Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   No to beda biopaliwa! Ale na jakis warunkach! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/no-beda-biopaliwa-ale-jakis-warunkach-27757/)

Ormianin 18.11.2003 08:04

No to beda biopaliwa! Ale na jakis warunkach!

Dzis z rana na onecie kolejny artykul o polskim kretynizmie:

http://info.onet.pl/829579,11,item.html

Nasz prezydent podpisal ustawe o biopaliwach...

nie bede sie szczegolnie rozwodzil do czego to sluzy, tym bardziej ze podobne dyskusje juz chodzily na forum...
pewnie wiekszosc z was i tak wie jak dziala te rzepako - paliwo...

ale kwestia wpływów finansowych, które przy podpisania tej ustawy popłyną do określonych kieszeni (Guzowaty wybudowal swoja najwieksza inwestycję w Polsce i zapewne to on będzie potentatem w produkcji biokomponentów). Z paliwem to u nas gorzej już być nie może - te paliwo które mamy w dystrybutorach na stacjach paliw jest już z domieszką jakiegos syfu, tyle że troche innego. Potwierdziły to niezależne badania, stacje paliw ktore stosowaly takie "dolewanie" napietnowano w necie, czy to dalo jakis efekt?
ano taki ze pewne osoby które po dlugotrwalym tankowaniu musza wyłożyć kilkaset złotych u mechanika na ponowne oczyszczenie silnika z substancji, którą powszechnie w Polsce nazywamy paliwem.
:nie: :klnie:
pozdrawiam

kraluk 18.11.2003 08:15

Ale popatrz. Przez biopaliwa silniki będą się niszczyć, przecież w benzynie będzie prawie 5% tego czegoś. A firmy motoryzayjne będą mieć zarobek. Przecież silnik trzeba naprawić.
Pozdro;)

paput2000 18.11.2003 08:20

Tamat podpisanej ustawy o biobaliwach jest następnym przykładem totalnego syfu jaki mamy w naszym pięknym kraju - powoli nerwów mi nie starcza, żeby ze spokojem patrzeć na to wszystko. W tym cholernym kraju wszystko jest możliwe, ewidentnych przestępców na dysponowanych stanowiskach skazuje się na rok więzienia i wprowadza ustawy które w swojej formie mogą funkcjonować tylko kilka miesięcy - być może te kilka miesięcy pozwoli dorobić się jakiemuś zafajdanemu lobbyście.
Ludzie ten kraj to porażka - w końcu trzy rozbiory do czegoś zobowiązują.

Pawel_k 18.11.2003 09:00

niech sobie wsadza w dupe te biopaliwa, bezyne teraz trzeba bedzie takowac u Czechow, bo po tej z biopaliwami czlowiek napedzi tylko koniunkture warsztata samochodowym ((

BD 18.11.2003 09:30

Najciekawsze jest to, ze nie bedzie mozliwosci wyboru z tego co wyczytalem.

Za to interesuje mnie co bedzie z paliwem ktore ja tankuje. Do swojego auta leje tylko V-Power Racing 99+ ktora nie jest dotykana w naszym kraju i w 100% pochodzi z importu. Dzwonilem do Shella na infolinie i rozmawialem z gosciem. Facet zapewnial, ze Shell zrobi wszystko by ich sztandarowy produkt nie zostal popsuty. Ciekawe czy te benzyne beda "uzdatniac" jakims syfem czy tez nie. Jezeli bedzie zawierac roslinne dodatki to przestane kupowac na Shellu i placic po 4.19 za litr. Zaczne jezdzic po paliwo do czech chodz mam do granicy 70 km.

Poza tym to chyba mi sie juz skonczyla gwarancja na silnik wiec w tym aucie co mam teraz nie odbiore mi gwarancji za lanie biopaliwa. Za to jak kupie nowe auto to moze byc ciekawie.

nimal 18.11.2003 09:49

swoja droga ciekawe jak teraz bedzie wygladac gwarancja na silnik - w koncu bedzie niszczony swiadomie przez wlawanie g. do baku...
pewnie skonczy sie skroceniem okresu gwarancyjnego na silniki...
i znowu zarobi male lobby, straci spoleczenstwo
o podwyzkach cen paliw to juz nawet nie wspomne

BD - ja bym sie z tej pobliskiej granicy nie cieszyl - jeszcze troche i zaczna baki plombowac przy przekroczeniu granicy zeby wspomoc naszyc biednych rolnikow :D po tym jak bedzie paliwo wylewane na tory :D

BD 18.11.2003 10:02

Nimal - wiesz ja nie mieszkam blisko granicy - 70 km w jedna strone. Zatankuje potem trzeba jeszcze jakos wrocic i masz juz 140 km.

