![]() |
dokonałem przeróbki z 401s na 411s, oczywiście za pierwszym razem była kicha po operacji cały czas migała dioda na pomar. ale wróciłe do wersjii 401s, stwierdziłem że jest oky więc zdecydowałem się na jeszcze jedną próbę no i udało się!!!!
Wszystko chodzi jak należy bez żadnych problemów. Dla tych którzy dopiero będą to robili jedna uwaga, jest dość istotny błąd w instrukcji autorstwa "-"na stronie a wygląda to tak: ODNOŚNIE ODWRACANIA!!! jest tak: A. Uruchom program Ltnflash 1.24.exe i w zakładce napędów wybierz na liście napędów wybieramy LITE-ON DVDRW LDW-411S i przejdź do zakładki EEPROM. Wciśnij Load File i podaj ścieżkę dostępu do EEPROMA oryginalnego z nagrywarki LDW401S Firmare ES0G od 401 ODKRECANIE.bin . Następnie kliknij Write i poczekaj kila sekund na wgranie EEPROMa (po zakończeniu pojawi się nowe okno z komunikatem potwierdzający pomyślne wgranie) B. Przejdź do zakładki Flash programu Ltnflash 1.24.exe , zaznacz opcję Update a następnie kliknij Browse i podaj ścieżkę dostępu do Twojego oryginalnego EEPROMa zapisanego w pkt.2 czyli MY EEPROM 401s.bin , następnie kliknij Go co spowoduje programowanie nagrywarki trwające około pół minuty, i objawiające się miganiem diody na czerwono i pomarańczowo. Po zakończeniu procesu ujrzymy w polu statusu programu Ltnflash napis Done. a powinno być tak: A. Uruchom program Ltnflash 1.24.exe i w zakładce napędów wybierz na liście napędów wybieramy LITE-ON DVDRW LDW-411S i przejdź do zakładki EEPROM. Wciśnij Load File i podaj ścieżkę dostępu do EEPROMA oryginalnego z nagrywarki LDW401S MY EEPROM 401s.bin Następnie kliknij Write i poczekaj kila sekund na wgranie EEPROMa (po zakończeniu pojawi się nowe okno z komunikatem potwierdzający pomyślne wgranie) B. Przejdź do zakładki Flash programu Ltnflash 1.24.exe , zaznacz opcję Update a następnie kliknij Browse i podaj ścieżkę dostępu do Twojego oryginalnego EEPROMa zapisanego w pkt.2 czyli Firmare ES0G od 401 ODKRECANIE.bin . , następnie kliknij Go co spowoduje programowanie nagrywarki trwające około pół minuty, i objawiające się miganiem diody na czerwono i pomarańczowo. Po zakończeniu procesu ujrzymy w polu statusu programu Ltnflash napis Done. |
Witam
mam pytanie czy ktos juz probowal nowe biosy do nagrywarki lite-on401@411 DR4FS0K i do modelu 811 DR8HS0R Pozdrowienia dla @all :) |
moze problem polega na tym ze zawolno nagrywam 2x
moze palic na max i w tedy bedzie dobrze moze ktos mam pomysl jak tego sie pozbyc Pozdrawiam @all:) |
Mam maly problem przerobilem nagrywarke lite-on401@411 i podczas nagrywania nero 6
wyskakuje ze nagranie sie powiodlo ale tak nie jest gdzies pod koniec nagrywania cus sie psuje ( 90%) cos ulega nie nagraniu :help: |
Dokładnie podobna sytuacja jest z esperanzą DVD+R 1-4x. Jeszcze przed przeróbką zapisywała je nie 4x a 2,4x .To że na płytce pisze 1-4 nie znaczy ,że płytki tyle mają.Oszszszustwa tanich producentów.
|
tez probowalem - niby wszystko ok
udalo sie przerobic - wzielem dvd-rw esperanza i zaczelem wypalac. wypalalo 2x wolniej niz poprzednio (przed przerobka dvd+rw) i w dodatku nero zawiesilo sie przy zamykaniu plyty (kilka razu probowalem i zawsze zwiecha na koniec) nie daje rady zamknac sesji, pomaga tylko restart kompa by odblokowac naped. przy probie wykasowania dvd_rw uslyszalem jak cos stuka w napedzie - jakby uklad z soczewka lasera pukal w cos. tak wiec czym predzej podarowalem sobie to i wrocilem do 401 bo chcialbym sie jeszcze nacieszyc ta nagrywarka :) |
jak przerabiac to odrazu na 811 ;) najlepsza jakosc zapisu jest wtedy :D
|
wgrywalem moj zmieniony eeprom - to nic nie daje - poprostu zaraz po wgraniu flash'a zaczyna migac dioda i koniec.
