Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Piraci kontra Zielona Góra c.d.n. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/piraci-kontra-zielona-gora-c-d-n-28036/)

Ormianin 27.11.2003 10:11

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
bylo cos o warszawie?

sa tez tacy ktorzy bardzo ciekawie zarabiaja na tej "pirackiej psychozie"

http://www.7thguard.net/news.php?id=3602

Podczas minionego weekendu wielki strach padł na świebodzińskich (i nie tylko) użytkowników komputerów, wyposażonych w nielegalne kopie oprogramowania. Błyskawicznie rozeszła się wieść o antypirackich kontrolach przeprowadzonych przez Policję przy współpracy z BSA. Dochodziło do wręcz komicznych sytuacji, gdy spłoszeni posiadacze takich kopii starali się ukryć komputery w znanych sobie tajemnych schowkach.

Mimo tego zostało zarekwirowanych wiele komputerów przez kontrolujących, którzy w rzeczywistości okazali się złodziejami działającymi w przebraniu policjantów i legitymującymi się fałszywymi dokumentami. Policja przestrzega i radzi, aby w wypadku jakichkolwiek kontroli zachować ostrożność i w razie wątpliwości skontaktować się z najbliższą jednostką Policji w celu potwierdzenia przeprowadzanych działań.

Pawel_k 27.11.2003 08:52

Cytat:

Napisany przez Ormianin

404 :blee:

Ormianin 27.11.2003 01:11

dobra czas chyba sie uspokoic

andrzejj9 26.11.2003 20:16

Cytat:

tial jest na stronie domowej - w dziale downloads - w googla piszesz 'jasc' albo paint shop pro trial [taka nazwa firmy] i lapiesz - zapodam linka
http://www.jasc.com/download_4.asp - tu juz dalej musisz sam

foobara posle - ta wersja nie jest jakos specjalnie boska - na dodatek moze nie pojsc na niektorych kompach do jest optymalizowana pod athlona - jest tylko naladowana bonusami [dodam ze z nich kozystam]

co do tego psp - to mam ten numer - i kozystalem do tej pory z tego programu - ale wersja 4.12 nie obsluguje jeszcze warstw - a to bol - wiec wydam te 400 zlociszy na program ktory NAPRAWDE wart jest swojej ceny

ps. darmowym programem o bardzo ciekawych mozliwosciach (niestety dosc niestabilnym i niewdziecznym w obsludze) jest polecana juz tu PIXIA - japonski programik do komputerowo-recznego rysowania - cudo :)

Dzieki za link, programik juz sie sciaga :)

A Pixia'i wlasnie szukam, moze Kazaa pomoze, ale jak ktos mialbym jakis link, bylbym wdzieczny :)

-Sid-The-Rat=> 26.11.2003 19:31

tial jest na stronie domowej - w dziale downloads - w googla piszesz 'jasc' albo paint shop pro trial [taka nazwa firmy] i lapiesz - zapodam linka
http://www.jasc.com/download_4.asp - tu juz dalej musisz sam

foobara posle - ta wersja nie jest jakos specjalnie boska - na dodatek moze nie pojsc na niektorych kompach do jest optymalizowana pod athlona - jest tylko naladowana bonusami [dodam ze z nich kozystam]

co do tego psp - to mam ten numer - i kozystalem do tej pory z tego programu - ale wersja 4.12 nie obsluguje jeszcze warstw - a to bol - wiec wydam te 400 zlociszy na program ktory NAPRAWDE wart jest swojej ceny

ps. darmowym programem o bardzo ciekawych mozliwosciach (niestety dosc niestabilnym i niewdziecznym w obsludze) jest polecana juz tu PIXIA - japonski programik do komputerowo-recznego rysowania - cudo :)

andrzejj9 26.11.2003 17:12

Cytat:

andrzej - od gimpa umra ci synapsy... to fajny i potezny program ale tak latwy w obsludze jak transatlantyk
co jakis czas sa promocje na paint shop pro - ostatnio dawali go po ~380 zeta... nie mialem kasy ale nastepnej okazji nie przepuszcze - teraz jade na 60 dniowym trialu psp 8.1 - mozna zassac od nich ze strony, przydatna rzecz jesli czesto formatujesz dysk

No juz czytalem, jak pisales, ze jest trudny w obsludze.

Ale tez ja nie potrzebuje robic jakis specjalnie skomplikowanych rzeczy. Wlasciwie wszystko, czego potrzebuje to:
a) zmienic wielkosc obrazka (procentowo i w pikselach)
b) moc obracac obrazek, o 90 i 180 stopni, ale takze co stopien
c) wyostrzyc zdjecie, co jest mi niezbedne, kiedy cokolwiek skanuje (fotografie), bo mam raczej marnej jakosci skaner
d) pobawic sie troche kontrastem
e) i ewentualnie kolorami - funkcja autonasycenie i autokontrast, chociaz nie zawsze pasuja mi ich sugestie, rowniez bylyby nie od rzeczy.

To sa wlasciwie jedyne funkcje, jakie uzywam w Adobe i pewnie sa znaczenie prostsze programy, w ktorych moglbym to zrobic. Wcale mi to tego Photoshop nie jest potrzebny.

