![]() |
Ile bierzecie?
Wiec chciałbym ustalić ceny za tak zwane "przysłógi" nobo dzis mam jakiemus gostkowi instalować neo+ na windzie(nie wiem co mu tam nie pyklo) i wezme pewnie 20zeli - to za duzo czy za malo (unlockerzy telefonów biorą wiecej za kliknięcie)
Ile powinna kosztowac instalacja routera hardwearowego czyli tylko konfiguracja i softwearowego czyli motanie sie z softem (dużo więcej roboty) jle wy za takie cos macie a za zlożenie kompa? a za instalacje windy? a za przepałkę cd itd itd... dzinx. trzeba ustalic jakis taryfikator ! bo ja za marne grosze nie bende komus przy kompie grzebal |
<tego nie powinienem byl tu pisac>
|
Facet zmień lokal, psujesz powietrze.
|
troche przesadzacie?
naprawialiscie kiedys co dwa dni pc o parametrach cel 400 i 32mb ram"kumplowi" ,ktory "oszukuje cie na kase"? i nie mowcie mi ze nie bierzecie kasy za "uslugi" bo poprostu w to nie wierze czy wy wlasciwie wiecie o czym ja mowie? chodzi mi o wkladanie koncowek na kable konfiguracja freesco i innych linuxow na router chodzi mi o to ze za zdjecie simlocka sie placi i nikt nie czepia sie ludzi co biora za to kase, a jak ktos chce sobie zarobic bo w kompie nie ma cd-romu nawet to zle tylko dlatego ze do jego pracy nie jest wymagany zakup kabla za pare zeta(tak jak u unlockerow) ja juz za friko robie kompy dla "znajomych" od kilku lat i to mi sie znudzilo nie mam pracy na starz mnie w optimusie ani gdzie indziej nie chca bo nie mam znajomosci i co se zarobic 20 zeli nie moge? to jest forum o wypalaniu plyt - ten kto nigdy nikomu nie wypalil plytki i nie wzial za to pieniedzy reka do gory! a moze mam dymac na drugi koniec miasta za frajer? jak juz mowilem za freeko to jest tylko pozegnanie a mnie to ktos cos za darmo daje? jeszcze mi biurokraci cene interetu podnosza-oni moga brac kase tak a ja se 20 zl zarobic nie moge bo "to nie ladnie" takie bzdury to tepsie i microsoftowi prawcie nie mie! ludzie ja nie jestem nowym pcciarzem tylko starym wyjadaczem tej pajdy chleba i poprostu znudzila mi sie praca spoleczna dlatego pytam wprost co i za ile a jesli nie wy to jak wam liczą(nawet gosc wlasciciel sklepu i kawiarenki powiedzial mi ze powinienem za to co robie brac kase) |
powiem ci tak - sorry za tamtego posta - ale mam uraz
za przegrywanie plyt nie biore - bo robie to tylko znajomym i naprawde zadko - obowiazuje u mnie zasada 'dajesz mi czysta plyte, dostajesz nagrana' - kasy nie wezme z dwoch powodow: a) mam (marnie platna ale jednak) prace i nie potrzebuje tych dodatkowych 5 zeta miesiecznie za cene szacunku kolegi b) sprzedawanie piratow to paserstwo a rozdawanie to 'udostepnianie osobom w stosunku towarzyskim' - w sumie nie nagrywam nic co mogloby sie wladzy nie podobac - ale taki uraz mi pozostal co do podlaczania - jesli podlaczasz KUMPLOWI - to nie bierz za to kasy - to po prostu nie wypada - wykorzystaj go w inny sposob, jesli jednak taki KUMPEL robi cie w durnia - to go olej i traktuj jak kolesia z ulicy - wtedy mozesz brac - bo w sumie w sprzedawaniu wiedzy nie ma nic zlego - tylko mow to kolesiowi na wstepie ile na start i ile za ew. problemy - bo to ze ktos ma burdel w kompie i soft nie chce sie instalowac to jego a nie twoj problem i czas - mozesz ten czas wycenic cennika nie podam - bo takich rzeczy tez nigdy nie robilem (pare razy zlozylem kompa od podstaw - wybor komponentow, kupno, zlozenie, instalacja, instalacja softu, sieci, przeniesienie danych ze starego kompa - wycenilem to na kilkaset zeta bo i zajelo mi to tydzien zycia praktycznie od rana do nastepnego switu - a kontrahent zadal mi pytanie 'czemu tak malo?' - wiec o ceny mnie nie pytaj bo nie mam o tym pojecia) |
Ja podnosze reke dokladac sie chlopaki ale to bez sensu bo by temat byl za duzy i tylko zasmiecal forum. Nawet dwie podniose :jupi:
|
chłopak myśli jak tu zarobić i bardzo dobrze. Sam nad tym myśle, a myślałem bardziej dawniej jak szukałek jakich kolwiek zarobków.