W radio slyszalem ciekawa wypowiedz pana z rafinerii. Ktory powiedzial, ze postaraja sie by cena paliwa z biokomponentami nie byla wyzsza niz cena paliwa obecnie sprzedawanego. Ja to traktuje jako przygotowanie do podniesienia ceny.

paput2000 18.11.2003 10:14

Aha - to jeszcze biopaliwko będzie droższe!!! Ludzie bo nie wytrzymam. :wow:

Ziele 18.11.2003 10:24

A ja się tym nie przejmuje bo mam instalacje gazową :D:D Gaz teraz kosztuje około 1.40zł za litr a okresie letnim około 1.20zł. A tam gdzie jeżdże na wakacje 98gr :D. Jeśli chodzi o biopaliwa to tak samo jak było z zestawami głośnomówiącymi czy gaśnicami ktoś chciał sobie dorobić. Chociaż te dwie ostatnie były sensowne.

-Sid-The-Rat=> 18.11.2003 10:24

a ja uwazalem naszego prezydenta za madrego czlowieka - pomylka...

Ormianin 18.11.2003 10:31

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>

Tak swoja droga: wyciągnąłem treść tej ustawy:
www.prawodrogowe.pl/varia/projektBiopaliwa.html

Dość fascynujące jest, że już pierwszy 'prawotwórczy punkt' (po
wprowadzeniu i słowniczku) bezpośrednio i bez fałszywego wstydu
informuje, po co uchwalono tą ustawę:

1. Wytwarzanie lub magazynowanie biokomponentów wymaga uzyskania
zezwolenia.

2. Organem właściwym w sprawach wydania, odmowy wydania i cofnięcia
zezwolenia na wytwarzanie lub magazynowanie biokomponentów jest
minister właściwy do spraw rynków rolnych.

kizio 18.11.2003 11:30

W naszym kraju jest możliwe wszystko! Np. Na mine która jest przygotowana na jakiegoś polityka stanie przypadkowy szary człowiek, do pokoju gdzie są przetrzymywani zakładnicy ktoś się wkradnie! No poprostu Polska jest najniesamowitszym krajem na świecie... Tu się nic nie udaje!

paput2000 18.11.2003 11:54

Cytat:

Też tak myślałem, no chyba że w tym przypadku była to mądrość poparta lojalnością - ale to też nie dobrze.

BD 18.11.2003 12:01

Ale to mi sie podoba ...

"4. Posiadacze ogólnodostępnych i zakładowych stacji paliw mogą dokonywać zakupu estrów bezpośrednio od wytwórców na podstawie umów dostawy i wprowadzać je do obrotu wyłącznie jako samoistne paliwo silnikowe"

ja to rozumiem tak, ze pan mietek ze stacji za rogiem kupi sobie biokomponenty i na oko zaleje do paliwa ktore ma a pozniej to sprzeda ...

BD 18.11.2003 12:05

a to rowniez jest ciekawe

"Przepisów ustawy nie stosuje się do paliw ciekłych przeznaczonych na rezerwy państwowe i zapasy obowiązkowe paliw. "

Ormianin 18.11.2003 12:35

Cytat:

Napisany przez BD

"Przepisów ustawy nie stosuje się do paliw ciekłych przeznaczonych na rezerwy państwowe i zapasy obowiązkowe paliw. "

A to proste w odszyfrowaniu: rzadowe limuzyny nie beda na tym jezdzic

Pawel_k 18.11.2003 12:40

Cytat:

ja tam nigdy go za madrego nieuwazalem, niepoparlem go w wyborach i mam czyste sumienie ;)

Cytat:

Napisany przez BD

"oraz niewlewamy tego swinstwa do samochow BORu..." ;) :D :D :D

proste, niech narod sie truje biopaliwami, przecierz jakby podczas wojny przez to biobadziewie nagle czolgi przestaly chodzic to rolnycy wygineli by w 2 minuty ze nawet mr Kalinowski niezdarzyl by wyemigrowac do bratniej Bialorusi :D :D :D

SoBal 18.11.2003 13:01

Polska to wspaniały kraj gdzie można jednak dosłownie wszystko kupić, jeżeli nie można, to znaczy że za mało się dało... Ta ustawa tylko o tym fakcie przypomina.

