![]() |
nasz turniej q3
Moze zrobimy sobie maly turniej q3 forumowiczow
takie male odprezenie przed czekajaca szkola/studiami/praca/zona* bede mogl postawic jakiegos kompa na serwer tylko przydaloby sie ustalic date no i liczbe uczestnikow. Co wy na to dziewczyny i chlopaki :> Dotychczasowe ustalenia : Termin:[list=1][*]Data 08.11.2003 (sobota tydzień po świętach)[*]Godzina od około 20:00 do końca[/list=1]Co potrzebne:[list=1][*]Quake III Arena[*]Osp 1.03a full[*]Q3 Point Release 1.32[*]Chęci :D[/list=1]Mod - proponuję ClanArena albo mod sida (ale wszystko jeszcze do uzgodnienia) Plansze - pro-q3dm6 oraz jakaś inna nie taka popularna (plus ewentualnie 3 slużąca do baraży :D) Tryb gry - 1v1 (każdy z każdym conajmniej 2 razy) lub jeżeli dużo nas będzie to system pucharowy Nagrody (można odebrać na zlocie lub przy pierszym spotkaniu ze mną):[list=1][*]Pierwsze miejsce - piwo[*]Drugie - piwo[*]Trzecie miejsce - piwo[/list=1]Uczestnicy:[list=1][*]Majonez[*]-Sid-The-Rat=>[*]Patrix[*]Mr. Y[*]Nol[*]mqy[*]SEBAwl[*]Thanatos[*]To miejsce czeka na Ciebie[/list=1] ps. pozwolilem sobie wywalic czesc postow zeby bylo przejrzyscie przepraszam osoby ktorych posty wywalilem ps2. oraz pozwolilem sobie dopisac osoby niezdecydowane :D |
wchodze w to
tylko najlepiej w godzinach poznych wieczornych |
Mi pasowałaby niedziela, a dokładnie to późny wieczór.
P.S. Mam nadzieję, że amatorzy też mogą zagrać, bo w Q3 zacząłem grać dopiero niedawno:) (zwykle grałem w UT). |
Mogie nad tym pomyslec. Najlepiej sobota w godzinach 22.00 - 2.00
|
ja te zmoge grać, sobota lub niedziela np 19:00-21:00 ;)
|
co do q3 - jak juz bedzie wiadomo ile osob chce w to grac uloze roadmap - albo system pucharowy (duzo ludzi) lub jak najdluzej kazdy z kazdym (malo ludzi)
zajmie mi to moment wiec w razie czego latwo o poprawki (przed startem gier - nie zmienia sie zasad w trakcie) |
Ja bym sobie pyknął w Q3A, ale dawno nie grałem... Nawet nie chce mi się go instalować :P
|
2 - Sidney Szczur - do uslug - masakrowanie na zyczenie - ostatnio mam 60% z raila w czasie normalnej gry i weicej fragow lapie railem niz rakieta :D
pranie proponowalbym robic 1v1 na zwyklym tournamencie (ja najchetniej na fizyce promode - vq3 jakos mnie meczy) na mapach prodm6 i protrn4 - ew. dorzucilbym jedna doskonala mapke 3rd party - ale to jeszcze troche czasu |
3- Patrix
Za 2 tyg i jeszcze sobota - spox :D PS a tego moda to trzeba miec zainstalowanego u sienie ?? bo jak tak to link by sie przydal :) |
do gry bedzie potrzebny
q3 w wersji 1.32 osp w najnowszej wersji - czyli 1.03 www.q3arena.gry.wp.pl - ramka po prawej stronie - powinny byc linki do tych plikow jesi zdecydujemy sie na mojego moda to zapodam configi |
|
jedno oczko nizej :)
http://www.q3arena.gry.wp.pl/?id=9&a...kat=6&file=837 |
4. Mr. Y
Podajcie jak nastawic te pro mody itp. (czytaj co napisac w komendzie zeby nie bylo nie domowien) Napiszcie takze ktora mapa na 100% (rozmiem ze ta co majonez podal) OFF TOPIC Fajnie by bylo gdby sie cos w ET zrobilo ja w to wymiatam, ta gra jest swietna |
na poczatek musisz miec osp
wlaczasz q3, mods->osp (load) odpalasz jakas mape (przez np. menu skirmish) wpisujesz \callvote promode 1 [enter] [mozna to tez wpisac na stale do configu - ale to podam pozniej bo komp z q3 wylaczony] i patrzysz czy fizyka (sposob poruszania sie) czyms sie dla ciebie bardzo rozni - im mniej grales tym mniejsze zauwazysz roznice ja niestety gram tylko na takiej fizyce [to dosc waska specjalizacja] bo lubie PREDKOSC, a predkosci tam rozwijane sa takie ze biegam szybciej niz leci rakieta :) [zreszta zapytajcie majoneza ile czasu zajmuje mi obiegniecie na okolo q3dm6 - kolo 3-4 sekund [przy dobrej fazie]... |
Ja nie zagram, bo mnie firewall nie przepuści, ale mógłby ktoś nagrywać te mecze i potem je gdzieś na forum wrzucić????
