Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Adobe Encore - pierwsze kroki ;-) (https://forum.cdrinfo.pl/f13/adobe-encore-pierwsze-kroki-25977/)

oOReXOo 09.06.2009 14:18

A czemu gdy wrzucam plik avi do project to uznaje mi to jako Audio file? Jak mam uzyskać obraz?

sunstream 21.05.2009 17:15

Witam wszystkich, jestem nowa w świecie Encora, czyli zarazem zielona proszę więc o pilną pomoc gdyż pracę miałam wykonać na jutro, a program jest dla mnie czarną magią.

Do tej pory pracowałam na oprogramowaniu dla laików, a to jest mój pierwszy projekt z zastosowaniem Premiera + Encore CS3. Praktycznie mam już wszystko gotowe, 3 godzinny materiał który teraz muszę ładnie nagrać na płytę. Zrobiłam już menu itd, mój problem polega na fakcie iż nie wiem jak teraz poprawnie to sfinalizować. Druga sprawa, czy mając film w jednym ciągu mogę go za jednym zamachem nagrac na 3 płyty, bez robienia każdej części osobno.

Mam nadzieję, że zostałam zrozumiana, czekam na pomoc, jest to dla mnie dość pilne. Może ktoś miałby chwilkę i mógłby mnie pokierować np. przez gg 10847141. Byłabym dozgonnie wdzięczna.

Pozdrawiam

grzesioi 28.03.2008 00:56

zaczynam zabaw***281; z tym programem i mam ju***380; pierwszy problem: przegra***322;em film z vhs na kompa i chc***281; zrobi***263; menu chc***281; zrobi***263; wyb***243;r scen i nie wiem jak mam stworzy***263; chaptery ***380;eby przyporz***261;dkowa***263; je potem w menu?? chyba ***380;e mo***380;na przyporz***261;dkowa***263; poszczeg***243;lne sceny nie robi***261;c chapter***243;w je***347;li tak mo***380;na to w jaki spos***243;b????

n0wy 18.03.2007 13:04

Witam
Mam takie pytanko co do encora: Czy da sie tak zrobic animowane przyciski, zeby powtarzaly sekwencje (np. co 10s), ale muzyka leciala w tle dalej?
Jak ustawie muzykę, to przyciski też odtwarzają się np te 3 minuty i nie moge tego w żaden sposób zmienić.
Może wy mi pomożecie;]

slawekb 16.06.2006 08:29

Cytat:

Napisany przez Jacente
Co zrobić,aby w DVD Encore zmienić położenie napisów. Zależy mi na wstawieniu kilku dialogów w górną część ekranu.

W trybie TIMELINE ustawiasz kursor w miejscu napisu, który chcesz przesunąć - pokazuje się ten napis w okienku podglądu filmu, a następnie klikasz na niego lewym klawiszem myszki i trzymając przesuwasz w dowolne miejsce ekranu.

Jacente 15.06.2006 19:19

Co zrobić,aby w DVD Encore zmienić położenie napisów. Zależy mi na wstawieniu kilku dialogów w górną część ekranu.

laycik 10.01.2006 23:47

jak w encore uzyc napisow w postaci plikow bmp? chodzi mi o to zeby je zaimportowac tak jak w dvd maestro wybrac ladnie kolor tla itp. doszukalem sie ze trzeba je importowac jako FAB Script czy cos tylko jak to zrobic? jak wyglada ten scrypt???

grax 05.11.2005 23:13

Jak dodac video jako tlo, bo mam Video: Nothing i nic nie moge zrobic tak samo Audio. Co mam zrobic ? I czy da sie np to zlo ograniczyc np nie na caly projekt ?

tompol 25.07.2005 08:24

2 strumienie dzwieku - oznaczenia

Witam!

Adobe Encore rozgryzlem mysle ze dosc dobrze. W miare zabawy pojawiaja sie jednak nowe pomysly i w przypadku ostatniego mojego pomyslu mam problem.

Stworzylem film do ktorego chce dolozyc 2 sciezki dzwiekowe. Po lewej stronie okna Timeline mozna sobie wybrac jezyk w jakim jest sciezka dzwiekowa. Problem w tym ze obie moje sciezki dzwiekowe sa w jezyku polskim, roznia sie tym ze jedna jest z lektorem a druga bez. Jesli obie sciezki oznacze jako "jezyk polski" to pozniej przelaczajac sie miedzy sciezkami przy odtwarzaniu nigdy nie bede wiedzial ktora wlasnie sciezke wlaczam bo obie beda oznaczone tak samo.

Na wielu plytach komercyjnych, na ktorych jest kilka sciezek dzwiekowych czesto jest tak ze np. jest sciezka angielska oryginalna i sciezka angielska z komentarzami rezysera. Wybierajac ta druga pokazuje sie informacja "jezyk angielski - komentarze" - tak np. jest w filmie "gdzie jest nemo".

I moje pytanie - jak cos takiego zrobic w encore? Jak zrobic zeby w trakcie odtwarzania mojego filmu i zmiany sciezki dzwiekowej pojawiala sie na ekranie informacja odpowiednio: "jezyk polski", "jezyk polski z lektorem"?

Pozdrawiam

TOMPOL

Fafer 17.07.2005 12:20

Może ktoś znalazł sposób na zmiane kodowania bitrate menu w Adobe Encore chciałbym by mi animowane menu robiło z mniejszym od standardowego (8000) bitrate

jaro54a 15.06.2005 19:42

Zaczynam przygodę na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z Adobe Encode w wersji 1.0. Otóż każdorazowo pod koniec transkodowania wyświetlony zostaje napis o nieznanym błędzie. Tak jest zarówno przy próbie wypalenia płyty, stworzenia obrazu płyty na dysku. Nie spotkałęm takiego problemu na forum. Może ktoś miał taki problem.

neemoo 25.03.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez turkinz
(noc: piątek-sobota)
własnie nauczyłem się robic ładne podświetlenia (w Encore-Photoshop) niektóre wyglądają naprawdę niesamowicie - są tęczowe, a inne coś a'la trzeci wymiar. Ale nadal mogę korzystać tylko z trzech stałych kolorów. Zna ktoś może inne sposoby? Czy Encore obsługuje jakieś skrypty do Menu np. pisane w Javie, XML, czy innym VisualBasicu?