naped dopiero rusza na org firmware, ktore wczesniej zgralem |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam maly problem z przerobieniem 401->411 moze ktos zna odpowiedz jak sobie z tym poradzic
Robie wszystko wg opisu Nulka tj - zgralem eeprom i flash - wgrywam org. eeprom od 411 - wgrywam flash od 411 i w tym miejscu juz jest klopot - po zaladowaniu flash'a dioda w nagrywarce zaczyna mrugac na pomaranczowo - naped umiera. Wgranie przerobionego eepromu nie pomaga. Na cale szczescie moge wgrac spowrotem org eeprom i flash. dzikei za wszelkie odpowiedzi co z tym zrobic. |
Mam pytanie czy ktos testowal nowy firmware 0G ?
|
Mam pytanie. Czy ktoś miał taki problem: po przeróbce 401@411, po wypaleniu płyty, podczas jej odtwarzania przez pierwszych 5 - 10 minut film zatrzymuje się i zaraz rusza. Nagrywarka przyspiesza i zwalnia. Płyty nagrane wcześniej są odtwarzane dobrze (chociaż słychać, że nagrywarka przyspiesza, jednak film idzie płynnie). Poza tym, podczas ładowania plików vob do temp-a w programie CloneDVD użycie pamięci RAM wynosi 100&% (mam 512). Wcześniej takich objawów nie było. Tak zachowują się 2 nagrywarki wyprodukowane wróżnych miesiącach. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
|
Cytat:
Co do poprzedniego postu sprawdzilem te plyty HAWK DVD-R x2 i MediaStore DVD-R x4. Co do pierwszych to na firmware 0F widzial jako x2 a te drugie jako x1. Po zainstalowniu nowego 0G te drugie zaczal widziec jako x4. HAWKi na x2 wypala spokojnie ale z MediaStore jest roznie. Niektore poszly na x4 bez bledow ale najlepiej zeby miec 100% pewnosci wypalac je na x2 - przy zbyt duzej predkosci nie wszystkie sa zdatne do uzytku. Odczyt byl testowany rowniez na moim napedzie DVD-ROM LiteOn HD-163 i czytal je bez problemu. Wszystkie plyty z danymi. Jedyny mankament jaki zauwazylem to soft do nagrywania. Nero palilo HAWKi do ~13 minuty i wysypa ze nieprawidlowy nosnik mimo ze byl ustawiony na stworzenie nowej plyty DVD, a w oryginalnie dostarczonym Sonic'u bylo spoko. Jedyne czego nie moge teraz stwierdzic napewno to trwalosc tych plyt w stosunku do uplywu czasu :D |
dzieki
|
Cytat:
O tym właśnie myślałem. Według Nulka. |
Cytat:
Nie kombinować, tylko jak Nulek przykazał robić. |
Cytat:
Napewno nie zaszkodzi zostawić swój orginalny eprom. Sprawdzone. |
Cytat:
A w jaki sposob, tzn wg jakiego schematu dokonales zmiany 401-> 411 ? Chodzi mi o to czy podmieniales eeprom na ten oryginalny z 411 czy zostales przy swoim z 401 i podmieniles tylko wpis identyfikacyjny napedu ? |
dlugi ten post - przeczytalem caly <lol>
ale glupota z ta zmiana nazw |
Ciekawe co oni kombinują http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=opinie&id=85
|
Ja jestem zadowolony, mam nagrywarke JUNE 2003 "Made in Taiwan" bios FSOF, chodzi super !!!
Ps. Szkoda że nie działa test "Overburningu" w Nero CD SPEED - tzn. nie wykrywa końca nośnikia. |
Zabieg "usprawnienia" LDW-401S zakonczony pomyslnie :) .
