![]() |
dobra narazie w oc dobilem do 500/625 [0 artefaktow] i mam juz 12200 smarkow :)
http://service.futuremark.com/compare?2k1=7343368 |
wiesz fx5600-5700 z zalozenia sa wolniejszze od 4ti w marku 01se a sybsze w 03, takze ja tam z wyniku zadowolony jestem - w koncu mam tylko o niecale 2000 markow mniej ;)
defakto moglbym zamiast 425/550 puscic ta karte tak na 450/560 moze wiecej ??? ktos z szanownych forumowiczow krecil juz jakas 5700??? |
Cytat:
Jakoś nie mogę żyć bez TV-toola i karty ATI u mnie odpadają. |
a ja mam wlasnie duala tzn 2*256mb :P :D
pewnie jakbym podkrecil grafe to bym mial wiecej markow ale narazie nieche mi sie w to bawic [mam zle wspomnienia z czasow gf4 od gainwarda] :( |
Wiesz Pawel, gdybys mial dwie kości ramu i puscił to na dwa kanały to miałbyś większą wydajność, ale to chyba wiesz. Ja na KT600 i GF4Ti4800SE mam więcej 3DMarków2001....na nie kręconym Bartonie 2500.
|
Cytat:
poza radkiem 8500 podobny wynik mozna osiagnac na podkreconym gf3, a nawet moze na gf2mx chlodzonym cieklym azotem ;) :D :D :D wynikow w marku03 nie ma co porownywac bo za duzo "optymalizacji" na niego wyszlo :blee: dla mnie wazne jest glownie aby w ut2003 na snackdown hotel przy 11 botach plynnie chodzilo ;) edit Cytat:
|
Fajnie by było jakbyś znalazl kiedyś czas i zapodał screena z punkcikami ;). Poza tym Pawel_K nie podal jaką ma konfigurację kompa, przy 3DMarku 2001 to bardzo istotne. I oczywiście nie chodzi o to ze nie wierzę, po prostu skręcało sie troche tego i testowało co nie co a taka liczba...no sam rozumiesz.
|
napisalem bodajze - bo nie pamietam czy to bylo 20k czy 26k - jednak na 100% wiecej niz 20000 - mam radka podkrecalnego poprzez lutowanie, dalo mu sie odblokowac wszystko co tylko mial zablokowane, dolozyc megahertzow i dziala - niestety zasilka nie wyrabiala w nowym kompie i musialem sobie darowac do czasu znalezienia kupca na stary zasilacz i kupna nowego - teraz z kolei nie mam kiedy zabrac sie za rozbebeszanie dwoch komputerow wiec screena zapodac nie moge (a i sam bym sie chetnie upewnil ktora to byla liczba...)
pozatym - nikt nie musi mi wierzyc - ale chyba jeszcze nikogo na tym forum w jajo nie zrobilem |
No chyba ze zle zrozumialem, podskoczył o 2600 czy do 26000 ???
|
Cytat:
|
11k 3dmarkow to ja mam na radku 8500 - karcie ktora ma prawie 3 lata...
axp 2000+ (2300mhz) 256mb 384mhz soltek 75frn2-l - jak zapodalem tam 9700 to wynik podskoczyl od bodajzye 26k 3dmark2001 se 330 |
a ja tam mam od dzis fx 5700[nieultra] i jestem b. zadowolony, ponad 11kmarkow jutro przypuszczalnie ja w ut2003 potestuje :P
|
ja mam 9500@9700 (drutmod) - i jest zajefajnie - choc chwilowo jedzie na nim siostra (z powodow roznych)
karta ktora wgniata i juz co do 4600 - to juz lepiej 4200 i podkrecic albo poczytac MOCNO o fx'ach od 5600 w gore - tylko to z nvidii wchodzi w gre mozna tez XGI volari :) |
No bo teraz ostro się zastanawiam. Ale teraz tak na serio.
