Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Miedzynarodowy Test Inteligencji - IQ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/miedzynarodowy-test-inteligencji-iq-26659/)

czero 19.10.2003 19:08

Narodowy Test Inteligencji - IQ

Na stronie onetu znajduje sie test na IQ. Taki sam jak ten co pokazuja w TVN.
Zaraz sie do niego zabiore i sprawdze jakie mam IQ ;). Was tez do tego zachecam. Tak dla ciekawosci i wlasnego sprawdzenia sie.

andrzejj9 19.10.2003 20:09

Re: Narodowy Test Inteligencji - IQ

Cytat:

czero napisa***322;(a)
Na stronie onetu znajduje sie test na IQ. Taki sam jak ten co pokazuja w TVN.
Zaraz sie do niego zabiore i sprawdze jakie mam IQ ;). Was tez do tego zachecam. Tak dla ciekawosci i wlasnego sprawdzenia sie.

Rany, wczesniej nie moglem tego ogladac, bo nie bylo mnie w domu, ale teraz wlasnie leci to w TVN i .... ludzie, to jest po prostu ZALOSNE! Przeciez te pytanie sa tak banalnie proste, ze to az szkoda tego sluchac. Dzieci z przedszkola nie powinny miec mniej niz 90% trafnych odpowiedzi (i to zakladam, ze w kilku by sie po prostu pomylily). Ehhh.... naprawde, oczekiwalem czegos na poziomie...

pawelblu 19.10.2003 20:11

Hm - ja nawet nie zdarzylem przeczytac pierwszych pytan do konca (wypelnialem w necie - wiec mi nikt nie czytal :) ) - wydaje mi sie ze pojdzie kiepsko - moim zdaniem malo przemyslany ten test.

misz_masz 19.10.2003 20:16

Ja już dawno "się sprawdziłem" na tym teście i wyszło mi że jestem okreslę to tak: poniżej przeciętnej.;) BZDURAAAAAAA!!!!!!
A mówiąc poważnie to ten test jest tylko dla niektórych.
W gronie znajomych omawialiśmy sobie ów test i doszlismy do wniosku, że to test dla osób z umysłem ścisłym. Językowcy, artyści mają z nim duży kłopot a wcale nie uważają się za nieinteligentnych.
Konkludując test ów nie jest narzędziem miarodajnym i w żaden sposób nie ukazuje on faktycznego IQ.

PS
Mówiac wprost to ja ten test bojkotuję. Kto jest ze mną niech podniesie prawą rękę! ;)

pawelblu 19.10.2003 20:25

Cytat:

misz_masz napisa***322;(a)
W gronie znajomych omawialiśmy sobie ów test i doszlismy do wniosku, że to test dla osób z umysłem ścisłym.
Wlasnie nie :) Rozmawialem z kolegami ktorzy studiuja matematyke, fizyke i informatyke i wiekszosc jest niezadowolona ze swoich wynikow (oscyluja ok 110). Wydaje mi sie wyjedziemy na narod malo rozgarniety bo malo rozgarnieci ludzi ukaldali pytania :)
Cytat:

misz_masz napisa***322;(a)
Konkludując test ów nie jest narzędziem miarodajnym i w żaden sposób nie ukazuje on faktycznego IQ.

PS
Mówiac wprost to ja ten test bojkotuję. Kto jest ze mną niech podniesie prawą rękę! ;) [/B]
Wlasnie - tez jestem za bojkotem tego glupiego testu bo uwazam ze jest on bardzo nieprofesjonalny i wprowadza wiecej zametu niz pozytku.
PS. ktora reka to prawa ;p ??

Pawel_k 19.10.2003 20:31

testy dla idiotow - bez obrazy :blee:

CrazyLucas 19.10.2003 20:36

i w dodatku zle zrobiony technicznie - przy zapchanym laczu ilustracja do pytania potrafila mi sie wgryeac po uplywie 1/2 albo nawet 2/3 czasu na odpowiedz

Ziele 19.10.2003 20:36

bez sensu ledwo przeczytam treść i juz połowa czasu mineła...

pawelblu 19.10.2003 20:44

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
bez sensu ledwo przeczytam treść i juz połowa czasu mineła...
Taaaa - a potem byly takie co w 3 sekundy dawales odpowiedz a czasu bylo pol minuty i trzeba bylo czekac niewiadomo ile :)

andrzejj9 19.10.2003 20:46

rany ludzie nie mowcie mi, ze uwazacie ten test za trudny...

Ja to wlasnie ogladam w telewizji i zalamuje sie coraz bardziej. Te sekunda dwie, przez tym, jak wyczytuje odpowiedz to az nadto, zeby podac prawidlowa odpowiedz, a tam bylo okolo 25 sekund czasu.

