![]() |
To http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=52202&start=30 macie prawie identyczną dyskusję.
|
nie tyle co mam dobre zdanie - co mam zle zdanie o tekstach 'xxx jest FE i koniec' - pragnalem przeczyta argumenty
ja kupilem siostrze 9100 powergrace - okazalo sie po rozpakowaniu ze to jest 8500full by ati - taki bajer, dalo rade przekrecic ja na 310/300 bez najmniejszego problemu a sadze ze dalbym rade bardziej na athlonie 2000+ wychodzi kolo 10.5k w 3dmarku2k1se330 - nie jest to oszalamiajacy wynik - ale biorac pod uwage ze kompa ktory tyle wyciag kupilem za smieszne pieniadze... sadze ze tej karty w sklepie juz nie ma - jest tylko w cennikach, zaczalbym sie rozgladac za jakims tanim gf4ti - albatron czy inny - bo szukalem w kumplem tej karty - byla w 7 cennikach - nie bylo jej w zadnym i to od dawna |
Powtórze sie nigdy w zyciu MX i jak kupuje sie karte nigdy jakiegos noname! lepiej dołożyc troszke i miec pewnosc co do jakosci i predkosci
miałem osobiscie mozliwosc porównania moja gf2ti 32mb ddr (WinFast) i gf2ti 64mb ddr (no name) i hmmmm róznica kolosalna odpalem na obu kartach w tym sammym kompie NFSHP2 - nie ma o czym mówic :D a dla ciekawostki wsadziłęm równiez gf4mx (dokładnego oznaczenia nie pamietam) i hmmm szybcciej chodziła od noname ale od winFast-a to nawet do piet nie dorosła wniosek chytry dwa razy traci koles jak to zobaczył poszedł do sklepu z awantura a oni mu ze sam taka chciał :D hie hie :D |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
ufff ... a mialem miec szafirka lub herca ... dobrze ze mam gf ;)
|
Cytat:
ludzie zglaszali problem na różnych forach z pasami albo innymi ciekawostkami z tym herculesem moj np wieszal kompa ale tylko po zainstalowaniu driverów ati zmiana zasilacza nic niedala co 10 rozruch 3dmarka kończył się sukcesem a te 9 najczęściej się kończyły pasami szaro kolorowymi i komunikatem windy że wylączono urządzenie które moglo spowodować uszkodzenie systemu |
szanse kupna karty 9100 oceniam jako ZEROWE! w warszawie nie ma ich juz od 1.5 miesiaca i nie bedzie
z tym herculesem to ja bym chetnie przeczytal czmu one takie fe... bo saphiry to wiem - jedna z pierwszych partii 9100 saphira miala uszkodzone ramdaci i obraz mial pasy - ale hercules? |
ludzie niekupujcie radka 9100 herculesa!!!!!!!!!! ta karta ma jakieś problemy i ten model:) weźcie wszystko ale nie herculesa 9100
|
Cytat:
|
sklep@age.pl
napisz do nich bo jeszcze niedawno tam mialem kupowac tego herca ... no ale tak sie zlozylo ze mam ti4200 ;) pozdro |
Cytat:
A musi byc nowy wiec wszelkie gieldy,allegro,komisy odpada. |
Zdecydowanie bierz Herkulesa, na pewno jest szybszy niz GF3 i na dluzej Ci posluzy.
HOWGH! |
jeśli masz zamiar kupic 9100 herculesa to fajnie, tylko zebys go jeszcze znalazl. bo poza allegro i temu podobnych mozesz miac problem. fakt ze karta na tym poziomie cenowym jest conajmniej godna uwagi, ale jakby nie bylo jest to radeon 9100 ktorych teraz ze swieca szukac. tez chcialem kupic ta karte, ale nie mialem gdzie [nie liczac wspomnianego allegro] zbadalem zasoby wszystkich znaczacych sklepow i nic. musialem obejsc sie smakiem
|
szanowny moderator nie bedzie zamykal tematow bez powodu - to ze komus sie dyskusja nie podoba nie jest powodem
co do oceny ati - nic tylko sie nie zgodzic - ati 8500/9100 przy podobnej cenie posiada rowniez zblizone mozliwosci a niektore rzeczy robi lepiej - duzo lepiej niz gf4 - filtorwanie anizo, jakosc obrazu zakladamy ze sterowniki dzialaja - co jest zalozeniem naciaganym tak przy ati jak i przy nvidi - detonatory sie tak sypaly ostatnio ze firma zmienila nazwe packa na inna zeby ludzi juz nie denerwowac [no i szkoda ze nie chcialo im sie pisac driverow do starszych systemow :)] |
OK!