Raczej nie darady. Nawet podswietlenia menu w filmach wydawanych na plytach DVD korzystaja tylko z tych prostych kolorow (narazie nie spotkalem sie z innymi a mowie o takich ktore maja bardzo rozbudowane animowane menu )

slawekb 17.03.2005 16:20

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez profs
Jeszcze jedno male pytanko. Wszystko jest cacy, tylko jak ustawic by w trakcie ogladania filmu jak klikne na pilocie MENU przeszedl do menu glownego? Bo dopiero przechodzi jak skonczy film grac.

W zakładce Properties (przy aktywnym Timeline) jest komenda: Menu Remote i trzeba wybrać odpowiednią opcję z rozwijalneo menu. Patrz załączony obrazek.

profs 17.03.2005 16:00

Jeszcze jedno male pytanko. Wszystko jest cacy, tylko jak ustawic by w trakcie ogladania filmu jak klikne na pilocie MENU przeszedl do menu glownego? Bo dopiero przechodzi jak skonczy film grac.

profs 16.03.2005 07:47

Ok, dzieki o to mi chodzilo. Wczesniej przycisk poster frame byl nieaktywny i nie moglem dojsc jak to zrobic. Wszystko dziala 8 )

RobertW 16.03.2005 01:02

Cytat:

Napisany przez profs
A ja mam bardzo banalne pytanie ale nie moge do tego dojsc. Jak robie wybor scen i przydzielam chaptery to jak zmienic obrazek w okienku by nie wyswietlal pierwszej klatki, tylko ta ktora chce?

W Timeline należy:
1) kliknąć lewym przyciskiem myszy na wybranym Chapter Point (zmieni kolor na czerwony),
2) przesunąć suwak na wybraną klatkę,
3) kliknąć na 'główce' suwaka prawym przyciskiem myszy,
4) wybrać z popmenu Set Poster Frame.
Warto dodać, że w ruchomym menu sekwencja będzie odtwarzana właśnie od punktu Poster Frame.
Powodzenia.

profs 15.03.2005 22:03

A ja mam bardzo banalne pytanie ale nie moge do tego dojsc. Jak robie wybor scen i przydzielam chaptery to jak zmienic obrazek w okienku by nie wyswietlal pierwszej klatki, tylko ta ktora chce?

ssslawek 15.03.2005 17:58

dzieki za pomoc, ale to jest wlasnie to o czym mowilem, przyciski są poprostu podswietlone w rozny sposob, a mnie chodzi o mozliwosc zamiany obrazka, (np ręki na noge, chlopca na dziewczynke, czy kółka na trójkąt)

w kazdym razie dziekuje

slawekb 15.03.2005 09:49

Ilość załączników: 2
Odnośnie pytań powyżej: Dowolne przyciski do Encore robi sie w Photoshopie i importuje się plik psd jako menu. Ważna jest struktura (czyli nazwy warstw) w pliku psd. W załącznikach przykładowe pliki psd do bezpośredniego wykorzystania w Encore.

ssslawek 14.03.2005 19:51

podepne sie pod powyzsze pytanie, 2 dni spedzilem zeby skonstruowac wlasny przycisk, zeby kazdemu stanowi przypozadkowany byl inny obrazek (neutral, selected, active),
ale wydaje mi sie ze mozna operowac tylko highlitami, mam nadzieje ze sie myle, bo bardzo chce wlasne przyciski.
pomocy

turkinz 03.02.2005 18:04

Highlight w menu i zmiana rozdzielczości pliku AVI

Witajcie,

Proszę o konkrety.

Jak zmusić Encore aby nie zawracał sobie głowy takimi bzdetami jak mała (niestandardowa) rozdzielczość dołączanego pliku video i przyjmował wszystko jak leci automatycznie?

Drugie pytanie dot. Menu: Czy przy tworzeniu menu w Encore zamiast standardowego "hightlight" czyli koloru podświetlania Buttona, można użyć grafiki ??? (np.: warstwy nakładanej w momencie najechania na opcję), a najlepiej grafiki animowanej?

Z góry dziękuję za sensowne porady i te mniej sensowne także.

(noc: piątek-sobota)
własnie nauczyłem się robic ładne podświetlenia (w Encore-Photoshop) niektóre wyglądają naprawdę niesamowicie - są tęczowe, a inne coś a'la trzeci wymiar. Ale nadal mogę korzystać tylko z trzech stałych kolorów. Zna ktoś może inne sposoby? Czy Encore obsługuje jakieś skrypty do Menu np. pisane w Javie, XML, czy innym VisualBasicu?

kowal17 03.02.2005 16:08

dziekuje za pomoc przydala sie ale problem tez byl w samym nadbud po ktorym plik vidoe byl o 12 sec mniejszy od pliku audio zmienilem go tylko na virtualdub i od razu lepiej ten sam czas
;]
dziekuje jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam

slawekb 03.02.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez kowal17
tak to owszem pliki sa nie zgodne ze soba plik mpv jest mniejszy od ac3
plik mpv robilem w TMPGEnc i plik mial dlugosc 1:28:[iles tam sec nie pamietam] film w divix ma 1:35:25
plik ac3 robilem w wielu prgramach ale ostatnio zrobilem w vegas 4.0 poniewaz chcialem go przerobic na 5.1 i dziwne to bylo bo nieraz byl dluzszy i nieraz krotszy i to jak kazdy program uzywalem nieraz mial 0:58:[iles sec] a nieraz okolo 1:40:00 ale nigdy nie byl rowny z obrazem
dzwiek sie opuznial roznie bo jak przewinalem dalej film to coraz bardziej byl spozniony fps robilem w nadbud bo tak jest napisane wedlug poradnika cobravader by zmienic framerate [chyba ze sie myle i fps to nie to samo co fremate-nie mam pojecia]
napisy robie w subtitle workshop i one sie zgadzaja z plikiem audio kiedy ktos mowi np. "he kill me" to jest w tym czasie "on zabil mnie" tylko ze obraz juz owiele wczesniej byl do tych slow
nie mam pojecia czy to wina pliku audio czy wina pliku video