MacGyver 19.10.2003 21:08

Kiedyś (dawnoooooooooooooo temu) u psychologa (matka dla ciekawosci mnie tam wyslala) zrobiłem sobie podobny test na IQ oraz test sprawdzający jaki mam charakter. Jak pamiętam to moje IQ wtedy było coś koło 115.

pawelblu 19.10.2003 21:17

Hm - ale jak patrze to dlatego mialem 110 bo zaznaczylem do 19 lat - gdybym zaznaczyl 35+ to mialbym ok. 30 pkt. wiecej. Nie widzialem calej tej tabeli - ale czy mozliwe jest wogole zbobycie 160 w wieku do 19 lat ??? To jawna dyskryminacja wiekowa ;p

andrzejj9 19.10.2003 21:18

Cytat:

MacGyver napisa***322;(a)
Kiedyś (dawnoooooooooooooo temu) u psychologa (matka dla ciekawosci mnie tam wyslala) zrobiłem sobie podobny test na IQ oraz test sprawdzający jaki mam charakter. Jak pamiętam to moje IQ wtedy było coś koło 115.
Tez widzialem wiele roznych testow, ale tamte przynajmniej staly na jakims poziomie. A tutaj co - dodac do siebie kilka cyferek i znalezc roznice pomiedzy obrazkami... naprawde jestem rozczarowany...

-Sid-The-Rat=> 19.10.2003 21:19

test badziewny :)

skala konczaca sie na 145 to wielki LOL

pytania tez LOL - w grupach tego samego typu - zadnego 'ruszania mozgiem' - jak zrobiles pierwsze to dwa nastepne natychmiast a jak nie - to lezysz...

jak jeszcze ktos mi powie ze nie ma maksa to nic tylko sie poplakac

ps. ja swoj mierzony normalnie znam - i jak ktos bardzo bedzie chcial wiedziec to sie przyznam - choc powiem ze niewiele taka koperta z wynikiem pomaga w zyciu

andrzejj9 19.10.2003 21:21

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Hm - ale jak patrze to dlatego mialem 110 bo zaznaczylem do 19 lat - gdybym zaznaczyl 35+ to mialbym ok. 30 pkt. wiecej. Nie widzialem calej tej tabeli - ale czy mozliwe jest wogole zbobycie 160 w wieku do 19 lat ??? To jawna dyskryminacja wiekowa ;p
Najwiecej mozna bylo miec 145 za odpowiedzenie na wszystkie. A roznice wiekowe faktycznie byly spore, ale wedlug osob ukladajacych tego typu testy, mozg czlowieka i jego zdolnosc do rozwiazywania problemow (czytaj inteligencja) maleje z wiekiem. Stad te roznice.

andrzejj9 19.10.2003 21:23

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

pytania tez LOL - w grupach tego samego typu - zadnego 'ruszania mozgiem' - jak zrobiles pierwsze to dwa nastepne natychmiast a jak nie - to lezysz...

ps. ja swoj mierzony normalnie znam - i jak ktos bardzo bedzie chcial wiedziec to sie przyznam - choc powiem ze niewiele taka koperta z wynikiem pomaga w zyciu

No w koncu ktos mnie pocieszyl przyznajac, ze poziom tego testu byl zenujacy.

A przydatnosc wyniku, nawet wysokiego, w zyciu jest faktycznie zadna. Niewiele osob, jesli ktokolwiek zwraca na to uwage. I slusznie, bo tak naprawde wiekszosc tych testow bada jedynie inteligencje racjonalna, a o pozostalych szesciu rodzajach nic nie wspomina. A juz na pewno zaden z nich nie zahacza nawet o inteligencje emocjonalna, ktora jest rowniez wazna, jest nawet nie wazniejsza od racjonalnej.

Ogolnie mozna bylo ten test potraktowac jako zabawe, ale wynikow nie traktowalbym na powaznie.

czero 19.10.2003 21:35

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Tez widzialem wiele roznych testow, ale tamte przynajmniej staly na jakims poziomie. A tutaj co - dodac do siebie kilka cyferek i znalezc roznice pomiedzy obrazkami... naprawde jestem rozczarowany...
Niestety to prawda. Kiedys (jakies dwa lata temu) mialem okazje sprawdzic swoje IQ na tescie ktory byl organizowany w szkole i naprawde tamten test w znacznym stopniu odbiegal poziomem od tego co byl w TVN. Musze przyznac ze to co pokazal TVN jest prawdziwa Porazka, poniewaz nie rozumiem co ma inteligencja do dobrego liczenia, badz dobrej pamieci.
Podobnie jak wy spodziewalem sie czegos wiecej, a tu - Tragedia, ehh. Nie wiem kto ukladal ten test, ale chyba za bardzo sie nad jego konstrukcja nie zastanowil.
Jednym slowem BEZNADZIEJA. Lepiej juz sobie znalezc w internecie jakis prawdziwy test sprawdzajacy IQ i go rozwiazac.
Juz to widze jak niektorzy beda sie podniecac ze w tym tescie co byl w TVN osiagneli max. (ktory swoja droga nie mam pojecia czemu jest taki niski - 145) i beda sie uwazac za niewiadomo co.