Tak sobie myślę, że nie głupim pomysłem było by w końcu wydanie tych paru groszy więcej na gaz z wtryskiem, w sumie wyjdzie z 5k ale straty mocy nie powinny być aż tak duże.

Co do tego 70 KM do granicy, to właśnie sprawdzam ile mam do obwodu kaliningradzkiego no i chyba zaczne sledzic co sie dzieje w ZSRR ;) z tymi biopaliwami. Może to takie odgryzanie się za wizy na granicy ;)

Ormianin 18.11.2003 13:07

Cytat:

Napisany przez SoBal
Polska to wspaniały kraj gdzie można jednak dosłownie wszystko kupić, jeżeli nie można, to znaczy że za mało się dało... Ta ustawa tylko o tym fakcie przypomina.

Tak sobie myślę, że nie głupim pomysłem było by w końcu wydanie tych paru groszy więcej na gaz z wtryskiem, w sumie wyjdzie z 5k ale straty mocy nie powinny być aż tak duże.

Co do tego 70 KM do granicy, to właśnie sprawdzam ile mam do obwodu kaliningradzkiego no i chyba zaczne sledzic co sie dzieje w ZSRR ;) z tymi biopaliwami. Może to takie odgryzanie się za wizy na granicy ;)

A od ruskich to paliwa nie ryzykowalbym... podobnie jak ichszy spierytus

ZSRR? (czy to jeszcze istnieje? :wow: )

woitas 18.11.2003 17:26

czyli tak:

zalozmy, ze teraz litr benzyny kosztuje dla rownego rachunku 3,40 pln.

po nowym roku bedzie do tego dochodzil niedawno uchwalony kolejny podatek (okolo 10-12 gr/litr), z ktorego wplywy maja byc przeznaczone na budowe autostrad... :blee:
od tego dojdzie teraz biopaliwo za okolo 10 gr/litr... :blee:

jaki bedzie tego efekt?
ludzie zaczna masowo przerabiac samochody na gaz.
czekaja nas podwyzki... :blee:
a panstwo zamiast dodatkowych wplywow, zanotuje znowu straty... :blee:

polska to piekny kraj... :sciana:

BD 18.11.2003 18:25

Hej

Wlasnie wysluchalem w Radio jak wypowiadal sie pan z Polskiej Izby Paliw.

Koszty wyprodukowania biopaliwa sa wyzsze niz tradycyjnej benzyny. Jezeli minister finansow nie zmniejszy akcyzy na to paliwo to niestety po nowym roku bedzie kosztowac wiecej niz obecnie.

Jak slusznie napisal Wojtas poza doliczeniem 10-12 groszy na budowe autostrad dojdzie jeszcze roznica w kosztach produkcji biopaliwa. Innymi slowy bedzie duzo drozej za paliwa a co za tym idzie rownie inne rzeczy podskocza.

nimal 18.11.2003 18:55

wzrosna ceny, wzrosna koszty, spadnie produkcja, spadna wplywy do budzetu, spadnie pozim zycia... fajne skutki :sciana:

vodnik 18.11.2003 22:50

Jeszcze jak tylko pan A. L....r zostanie prezydentem to zwijam sie i jade do Iraku, bedzie pewniej niz tu. :(

Ormianin 19.11.2003 07:57

Najciekawsze o "chaosie" z biopaliwami przygotowala dzis Gazeta Wyborcza:

http://www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1782224.html

ludzie, ja chce miec wrazenie ze to jakis kabaret, a to jest rzeczywistosc!

Pozdr.

kraluk 19.11.2003 08:00

Cytat:

Również tak myślałem... Ale po tym co się dzieje już tak nie jest...
Pozdro;)

Nol 19.11.2003 10:16

Cytat:

Napisany przez BD
Najciekawsze jest to, ze nie bedzie mozliwosci wyboru z tego co wyczytalem.