A słuchajcie jeśli np. bym chciał ogłaszać się w jakiejś gazecie i jeździłbym właśnie na wizyty to czy muszę się zarejestrować i odprowadzać podatek? Bo jeśli tak to z tego są ponoć marne pieniądze. Ale chyba można robić to po cichu? |
Cytat:
Nie - takiemu "kumplowi" mówi się, że nie ma się czasu - czy wprost mówi mu się, dlaczego mu się tego nie zrobi. Cytat:
Musisz uwierzyć na słowo. Przynajmniej niektórzy robią to za kawkę i kawałek ciasta, czy pizzę i piwko - ale to zależy komu. Ja robię to tylko znajomym, i to na ogół dobrym znajomym, więc takie grzebanie w kompie jest na ogół okazją do miłego spotkania towarzyskiego i pogadania. Cytat:
Ja złożyłem parę kompów, ale tylko najbliższym przyjaciołom, więc oczywiście o żadnej kasie za usługę nie mogło być mowy - oni też robią mi różne przysługi. Ale faktycznie znudziło mi się już trochę bycie takim "pogotowiem" na każde zawołanie, zwłaszcza że nie mam już siły i czasu nawet na grzebanie we własnym kompie! Cytat:
To oczywiście zmienia postać rzeczy. Ja mam inne źródło utrzymania, i - na razie przynajmniej - nie muszą nim być komputery. Skoro tak - to zorientuj się w jakiejś firmie komputerowej, jaki mają cennik za usługi - na ogół mają jakieś cenniki - za instalację systemu tyle, za instalację sprzętu - tyle, za złożenie kompa - tyle, za inne czynności serwisowe - stawka godzinowa. Albo sam załóż jednoosobową firmę i ustal cennik. Cytat:
Już podniosłem! Cytat:
Wiesz, niektórzy jeszcze czasem coś robią za darmo, albo przynajmniej zapłata nie następuje wprost. |
i wlasnie o to mi chodzilo
dla znajomych od zawsze i na zawsze za free (ale tylko dla prawdziwych)-nie jestem jakims palantem pare razy bylo tak ze wypalilem za free(jak zawsze - no teraz juz nie mam czym), a gosc sprzedal dalej te plyte i se zarobil 10 zeli tydzien temu zdiolem 2 locki z telefonow i tez za free dla znajomego (po 10 od sztuki tak u mnie biora) i on se zarobil, a jak zawozil mnie w jedno miejsce i wziol kase za paliwo(bylo z 5 zeta) ale skoro na mnie zarobil 20 to chyba mogl odpuscic nie? juz nawet nie dzwonia tylko przyjerzdzaja z kompami pod dom(naprawialem gosciowi kompa - net mu nie chodzil - mial mi za to postawic pizze 10-tego a jest juz 28-ósmy i nic) raz to gosc o 23 dzwonil na domowy (troszke puzno juz dla starych) jakbym koma nie mial - i wlasnie to mnie denerwuje ze na moich umiejetnosciach zarabiaja inni, wiem ze grosze ale jednak dla nich a nie dla mnie dlatego chce sobie ustalic co za co zeby nie bylo rozczarowan poprowadzilem lana na ulicy ale nie ode mnie(mamy neta dzielonego) i teraz jeden ****** jak chce zebym przyszedl mu kompa zrobic(ten od cela400 i 32mb, tak ten co mnie na kasie skubie)to ham mi poprostu wyciaga rj45 ze skrzynki i nie mam netu - juz nawet tak mnie wzywaja i powiedzialem dosc - jak ktos stuka do mych dzwi to nie mam czasu i kropka jak juz wspomnialem niektorzy nie szanuja mojej pracy bo mnie to tez nie przyszlo samo z siebie i jeszcze do tego mnie na kase oszukuja (WIELOKROTNIE I NA BEZCZELA) to ja im juz bezinteresownie nie pomoge i tu przyklad za router w naszej sieci robi freesco na kompie sasiada niegdys a teraz kupili kompa nowego(bez mojej wiedzy) i zrzutka rzekomo po 47 zeta a jest nas czterech wiec razem 188zeli a kupili za te kase az :):):) pentium 133 jakis ram na to i flopa(razem za to bym dal 50-60 pln-ów) a bylo na to 188 wiec jak wnioskuje 2 ludzi nic nie dalo a ja z sasiadem po 47 zeli i jest router-to nie jest fair(zasilacz, obudowa,sieciówka, klawiatura i jakas tam krzywa grafika juz byly) oczywiscie sprzet at i bez usb a teraz orly wymyslily neostrade tylko nie pomysleli ze to sie je z usb czy mam mowic dalej co ja musze tu znosic? |
ludzie co to będzie za świat i życie w nim jeśli wszystko będziemy przeliczali na pieniądze?
