Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Memorex CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/memorex-cd-rw-27102/)

rcobex 01.11.2003 12:28

Memorex CD-RW

Kupiłem ostatnio 4 sztuki Memorexa CD-RW X24, nagrywałem kilka razy z prędkością X16 ( na Lite-On 52327S wolniej sie nie da ) i już trzecia się wysypała !. Czy one naprawde są takie kiepskie ? Mam jeszcze jakieś Esperanza HighSpeed i wytrzymały dużo więcej a kosztowały dużo mniej. Płytki nadają się tylko do śmietnika, nie da się kompletnie nic z nimi zrobić. Miał ktoś taki przypadek z tym producentem ?

Maciej 01.11.2003 12:32

Ja ogólnie to unikam płytek które zaczynają się na "M" ...;)

rcobex 01.11.2003 12:45

Tiak...racja "M" MediaStore wywaliłem już dawno :)

ThanatoS 01.11.2003 12:54

Ja mialem kilka tych plytek, tez nie dalo sie nic z nimi zrobic, oddalem do sklepu i za tydzien mam dostac nowe. Memorex wydal trefna partie 10 tys sztuk tych plytek i trafily o dziwo tylko do polski.

Pabloz 01.11.2003 13:31

A ja kupilem 2 sztuki tych memorexow i na razie wypalaja sie bardzo dobrze (lg8481b) na 24x. Zadnych problemow nie zauwazylem a troszke je katuje.

Pozdrawiam

puch 01.11.2003 16:23

Zarówno Memorexy jak i Esperanza RW-US 16-24x to Infodisc, z takim samym kodem ATIP - i moim zdaniem są dokładnie tyle samo warte. Jakkolwiek tanie są, to i tak są za drogie!

ThanatoS 01.11.2003 16:30

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Zarówno Memorexy jak i Esperanza RW-US 16-24x to Infodisc, z takim samym kodem ATIP - i moim zdaniem są dokładnie tyle samo warte. Jakkolwiek tanie są, to i tak są za drogie!
Verbatimy sa 1 zl drozsze.

cinma 01.11.2003 20:16

ja na tych Memorexach CD-RW X24 nagrywalem tylko raz (Lite-On 52327S):
- najpierw 24x, Nero napisal, ze wszystko ok, ale potem nie dalo sie tego w zaden sposob odczytac nawet na litku, ktory to nagral minute temu
- potem 16x i juz poszlo ok, udalo sie odczytac u mnie i jeszcze u kilku innych osob

wiec jednak z tymi Memorexami jest cos dziwnego

SEBAW 01.11.2003 23:28

Dodam jeszcze, że Lite-On 52327S ma mały problem z wypalaniem na plytach CD-RW.(( Tzn. płyta będzie nagrana, ale z zawartością błędów...:chytry:
A ty jaki bios posiadasz w swoim napędzie ???

rcobex 02.11.2003 01:06

Mam wersję QS0C, nieoficjalną zresztą. Wiem że ta wersja ma problemy z CD-RW ale na innych plytkach jest wszystko OK. Memorexy zepsuły się w ten sposób że nie widzi ich nagrywarka, sprawdzałem na innych modelach nagrywarek aby się upewnić.

yarosh 02.11.2003 10:11

chyba trafilem na dobra partje, bo u mnie nie spotkalem sie z najmniejszymi problemami (52327S QS04)

SEBAW 02.11.2003 10:19

Cytat:

yarosh napisa***322;(a)
(52327S QS04)
A wgraj bios (jak możesz) QS0C i sprawdź jeszcze raz.

yarosh 02.11.2003 11:01

przy najblizszej okazji sprawdze, obecnie moje rw sa w obcych rekach ;)

puch 02.11.2003 11:53

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Verbatimy sa 1 zl drozsze.
No właśnie chciałem powiedzieć, że te płyty Infodisc'a są warte tyle, co ich pudełko, i jakkolwiek tanio by się je kupiło, to i tak się przepłaca.

