![]() |
hmm - to chyba w tych nowych - celeron tualtain 1.3ghz to procesor godny miana DOBREGO procesora
kumpel ma tulipana 1.3, 512 sdramow i asus TULS2costam no i gf4ti4200 - gry zapierniczaja mu jak oszalale w 1280*1024 faktem jest ze celinki robione z p4 to porazka - ale nie az taka zeby miec tak marne wyniki - gdyby dalo rade wsadzic w ten komp cos naprawde dobrego - a nie kastraty jak gf4mx czy radek 9000/9200 - to mozna pogadac i podyskutowac - narazie to sprawdzamy jak jezdzi czolg na kolach ze szmacianymi gasienicami pokaz ojcu te teksty, moze zmadrzeje - choc ciezko stereotypy zwalczac - intele to fajne sprzety - tylko a) drogie b) na boga nie celerony! gieforce - tez - szybkie choc srednia jakosc grafiki - i na boga nie MXy! NFS:underground to jak GTA3 - u jednych zasuwa - u innych skacze jak nacpany krolik - nie sugeruj sie wynikami z tej gry mowie jeszcze raz - q3! to jest DOBRZE napisana gra, daje miarodajne rezultaty ps. te pamieci moga faktycznie pomoc - choc tylko wtedy keidy beda w dualu - a nie wiem czy ta plyta to umie choc i sama ilosc pomoze |
Twój problem tak naprawdę to: celeron czyli wykastrowane pentium.
Celerony nadają się praktycznie tylko do zastosowań biurowych i podobno do oglądania filmów (tu niesprawdzałem). Gry wymagają szybkiego podawania danych do grafy i to przerasta możliwości celerona - już lepsze są durony. Przy celeronie żadna grafa Ci nie pomoże ani ram ani mobo (w grach). 8) |
wiesz NIMAL.... z reguły to wyłączam sobie DMA, bo chyba mi to nie potrzebne ^_^. A tak na poważnie to oczywiście, że jest włączone, bo inaczej strasznie by się wszystko ślimaczyło.....
|
sam windows jest przekombinowany :D popatrz ile uslug Ci lata w tle po instalacji windy to sie przezegnasz :) np rejestr zdalny - super bezpieczne :D albo indexowanie - super zwalnia wydajnosc dysku :D
ale z ostatniego opisu faktycznie moze dysk - super glupie pytanie - DMA wlaczone? UDMA tez? dla twardziela ofkorz |
a ten pożyczony radek to 9200..... sam teraz jade na omegach.... i wyłączonym aa.... a ja uważam ciągle, że to wina dysku.... zresztą na radku odojętnie czy włączyłem 640x480, czy 800x600 czy 1024x768 to skakało tak samo nawet na minimalnych detalach.... a dysk u mnie kręci się jak głupi.... zresztą co mi po tym jak będę miał pożyczonego GeForce.... tylko narobie sobie smaku... nakombinowane w windozie !? a co tu może być nakombinowane !?
|
dziwia mnie te osiagi nowych kart - mam GF2Pro Winfasta 64 MB, Thunderbirda 1200 i 512MB na sdramach - NFSU smiga (1024x768x32), Max Payne 2 smigal tez jak glupi... z tego wynika ze to raczej kwestia konfiguracji OS'a (albo samego OS'a - ja jade na win2k3, wg mnie xp byl do bani)
|
ja sie tutaj zgodze z Sid'em na temat NFS:U.
choc nie duzy skok ale jednak przesiadlem sie z Athlon 1.4 na 2.4 a gra jak sie przycinala tak dalej sie przycina Karte grafiki mam geforce 4 ti 4400 128mb i nic... wiec sam nie wiem co dalej robic, wyminc ram na ddr to wiem napewno, ale dalej co... shuma02 |
niech ci podrzuci z pracy gf4titanium albo gf3ti500 - albo moze radka o numerku wiekszym lub rownym 9500 - wtedy pogadamy - bo raeony 9000 i 9200 to karty z nizuiktiej poleczki
|
ale na boga co to za radeon? 9000? 9100? 9200? - sadze ze 1 albo 3 - bo 9100 dalby ci na tym kompie jednak 'lekko' wiecej...
