Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Odwieczny dylemat TEAC/PLEXTOR, a może LiteOn :).... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/odwieczny-dylemat-teac-plextor-moze-liteon-27751/)

forest 17.11.2003 22:38

Odwieczny dylemat TEAC/PLEXTOR, a może LiteOn :)....

Mam spawarkę TEAC CD-W54E (4x4x32x), z której jestem b.zadowolony, ale co tu dużo mówić robi się traszke za wolna:)
Nie zawiodła mnie nigdy (nie licząc Buffer underrun z mojej winy [jeśli ktoś jeszcze pamięta co to znaczy:)]), to dzięki niej trafiłem na cdrinfo.(zaraz będę beczał:) )
Chciałbym coś szybszego i tu pojawiają się wątpliwości, bo obiło mi się o uszy że TEAC to już nie to co kiedyś...???
Czy Plextor jest wart swojej ceny?
Czy koniecznie kupowac najszybszą czy może nie warto?

Może zatem nie wydziwiać i kupić LiteOn'a?

W Teac'u podoba mi się że nagrywa dosłownie na wszystkim, nie wiem jak inne marki bo nigdy nie miałem.
Tu zadanie dla Was nie chodzi mi o wskazanie konkretnego modelu ale konfrontację tych marek.

Licze na Waszą pomoc i inwencję:)
Proszę mnie nie odsyłać do wyszukiwarki, bo wcześniejsze dyskusje są mi znane.

Dziękuję za uwagę.
Forest

Clackier 17.11.2003 23:43

Tez kiedys mialem tego Teaca. Bardzo poczciwa spawarka, teraz stoi u kumpla i dobrze mu sluzy.
Kupilem sobie litka, bo chcialem miec cos szybszego, nie zawiodlem sie, zero problemow (ltr 32123s i 48125s). Jesli chodzi o najszybsze, to nie mam zdania. Slyszalem ze najnowsze Litki i Teaci nie sa dobre jak ich poprzednicy. Moze Ci sie uda dostac jakas wolniejsza, ale watpie, musialbys dobrze poszukac. Chodzi mi o 40 (bardzo rzadkie) lub 48 (gdzieniegdzie sie trafiaja).

Michalak 18.11.2003 00:00

Plextor jest wart swojej ceny.
Ja mam w domu już drugiego plextora, z którym niemam żadnych kłopotów. Ojciec też ma plextora i nie narzeka.

paput2000 18.11.2003 08:09

Lite-on też jest wart swojej ceny, jak się popsuje to do kosza i do sklepu po nowy. :D

Martin_TP 18.11.2003 09:14

Jesli chodzi o nagrywanie Plextor jest rewelacyjny, zas korekcje bledow ma beznadziejna :> Ale jak masz drugi naped do odczytu to w sumie zaden problem, bo nagrywarka w sumie do palenia powinna sluzyc. Co do Liteona to bardzo dobre i w przystepnej cenie napedy. Wracaja co plextora, mam wrazenie ze charakteryzuje sie wyzsza jakoscia zapisu, pozatym napedy nie do zdarcia - znajomy ma w firmie, codziennie archiwuzuje projekty i bazy danych, przez rok wypalil okolo 10 tysiecy plyt (oczywiscie wiekszosc z nich to RW, ale w sumie zawsze to nagrywanie), zas moj osobisty Plextor tez niczego sobie.

jasut 18.11.2003 10:11

Przewagą Litka nad pozostałymi jest jego cena. Nie znam Plextorów ani TEAC, nie pracowałem na nich więc na ich temat nie będę się wypowiadał, a LiteOna 32123S mam od 2 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Teraz gdybym zmieniał szukałbym Liteona 48.

grzeniu 18.11.2003 10:31

Gdybym teraz szukal nagrywarki to mialbym taki sam dylemat. Nowe Teac'i juz nie sa takie jak kiedys te stare, nawet ostatni 'prawdziwy' Teac w540 cos ostatnio wielu ludziom sie konczy. Dobre notowania ma Plextor Premium ale jest drogi, bylby chyba w komplecie z dvd Toshiby optymalnym rozwiazaniem.
Patrzac na ceny to plex premium + toshiba wychodzi mniej wiecej tyle co nagrywarki dvd wiec moze jeszcze troche wytrzymasz az stanieja. Sam mam teaca 524 i na razie mi sie nie spieszy, poczekam az wyklaruja sie kwestie jakosci nosnikow i nagrywarek dvd bo na razie kiepsko z tym jest.
Inny wariant - liteon na teraz, jak tu pisza 'wart swojej ceny'... i to chyba doslownie.

