![]() |
Cytat:
Chyba nic nie weżmiesz jak będziesz tak dalej spekulował. Albo może już coś tam zakupiłeś to moje pytanie jest nieaktualne. Pochwal się :) |
Cytat:
Gdy kontroler pracuje jako zwykły kontroler IDE, można do niego podłączyć po dwa urządzenia na kablu, czyli razem cztery. Gdy pracuje jako kontroler macierzy, faktycznie do każdego kabla podłącza się tylko jeden dysk. Te proste kontrolery potrafią pracować tylko w trybie 0 (Striping - Performance) albo w trybie 1 (Mirroring - Security), natomiast nie mogą pracować w trybie 0+1, co wymaga czterech dysków (podobno płyty Abit-a mają bardziej zaawansowane kontrolery). W każdym razie, jako kontroler IDE z podłączonymi dyskami twardymi spisuje się to znakomicie. Zwróć też uwagę, że nowocześniejsze układy firmy Silicon Image (dawniej CMD), spotykane obecnie na dodatkowych kartach PCI z kontolerem IDE lub RAID, mają większe możliwości - bez problemu obsługują także wszelkie napędy CD, a nie mam pewności, czy możliwości wersji z kontrolerem macierzy RAID też nie są lepsze. Może lepiej darować sobie marny kontroler RAID na płycie i kupić lepszy kontroler na karcie? Z drugiej strony, od roku już nie przyglądałem się nowym płytom głównym i nie wiem, czy nie mają przypadkiem nowszych i lepszych kontrolerów RAID. W każdym razie, przed zakupem sprawdź to dokładniej. Ja informację o tym, że kontroler kiepsko obsługuje napędy CD znalazłem dopiero na stronach FAQ Gigabyte, w dziale poświęconym mojemu modelowi płyty. Trzeba dobrze szukać i czytać między wierszami. |
Cytat:
Dorzuć jeszcze 10PLN i Będziesz miał FICa AU13: z Soundstormem: właśnie się na nią zdecydowałem. Transakcja wiązana w trakcie. 8) |
Przyuwazylem ciekawa plyte bo niedroga:
http://tw.giga-byte.com/MotherBoard/...A-7N400E-L.htm U mnie w okolicy jest za 339zeta. Moze ktos wie cos na jej temat? Jest na n-force co prawda nie ma duala ale dla mnie to sztuka. |
Kupiłem Epoxa 8RDA3+, po prostu cud, miód i orzeszki :D
Raj dla overclockerów - można zmieniać dosłownie wszystkie ustawienia. Athlon XP 2000 z serii JIUHB chodzi stabilnie na ponad 2800 - fakt, zależy to głównie od procka, ale gdyby nie możliwości płyty, taki overclocking byłby niemożliwy. Wyższych częstotliwości nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że jest jeszcze rezerwa mocy:) Tutaj muszę wszystkich ostrzec przed płytami ECS - miałem taką jedną - szajs, złom, nie kupować! Inna sprawa, że Epox 8RDA3+ do tanich nie należy (526 zł), ale podstawowe modele na chipie nForce 2 też są warte swojej ceny (poniżej 400 zł). |
Cytat:
|
Witam!
tak sie sklada, ze teraz tez bede kupowal nowy komp, a co za tym idzie nowa plyte i przymierzam sie do ASUS A7V600 KT600 SATA USB2.0 AGP 8x LAN za 389zl, toche czytalem o tej plycie i musze powiedziec, ze zapowiada sie obiecujaco. |
Jest bardzo dobra: nie mam zastrzeżeń: kt266a.