|
Ilość załączników: 1
no więc jak widać powracam..... na weekend tata pożyczył z pracy ATI RADEON EXCALIBUR 128 DDR HIS.... co prawda słyszałem że HISy są do bani... a Tak BTW to co to znaczy HIS !? no ale mniejsza z tym. Odpaliłem od razu NFS Underground i ustawiłem początkowo rozdziałke na 1024x768 [chyba już standard].... i po włączeniu prawie wszystkiego na maxa gierka skakała.... co prawda mam 256 ramu i sądzę że to za mało.... dzisiaj na gg kolega mi powiedział, że jego kumpel ma 256 i Athlona 2000 i twardy 5400 i u niego chodzi git... no chyba musze się pogodzić, że nie będzie mi to lepiej chodziło... instalowałem nawet jakieś omegi, ale to nic nie pomogło... co prawda wynik w 3d marku skoczył z 2800 na 5600, czyli o połowe, ale co z tego, jak NFS się zacina...
Niestety tą kartę muszę jutro oddać, a tata za tydzień może pożyczy coś ciut lepszego i oczywiście koljne 256 ramu, bo jak twierdzą jago koledzy z pracy po dołożeniu do mojego 256 kolejnego 256... powinno spowodować wzrost wydajności kompa o całe 40%.... i jest to lepsze niż zamontowanie na raz 512 MB. A oto parametry tego RADKA...myśle, że są w pożądku |
nie oczekuj cudów od celka 2.4 a i karta graf. to z pewnoscia 4mx440 na 64 bitowej szynie
|
coz, nietety niektorych osob po prostu sie nie da przekonac... :( jedynie wyniki benchmarkow i opinie uzytkownikow, ale to tez nie jest przekonujace (czesto zreszta niemiarodajne)
przy skladaniu kompa trzeba uwazac - czasem dwie super czasci nie beda ze soba wspoldzialac i koniec, czasem (o paranojo!) kupienie tanszej/gorszej czesci podnosi wydjanosc kompa (pamietasz pierwsze Athlony XP na szynie 266 - poprawnie pracowaly tylko z pamieciami ddr 266 - wlozenie szybszych i drozszych 333 konczylo sie spowolnieniem kompa - mozna to sparwdzic chocby w ostatnim PCWK) podstawa to dopasowanie do sibie poszczegolnych elementow i korzystanie z elementow pelnych, chocby i starszych - zwykle to klucz do sukcesu ;) |
tak przy okazji przypomniałem sobie, że jak dzisiaj rozmawiałem z tatą na temat ATI RADEON to tata powiedział, że często u nich w firmie są reklamacje właśnie na ATI, ponieważ one strasznie się grzeją... jednak tata ciągle twierdzi, że u niego w pracy mają już jakieś doświadczenie i co ja mogę się z nimi równać !? Pozostawiam to bez komentarza....
|
NIMAL... wiesz, masz rację. Jednak mojego tatę trudno namówić na coś innego niż to co mają koledzy z pracy. Gdy pokazałem mu twoje zdanie na temat celeronów i powiedziałem, że jest on cienki to tata powiedział "a po co Tobie [załóżmy] P4 !? czy będziesz robił jakieś skomplikowane operacje, że potrzebny Ci jest taki procesor !?". Przyznam, że jak odpaliłem AIDA32 i zobaczyłem dane na temat swojego procka to aż zbladłem... To fakt, że miał mało bajerków, ale AMD też są tanie i wiadomo, że osiągi lepsze.
