![]() |
Jak przerobić muzykę z kasety magnetofonowej na płytkę cd z muzyką?
Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma :(
Dlatego pytam: czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki... Pozdr. i dzięki. |
Da się to wykonać. Musisz mieć kabel do podłączenia komputer-mognetofon. Potem odpowednim programem zgraj na ścieżki wav i wypal na płyte.
|
do karty dzwiekowej do gniazda LINE IN (niebieskie chyba) podlaczasz magnetofon (kablem mini jack - mini jack) potem w kompie odpalasz jakis programik (najlepiej taki co nagrywa do mp3 od razu ale mozesz wpierw do wav potem do mp3 - jak masz duzy dysk, a i jest to bardziej czasochlonne)odpalasz radyjko i klikasz zeby nagrywalo. Potem gotowe pliczki mp3 przy pomocy nero nagrywasz jako audio (predkosciami 8x-16x - bo to sa najlepsze speedy dla audio).
That`s all pozdro |
A czy wszystkie magnetofony mają takie wejście? Jeśli tak, to gdzie kupię taki kabelek i ile on kosztuje?
No i podstawowa rzecz: jakim programem? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem. Mam nadzieję że to proste... Proszę o więcej informacji i jakiś krótki kurs ;) Z góry dzięki Pozdr. |
wyjscie maja. Sluchawkowe! To wystarczy! Jak bedziesz nagrywal to uwazaj zeby sygnal nie byl za mocny zeby nie byl za glosny.
Programik np. Advanced MP3 WMA Recorder i zgrywa od razu do mp3 |
nie wszystkie posiadaja, ale zdecydowana wiekszosc tak (jakie - albo mini jack, albo chincz, albo jack, albo jeszcze jakies inne - musisz dobrac odpowiednik kabel)
abel mozesz kupis w sklepach: rtv, elektronicznych, koputerowych... moze masz tai do podlaczenia glosnikow z karta dzwiekowa - wtedy wystarczy na chwile go "pozyczyc" do przechwutywania dzwieku sa setki progsow - ja uzywam sbrecorder podlaczasz kabel wybierasz zrodlo dziwku w progsie do przechwytywania dzwieku wlaczasz prgramik i odtwarzanie w magnetofonie jak sie kaseta skonczy to otrzymanego wlasnie wava (lub mp3) wrzucasz do nero - tworzysz kompilacje audio i przeciagasz tego wava do okna kompilacji wstawiasz indexy - czyli poczatki utworow agrywasz ewentualnie pomiedzy zripowanie dzwieku a wypaleniem plyty mozesz pobawic sie w jakims programi do edycji audio zeby poprawic dzwiek/usunac cisze i zaklucenia... |
A nie będzie jakichś szumów? Aha, no i jaki to kabelek do tego wyjścia słuchawkowego? Mam taki, ale tylko po jednej stronie, bo po drugiej są słuchawki ;) Chyba nie będę musiał sam go zrobić? :)
Dzięki, ale chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat. Czy np. jak robie wav-y to jakość jest lepsza? Dzięki za trud ;) |
szumy bada - dlatego potrzebny Ci edytor audio z dobrymi filtrami, pozatym przyda sie podbic skrajne tony, bo pasmo kaset jest nizsze niz cd
kabel zwykly - tzn taki stero typu minijack - minijack, np taki jaki jest pomiedzy glosnikami a karta dzwiekowa albo karta dzwiekowa a tunerem tv - te kable kosztuja ok 10 pln, jesli u Ciebie takowy niw eystepuje co do wavow - teoretycznie byc moze troche lepsza, praktycznie sam ocenisz ;) sporo programow do edycji wspolpracuje tylkoz wavami, pozatym mp3 to kompresja stratne, wiec edytowac lepiej na wavach |
Jaki to edytor? No i nie wiem o co chodzi z tym podbijaniem skrajnych tonów... Są gdzieś w internecie jakieś tutoriale na ten temat? ;)
|
Cool Edit - znany i polecany
zdaja sie ostatnio Adobe go wylupil i zmienil nazwe - szczegoly na www.adobe.com (pewnie jakis trial tez sie tam znajdzie - nie wiem - poszukaj) tutoriali jes mnustwo - www.google.com - wpisujesz nazwe progsa i "manual" lub "tutorial" - cos sie znajdzie ;) pewnie jakies wtyczki sie okaza potrzebne - tez na goglu znajdziesz |