|
u mnie ten q3 na tym xp to nie zabardzo chce chodzic, albo to przez te mody. Wlaczylem sobie gre na jakas plansze, strzelilem do przeciwinika i zwiecha, i tak caly czas, strzele i zwiecha...
... ciemno to widze :blee: |
Cytat:
Jakiegos kojarze z serwow :) |
jezeli ktos ma problemy z q3 to moge spakowac calego swojego i udostepnic na ftpie
chyba ze sidu wiesz ktore z katalogow albo plikow moga sprawiac problemy i wtedy same te pliki lub pojedyncze katalogi udostepnie |
mam problem z tym modem :buu:
|
jesli masz boskiego radeona to zainteresuj sie podmiana sterownika opengl na NIE-ATI (dell's) - ati przez lat wiele nie potrafilo zrobic dobrego stabilnego openGL'a - a w nowych catalystach namieszalo jak tylko sie dalo
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=47163&highlight= [nowe omegi [dell's leaked] maja tego opengla wbudowanego - ale jakos mi one tez zle dzialaja wiec jade na 3.7+ dell's opengl] co do samego moda - nie spotkalem sie z tym ze q3 chodzi - a q3+osp - nie... wiec nie wiem co moze byc przyczyna (poza boskim radeonkiem) |
mam geforce 256 ddr
jak wlacze tego moda to przy graniu komp sie zawiesza (opisalem wyzej) jak gram w normalnego q3 to jest wszytko ok ... |
moze sciagnij jakiegos powerstripa i ODKREC karte? to moze byc taki zonk ze karta sie przegrzewa? tylko kurcze czemu nie robi tego na zwyklym q3?
serio - nie spotkalem sie nigdy z przypadkiem ze osp cos psuje.. ani z takim ze q3 dziala, ale juz z osp - to nie... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Tez jestem nieco zdziwiony... PS Przeszedlem na moim kompie calego "zwyklego" q3 i nie mialem problemow... |
Kto chce sciagnac q3 to prosze na PM do mnie
spakowalem po 15 mega zajmuje teraz 688mb |
Thanatos, Nol - to jak gracie :> - każdy może pograć przecież chodzi o zabawę
SEBAwl - nie musisz instalować wystarczy ściągnąć i rozpakować - co ty na to ? camfo - skąd ta pewność, że cię nie przepuści - a może jednak - jak chcesz możemy dzisiaj wieczorem spróbować czy dasz rade się połączyć - a nagrywać będziemy (będę) |
Na jakim adresie bedzie serwer (+ port) ???
|
Cytat:
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Jestem podpięty do sieci AGH i nie wiem czy nie będę miał jakichś problemów z podłaczeniem się do serwera Q3 spoza AGH... Czy ktoś z Was się orientuje jak to może wyglądać? Mo i jeszcze jedno: ściągnąłem podane przez Was poprawki do Q3, ale nie wiem czy i ew. jak muszę je skonfigurować. Jakiś mały tutorial? |
jezeli chodzi o adres to probowac mozecie sie polaczyc glownie w godzinach wieczornych i nocnych z tym IP 156.17.225.39 port standardowy serwer q3 bedzie z tego samego lacza tylko koncowka ip inna - przy okazji sprawdzimy czy w ogole da rade bo niektorzy moga miec mimo wszystko tragiczne pingi a wtedy trzeba bedzie znalezc jakies inne rozwiazanie
co do sposobu instalacji to moze sid ps do osob sciagajacych ode mnie q3 jak juz sciagniecie to zrobcie sobie skrot do quake3.exe i we wlasciwosciach skrotu wpiszcie takie co w elemencie docelowym "E:\Gry\Quake III Arena\quake3.exe" +set fs_game osp oczywiscie u was nie musi byc E:\Gry\Quake III Arena\ ale zeby wszystko na pewno chodzilo jak nalezy to przydaloby sie zeby sciazka byla taka sama |
konfiguracja patcha 1.32 sprowadza sie do zainstalowania go - nic wiecej