Dziekuje wszystkim za posty. Bardzo mi pomogly! A teraz ostateczne pytanie co byscie wzieli teraz. (mam do ciebie zaufanie Sid z tymi sterownikami ze bedzie wszystko chodzic. Jak kupie Radka napisze do Ciebie i poprosze Cie o linki do najlepszych sterownikow) Zakladam ze Radek bedzie dobrze skonfgurowany (dobre drivery i bedzie ok wszystko bedzie chodzic i bez zadnych zwisow jak to bywa u ati - co mnie od tej firmy zraza te problemy ze sterami) CO KUPICIE? (Czasami pograc w nowsze gierki[ale rzadko], i zgrywac przez FireWire obraz z kamery DV i obrabiac go i kodowac - to bedzie najczestsze przeznaczenie kompa. A wiec wyrok co?: Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv-out 128-bit vs. GeForce3 Ti200 Gainward Power Pack!!! Ti/450 TV GS UPDATE: Widze ze topic niektorych zaczal denerwowac.Ja tylko chcialem o rade. Wiem ze tutaj pomoc uzyskam i to od fachowcow.Wiele rzeczy stad sie nauczyczylem i naucze wiec... ale jak Sid chcesz mozesz zamknac topic |
Cytat:
|
Ale żeście się rozpisali: jakby było nad czym.
Matroxa dzisiaj nawet najgorszemu wrogowi bym nie polecił: dni tej firmy są policzone. A Pharnelia to już kompletny obciach: nawet programowo nie będzie wspierać DX9. Na założeniach podanych w pierwszych postach wybór sprowadza się do GF3 lub GF4. Obydwie na dzisiaj (i jeszcze conajmniej rok a nawet śledząc postęp w grach napiszę: 2 lata)) są wystarczające. Jak radosławy: to tylko te co mają obsługę DirectX 9.0: pozostałe można spokojnie skreślić: ich przewaga nad GF3 i 4 jest tylko w wyższej cenie i problemach softwaerowych. Sugeruję Szanownemu Moderatorowi zamknięcie topica: chyba nawet ja zacząłem bić pianę: moja i następne wypowiedzi nic nie wniosą do tematu. 8) |
parhelia..
tylko ze ona w cennikach jeszcze 3 tyg temu miala 4 cyfrowa cene... |
A ja polecam Matrox Pharnelia (jakoś tak się pisze) 128 MB.
A tak to GF 4 Ti 4200 128 MB. Pozdro;) |
|
aaaa - omegi to sterowniki ktore lekko poprawia jeden chlopak - nie zmienia ich! poprawia tylko niektore ustawienia
mozna to dosc latwo znalesc googlem albo poprzez forum rage3d |
Cytat:
|
dell's leaked - to sterowniki do kart ati ktore wyciekly z firmy Dell ktora pisze wlasne sterowniki do wlasnych skladanych komputerow - sterowniki te roznia sie w jednym waznym punkcie od sterow ATI - ich biblioteka opnegl DZIALA bo ta od ati dziala od przypadku do przypadku
znalesc mozna ja w nowych omegach (powinien byc gdzies napis ze sa zbudowane na bazie wlasnie dell's leaked - to dosc popularne ostatnio okreslenie w googlu) ja tylko dzieki temu sterownikowi dalem rade odpalic demko call of duty na 8500 - bez tego za chiny nie dzialalo albo wieszalo sie przy pierwszej gwaltowniejszej akcji... |
Sid The Rat.... czy mógłbyś napisać słówko o "opengl dell's leaked", co to jest i kto może to zjeść !? Czy to ma związek z ATI czy z nVidia i co oznacza w driverach słówko "leaked". Byłbym wdzięczny.
|
Cytat:
w znaku nie kupuj - oni serwisuja sie w... komputroniku ^_^ juz wiesz ktora firma lepsza to fakt ze jest wiele firm tanszych niz komputronik, ktory i tak jest tani - ale tu masz pewnosc ze nie sprzedasz CI uzywanego shitu jest jeszcze medias, rainbow, DGM, kupa malych sklepikow do ktorych strach wchodzic, przedstwicielstwa gigantow jak Optimus, Vobis... - wszystkie odradzam |
Cytat:
|
Jeżeli chodzi o PINE to nie jest to takie badziewie, ładne pudełko sporo dodatków, działa jak najbardziej OK. Miałem kiedyś takie coś i po przesiadce na MSI zbytnio nie odczułem różnicy. Za te pieniądze jest to sprzęt wart uwagi, w końcu nowy z gwarancją. Napewno Radeon 9200 jest gorszą alternatywą.
|
tu mi wstawilo 2 razy tego samego posta.
Mysle tez nad GF4Ti jakims tanim (ale NoName albo jakas inna) a mysle ze podzielicie moje zdanie ze lepiej kupic GF3Ti od Gainwarda niz GF4 no name i jakies dziwne pamieci. a jeszcze znalazlem cosik takiego http://sirius.pl/product.php?action=info&id=7242&sid=1 |
|
Dobry będzie GF4Ti, hurtownia Pronox Technology ma jeszcze w ofercie coś takiego jak "PINE GF4Ti4200 AGPX8 64MB" za jedyne 398zl brutto. Myślę ze do 400zl to własnie będzie najlepsze, ale to tylko moje skromne zdanie.
|
sprobuj wyszarpac gfti4200
|
a ta karta jest dobra?