Mam ją jednak w wersji P2: ma ograniczenie: obsługuje Athlony max. 0,18um. A mi się marzy ostatnio Barton. 8) |
Cytat:
Ja tak juz z 2 tygodnie sie zastanawiam. Nadal nie jestem przekonany bo nie ukrywam, ze n-force jest troche za drogi a via sie boje. Dokladnie boje sie tego chipsetu :( Jak czytam te posty ludzi, ktorzy maja problemy z plytami na tym chipsecie to mam strach w oczach. Do tej pory nie mialem zadnych problemow z plyta bo mam na chipsecie amd. A wystarczy poczytac tylko te posty na forum i odpowiedzi zainstaluj nowe via to wlos sie jezy na glowie. Ale zdaje sie esem obecnie masz tez plyte na via to moze bys sie wypowiedzial jak tam sie u ciebie sprawuje? |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli na razie sprawa wyglada tak, ze bede sie przymierzal do tego gigabyta na kt600. Plyta jest za rozsadna cene takze mozna ja brac.Chyba, ze pojawia sie jakies nowe szzcegoly:chytry: |
Na tym z kt600 jest pasywne chlodzenie.
|
Cytat:
Bo wzialbym tego gigabyta u mnie co prawda jest on troche drozszy bo za 325, ten z lanem za 335 i jeszzce drozszy ten najbardziej rozbudowany. A jak wyglada tam sprawa z tym chlodzeniem czy jest to tak samo rozwiazane jak w poprzednich wersjach.Czy juz jakos lepij to zorganizowali? |
Cytat:
Płyty. które mam na myśli to: GA 7vt600 za 300,-zł, GA 7n400-l1 za 360 zł. W tej sytuacji kt400 albo kt400a wogóle bym nie brał pod uwagę. 8) |
Cytat:
A co do kontrolerow Raid przeczytaj sobie ten artykul http://www.tomshardware.pl/storage/20011023/ . Milej lektury. |
Cytat:
|
Cytat:
Mi tez sie wydaje, ze cos takiego jest mozliwe. Tylko jak bylem u kumpla i chcialem mu podlaczyc na dodatkowym kontrolerze dysk twardy.Bodajze to bylby 3. To dysk nie byl wykrywany.Dopiero zostal wykryty jak go podlaczylem do pierwszego gdzie byl juz jego dysk. Raidu nigdy nie mialem wiec nie wiem jak to wyglada.Moze tzreba bylo cos jeszzce w biosie ustawic ale mialem na auto.I powinno wszystko byc ok. W kazdym razie czasu nie mialem i nie chcialo mi sie juz bawic. A tak wlasnie rzucilem okiem na ta plyte gigabyta co esem wymienil na kt600. W sumie jest ona w tej granicy cenowej w ktorej jestem sklonny sie zmiescic. Wiec zaczynam tez sie zastanawiac juz nad nia. |
Cytat:
|
Cytat:
literowka? www.in4.pl a to mobo n nforce to chyba z jednokanalowa obsluga pamieci - w podobnej cenie bylo kiedys na komputronik.pl |
Pojawiły się nowe (?) płyty Gigabayte:
na nForce2: 360,-zł brutto, na KT600: 300,-zł brutto. Te płyty są sprzedawane w folii, mają ciekawe recenzje: www.4in.pl. Znalazłem je na www.virtualpc.pl Zacząłem się sam zastanawiać? 8) |
W sumie to obydwie plyty gigabyte i asusa sa na podobnym poziomie(wedlug mnie)
Druss tutaj wymienil duzo rzeczy, ktore jednak przemawiaja na korzysc asusa. Wiec wcale sie nie dziwe, ze gigabyta chodzi co do ecs to znajomy ma i komputer tez mu stabilnie chodzi.Zadnych podejrzanych zwisow itp. A mam pytanie odnosnie raidu.Bylem w sklepie i chcialem sie spytac goscia, ktory sprzedawal to cymbal za dobrze sie nie znal.I nic ciekawego mi nie powiedzial. A mianowicie chodzi o to czy moge podlaczyc niezaleznie 8 urzadzen.Nie chodzi mi tutaj o macierze tylko np chcialbym podlaczyc 3 dyski i 5 cd-romow jest to mozliwe? Spotkalem sie takze z opinia, ze do kazdego kanalu mozna podlaczyc tylko jedno urzadzenie.A co do firewire to podobno zlacze usb2.0 jest od niego szybsze. |
Cytat:
|
Ja od lutego używam płyty Gigabyte GA7-VAX na KT400. Kompa nie podkręcam, chodzi na ustawieniach default i nie ma z nim jakichkolwiek problemów. Zintegrowany dźwięk 6 kanałowy i sieciówka to jest to czego potrzebuję. Myślę, że płytka na KT400A będzie dobrym rozwiązaniem jeśli wystarcza Ci to co oferuje w standardzie.
