Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   kupuje kompa - potrzebuje pomocy... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupuje-kompa-potrzebuje-pomocy-26051/)

-Sid-The-Rat=> 28.09.2003 10:23

kupuje kompa - potrzebuje pomocy...

wiec tak - moja siostrzyczka zglosila zapotrzebowanie na komp - idzie na studia i faktycznie jej sie przyda wlasny

teraz tak - kasy nie mam za duzo do wydania - kolo 1.3k zeta na: mobo, procesor, kgraf, pamieci, obudowe (hdd, optyka i obudowa no i monitor sa juz na miejscu)

przegladalem sobie cenniki i oferte (od czasu kiedy kupilem swojego przestalem sie tym zupelnie interesowac) i wyszlo mi tak - athlon, nforce2, ati - i o ile kgraf wybiore sam to z mobo pod athlona i wogole z athlonem mam problem - bo bedzie to taki pierwszy sprzet w mojej histori (na kolejnego intela mnie nie stac)

pomozecie? potrzebuje jakis szkic co tam pakowac (ramu bedzie raczej na poczatku tylko 256 bo kolejne 200 zeta nie przejdzie)

ogolnie help - bo w tym sie kompletnie nie orientuje...

puch 28.09.2003 11:31

Ja też już nie jestem na bieżąco - i też nie jestem entuzjastą AMD - i nie odkryję tu wielkiej Ameryki - ale wydaje mi się, że powinieneś kupić najlepszą płytę główną dobrej marki, jaką możesz, natomiast możesz sobie zaoszczędzić na procesorze. Najtańszy Athlon 2000 będzie chyba i tak bardziej niż wystarczający - chyba, że siostra zamierza zajmować się czymś bardziej "mocożernym" - grafiką 3D itd.
Mam płytę Gigabyte (pod Intela) i jestem bardzo zadowolony - teraz widzę w cenniku, że mają też jakąś płytę z nforce2. Uważam, że to dobra firma - może ich wyroby nie biją rekordów wydajności, ale są stabilne i dobrze wykonane.

Torwald 28.09.2003 11:43

Sid - na http://forum.tweak.pl/ znajdziesz odpowiedz :)
Poszukaj w dziale sprzet, jak nic nie znajdziesz to zadaj pytanie - tam jest masa ludzi z branzy i napewno ci pomoga, fachowo doradza (tylko najpierw przeczytaj regulamin ;p , strasznie nie lubia jego lamania...).
Ostatnio nawet chyba byl (jest) tam posta o skladaniu kompa za 1100 czy 1300zl.

eloise 28.09.2003 11:58

zerknij tu http://www.wgk.waw.pl/modules.php?na...howpage&pid=62 znajduje się tam Poradnik kupującego komputer-Praktyczne rady dla kupujących PC

Franc 28.09.2003 12:43

Puch ma rację - bierz dobrą płytę główną i "słabszy" procesor, z płyt głównych polecałbym Solteka 75FRN2-L (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5694), miałem dwie płyty główne tego producenta i teraz przymierzam się do wyżej wymienionej.
lub Epoxa, a procek weźmierz taki ile kasy Ci zostanie

Nol 28.09.2003 13:04

Proponuję tak:

Płyta główna:
ECS L7VTA koszt: ok. 240 zł (nawet taniej), chipset VIA KT 400, według moich info wraz z dźwiękiem i może siecią, obsługa DDR 400MHz max. 3072 MB, w jednym banku 1024 MB, magistrala FSB 100/133/166 MHz z możlwiością ustawiania niestandardowych wartości co 1 MHz od 100 do 199, możliwość wolniejszego i szybszego taktowania pamięci od FSB, liczba złączy PCI : 5, AGP 8x, brak dodatkowych kontrolerów IDE/Serial ATA

Nie wiem jaką ma opinię ECS, ale płyta jest z pewnością tania i prezentuje przyzwoity poziom, przynajmniej na papierze.