Co do grafiki to tak się składa, że ostatnio tata składał "na kartce" dwa zestawy dla innych ludzi. Jednak mnie to zdziwiło, że poleciłem komuś RADKA i sądziłem, że jak tata pokaże to w pracy to szef od razu zmieni to na jakiegoś GeForce... Ale zdziwiłem się, gdy szef taty powiedział, że skoro to ma być komp, na którym mają być robione jakieś projekty to RADEK w zupełności wystarczy.... No litości... skoro on poleca do takich zadań RADKA, a w zestawie tylko do grania zmienia RADKA na GeForce FX 5600 128 MB to coś tu nie tak... Jak narazie szukam poważnych argumentów, żeby przekonać tatę nad wyższością ATI oraz AMD... co do procka to niestety... jak narazie będę skazany na niego, dopóki nie pójdę gdzieś do roboty.... wtedy zakupie sobie cosik lepszego..... Jednak dzięki za jakiekolwiek wypowiedzi z waszej strony :) |
KarolluZ niestety sa firmy gdzie kruluja penitiumy i nvidia - mimo tego ze do pewnych zastosowan (kompy sredniej klasy do gier/multimediow) o wiele lepiej sprawdzaja sie rozwiazania konkurencji (ze wzgledu na stosunek wydajnosc/cena)
ale bez jaj - jesli placisz za kompa to Ty decydujesz co w nim bedzie, tym bardziej jesli firma znajoma (czyli Twoj Tata w niej pracje) |
Cytat:
|
pojecia nie ma - pcmark4 wymaga winxp - a ja takowego nie posiadam
|
SID... a czy wiesz dlaczego w PcMarku po przeprowadzeniu testu procka bądź dysku twardego nie wyświetlają mi się punkty !? jedynie co mi się udało pozytywnie przetestować to prezetuje poniżej:
GRAPHICS SCORE: 766 MEMORY SCORE: 2220 |
Cytat:
|
jest tanszy - ale duzo gorszy
ten radek tkorego chciales nvidie 5600 zjada w przedbiegach - FXy to gnioty jakich malo intel fajna rzecz - ale na boga nie celeron! |
ech.... wiesz SID ostatnio prowadzę batalie z tatą... tak dla wprowadzenia powiem, że tata pracuje w jednej z lubelskich firm komputerowych i jest tam kierowcą, ale jak nie ma czego rozwozić to po prostu składa kompy lub widzi jak inni to robią. A batalia rozgrywa się na temat procka oraz grafiki.
co do procka to pokazałem tacie to co napisał NIMAL "bo to tak jabys wziol mercedesa, ale zaspawal w nim polowe silnika, wyjol wszystkie bajery i zalozyl ograniczenia predkosci do 20km na godzine to sa maxymalnie obciete pentium, jakby jeszcze cos odjeli to juz wogule by nie dzialaly zawsze warto kupic pelny procesor, chocby i z dUUUUUzo wolniejszym zegarem - bedzie latal szybciej to samo ma miejsce w kartach grafiki - np mx i ti - od GF4mx duzo szybsze sa GF2 !!, byle w pelnych wersjach (kiedys to jeszcze full sie nazywalo GTS, potem dopiero weszla nazwa ti) u Ciebie akurat spotkal sie obciety proc z obcieta grafa sprzet masz dobry, ale nie oczekuj po nim extremalnych wynikow, bo to nie te czesci" ja nic nie poradzę, że u taty w pracy wszyscy praktycznie jeżdża na P4, bo ich na to stać. co do grafiki to ostatnio jak składałem na kartce zestaw dla brejdaka ciotecznego to wrzuciłem tam ATI RADEON 9600 256 MB DDRAM, a szef taty skreślił to i napisał GeForce FX 5600 128. Czy on jest lepszy zamiast Radeonka !? |
szerokosc magistrali (4 od dolu) 64bit - czyli tak jak myslalem... niestety ta karta jest SLABA
sprzedaj jak najszybciej - albo wymien w sklpie na gf3/radeona 9100/8500 lub (Za doplata) na gf4ti - bo na tym to jest tragedia pewnie masz tez namieszane w biosie - ale to daloby maks 2-5% wydajnosci wiecej - a tobie jest potrzebe 200% |
SID... a czy możliwe, aby karta z ramem 64 była załóżmy 128 bitowa !? A co należało by w niej zmienić aby wszystko było okey !? czyli na przykład kupując kartę z ramem 256 i jak jest napisane 128 bit to trochę cienko...