Moglem ten test najpierw sprawdzic, a dopiero pozniej o nim wspominac.

Pozdrawiam.

pawelblu 19.10.2003 21:38

Cytat:

W pytaniu o druga potege 55 to strzelalem (12^2 chyba znaja wszyscy, ale 55^2 ? to juz lepiej trzeba bylo sie spytac o potegi 2^x)

CIAPEK 19.10.2003 22:01

Ilość załączników: 1
a mnie nie bylo w domu w czasie testu :] ... ponoć w internecie to fajnie wygladalo

Kiedys mialem taki test robiony u psychologa...miałem jesli dobrze pamietam kolo 100 :)

a najlepszych sponsoruje najlepszy...8) LG :P ;p || :chytry: ;)

-Sid-The-Rat=> 19.10.2003 22:07

to sie akurat liczylo w pamieci w pol sekundy... zreszta tam byly odpowiedzi razaco nie pasujace do pytania wiec zabawa byla jeszcze prostsza

< jutro obejze sobie zadanka na spokojnie w gazecie - narazie ten test wymaksowalem - jutro mam znacznie trudniejszy na uczelni :/ >

MacGyver 19.10.2003 22:12

Czy te wszystkie pytania beda lutro opublikowane w jakiej gazecie ?? Jak tak to w jakiej ?? :)

yarosh 19.10.2003 22:14

Swego czasu robilem duzo tego typu testow, jedno jest pewne, jesli ktos jest dobry z przedmiotow scislych wypada lepiej...
A w tescie TVN, cienko... 102 po jednym browarku :P

-Sid-The-Rat=> 19.10.2003 22:14

wybiórczej

memorando 19.10.2003 23:57

Cytat:

Tu masz rację:) mój braciszek ma w/g normalnego testu w normalnych warunkach 150 iq w/g tego testu ma 115:) pozatym prawdziwy test na IQ składa się z różnych zestawów dla różnych kategori wiekowych i samo badanie IQ trwa około 90 minut w ciszy spokoju i bez pośpiechu tylko niektóre są pytania na czas. Bzdura nietest tvn dal d**py

andrzejj9 20.10.2003 06:43

Cytat:

czero napisa***322;(a)
Niestety to prawda. Kiedys (jakies dwa lata temu) mialem okazje sprawdzic swoje IQ na tescie ktory byl organizowany w szkole i naprawde tamten test w znacznym stopniu odbiegal poziomem od tego co byl w TVN. Musze przyznac ze to co pokazal TVN jest prawdziwa Porazka, poniewaz nie rozumiem co ma inteligencja do dobrego liczenia, badz dobrej pamieci.
Podobnie jak wy spodziewalem sie czegos wiecej, a tu - Tragedia, ehh. Nie wiem kto ukladal ten test, ale chyba za bardzo sie nad jego konstrukcja nie zastanowil.
Jednym slowem BEZNADZIEJA. Lepiej juz sobie znalezc w internecie jakis prawdziwy test sprawdzajacy IQ i go rozwiazac.
Juz to widze jak niektorzy beda sie podniecac ze w tym tescie co byl w TVN osiagneli max. (ktory swoja droga nie mam pojecia czemu jest taki niski - 145) i beda sie uwazac za niewiadomo co.

Pozdrawiam.

Tego typu testy zostaly juz przeprowadzone w wielu krajach i porownuje sie srednia "inteligencji" osob tam mieszkajacych. Moze po prostu chodzilo o to, zebysmy wyjatkowo dobrze wypadli...

Ale i tak sie chyba nie udalo, bo srednia 100,4 ,ktora wlasnie wyczytalem na stronie onetu to, jak dla mnie, porazka przy tym poziomie pytan.

andrzejj9 20.10.2003 06:48

Cytat:

czero napisa***322;(a)

Pozdrawiam.

Tego typu testy zostaly juz przeprowadzone w wielu krajach i porownuje sie srednia "inteligencji" osob tam mieszkajacych. Moze po prostu chodzilo o to, zebysmy wyjatkowo dobrze wypadli...