konfiguracja samego q3 - personalizacja interfejsu, widoku, klawiatury, czulosci myszy (przyspieszen, wartsoci mnoznikow itp) to juz inna bajka - moj konfig tworzyl sie przez wiele lat jest pare istotnych komend ze wzgledu na dosc zabawna wlasciwosc q3 warto miec non stop 125 fps - poniewaz q3 ma domyslnie limit na 90 nalezy to zmienic - w konsoli wpisujemy /com_maxfps 125 dalej - poniewaz q3 mimo ze dobrze napisany i juz dosc stary potrafi jednak ciac radze zmniejszyc poziom mipmap - wpisujac np /r_rpicmip 5 (mozna wiecej - ale gra zaczyna wygladac tragicznie) mozecie sami experymentowac wpisujac /cmdlist albo naciskajac tab po wpisaniu paru liter - q3 wskaze wtedy wszsytkie mozliwe komendy - sporo mozna znalesc - polecama np wylaczyc dym z rakiety i granatnika, wlaczyc old plasma itp - to znajdziecie albo w q3config.cfg albo przeszukujac komendy do tego zostaje oczywiscue konfig klawiatury - robi sie go bindujac odp klawisze w zaleznosci od potrzeb - wystarczy 10 sek patrzenia na q3config.cfg i mozna sobie poradzc na koniec ustalamy wlasciwy dla nas rozmiar ekranu /cg_fov xxx - defualt to 90, ja gram na 123 - sprawa bardzo indywidualna trzeba sprawdzic - im wieksze tym wieksze pole widzenia ale tym trudniej celowac - kwestia wyboru wazne - kazdy mod (osp jest MODEM!) ma wlasny config - i zebyscie nie kleli potem to zmiany radze wykonywac na obu configach (tym w baseq3 i tym w osp) |
przy okazji prosze osoby ktore sciagaja ode mnie q3 o zmiane nazwy usera oraz usuniecie pliku q3config.cfg z katalogow
\baseq3\ \cpma\ \osp\ unikniecie w ten sposob przykrych niespodzianek w stylu przypadkowe wcisniecie jakiegos klawisza wgra konfig mojego brata :D bedziecie tez mogli ustawic wszystko po swojemu tak jakby byl to swiezutki q3 co do problemow jakie maja niektorzy z moich q3 - sprawdzalem u dwoch kumpli i wszystko gra ok - podejrzewam jeszcze jedna rzecz - kiedys dodalem do jakiegos konfiga trzy linijki poprawiajace gre na procesorach duron - sprawdze co i gdzie dopisalem ale wydaje mi sie ze po usunieciu pliku q3config wszystko powinno wrocic do normy edit jak ktos ma jakies zonki prosze usunac plik autoexec.cfg z katalogu \baseq3\ |
!!!witam!!!
I ja tesz wpisuje sie na liste w Q3, ale nie liczcie na to ze cos umiem grac.............. ............(Hamow trzeba tępic, a wiec zamowilem sobie NeoStrade na miesiac - test za 1,07zl - za to ze mi abonament w ISDN'ie podniesli i inne zla przez nich uczynione...):) |
dobra teraz banalne pytanie:
ktory OSP ten co pisze Promode czy ten co nie pisze? chodzi oczywiscie ktory zaladowac |
no i dalej ten je*any quake nie dziala
ciagle widze INVALID GAME FOLDER gdy chce wejsc na multiplayer |
A wrzuciles do E:\Gry\Quake III Arena\ lub E:\Quake III Arena\
kurcze u 2 kumpli sprawdzalem i wszystko bez zadnych problemow smiga |
DZIALLLLLLAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trzeba bylo wrzucic do e:\quake iii arena zamiast e:\gry\quake iii arena JEST Ponawiam pytanie ktory OSP WYBRAC ten co jest na niebiesko w dziale MODE czy ten na czerwonno |
hmm tak sie zastanawiam o jakim wyborze ty mowisz tam zostalo tylko jedno osp a jak zrobisz sobie taki skrot jak podalem to nie musisz nic wybierac
"E:\Quake III Arena\quake3.exe" +set fs_game osp |
chyba jednak odpadam...
ten quake od Majoneza toz sie zacina. |
ja chyba tez.
