Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f15/wielki-dylemat-dvd-r-czy-dvd-r-26134/)

OLO1973 14.11.2003 16:54

nie ukrywam, że nie zauważam różnicy w jakości nagrania DVD-R czy DVD+R.
natomiast -R ma te znaczną i chyba najwazniejszą przewagę - nosniki są tansze, nawet fakt, że z czasem się sypią,przestaje mieć znaczenie jak za płytę płaci się 3-5 PLN. Osobiście uzywam Verbatimów +R i bule za sztuke 11,40 i mam prosty rachunek. Z tego co widzę to żaden z dostepnych odtwarzaczy na rynku nie różnicuje -/+,wszędzie działało. Tak więc podejrzewam, że niebawem oba standardy zrównają się cenowo bo sprzętowo to już bez różnicy

sakis 14.11.2003 16:26

Cytat:

Napisany przez Stefan Brutalny
Jesli idzie o kompatybilnosc z odtwarzaczami DVD to -R zdecydowanie wygrywa ...

Bez przesady z tym "zdecydowanie". Biorac pod uwage testy kompatybilnosci obu standardow to DVD-R ma moze kilku procentowa przewage nad DVD+R a to zdecydowanie za malo zeby sie kirowac tym kryterium. Poza tym juz od kilku lat wiekszosc produkowanego sprzetu jest zgodna z obydwoma formatami.

Za to pod wzgledem mozliwosci DVD+R przewyzsza DVD-R dosc znacznie o czym bedziemy mogli sie przekonac w niedalekiej przyszlosci, kiedy na nasz rynek wkocza stacjonarne nagrywarki DVD oraz nowy sytem operacyjny firmy Microsoft (Longhorn) majacy obslugiwac nowy standard nagrywania pakietowego Mt.Ranier.
Nie bez znaczenia jest rowniez fakt ze nagrywarki DVD+R oferuja wyzsze predkosci zapisu plyt tego formatu.

Cytat:

Napisany przez Martin_TP
... Ciekawe jest to ze ponoc z technicznego punktu widzenia, a nawet w procesie produkcyjnym nosniki DVD R zarowno + i - niczym sie nie roznia poza informacja jaki to typ nosnika (czyli identyfikatorem ktory mowi nagrywarce czy to plyta plusowa czy minusowa). Roznica cen ponoc zwiazana byla z licencjami na dany format.

I tu sie bardzo mylisz. Roznice w budownie moze nie sa duze ale maja zdecydowany wplyw na kilka waznych czynnikow, ktore wg mnie w przyszlosci przewaza szale zwyciestwa na strone standardu DVD+R.

O szczegolach budowy plyt i ich znaczeniu dla obu formatow mozecie przeczytac np. tutaj: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_62801.html

Mysle ze po przeczytaniu tego artykulu bedzie duzo mniej watpliwosci co do wyboru standardu swojej nowej nagrywarki.

Dla leniwych ponizej przedstawiam w punktach postawowe roznice miedzy formatami - i +

1. Wyzsze predkosci zapisu DVD+R/RW w porównaniu z DVD-R/RW
2. Pelna zgodnosc z zalozeniami technologii Mt. Rainier umozliwiajaca kasowanie dowolnych sektorow na płycie +RW, podczas gdy na krazkach -RW da sie skasowac tylko ostatnia sekcje. (wazne przy nagrywaniu pakietowym i nagrywaniu materialu video w stacjonarnych nagrywarkach DVD.
3. W przeciwienstwie do plyt DVD+R/RW, plyty DVD-R/-RW, aby były widoczne w czytnikach DVD, wymagaja tzw. finalizacji nosnika, ktora trwa od kilku do 15 minut w zaleznosci od predkosci zapisu. Oczywiscie w nowych urządzeniach proces ten wykonywany jest automatycznie i nie jest on widoczny dla uzytkownika, niemniej wydluza calkowity czas nagrywania krazka.

Nie wspominam o cenach nosnikow i ich kompatybilnosci z innymi napedami DVD poniewaz roznice te praktycznie ulegly juz zatarciu i w obu tych kategoriach mozna je traktowac prawie rowno.

OLO1973 14.11.2003 11:39

Cytat:

Napisany przez Artus
Prościej niż opisane pod linkiem trudno wytłumaczyć.
Wgrywasz eeprom od 411S.
Następnie jeden z trzech firmware, najlepiej ostatni FS0B. To wszystko.
Mi działa bezproblemowo na płytkach, których 401 nie wypalała poprawnie.
Ryzyko? Kto to może wiedzieć.
Aktualny soft sprawdzisz choćby Nero Info Tool

Pozdrawiam

się udało !!! wzrorowo,ale kurcze nie zakupiłem na tę okoliczność płytek -R i nie moge sprawdzić :))ale generalnie +R nagrywa nadal wiec myślę , że jest OK

Artus - wielkie dzięki !!!