Pawel_k 18.11.2003 10:45

teraz bral bym Litka 52327S to tylko 200zl a dobrze nagrywa i zabezpieczenia jej nie straszne 8)
a na gwiazdke kupil bym 411S zeby miec solidna podstawe pod nagrywanie plyt DVD :)

-Sid-The-Rat=> 18.11.2003 10:50

Cytat:

Lite-on też jest wart swojej ceny, jak się popsuje to do kosza i do sklepu po nowy. :D

i za cene plextora mozesz zrobic tak 3 razy! :D

ja bym 7s nie bral... jakos zbyt duzo narowow ma ten model - za to 6s polecam kazdemu - teraz do dostania za 180 zeta albo mniej...

co do plexow... korekcja - tragiczna, jakosc zapisu juz lepsza ALE nie zawsze - generalnie naped NIEWIELE (i bardziej w teorii niz praktyce) lepszy nie moze byc drozszy 3 razy... dlatego plextorowi powiedzialem NIE dawno temu - i nie zaluje tej decyzji

teac odpada - to teraz taki sam tani produkt jak LG czy liteon - ale jakoscia IMHO im nie dorownuje

CIAPEK 18.11.2003 10:51

pisalem juz Forestowi na priv, ale napsize jeszcze raz tutaj:
LiteOn'a tego nowego bym nie brał...ile z nim problemów i przypadków wadliwych modeli nie musze tłumaczyć tym co śledzą forum. Szukałbym 52 24 52
Teaca bym sie wachał...ponoć te nowe to nie jest to samo co np. model Foresta.
Z tego zestawu stawiałbym na Plexa, ale wybiłbym, się wogóle ponieważ nie chciałbym przepłacać i ... będę orginalny kupiłbym LG. Aktualnie chyba najlepszy wybór wśród tradycyjnych palarek CDR(W) :)

Sprezyn 18.11.2003 11:41

7s z tym biosem QS0B nie sprawia wiekszych problemow
- moze zapis na cdrw nie jest rewelacyjny, ale tragedii
nie ma. Za to zapis na cdr naprawde swietny. No i 2 lata
gwarancji.

Grzegorz71 18.11.2003 13:43

Polecam LTR-52327S. Mam ją od ok. 4 miesięcy i wszystko jest ok! Naprawdę dobry sprzęt.

Martin_TP 18.11.2003 14:26

Zgadza sie.. nowy Liteon jest bardziej problematyczny, i powiem to samo co Sid zeby brac model z koncowka "6s".
Co do Plexow, to sie zgodze za drogie jak na swoje mozliwosci i cena tu faktycznie jest przegieta (pewnie troche cena idzie w gore przez szklana optyke a nie plastykowa jak u wiekszosci). I jak mowilem nagrywanie rewelacyjne (jedna z najlepszych wypalarek, choc i tak wyznacznikiem jakosci chyba jest Yamaha F1), no i ta korekcja bledow wolajaca o pomste do nieba (kiedy to wreszcie w Plextorach poprawia?). A co do ceny 3x wyzszej tak na marginesie.. to taki Mercedes kosztuje 3x wiecej niz Fiat a czy 3x lepiej sie nim jezdzi? Nie sadze. Zamiast jednego mercedesa kupic zawsze mozna trzy Fiaty. Ale mimo to mercedesy sa bardzo chwalone i ludzie chcieli by je miec. A wracajac do tematu... Plex + dvd Toshiby to faktycznie super zestaw, zreszta LiteON + Toshiba rowniez nie gorszy. Co do gwarancji to na plexa tez jest 2 lata w systemie Door to Door.

forest 18.11.2003 16:39

Może uzupełnię trochę swojego posta, do odczytu mam CD Asusa S500.
Koleszka oferuje mi Plexa 40 za 200złociszy , lepej kupić tego czy nowego litka/LG, bo Teac chyba odpadł na tym dystansie.
Dzięki za dyskusję.
F.

Martin_TP 20.11.2003 08:39

Trudno powiedziec, jesli nie zapisujesz nic na RW to jeden problem masz z glowy, ale jesli tak to predkosc 12x jaka oferuje ten naped nie jest zbyt rewelacyjna dla RW :/ Zas nie wiem jak sie ma tez sprawa z Power REC, wczesniej nie mozna bylo go wylaczyc, napewno jest to mozliwe w modelu 4824, a czy mozna w 4012 to nie wiem - problem jest z tym taki ze naped dostosowuje predkosc zapisu do jakosci nosnika, i czasem bywa tak ze na naprawde dobrych plytach i tak nagrywa 16-24x to troche irytuje. Funkcja owszem bardzo przydatna dla slabych nosnikow i tutaj to bardzo cenie, dzieki temu duzo plyt nagralo sie prawidlowo. Jak juz to poszukaj Plexa 4824, drogi juz nie jest, a napewno lepszy od 4012. Albo bierz Liteona (najlepiej z koncowka 6s).