Procek:
AMD 2100+ lub 2200+ cena ok. 340 zł

Karta graficzna:
Mozna brać GeForce'a Prolink PixelView 4200Ti-8x 64MB DDR wyjście S-Video, sprzętowe wspomaganie MPEG-2
lub
Mint Radeon 9500 64MB DDR, wyjście S-Video, Composite, sprzętowe wspomaganie MPEG-2 - nie jestem pewien co do jakości tego producenta (po prostu nie słyszałem nic o nim)
oba za niecałe 600 zł

Pamięć:
nie wiem ile kosztuje, ale pewnie tak jak pisałeś 256MB z 200 zł

Razem wychodzi ok. 1340 zł do tego wentyl do procka, klawiatura i mysz. Powinno się w 1300 zł zawrzeć, bo powyższe ceny powinny być wygórowane (patrz niżej).

Zastrzegam, że cen nie sprawdziłem, ale doświadczenie mnie nauczyło, że ceny, z których teraz korzystałem, są wygórowane.Ich wysokość zależy od tego, gdzie kupujesz. Akurat ja ostatnio składałem kompa koledze i powyższe ceny były wygórowane.

-Sid-The-Rat=> 28.09.2003 15:41

wiec tak
plyta bedzie na nforce2 - to jest warunek - na karte ni ewydam wiecej niz 300 zeta (moze 350) i na 99% bedzie to jeden z radeonow 9000 lun jesli sie uda znalesc radek 8500 full
procek jasne ze slabszy - jakis athlon wlasnie z okolic 2000 - to i tak nie ma znaczenia przy ewentualnych grach

na tweaku sie rozejze

adams_a 28.09.2003 18:05

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wiec tak
plyta bedzie na nforce2 - to jest warunek - na karte ni ewydam wiecej niz 300 zeta (moze 350) i na 99% bedzie to jeden z radeonow 9000 lun jesli sie uda znalesc radek 8500 full
procek jasne ze slabszy - jakis athlon wlasnie z okolic 2000 - to i tak nie ma znaczenia przy ewentualnych grach

na tweaku sie rozejze

Tu smartek :P.. tylko, ze z innego konta..., no wiec ja Ci polecam Athlona 1700+ bo sie najlepiej kreca :D
pozdro ;)

Koolo 28.09.2003 21:48

Cytat:

wiec tak

na tweaku sie rozejze

Zobacz to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7396
albo to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8103
obie są b.dobre ale Asus bez DualChanel.

memorando 28.09.2003 21:56

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Ja też już nie jestem na bieżąco - i też nie jestem entuzjastą AMD - i nie odkryję tu wielkiej Ameryki - ale wydaje mi się, że powinieneś kupić najlepszą płytę główną dobrej marki, jaką możesz, natomiast możesz sobie zaoszczędzić na procesorze. Najtańszy Athlon 2000 będzie chyba i tak bardziej niż wystarczający - chyba, że siostra zamierza zajmować się czymś bardziej "mocożernym" - grafiką 3D itd.
Mam płytę Gigabyte (pod Intela) i jestem bardzo zadowolony - teraz widzę w cenniku, że mają też jakąś płytę z nforce2. Uważam, że to dobra firma - może ich wyroby nie biją rekordów wydajności, ale są stabilne i dobrze wykonane.

Widzisz puch ja kiedyś tylko intel mówiłem. A teraz mam mpobo msi k7n2 i procesor amd athlon 2500 barton jądro i uważam że intel jest słabszy troszkę. Mój kolega ma pentium 4 2,4 giga 533 fsb i ma gorszą wydaujność od mojego. Nieprzeczę dla snoba dobry jest intel warunek super mobo za 1000 zł np msi. Po drugi sid jak kupujesz mobo pod amd to tylko aby miała nforce i najlepiej msi albo epox teraz intel pentium 4 porównywalny jest do amd procków opartych na jądrze bartona no i cena niższe pozatym mój procek ma teraz 42 stopnie a od godziny 11 rano jest nachodzie więc...

memorando 28.09.2003 22:00

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Proponuję tak:

Płyta główna:
ECS L7VTA koszt: ok. 240 zł (nawet taniej), chipset VIA KT 400, według moich info wraz z dźwiękiem i może siecią, obsługa DDR 400MHz max. 3072 MB, w jednym banku 1024 MB, magistrala FSB 100/133/166 MHz z możlwiością ustawiania niestandardowych wartości co 1 MHz od 100 do 199, możliwość wolniejszego i szybszego taktowania pamięci od FSB, liczba złączy PCI : 5, AGP 8x, brak dodatkowych kontrolerów IDE/Serial ATA

Nie wiem jaką ma opinię ECS, ale płyta jest z pewnością tania i prezentuje przyzwoity poziom, przynajmniej na papierze.