Piszesz natomiast o trialu psp8.1. Moglbys mi podac jakiegos linka, gdzie moglbym ten program znalezc. Akurat mam uruchomiona Neostrade, to bym go sobie raczej sprawnie sciagnal :) A 2 miesiace to chyba dla mnie w zupelnosci wystarczajaco.

eloise 26.11.2003 16:52

Cytat:

Napisany przez pepperman

i znowu okazuje się, że Polak potrafi...

eloise 26.11.2003 16:50

Cytat:

na podstawie kilku :)
min takich ktore nigdy swiatla dziennego nie ujzaly - nie wiem co sie w 'about' pojawia - ale radze to miedzy bajki wlozyc :)
skinow nie uzywam wogole - foobar u mnie zyje w trayu i nigdy go nie opuszcza

posle wieczorem - teraz czas na uczelnie...

a mnie też możesz?

byłoby miło...

pepperman 26.11.2003 16:31

widzieliscie to http://www.x86.pl/1/default.asp?IDN=38018&T=2&IDD= :) ?

cana 26.11.2003 15:22

Cytat:

Napisany przez BD
Sid jak ten Foobar taki genialny to i jak sie ustawie w kolejce.

jest genialny i genialnie odtwarza
nic tylko polecać

BD 26.11.2003 14:04

Sid jak ten Foobar taki genialny to i jak sie ustawie w kolejce.

BD 26.11.2003 14:00

Cytat:

co jakis czas sa promocje na paint shop pro - ostatnio dawali go po ~380 zeta... nie mialem kasy ale nastepnej okazji nie przepuszcze

promocja jest caly czas na www.chstudio.pl ja tam kupowalem 7.04 za ok 380 zl

wlasciwie to nie promocja a upgrade i co ciekawe legalnie mozesz upgradowac pelna wersje PSP4 ktora byla kiedys w CHIP na CD zdaje sie byl to numer z 2000 roku takie specjalne wydanie - chyba 100 numer chipa w polsce

cana 26.11.2003 13:00

skiny to jako ciekawostka bo jak dla mnie najlepszy jest w wersji czystej

-Sid-The-Rat=> 26.11.2003 12:09

na podstawie kilku :)
min takich ktore nigdy swiatla dziennego nie ujzaly - nie wiem co sie w 'about' pojawia - ale radze to miedzy bajki wlozyc :)
skinow nie uzywam wogole - foobar u mnie zyje w trayu i nigdy go nie opuszcza

posle wieczorem - teraz czas na uczelnie...

cana 26.11.2003 12:01

@Sid, a spoko podaj go na emalie :) / na bazie której wersji zrobiony?/
BTw widziałem ciekawe skiny do foobusia :) ciut takie winampowate ;)

Pawel_k 26.11.2003 11:21

Cytat:

Napisany przez Ormianin
to moze triala 2003 ? jest teraz na topie...
podobno linux nalezy pokochac, chociaz jak twierdza znajomi, to naprawde przyjazny system :)

ja tam tak czy tak na mikolaja kupie sobie org XP home :)
2003 mnie nie bawi bo to system zaprofesionalny :P
a linxa mandraka oczywiscie sobie zostawie 8)

Cytat:

Napisany przez miles
(...)

Nowy skrót CHWDP - CHowaj Windowsa Do Piwnicy
pozdro

chyba CHowaj Warezy Do Piwnicy :idea:

-Sid-The-Rat=> 26.11.2003 11:17

jak chcesz nie user friendly foobara to ci podesle mojego :) - wersja special przy nim to pryszcz

nie nie skusze sie - jade na trialach do psp - i dobrze mi z tym - zreszta przy pierwszym przypywie gotowki kupie psp - to dobry produkt za uczciwa cene

ps. snilo mi sie cos fajnego - mianowicie ze ahead zachecal ludzi do kupowania nero 6.x mowiac ze wszsytkie upgrade az do wersji 8.x beda za free...
"wiesz? mialem niesamowity sen.. snilo mi sie ze wygralem milion sestercji, kupilem sobie buty, strasznie niewygodne... niesamowite co?"

miles 26.11.2003 11:14

Ja to wale.
Podobno w Unii nie ma piractwa, ale to tak samo jak nie ma narkotyków (błazny) ;)
Wycinek z gazety:
"Kopiowanie płyt na własny użytek jest w świetle prawa polskiego dozwolone. Zakres użytku osobistego obejmuje grupę osób powiązanych ze sobą więziami osobistymi, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Przepis ten nie będzie jednak brany pod uwagę, jeżeli osoba kopiująca nagrania czerpała z tego tytułu korzyści materialne. Nie jest określona liczba kopii, którą można wykonać...."