Testowalem narazie plytki DVD+R TDK i DVD-r SilverCircle. Obie na max x2 sie wypalaja i o dziwo te SilverCircle nie sa az takie zle (5,5zeta za szt), narazie nie testuje Esperanzy, bo widze co tu sie na ich temat pisze :D . Next week wytestuje niejakie MediaStore 1-4x i Hawk 2x obie DVD-R |
drugi dzień po zakupie zdecydowałem się sflashować swoją 401kę i poszło bez problemów. schemat działania:
1. biorąc pod uwagę info z chipa wyłączyłem tryb DMA dla nagrywarki. 2. backup i wgranie epprom 411s i fso2. 3. reboot. 4. wgranie poprawionego epprom (kroki 5,6 ultimate instrukcji) i fs0f 5. reboot. CD - Esperanza Black - wypalanie trwało ponad 10 minut, bo nie włączyłem na powrót DMA i nie skonfigurowałem nero (tzn. 16MB tempa i buffor auto). po korekcie powyższych wypalanie CD zajmuje ponownie lekko ponad 3 minuty, ale w porównaniu do płyty wypalonej w trybie PIO pojawił się dodatkowy uszkodzony sektor. CD-RW - Dysan 650MB 10x - audio poszło lekko, łatwo i przyjemnie. DVD - płytka MMore DVD+R 2.4x - za******yłem (<- tu był wyraz pochodzący od takich korzennych ciastek - to też cenzurujecie?) ją praktycznie po brzegi, palił ok. 25 min a test powierzchni nie wykazał błędów. odczyt w nero speed to 4.66 avg i ponad 6 max dla DVD+R i nie ma z odczytem zawartości problemów. płytka TDK DVD-R 2x - też praktycznie pełna, palona z obrazu Tekkena 4. czas - niecałe 30 min, test powierzchni nie wykazał błedów, natomiast NeroCDSpeed nie ruszył nawet, tylko zwrócił błąd INVALID FIELD IN CDB (052400). nagrywarka rozpoznawana jest jako 411s, nawet po rebootcie XP "przeinstalował" sprzęt automatycznie. pozdro i wielkie dzięki dla gigantów software'owo-hardware'owych za to, co robią, a co pozwoliło mi (staremu raczej) zaoszczędzić 200 PLN. raz jeszcze dzięki. |
Cytat:
|
Ogółem mówiąc miałeś szczęście bo u mnie w mieście nigdzie nie było 401 ale w końcu też znalazłem w Vobisie z tym że już ostatkami sił facet ją ściągnął :) aha bo ja dzisiaj dostane nagryware i wiecie może czy w FS0F poprawiono nagrywanie minusowych płytek, bo niektórzy twierdzą że tak, a inni że nie.
Również usłyszałem, że ma jakieś problemy z wypalaniem płytek na PS2 czy XBOXA ?? |
Ja najpierw sflashowałem według przepisu binem FS02 a dopiero potem, po resecie flashowałem firmowym exe FS0F
|
co do 401s, to dzisiaj zakupiłem sztuk jedną w Vobisie w promocji - 499PLN. sprzedawcy bardzo doradzali, "bo podobno da się z tego niezły wypas zrobić panie". przeczytałem chyba 4 pierwsze i 2 ostatnie strony threadu i mam parę pytań. przewinęła się gdzieś tam, a propos flashowania wypalary, wypowiedz czyjaś, że flashował autor wpierwej z *.exe a następnie nowszy firmware z pliku *.bin - pytanie: czy nie lepiej było od razu najnowszy, czy też trzeba lecieć po kolei każdą nową wersję. szczerze powiedziawszy, to zgubiłem się czytając te wszystkie posty, a pamiętam, iż gdzies ktoś wspomniał o jakieś stronie dotyczącej tej właśnie nagrywary - czy mógłby ktoś dać jeszcze raz link, bo nie wiem gdzie to jest, a chciałbym przeczytać to kompendium i zrobić wszystko krok po kroku, co by nie mieć przykrej niespodzianki. byłbym bardzo dźwięczny za pomoc.
no i najważniejsze - wyprodukowano: Wrzesień 2003r. edit: no i jeszcze jedno. ja mam chyba pecha do płyt bądź też do samego wynalazku jakim są płyty RW, ale poprzednia nagrywara, jakiś Ricoh 12x10x48 RW nie wypalał no i oczywiście LiteOn mój też nie chce. płyty nawet w napędzie nie widzi, a druga dołączana od zestawu, zwykła Rka poszła bez problemów. może jest mi ktoś coś w stanie poradzić, bo następną RW to kupię najwcześniej za kilka dni. |
zakupilem dzis plytke DVD-R "Gigamaster hight quality" za 4,20zl :)