Poniżej przedstawiam informacje z programu AIDA32 na temat mojej karty |
czyli wyniki w normie - zapewne zauwazyles ze w tej tabelce twoj komp sasiadowal z innymi podobnymi
czyli pamiec nie jest waskim gardlem stawiam na karte niestety - bo 2800 3dm2k1 to stanowczo za malo sprawdz w aidzie info nt twojej karty graf - moze gdzies tam znajdziesz jakies uwagi - i moze sie okaze ile bitow ma szyna tej karty... bo ja cos czuje ze 64 - a to wtedy totalna porazka |
a oto moje wyniki mem benchmarku z programu AIDA32:
- Odczyt z pamięci 2061 MB/sek co daje 17 miejsce na 53 możliwe - Zapis do pamięci 744 MB/sek co daje 17 miejsce na 53 możliwe właśnie dorwałem PcMarka2004 i będę przeprowadzał testy... jakby co to dam oczywiście znać na forum. |
karoluz - sprawdz jeszcze AIDA32 - tam sa mem benchmarki - sprawdz czy nie masz wyniku znacznei odstajacego od normy
|
u mojej siostry (ostatnio czesciej siedze na jej kompie niz na wlasnym)
na sprzecie: athlon xp 2000+(1667mhz) - 182*12 [wyzszego fsb nie trawily pamieci] (2184mhz) 256 kingston 333mhz cl2.5 (@ 364mhz cl2.5) ati9100 250/250 128bit (wyglada jak full 8500) - 290/290 (wiecej sie da - tylko po co?) soltek 75frn2-l (wspaniala plyta...) bez krecenia bylo kolo 8300 |
Cytat:
Czasem mam takie przypadki, że ide do kogoś kto ma lepszego kompa ode mnie nawet jakiś ponad giga herza i to jego komputer się bardziej czasem kaszani, laguje i ma ogólnie inne (gorsze) działanie w poszczególnych sprawach/aplikacjach. A zaraz ja sobie tak z ciekawości odpale 3DMarka i zobacze jaki mam wynik :) |
Cytat:
Pozdro |
ten wynik poraza... ten gf4 jest jakis lewy - pewnie 64bitowy... cos sie ostro kaszani - bo tyle to ja mialem (ba! wiecej nawet) na gf2mx...
|
Cytat:
Pozdro;) |
dzisiaj dopiero co ściągnąłem 3D Marka 2001 SE tak jak kazał SID... przeprowadziłem wszystkie testy no i na samym końcu wyskoczyła mi ramka z moją punktacją... zamieszczam poniżej screen'a
|
Cytat:
|
andrzej - roznica pomiedzy morrowindem z i bez anizo jest kolosalna - nawet jak odpalisz sobie tylko 2x (choc na ATI mozna spokojnie zapodac od razu 4x albo 8x), podobnie jest z AA - choc tu lepiej wypadaja karty nvidii - osobiscie przy duzych rozdzialkach gram na 8x anizo i 2x fsaa (smoothvision) i bardzo mnie boli jak musze zejsc z tych ustawien - po prostu roznica jest
co do agp8x - kraluk - roznica wydajonsci pom 4x a 8x w zadnym wypadku nie usprawiedliwia tak niskiego wyniku - to jest max kilka procent - nie wiecej |
a czy ktoś posiada jakiegoś GeForce 4 !? Interesuje mnie konkretnie jakich driverów używacie... chodzi mi o cyferki... ja osobiście kiedy posiadałem Rivke to czepiłem się 30.82. Wczoraj kolega mi powiedział, że te drivery mogą NIE MIEĆ wspomagania AGPx8 dla mojej karty... dlatego chciałbym usłyszeć waszą opinię, a nie bezmyślnie instalować jakieś najnowsze stery. Najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze.
|
Cytat:
Poza tym, juz naprawde dawno nie gralem w zadna gre, wiec wydajnosc karty graficznej mniej mnie teraz interesuje. Dobrze, ze komputer chodzi w miare wydajnie (chociaz ostatnimi czasu coraz bardziej odczuwam brak jeszcze z jednej kosci pamieci) i ogolnie mozna spokojnie komfortowo na nim pracowac. O to mi chodzilo, kiedy robilem jego modernizacje :) |
to nie tak, że chodzę sobie w q3 i mam nagle 200 klatek. Po prostu mam średnio około 80... jedna musiałbym włączyć sobie jakąś planszę na której jest większy ruch niż tylko sam na sam z jednym botem :). Jednak akcja powinna trochę spowolnić, a nie przyśpieszyć... dziwne...
|
80 klatek w q3? bardzo malo :( ale sporo mozna usprawiedliwic karta grafy - w koncu to mx :(
|
sid... co prawda q3 chodzi wyśmienicie.... co prawda czasami klatki przekroczą 120, a ogólnie to około 80. wszystko płynnie chodzi, chociaż myślę, że mogłyby chodzić jeszcze lepiej...