dziekuje za udzielanie mi pomocy
pozdrawiam

cześć

Proponuję dwie metody:
Pierwsza - zastosować się do poradnika CobraVerde (jeszcze nie sprawdzałem tej metody)
Druga: Divx (wideo i audio konwertujemy do potrzebnego fps (direct stream copy))-patrz obrazek; z otrzymanego pliku wyciągamy audio (ma wpisany w nagłówek prawidłowy fps); następnie bierzemy pierwszą wersję divx'a (tę niekonwertowaną) i zapisujemy sam obraz (teraz możemy porównać długości czasu trwania obu plików - przekonwerowane audio i niekonwerowane wideo, muszą być takie same). Kolejnym krokiem jest konwercja fps filmu, dotego możemy użyć programu Pulldown lub Framerate Converter HQ (ten program daje bardzo dobre wyniki, jednak wymaga ponownego przekodowania materiału żródłowego). Efektem powinien być plik avi z pożądanym fps o tej samej długości co plik żródłowy (hh:mm:ss)

kowal17 03.02.2005 01:07

Cytat:

Napisany przez slawekb
Przyznam się, że niewiele zrozumiałem. Napisz jeszcze raz problem ale w zrozumiałym jezyku: czym konwertowałeś fps (audio, wideo i napisy), jaka długość mają pliki audio i wideo (oczywiście w hh:mm:ss (muszą mieć taką samą)), o ile obraz wyprzedza dźwięk (lub odwrotnie).
Najprawdopodobniej problem leży w złym przekonwertowaniu materiału.
Czy rozważałeś użycie w przekodowaniu divx'a do mpv programu Canopus ProCoder 2 ?

tak to owszem pliki sa nie zgodne ze soba plik mpv jest mniejszy od ac3
plik mpv robilem w TMPGEnc i plik mial dlugosc 1:28:[iles tam sec nie pamietam] film w divix ma 1:35:25
plik ac3 robilem w wielu prgramach ale ostatnio zrobilem w vegas 4.0 poniewaz chcialem go przerobic na 5.1 i dziwne to bylo bo nieraz byl dluzszy i nieraz krotszy i to jak kazdy program uzywalem nieraz mial 0:58:[iles sec] a nieraz okolo 1:40:00 ale nigdy nie byl rowny z obrazem
dzwiek sie opuznial roznie bo jak przewinalem dalej film to coraz bardziej byl spozniony fps robilem w nadbud bo tak jest napisane wedlug poradnika cobravader by zmienic framerate [chyba ze sie myle i fps to nie to samo co fremate-nie mam pojecia]
napisy robie w subtitle workshop i one sie zgadzaja z plikiem audio kiedy ktos mowi np. "he kill me" to jest w tym czasie "on zabil mnie" tylko ze obraz juz owiele wczesniej byl do tych slow
nie mam pojecia czy to wina pliku audio czy wina pliku video

dziekuje za udzielanie mi pomocy
pozdrawiam

tomzzz 01.02.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez z3m4n
....
wystarczy zrobic skrypt .avs ktory zmienia rozdzielczosc avika
mozna go bez problemow zaimportowac do encore
nie musisz nic przerabiac w zadnym innym programie

Czesc !
Bardzo dobrze mowisz ze wystarczy napisac skrypt ...pytanie mam tylko jako poczatkujaczy w tym programie co ma byc w tym skrypcie?;moze by tak jakis przyklad?
bylbym wdzieczny za pomoc bo samemu nie daje rady zaimportowyc filmu. Encore marudzi mi ze rozdzielczosc mu sie nie podoba :-)

slawekb 31.01.2005 10:26

Cytat:

Napisany przez kowal17
przepraszam za wyrazenie ale jak nie urok to sraczka :/
kurcze ja juz nie wytrzymuje z tym prgramem ale nie wydalem pieniedz w bloto (stadion 10-lecia:P) wiec musze z niego korzystac
to mam nadzieje ostatni problem w ktorym potrzebuje pomocy:
kiedy importuje plik ac3 i mpeg i chcem zobcz czy pasuja do sibei w pewnym momencie jak przewine dzwiek nie jest odpowiednio dopaspwany do obrazu tzn ze jest szybciej lub pozniej niz obraz kiedy oddzielam go w nadbud to operacja jak by sie konczyla lecz pasek postepu dochodzi do polowy co mam z tym zrobic i ten przypadek z nadbudem ma jakis zwiazek z tym jak tak to jaki i jak rozwiazac ten problem
pozdrawiam
wasz upierdliwy uczen :P
ps jeszcze raz dziekuje za udzielenia mi pomoc;*

Przyznam się, że niewiele zrozumiałem. Napisz jeszcze raz problem ale w zrozumiałym jezyku: czym konwertowałeś fps (audio, wideo i napisy), jaka długość mają pliki audio i wideo (oczywiście w hh:mm:ss (muszą mieć taką samą)), o ile obraz wyprzedza dźwięk (lub odwrotnie).
Najprawdopodobniej problem leży w złym przekonwertowaniu materiału.
Czy rozważałeś użycie w przekodowaniu divx'a do mpv programu Canopus ProCoder 2 ?