Procek:
AMD 2100+ lub 2200+ cena ok. 340 zł

Karta graficzna:
Mozna brać GeForce'a Prolink PixelView 4200Ti-8x 64MB DDR wyjście S-Video, sprzętowe wspomaganie MPEG-2
lub
Mint Radeon 9500 64MB DDR, wyjście S-Video, Composite, sprzętowe wspomaganie MPEG-2 - nie jestem pewien co do jakości tego producenta (po prostu nie słyszałem nic o nim)
oba za niecałe 600 zł

Pamięć:
nie wiem ile kosztuje, ale pewnie tak jak pisałeś 256MB z 200 zł

Razem wychodzi ok. 1340 zł do tego wentyl do procka, klawiatura i mysz. Powinno się w 1300 zł zawrzeć, bo powyższe ceny powinny być wygórowane (patrz niżej).

Zastrzegam, że cen nie sprawdziłem, ale doświadczenie mnie nauczyło, że ceny, z których teraz korzystałem, są wygórowane.Ich wysokość zależy od tego, gdzie kupujesz. Akurat ja ostatnio składałem kompa koledze i powyższe ceny były wygórowane.

ecs asrock mint to płyty padaczki niepolecam sid pozxatym to via więc sam wiesz co myśleć i via firmie

MaciejT 28.09.2003 22:27

na nforce jeszcze nic nie mialem
mam za to 3 Solteki na via, ktore moge smialo polecic (aczkolwiek moj komp nie przechodzi testu prime95, pozostalych dwoch jeszcze nie sprawdzalem)

ŻADNYCH ECSów, Sid, chyba tyle to wiesz...

kieeeeedyś mialem MSI 6119 (pod intela na slot1) - zuch plyta :)

ThanatoS 28.09.2003 22:45

ASRock to ASUS dla przypomnienia.

A plyty ECS sa dobre ale na chipsetach SiS'a.

Co do plyty to polecam MSI K7N2-Delta, zreszta juz ci pisalem.

pepperman 29.09.2003 16:45

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Ja też już nie jestem na bieżąco - i też nie jestem entuzjastą AMD - i nie odkryję tu wielkiej Ameryki - ale wydaje mi się, że powinieneś kupić najlepszą płytę główną dobrej marki, jaką możesz...
a ja sie nie zgodze. pieniadze wyrzucone w bloto. raczej watpie, ze bedzie "krecila" komponenty. ile to ja razy widzialem jak ludzie ladowali kupe szmalcu w plyte, bo im tak radzono, ze ta sie super kreci bla, bla, bla, a tyle plyte widzieli co ja kupili, a pozniej na wieki zakryla ja obudowa blaszaka :). wazne, zby dzialalo. jak ktos sie nie chce bawic w overlocking to mozna spokojnie kupic stabila plyte za o wiele mniejsze pieniadze.
widze, ze niektorzy narzekaja na ecs'a. mnie to dziwi, bo mialem od nich plyte i chodzila bez zarzutu. co prawda teraz nie kupilbym ecs'a, bo ceny tanszych modeli plyt innych producentow zblizyly sie do tych jakie daje na swoje plyty ecs i jest wiekszy wybor.

Victorek 29.09.2003 18:16

Jeśli komp ma mieć 256MB ramu w jednej kości to lepiej kup płytę na KT600. Tańsza i wydajniejsza od nforce2 (oczywiście gdy używamy tylko jednej kości ramu). Do tego Athlon2000+, Radeon 9000 pro (chyba, że tak jak pisałeś uda Ci się kupić taniego 8500).