pisze na niej niby od 1 do 4 speed, a to co pokazuje smarturn: Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD-R (Single Layer) Disc MID = 41 4D 4C 00 00 00 (AML...) Disc TID = 00 04 00 00 00 00 (......) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Unknown SMART-BURN Speed Limit = 1.0X (Write) oczywiscie po wlozeniu czytsej plytki, tak jak w przypadku esperanzy, naped mial trudnosci z rozpozniem plytki... dopiero za 3 razem sie udalo. plytke nagralem nero6 po wlozeniu jej ponownie do mojego 401@411 od razy naped ja rozpoznal. plytka jest nie do odczytu gdzies od polowy krazka :( ale to tylko 4.20zl... a skoda... bo myslalemm ze bedzie sie fajnie palilo i czytalo...a tu zonk. |
Cytat:
Dopiero dziś mogłem sprawdzić tłoczoną płytę ,idzie do końca |
Cytat:
Czy problem zawieszania występuje tylko na TDK-ach -R ? |
Mm na płytacch TDK-R nagrany ślub nagrany (na innej nagrywarce). Przed przerobieniem nagrywarka nie czytała całych płyt,gdzieś w 2/3 zawieszał się odtwarzacz (To samo przy zgrywaniu płyty na dysk wyskakuje błąd odczytu danych), postanowiłem przerobić na 411 i wgrałem FOSF wdalszym ciągu tosamo. Gdzie może tkwić błąd?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ta nagrywarka jest w sklepie Komputroniku www.komputronik.pl. Jest jeszcze pare sztuk w cenie 575 zl. |
Cytat:
|
Cytat:
Ciekaw jestem czy to tylko u mnie w mieście czy w innych regionach też tak jest?? |
Cytat:
Miło, nie? Powinni do LDW-401S dołaczyc oprogramowanie do upgrade do 411s, taki zestaw Adama Słodowego ;o). PS. Witam na forum, ja tu nowy, którędy do WC? ;o) Moneo |
Cytat:
Ale poniewaz doswiadczalnie sprawdzilem to nie mam zamiaru marnowac kolejnych plytek i pozostane przy 2X. ( Byc moze chodzi o partie ) |
Cytat:
|
Moze komus sie przyda. Po nagraniu na espranze 4x dvdrom ( Toshiba 1502 ) nie mogl przeczytac plyty - na nagrywarce wszystko cacy . Dopiero po zmniejszeniu predkosci do 2X - odczyt plyty na dvd ROM-ie byl OK. FS0F. Jak to mowia nie ma róży bez kolców.
|
Cytat:
ha! a to przez NULKA! =) bo w Polsce pewnie za wiele bylo przerabianych ich napedow :) joke=) |
Cytat:
POZDRO! |
Czy to prawda że Liteon wycofał ze sprzedaży 401 ??
|
a po ile kupijecie plytki? najtansze dvd-r? bo w kraku w normalnym sklepie przy aghu sprzedaja esperanza X4 po 4,50zl :)
czekam tylko na swierza dostawe i gonie po nie (dostawa - wtorek po poludniu) no i obiecano sprowadzenie + w tej samej cenie, ale czy to prawda... zobaczymy. plytki przetestuje i napisze co i jak. |
Cytat:
Nulek |
Cytat:
Nulek |
Cytat:
kod TDK 5.01saku]3 Przedstawia sie jako 1x |
heh... jak zobaczyłem że dla 411 jest już kolejny nowy bios a do 401 już raczej chyba nie bedzie to się skusiłem i przerobiłem na 401@411 ;PPPp
Jak na razie noproblem ale nie mam nic do wypalenia (muszę wreszcie te FF zrobić to będę miał dysan +r do wypalenia). DVDIdetifier oraz SmartBurn działają. NeroCDSpeed oraz kProbe również, więc chyba dobrze? Przeróbka "made by Nulek" (c) |
Cytat:
pozdr. epox |
DVD-R Esparanza widziana przedtem jako 1x teraz jest juz widziana jako 4x na FS0F, dalej nierozpoznaje prawidlowo TDK DVD-RW.
|
Po wgraniu nowego firmware, problem płyt Princo -r wydaje się być w dalszym ciągu nie rozwiązany. Posiadam 4 takie płytki i napęd żadnej z nich nie rozpoznaje. Czy ktoś ma podobny problem z tymi płytkami?
|
Cytat:
Sorry za zamieszanie, ale wszysko jest na miejscu .dzięki za odpowiedź. |
Cytat:
ani do 411 i 811 ,coś im się porobiło. |
Cytat:
pozdr. epox |
Bios WCIEŁO ze strony LITONA może był kiepski ?
|
wlasnie... cos dodam do tematu nowego firmwaru...
ta moja ferelna plytke esperanza dvd-r X4 szybciej wczytuje niz poprzednie softy... a, no i w testspeedzie szybciej jest czytana... :) takze wzieli sie do roboty :) moze pomysleli ze w koncu ldw401s@ldw411s powinna dobrze chodzic i nie miec problemu z cedekami? :) moze nastepny bedzie jeszcze lepszy o ile bedzie... |
Cytat:
Nulek |
|
Ja palę na Platinum +R,-R , Verbatimach .Wszystkie OK>
|
no a mnie wywalilo ze esperanza (tez slim) dvd-r przez princo byla tloczona...
|
Ilość załączników: 1
Aha?