mr_spock 07.12.2003 00:21

troche temat odgrzeje.
Dzis zmianilem bios na QS0C oficjalny, po tym kupilem Memorexa RW 24X.
Nie wiem teraz czego to wina (biosu czy plytki) ale z 24X jeszcze nie nagralem jej poprawnie, bufor skacze, czasem wywala nagrywanie, a jak sie nagra to nie da sie odczytac.
Jak myslicie, wrocic do starszego biosu, czy plytke wywalic??

rcobex 07.12.2003 08:14

Cytat:

Napisany przez mr_spock
troche temat odgrzeje.
Dzis zmianilem bios na QS0C oficjalny, po tym kupilem Memorexa RW 24X.
Nie wiem teraz czego to wina (biosu czy plytki) ale z 24X jeszcze nie nagralem jej poprawnie, bufor skacze, czasem wywala nagrywanie, a jak sie nagra to nie da sie odczytac.
Jak myslicie, wrocic do starszego biosu, czy plytke wywalic??

Wywalić płytkę ;)

mr_spock 07.12.2003 12:13

Cytat:

Napisany przez rcobex
Wywalić płytkę ;)

Jednak nie... znalazlem jakaś starsza RW 4-12X, zawsze na nia nagrywalo dobrze, teraz nagrywarka sama jej dobrze odczytac nie moze (same zolte kwadraty).
Najgorsze, ze nie moge wgrac starszego biosa, wyskakuje komunikat, ze nie znaleziono napedu.
CD-R nagrywa i odczytuje OK, tylko to RW...
Podejlijcie jakas sugestie jak wgrac starszy bios

puch 07.12.2003 12:53

Pamiętam, jak kupiłem Memorexy RW-US 16-24x, nieco taniej niż mało dostępne Verbatimy, pochwaliłem się tu, a ktoś mi zwrócił uwagę, że są kiepskie - i faktycznie tak jest. Potem pojawiły się w sprzedaży płyty Esperanza RW-US, a ostatnio Dysan. Wszystki pochodzą od Infodisc'a i mają ten sam kod ATIP, i nagrywają się tak samo - to znaczy kiepsko, choć Lite-On 48246 @52 robi to nieco lepiej niż combo LG 4480 - na Lite-On'ie jest sporo żółtych pól, a na LG bywają czerwone, i faktycznie są kłopoty z odczytem.

Płyt tych nie chce też czytać napęd CD Asus 50x, który bez problemu, choć wolno, czyta wszystkie inne RW, w tym Verbatim RW-US 24x.

Niestety, do żadnego z powyższych napędów nie było od dość dawna update'u firmware'u, więc nie liczę już na to, by producenci poprawili obsługę tych płyt.

Może kolejny firmware do 52327 coś zmieni?

Wydaje mi się jednak, że te płytki po prostu są kiepskie, i żadne nowe biosy nic tu nie wniosą. A Verbatimy są już bardzo niewiele droższe.

Kilobajt 07.12.2003 17:19

Cytat:

Napisany przez Pabloz
A ja kupilem 2 sztuki tych memorexow i na razie wypalaja sie bardzo dobrze (lg8481b) na 24x. Zadnych problemow nie zauwazylem a troszke je katuje.

Pozdrawiam

Tesz mam tego LG i trzy miehy temu kupilem 5 sztuk tych MEMOREX i dotej pory zadne sie nie posypalo, a sa uzywane intensywnie na roznych nagrywarkach.

Grzegorz75 08.12.2003 10:48

Kupiłem Datex-a w slimie kolor pomarańczowy x24 /5zł/. Wszystkie pola zółte nawet przy V= 16x. Kumpel kupił Esperanzy x12. Nagrywają się w miarę poprawnie ale są źle wyważone /wibracje/. Następnie pojawiły się Esperanzy x24 w slimie /5zł/. Nagrywają się poprawnie i już nie bujają w napędzie. Wyskoczyły po pierwszym nagrywaniu po jednym żółtym polu a po ponownym skanowaniu /nero/ wszystkie pola zielone.
Wspomnianego Memorex-a kupiłem /6zł/ ostatnio sklepie A..... w Tarnowie. Zaraz po odpakowaniu drobna zadra przy środku płyty i prosta skaza niczym promień okręgu w wewnętrznej warstwie nośnika. Wymienili bez bólu. Już go nagrałem lecz nie skanowałem. I na koniec mam jedną sztukę Verbatima 24x /8zł/ coś pięknego lecz w Tarnowie prawie niedostepny dorwałem ostatnią sztukę i z tej przyczyny wepchałem się w/w Dateks-a i Memorex-a. Więc wniosek jest prosty. Kupię sobie z 10 szt. Esperanzy
jakość/cena/dostępność.