Nol 20.11.2003 12:19

Cytat:

Napisany przez Martin_TP
A co do ceny 3x wyzszej tak na marginesie.. to taki Mercedes kosztuje 3x wiecej niz Fiat a czy 3x lepiej sie nim jezdzi? Nie sadze. .

Tak na marginesie... :) Mercedesem jeździ się lepiej niż Fiatem... Różnica jest ogromna. Nawet nie trzeba się na motoryzacji znać, żeby zauważyć kolosalne różnice. Ale fakt faktem, że Plextora do Mercedesa w pełnym tego słowa znaczeniu nie można porównać. Sam mam Plexa 16 i do wypalania nadaje się znakomicie, ale korekcja... Cóż, powiem, że w skrajnych wypadkach płytę porysowaną lepiej odczytuje mój staaaaaaaaary CD-ROM 24x :zeby:

global 20.11.2003 12:23

A co sadzicie o nowym Aopenie?

Kasprzak 20.11.2003 12:47

a ja mam 52246S i najnowszy bios. Spisuje sie rewelacyjnie!Polecam
Kumpel ma najnowszego 52327S i tez jest ok, ale inny qmpel juz nie.
Jak sid i martin: polecam 6s

DIGICOM 20.11.2003 12:57

Coz moge powiedziec,Ze Plextor (cena 210lt)a Liteon (120lt).BRALBYM TYLKO PLEXTORA,jest wart swej ceny,a z liteonem sa same problemy:
nagralem cdrw(Datatrack) to lg,samsung i liteon nie widza go calkiem,a moj plextor widzie i czyta dobrze.
Lepiej zaplacic wiecej,niz zalowac sie,ze masz *****.:-)

Nol 20.11.2003 17:05

Cytat:

Napisany przez global
A co sadzicie o nowym Aopenie?

Nie polecałbym. Mój współlokator z akademika ma 52 AOpena i nie sprawuje mu się najlepiej. Np. zdarza się, że ma problemy z CDRW tj. czasami nie rozpoznaje mu płyty i musi u mnie czyścić, żeby coś nagrać. [problem jest troche bardziej zlozony,ale nie bede sie rozpisywal]. Ale kto wie? Moze to taki egzemplarz...

Zreszta popatrz na testy AOpena na CDRInfo - mówią same za siebie.

pawelblu 20.11.2003 18:02

Cytat:

Napisany przez DIGICOM
Coz moge powiedziec,Ze Plextor (cena 210lt)a Liteon (120lt).BRALBYM TYLKO PLEXTORA,jest wart swej ceny,a z liteonem sa same problemy:
nagralem cdrw(Datatrack) to lg,samsung i liteon nie widza go calkiem,a moj plextor widzie i czyta dobrze.

Porazka LiteOna i LG - nie byly w stanie odczytac tak markowej plyty jaka jest Datatrack !!!! - pewnie dane przechowywane na tej plycie beda niesmiertelne, no coz, czas sie przerzucic na nagrywarki MSI. Rzeczywiscie mam 48246S i sa z nim same problemy. Nie czyta nawet polamanej Esperazy !!

global 21.11.2003 05:27

Cytat:

Napisany przez Nol
Nie polecałbym. Mój współlokator z akademika ma 52 AOpena i nie sprawuje mu się najlepiej. Np. zdarza się, że ma problemy z CDRW tj. czasami nie rozpoznaje mu płyty i musi u mnie czyścić, żeby coś nagrać. [problem jest troche bardziej zlozony,ale nie bede sie rozpisywal]. Ale kto wie? Moze to taki egzemplarz...

Zreszta popatrz na testy AOpena na CDRInfo - mówią same za siebie.

No wlasnie patrzylem na testy i calkiem ladnie Aopen wyszedl w nich :)

Martin_TP 21.11.2003 08:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Porazka LiteOna i LG - nie byly w stanie odczytac tak markowej plyty jaka jest Datatrack !!!! - pewnie dane przechowywane na tej plycie beda niesmiertelne, no coz, czas sie przerzucic na nagrywarki MSI. Rzeczywiscie mam 48246S i sa z nim same problemy. Nie czyta nawet polamanej Esperazy !!