kowal17 29.01.2005 07:52

dodam jeszcze ze zrobilem przed chwila dvd w programie dvdmaestro lecz jest tak samo jak adobe encore czy li dziwiek sie spoznia a napisy sa razem z dziwiekiem
:(

kowal17 29.01.2005 07:07

przepraszam za wyrazenie ale jak nie urok to sraczka :/
kurcze ja juz nie wytrzymuje z tym prgramem ale nie wydalem pieniedz w bloto (stadion 10-lecia:P) wiec musze z niego korzystac
to mam nadzieje ostatni problem w ktorym potrzebuje pomocy:
kiedy importuje plik ac3 i mpeg i chcem zobcz czy pasuja do sibei w pewnym momencie jak przewine dzwiek nie jest odpowiednio dopaspwany do obrazu tzn ze jest szybciej lub pozniej niz obraz kiedy oddzielam go w nadbud to operacja jak by sie konczyla lecz pasek postepu dochodzi do polowy co mam z tym zrobic i ten przypadek z nadbudem ma jakis zwiazek z tym jak tak to jaki i jak rozwiazac ten problem
pozdrawiam
wasz upierdliwy uczen :P
ps jeszcze raz dziekuje za udzielenia mi pomoc;*

slawekb 27.01.2005 10:45

Cytat:

Napisany przez kowal17
no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy

ad.problem II:

Po zapisaniu wg skryptu w subtitle wokshop należy otworzyć ten plik tekstowy w notatniku i zapisać powtórnie plik jako unicode (jest taka opcja w notaniku przy zapisie).
Oczywiście podczas importu do adobe encore mogą występować błędy ( minie one często się zdarzają); są to przewaznie błędy czasowe i należy poprostu uważnie przeczytać treść komunikatu adobe i w notatniku znaleść odpowiednią linię tekstu (pomaga opcja szukaj) poprawić czasy wyświetlania itp. i ponownie zapisać. I tak aż do skutku (raz miałem 24 takie błędy)

PS. Podczas ustawiania napisów w Subtitle Workshop trzeba zwrócić uwagę na długość czasu wyświetlanych napisów (często program ustawia je błędnie).

kowal17 27.01.2005 04:59

to znowu ja ale tym razem z informacja ze pierwszy problem rozwiazalem ale z drugim nadal mam klopot :/

kowal17 27.01.2005 04:46

no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy

kowal17 26.01.2005 19:42

dziekuje bardzo za pomoc dzisiaj w nocy boire sie do pracy
jeszcze raz wielie dzieki ;*

slawekb 26.01.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez kowal17
chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore

1. Pierwszy etap:
Program GSpot: sprawdzenie właściwości pliku divx - framerate i kodowanie dżwieku (mp3,ac3,itp.) oraz proporcje obrazu
2. Drugi etap:
Program VirtualDub, Nandub: Konwersja pliku divx (jeśli jest inny framerate) na 29,97 fps oraz rozdzielenie strumieni wideo i audio (zapis dźwięku do pliku wav)
3. Etap trzeci:
Jeżeli to dźwięk jest w formacie mp3 to wystarczy zmiana rozszerzenia pliku i przekonwertowanie go w dowolnym programie muzycznym (np. Cool Edit, Steinberg, Sony Acid itp) na wav 48 kHz.
Natomiast jeżeli dźwięk jest w formacie ac3 to zmieniamy rozszerzenie pliku na ac3 i używamy programu BeSlice do zmiany nagłówka pliku (BeSliced wymaga zainstalowanego wcześniej w systemie programu BeSweet)
4. Etap czwarty:
Wracamy do filmu - ponieważ ani virtualdub ani nandub nie radzą sobie dobrze z konwersją frameratu filmu (efekty stroboskopowe w pliku wynikowym) do zmiany frameratu używam programu Framerate Converter HQ; niestety w tym programie film zostaje powtórnie przekodowany w całości (samo wideo bez audio), oczywiście ten program posiada dużo większe mozliwości niż tylko zmiana framerate'u.
5. Etap piąty:
Są dwie możliości w zależności od posiadanego oprogramowania:
i tak jeżeli posiadamy encoder CCE Stadalone (zalecane rozwiazanie) to wystarczy wczytać przekonwerowany plik do programu FitCD, ustalić resizing (dla NTSC) i wygenerować skrypt avs, który wczytujemy do CCE (wynikiem będzie gotowy plik m2v lub mpv)
natomiast jeżeli nie posiadamy CCE to podczas konwersji frameratu (patrz etap czwarty) ustawiamy również w Framerate Converter HQ proporcje obrazu na 720x480 (NTSC)
PODSUMOWANIE:
Z pliku divx otrzymać powinniśmy:
plik audio (orginalny ac3 lub wav 48kHz)
plik wideo w formacie m2v lub mpv (CCE) lub avi 720x480 29,97 fps

kowal17 25.01.2005 22:33

chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore

slawekb 24.01.2005 10:07

Cytat:

Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie ???
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460 :smutny:
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc) :|
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich :uklon:

Dlaczego 720x460 ?
Jeżeli chcesz DVD w formacie PAL to musisz mieć pliki filmowe w rozdzielczości 720x576 a dla formatu NTSC: 720x480.
Encore toleruje pliki wideo kontenerowe (zawierające audio i wideo rożnych formatów ze sobą zmiksowane (musi być zainstalowany odpowiedni kodek w systemie)) np.: avi, mpg oraz pliki tylko audio np. wav lub mp2 a także tylko pliki wideo: m2v, mpv itp.
Warunek jaki muszą one spełniać to tylko prawidłowa rozdzielczość (dla PAL 720x576, 25 fps i dla NTSC 720x480, 30 fps) a dla audio sample 48 kHz
Wszystkie operacje dotyczące obróbki plików wideo (synchronizacja strumieni audio i wideo, zmiana rozdzielczości, zmiana frame rate) należy dokonywać przed zaimportowaniem do Encore (na forum jest dużo różnych przepisów na ten temat- opcja szukaj).
Importowane pliki wideo nie muszą być koniecznie wcześniej zakodowane do MPEG 2 (chyba, że ma sie encoder CCE) ponieważ program sam przekoduje pliki (ma wbudowany encoder Mainconceptu)wideo a audio na ac3 stereo.