|
Cytat:
|
ormianin.... wiesz... ja mam płytę z SATA i nawet nie wiem jak to zaistalować... nie chodzi, że jestem jakimś głąbem, ale po prostu przez te 3 ostatnie lata pracowałem na celku 433, a o SATA mogłem pomarzyć. Jeden kolega mówił, że podczas instalacji XP musi wciskać F6, aby zainstalować RAID i SATA, bo inaczej nie zainstaluje nic dalej. Jednak on ma dysk na SATA a ja mam na IDE.
Odnośnie tego screen'a to jak biorę właściwości podstawowego kontrolera, na którym podpięty jest dysk [a w sumie dwa dyski, bo główny i kieszeń] mam napisane Ultra DMA tryb 4. Czy to oznacza UDMA 66 !? Wiem, że tam widzicie dwa urządzenia, których jeszcze niezainstalowałem, a mianowicie USB 2.0 i to pierwsze cudo [myślę, że to jest SATA, ale mogę się mylić]. Co do USB 2.0 to problemy znikną jak zainstaluje sobie Sp1a. Jednak ostatnimi czasy jak tak zrobiłem na celku 433 to niesamowicie spowolniło mi to internet... nie wiem dlaczego !? |
Cytat:
Moze w BIOSie jakies niejsane ustawienia? |
komendy w q3 wpisuje sie po '/'
wpisz komende i nacisnij 'tab' - wtedy na poczatku linii (jesli wpisales komende porpawnie) wyskoczy kreska i bedzie mozna juz naciskac enter tab sluzy tez do dokanczania komend |
SID... tak jak mówiłeś wyłączyłem aa, bo domyślnie miałem ustawione, aby aplikacje same sterowały aa. co do q3 to zainstalowaałem, odpaliłem i się zdziwiłem. Oczywiście wszystko na maxa, ale te komendy typu cg_drawfps oraz com_maxfps u mnie nie działają... oczywiście po odaleniu pierwszej prostej areny naciskam tylde i wpisuje, a tu nic... pojawia się coś w tym stylu "KAROLLUZ: cg_drawfps". Tak jakby gracz karolluz to mówił. Może mam za starą wersję qwaka !?
|
Cytat:
ja mialem scinki, kumpel na ati9700 i drugi na 9800xt mieli scinki - wywalilem i wspominam raczej zle... |
SID... dziękuję za cenne rady... popróbuje to i od razu umieszczętu moje wyniki...
Kraluk.... kurcze ja mam tylko 20 GB i nie mam gdzie danych po przegrywać :(. Jak narazie chcę spróbować czegoś innego. Mimo to dzięki za radę. |
Cytat:
Nie wiem czemu, ale wszystkie gry, ktore instaluje (inna sprawa, ze ostatnio tego nie robie, ale demo NFS akurat sprawdzilem), chodza mi plynnie, albo prawie plynnie, a zawsze na poczatku uruchamiam je w 1024 na 768 i maksymalnych detalach ??? Chociaz w sumie, czym ja sie martwie ;) |
Ale trzeba pamiętać,że jak się zmienia sprzęt to trzeba obowiązkowo sformatować dysk i zainstalować od nowa Windowsa.. Ja też gdy zmieniłem sprzęt i nie sformatowałem dysku miałem takie jajca. A gdy to zrobiłem już problemów nie bylo.