ThanatoS 08.12.2003 23:30

U mnie Verbatimy 24x sa za 5 zl.

Y@nkee_PL 09.12.2003 00:42

a ja sie skusilem na EMTECa CD-RW HS 700MB
ogolnie to mam niefart to plyt RW :(
zazwyczaj nagram na takie RW z 5 razy i plyta idzie do kosza, a do tego jeszcze z tego emteca zlazi mi nadruk (to sreberko ;p)
wzialem do lapy plyte i patrze ze reke mam w sreberku, patrze na CD i mysle: "no ladnie" ((
szczerze mowiac to te dzisiejsze RW HS/US sa do dupy
ale widze ze jeszcze o Verbatimach wspominacie, naprawde warto? jakies problemy? bo szkoda znowu 5 zyla na RW wydac jak za ta cene moge 5 zwyklych CD-R wypalic

Martin_TP 09.12.2003 08:58

Te Verbatimy sa swietne. Mam z 15 sztuk tych US 24x i wszystkie pięknie śmigaja, a urzywane są dość czesto. I jak do tej pory nie było z nimi żadnych problemów.

Y@nkee_PL 09.12.2003 16:12

Martin_TP, kupie te Verbatimy, ale jesli co to bedzie na ciebie ;p

Pozdro. :)

uranium 10.12.2003 20:02

mam takową płytkę na 5232 i nagrywałem już parę razy nie stwierdzając problemów. memorex (emtec) wypuścił już płytki 32X są do kupienia w niektórych Marktach ciekawe co bedzie z nimi...

puch 11.12.2003 01:07

@ Y@nkee_PL,

Te Verbatimy są naprawdę lepsze. Myślę, że firma ma opracowaną i zapewne opatentowaną dobrą technologię, której inni nie doścignęli. Co prawda do tej pory z innych płyt US mogłem ocenić tylko produkty Infodisc'a (Memorex, Esperanza, Dysan), ale one po prostu nie dorastają do Verbatima. Możliwe, że w niektórych przypadkach nowy firmware nagrywarki mógłby coś poprawić, ale boję się, że producenci sami mają z tym problem ze względu na nikłą podaż i niewielki wybór płyt US na rynku - po prostu nie ma w czym wybierać.

Grzegorz75 11.12.2003 14:57

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
U mnie Verbatimy 24x sa za 5 zl.

Przeprowadzam sie do Ciebie. Bzykają mnie o 3 zł.

poochaty 12.12.2003 16:03

JA mialem "okazje" kupic jedna taka plytke. Ale sie naklalem. Goraco niepolecam. Nie ma nic gorszego.

bigbluee 15.12.2003 14:56

Wywal płytke.
Ja kupilem tez Lite-ona 52327S i wszystko śmiga pieknie, oprócz Memorexa 24x
Wypalalem 5 razy ta sama plytke i dopiero za 5 razem weryfikacja nagranych danych byla poprawna. pierwsze 4 byly z ogromna iloscia bledów.
Podaj Part number twojej plyty(na odwrocie pudelka). Moja to 837240. Lg 48x24x48x tez sobie z nia nie radzi. Do d*** plyta i kasa w bloto
P.S. Jak sprawdzic aktualny bios??

SEBAW 15.12.2003 15:03

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Jak sprawdzic aktualny bios??

