![]() |
Forumowicze a Wojsko Polskie ;)
Tak sie zastanawiam ilu z nas forumowiczow mialo "zaszczyt" sluzyc w MONie ??? Moze napiszecie czy byliscie w woju czy nie, gdzie i kiedy,jakie jednostki, falowo czy stalowo, jaki pobor, jak wspominacie. Ciekawa statystyka moze byc ;) A wiec zaczne pierwszy ;)
Pobór królewski żółto-niebieski LATO 2001/2002 1 miesiac Unitarka Sieradz - STALOWO 2 miesiace szkoła kierowców Ostrów Wlkp. - STALOWO 9 miesieczy jednostka macierzysta Głogów - FALOWO Wspomina pozytywnie bo dobra ekipa byla ;) Sieradz - swietne jedzenie , reszta do dupy Ostrow Wlkp. - wszystko do dupy, ZARZCIE jak w chlewie !! Sale po 20 chopa, zimna woda. SYF i UBUSTWO ;) Glogow - Piekne warunki, dywany, obrazy, kabiny prysznicowe cieplutka woda. Jedzenie nawet nawet. Żeby w życiu dupą nie być trzeba najpierw wojsko przeżyc ;) |
jak wiesz ja nie bylem w woju :D absolwentow nie brali :D i dali przeniesienie do rezerwy czy jakos tak :D
|
A ja dopero będę za parę ładnych lat... :)
MON na nie poczeka. Pozdro;) |
Cytat:
Cytat:
cos w stylu: "jakby nie my, szeregowy, to byscie do dzis gnili na studiach" ------- a na marginesie to sie pochwale, ze wczoraj dopiero zanioslem zaswiadczenie o pobieraniu nauki i znow mila pani ochrzanila mnie, ze tak pozno :) |
Cytat:
|
Cinma tak FALOWO a STALOWO to chodzi o fale ktorej niby nie ma niby jest ;))) FALOWO to znaczy ze jak w jednostce jest fala i idziesz zgodnie z jej zwyczajami, wszystkimi zaletami i wadami ;) Powiem tylko ze zalet wiecej ;>
Oh bylo co wspominac ;))) |
a o mnie sie nawet wojsko nie pytalo... :) mam nadzieje ze nie przypomna sobie nagle za 20 lat
|
swirow do woja nie biora....
|
jak tu o fali mowa, to jak panowie, ktorzy oddali ojczyznie co jej ;), wspominaja fale?
bo zwykle sie slyszy, ze to beee i nie cacy (ktoz nie ogladal Samowolki?) z wypowiedzi frog'a bije raczej radosc na jej wspomnienie |
bo w sumei fala ma dwa konce... i ten przyjemniejszy jest pozniej...
dobrze ze ten chory zwyczaj(?) przemija powoli |
wojsko? :)
a co to jest 8) aha to ci którzy mnie scigali przez 36 miechów po studiach i niedopadli :) zresztą kto przy zdrowych zmysłach dał by mi jakiekolwiek narzędzie mordu w łapki ;) pozdro pozdro |
Cytat:
Nie ma szans zeby mnie wzieli przez najblizsze 5 lat. :) A potem to juz im sie nie bedzie oplacalo. Troche myslalem nad wojsckiem zawodowym. Jak mialem plany zwiazane ze studiami telekomunikacyjnymi, to troche myslalem o Rawarze, ew. innym zakladem bardziej wojskowym, czy wogole o jakies jednosce wsparcia lacznosciowego (czy jak oni to nazywaja :) ). Teraz wlasciwie po studiach tez moglbym wspolpracowac z wojem ale na troche innych zasadach (np. programowanie rakiet roznych typow, czy oprogramowania F-16 :) - zwykle kraj kupujacy F-16 zaopatrza go w swoje oprogramowanie, bo inaczej bylby latwy do neutralizacji przez US ARMY w razie ew. konfliku. My natomiast mimo ze mamy swietnych programistow, tego nie robimy. Dziwne to troche, ale moze sie zmieni. Budowa systemu "gwiezdnych wojen" czyli systemu antyrakietowego (opartego na rakietach :) ) tez nas w koncu kiedys czeka. Jeszcze w informatyzacji wojska jest sporo do zrobienia (pewnie nawet wiecej niz z AJAXem :) ) |
Cytat:
|
szeregowy eloise - przeniesiony do rezerwy po studiach (a na półroczne przeszkolenie iść chciałem ale wojsku brakuje kasy i nie było naboru)
|
Frog - nie zaluje ze w woju nie bylem - 1,5 roku w akademiku tez robi swoje :D
a co do strzelania to strzelac umie (a przynajmniej umialem - 3 lata w kole strzeleckim :D przygoda przerwana ze zmiana miejsca zamieszkania) i wojsko do tego nie bylo potrzebne ;) |
Mnie niestety ścigneli i musiałem odsłużyć 1,5 roku (lipiec 1990 do styczeń 1992)
3 miechy w Puławach na szkółce. 15 miechów na lotnisku Strachowice we Wrocławiu (przynajmniej na miejscu) kpr. Paput |
Jestem w wojsku
Barwy Biało niebieskie Zima 03/03 |
Jesień 1990 - wiosna 1992 (okres wielkiego leeeeenistwa ) było pięknie :) dobre żarcie ,w środku lasu cała jednostka 60 osób .Ale są i minusy takiej służby ,jak zołnierze się nudzą to im głupoty do głowy przychodzą-->efekt-->dwa razy areszt po 14 dni max co mógł od razu dać dowódca jednostki , miesiąc Orzysza (jednostki karnej) na szczęście zanim doszło do skutku zlikwidowali jednostkę :) i nie odwiedziłem tych pięknych zakątków naszego kraju no i oczywiście dosługa (na szczęście niewielka ) ale i tak wspominam jako super zabawę.Chusta do dziś jest w domu.