Artus 13.11.2003 17:11

Cytat:

Napisany przez OLO1973
wszystko OK,ale mam kilka pytań:
- który plik do wgrania wybrać?
- czym się różnią pliki
- jakie jest prawdopodobienstwo niepowodzenia
- na co trzeba uważać
Artykuł nie wyjaśnia co może przeszkadzać (procesy systemowe?).
Nie do końca kumam również dlaczego mam korzystać z softu dla 411 skoro na forum jest info, że ten soft nie działa.
mam trochę sprzecznych informacji i chciałbym je wyjaśnić.
I jak sprawdzić jaki obecnie soft jest w nagrywarce (wiem , że instrukcje są gdzieś na stronie ale nie wiem gdzie szukać).
Z góry dziekuję za pomoc

Prościej niż opisane pod linkiem trudno wytłumaczyć.
Wgrywasz eeprom od 411S.
Następnie jeden z trzech firmware, najlepiej ostatni FS0B. To wszystko.
Mi działa bezproblemowo na płytkach, których 401 nie wypalała poprawnie.
Ryzyko? Kto to może wiedzieć.
Aktualny soft sprawdzisz choćby Nero Info Tool

Pozdrawiam

OLO1973 13.11.2003 16:36

Cytat:

Napisany przez Artus
Wszystko znajdziesz na forum a takze tu:
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/...20031031112339

wszystko OK,ale mam kilka pytań:
- który plik do wgrania wybrać?
- czym się różnią pliki
- jakie jest prawdopodobienstwo niepowodzenia
- na co trzeba uważać
Artykuł nie wyjaśnia co może przeszkadzać (procesy systemowe?).
Nie do końca kumam również dlaczego mam korzystać z softu dla 411 skoro na forum jest info, że ten soft nie działa.
mam trochę sprzecznych informacji i chciałbym je wyjaśnić.
I jak sprawdzić jaki obecnie soft jest w nagrywarce (wiem , że instrukcje są gdzieś na stronie ale nie wiem gdzie szukać).
Z góry dziekuję za pomoc

Pawel_k 02.11.2003 20:44

Re: Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R

Cytat:

OLO1973 napisa***322;(a)
własnie,też mam tego Liteona i jak go przerobić na dual? nie ukrywam że jestem all green,i temat dopiero zaczynam zgłębiać, rozumiem, że chodzi o zmianę firmware, nagrywam pod nero i nie zauwazyłem w nim opcji zmiany trybu
instrukcja...

Artus 02.11.2003 20:37

Re: Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R

Cytat:

OLO1973 napisa***322;(a)
własnie,też mam tego Liteona i jak go przerobić na dual? nie ukrywam że jestem all green,i temat dopiero zaczynam zgłębiać, rozumiem, że chodzi o zmianę firmware, nagrywam pod nero i nie zauwazyłem w nim opcji zmiany trybu
Wszystko znajdziesz na forum a takze tu:
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/...20031031112339

OLO1973 02.11.2003 20:26

Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R

Cytat:

Artus napisa***322;(a)
Liteona LDW-401S kupisz juz od 530 zl a za darmo przerobisz na dual:jupi:

ponczo 31.10.2003 19:40

Re: looping question

Cytat:

cypher napisa***322;(a)
gdzie :> bueheheh :)))
cos nie tak, bo twoja wypowiedź:

" moze lepiej troszeczke poczekac, swieta swieta jestem pewien ze naciagniesz rodzinke na nagrywarke ktora obsluguje dual format sam mam taka i nie narzekam narazie."

wyswietliła mi się 4 razy po kolei, jak byś tyle razy ją wysłał :)

Pawel_k 31.10.2003 19:33

dualformat rzadzi ;)

jeszcze troche topicow o DVDR i zaczne sie zastanawiac czy na gwiazdke niesprowadzic sobie do kompa DVD+-R'a :cool:

cypher 31.10.2003 19:21

looping question

Cytat:

ponczo napisa***322;(a)
Lubisz chyba cyper sie powtarzac, sie powtarzac, sie powatarzac, sie powtarzac :-)
gdzie :> bueheheh :)))

ponczo 31.10.2003 18:20

heh :)

Lubisz chyba cyper sie powtarzac, sie powtarzac, sie powatarzac, sie powtarzac :-)

Artus 31.10.2003 14:37

Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R

Cytat:

ponczo napisa***322;(a)
Hmmm, mam bardzo ograniczy budżet na nagrywarke DVD i w związku z tym za mało kasy na napęd dwu-formatowy. Co wybrać, DVD+R czy DVD-R? który ze standardów wygra rewalizację według Was?
Liteona LDW-401S kupisz juz od 530 zl a za darmo przerobisz na dual:jupi:

cypher 31.10.2003 14:30

DVD-R or DVD+R

:chytry: moze lepiej troszeczke poczekac, swieta swieta jestem pewien ze naciagniesz rodzinke na nagrywarke ktora obsluguje dual format:) sam mam taka i nie narzekam narazie.