Dzwonilem do Shella na infolinie i rozmawialem z gosciem. Facet zapewnial, ze Shell zrobi wszystko by ich sztandarowy produkt nie zostal popsuty.

BD, a nie orientujesz się może czy shell też będzie chronił swoją ropę? Bardzo by mi się to przydało...

W ostateczności ja mam niecały kilometr do czeskiej granicy, a właściwie to mieszkam od niej 500 m w linii prostej :)

BD 19.11.2003 10:45

Cytat:

Napisany przez Nol
BD, a nie orientujesz się może czy shell też będzie chronił swoją ropę? Bardzo by mi się to przydało...

W ostateczności ja mam niecały kilometr do czeskiej granicy, a właściwie to mieszkam od niej 500 m w linii prostej :)

wiesz co czytalem dokladnie ustawe i slucham roznych wypowiedzi
wynika z tego jasno, ze KAZDY kto sprzedaje paliwo w naszym kraju musi
uzdatniac je tym badziewiem

w zwiazku z tym wydaje mi sie, ze rowniez Shell jak i inne stacje beda mialy biopaliwo

BD 19.11.2003 10:52

Interesuje mnie zabranie mozliwosci wyboru to dzialanie niezgodne z konstytucja. Jezeli tak to moze powinien powstac obywatelski ruch majacy na celu zgloszenie tego faktu do NSA a jak zajedzie potrzeba do inych trybunalow poza granicami Polski.

Pawel_k 19.11.2003 10:53

ale panowie nie rozumiem czym sie martwicie, przecierz w telewizji bialoruskiej oddzial w warszawie mowili ostatnio ze w usa jezdza juz na 10% domieszkach biobadziewaaaa. tzn biopaliwa, poza tym niewiadomo czy napewno to biopaliwo tak zle szkodzi na silniki po 3 dzieki biopaliwa jestesmy bardziej ekologiczni ;) :D :D :D

grzeniu 19.11.2003 11:32

Juz kiedys pisalem ze kilkuprocentowa zawartosc np oleju rzepakowego w o. napedowym nie ma wplywu na osiagi i zywotnosc silnikow diesla, to wiadomo juz od dawna. Problemem raczej jest inny syf w paliwie ktorego byc nie powinno, dla przykladu zasiarczenie duzo wyzsze niz w szwedzkich olejach opalowych - ci co duzo jezdza dobrze wiedza ze auta dobrze chodza (o ile nie lepiej) jesli dostana do baku szwedzka "oranzade". A siara ma juz wplyw np na zywotnosc wtryskiwaczy. Mnie osobiscie wkurza fakt, ze taki manewr jest pretekstem do kolejnej podwyzki cen mimo ze na chlopski rozum powinny one staniec, chocby z powodu mniejszej akcyzy (ekologia). Coz, jak to mowia 'jak nie kijem go to palka', a lobby paliwowe ma sie dobrze.

Co do benzyn, to nie wiem co tam chca mieszac ale calkiem mozliwe ze jak jeszcze dodadza cos nowego to one po prostu przestana byc palne. Juz teraz wielu sie dziwi ze nasze silniki to przerabiaja. Mamy jedne z najgorszych paliw w Europie zakladajac zgodnosc z norma, a przeciez dodatkowo sa chrzczone przez hurtownikow i pompiarzy. Moze sie okazac ze zeby dodac biokomponentow trzeba bedzie ujac innego swinstwa.

PS Osobiscie nie podzielam opinii BD o shellowskiej v-power, moja toyota nic lepiej na tym nie chodzi, za to dwusuwy odmawiaja wspolpracy (mam 2 - kosiarke i opryskiwacz), spala kazde swinstwo byle nie bylo to v-power hehe. No i ta roznica w cenie....

BD 19.11.2003 12:56

Cytat:

Napisany przez grzeniu
PS Osobiscie nie podzielam opinii BD o shellowskiej v-power, moja toyota nic lepiej na tym nie chodzi, za to dwusuwy odmawiaja wspolpracy (mam 2 - kosiarke i opryskiwacz), spala kazde swinstwo byle nie bylo to v-power hehe. No i ta roznica w cenie....

ja mam tylko seata z zeszlego roku
jak zaleje 95 to nie sa sie jezdzic auto sie dlawi i dzwoni silnik
jak zaleje 98 auto jezdzi poprawnie chyba, ze paliwo jest jakies lewe ...