Plyty DVD wypalam w programie CopyToDVD 2.3.12.239. Plyte nagrywarka wykrywa jako x4 ale ja dla pewnosci wypalalem ja x2. Oto odczyt z Nero CD-DVD Speed\ScanDisc: |
Ilość załączników: 1
Wypalilem "Esperanze DVD-R x4" z slima jako DVD-Data i wszystko smiga jak nalezy.
|
ja powiem tyle ze nagralem kolo 20 cdr i wszytkie chodza ok. plytki rozne, poczawszy od "hawk cd" i "esperanzie" skonczywszy na emtecach datexie i innych.
co do dvd to czytaj post wyzej. |
spaczowany moj eepromik sobie wgralem, plyty DVD+R i +RW no problem, tylko ta esperanza cosik lipnie wyskopczyla. sprawdzilem ja w dvd romie toshiby sprzed 2 lat i dziala ok. u mnie natomiast ma problemy z czytaniem...
|
Nowe problemy
Witam wszystkich.
Niestety moja 401s pojechała do serwisu. Na 5 nagranych poprawnie płyt przynajmniej 1 była uszkodzona. Ponoć są w tych modelach począwszy od 401s a kończywszy na 811s są problemy ze zbyt wysoką temperaturą, co w efekcie kończy się uszkodzeniem nośnika. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale u mnie były spore problemy. Liteon posiada doskonałą korekcję błedów, zatem na pierwszy rzut oka wszystko po nagraniu wygląda ok. Jednakże jeśli skorzystamy z czytnika o przęciętnych parametrach korekcji błedów, część danych będzie niemożliwa do skopiowania. A to już nie jest normalna sytuacja. Wymiana biosu w nagrywarce nic tu nie pomoże. Zdarzały się również przypadki, że dane nie mogły być odczytane nawet przez samą nagrywarkę, pomimo stosowania tych samych nośników (nawet z tej samej partii). Wszystko na zasadach loterii.Albo uszkodzi, albo nie. A to już trochę zbyt droga zabawa. Jeśli dane są odczytywane na dvd-romie tylko w iluś procentach to już nie można mówić o braku kompatybilności. Raczej jest to wina samej nagrywarki. Być może mam wadliwy egzemplarz. Dlatego czekam na opinie innych osób. Pozdrawiam serdecznie Spshadow |
Cytat:
A eprom masz zpaczowany czy od 411? |
zakupilem esperanza dvd-r (producent: Princo) zebyb sprawdzic LDW401s@LDW411s
i co? dopiero z f/w FSOB rozpoznal plytke z oporem. nagralem ja w Soniq potem tescik w nero i co? wkleilbym ale jakies bledy wysakuja na stronie i nie moge, wiec napisze: ostatnie jakies 700MB rwalo dyskiem ze loj! niby test trwal 14min, ale nie wiem co o tym myslec... |
dop: wrzesien 2003
operacja zakonczona powodzeniem :) Nulek: dziekuje i gratuluje! plytki narazie wychodza pozytywnie. |
[QUOTE=epox]esperanza - szlag mnie trafia
Jak to jest że niby ta sama płyta a inny producent...... No cóż, niestety trzeba uważać nawet na markowe płytki. Ostatnio Verbatim wypuścił serię wyprodukowaną przez CMC Magnetics, która nie ma rewelacyjnej opinii. Zerknij na formum o nośnikach, poza tym w niemieckim Chipie zrobili mini test nośników, konkluzja: z testowanych DVDx4 ok. były: Apple DVD-R 4.7, Maxell DVD-R 4.7GB wyprodukowne przez MAXWELL oraz cała seria nośników : Memorex DVD+R, Fuji Magnetics DVD+R, Philips DVD+R, Emtec DVD+R, Ricoh DVD+R , TDK DVD+R, Maxell DVD+R wyprodukowane przez RICOH. |
esperanza - szlag mnie trafia
generalnie to spokojny ze mnie typ ;) ale dzisiaj się pod......... mam 401@411 i byłem bardzo zadowolony z płytek esperanzax4 (Manufacturer Maybe = Gigastorage Corporation,Smart-Burn Speed Limit = 4.0X(Write) - paliły się super. Postanowiłem dzisiaj kupić sobie większą ilość - przychodzę do domu, wkładam i...........krew mnie zalała - producent unknown i burn speed limit oczywista x1. Przeżyłbym to bo mam również x1 i palą się na nowym biosie ok ale.........te nowe wogóle się nie palą (same błędy)!! shit!! Jak to jest że niby ta sama płyta a inny producent......ech kilka dobrych złotych poszło w piach....... pozdr. epox |
Cytat:
|
sakis:
Dzięki, po prostu nie byłem pewny. Można więc mnie doliczyć do grona szczęsliwych posiadczy 401@411s :) Nagrywarka ma date produkcji 8 września 2003. Jak na razie nagrywałem i testowalem nosniki dvd+r(platinum) dvd+rw(liteona z pudelka) i dvd-r(verbatim). Wszystko bez najmniejszych problemow. Niestety nie posiadam stacjonarnego odtwarzacza, więc nie wiem jak jest z odczytem na tych urządzeniach. Pozdrawiam :peace: |
Po zastosowaniu Nero 6.0.0.23 zniknęły problemy kasowania i nagrywania DVD-RW (dkoładnie OPTODISC) na 401S@411S.