z kasetami jest jeszcze pewna sprawa
mianowicie gdy zgrasz do wave odszumisz podkręcisz wysokie częstotliwości i zechcesz z tego zrobić mp3 to pamietaj aby odznaczyć joint stereo i kompresować w trybie dual mono dla kaset to bardzo ważne |
Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze. ;)
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? ;) Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię. :( |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
No ale jak nie ma wyjscia z magnetofonu to tylko zostaje wyjscie sluchawkowe (wyjscie mozna zrobic podlutowywujac sie pod odpowiednie styki na plytce radia)
co do kabla: potrzebujesz taki: http://www.triplebit.com/images/Cable2.jpg (zdjecie z google,ale w mediamarkt maja takie same) jakbys go sam robil to zamieszczam maly schemacik mini jacka bez oslony mojego autorstwa (nie mam talentu do rysowania) schem.1 1.masa 2.prawy kanal 3.lewy kanal i laczysz 1 z 1, 2 z 2, 3 z 3 i gra. a na schem. 2 schemat kabla audio 2 zyly ekranowany: |
Cytat:
Podstawy: użyj jako źródło porządnego decka, być może będzie potrzebna korekta ustawienia skosu głowicy dla uzyskania najlepszego dźwięku (czytaj: uzyskania jak najwyższych górnych częstotliwości). Użyj wyjscia In-Out, przejściówkę do karty dźwiękowej (In-Out - mały jack) kupisz prawie wszędzie. Jak pisali przedmówcy: nie używaj wyjścia słuchawkowego obarczonego układami korygującymi i wzmacniaczem niezbyt sprzyjającymi w prawidłowym, bezbolesnym przesyłanu dźwięku. Podczas zgrywania/odtwarzania z magnetofonu wyłącz system Dolby, szum nośnika można wyeliminować za pomocą edytora (CE PRO/Audition) próbkując kawałek ciszy na kasacie - efekt o wiele lepszy niż elektroniczny układ dolby który najpierw podbija wyższe częstotliwości, aby nastepnie, w pewnym zakresie je uciąć. Jezeli jesteś zainteresowany zgrywaniem za pomocą Cool Ediata vel. Audition to pisz na maila, wspólnie coś poradzimy. |
Jak obiecałem podaję info o artykule. Komputer Świat 4/2002 tyt. art. "Ratujemy przeboje". Pewnie znajdziesz u jakigoś kolegi lub w bibliotece.
|
Ratujemy przeboje
http://www.komputerswiat.pl/images/okladki/d_ks0402.gif
Czy to ten numer? Znalazłem tam coś w Archiwum w informacjach: Cytat:
|
Tak to ten numer. Aplikacje możesz pobrać z ich strony lub od producentów. Również tak jak pisałem przy pomocy Wave Editora lub CDexa też po polsku.
|
A czy tam na pewno piszą o zgrywaniu z kaset? Bo z tego co przeczytałem, to piszą też o płytach analogowych, więc czy i o kasetach magnetofonowych???
|
To co piszą o płytach odnosi się również do kaset. Piszą o tym zresztą w tym artykule. Nagrywasz sygnał audio na dysk i obojętne z czego nagrywasz gramofonu, magnetofonu czy radia.
|
przeciez to wsio ryba z czego zgrywasz - juz tu sie dowiedziales jak zgrac muze z zewnetrznego zrodla, wiesz juz jak nagrac, zostalo tylko to posrodku (najgorsze zreszta :) )- czyli obrobka
potrzebujesz program do obrobki dzwieku z wydajnymi filtrami - wspomniany Audixion (czy jakos tak - nastepce CoolEdita) jest w tym super (ponoc - ja sie muza nie bawie, to co robilem z powodzeniem dalo sie zrobic w Wave Editorze dolaczanym do kart soundblastera) musisz poszukac manuala ;) mowimy o obrobce dzwieku - to jak z kazda inna obrobka - nie ma przepisu stylu "wcisnij czerwony, teraz zolty i gotowe" - manual albo faq i metoda prob i bledow ;) |
Zakupię archiwalny numer Komputer Świata i poczytam. Dzięki bardzo za wszystkie rady! ;)
|
Nie działa mi!!!