Martin_TP 30.10.2003 22:22

Tak z rzeczy zaslyszanych z netu - wiec nie wiem czy to prawdzie czy nie.

Ciekawe jest to ze ponoc z technicznego punktu widzenia, a nawet w procesie produkcyjnym nosniki DVD R zarowno + i - niczym sie nie roznia poza informacja jaki to typ nosnika (czyli identyfikatorem ktory mowi nagrywarce czy to plyta plusowa czy minusowa). Roznica cen ponoc zwiazana byla z licencjami na dany format.

Stefan Brutalny 06.10.2003 18:44

Jesli idzie o kompatybilnosc z odtwarzaczami DVD to -R zdecydowanie wygrywa, a dla wielu najwazniejsze jest aby moc tylko skopiowac DVD i puscic potem na odtwarzaczu i jeszcze to zeby za 10 lat nagranie nie "wyparowalo" z dysku.

Philips reklamuje swoj wynalazek +R jako lepszy, trwalszy i.t.d. Wydaje sie dosc trudno dociec calej prawdy i tylko prawdy. Firmy produkujace nosniki milcza na temat wyzszosci jednego formatu nad drugim. Z poczatku +R odstraszal cena - byl drozszy od -R, obecnie (przynajmniej w USA) ceny obu sa identyczne. Artykuly techniczne opisujace i porownujace obydwa formaty nie tlumacza wystarczajaco klarownie dlaczego +R jest zdecydowanie trwalszy niz -R, a nic tak jak trwalosc nagrania nie przesadziloby sprawy. Ci ktorzy maja nagrywarki jednoformatowe z religijnym zapalem bronia swojego formatu.

Wyglada na to, ze chyba zaden format nie wygryzie konkurenta z rynku, a raczej firmy zaczna robic tylko dwuformatowe nagrywarki i wszystko bedzie zylo dlugo i szczesliwie. Juz teraz w USA ceny miedzy jednoformatowymi a dwuformatowymi nagrywarkami sie zacieraja. N.p. dwuformatowa NEC ND1300 mozna juz nabyc za 119 dol. (darmowa przesylka na ter. USA): http://www.3btech.net/necnddvdvdr.html

Summa summarum: pozyjemy zobaczymy.
8)

budasty 05.10.2003 22:16

Argumenty za "-" :

http://www.cdrinfo.com/Sections/DVDMediaFormats/

Jabba the Hutt 04.10.2003 23:48

Re: Re: jaką masz nagrywarkę na oku??

Cytat:

ponczo napisa***322;(a)
LiteON LDW 401S - DVD+R/RW
Pioneer DVR-A04 - DVD-R/RW

Pioneer A04 to juz staroć !!! Dla formatu -R kupuj Pioneer 105 (A05) dla dwuformatu 106 (A06). Albo czekaj na A07.

Jabba

ponczo 04.10.2003 22:50

Cytat:

Raul___ napisa***322;(a)
i w jakich są cenach??
Liteona znam ale chyba oby dwie są jedno formatowe

Na Allegro od Super Sprzedawcy (pewniak) około 570 zł.

Raul___ 04.10.2003 21:24

i w jakich są cenach??
Liteona znam ale chyba oby dwie są jedno formatowe

ponczo 04.10.2003 20:40

Re: jaką masz nagrywarkę na oku??

Cytat:

Raul___ napisa***322;(a)
a jaką masz nagrywarkę na oku??
LiteON LDW 401S - DVD+R/RW
Pioneer DVR-A04 - DVD-R/RW

Raul___ 04.10.2003 20:08

jaką masz nagrywarkę na oku??

a jaką masz nagrywarkę na oku??

zorg 01.10.2003 00:47

dylemat !

bierz dual i po dylemacie 8) wielkim.:jezyk:

Jabba the Hutt 30.09.2003 23:27

- W Polsce na razie prowadzi chyba -R.

- Zależy jaki masz player DVD stacjonarny. Jesli czyta + i - to możesz kupić albo +R albo -R. Gorzej jak czyta tylko jeden format. Na przykład -. Wtedy chyba kupujesz -R, prawda ?

- Zalezy czy chcesz dzielić się swoimi pracami z krewnymi i znajomymi Królika (dla ulatwienia : to z Puchatka a Krolik to Ty) - musisz wiedzieć jakie maja sprzety do odtwarzania filmów i co u nich chodzi.

Jabba

ponczo 30.09.2003 22:59

Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R

Hmmm, mam bardzo ograniczy budżet na nagrywarke DVD i w związku z tym za mało kasy na napęd dwu-formatowy. Co wybrać, DVD+R czy DVD-R? który ze standardów wygra rewalizację według Was?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:17.