Heh.. tylko czemu obracasz tak pozytywny fakt ze potrafi przeczytac w cos negatywnego? Przeciez to chyba dobrze ze plextor poradzil sobie nawet z taka syfna plyta i o czyms to chyba swiadczy - i to na plus, a nie na minus.

To mi przypomina takie fanatyczne bronienie jedynie slusznych ideii, i nawet ze inny naped cos potrafi to i tak sie to na minus obrocic da.

Nol 21.11.2003 09:03

Cytat:

Napisany przez global
No wlasnie patrzylem na testy i calkiem ladnie Aopen wyszedl w nich :)

Czyżby? A zaglądnąłeś może na np. korekcję błędów nagrywarki 52x, o której pisałem? Dla ułatwienia podaję link. Zwłaszcza spójrz na CD DAE Quality test. Poza tymi problemami wychodzi w testach nienajgorzej. Problem tylko w tym, że kolega ma już ją jakiś czas i co chwile coś mu wyskakuje nieprzyjemnego. Kończy się to tak, że nagrywa na mojej nagrze. Aha, i nie jest to kwestia oprogramowania. Mając ją w swoim kompie wyskakiwały podobne kwiatki.

P.S.
Nie twierdzę, że nagrywarka jest tragiczna - Plextor miał w niektórych testach gorsze wyniki - ale gdybym miał kupować nową nagrywarkę, to wybrałbym taką, która sprawuje się lepiej.

pawelblu 21.11.2003 15:36

Cytat:

Napisany przez Martin_TP
Heh.. tylko czemu obracasz tak pozytywny fakt ze potrafi przeczytac w cos negatywnego? Przeciez to chyba dobrze ze plextor poradzil sobie nawet z taka syfna plyta i o czyms to chyba swiadczy - i to na plus, a nie na minus.

To mi przypomina takie fanatyczne bronienie jedynie slusznych ideii, i nawet ze inny naped cos potrafi to i tak sie to na minus obrocic da.

Absolutnie ze NIE !!! Przypomne co napisal kolega

Cytat:

Napisany przez DIGICOM
...nagralem cdrw(Datatrack) to lg,samsung i liteon nie widza go calkiem,a moj plextor widzie i czyta dobrze.

Takie traktowanie LiteOna i LG w porownaniu z Plexem to nie jest fanatyzm ?? Widac zle odczytales to co chcialem zakomunikowac :)
I ten "test" ma byc wyznacznikiem ze Plextor > LiteOn i LG ?? Troche to dla mnie "przegiete".

Oczywiscie nie uznaje Plextora za zlego (nie pokusze sie tu o porownanie z LiteOnem i LG ani kazdego z osobna z kazdym pozostalym :) ) i nie mam do niego zadnych uprzedzen oprocz tego ze uwazam ze jego cena jest za wysoka.

khamill 04.02.2004 01:58

mam 52327s liteon - i działa niesamowicie...wszystko czyta i wszystko nagrywa... wszystkie formaty, tryby i płyty... polubiłem liteona - i zamierzam dokupic nagrywareczkę DVD... dobra cena i jakośc... nagrywam na niej czesto po 50 płyt dziennie i jest jak najbardziej ok - poleca. A na plextorze nie nagrywałem, nie wiem jak działa... nikt znajomy nie ma takiego cuda - ale po co jak 80 pln tańszy sprzęt jest wystarczająco dobry?

nimal 04.02.2004 07:43

litek 52327s - mam go od miesiaca, dostawal juz w kosc (z moich glopich pomyslow: 24plyty pod rzad - spasowalem i poszedlem spac, bo ta bestia nawet nie rozgrzala sie :) i kopiowanie w locie zabezpieczenia opartego na blednych sektorach (w duecie z Toschiba M1612 :) iz nowu sukces - tu juz naprawde chcialem zonbaczyc jak sie wykrzacza :D )
polecam, naprawde swietny naped i ta cena ...

pawelblu 04.02.2004 12:54

Cytat:

Napisany przez khamill
... polubiłem liteona - i zamierzam dokupic nagrywareczkę DVD... dobra cena i jakośc...

Ta jakosc jest co najwyzej dostateczna - pocztaj co ludzie pisza o nagrywarkach DVD LiteOna i zastanow sie czy nadal chcesz za to dac 500 zl. czy lepiej dorzucic np. 150 zl. i miec szybszego NECa o swietnych parametrach zapisu.
Cytat:

Napisany przez khamill
... ale po co jak 80 pln tańszy sprzęt...

w prownaniu z plextor premium to jakies 300 zl. tanszy :)

dj_anion 04.02.2004 13:23

PAWELBLU:
Zaj....sty avatar! :peace:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:09.