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
a wiec tak asus a7v8x-x to kt400 asus a7n8x-x to nforce 2 wiec ten x-x oznacza ze plyta jest okrojona od wersji std w wersji na n-force z x'em (a7n8-x)podobno dostepny jest tylko tryb jednoknalowy i to jest to o czym slyszalem a czego nie wiedzialem wybaczie ale troche zrabany jestem - wczoraj rozwaliem ciagnik i 1500 zl poszlo sie je*** (powiedzmy ze nagrywara plex dvd przesunie sie w zakupie o 6 miesiecy) a widze ze psanie skrotami myslowymi powoduje bledy sorki za balagan |
Cytat:
Teraz to mnie zaciekawiles. Musze zajrzec na strone asusa jaki procek na maxa mozna wlozyc. |
Tak jestem pewien andrej ;) bo masz plytke na kt333 montowalem taka z raidem jednej dziewczynie jak skladalem jej kompa, fajna plytka naprawde, zaleta to oczywiscie pasywne chlodzenie i stabilnosc, natomiast ta szalowo kolorystycznie wersja z kt400/400a jest juz naprawde inna bajka, po miesiacu sie jej pozbylem bo juz mnie wkurzala na maxa, wybredna na pamieci i wogole raz chodzila spokojnie na 166 potem cos jej odwalalo i trzeba bylo obnizac fsb, nie polecam naprawde.
Natomiast jesli ja bym dla siebie plyte kupowal wybralbym ASUS A7V333-RUF, poniewaz jest bogato wyposazona USB 2.0, RAID Promise, kontroler FireWire (IEEE-1394), raid wiadomo przydaje sie jesli ma sie duza liczbe urzadzen, fire wire - jestesmy w erze technologii cyfrowych zgrywanie filmu z kamery przez ten port jest lepszym rozwiazaniem niz usb, jej cena jest max do 270zl, nie jest to rewelacja do podkrecania ale bogato wyposazona. |
Cytat:
Natomiast jestes pewien, ze ja mam chlodzenie pasywne? Nie chce mi sie otwierac obudowy, ale bylem pewien, ze na plycie jest jednak wiatraczek. A zreszta, co za roznica. I tak zasilacz zaglusza wszystko ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
i nie jestem pewien co do trybu dual chanel w tej z dwoma x'ami - ktos cos gdzies powiedzial ale nie pamietam. a bartony obslugujs chyba obie (z jednym i z dwoma x'ami). jesli bedziesz bral asusa to patrz na slugosc gwarancji - powinno byc chyba 3 lata. pisze to bo ostanio widzialem taka u kumpla z roczna gwarancja (moze lewa byla nie wiem). a i asus dawal zawsze niezly support. nie wiem jak gigabyte ale biosy asusa wychodza czesto - dzieki nim na starym mobo P5A (amd k6-2) moge podpiac hdd 80GB i widzi calosc bez problemow mimo ze na ostatnim oficjanym biosie widzi mniej. pzdrwm i zycze udanych zakopow Nikita_Bennet |
A ja zdecydowalbym sie na Gigabyte'a :)
Trudno mi natomiast uzasadnim taka decyzje czymkolwiek poza sympatia do firmy, bo te dwie plyty sa praktycznie identyczne i watpie, czy jest jakakolwiek roznica w stabilnosci czy wydajnosci dzialania. Mam w tej chwili plyte Gigabyte'a 7VRXP i sprawuje sie naprawde bardzo dobrze. Nie wiem, jak w wydajnoscia, bo nie jest to dla mnie specjalnie istotne (poza nie wiem, jak mozna to zmierzyc), ale jest chodzi o stabilnosc, to jest doskonala. Nie do przecenienia jest rowniez wyposazenie (np