![]() |
nagrywanie muzyki w DTS
ściągnąłem z internetu pliki z muzyką w Dolby Digital (wav). Jak nagrać to na płytę CD żeby wieża odtwarzała dźwięk 5.1 ???
Wieza posiada dekodery DD i DTS a mimo to slychac same szumy. |
Ja miałem taką płytkę normalnie przegraną z oryginału ale nie wiem jak.
Gdzie można znaleźć takie pliki? sam z ciekawości spróbuję nagrac w ramach treningu... |
Cytat:
|
Cytat:
|
ok, nie znam za bardzo emule. sciagnalem cos co sie nazywa emule 0,30d. Jakie kryteria mam podac?
|
Cytat:
|
Coś pościągałem pliki takie jak:
THX Dolby AC3-DTS Sound Test (Robot Intro).wav SoundEffect - THX - Starwars (Dolby DTS).wav Movies - THX - Dolby Sound Effects.wav zajmuja po ok 5 - 15 Mb. Wypalilem jako zwykle audio. Niestety po wlozeniu do mojego odtwarzacza cd, podpietego swiatlowodem do amplitunera kina domowego (Dolby Dig, DTS i te sprawy), ten rozpoznal jedynie 2 kanaly. Dzwieki jakies dziwne, tak samo jak i w winampie. Czy cos robie zle czy sciagnolem faki? |
Chyba nie wypalisz tego na cd.
Specyfikacja cd nie obejmuje audio więcej niż 2-kanałowego. Może na dvd? Możesz również przesłać ten dźwięk za pomocą złącza cyfrowego (jest na dobrych kartach muzycznych) do zewnętrznego dekodera lub zadowolić się dźwiękiem generowanym przez twoją kartę dźwiękową. |
Cytat:
Spróbuj odtworzyć te pliki za pomocą PowerDVD i sprawdzić jaki sygnał wykryje. Spróbuj jeszcze podłączyć CD do amplitunera liniowym złączem. |
Cytat:
|
Być może?
Warto spróbować nagrać zwykłą płytę cd w formacie DVD (UDF chyba ;). Nie miałem nigdy w ręku żadnej płyty dvd-audio lub czegoś w tym guście więc niewiele mogę pomóc. |
Nie można mylić dekodera DD Surround z DD 5.1.
To nie tak działa. Surround jest kodowany analogowo w sygnale stereo. DD 5.1 to całkiem inna bajka. Takie moje zdanie. |
Cytat:
|
PowerDVD wykryl to samo to winamp.
Moze to jednak faki? kiedys mialem pozyczoną płytkę i po wlozeniu do mojej wiezy (w konfiguracji jak teraz czyli zwykle cd i kabel opt) zobaczylem na amplitunerze az 5 czy 6 kontrolek ktorych nigdy wczwsniej nie widzialem oraz zapalilo sie DTS, a te kontrolki to L, P, LS, PS, C i chyba SUb lub cos w tym rodzaju. Moze macie jakis sprawdzony wave to bym przynajmniej sprawszil gdzie jest problem? |
Cytat:
Tutaj dla ciekawości jak zrobić sobie CD-DA z DD i DTS: http://www.backupdvd.info/Members/vi...shtml#download |
dzieki Paput, juz zasysam i nie moge sie doczekac co z tego wyjdzie.
BTW: dzis mam dobry dzien bo sie sciaga 150 kb/s co jak na moj lan to super! |
Cytat:
|
wielkie dzieki! Juz zasysam i nie moge sie doczekac rezultatu!!!
Ta ostantnia strona jest mi znana, ale niestety nie moge znikad zdobyc Sonic Foundry's Soft Encode program. |
Cytat:
Sciagnolem, wypalilem i znow ujzalem na swoim sprzecie 6 konstrolek i DTS na czerwono!!! No i jak puszcze tego wava w winampie to szumi jak jasna ch... Czyli to co sciagnolem z mula to sa faki! Teraz pozostaje mi jedynie szukac dalej! Jeszcze raz dzieki!!! |
Cytat:
|
Zapomniałem o jednej rzeczy - jeżeli ściągneliśmy pliki rzekomo w DTSie i dają się one odtwarzać jako zrozumiałe dźwięki w zwykłym playerze np. Winamp, to znaczy, że jest to fajans. Wawy w DTS są słyszalne jako szum, a ten szum jest tylko zrozymiały dla dekodera DTS.
|
thx, juz dorwalem ten programik - dopiero udalo mi sie go sciagnac z mula. Wkrotce bede robil testy (moze sie pobawie i sam zrobie jakich 6-o kanalowy dziwek?).
|
Kabelek
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:39. |