@kowal17:
Napisz z z jakich plików wejściowych (audio, video) chesz uzyskać DVD (divx, mpg, rozdzielczość wejściowa, ilość klatek/s, zastosowany kodek) i w jakim formacie (PAL, NTSC).

kowal17 23.01.2005 01:34

chodzi mi o to jak pliki video i audio przystosowac do tego programu i w koncowej wersji jak je scalic ze soba ??

grzes07 22.01.2005 19:29

Dobra rada

Cytat:

Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie ???
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460 :smutny:
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc) :|

witam

jezeli chcesz sie zaglebic w tajniki tego programu, to moja dobra rada kup sobie ksiazke "Adobe Encore" , a dlaczego nie skorzystasz z programu np. DVDLab ktory jest latwiejszy a do tego w sieci znajdziesz opisy co i jak zrobic.

pozdrawiam

kowal17 22.01.2005 05:46

instrukcja

Adamtarn 23.12.2004 20:23

Czy w Encore można wczytac Chaptery, ktore wczesniej sie zripuje, jesli tak to jakim programem mam je zripowac?

LazarUS 09.10.2004 16:26

Cytat:

Napisany przez slawekb

A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
[...]

Fajnie, tylko kurczę jeszcze przydałaby się jeszcze płytka z "lekcjami"... Nie ma ktoś namiarów mna nią?

slawekb 10.09.2004 09:42

Bawiłem się różnymi programami do authoringu i po kilku miesiącach użytkowania doszedłem do wniosku ,że najbardziej dla mnie przyjaznym jest Encore (w tej chwili wersja 1.5). Posiada ogromne możliwości edycyjne a w połączeniu z After Effect i Premiere Pro , można oprócz tła można animować przyciski. Napisy wczytywane są bez problemu, jeżeli zastosuje się przepis , który jest zawarty na początku wątka (skrypt do subtitle workshopa + zapis jako unicode). Oczywiście encore widzi wtedy polskie znaki (ą,ę,ć,ł itd.)
Początkującym proponuję zapoznać się z tym tutorialem.
A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_01.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_02.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_03.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_04.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_05.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_06.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_07.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_08.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_09.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_10.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_11.pdf

PS: dla zainteresowanych:
Strona z której można sciągnąć (po darmowej rejestracji) kilaset ruchomych teł do wykorzystania np. w Encore (rozdzielczość 720x576 25fps w formacie divx)
Uwaga: serwer wyłączny jest po przekroczeniu limitu transferu a włączany jest następnego dnia o 12:00AM PST

Myślę ,że po zapoznaniu się z w/w tutorialami korzystanie z Adobe Encore DVD będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.

shark69 09.09.2004 12:55

Za pomocą Encore można stworzyć obraz płyty DVD. Niestety program pozwala tylko z rozszerzeniem .nrg. Czym w takim razie nagrać płytę z tego formatu? Wiem że można za pomocą Encore ale ja osobiście wolałbym używać programu specjalizowanego do nagrywania.

z3m4n 04.08.2004 06:47

re

....
wystarczy zrobic skrypt .avs ktory zmienia rozdzielczosc avika
mozna go bez problemow zaimportowac do encore
nie musisz nic przerabiac w zadnym innym programie

bumbum 03.08.2004 20:30

Do kitu ten program!!! Siedzę juz nad nim 2 dni i nie udało mi się zaimportowac zadnego filmu!!! po prostu do tego programu mozna wgrac film 720x675 i 704x576 zadne inne formaty nie wchodzą bo wywala zaraz błąd.np. mam film Shreka 2 o rozdzielczosci 560x416 i muszę go przerobić w innym programie na 720x576 dopiero potem do adobe encore.Bezsens,a taki ponoć zachwalany program.

jehuty 06.06.2004 20:10

???vcd menu w encore???

siemka. Jestem początkujący w temacie autoringu i mam takie małe pytanko do palacza i cobry...
otóż czy w encore mozna zrobic menu do vcd takie samo jak do dvd (animowany wybor scen itp.)

a jeśli tak to czy sam proces tworzenia jest taki sam jak menu w dvd??
Czy stacjonarny pioneer sobie z tym poradzi?(wiem że łyka vcd z gazet)

Proszę o szybką odp...
Pozdro

Jehuty

Pinek 01.06.2004 10:36

niestety wartosci saklowania troche odbiegaja... 80% sprzetu (chyba jeszcze tyle ) akceptuje maksymalny bitrate na okolo 8000..

wiec tyle powinno sie ustawiac maksymalnie...

nowy sprzet dvd slyszalem ze akceptuje juz dosyc wysoki poziom ustawienia tego parametru.. ale chyba 8000 wystarczy kazdemu, teraz robie cos dla jednej fimry.. i przygoptowuje plytki dvd skompresowane przy bitrate stalym 4000.... jakosc obrazu.. krystaliczna, ale to dla tego, ze nie ma tam prawie wogole ruchu... postacie stoja na jedolitym tle i mowia...

virus-c 01.06.2004 08:18

A jak zmienić rozmiar timeline? W Adobe Premiere można ustawić, czy to mają być klatki, czy co 1, 4 10 s, min itd.. Da się tak samo zrobić w Encore?

Seksownis 13.01.2004 19:41

Skoro wszyscy maja problemy to ja tez - a czemu by nie:D
Skompresowalem sobie weselisko trwajace 1g 21min za pomoca CCE wrzucilem to do encora i podczas skaladania DVD wywala komunikat ze w jakies tam klatce (konktetnie nie pamietam jest za wysoki bitrate)...
Ustawienia CCE do kodowania orazu byly - minimum-2000, sredni-7000, i maksymalny-9000.
Przeciez wartosci 7000 i max-9000 nie odbioegaja od specyfikacji DVD, wiec nie wiem o co biega encorowi.
Wie ktos jak obejsc problem?

Z gory THx za podpowiedzi.

Jedrek 12.12.2003 08:49

Ja tez mam problem z tym programem. Nie wiem jak maja wygladac formaty plikow z "subtitles":
1. text format
2. FAB Image Script
3. caption Inc. Script.