Norton Antyvirus) i dodatkowe rzeczy typu Dual Bios. Byc moze Asus ma juz odpowiednik tej funkcji, ale tego nie wiem. W kazdym razie wiem, ze zdarzaly sie bardzo zle modele Asusa, natomiast w przypadku Gigabyte'a nie bylo takich sytuacji. A jesli chodzi o kupowanie najnowszych rozwiazan, to zdecydowanie sie z Toba zgadzam, ze nie ma raczej sensu inwestowanie w nowe technologie, jesli starsze w zupelnosci wystarcza do naszych potrzeb. Tym tez sie kierowalem kupujac plyte na chipsecie KT333, podczas, gdy w sklepach byl juz dostepny KT400. Po co mialem doplacac ponad 100 zlotych dla nowszego chipsetu, ktory na dodatek nie jest prawie wcale wydajniejszy od starszego. Podobnie jest z procesorami, ale to na pewno wiesz (zreszta chyba napisales, ze chcesz kupic Athlona XP 2000+, czyli widze, ze nie gonisz za niepotrzebnymi nowosciami ;) ). Ale tak podsumowujac, to mysle, ze ktorakolwiek plyte wybierzesz, bedziesz zadowolony. Na Twoim miejscu wieksza uwage zwrocilbym na wyposazenie dodatkowe i moze faktycznie na dluzsza gwarancje Asusa, chociaz akurat to nie do konca mnie przekonuje. Raz, ze dwa lata to szmat czasu jesli chodzi o komputery, a dwa, ze jezeli cos ma sie zepsuc w plycie glownej, to albo zepsuje sie od razu (w ciagu miesiaca - dwoch), albo w ogole. A jesli pozniej to juz raczej z winy uzytkownika. Nie jest to moze regula, ale raczej czesto ma miejsce. Dlatego tez nie kupowalem procesora w Boxie (chociaz gdyby ceny troche spadly, moze bym sie na niego zdecydowal) tylko OEM. Roznica w cenie byla zbyt duza, zeby uzasadniac 3 letnia gwarancje. |
ASUS ! A7V8X-X znam tą płytę jak i również jej wcześniejszy model ASUS A7V8X
obie są bardzo dobre tylko X-X obsługuje chyba bartony polecam! nie będziesz żałował |
Z czytania www.tomshardware.pl i innych (recenzcji płyt) wyciągam wniosek, że nie ma specjalnej różnicy między kt400 a kt333. Kupno kt400 nie przyniesie Ci korzyści w stosunku do kt333 (nie wiem, czy jeszcze jest coś do kupienia na kt333).
Jak to u VIA ktxxx"A" jest zasze lepsze od ktxxx. A tak na marginesie to teraz nie jest dobry czas na modernizację kompów: wchodzą (weszły) procesory 64bit a do nich zupełnie inne MoBo. Podobny przełom jest w pamięciach. Jak możesz to wytrzymaj do wiosny: będziesz sobie pluł w brodę, że nie masz procesora 64 bitowego i pamięci DDR II. Ja tak zresztą zrobię (chodzę aktualnie na kt266a i Athlonie 1700 0,18um). 8) |
Mysle ze ceny sa teraz tak wysokie ze nawet roznica miedzy no name a jakimis markowymi pamieciami sa znikomwe, zedu 10-15zl przy danej czestotliwosci. Do przetaktowywania polecam Kingstony nowe sa ekstra, mialem juz 3 sztuki wszytskie szly z 333 na 400 bez problemu no i cl2 nie bylo dla nich oporem. Natomiast jesli nie bedziesz podkrecal nic to w zaleznosci od tego jakiego masz proca, rozejzyj sie za jakimis ddr266 ostatnio gdzies z 3 tygodnie temu kupilem nowke za 126zl 256mb kosc v-data. Ale trzeba sie dobrze rozejzec bo teraz w takiej cenie mozna dostac uzywana kosc nawet.