ja z zasady pomagam ludziom, wszystkim, niezależnie od tego czy ich lubię czy nie |
idz do jakiegos serwisu wez ich cennik i wtedy ustal swoje troche mniejsze i jak ktos sie teraz ziawi z kompem to podaj mu cene, ale na twoim miejscu od kolegow bym nie bral kasy, bo jak ty bedziesz cos chcial od nich to tez podadza Ci cene ;)
|
Cytat:
|
hmmm
niektórzy tak źle mówią/myślą bo chyba im się pieniądze przelewają w domu.
Przemo_one myśli po prostu, jak tu "skręcić" troche grosza bo z pieniędzmi na pewno nie jest ciekawie. A biedy wśród userów to tu raczej nie ma. Patrze i tylko mi ślinka cieknie jakie niektórzy mają zestawienia sprzętowe :) Jak mało osób jedzie jeszcze na pół gigowych sprzętach, starych kartach grafy i ramcach sdr. Ciąglę tylko patrze jak powstają nowe tematy jaki tu dysk wybrać, najlepszą karte grafy, płyte główną, składam nowy komputer. Ludzie mają pieniądze, ale nie wszyscy. Od kolegi/znajomego jasne, że bym nie wziął pieniędzy bo sam moge coś od nich potrzebować jak ktoś napisał a pozatym to przysługa. Co innego usługa dla kogoś obcego kto nam za to zapłaci. Usługa wykonana, żądam zapłaty. Proste. Niektórzy tego po prostu nie rozumieją, albo myślą w innych kategoriach. "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". |
Masz przykładowy cennik usług w firmie z Torunia.
Jest droga ale masz od czego zacząć. http://www.infocomp.torun.pl/cennik/uslugi.htm POLECAM PUNKTY: ADMINISTRACJA/KONSULTACJA OPROGRAMOWANIA UŻYTKOWEGO za 1GODZINĘ DIAGNOSTYKA/EKSPERTYZA SPRZĘTU Formatowanie dysku kosztowało kiedyś u nich 40 zł. |
Re: Ile bierzecie?
Cytat:
|
Instalacja windy 30-40 zeta,
Umozliwienie dzialania pelnej objetosci dysku np. 80 GB w kompach z ograniczeniem do 8,4 GB - 50 zl (cena z zainstalowaniem systemu) 1 godz. serwisu 30 zl itp. To tylko podstawowe dane |
ponawiam moje pytanie związane właśnie z taką działalnością... :)
jak to jest? Cytat:
Cytat:
Czego oni tam nie mają i to nazewnictwo :o :blee: |
Fajny jest ten cennik z Torunia. Chciałbym, żeby ktoś płacił za moje usługi 183 zł. za godzinę!
|
Cytat:
A jakie są konsekwencje nie rejestrowania takiej działalności? No cóż, jeśli znajdzie się delikwent, który nie będzie zadowolony z Twoich usług lub który zażąda faktury czy rachunku (w takim wypadku raczej rachunek, bo odprowadzanie VATu jest obowiązkowe po przekroczeniu dochodów w wys. 20 000 tys. złotych rocznie), to może Cię zakapować do Urzędu Skarbowego, który rozpocznie procedurę w sprawie przestępstwa skarbowego... Taka jest moja wiedza na ten temat. |
No coz. To jest w koncu firma i wiadomo iz do domu kogos takiego sobie nie wezwiesz, lecz popatrzac na to z drugiej strony - te ceny nie sa chyba takie wysokie.