cana 29.09.2003 19:38

jeśli tania mobo na nforce to moze AN35N ultra Shuttle /jakieś 300-320 netto /lub AU13 FIC'a / ciut niższ cena niż an35/
jeśli procek to albo axp1k7 z dobrej serii lub axp2k i postawić go na 12x166 i luzik

radek9100 / czyli 8500 ;) / szafirka 128mb to jakieś 500 zeta brutto
lub radek8500 ale 64mb za 40 390 herkuleska
lub msi GeForce4 Ti-4200 MSI G4Ti4200-T 128MB tv-out bulk (MS-8879) za 390
256 pc3200 to jakieś 190 netto

pozdro

poza mobo to sa ceny komputronika wiec powinno w realu być taniej

-Sid-The-Rat=> 29.09.2003 19:49

nrazie popatrzylem na cenniki i pasuaj mi dwie plyty (twoich cana jeszcze nie sprawzdalem)

gigabyte GA-7n400-L ~380
soltek SL-75frn-L ~340

proc tak jak mowisz -albo ten krecalny 1.7 (narazie nie znalazlem - wszsytkie wykupili) lub 2k

ati 9k1 128 128bit widzialem juz za 340 zeta (HIS) i pewnie jego wezme, 8500 w wawie mozna dostac tylko z odzysku

ram koniecznie 2*128 lub 2*256 - dual channel rzadzi

ciagle szukam i walcze - podalibyscie namiary sklepow z warszawy? chodzi o stacjonarne sklepy... a nie sieciowe

pawelblu 01.10.2003 10:36

Cytat:

ati 9k1 128 128bit widzialem juz za 340 zeta (HIS) i pewnie jego wezme, 8500 w wawie mozna dostac tylko z odzysku
Jakies 2 tygodnie temu skladalem kompa koledze i kupilem do niego Radeona 8500LE Herculesa za ok 350 zl. (gielda, stoisko Malibu - na koncu, po drugiej stronie niz ten nowy parking, zolty namiot)

-Sid-The-Rat=> 01.10.2003 11:51

8500le jest slabiutki - poszukiwalbym ew. 8500 full
i takiego nie widzialem w zadnym stoisku od miesiecy...

onmagarol 01.10.2003 20:15

Cytat:

8500le jest slabiutki - poszukiwalbym ew. 8500 full
i takiego nie widzialem w zadnym stoisku od miesiecy...

Nie zgodze sie ze jest slabiutki. W stosunku do ceny karta ta jast naprawde mocna. Poza tym lepszej jakosci 8500 full kosztyje ok 500 zl a w tej cenie sa juz lepsze karty.

Aha 9100 rozni sie od 8500LE jedynie biosem. (a bios mozna zmienic :))

Pozdrawiam
Onmagarol

-Sid-The-Rat=> 01.10.2003 20:26

popatrze na testy - zakup kompa oddalil sie ze wzg na chora ilosc czasu jaka potrzebowalem na skonfigurowanie wlasnych studiow - chaos to dobre slowo

Golomb 01.10.2003 21:48

Cytat:

ram koniecznie 2*128 lub 2*256 - dual channel rzadzi

Tylko na intelu. Dual na AMD to pomylka i marketing. Była sytuacja gdypłyta Solteka Na Nforce 400 (brak obsługi duala) była szybsza niz Dual channel'owy Nforce 2 Ultra 400.

Daj sobie spokuj z Dualem- no chyba ze chcesz ot tak żeby był ...

ThanatoS 01.10.2003 22:19

Cytat:

Golomb napisa***322;(a)
Tylko na intelu. Dual na AMD to pomylka i marketing. Była sytuacja gdypłyta Solteka Na Nforce 400 (brak obsługi duala) była szybsza niz Dual channel'owy Nforce 2 Ultra 400.

No nie wiem, ja pracuje na dualu 2x512 MB, plyta na nforce 2 ultra 400.

To prawda ze niektore plyty z "nforce 400" dzialaly szybciej niz wersja ultra, ale to sie zdarzylo przy gorszych podzespolach na plycie (patrz: tani producenci)

-Sid-The-Rat=> 01.10.2003 22:51

Cytat:

Golomb napisa***322;(a)

skad bierzesz te dane?

Golomb 02.10.2003 15:00

Cytat:

skad bierzesz te dane?
Z własnego doświadczenia - mam płyte EPOX 8RDA+ mam 3x256Mb Ram wyciągłem 2 moduly zostawiłem jeden i róznica w testach MEORY w sandrze wynosiła max 10punktów na korzysc Dualddr. Odpowiedz jest jednoznaczna.