Co brać ? Radeon 9500 `build by ATI` 64 MB DDR DVI + TV (AGP x8, 3.0 ns) bulk GF4 Ti-4600 A widziałem na Allegro Readon 9500@9700 ;) |
a co my wrozki ???
kazda karta z tej serii inaczej na takie odblokowanie reaguje szukaj testow :cisza: PS. i znowu kolejna zmiana decyzji, to sie juz robi nuuuuuuuuuuuuuuudne :blee: |
Pytanko odnośnie Radeon 9500 `build by ATI` 64 MB DDR DVI + TV (AGP x8, 3.0 ns) bulk. Jeżeli odblokuje w niej Potoki do 8/1 to będzie wydajniejsza niż ti-4600 ?
|
MSI - grafy (i nie tylko) z ich logiem zawsze gwarantuja to co najlepsze ;) - no moze zapomnijmy o cd-rw, dopiero zaczynaja w tej dziedzinie :P
|
wg mnie WinFast Leadtec (to ta sama firma) i Gainwald
|
OK ;). Więc jaki producent jest dobry. Może zrób kto liste od najlepszych producentów kart GF4Ti4600. Potrzebuje tego ;)
|
SId - zgadza sie co do obslugi technoilogii, ale osiagi maja znaczenie - co z tego ze na GF2 da sie odpalic NFS HP2, skoro tylko na firmowych dziala plynnie (no chyba ze komus haczenia nie przeszkadzaja) i tylko o tym pisalem, a nie o dx15 czy cieniowaniuczegostam w wersji 3 i pol ;)
|
no sorry - tu sie nie zgodze - to jakas bajka - albo karta jest np na ukladzie r250 albo nie jest - i tu nic do rzeczy nie ma firma! a to od ukladu zalezy czy jakas gra pojdzie czy nie - od obslugiwanych przez nia funkcji
od tego jaka firma splodzila karte zaleza osiagi - czy karta ma kosci pameci hynix, samsung czy (daj bog) bga, czy uklad poszedl z mocnej serii i ma jeszcze zapas mocy, czy jest to juz maksymalnie podkrecona jednostka, jak jest z chlodzeniem, jak jest z kolkami na radiator, ew. jakie bonusy dorzucil producent - dodatkowe wyjscia czy wejscia to zalezy od producenta - a nie to czy pojdzie nowa gra - bo karta albo umie obsluzyc np dx10 albo nie - i to niezaleznie od tego czy to powercolor, supergrace czy gainaward - chip jest ten sam a jesli bencki pokazuja tyle a tyle to najczesciej jest to przynajmnije czesciowo miarodajne - porownanie np kart tylko gf4ti przyniesie miarodajne wyniki - bo benchmark po rowno obdzieli wszytkie karty optymalizacja w kodzie i sterownikach - wiec bedzie sie liczyl tylko czysty power |
Cytat:
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...30305f3132384d ja mysle nad tym - nie wiele drozszy, na 9700 nie pojdzie bo szyna 128 bitow - nie wiem tylko czy pojdzie odblokowac 4 potoki. pzdrwm Nikita_Bennet |
moim zdaniem, Piterniel, ktora kolwiek bys nie kupil i tak bedzie to lepsze od tego co teraz masz.
a skoro jestesmy juz na drugiej stronie a ty dalej ciagniesz z glupimi pytaniami wiem ze nie wazne ktora kupisz bo i tak pomiedzy nimi bys nie dostrzegl roznicy. wiec oszczedz kasy rodzicom, kup cos tanszego, i daj sobie spokoj z glupimi postami. a sam sie wez za jakies czytanie zanim znowu zaczniesz o cos pytac. shuma02 |
Cytat:
oczywiscie ze ma i to ogromne - porownaj karty Winfasta i PowerColora na tym samym chipie - fiat a mercedes :D nigdy nie pakuj sie w niefirowe karty bo za jakis czas bedziesz piszczal - w benchmarkach moze i wyniki porownywalne (ja tam tym cyferka juz nigdy nie uwierze) ale za dwa lata na firmowej karcie spokojnie odpalisz np DeusEx 3 albo Max Paine 3 (jak sie ukaza :P ) a na "rozwiazaniu ekonomicznym" bedziesz mogl co najwyzej pasjansa poukladac ;) |
Nikt nic nie wie ?