Przeciez maja na utrzymaniu ilus tam pracownikow i odprowadzaja podatki, no i placa za legalne oprogramowanie. Bo np nie wyobrazam sobie ze ktos z nich bieze 150zeta za diagnostyke sieci komp. i robi to czyms nie legalnym itd. Firma kogucik zas nie moze stawiac takich cen i bulo by to nieporozumienie i naciaganie klienta. Swoja droga czy zastanawialiscie sie kiedys - mowie do tych ktorzy pracuja w takich firmach - ile wasze firmy, nie wy biora za godzine waszych uslug od klienta |
- za instalke windy: 30-50 pln (zalezy czy bylo jeszcze cos instalowane)
- za podlaczenie neo+ przy uzyciu aplikacji dostepowej z TPSA to max 20 pln, inne przypadki to juz indywidualne negocjacje - za zlozenie kompa: jesli bierdzesz czesci z gieldy to dolicz spokojnie 10% jesli klient "spi" na kasie i bez mrugniecia okiem moze dac wiecej, to powyzsze x2 inna sprawa, jesli robisz to dobremu kumplowi. wtedy to polecalbym min 50% upustu, a najlepiej to 100% + drobna przekaska. |
pytanie bylo ILe wiec odpowiem ile zaplacilem za
podlaczenie laptopa i konfiguracje sieci domowej (na xp, do tego zrbienie kabla - aterialy ode mnie) - wiec to nie bylo zadne 20 zeta ale 150. |
U mnie jest tak:
Od znajomych z zasady nie biorę kasy, oddają mi tylko za materiał i ewentualnie postawią flaszke. Od klientów: 30netto dojazd w granicach miasta 60netto za każdą rozpoczętą godzinę pracy. Ostatnio skasowałem klienta za konfigurację sieci domowej i przydzielenie prywatnej klasy ip na 290brutto. Postawienie w firmie routera+firewalla+proxy+samba+apache+mysql+ftp+exi m(albo inny)+co tam jeszcze chcą dla firmy w której jest około 30 komputrów kosztuje 3000netto(w tym konfiguracja terminali), za tzw zdalną administrację bierze się od 300 do 600zł/miesięcznie. Generalnie niewielu jest takich klientów, przeważnie są to sądy bądź inne instytucje. Od szrych ludzi bierze się różnie, ale postawienie tego co wyżej dla szaracza to tak od 300 do 600zł. |
Cytat:
tak to widze -->:blee: czyli słabo. Widze, że samemu nie ma co się w takie coś pakować, to robota dla firm. |
Cytat:
W naszym kraju perspektywa samodzielnego startu bez niesamowitych pokładów gotówki jest niesamowicie odległa. |
i o to wlasnie mi chodzilo
sam bym sie podpiol pod jakas firme i robil to co robie tym bardziej ze neo+ sie szerzy a ludzie (przynajmniej u mnie) zbytnio nie przejmuja sie paragrafem szustym wiec roboty by troche bylo ale nikt w tym moim zadupiu nie chca mnie przyjac bo nie mam znajomosci i pewnie bym paru ludzi za szybko w "firmie" przerusl(ostatnio przegadalem jednego wlasciciela kawiarenki-a to i tak tylko ostanio -takich historji mam jeszcze duzo) moze szuka ktos informatyka(po ogólniaku) poczatkujacego linuxowca administratora i wiele wiele wiele wiele a i znakomita nowina - zakupilem nagrywarke samsunga sw 252 ben(tak wiem ze samsung ale nie mam w tej chwili nawet zwyklego napedu a tego sw po bardzo atrakcyjnej cenie nabyłem) |
Cytat:
ps może na priva napisz, jak nie chcesz publicznie, bardzo mnie to ciekawi |
moge napisac - wychodzi kolo 400 zlotych miesiecznie - o szczegolach wolalbym nie pisac z roznych powodow - ja jeszcze mieszkam z rodzina a ze potrzeby rozrywkowe mam nieduze (troche plyt i ew. czesci do roweru (najtansze)) to i tak wieksza czesc tej kasy idzie 'na dom' gdzie jest pare kredytow do splacenia
|
faktycznie na stolice to żadna rewelacja, chociaż ja na prowincji i tak mniej "dorabiam"
no ale tam u was to chleb pewnie ze 3 zł kosztuje... miło że ktoś również lubi pomykać na rowerze :) |
Cytat:
ale ja pisalem o podlaczeniu Neo+, czyli: - 2 kabelki (telefon + USB), - 2 filtry, - modem, - zainstalowanie i konfiguracja aplikacji dostepowej (wbrew pozorom niektorzy maja z tym spore problemy), to jest gora 30 minut roboty :) |
Ufffff, długi wątek ;)