-Sid-The-Rat=> 02.10.2003 15:15

jednostkowe doswiadczenie nigdy nie jest dla mnie podstawa - zwlaszcza ze dual channel jest raczej chwalony

choc ciesze sie z jakichkolwiek porad - wiem czego szukac

ps. ja z kolei z wlasnego doswiadczenia powiem ze plyty EPOX sa do bani - bo mojemu kumplowi ni mniej ni wiecej tylko zjarala kosc pamieci - ale czy na tej podstawie wyrzucisz swoja przez okno?

Golomb 02.10.2003 15:20

Cytat:

jednostkowe doswiadczenie nigdy nie jest dla mnie podstawa - zwlaszcza ze dual channel jest raczej chwalony

choc ciesze sie z jakichkolwiek porad - wiem czego szukac

ps. ja z kolei z wlasnego doswiadczenia powiem ze plyty EPOX sa do bani - bo mojemu kumplowi ni mniej ni wiecej tylko zjarala kosc pamieci - ale czy na tej podstawie wyrzucisz swoja przez okno?

Hmmm chyba jednak niemasz zbyt dużego pojęcia o Dual Channel na AMD (seria XP) poczytaj JAKIEKOLWIEK forum tematyczne (polecam tweak.pl) lub testy. Ja ci chcę doradzić że na AXP Dual jest pomyłką. Poweidz mi czy miałes kiedykolwiek AMD + Dual i czy robiłeś testy - zreszta SAM sprawdź :) i niejest to jednostkowy wymysł.

-Sid-The-Rat=> 02.10.2003 15:54

nie, nie mam bladego pojecia o athlonach wogole - mam od pewnego czasu p4 2.4ht i od dawna przestalem sie wogole interesowac sprzetem bo po co mi nowy? zreszta jak dorastasz to przestaja cie takie rzeczy interesowac - to tak naprawde zabawa dla dzieci ktore wydaja pieniadze rodzicow (tak to wygalda chocby na tweaku) lub dla waskiego grona maniakow - nie jestem juz ani jednym ani drugim

dlatego zadalem ci pare pytan na gadu - ale cos chyba to olales

Golomb 02.10.2003 16:16

Cytat:

nie, nie mam bladego pojecia o athlonach wogole - mam od pewnego czasu p4 2.4ht i od dawna przestalem sie wogole interesowac sprzetem bo po co mi nowy? zreszta jak dorastasz to przestaja cie takie rzeczy interesowac - to tak naprawde zabawa dla dzieci ktore wydaja pieniadze rodzicow (tak to wygalda chocby na tweaku) lub dla waskiego grona maniakow - nie jestem juz ani jednym ani drugim

Gralem w C&C generals : Zero hour ale juz odpisalem

memorando 02.10.2003 17:24

Cytat:

sid jesteś mądrym człowiekiem szanuję Ciebieza trzeźwy umysł powiem jedno tylko olewam zdanioe golomba bo jak dałem pod athlona xp barton 2500 duale w sklepie jak brałem odczyt był 4500 mega w aidzie z pamięci a jak mam teraz normalone ddr 333 to mam odczyt z pamięci 2457 czyli to ćoś świedczy. Pozatym jestem zadowlony z kompa. Moja mobo to msi k7n2 ILSR. Masz rację normalnemu człowiekowi to co masz starczy i szkoda kasy ładować więcej w sprzęt na rzeczy typu neonki i inne podświetlenia. Już lepiej w procek wsadzić tę kasę:)

cana 02.10.2003 17:38

golomb ma rację i jej nie ma ;) ale:... architektura k7 pozwala na max 3.2giga przepustowość i alles co powyżej w sumie się procusiowi nie przyda /proc więcej nie przyjmie i tyle/ fakt że wyniki w testach są jakie są ale to nic nie znaczy / a dokładniej znaczy ze podsystem pamięci jest wydajny/

pozdro

-Sid-The-Rat=> 02.10.2003 17:50

po dlugiej rozmowie z golombem na gadu jestem coraz blizej ostatecznego rozwiazania, poszukam tej plyty soltek ktora mi poleciliscie (zreszta sam tez ja wypatrzylem w cennikach), biore 1*256 400, ati 9k1 lub tego ti4200 (zalezy co bedzie w sklepie gdzie bede to bral) i axp2000 lub 2200 [ten drugi ma wiecej l2 cache]

teraz tylko zmiescic sie z kasa :)
a jak siostra bedzie mi narzekac to nie wiem co zrobie - ale wiem ze za 1.3k to mozna pic i pic...