nie moge potrenowac w sieci wszedzie pisze zebym uaktulanil gre..., albo cos innego |
Do Majonez'a:
O tym mowie przy wyborze OSP Jest niebieskie OSP i czerwone Jeszcze jedno czasami mi server odpowiada "unknow client to auth" |
ten drugi - OSP tournament 1.03
teraz dwie rzeczy a) prawdopodobnie bedziecie grac bezemnie - w nastepny weekend jestem nieobecny (koncerty) i ciezko by mi bylo grac - zreszta mam jakies jazdy z laczeniem sie z serwerami - ale to prawdopodobnie wina nieudolnego routingu ktory wykonalem w domu Anarki Contest b) mam pomysl na inny konkurs q3, konkurs w duzej mierze offline (wiem jak niektorym ciezko zgrac sie o jednej porze i grac - bo rodzina nie chce buczcego kompa o 2 w nocy albo lacze slabe bo koledzy ssaja itp) proponuje turniej pt. anarki contest - mala mapa, jeden glupi bot (skill bring it on) i kto zabije go najwiecej razy w 10 minut konkurs ma prawie same zalety - nie wymaga mocarnego lacza, mozna potrenowac w spokoju, moga zagrac nawet ci ktorzy maja modemy i niejako pierwotne zawody omijaja ich z urzedu ma tez wade, nawet powiedzialbym calkiem spora - brakuje elementu kontaktu z zywym przeciwnikiem - ale mam wrazenie ze mozliwosc rywalizacji w wiekszym gronie bedzie zacheta do uczestnictwa mape juz wybralem q3dm1krg [nigdzie nie znalazlem jej downloadu wiec umieszcze ja tu w dwoch kawalkach] zasady gry tez: mod gry - osp czas - 10min bot - anarki skill - bring it on pure s. - on mapa - q3dm1krg cel - zabic drania jak najwieksza ilosc razy nie powiem jakie osiagam tam wyniki :) [z tego tez wzgeldu raczej nie bede bral w tym konkursie udzialu] mape wybralem malutka z prostego powodu - im latwiej sie jej nauczyc tym szybciej spada przewaga doswiadczonych killerow i wyniki zblizaja sie do siebie - a ta mapa jest naprawde malutka |
part 1 [rar 3.20]
|
part 2 [rar 3.20]
rozpakowac do katalogu baseq3 |
moze bez mieszania z tym osp - wtedy moglbym zagrac ...
przeciez osp jest zbedny |
nie jest zbedny - pozwala uniknac matactw
po drugie pratkycznie bez osp nie ma co sie na sieci pokazywac - to standard ktorego nikt juz nie probuje podwazac a jakie motanie? sciagasz, instalujesz (lub wypakowujesz) do katalogu q3/osp i grasz... |
Cytat:
najwyrazniej mojemu kompowi ten mod nie odpowiada, trudno :blee: |
no dobra, dopisuje sie :)
patch 1.32 zainstalowany OSP sie wlasnie sciaga ;) |
Cytat:
ps. mecze anarkiego - sadze ze doszedlem juz do kresu swoich mozliwosci... |
A tu podaje fajną rzecz, dla tych którzy nie lubią migotania obrazu podczas granie w Q3A:
Wywołaj konsole klawiszem ~ potem wpisz: /r_displayrefresh np. (*)75, czyli: /r_displayrefresh 75 ENTER /vid_restart ENTER (*) - ustaw odświeżanie (Hz) odpowiednio dla rozdzielczości. W załączniku jest plik z powyższym opisem. |
witam
musze niestety odwolac turniej q3 - jak cos to moze sie odbyc w jakims pozniejszym terminie mam troche klopotow zdrowotnych i nie bedzie mnie (raczej) przez najblizsze 10 dni w zwiazku z tym ciezko bedzie zeby postawic serwer moze to i lepiej bo sporo osob ma problemy z q3 wiec moze przez ten czas potrenuja i poustawiaja co i jak przepraszam ze tak to wyszlo ale coz niestety zdazaja sie przypadki losowe ps. moze przez to sidu z nami zagra :D |
No to już wiem dlaczego nie mogę ostatnio połączyć się z Twoim FTPem aby dokończyć ściąganie tego Q3 :(
No ale nic - zdrowie jest najważniejsze - więc kuruj się stary :) |
Dzieki.
Ftp dziala codziennie ale w roznych godzinach startuje i o roznych wylaczam wiec probuj dalej. Co do zdrowia to powiem ze poki co zywie sie kisielami i innymi kaszkami wiec na bank turniej sie nie odbedzie. Nie jestem w stanie spokojnie myslec a co dopiero grac. Odlozymy to na koniec listopada lub poczatek grudnia moze jakos sie zgramy. A poki co bez odbioru. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:41. |