Ale i tak sie chyba nie udalo, bo srednia 100,4 ,ktora wlasnie wyczytalem na stronie onetu to, jak dla mnie, porazka przy tym poziomie pytan.

nimal 20.10.2003 08:12

to i tak wiecej niz w Brukseli ^_^ ^_^
tam maja ponizej 100 ^_^ ^_^

testunie rozwiazywalem na tvn i teraz po Waszych wypowiedziach sadzac mam sie z czego cieszyc (jakby mi wqynik do 145 spadl...)
8)

rcobex 20.10.2003 11:38

Podobno....

najlepszą średnią w Europie mają w Wielkiej Brytanii. Ponad 105pkt., ale czy ten test był taki sam jak przeprowadzony w naszym kraju ? Poza tym jakie są kryteria, jakiego wyniku należy się wstydzić ? Zdziwiła mnie procedura czasowa, na niektore pytania było za dużo czasu a na niektóre za mało. Ogólnie test w miare prosty....

pozdr.

kraluk 20.10.2003 18:05

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)

Taaak!!!! Co tu sie dzieje do jasnej cholery??? ;)

-Sid-The-Rat=> 20.10.2003 18:18

bez nerw prosze

zalozenie o kryteriach wiekowych jest sluszne - im czlowiek mlodszy tym blizej tym testom jest do zabawy co w jakis sposob wplywa pozytywnie na wyniki - ten efekt jest potwierdzony na wiele roznych sposobow - min dlatego test MENSY ma sens tak naprawde od ok 20 roku zycia a nie mozna go rpzeprowadzac na osobach bodajze mlodszych niz 16 - bo podaje zawyzone wyniki (nie dotyczy pewnej grupy geniuszy - ale oni juz spokojnie robia trzepia wyniki powyzej 180 i wiecej)

dobrze przeprowadzony test powinien dac ten sam wynik (z dokladnoscia do punkta) w wieku lat 20 i 30 - i testy mensowskie z grubsza sie z tym zgadzaja - poniewaz zadania i pytania BARDZO unikaja rejonow postrzegania i kojazenia ktore mozna wyrobic doswiadczeniem czy nauka (wszelkiego rodzaju kursy przygotowawcze do testow MENSY sa idiotyzmem - poza pewnymi ogolnymi analogiami pom zestawami z poszczegolnych terminow ciezko wskazac jakies reguly czy podobienstwa na poziomie pozwalajacym skozystac na wczesniejszym klepaniu takich zadan

glupi i tak sie nie nauczy a madremu to zbedne - sad but true

pawelblu 20.10.2003 20:09

Tak ale te granice dla mnie sa takie troche sztuczne - za kilka miesiecy wskakuje w poziom ktory automatycznie dodaje mi kilkanascie (nawet do 20) pkt IQ wiecej - jakos watpie zebym przez te kilka miesiecy stal sie o 20 pkt. glupszy :) (zeby sie wyrownalo).

Ale cala ta akcja moze miec jeden pozytywny skutek - ludzie zazenowaniu formula tego testu moga sie w koncu skusic na jakis miarodajny profesjonalny test.

brzuszki 20.10.2003 22:32

Moim zdaniem TVN chciał ludziom poprawic smopoczucie - i dobrze:)
Testy te niczemu nie służą.Einstein nie potrafił wbić gwoździa.
Niels Bohr myslał tak wolno,że jak wracał z kina,to aststenci jeszcze przez kilka godzin tłumaczyli mu o co chodziło.
Obozy zagłady przeżywali ludzie wcale nie najsprawniejsi intelektualnie.Zresztą intelekt-sa różne jego rodzaje i definicje.
Do mnie przemawia definicja taka,że intelekt jest to zdolność optymalnego przystosowywania się do każdych warunkóww.
Amerykanie przebalali dużą grupę obywateli po d katem IQ - szał był kiedyś w stanach na punkcie tego IQ.
Po wielu latach sprawdzono jak sobie radzą ci z IQ najwyższym /mierzonym skalą Wechslera, a nie jakims tam TVN -szajsem -
jak juz/.
I co? I kicha - większość z nich nie radziła sobie w zyciu.
Nieeeeeee.to nie jest tak,że inteligencja udupia,ale o awansie społecznym,powodzeniu życiowym,nie decyduję IQ. Mówiąc szczerze,to nie wiadomo,co te testy mierzą.
Najszczęśliwsze nacje na globie to nacje biedne:
1.Nigeryjczycy
2.Meksykanie...
Duże IQ jest niektórym potrzebne do szpanu,poczucia dominacji,jako przedłużenie pracia,...itd.A nic z tego nie wynika.
Często spotyka się rozumownie - taki burak /czytaj-prostak mało inteligentny/ a siedzi w BMW,Mercu,czy w czymś tam.
A przecież należy sie nam - my kształceni,inteligentni...
IQ 125 na zardzewiałym rowerze w drodze po zasiłek,oraz IQ 125 w merolu z kierowca w drodze do własnej fabryki,czy to te same IQ?
To co te testy mierza?
Nie ma jednej inteligencji.
Jając można rzec,że prostytutka też ma inteligencję - kinetyczną.

:D :D :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:36.