|
sc:
Jezeli przy uruchomieniu Nero InfoTool w napedzie znajduje sie plyta DVD-R(RW) lub DVD+R(RW)to takie wskazanie jest normalne. Ten program pokazuje maksymalna predkosc odczytu i zapisu danych na konkretnym nosniku znajdujacym sie aktualnie w nagrywarce. Predkosc odczytu tych plyt jest zazwyczaj nizsza niz predkosc odczytu tloczonych plyt DVD. Mozesz byc spokojny. Odczyt DVD na pewno wynosi x12 bez wzgledu na to czy masz 401S czy 401@411S. Niestety jest to maksymalna predkosc osiagalna tylko w przypadku odczytu tloczonej plyty DVD-ROM i to tez nie kazdej :( |
problem
Witam.
Zakupiłem niedawno LDW-401s, przerobiłem na 411s, dokładnie według instrukcji. I mam mały problem, Nero info tool pokazuje maksymalny odczyt dvd 6x, testowanie cdspeedem również to wykazało. W zwiazku z tym odtworzyłem z backupow oryginaly eeprom i firmware, ale odczt nadal pozostał 6x. I teraz nie wiem, albo to jest wina calej procedury mieszania w eepromie, albo moja nagrywarka faktycznie ma odczyt 6x? Według specyfikacji powinna mieć 12x? A może się mylę? Proszę o radę. :help: |
SoBal w swojej recenzji na pokazał, że 401 i 411 bazują na identycznych płytach głównych.
Czy ktoś może dobrał się do wnętrza 811? Myślę, że dałoby to podstawę do dalszych eksperymentów :D |
Cytat:
PS. Te porównanie dostałem nieoficjalnie, ale postanowiłem się nimi podzielić :P Jeśli dysponujecie oryginalnymi eepromami od 411S prosze o załaczanie na forum lub na maila: liteon401s@front.ru. |
Dzięki MACNOW za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Oto dodatkowe informacje o konwersji 401@811S zaczerpnięte z forum CDFreaks (ciekawe, kiedy skasują im te posty...):
--------------- After comparing many eeproms I come to the conclusion: 1. every eeprom has 1024 Bytes 2. most of the eeprom data is the same on every drive 3. about 130 Bytes are drive (individual) specific 4. at least 3 Bytes dynamicly change from burn to burn or firmware version to version (on the same drive) 5. AND there seem to be 5 magic bytes that are MODEL specific I don't know the values of these 5 Bytes on a 811s - if we find out - maybe there is a chance to overclock a 411 to 811. --------------- --------------- Very interesting: Take a hex-editor Open the original 811s HS06 Firmware from Liteon Look at address F0066 (BIN) or 93B8A (Flash EXE)... and you will find a string you wouldn't expect there: "LDW-411" So what does it mean? The 811 is a 411? At least the 811 uses some or more exactly 97% of the 411s FS0B firmware. --------------- --------------- I can think of three reasons why the string is there: 1. It's just a leftover string which was not renamed in the new firmware, wihout any functionality. 2. It's required for proper operation of the firmware and/or eeprom. 3. Or, more interesting: it could also be there to serve a simple string compare to check if the 811 firmware is installed on a 411 (allthough this would be rather simplistic) If case 3 is true then this might be the 'magic byte'. Would be interesting to change the 411 string into something else and then put the modified firmware back in a 411 and test the results... (In this case it might be important to keep the CRC checksum identical) --------------- |
Moze troszke na temat wgrywania firmwaru od 811S do 401S, 401S@411S:
- po wgraniu spatchowanego eeproma oraz firmwaru od 811S nagrywarka mruga ;) - co ciekawe ja podczas tego mrugajacego trybu wgralem oryginalny lub spatchowany firmware od 401S to naprawila sie data, byla na koncu 1 zamiast . :) Lecz dzialalo to tylko jako 401S. Gdy chciałem wgrać firmware od 411S naped zaczynal mrugac, bez wzgledu czy byl spatchowany eeprom czy nie, jedynie wgranie w kolejnosci wedlug opisu Nulka pomoglo lecz 1 zmienila sie na . zauwazylem rowniez ze w tym oryginalnym eepromie od 411S nie ma juz ostatniej cyfry w dacie. Uważam, jednakże przeróbka 401S/411S na 811S bedzie mozliwa po ukazaniu sie eeproma w wersji bin :) Jednak ten upgrade bedzie mial male znaczenie, gdyz dostepnosc nosnikow jest bardzo mala, a pozatym komu sie spieszy przy wypalaniu DVD, narazie nie dysponujemy takimi laczami ani iloscia danych zeby mialo znaczenie czy wypale plytke w 30, 15 minut czy jeszcze szybciej. I tak nie wypalalem jeszcze wiecej niz 1-2 plytki dziennie :) |
MMore
Thnx, Nulek!