Golomb 02.10.2003 17:51

Cytat:

cana napisa***322;(a)
golomb ma rację i jej nie ma ;) ale:... architektura k7 pozwala na max 3.2giga przepustowość i alles co powyżej w sumie się procusiowi nie przyda /proc więcej nie przyjmie i tyle/ fakt że wyniki w testach są jakie są ale to nic nie znaczy / a dokładniej znaczy ze podsystem pamięci jest wydajny/

pozdro

W czym niemam racjii?? - pisałem WYRAŹNIE że na K7 (a XP) Dual channel nie na intelu więc ?/ w czym się myle ?

Golomb 02.10.2003 17:58

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
sid jesteś mądrym człowiekiem szanuję Ciebieza trzeźwy umysł powiem jedno tylko olewam zdanioe golomba bo jak dałem pod athlona xp barton 2500 duale w sklepie jak brałem odczyt był 4500 mega w aidzie z pamięci a jak mam teraz normalone ddr 333 to mam odczyt z pamięci 2457 czyli to ćoś świedczy. Pozatym jestem zadowlony z kompa. Moja mobo to msi k7n2 ILSR. Masz rację normalnemu człowiekowi to co masz starczy i szkoda kasy ładować więcej w sprzęt na rzeczy typu neonki i inne podświetlenia. Już lepiej w procek wsadzić tę kasę:)
Po pierwsze nikt nie prosił cie o komentowanie mojego zdania po srugie poczytaj w sieci - takie nowiny możesz babci wciskaćc na imieninach siedze juz bardzo dawno na tym forum i ogólnie w komputeracdh - udokumentuj swoje stwierdzenia - i nieużywaj wazleniny

Zdenerwowałeś mnie.

cana 02.10.2003 19:19

Cytat:

Golomb napisa***322;(a)
W czym niemam racjii?? - pisałem WYRAŹNIE że na K7 (a XP) Dual channel nie na intelu więc ?/ w czym się myle ?
ano w tym że na jednym kanale nawet tak wydajny pod tym wzgledem kt600 nie zaspokaja do końca apetytu amdziaka :) i tu mozna upatrywać zalet dopalacza typu dual tylko że oczywicie nie tak wielkiego jak w przypadku intela
czyli reasumując i miałeś rację i jej nie miałeś ;) zależy od przyjętych kryteriów ;)

pozdrófka

kokosz 03.10.2003 16:23

jeżeli szukasz płyty nforce2 to kup solteka np 75frn2-l. Ja mam niższy model 75frn-l i jestem bardzo zadowolony. Nic się nie wiesza. Wszystko chodzi ok. Nigdy nie miałem żadnych problemów z tą płytą, a przyznam że już trochę plt głównych miałem okazję przetestować do tej pory i ta jest najlepsza jaką do tej pory miałem. Cenowo też napewno będziesz usytasfakcjonowany.

jasut 03.10.2003 20:26

Cytat:

ecs asrock mint to płyty padaczki niepolecam sid pozxatym to via więc sam wiesz co myśleć i via firmie
ECS nie polecam, chociaż przygodę z tą firmą zakończyłem na ECS K7S5A, może kolejne są lepsze, ale ja na pewno się o tym nie będę przekonywał :( .
ASROCKa ma koleś i sobie chwali.

Zdecydowanie polecam GigaByte i AthlonaXP 1,7 (jak jeszcze znajdziesz), cenowo chyba najlepsza kombinacja.