Napisałeś, że "koledzy" biorą od Ciebie kasę ... zmień "kolegów"! To jest zwykły wyzysk człowieka przez człowieka. Natomiast jeśli chodzi o usługi komputerowe to bardzo dobrze można na tym 'jeździć' jako dodatkowa praca, nie chwaląc się - całkiem dobrze płatna :P Cennik zależy od znajomości, tzn. jeśli znam kogoś bardzo dobrze to najczęściej nie biorę kasy, przekłada się to na jakieś tam zaufanie i później wieść się niesie. Osoba której 'zrobiłem' coś dobrego z PC mówi to jakiemuś tam swojemu znajomemu że jest taki i taki gość, że w stosunku do firm, wykonuje to niedrogo i ogólnie że jestem godny polecenia 8) Ostatnio na przykład formatowałem sąsiadowi hdd, ponieważ jego synek (11lat) zrobił taki burdel w Win98SE że jak żyje (dość długo juz) takiego czegoś nie widziałem. Poprostu nie do opisania! Tak więc komp troche słabszy, więc zainstalowałem Win2000 + SP4, wgrałem kilka programów (XnView, WinZip, Vplayer, Acrobat Reader etc.) ustawiłem całość, żeby sprawnie działała, porobiłem konta użytkowników i zajęło mi to jakieś niecałe dwie godzinki. Ponieważ to troche bardziej znajomy sąsiad to wziąłem od niego 100zł. Tutaj się to wszystko nie kończy, bo okazało się ze dosłownie w kilka godzin "synuś" dorwał się do kompa, zaczął instalować wszystko jak popadnie, ikonek i skrótów narobiło się od groma ... Facet dzwoni i błaga mnie żebym wpadł i usunął te śmieci z jego kompa i coś zrobił, żeby ograniczyć dostęp :D Poszedłem na górę, zacząłem to wszystko czyścić, ograniczyłem BARDZO dostęp "synusiowi" i wziąłem 50zł - wszyscy byli szczęśliwi, oprócz syna sąsiada :P Takich sytuacji jest naprawde sporo i mogę powiedzieć że mam z tego sporą kasę w miesiącu. Minusem takiej sytuacji jest to, ze musze uczyć ludzi w jakich przypadkach mnie to wszystko nie interesuje, ponieważ niektórzy zrobili sobie ze mnie istny support!!! Potrafi taki zadzwonić o 19:00 i żalić sie że nie może zainstalować gry z giełdy! Wtedy tłumacze ... ze mnie to nie interesuje i żeby się sam bawił. Można napisać ze szybko się uczą i takie sytuacje sie nie powtarzają. Cennik zależy więc od stanu znajomości, usługi jaką masz wykonać czy innych czynników dodatkowych, wpływających na końcową cenę! Przykładowo, od "znajomego - znajomego" ostatnio wziąłem 600zł. To była cena (facet sie targowal, ale jest zadowolony) za wybranie się na giełde, złożenie PC, instalacje windy, instalacje jego oprogramowania, jakieś tam dix'y chciał mieć na hdd ... Reasumując, wszystko jest zależne i podchodzi pod socjotechnikę 8) |
Cytat:
|
witam sprawa jest prosta przynajmniej pozornie ,jesli masz prace i jakies dochody takie czy inne, to stac cie na to by złozyc kompa gratis dla kolegi.Dla goscia z ulicy to niema to tamto płaci sie za wiedze i tak jest.inaczej sprawa wyglada gdy niemasz pracy i kazde 20 czy 50 zł jest ci potrzebne wtedy niema sie co zastanawic .Kasa to nie wszystko ale jest ona potrzebna i takie jest zycie.
|
a ile za prace w kawiarence internetowej 2 dni w tygodniu po 7 godzin????
prosze o szybka odpowiedz! :) |
hmm - stawka za roznoszenie ulotek waha sie od 3 do 10 zeta za godzine (te ostatnie to naprawde wymagajace przypadki), hostessa w sklepie z perfumami w wawie dostaje kolo 5/h (a pracuje tam codziennie po pare godizn od paru miesiecy) na kasie w supermarkecie nawet tego czasem nie dostaniesz a praca koszmarna
wiec policz sobie tak z 4, 5 zeta za godzine (pracujesz w cieple, masz szanse na odpoczynek) i wyzej nie skacz - nawet w wawie wiecej nie placa |
ile? ;)
mode joke on 1/100 uncji w jedną dzurkę i poprawka to samo w drugą :) || mode joke off a serio to alles zalezy komu i za co /znajomi free a klient to już zalezy od tego za co i ile czasu należy na to stracić plus to jak temu człowiekowi na tym zalezy / czyli tyle ile klient mozę zapłacić by był zadowolony i jednocześnie polecił cię swoim znajomym :)/ zgodnie z zasadą ze zadowolony klient powie o tym tylko paru osobom ale niezadowolony przynajmniej 10/ jako odnośnik należy traktowac średnią z przybytków komputerowych pomniejszoną o jakieś 25% ( oni prawie zawsze przeginają z ceną i tak naprawde to nawet sysa nie konfigurują optymalnie a o zrobieniu na start backupu jakims ghostowatym to już nawet nie ma co marzyć ) pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:14. |