W takim razie przesiądę się na TDK ew. na Ricohy (chociaż nie mogę nigdzie namierzyć, gdzie je kupić). A tak na marginesie Nulek, to kawał dobrej roboty z upgradem 401@411 8) Przyznam, że nieco smieszą mnie tylko cenzorskie praktyki na zachodnich stronach. Pozdrowienia |
Do: jezak
Nie przejmuj się płytami MMORE, u mnie zachowywały się jeszcze dziwniej. Wypaliłem takie 3, jedna z nich 4X, pozostałe 2.4X. Z zewnątrz wyglądały identycznie, ale odczyt informacji o producencie (przy pomocy Nero CD/DVD Speed) ujawnił, że ta jedyna, która wypaliła się 4X była wyprodukowana przez Maxell. Pozostałe dwie miały inny kod producenta, nie pamiętam teraz jaki. Myślę, że to wiele wyjaśnia i zarazem daje do myślenia. Pod daną marką mogą być sprzedawane zupełnie różne płyty... Nulek |
Cze, dyskusja o 401 była na tyle ciekawa, że postanowiłem skusić się na tą wypalarkę.
Na razie tesuję full originall, ale po zakupie kilku płytek DVD+R MMORE x4 (nawet na spodzie płytki jest opis x4) napęd nagrywa je maksymalnie z predkością x2,4 :( ,choć w kilku miejscach znalazłem opinie że są to niezłe płytki? Zarówno Smartburn jak i DVDInfoPro podają informację, że płytki są x2,4. Zastanawiam się czy to wina firmware - odnoszę wrażenie, że LiteOn zapomniał o LDW-401S i zajął się tylko firmware do nowszych nagrywarek. Czy upgrade 401@411 i wgranie nowszego firmware coś pomoże? Dodam,że załączone do nagrywarki płytki Ricoh palą się super (x4) i nie ma żadnych problemów przy odtwarzaniu na stacjonarnych DVD (Philips, LG). |
Emtec i DVD-RW
oki, dzięki za odpowiedź, oczywiście mam najnowszy Firmware 411 DR4FS0B, próbowałem z EEPROMem od 411 i przerobionym od 401, o ile na eepromie od 411 chociaż po ok 1 min wczytał płytę tak już przy eepromie od 401 (przerobionym) divik się wiesza i nie pozwala wypluć płyty, zostaje tylko restarcik kompa - mam XP
pozdrawiam jarek |
Re: odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
Cytat:
Ja sam nagrałem tylko jedną płytę DVD-RW, TDK 1x - bez problemu. Zakładam, że wgrałeś najnowszy firmware? Spróbuj wypalić płytkę innej firmy, może VERBATIM? A EMTEC odłóż na półkę i sprawdź je ponownie po ukazaniu się nowego firmware'u. Nulek |
eeprom
oki eeprom do 401s już mam z tego linku http://liteon401s.front.ru/eeproms.htm
|
odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
przy próbie sformatowania pod WinOnCD 6 wywala "Program memory area update failure" natomiast w Sonic myDVD "Please insert a disc intro the file Lite-On DVDRW LDW-411S"?????????????????
o co tu chodzi. przecież to są 2 czyste płyty EMTECa. |
szukam EEPROM do 401S
szukam EEPROM do 401S mój mail to menfis24@interia.pl za info o linku lub przesłanie na adres będę wdzięczny
|
Problem z EMTEC dvd-rw
cze.mam przerobiłem 401 na 411, CD-R(W) jak i DVD+R(W) oraz DVD-R OK ale DVD-RW w/w firmy nie wypala. już samo włożenie płyty do napędu to duuuuuży problem a nagrywanie to katastrofa. mam Nero 6 , po 2% wywala błąd. jako że jest to RW chciałem sformatować a tu "figa". najlepsze z tego jest to że kupiłem jeszcze raz taką płytę (wkońcu niegdyś firma BASF) z ciekawości nowiutką płytę poddałem formatowaniu (mazaniu całkowitemu), nagrywarka zaczyna kręcić z chyba max. prędkością i niby mazać ( dioda świeci na czerwono) po chwili kończy. po wyciągnięciu płyty poddałem ją oględziną wzrokową a na płycie nie widać ani śladu działania lasera. czy ktoś miał taki przypadek? i co to za obiawy?! czyżby nie nagrywała -RW ?!przecież to 411 JUŻ
|
I jeszcze ja
I ja przyłączyłem się do tego peletonu.