Pozdro;) |
wez q3 - dlaczego? bo startuje najszybciej i jest to naprawde DOBRZE napisana gra - wyniki sa miarodajne
wlacz 1000*700*32*trilinear i cala reszta na maks zetnij we wlasciwosciach sterownikow (opengl) anizo i antialiasing i popatrz na ilosc fpsow (w konsoli wpisz cg_drawfps 1) u mnie na axp2000+ (@ 2200mhz) i na ati9100 w takim konfigu spokojnie mialem powyzej 200 (i jescze com_maxfps 500 - zebys nie mial ograniczenia na 90fps) a tak jeszcze wczesniej to zacznij od zassania 3dmarka 2k1 SE build 330 - inne sie wykrzaczaja - i popatrz na wyniki gdzies na benchmarku jest zestawienie wynikow wieeeeelu kompow w 3dm2k1 - poszukaj swojego zestawu - ew. podobnego - i popatrz do tego test w AIDA na przepustowosc pamieci ja zwalilbym wszsyto na slabiutkiego gf4mx - slaba karta |
tak jak pisalem ze moze to byc dysk
Wez od kogos hdd i sprawdz! Jedyna szansa A dlaczego nie chcesz q3 odpalac. Zobaczysz ile masz klatek. |
/\/\cDrive, nimal.... otóż po zmianie MoBo, procka i ramu zmontowałem to wszystko z moim dyskiem i prbowałem odpalić albo 98 albo XP, ale wszędzie miałem albo blue screen'y albo jakieś głupie komunikaty... Gdy przyszło do reinstalki systemu to przypomniałem sobie, że muła miałem na tej partycji NTFS z windą WP więc musiałem podpiąć dysk do stareko kompa i wszystko po przenosić. Jednak po reinstalce [oczywiście od zera] no wszystko chodzi, bo musi.
SID... ja nie chcę odpalać q3, bo wiem, że to jest starsza gierka i ona będzie śmigać obojętnie na jkaim sprzęcie :). Na rivce i 433 śmigała pięknie i to pod XP. Ja bym może obstawiał dysk, gdyż chyba 5400 rpm to za mało... po prostu dysk nie nadąża przez co są przeskoki i gubienie klatek... a czy instalka nowych driverów coś pomoże !? przypominam, że mam 30.82... a już myślałem, że po zmianie sprzętu w końcu odpale sobie peja na maxa 2 :) hehehe |
Cytat:
|
a ja z zupelnie innej beczki - a po zmianie mobo przeinstalowales sytem (i z ghosta odpada - pelna instalka od zera) - wymiana tego akurat elementu wymaga reinstalacji
sorki za podejrzenia jesli juz to zrobiles :) |
nfs:u moze jest fajny - ale ta gra przycina na ati 9800xt... a to juz jest lol w bialy dzien
u mnie demo tez ostro sie cielo - tak jaby ktos wlaczyl anizo 16x fsaa x6 i sie cieszyl ze ladnie wyglda... tylko ze gra wtedy robi ~20fps |
A mi sie tam Underground podoba, Sid :-)...
|
A ile masz punktów w 3DMarku 2001 ? Może coś ze sobą nie współgra, grafika nie jest demonem szybkości ale wszystko zależy od ustawień.
|
kumpel mial podobny problem.Sprzecik idealny p4 2,8 (ta sama plyta co ty) 512 ram i project igi 2 przycinal. Winnowajca okazal sie dysk
Po zmianie na 7200 8MB Cache SATA chodzi blyskawicznie, a wszystko mu chodzi plynnie (Tylko moze w 16bitach bo ma gf2 mx :() nie twierdze ze na bank dysk ale wiem ze mu to tez pomoglo. Potestuj na Call of Duty nie wiem czy sid grales. Bardzo klimatyczna. |
testuj na czyms innym niz nfs - nfs: underground ma juz legendarny skopany engine - jak jest z wczesniejszymi nie wiem - ale odpal jakeigos q3 i popatrz jak to dziala...
|
dlaczemu gry mi skaczą !?
chciałem się oficjalnie zapytać: dlaczemu gry mi skaczą !? Chodzi o to, że wczoraj zmieniłem sprzęta z celeronka 433mhz na celeronka 2.4ghz. Teraz posiadam płyte pod P4 ABIT IS7-E. Co do ramu to mam 256 DDR 400mhz KINGSTON. Wszystko ze sobą ładnie współpracuje. Jednak zostałem przy swoim starym dysku 20 GB FUJITSU 5400 UDMA66. Jednak po zainstalowaniu NFS: HP2 gierka normalnie mi się przycina. Kartę graficzną mam jakiegoś XFX GeForce 4 MX-440 64 MB. Używam sterowników 30.82 pod XP. Sam nie wiem co jest grane !? Może po prostu zainstaluje sobie SiSoft Sandra i popatrzę konfigurację sprzętu....
czy ktoś może mi udzielić jakiejś rady !? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:29. |