Nowy skrót CHWDP - CHowaj Windowsa Do Piwnicy
pozdro

cana 26.11.2003 11:02

no to jeśli było to dawno to czuj się wytłumaczony :)
BTW jest gipm pod windowate , skusisz sie ? ;)
BTW2 z tego samego powodu ja zrezygnowałem z winampa / dla mnie był zbyt skomplikowany i nielogiczny :) na rzecz prościutkiego i userfriendly foobara :) /

pozdro

-Sid-The-Rat=> 26.11.2003 10:27

tak ciety - bo kiedys kolega (fan linuksa) zostawil mi kompa (kiedy moj gryzl ziemie z powodu zjarania zasilacza - kiedys byly gorsze smieci niz codegen) i tam do obrazkow byl tylko gimp - no i ja przez dwa dni probowalem usunac defekty ze zdjecia, zmienic mu rozmiar i przesunac cale widmo kolorow w dol... to byla tragedia [dodam ze manual czytalem...]

cana 26.11.2003 10:24

Cytat:

andrzej - od gimpa umra ci synapsy... to fajny i potezny program ale tak latwy w obsludze jak transatlantyk

od kiedy to od myslenia cos umiera ?:)
toć to raczej stymuluje mózg i pozwala go utrzymac w dobrej formie ;)
Sid, ale ty cięty jesteś na tego gimpa , rodzinę Ci przytruł czy co? ;)
i uprzedzam od razu pytania, ja go nie uzywam bo wystarcz mi legalny corel 4 (kiedyś diostaem z drukarką :) drukarka już dano gryzie ziemię a corelik wiecznie żywy niczym Ulianow :) / i c9 i illustrator 10 w tyrce

BTW właśnie dostałem emalię z autodesku że sk... cofają support do alles acadów 2000 ponizej mechdeska 5 i usilnie namawiają na ich nowy wynalazek ;(

pozdro

-Sid-The-Rat=> 26.11.2003 10:14

co jakis czas sa promocje na paint shop pro - ostatnio dawali go po ~380 zeta... nie mialem kasy ale nastepnej okazji nie przepuszcze - teraz jade na 60 dniowym trialu psp 8.1 - mozna zassac od nich ze strony, przydatna rzecz jesli czesto formatujesz dysk

Ormianin 26.11.2003 09:42

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
ja tu naprawde coraz wiekszego stracha mam :blee: chyba w weekend zrobie totalne formaty na kompach i powgrywam linuxy/triala win2000 :(

to moze triala 2003 ? jest teraz na topie...
podobno linux nalezy pokochac, chociaz jak twierdza znajomi, to naprawde przyjazny system :)

andrzejj9 26.11.2003 09:40

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
ja tu naprawde coraz wiekszego stracha mam :blee: chyba w weekend zrobie totalne formaty na kompach i powgrywam linuxy/triala win2000 :(

Ja od pewnego czasu cos takiego planuje, chociaz nie ze wzgledu na lapanki, tylko po prostu mam ochote na taka zmiane :)

A pomysl pojawil sie od momentu, kiedy dowiedzialem sie o tym nowym Windowsie, ktorego przez pol roku mozna uzywac za darmo. Dodatkowo jeszcze ostatnio mialem spore problemy z Officem (to, ze Office'a XP trzeba odpowiednio scrackowac, zeby sie nie deaktywowal, to rozumiem, ale ze cos takiego stalo mi sie z Officem 2000 to juz jest dla mnie niezrozumialem. Uruchamiam Worda, zeby popracowac troche nad projektem i jak chce wprowadzic jakas zmiane, pojawia mi sie napis - nie mozna edytowac dokumenty, dziwne) i jakos tak ogolnie zainteresowalem sie darmowymi odpowiednikami. Bo wlasciwie oprocz Windowsa i Office'a, to na dysku nie mam praktycznie nic nielegalnego. Moze kilka mp3, ale i tak wiekszosc mam rowniez na plytach audio.

Tak wiec Windowsa XP zastapi 2003 Server, Microsoft Office - Open Office, albo Star Office, a Photoshopa - Gimp. I zobaczymy, ile z tym wytrzymam :)

Pawel_k 26.11.2003 09:04

nimal 26.11.2003 08:34

Kiedy przyjda przeszukac dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdza twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,

Gdy pod drzwiami stana, i noca
Nakazem w dłoni w drzwi załomoca -
Wiesz o jaka im chodzi zbrodnię?
Sciagałes pliki przez dwa tygodnie.

Już przed twym domem setki sa glin,
Dokad uciekac? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane

Co czyni z ciebie kogo? gorszego,
Nizli mordercę wielokrotnego...

shuma02 26.11.2003 07:32

ale czy naprawde taki zwykly polaczyna uzywajacy pirata windowsa czy czego kolwiek ma sie czego bac ? przeciez to jest glupota, tak jak te lapanki na mp3 piratow w stanach.
wpadnie pare osob ktore w jakis sposob odstawaly od innych a reszta dalej nic...

tak szukajac w myslach po znajomych nie znam ani jednej osoby ktora by miala dysk twardy z kompletnie legalnymi programami.
tego sie po prostu nie widzi, a calej polski chyba nie zamkna...

shuma02

Ormianin 25.11.2003 09:54

Piraci kontra Zielona Góra c.d.n.

Ciekawy artykuł na łamach Gazety Lubuskiej...
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...DNIA/311230046

warto chyba wyciagnac wnioski...

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27.