Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czym przewiercić procesor ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-przewiercic-procesor-27745/)

przemas 17.11.2003 20:23

czym przewiercić procesor ?

umysliłem sobie żeby ze starego procka zrobić sobie breloczek do kluczy. i postanowilem zamiast przylutować uchwyt do niego chiałbym go przewiercić, żeby kółko z kluczmi pzełożyć przez ową dziurę. ale przewiercić go to nie jest hop siup. jakieś sugestie pomysły, a może doświadczenia ?

paja 17.11.2003 20:36

coś takiego chyba było już (ot tak taki bajer [jak się nie myle]) a spróbuj wiertarką małym wkrętem woże jakoś pójdzie???

-Sid-The-Rat=> 17.11.2003 20:42

obudowa jest z ceramiki (cyba korundowej jesli dobrze pamietam) to bardzo twardy material, niestety rowniez latwo kruszacy sie - probowalem kiedys przewiercic kosc simm 4mb - pekla zanim na dobre sie wwiercilem...

potrenuj na starych simmach wlasnie - albo pojdz na gielde i kup stara karte rozszerzen za 5 zeta - bedzie tam troche scalaczkow (bo technologia obudowy raczej sie nie zmienila)
polecam diamentowe wiertla 2mm, 2.5mm - i zadnego udaru :D

jasut 17.11.2003 23:24

Na tweeku chłopaki proponowali, żeby zrobić to za pomocą dremela z założonym cienkim frezem do grawerowania. Może tak pujdzie.
Zwracali uwagę, że większy problem jest z dokładnym spiłowaniem nóżek procesora, gdyż niestaranne spiłowanie powoduje zaczepianie się breloczka wewnątrz kieszeni co strasznie przeszkadza podczas użytkowania.

Majonez 18.11.2003 00:32

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
obudowa jest z ceramiki (cyba korundowej jesli dobrze pamietam) to bardzo twardy material, niestety rowniez latwo kruszacy sie - probowalem kiedys przewiercic kosc simm 4mb - pekla zanim na dobre sie wwiercilem...

potrenuj na starych simmach wlasnie - albo pojdz na gielde i kup stara karte rozszerzen za 5 zeta - bedzie tam troche scalaczkow (bo technologia obudowy raczej sie nie zmienila)
polecam diamentowe wiertla 2mm, 2.5mm - i zadnego udaru :D

na koniec to nawet z udarem nie ruszylismy tego - w cholere poszly ze 4 wiertla dwa sie zlamaly a dwa to tylko mozna do wiercenia w piachu uzywac :D ale zabawa przednia :D

Ormianin 18.11.2003 01:19

Cytat:

Napisany przez Majonez
na koniec to nawet z udarem nie ruszylismy tego - w cholere poszly ze 4 wiertla dwa sie zlamaly a dwa to tylko mozna do wiercenia w piachu uzywac :D ale zabawa przednia :D

A ja mysle ze to barbarzynstwo, tak sie ze starym prockiem obchodzic, nawet z 386 czy 486 :)

Majonez 18.11.2003 01:31

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A ja mysle ze to barbazynstwo, tak sie ze starym prockiem obchodzic, nawet z 386 czy 486 :)

heh to intel 133 ale to nie takie barbarzynstwo - mamy trzy
hmm wlasciwie to mielismy jednego kumpel przerobil juz na brelok ale za pomoca lutownicy - przemas uparl sie na dziurke :D

przemas 18.11.2003 01:32

dziurka musi być i basta !
:zeby:

Majonez 18.11.2003 01:33

Cytat:

Napisany przez przemas

zboczeniec :rotfl:

edit // po zastanowieniu nekrofil - to przeciez wiekowy procesor :zeby: ;p

przemas 18.11.2003 01:33

jestem za bardzo ROTFL zeby silic sie na odpowiedz

Pedros 18.11.2003 06:16

Cytat:

Napisany przez przemas

Cóż... spróbuj wiertłem gumowym do szkła ;)

ps. a tak poważnie to proponuję wiertarkę stojakową, wolnoobrotową - wierło utwardzane (chyba HS to się nazywa) i chłodzić

shuma02 18.11.2003 06:52

Intel Pentium III sobie zawiesic na szyji,
to by dopiero byl szpan...

shuma02

RoKFoR 18.11.2003 07:01

luknij, inne forum tam ludzie robili bryloczki z cpu, gpu http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=17091

kraluk 18.11.2003 08:01

Cytat:

Napisany przez shuma02
Intel Pentium III sobie zawiesic na szyji,
to by dopiero byl szpan...
shuma02

Co tam Pentium III. Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition noszony na szyji to byłby szpan:)
Pozdro;)

shuma02 18.11.2003 08:07

Cytat:

Napisany przez kraluk
Co tam Pentium III. Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition noszony na szyji to byłby szpan:)
Pozdro;)

pentium 4 to chyba maly chip, a z tego co pamietam PIII to nie male sobie pudelko, a jak by sie tak uparl to jeszcze mozna by wiatrak z chlodniczka sobie powiesic,

jednym slowem Mr-T z druzyny A. :)

shuma02

shuma02 18.11.2003 08:10

sam mam gdzies AMD 900 ktory spalilem po podkreceniu, ale zawsze sie balem w nim wiercic myslac ze cholera wie co w srodku jest, napewno nie moze to byc zdrowe bo przeciez w fabrykach wszyscy przy nich nosza pelne kombinezony.

ale teraz moze cos z niego zrobie...

shuma02

-Sid-The-Rat=> 18.11.2003 09:49

procek jest bezpieczny dla zdrowia :) kombinezony chronia przed kurzem i sodem z ludzkiego potu

kiedy ja wiercilem w tych nieszczesnych simmach uzylem wiertla do metalu z diamentowa koncowka (nie ze szpiczasta tylko taka 'frezowa' koncowka - od razu okragly, pelnej srednicy otwor - niestety po doslownie chwili kosc pekla, tak samo nastepna...)

nie radze brac sie za to z wiertlami z supermarketu :)

ps. lutownica? to chyba w plastikowym scalaczku (tez takie sa) - procki sa w 90% z ceramiki... lutownica bez szans

Majonez 19.11.2003 21:00

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
[...]ps. lutownica? to chyba w plastikowym scalaczku (tez takie sa) - procki sa w 90% z ceramiki... lutownica bez szans

jak zeszlifujesz nozki to cyna baardzo dobrze sie ich trzyma - zreszta to patent z ktorejs z wymienionych wczesniej stron :D

mummle 20.11.2003 14:55

A ja wam powiem: odwiedźcie swojego stomatologa i wyproście wiertło dentystyczne. Nie ma nic lepszego na ceramikę :)

Pozdrawiam

Fantomas 20.11.2003 23:04

Cytat:

Napisany przez mummle
A ja wam powiem: odwiedźcie swojego stomatologa i wyproście wiertło dentystyczne. Nie ma nic lepszego na ceramikę :)

Pozdrawiam

I to jest najlepsza odpowiedź - od kilku lat mam coś do czynienia z ceramiką.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49.