Probuje zaimportowac takie pliki (skrypty) stworzone z programu SubRip i nic ztego nie wychodzi. Przy probuie importu do ENCORE wyrzuca mi rozne bledy.
Prosze o pomoc....
ozdrawiam

Żuczuś 03.12.2003 03:32

bardzo państwa przepraszam, oto adres strony:
www.dvdrhelp.com/tools?tool=261
należy nacisnąć buttona encore subtitles i odpala sie nowa strona, gdzie znajdziecie opis softu plus spakowany program,
Żuczuś

lukjod 03.12.2003 00:06

czy ktos to znalazl bo te podpowiedzi Zuczusia sa cokolwiek mylace
jakis link???

Seksownis 02.12.2003 20:45

Żuczuś az tak ciezko podac link??

Żuczuś 02.12.2003 03:14

jest do pobrania wtyczka do encore, która umożliwia wczytanie subtaitli jako mikrodvd; można ją pobrać wpisując do przeglądarki "encore dvd" i wybierając stronę tools>encore dvd>encore subtaitles, na stronie znajduje się także tutorial w j. angielskim- wtyczka jest freeware, Żuczuś

Romario 14.11.2003 11:22

Ok, udało się. Teraz przy bulid dvd wyświetla komunikat Orphan menus or Timeline found/ check link lub ignore and continue. Jak wybrałem ignore and continue to stworzył film bez menu. A jak check link to szuka czegoś jak zaznaczę tam wszystkie okma to znajduje to czego szuka ale i tak coś jest nie tak.

z3m4n 13.11.2003 14:28

dokładnie jak z plikiem video
zaznacz plik audio wcisnij alt i przeciagnij na menu....

Romario 13.11.2003 14:17

Dzięki,udało mi się zrobić dynamiczne menu w Adobe Encore, a teraz nie wiem jak do tego menu podłożyć dżwięk?

Pinek 21.10.2003 15:12

ale pod w2000 prof nie dziala

z3m4n 21.10.2003 10:00

ladniej wyglada kiedy do timeline dolozyc np. okladke plyty i rozciagnac ja do czasu trwania plyty
mozna tez dolozyc osobne menu do kazdej plyty ze spisem utworow

Jabba the Hutt 21.10.2003 00:14

Audio DVD ...

How to Author an Audio DVD from MP3's with Adobe Encore DVD
http://www.dvdrhelp.com/forum/viewto...=683333#683333

"This guide will walk you step by step on how to create an Audio DVD with 400+ MP3***8217;s. This Guide is for people whose DVD players will only play DVD Video disks and not DVD Data disks. The following tools will be required:

MP3 Splitter & Joiner
Adobe Encore DVD"

Jabba

z3m4n 17.10.2003 09:45

mam inny problem moze ktos sie z tym spotkal
zrobilem video vbr 6000 w cce
dzwiek ac3 448
polaczylem all i wypalilem plyte
plyta w stacjonarnym odtwarzaczu staje po 2 sec , na kazdym chapterze to samo

zrobilem inny film i mialem to samo
w napedzie dvd w komputerze idzie normalnie , wydaje mi sie ze to cos z dzwiekiem po dolozeniu sciezki w pcm i przelaczeniu na drugi strumien poszlo ok ale nie jest to normalna droga postepowania
moze macie jakis pomysl o co tutaj chodzi
ps. do authoringu uzywalem spruce maestro, adobe encore i dvdlaba
za kazdym razem to samo

Robs 16.10.2003 18:28

Nie tylko pod XP, ale faktem jest że nie chodzi pod Win98 i niżej.

Pinek 16.10.2003 17:45

tylko szkoda, ze ENCORE chodzi tylko pod XP

z3m4n 15.10.2003 09:25

DVDLab ma jedna powazna wade nie mozna importowac napisow:(((
co do ruchomego tla w encore to proste
importujesz avika jako asset , robisz new menu wciskasz alt zaznaczasz avika i przeciagasz go do menu that's all
ps. po zrobieniu menu trzeba jeszzcze je wyrenderowac wtedy podglad menu bedzie dzialal prawidlowo

Romario 13.10.2003 20:07

Moje pytanie może jest banalne ale nie wiem jak zrobić menu w Adobe Encore z tłem ruchomym. Na 2 cd tego programu są przykładowe menu backgrounds/video/pal/...avi, ale nie wiem jak zaimportować jakiś wzór i stworzyć dynamiczne menu. Statyczne menu importuję bez problemu a dynamicznego za nic nie mogę.

pawlach 06.10.2003 18:48

Hejka
Co do programu DVDLab to trochę mu się przyglądałem i owszem uważam że jest ciekawy, czytałem nawet kilka optymistycznych i pozytywnych recenzji, że jest łatwy w obsłudze i posiada sporo możliwości, przypomina ni trochę nawigacją ReelDVD, ale po opanowaniu DVD Maestro nie widzę za bardzo sensu wgryzać sie w software o podobnych możliwościach. Jak narazie to zgłębiam tajniki Encore bo IMHO myśle że ten program jesli nie już to niebawem bedzie przodujący w tej dziedzinie.
pozdro
Palacz

NINJA 05.10.2003 23:41

A co to jest ten OVERNET?Bo nie kumam o co chodzi.
Co myslicie o programie DVDlab do authoringu?
wygladem przypomina DVDmaestro?wyglada na dosc prosty w obsludze.

z3m4n 04.10.2003 09:58

najszybszy bedzie chyba raczej overnet (przynajmniej u mnie trwalo to tylko kilka godzin) btw encore to 2 plyty 1. instalacja 2. sample

jeden z uzytkownikow pytal mnie ostatnio jak zrobic zeby w buttonach z chapterami byly normalne animacje (czyt podglady chapterow)
otoz sprawa jest banalnie prosta
w properties menu z chapterami i ich screenami lub podgladami wystarczy zaznaczyc animate buttons , po renderingu w takim menu mamy zawodowe ruchome obrazki z podgladem chapterow
pozdrawiam

pawlach 30.09.2003 21:52

poszukaj na kazaa lub emule

NINJA 30.09.2003 20:39

to smutne co mowisz mozesz polecic jakis P2P?