Podłączyłem wszystko wg gazety i nie mam prawego kanału!!! Nagrywam w stereo! Wymieniałem juz nawet kabel - na nic!!! Czego to przyczyna? Zgrywam Cool Editem 2000 i Nero Wave Editorem - w obydwu to samo!!! |
a do którego gniazda podłączasz chyba nie do mikrofonowego
|
Cytat:
|
Sprawdz najpierw kabel. Najlepiej omomierzem lewy do lewego, prawy do prawego i masę z masą. Jeżeli będzie dobrze to sprawdz tak: podłącz kabel do line in karty włącz nagrywanie w programie i palcem dotknij do końcówki wpierw lewego a później prawego kanału. Powinieneś słyszeć warkot w głośniku, a na wykresie wysterowania kanału powinna być widoczna krzywa. Sprawdz również czy w sterowniku karty dźwiękowej potencjometry są ustawione prawidłowo.
|
A gdzie to wszystko się sprawdza?
Nie, kabel podłączam od wyjścia TAPE Out do Line-In. Muszę coś ustawić w komputerze??? :( :buu: |
JackW, sprawdziłem dotykiem to co napisałeś i wynik jest taki, że czerwona końcówka gdy się ją dotknie reaguje, natomiast czarna wcale. Czy to wina kabla czy może coś w komputerze jest wyłączone???
:buu: |
Jeżeli sprawdziłeś kabel tak jak napisałem i jest dobry to może być uszkodzone gniazdo karty line-in lub sama karta. Spróbuj poruszać wtyczką w gnieździe nieraz styki nie kontaktują bo są rozgięte lub nie są przylutowane do płytki. Zdarza się również że sama wtyczka jest zadługa lub zakrótka. Ustawienia są raczej dobre bo potencjometr sterownika karty ustawie jednocześnie dwa kanały. Przynajmniej nie spotkałem się do tej pory z czymś innym.
|
Przecież napisałem, że czarna końcówka nie reaguje gdy ją dotykam. Czy to może być więc wina kabla? Na pewno nie karty. Kabel zmienialem juz 2 razy - to chyba niemożliwe żeby 2 były zepsute.
|
Z tego co piszesz wynika, że korzystasz z wyjścia słuchawkowego, więc podłącz słuchawki i dędziesz miał pewność, że dźwięk z magnetofomu wychodzi poprawnie. Mając słuchawki możesz sprawdzić , czy karta muzyczna działa prawidłowo, podłączając je do wejścia, jako mikrofon, będziesz miał kanał lewy i kanał prawy. Jest tylko jeden mankament, ten mikrofon jest cichy, ale działa.
Mam nadzieję, że opcje nagrywania masz dobrze ustawione. Powodzenia. |
wystarczy kabel (jack-jack) jedna stronę podłączasz do wyjścia słuchawkowego a drugą do line-in ustawiasz głośność nagrywania na trochę wyżej niż połowa i na przykład z CDexa nagrywasz z wyjścia analog-in do *.wav a potem automatycznie dzielisz "waveknife" i otrzymujesz gotowe wavy które kompresujesz na mp3 i wypalasz
|
Nie dowiaduję się niczego nowego z tych waszych postów... Galu Anonimie! Tak to ja nie mam zamiaru robić, bo przez wyjście słuchawkowe jest mniej wysokich tonów. Co sądzicie, żeby podłącyć wzmacniacz do komputera za pomocą wejścia DIN -> Line-In? Może wypali?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:17. |