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 20:28

bedzie (jak znajde) soltek sl-75frn-l i axp2k (1.7k nie ma nigdzie), ati 9k1 (lub ti 4k2 jak znajde ponizej 400 zeta) i 256 400mhz

moze sie zmieszcze

pawelblu 03.10.2003 20:34

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
ASROCKa ma koleś i sobie chwali.
Tez mam na jednym kompie, tez sobie chwale i tez slyszalem ze to robi ASUS. Ale te sterowniki dostarczane razem z Mobo sa kiepskie. Lepiej sobie sciagnac nowe ze strony Asrocka.

esem 04.10.2003 15:32

Cytat:

bedzie (jak znajde) soltek sl-75frn-l i axp2k (1.7k nie ma nigdzie), ati 9k1 (lub ti 4k2 jak znajde ponizej 400 zeta) i 256 400mhz

moze sie zmieszcze

Ale nie zapomnij o "2": sl-75frn2-l - to tylko 50,-zł więcej: a masz obsługę Bartona +3200 (400MHz).
A tak w ogóle to zajrzyj na forum www.tweak.pl. 8)

esem 04.10.2003 15:43

Mam ten sam problem, jak pamietasz mój topic "Jak uszkodzić płyte główną..." - znalazłem kupca na nią za 200PLN.
Teraz mam dylemat co kupić pod Bartona +2500 (405PLN) i został mi wybór pomiędzy:
MSI K7N2 Delta - L: najdroższa
Epox 8RDA3i: najlepszy support, cena jak Soltek
Soltek-75FRN2-L: najlepsza do podkręcania procesorów, najgorszy support.
MSI już prawie wyeliminowałem, raczej Soltek. 8)

kraluk 04.10.2003 18:06

Cytat:

A ja mam ASRocka juz przez prawie miesiac i nie narzekam.
Plyta tania i nawet dobra. Chociaz Asus rulezz :)

ThanatoS 04.10.2003 22:43

esem, a ja akurat mam ta plyte MSI, choc model ILSR, nie mam zamiaru krecic swojego 3000+, plyta bardzo stabilna.

-Sid-The-Rat=> 07.10.2003 11:28

dziekuje wszsytkim ktorzy pomogli mi dokonac zakupu, zwlaszcza golombowi ktory odpowiadal z anielska cierpliwoscia nawet na idiotyczne pytania :)

oto co kupilem - dodaje od razu ze ten komputer mial 'byc' a nie byc siekiera, wydaje mi sie ze zostawilem sobie pole do ew. rozbudowy w przyszlosci - choc przyznam ze z obecnej wydajnosci jestem bardzo zadowolony (choc p4 2.4ht to to nie jest :))

plyta glowna: Soltek sl-75frn2-l
procesor: athlon xp 2000+ (rdzen Thorton)
pamiec: 256 mb, 333mhz, cl 2.5 Kingston (pierwsza rzecz do wymiany jak tylko bedzie wolna kasa - wiec kupilem taka sobie kosc)
grafika: saphire 9100 64mb 250/250 (w realu wyglada to na ati 8500 by ati bo dala sie podkrecic prawie do 290 - zreszta napisy na plytce sa jednoznaczne (i fakt ze plytka jest z 2001 roku i pamieci raczej mocarne))

do tego sobie kupilem optyczna mysz samsunga (jeden z najtanszych modeli - bo te drozsze niestety sa dla praworecznych - a ja jestem leworeczny-myszowo)

do plyty solteka dodano niezgorszy pakiet oprogramowania, stare jzu wersje - ale dzialajace i praktyczne, instalacja sterownikow trwala moze 5 minut (kupujac nforca2 bralem to pod uwage bo komputer nalezy do siostry ktora nie lubi sie bawic komputerami)

jeszcze raz wam dziekuje za pomoc

esem 07.10.2003 11:59

A ja nabyłem drogą kupna: Epox 8rda3, Barton +2500 i 2x Kingmaxy 256 PC400. Oddałem swoje stare bebechy: sl75drv4, +1700XP (0,18um), 1 x noname 256 PC2100 i terrateca 512 Digital. Dołożyłem 600PLN i jestem szczęśliwy. Ustawiłem FSB na 200 i mam Bartona +3200: to trochę więcej niż Pentium 2,4 ale do 3,08 chyba trochę mu brakuje. 8)

Macio.Men 07.10.2003 15:38

Re: kupuje kompa - potrzebuje pomocy...

Cytat:

(...) ramu bedzie raczej na poczatku tylko 256 (...)
TYLKO?! Ja marzę o 256 mb ramu!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18.