Czyli ATI te ktore Sid podales sa lepsze od GF4Ti? Pod jakim wzgledem? ps.idzie elegancko wyeliminowac problemy z openGL? mysle nad tym: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8409 albo tym http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2478 |
Zajrzyj tu: http://infopc.pl/index.php?id=recenz...ec=kg2&idRec=6
Chociaż GF3ti200 jest też niegłupim wyborem i starczy jescze na długo... 8) |
do 400 zeta to tylko 9100/8500/8500le - all in wonder - czemu nie - tylko ze takie karty sa bardzo drogie
niestety 9100 i cala te rodzine wycofano z produkcji i sprzedazy zastepujac ja slaba rodzina 9000/9200 - karty teoretycznie nowsze w praktyce ulegaja 9100 na kazdym polu - ale tez nie sa zle - a gry pociagna jak bedzie trzeba (bez bajerow ale pociagna - matrox (poza parhelia) nawet marnie nie pociagnie) jesli nie znajdziesz - bo nawet nie wiem czy maja to w komputroniku - nie umiem tam niczego znalesc - to zostaje ci gf3ti200 lub okazyjny gf4ti4200 - ale nie sadze zebys znalazl to za te pieniadze - sytuacja kiedy ta karta koszotwala 340 zeta to byl jakis chory pomysl sprzedawcy - bo kosztowac powinna (i kosztuje) o 100-150 zeta wiecej moj 9100 mial problemu - jak kazda karta a zwlaszca ati - po pierwsze okazal sie przemalowanym 8500full, po drugie dal sie podkrecic do 300/290 (wyzej nie ciagnalem - ale sadze ze sie da) a i wyniki w markach ktore uzyskal na kompie siostry byly (Za te pieniadze) adekwatne (kolo 11k) z drugiej strony catalysty 3.8 (najnowsze) nie wspolpracuja poprawnie z ta karta - gry mi sie wieszaja, znikaja tekstuwy, resetuja sie ustawienia pulpitu i takie glupoty, wiec jade na 3.7 dodatkowo ati maja jak zwykle skopane drivery opengl - to juz tradycja - uzywam opengl dell's leaked (sa gdzies jeszcze jako separate download i sa dodane do ktorejs wersji Omeg) tyle marudzenia |
tak myslalem.Chcialem sie upewnic.
Zastanawiam sie nad GF3Ti200.Mysle ze to jest odpowiednie.Poradzi sobie z gierkami przez najlblizszy rok przy tych komponentach?(nie bedzie do tego uzywany ale ja chcialbym wiedziec!) Podajcie prosze linka do tych Radeonow w www.komputronik.pl (same linki) bo na radkach sie nie znam i nie wiem jaki producent/super jakosc. Slyszalem ze Radki maja problemy ze sterami.Czy to prawda? Podajcie najlepszego Radka w kategorii do 400zl @sid:9100 jest bezproblemowy?Napisz jak to jest z ATI.Jestem zielony w tamcie z koonkurentami NVIDII. z gory wieeeelkie dzieki! |
z tego co piszesz
to all in wonder ATI by byla najlepsza !.
acha i co do hdd ! to Raptor! bylby najlepszym rozwiazanie / strasznie szybki-jak stros pedziwiatr :D |
tak jak pisali koledzy - zadnego MX nigdy! gf ti sa raczej do gier
do obrobki video b.dobre sa matroxy (wymiataja w 2d konkurencje o pare dlugosci, swietne tryby dwu i w nowszych trzy monitorowe, ale o graniu na nich zapomnij) lub ati (uniwersalna - wiec dobry wybor) pozdro |
ZADNEGO MXa!!!! nigdy i z zadnej okazji
ati - najlpeiej 9100, jesli nie bedzie to gf3ti200 lub jesli trafisz - gf4ti4200 inne alternatywy nie wchodza w gre |
Do wideo to najlepiej ATI lub Matrox
|
Karta Graficzna. Wybor!
Witam!
mam problem z wyborem karty graficznej dla znajomego. Chce on zlozyc kompa na ktorym oprocz codziennych zadan bedzie czesto zgrywal filmy z kamery dv i potem kodowal na rozne formaty i wogole ogolnie obrobka wideo i wybor padl na P4 2,6 ht ABIT IS7E - zlozylem 3 kompy na tej plycie chodza wysmienicie PAMIECI KINGSTONY pc-400 512MBRAM HDD BARACUDA 80 SATA i jeszcze mniej wazne flaki ALE JAKA KARTA GRAFICZNA DO TEGO CELU. PRZEZNACZYC CHCE NA NIĄ 400zl Niewiem czy odpowiednia karta bedzie GF4MX 128Bbitowy???On nie bedzie gral w gierki tylko to wideo. ALe nie wiem jak to jest. Jaka karte wybrac.Pomozcie. ps,napiszcie czy kompik dobrze dobrane komponenty |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:29. |