|
brzuszków też nie biorą
-szeregowy podchorąży -brzuszek :D |
Cytat:
teraz w woju malo kto juz robi chusty recznie,prawie nikt :( Wszyscy kupuja gotowe z katalogow :( Tak jak i ja bo talentu plastycznego to za grosza nie mam ;) No ale za to ladnie wyglada ;) Jednak jest tu kilku FORUMOWICZOW REZERWISTOW ;) Pozdrowienia dla wszyskich ktorzy "Odje*li swoje" w MONie !!! |
jednego pieknego dnia pod moj dom podjechal radiowoz z ktorego wysiadlo czterech panow w mundurach.
dzwonek i pytaja sie o mnie. oczywscie dowiedzieli sie ze wyjechalem z kraju 9 lat temu. ale przez ten ich numer musialem sobie zalatwiac papiery, wysylac przez konsulat do ich biora we wroclawiu, inaczej by mnie na dzien dobry na lotnisku zwineli. taka to byla moja przygoda z polskim wojem |
Jesień 88-90, cały czas w jednej jednostce - 42 Dziki Pułk Paniki -Żary. Ta jednostka też ma swoje pięć minut w życiu niejednego szweja. Odje....em swoje 23 miesiące jako ostatnia fala, która ćwiczyła dwa lata w MON-ie. Skrócili nam o miesiąc żeby dwa roczniki na raz nie wyszły, bo mogły się dziać niezłe jaja.
Pozdrawki dla rezerwy na forum!!! |
Odsłużyłem 6 miesięcy (kwiecień- wrzesień) po studiach, 3 miechy w Centrum Uzbrojenia i Elektroniki w Olsztynie (wesoło było - jest co wspominać), i 3 miechy w Elblągu - moim zdaniem beznadziejne miasto, miałem czas się po nim krecić bo w jednostce byłem jak zawodowa kadra: od 7.30 do 15.30, później wolne do rana . Na WKU miałem jakiegoś ugodowego majora - dał do wyboru na wiosnę lub na jesień (jakbym wybrał jesień to wojo by mnie minęło - już nie brali, kasa się skończyła) i 3 jednostki do wyboru: w Olsztynie, Koszalinie i Zielonej Górze.
|
kat. A - odroczony na czas nauki.
W następnym roku kończe moje studium policealne, jeśli czegoś nie wymyśle, a najprawdopodobniej wymyśle szkołe :), to beda mogli mnie już wziąść do woja. Będzie co będzie, nie uśmiecha mi się służba w wojsku, ale ponoć trzeba to mieć za sobą ;), bede sie staral zeby nie isc. |
Cytat:
Mam właśnie rok na skończenie, beznadziejnej szkoły (prywatne to bieda). Chce robić to co Ja chce, tylko jak się nie dostane do szkoły, to wojsko mnie czeka? NIGDY Pozdro |
STR.KAPRAL. WIOSNA 92 JESIEN 93 6 MIESIECY DEBICA szkolka 12 miescicy kostrzyn saper.
|
Jesien 1980-1982.unitarka Bukowno k/Olkusza reszta WOPK Gliwice ....ponury okres stanu wojennego...starszy kapral na wyjscie...stracone 2 lata.
|
Cytat:
Dno czy nie dno, wiekszość nie szła do woja z własnej przyjemności. |
Cytat:
|
Cytat:
|
JW2742 Mińsk Mazowiecki czyli 3 Brygada OT
Zima 00/01 Jako jeden z niewielu wiedzących jak wygląda komputer natychmiast po unitarce przeniesiony rozkazem do sztabu jednostki jako kancelista. Przepustki co tydzień, zero zajęć w polu, poligony dwa zjeździłem w składzie sztabu. Jednym słowem plaża ;) No może nie tak do końca ale łatwiej już chyba być nie mogło. st.szer.rez. |
żółto-zielona WIOSNA 02/03
Unitarka JW 2420 - 10 Warszawski Pułk Samochodowy, w sumie nic ciekawego do wspominania, głupawe szkolenia czy poligon na odwal się. Sztuka jest sztuka. Później JW 4063, warunki w kilku słowach syf, kiła i mogiła. O żarciu nie wspomnę bo na kuchni rządził dziadek (przez kotlety dobrze było widać słońce), ale atmosfera całej jednostki zarąbista. A na koniec w związku z likwidacją jednostki znowu JW 2420, tu chociaż żarcie było dobre bo na kuchni wnuczki, ale nie było już tej atmosfery. Ogólnie wojsko wspominam jako miło spędzony rok wyjęty z życiorysu. St. szer. rez. Blaze |
generalow do woja nie biora....
|
Cytat:
|
Cytat:
|
dzis obalalem sobieskiego - i mial zdecydowanie o.7 literka :) wiec albo mi sie mnoza byty w oczach - albo sobieskich bylo wielu...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:12. |