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=28869

bigbluee 15.12.2003 18:38

Aha i jeszcze jedno. Moj beznadziejny Memorex 24x stał sie posłuszny gdy nagrywam metodą disc-at-once.
Przy track-at-once 24x => 5 na 5 prob nie udalo sie.
Przy disc-at-once 16x ISO Level2 => 3 na 3 pozytywnie. Moze cos w tym jest!
Wszystko nagrywalem jedno po drugim.

rcobex 15.12.2003 19:20

A u mnie czy to track, czy disc at once Memorex i tak jest do bani........

lucassl 22.12.2003 21:43

Ostrzeżenie

No to może i ja dorzucę swoje trzy grosze.
Otórz zakupiłem se 2 sztuki tych memorexów, no i muszę przyznać, że po tym, jak dwa razy z kolei nagrałem je sobie (raz 24x i drugi 16x), tak trzeciego razu już one nie dotrwały.
Ludzie, OSTRZEGAM, nie kupujcie Memorexów 24x, to śmieci !!!!

Y@nkee_PL 22.12.2003 22:31

cholircia :(
nigdzie nie moge dorwac tych Verbatimow :'(

lucassl 22.12.2003 22:36

Ludzie, pomóżcie. Gdzie w necie znaleźć można płytki CD-RW 24x, DOBREJ JAKOŚCI. Np Verbatim, ale za rozsądną cenę.

ThanatoS 22.12.2003 23:27

A co to jest rozsadna cena?

lucassl 22.12.2003 23:51

Rozsądna cena

No cóż, rozsądna cena, to coś takiego, co w dzisiejszych czasach jest zjawiskiem bardzo rzadkim. :kasa:

kiewas 24.12.2003 00:57

Ludzie, wytłumaczcie mi jedno.. Kupiłem CD-RW 24x Ultra Speed Esperanzy... 700MB. Fajnie by było gdyby tylko wykrywało ją jako 700MB a nie 656MB. Co jest do cholery, chyba mi kit wcisnęli!

Patrix 25.12.2003 17:47

Mi sie trafily 3 sztuki Memorexow (700mb 16x-24x).
W Nero InfoTool (po wlozeniu plyty do napedu) paramerty zwolnily z 40x do 32x (odczyt) i z 10x do 4x (zapis). fuck
Gdy chcialem jednak cos na niej nagrac, to paranormalne cuda sie robily, nagrywara oszalala - 2 diody zamienily sie funkcjami :D zielona przejala odczyt a zolta zapis.
Po restarcie i zmianie plyty wszystko wrocilo do normy...
Ludzie, czy nie moga robic NORMALNYCH plyt ??
Ja juz na PALCACH nie policze ILE razy mi sie trafi taki smiec i musialem do sklepu zwracac, total shit

bigbluee 25.12.2003 20:20

W pisdu z tymi Memorexami. 3 razy dobrze sie nagrało a potem kicha za kazdym razem.Nagrana płyta nie przechodziła pomyślnie weryfikacji. Do tego w tym samym dniu siadła mi druga RW(Basf-Emtec) 4x. Po prostu robią masówke i gowno z tego wychodzi. Lepiej kupic dobrego Verbatima 12x i śmigać aż padnie tak jak mój Basfik :)

puch 25.12.2003 21:26

@Patrix

To, że odczyt zwolnił do 32x to dla płyt RW normalne - dzieje się tak w wielu urządzeniach. Tym się nie przejmuj - tak jest i już.

Niestety, firma Infodisc, producent płyt RW-US marek Esperanza. Memorex i Dysan najwyraźniej sobie z tym nie radzi, albo też producenci nagrywarek nie chcą wprowadzić tych płyt do bazy danych w firmware nagrywarek, i wychodzi kaszanka. U mnie jednak z zakupem płyt Verbatim nie ma już większego problemu - są (no, dość często bywają) w Media Markt i jeszcze w jednym czy dwóch sklepach. Można je np. zamówić wysyłkowo ze sklepu Ideał PC, reklamującego się na cdrinfo.pl. Mają dość duży wybór płyt w atrakcyjnych cenach, i to zarówno płyt z górnych jak i z niższych półek - jest w czym wybierać. Verbatimy kosztują gdzieś około 6 zł., te inne od Infodisc'a mniej więcej o złotówkę taniej, ale to żadna oszczędność.

