG LOL - po co ci taki szrot - ne masz na plycie AGP? spaliles je. ktos mi mowile ze byl gf na pci ale na oczy go nie widzialem anie nie slyszalem zeby ktos cos takiego uzywal?

i teraz zrozum jedno jak proca nie krecisz. grafy tez nie to wierz mi to co opisalem ciagnie szrot codegen i jest super stabilne.

ale jak puszcze proca na fsb 133 (tualatin std ma 100MHz) to napiecia skacza jak szalone (skakaly) i restarty i jazda bo sie pracowac nawet w windzie nie da. wiec to co opislaem wczesniej to jest efekt malych wlasnych doswiadczen a nie jakis teoretycznych pomyslow

a co robi user nowego kompa - po 0,5 roku probuje go krecic bo jest za wolny, naczyta sie wnecie jak krecic a pozniej placze bo cos mu sie pali

Nikita_Bennet 21.09.2003 13:25

Cytat:

LOL :cisza: Nie no... ^_^ Juz nie przesadzaj ze dwa napedziki w on-the fly tak duuzo pradu ciagna ......
duzo nie ale czasem troche braknie - i te przyslowiowe 3-4 waty (nie wieile pobiera naped wiec strzela) sie przydadza

Konstruktor 23.09.2003 18:51

CDRW-LITEON OKI, DVD Pioneer lub Toshiba. ASUS i obecne produkty TEAC'a absolutnie odpadają (szczerze odradzam).
Pozdrowionka.

Martin_TP 24.09.2003 02:02

Ja jak najbardziej sobie zdaje sprawe ze takie zasilacze padaja i widzialem takich sporo. Zle mnie zrozumiales bo ja mialem na mysli tylko to ze dodanie do takiej konfiguracji dodatkowego napedu i praca dwoch takich naraz w zasadzie nie powinna zupelnie wplynac na poziom zasilania i stabilnosc - a tym samym Twoje stwierdzenie ze taki dodatkowy naped spowoduje problem wydalo mi sie dosc naciagne - chodzilo mi tylko o ta kwestie.

Proca tez mam kreconego oraz magistrale z 100 @ 133 MHz, do tego porcik AGP z 66 @ 89. I zapakowane tez sporo, dvd, cdrw, 4x hdd 7200 rpm, do tego na pci sieciowka, audigy 2, tuner tv, hostadapter scsi, modem :>, geforce 256 na AGP oczywiscie (i teraz to Ty mnie za slowo ciagniesz ;) ale ok, wyrazilem sie nieprecyzyjnie)

A co do Codegenow to owszem sa dosc slabe i watpliwej jakosci - i tutaj jak najbardziej sie z Toba zgadzam, ale akurat ciagle wydaje mi sie ze dwa napedy w on-the-fly ciagna mniej niz takie wlozone nowsze wersje GeForce.. Radeona, Intela, AMD, twarde dyski itp. i to wlasnie z dodaniem/wymiana tych urzadzen o niebo bardziej moga byc problemy niz z dodaniem wypalarki/czytnika cd/dvd. Pozatym pobor mocy pomiedzy napedem w standby a z rozkreconym silniczkiem tez nie jest az taki duzy, jak dobrze pamietam bedzie to cos kolo 2-3 W przy max uzyciu napedu optycznego, a to wartosc niewielka i czesto z duza tolerancja przyjmowana przez zasilacz. Choc pewnie miejscami racje masz bo nie jest wykluczone ze sa i takie konfiguracje co tego nie udzwigna, i taki dodatkowy naped juz przeciazy zasilacz, ale wydaje mi sie jak najbardziej prawdziwe ale mimo wszystko jako okolicznosci bardzo zadko zachodzace. Pozatym co do zasilaczy istotne tez sa ile Amperkow maja na poszczegolne napiecia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:58.