pawlach 30.09.2003 19:13

Niestety platny
zresztą wszystko co pochodzi ze stajni ADOBE jest platne
wiecej tutaj
http://www.adobe.com/products/encore/main.html
pozdrawiam
Palacz

NINJA 30.09.2003 19:07

witam . fajnie ze program wam sie podoba ale moze powiecie czy to platne czy mozna sciagnac triala, no i moze linka na strone prodcenta programu.

pawlach 29.09.2003 18:43

Witam
jestem juz po "pierwszym starciu " z programem Encore i muszę przyznac że to kawał dobrego softu. Chłopcy z Adobe odwalili niezłą robotę bo program jest naprawdę zawodowy. Mnogość i różnorodność opcji powoduje że mozna się czasami zgubić, ale jesli ktoś wcześniej liznął troche Adobe Premiere a przy okazji Adobe Photoshopa to nie powinien miec problemu, gdyż interface jest typowy dla tej rodziny. Jak zwykle troche problemów sprawiaja napisy ale można sobie z nimi poradzić. Jak na razie próbnie zrobiłem sobie krótki filmik taki mniej więcej jaki opisywałem w moim poradniku o DVD Maestro i wyszło OK. Teraz zgłebiam dalsze tajniki programu aby poduczyć sie w robieniu bardziej "zaawansowanego" menu. Tyle ja, a jak tam inni czy ktoś juz podjął jakies próby jasli tak to czekam na jakies info lub ewentualnie porady.
pozdrawiam
Palacz

z3m4n 25.09.2003 12:34

tak naprawde to idealnym uzupelnieniem encore jest premiere pro
to w nim profesjonalnie mozna przekodowac obraz i dzwiek dd2.0 i 5.1
(korzysta z encoderow minnetonka software)
encore jest przede wszystkim programem do zlozenia poszczegolnych czesci w ladne dvd , premiere zajmuje sie obrazem, audition dzwiekiem a phostoshop naszym menu
ps.z tym dzwiekiem w wav chyba cos zakombinowales robie z .wav i mp3 i podczas finalizacji najczestszym bledem jaki mialem byl blad ze struktura linkow - z dzwiekiem nie mialem zadnych problemow , natomiast zauwazylem ze importowany wav jest dekodowany zawsze jako pcm , jezeli ma to byc DD importowany plik musi miec rozszerzenie .ac3 moze z tego bral sie twoj blad

CobraVerde 23.09.2003 19:28

Cytat:

pawlach napisa***322;(a)
witam
widze ożywioną dyskusje nt. Encore też się za niego zabrałem i muszę powiedzieć że coraz bardziej mi sie podoba ale jeszcze długa droga do całkowitego opanowania, ale może jak razem sie zabierzemy to szybciej pójdzie
pozdrawiam

fajnie, właśnie rozgryzam ten program i całkiem nieźle mi idzie, bo powoli opanowuję opcje i łapię zasady nim rządzące. teraz wydaje się już całkiem "user frindly" ;) pierwszy projekt (video, audio, proste menu) mi wyszedł. tylko coś te AC3 nie chciało się zrobić ale przecież jest Vegas Video, który ma za***isty encoder DD i na oko jest lepszy (więcej opcji) niż ten w Encore. ale i tak zmuszę go do pracy:boks: zaraz doinstaluje Photoshopa i spróbuję zrobić coś bardziej wyszukanego ;) zatem czekam na porady i doświadczenia wszystkich zainteresowanych - program jest naprawdę wart uwagi.
może nasz szanowny moderator wytnie z tego tematu posty dotyczące Encore i założy nowy wątek jemu poświęcony, gdzie będziemy prowadzić badania - pliz.

Cytat:

pawlach napisa***322;(a)Palacz
PS. Cobra znalazłem napisy niebawem wyślę ci mailem [/B]
no to czekam - mam pare dni wolne to bym zrobił ten western wkońcu.
dzięki :)

pawlach 23.09.2003 17:38

witam
widze ożywioną dyskusje nt. Encore też się za niego zabrałem i muszę powiedzieć że coraz bardziej mi sie podoba ale jeszcze długa droga do całkowitego opanowania, ale może jak razem sie zabierzemy to szybciej pójdzie
pozdrawiam
Palacz
PS. Cobra znalazłem napisy niebawem wyślę ci mailem

CobraVerde 23.09.2003 17:35

wszystko ładnie poszło ale przy finalizacji program nie może przekodować WAV (PCM, 48.000 Hz) na AC3 i wywala błąd transcodingu (Automatic). jak go pominę to DVD z audio LPCM bez problemu się robi... co to może być ?

CobraVerde 23.09.2003 16:57

thx :) biore sie za robote...

z3m4n 23.09.2003 16:51

dla menu nie tworzysz timeline
menu to menu
importujesz do library plik .psd z menu
otwierasz je
definiujesz przyciski i podpinasz do nich linki np. do filmu, do chaptera itd
jak zrobisz menu otwierasz okno properties a w nim definiujesz jaki ma byc loop dla menu, czas odtwarzania, akcja przerywajaca (override) i inne przydatne rzeczy
najprostsze menu:
library-przeciagnij do menu wybrany obrazek-zmien napisy na buttonach na swoje-zlinkuj z timeline( klik prawym na buttonie i opcja link)
to wszystko
kliknij na menu daj w properties set as first play
kliknij na timeline z filmem w properties daj end action:MENU:defaultna koniec finalizacja czyli build DVD
do wyboru hdd lub dvd-r

ps.wczesniej mozesz sprawdzic linki opcja check links
pytanie co rozumiesz przez obrazek startowy?
jesli zwykle zdjecie to tworzysz timeline, wczytujesz obrazek i rozszerzasz (lapiesz myszka koniec pliku w tline i jedziesz w prawo)go do zadanego czasu, wtedy to ten timeline musi byc zdefiniowany jako first play i koniec jego wyswietlania jako Menu:default wtedy masz ladne intro po ktorym wskakuje menu glowne