JaHo 10.01.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Wywal płytke.
Ja kupilem tez Lite-ona 52327S i wszystko śmiga pieknie, oprócz Memorexa 24x
Wypalalem 5 razy ta sama plytke i dopiero za 5 razem weryfikacja nagranych danych byla poprawna. pierwsze 4 byly z ogromna iloscia bledów.
Podaj Part number twojej plyty(na odwrocie pudelka). Moja to 837240. Lg 48x24x48x tez sobie z nia nie radzi. Do d*** plyta i kasa w bloto
P.S. Jak sprawdzic aktualny bios??

Qrwa! Też mam z partii 837240 kupiłem w tym markecie dla idiotów i też nie działa. Pożalić się tylko do biura obsługi klienta u św. Piotra!

ApproachingEvil 10.01.2004 02:54

eh, a ja mam tego sztuk 2 i ciagle mi smigaja! pale je prawie codziennie 24x i jakos bledow nie ma (tzn. bardzo znikome c2)
nawet w stacjonarnym dvd mi dzialaja :)

Cooper 11.01.2004 18:26

I ja kupiłem takiego Memorexa x24 (nagrywarka Yamaha F1) i zdołałem wypalić ją tylko raz. Za drugim razem płyta była już nie do odczytania (do kosza). Kiedyś miałem też dwie płyty CD-RW Akosa i obydwie poszły na śmieci. Ani razu nie dały się wypalić. Przestrzegam przed płytami CD-RW tych firm. Jak i CD-RW to i CD-Rami. Mam Verbatimy CD-RW x24 i nie ma z nimi żadnych problemów. Tylko te będę kupował.

Pozdrawiam.

artoor 11.01.2004 19:34

Te p******** memorexy mnie tez dopadly. Bez wzgledu na bios srednio wychodzilo ok 10.000 C1 i calkiem pokazna aczkolwiek juz nie pamietam jaka ilosc C2... to byla korba na maxa. Od tej pory jak slysze haslo "Memorex" to mam odruchy wymiotne... a kiedys nawet szanowalem te nosniki. A jak raz poszedlem do sklepu kupic sobie jakies HS i koles mi proponowal Memorexy - bo jak sam mowil - sa bardzo dobre i obecnie najszybsze jakie posiada - to malo co mu nie wywinalem zeby kitu nie wciskal... ale co on jest winien. W kazdym badz razie sie opanowalem i nie robiac mu "krzywdy" poprosilem o cos innego... p******** memorexy ((

Ricki 11.01.2004 20:21

Też się przejechałem na Memorexach ale HS x 12 i też od Infodisc. Dobrze paliły się tylko x8. Teraz jadę na TDK lub Verbatimach i jest super. Aha mam jeszcze zabytek Philips for Audio 74 min ze stajni ritteka, który mimo tego, że jest do stacjonarnych nagrywarek audio pali się x4 i do tej pory nie ma z nim problemów.

Dogeatdog 17.01.2004 23:35

mam to samo

memorex 24x i średnio co trzecie nagranie da sie odczytać poprwanie :( to płytki to poprostu szit

ApproachingEvil 18.01.2004 22:04

a moze Wasze palarki se nie radza po prostu z ta plytka? nie uzywam zadnych innych USrw niz memorexy i jest gicio! zero C2 i nawet stary odtwarzac btc 4x je czyta :D

rcobex 18.01.2004 23:05

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
a moze Wasze palarki se nie radza po prostu z ta plytka? nie uzywam zadnych innych USrw niz memorexy i jest gicio! zero C2 i nawet stary odtwarzac btc 4x je czyta :D

Tiak, wszystkim nam się zepsuły nagrywarki.........to ewidentnie wina płytek, raz są w miarę a raz znowu trafia się na "shit". Ostatnio jedną piłuję, narazie działa ale dwie już poleciały do kosza ( znowu ). Zero problemów przy TDK i Verbatim.

ApproachingEvil 18.01.2004 23:17

czy ja powiedzialem,ze komukolwiek sie zepsuly? ja tylko zauwazam,ze np. lite-ony itp moga ich nie lubic... bo u mnie wszystkie 6 sztuk (kupionych w odstepach czasu) smiga na 24x bezblednie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:33.