|
Widze, ze Druss proponuje tez asusa czyli bez dwoch zdan asus prowadzi :)
To mam jeszzce pytanie jaka wziasc do tego pamiec ? Czy wystacza mi no name czy jednak byloby wskazane kupic cos markowego no i z jakim taktowaniem? Ogolnie to wezme 256 co prawda jest to troche malo ale bede musial z tym zyc ;P |
Zdecydowanie bierz Asus`a , a dlatego ze np athlon 1700+ ma zablokowany mnoznik powyzej x12,5, na tej plycie bez problemu pojedziesz wyzszy mnoznik bez odblokowywania proca. Pozatym asus ma pasywne chlodzenie na NB, Gigabyte ma wiatrak ktory z czasem staje sie nie do zniesienia.
|
tnx za odpowiedzi
No wiec na poczatku troche mi namieszaliscie z tym n-force. Wczesniej tez sie nad tym zastanawialem. Ale bede sie trzymal twardo tego co zamierzam. Uwazam, ze nie ma sensu inwestowac w n-force bo po co? Co z tego bede mial? Ten komputer nie ma byc jakims tam wyczynowcem tylko zwykla stacja robocza tudziez czasami popykam sobie w gry ale ogolnie to nic specjalnego na nim nie robie. Do wypalania plyt przeciez nie musze miec najlepszych podzespolow, tak samo do przegladania netu itp. Kiedys jak kupowalem kompa to wybralem plyte gigabyta i byla ona jedna z drozszych przynajmniej tej marki. I co teraz mam? agpx2, ata66, procek maxD1300 tudziez athlon1400, sdramy na 100(parametry mojej plyty) I powiem wam, ze to moglo by mi jeszzce wystarczyc tylko nie chce mi sie tyle czekac jak programy sie kompiluja :) To tak samo jak z nagrywarkami po co mi x52 skoro wypalam tylko x16? Dla szpanu? Wybierajac n-force nie mam gwarancji ze za pare miesiecy nie pojawi sie nowy, lepszy, szybszy chipset. Albo wyjdzie calkiem nowszy standard, ktory powali to co obecnie jest na rynku na kolana. A nie ma sensu przeplacac za cos co nie bedzie nigdy wykorzystane. Wiec uwazam, ze plyta na chipsecie kt400 mi wystarczy.Komputer ma tylko pracowac stabilnie czyli tak jak do tej pory. PLyty obydwie na dzien dzisiejszy obsluguja max procesr jaki jest na rynku.A to zle nie rzutuje. Zastanawiam sie tylko nad jednym mianowicie gigabyte ma chipset kt400A a asus kt400. No i na innym forum radzili mi wlasnie miedzy innymi tego gigabyta bo ma lepszy chipset. I widze ze zostal poruszony jeden wazny argument, ktory przemawia na korzysc asusa a mianowicie gwarancja jest na 3 lata a gigabyte ma tylko 2 lata. hmm musze sie jeszzce chyba zastanowic. A tak w ogole to ostatnio na www.benchmark.pl w zeszlym tygodniu goscie krecili D1400 i byl on na tej plycie asusa poszedl im on na 2200. Czyli plyta nie jest taka zla mimo ze to nie n-force. PS A tweaku bylem i widzialem ale oni przewaznie rozmawiali o wersjach deluxe tzn tych ulepszonych a malo bylo o standardowych modelach PS2 Troche sie rozpisalem mam przynajmniej nadzieje, ze autor zostal zrozumiany ;) |
Cytat:
patrz na gware i bierz co ma dluzsza. ja tak robie. mam treraz w chacie trzy kompy w dwoch sa asusy a w jednym epox. posluchaj rad innych i przejrzyj forum tweaka. poczytaj tez o plytach firmy FIC na tymze forum. pzdrwm Nikita_Bennet |
Jestem aktualnie szczesliwym posiadaczem Asusa A7V8X. Wyjatkowo stabilna i fajna plytka, aktualnie w rewelacyjnej cenie np[. www.proline.pl. Mozliwosci krecenia prockow rewelacyjne!!! Tylko zeby procek dal sie krecic!!! Goraco polecam!