CobraVerde 23.09.2003 16:32

oki, chyba kumam. ale jeszcze trochę cię pomęczę ;)
dobra, mam cztery "utwory": ekran powitalny (obrazek), menu (statyczne) i dwa filmy (video, audio, napisy oddzielnie).
tworzę dla nich 4 Timeline's - tak ?
jak określa się np. długość wyświetlania obrazka startowego?
jak zrobić proste, statyczne menu (wybór filmu) ? teorię znam ale praktycznie się gubię w opcjach Encore...
kiedy to wszystko już mam zrobione, jak finalizuję katalog DVD/płytę czyli składam to do kupy ?

dziękuję za uwagę i pozdrawiam :)

z3m4n 23.09.2003 16:12

re

importujesz video i audio
klikasz new timeline
wczytujesz do timeline film i dzwiek
klikasz na dzwieku i wybierasz opcje np.transcode automatic (to samo dzieje sie z obrazem)
domyslna opcja dla encore to dolby digital 2.0
encore przy tworzeniu gotowego dvd przekonwertuje to sam
mozna tez zrobic to recznie klikajac na transcode now
decydujesz tez czy timeline ma byc jako first play czy tez first play to menu ktore tworzysz pozniej

ps.po odpaleniu okna properties masz dostepne opcje dla kazdego podswietlanego elementu typu audio, video, menu, button itd
do konwersji generalnie uzywam adobe premiere pro (mozliwosc kodowania dd5.1)ale na samym encore tez robilem i efekt jest b.dobry

CobraVerde 23.09.2003 15:58

tyle to wiem, bo się już trochę bawiłem tym programem ;) interesuje mnie jak to się wszystko składa do kupy, po zaimportowaniu audio i video. no i jeszcze przypadek jak mam video gotowe (zrobione w CCE) a audio mam jako WAV i chce je przekodować na DD 2.0
trochę się gubię w tych oknach i opcjach...

z3m4n 23.09.2003 15:49

re

importowalem do encore
polskie znaki sa zachowane
co do tutoriala hmm postaram sie zrobic uproszczony przewodnik po encore , wiekszosc informacji na ten temat czerpie z obszernego forum dyskusyjnego na stronie adobe
kilka szybkich wskazowek:
importowany plik avi musi miec rozdzielczosc zgodna z dvd
importowany plik audio np. w ac3 musi miec 48 khz
importowany plik txt musi miec format unicode i zapis hh:mm:ss:z
animowane menu uzyskac mozna przeciagajac menu.avi z wcisnietym alt do pustego menu (pozniej nalezy uzyc opcji renderuj menu)

CobraVerde 23.09.2003 15:25

unicode ? a co z polskimi znakami ?

może jak byś znalazł trochę czasu, napisał byś mały tutorial jak używać Encore - chodzi o podstawy, żeby nie tracić czasu...
np. import video i audio (z ew. kodowaniem), operacje na Timeline, chaptery, import napisów, podgląd, niezbędne opcje i finalizacja itd.

napewno coś takiego by się nam przydało, bo soft jest "zawodowy" i cieszy się już dużym uznaniem. ja w każdym bądź razie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i mały poradnik.
pozdrawiam :)

z3m4n 23.09.2003 15:07

encore

napisy do uzycia w adobe encore mozna konwertowac przy uzyciu subtitle workshop
wystarczy stworzyc skrypt .cfp w ktorym znajda sie nastepujace wpisy

[Information]
Name=Adobe Encore DVD
Extension=*.txt
Time structure=hh:mm:ss:z
Time=True
FPS=25
New line char=[Enter]

[Format text]
{RepeatSub}
{SubCount} {swStart} {swEnd} {swText}
{EndRepeat}

skryptu uzywa sie jako presetu uzytkownika do konwersji napisow
pozniej przekonwertowany plik z napisami nalezy otworzyc w notepadzie i zapisac jako unicode

jedna wazna sprawa - encore nie znosi jakichkolwiek bledow w importowanych napisach, trzeba wszystko starannie przygotowac
ps. pracuje na encore od kilkunastu tygodni przy duzej uwadz epodczas tworzenia dvd jest to najlepsze narzedzie jakie dotychczas widzialem do authoringu
polaczenie audition encore premiere pro i photoshopa eliminuje wszystkie inne programy z systemu lacznie z softem do nagrywania dvd
pozdrawiam

CobraVerde 19.09.2003 21:34

Cytat:

pawlach napisa***322;(a)
witaj Cobra
własnie dwa dni temu znajomy podrzucił mi pakiet nowych programow Adobe (Adobe Premiere Pro, Adobe Encore i Adobe Audition) jeszcze się temu nie przyglądałem ale mam troche wolnego czasu i mogę się przyjrzeć - może coś z tego wyjdzie
pozdrawiam
Palacz

PS. Sorry ale miałem Ci przesłać napisy do THE GOOD .....
ale nie mogę ich za diabła znaleźć, zatem jeśli chcesz ruszać z robotą to nie czekaj na mnie

Encore ma troche zagmatwany interfejs i cholera wie jak importować napisy i z jakiego formatu... ale możliwości są bardzo obiecujące - zintegrowane encodery mpeg2 i AC3 :) a Audition niczym się chyba nie różni od CoolEdit Pro, które wykupiło Adobe i miało rozwijać...

co do napisów to zajmę się The Good za jakiś tydzień najwcześniej, narazie wyśle chłopakom dwa pozostałe westerny i wtedy ruszamy z polonizacją i postprodukcją ;)
więc jak byś je jednak znalazł to daj mi znać...

pawlach 19.09.2003 20:34

witaj Cobra
własnie dwa dni temu znajomy podrzucił mi pakiet nowych programow Adobe (Adobe Premiere Pro, Adobe Encore i Adobe Audition) jeszcze się temu nie przyglądałem ale mam troche wolnego czasu i mogę się przyjrzeć - może coś z tego wyjdzie
pozdrawiam
Palacz

PS. Sorry ale miałem Ci przesłać napisy do THE GOOD .....
ale nie mogę ich za diabła znaleźć, zatem jeśli chcesz ruszać z robotą to nie czekaj na mnie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:44.