Dzięki Nulek! :glaszcze: TYTAN |
Cytat:
Jeżeli masz już przerobioną nagrywarkę, to możesz normalnie wgrać nowy firmware FS07 lub FS0B, tak jakbyś miał oryginalny model 411S, tzn. nie trzeba manipulować z EEPROM i można użyć oficjalny firmware w postaci pliku EXE ze strony Lite-On. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. :) Nulek |
LiteOn wcale się nie wyzbywa zapasów 401. Sprawa jest trochę trudniejsza. Jak wiadomo w Świecie nie ma nic za darmo. A licencje na obsługę konkretnego formatu DVD kosztują i to słono. LiteOn wykupił najpierw licencję na zapis standardu Plus, a że musiał w końcu dołączyć do grona producentów napędów DVD, to wypuścił 401. Od samego początku był to model przystosowany do obsługi formatu minus, ale brak licencji wiązał firmie ręce.
LiteOn nie kazał kasować informacji o podkręcaniu 401 dla zabawy, czy z widzimisię szefa. Groziło to firmie dodatkowymi opłatami za wykorzystanie licencji. A w LiteOnie, jak w większości .TW firm, liczy się każdy grosz (Szkoci przy .TW to rozrzutni ludzie). Z nieoficjalnych źródeł wiem, że za około dwa lata, wg. planów, ma się zakończyć kariera formatu minus. Z racji wielu jego ograniczeń i coraz więcej producentów wybiera standars plus. Mimo, że w tej chwili rozkwit sprzedaży nagrywarek dual zdaje się temu przeczyć, to za jakiś czas wydajniejsze będą urządzenia zapisujące plusy. Ale to tylko plany... |
Kolega macnow pisze o przerabianiu 401S/411S na model 811S a to juz zupelnie inna para kaloszy.
Przy wgrywaniu nowego firmware do podkreconego 401@411S nie potrzeba eepromu z 411S !!! |
Czyż nie wydaje się to dziwne że na stronach CDRINFO oficjalnie umieszczono poradę jak przerobić LDW401s na 411s ?
Problemy z f/w od pierwszych 411s znikneły po zaprzestaniu produkcjimodelu 401s .I teraz wszyscy sprzedawcy chcą się pozbyć zapasów.Z tąd pokazała się możliwość normalnego flashowania biosu na 411s ;) na co przystaje LITEON TW:buu: |
Cytat:
Pozdrawiam |
Ależ firmware w wersji BIN do 811S można znaleźć tu:
http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=13355 Pisałem już o tym. W wątku tym piszą (ale bez podawania szczegółów), że przeróbka się nie powiodła. Nigdzie nie ma niestety EEPROM, a obawiam się, że może być podobnie, jak z przeróbką 401S@411S i f/w FS02. Nulek |
Do sprawdzenia czy da sie przerobic 401-411S na 811S, potrzebny jest jej firmware w wersji bin :( Gdyż próbowałem wgrać z exeka firmware ale wykrywa ze to nie jest 811 nawet po spatchowaniu eepromu i firmwaru z 411 na 811 :P
Można by jeszcze popróbować spatchować exeka :P Ale to może poźniej :) EEPROM od 811S jest nie potrzebny, mozna spatchować swój :) |
To prawda, przy wgrywaniu FS07 lub FS0B nie ma potrzeby uprzedniego aplikowania oryginalnego EEPROM z 411S. Trzeba to było robić przed wgraniem FS02. Nie znam przyczyny odmiennego zachowania się FS02.
Nulek |
Cytat:
|
właśnie jakiś czas temu wgrałem nowy bios i ruszyło mi nagrywanie na płycie verbatim dvd-r x2 w clone dvd ( płyta działa ). przy poprzednim biosie ( 07) w ogóle nie chciał wystartować nagrywania.
p.s. przy poprzednim biosie miałem proplemy ze skasowaniem płyty maxell dvd-rw x1, po długich mękach udawało się to podajże w nero, ale tylko pełne kasowanie. tera jak zrobiłem próbę szybkiego kasowania w nero i poszło bez bólu. jest poprawa ! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10. |