|
asus is good company ;)
Mam mobo z tej firmy juz ok 3 lata i nic sie nie spieprzylo. |
A tak w ogóle to zajrzyj na forum www.tweak.pl
Obie płyty są tematami "przyklejonymi" - poznasz opinie użytkowników. 8) |
powiem tak, bierz to albo to
nforce2 [na abicie/epox'ie] jest naprawde tak dobry, jest stabilny ma duzo opcji w biosie i nie ma z nim problemow konfiguracyjnych (no chyba ze ktos nie wie jak plyte do obudowy wlozyc :D :jezyk: ) obslozy ci nowe procki a nawet jak ci kiedys przyjdzie ochota na OC procka to niebedziesz mial z tym zadnych problemow (KT400 nie ma niezaleznego taktowania fsb wzgledem PCI i AGP :blee: ) byl bym zapomnial, ostatnio wywalilem mojego Live'a 5.1 przesiadajac sie na dziwiek zintergrowany na nforce2 i musze powiedziec iz odczulem poprawe :) wbudowana sieciowka tez jest 1 klasa, jednym slowem brac nie marudzic ;p :cisza: :cisza: Cytat:
|
To jak z wyborem trumny: dębowa czy sosnowa?
Sosnowa zdrowsza a dębowa trwalsza. Asus ma lepsze wsparcie. 8) |
Radzę dołożyć około 100 zł i kupić coś na nForce 2 - np. Epox 8RDA3 albo Abit NF-7. To jest (podobno?) najlepszy chipset pod AMD, ale muszę to sprawdzić sam - przymierzam się do zakupu. Do overclockingu też (podobno?) najlepszy układ. Główne zalety - dwukanałowa obsługa pamięci i przede wszystkim możliwość zmiany wszystkich czynników niezbędnych przy overclockingu (fsb, mnożniki, dzielniki i napięcia procka, agp, chipsetu itd.)
|
Co brac gigabyte czy asusa?
Witam
postanowilem kupic sobie nowa plyte i procesor. O ile procesor mam zamiar wybrac athlona2000xp to nie wiem do konca jaka wybrac plyte. Mam dwa modele do wyboru: asus http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis.php?id=3141 gigabyte http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis.php?id=2114 Moze ktos by mi doradzil ,ktory model jest lepszy . Liczy sie dla mnie tylko stabilnosc. Pomijam tutaj zintegrowane elementy czyli karta muzyczna i sieciowa bo te mam oddzielnie. Bylem bardziej przekonany do tego asusa. A gdy pozniej przeczytalem artykul na www.benchmark.pl jak krecili na nim D1400 to tym bardziej bym go wzial. Zadalem jeszzce te pytanie na necie i jeden gosc powiedzial, ze asus ma malo opcji w biosie i sa z nim jakies problemy konfiguracyjne. Cholera teraz to zaczynam ise zastanawiac. Bo nie mam zamiaru widziec jakies podejrzane zachowania kompa. A moze ktos z was ma jedna z tych plyt i moglby podac swoje spostrzezenia.? W tym tygodniu jedna z tych plyt zamierzam kupic. Pozdro. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20. |