Jak zaleje Vpower (ta sama cena to 98 na innych stacjach) to auto jezdzi jak na dobrej 98 a nawet lepiej. Do tego faktycznie spada spalanie o ok 1 litr. Na tej benzynie jezdzi rowniez moja matka (Mazda 323f) i objawy sa podobne. Mniej pali, silnik pracuje rowniej a autko jest jakby bardziej dynamicznie.

Jak zaleje Vpower racing 99+ (4.19 za litr) to moje auto jezdzi jak rakieta. Zbiera sie wysmienicie, przynajmniej o 1 litr na 100 km mniej pali. Bez problemu przekraczam 200 km/h co nie jest mozliwe na zwyklej benzynie 98.

Ciekawostka jest fakt, ze serwis Seata zaleca do mojego modelu ladnie paliwa min. 98 oktan.

Y@nkee_PL 19.11.2003 13:24

zaloze sie ze mr. president i cala ta banda/gang/mafia beda smigac limuzynami za gruba kasiore na zwyklym paliwku (moze i z tych calych rezerw) :blee: ((
oni chyba wyznaja zasade: "po pierwsze nie szkodzic.......... sobie" :klnie:

pawelblu 19.11.2003 15:23

Cytat:

Napisany przez Nol

heh - widzisz z tego co mi wiadomo (czytalem kiedys na jakies ekologicznej stronie), to biokomponenty sa juz w olejach napedowych od jakiegos dluzszego czasu.
Cytat:

Napisany przez BD
Interesuje mnie zabranie mozliwosci wyboru to dzialanie niezgodne z konstytucja. Jezeli tak to moze powinien powstac obywatelski ruch majacy na celu zgloszenie tego faktu do NSA a jak zajedzie potrzeba do inych trybunalow poza granicami Polski.

NSA nie ma tu nic do gadania. Ustawe moze uchylic trybunal konstytucyjny, ale to prezydent moze skierowac ustawe do TK, przed jej podpisaniem. Teraz to tylko trzeba czekac az ustawa wejdzie w zycie i potem az trybunal sie nia zajmie na czyjs wniosek i ja uchyli, to ustawa ustawa bedzie obowiazywac. Wtedy to juz nie wiadomo czy da sie bedzie to jeszcze jakos odkrecic.

RiT2 19.11.2003 19:12

Witam!
Poludniowa Polska bedzie tankowala w Czechach!!! Tankowalismy wódke przez 10 lat az te barany w rzadzie zrozumialy, ze wystarczy zmiejszyc akcyze, bedziemy tankowac benzyne, az sie wszystko wyjasni. Ja juz od sierpnia tankuje w Czechach. Jakosc i cena zdecydoweanie lepsza niz u mnie!!!

Nol 19.11.2003 21:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
heh - widzisz z tego co mi wiadomo (czytalem kiedys na jakies ekologicznej stronie), to biokomponenty sa juz w olejach napedowych od jakiegos dluzszego czasu.

Pawelblu, ja sie w miare orientuje w temacie - problem polega nie na tym, ze dodaja do paliwa tylko biokomponenty, ale sprawa wygladać teraz będzie tak, że będą i biokomponenty i dolewki ze stacji. A to już nie jest dobrze. Tak to przynajmniej (sic!) były te dolewki ze stacji. A biokomponentami się tak nie przejmuję (ale tymi czystymi), bo taki gość ma Passata 1.9 TDI '97, czyli taki, jak mój, mieszka w Szczecinie i już chyba ze dwa lata tankuje biopaliwo, ale w Niemczech:) I tu jest haczyk. Auto mu śmiga tak samo dobrze i ponoć nic się nie stało. Problem jest tylko w tym, że polskie biopaliwo nie równa się niemieckiemu.

A tak w ogóle to po Cieszynie jeżdżą podobno autobusy MZK (te nowe) na samym rzepaku i nic im się nie dzieje. Tylko frytkami podobno ciągnie. Wąchałem, zle frytek nie czułem - ale Diesel czysty to to nie był.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:11.