|
jezzu :o
ale ty masz problemy najpierw zdecydowales sie na XT teraz Ti :blee: a co jutro, XGI Volari Duo V8 ??? |
Odmłodzenie tematu. :)
Jestem zdecydowany na Ti-4600. W sklepie się pytałem czy firma ma znaczenie co do wydajności. Powiedzieli, że to jedno i to samo. Czy to prawda. Jeżeli nie jakie firmy brać ? Proszę o pomoc. Zastanawim się nad 9600XT ale jakoś nie moge przełknąc tego ;) |
No właśnie i tu mam obawy ;). Ale jeszcze będę się zastanawiał ;D
|
no ja bym cie znowu zapytal jak u ciebie z kasa
masz te 800-900 zyla to bierz 9600Pro/XT chcesz zaoszczedzic to bierz 9500 i probuj zrobic z niego wersje Pro ale miej swiadomosc, ze nie zawsze przerobka na Pro daje idealne wyniki zdarza sie, ze po przerobce karta nie dziala w 100% prawidlowo, tzn. tworza sie artefakty, wtedy zostaje tylko krecenie rdzenia i pamieci |
Wznowienie tematu;)
Wiecie chyba już, że pojawił się Readon 9500 "Bulid by ATI". CO sądzicie o tym. Warto to kupować. Jeżeli się nie zapoznaliście to :) http://www.benchmark.pl/artykuly/rzu.../strona-1.html Pozdro doradzcie mi. Readon 9600PRo nVidia ti-4600 Readon 9600XT Readon 9500 :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
No może podkręcony, ale ma dobane dobre chłodzenie ;). I jest użyta inna kośc pamięci. Więc chyba najlepsyzm wyborem będzie XT :)
|
9600XT jest najwydajniejszą kartą z serii 9600, ma podkręcone zegary procesora i pamięci (tylko każdy producent "kręci" inaczej)
9600XT to podkręcony 9600Pro "Radeon 9600 XT to pierwsza karta z serii 9600, która wydajnością dorównuje Radeonowi 9500 Pro. Przy częstotliwości taktowania 500 MHz i tylko 4 potokach renderujących, osiąga ona wydajność wypełniania na poziomie 2000 Megapixeli/s (500x4), gdy Radeon 9500 Pro, dzięki 8-potokowej architekturze, lepszy współczynnik Filrate uzyskuje już przy zegarze 275 MHz (275x8). Niemniej jednak, procesor RV350 z którego korzysta Radeon 9600 XT, ma nowszy kontroler pamięci, nowszą technologię Smoothvision 2.1, oraz dysponuje poprawioną technologią HyperZ III+. Również niewiele wyższa częstotliwość taktowania pamięci =600 MHz, daje tej karcie o około 800 MB/s wyższą przepustowość. Można zatem stwierdzić, że generalnie Radeon 9600 XT jest produktem lepszym od bardzo udanej w swoim czasie serii 9500 Pro." |
A com myślicie o Readon 9600XT. Jest o 10zł droższy od PRO z taktowaniem 400 :)
www.komputronik.pl ;D |
jak bedziesz duzo grac, to jasne poszukaj moze znajdziesz gdzies jeszcze 9500. a jesli nie masz zamiau grac to jaka bys nie kupil zle nie bedzie. po co wydawac kase na cos czego nie wykorzystasz
|
Może kolesiowi sie po*****y ceny ;). Ale nie lepiej kupić heh Readon 9600Xt który jest o 10zł droższy ;) od PRO w komputronik ;)
|
Cytat:
Gigabyte Radeon 9600pro 128MB BOX - 864zl brutto. HIS Radeon 9600pro 128MB BOX - 803zl brutto nie wydaje mi się możliwe aby w sklepie było taniej.....może masz ceny netto ?? |
Nie mam linków. Lokalnie tyle kosztuje dokładnie 634,4533zł ;) Mam cennik ;D
|
Cytat:
w komputronik.pl 9600pro są w przedziale 749-1039zł więc 600zł za "pro" to jakaś ściema - może być 9600 lub 9600SE |
Lepiej kup se konsole. Sa teraz coraz tansze, a swieta ida i ma byc jeszcze promocja.
|
PRO za 600 ???
jak dla mnie to bedzie non PRO |
No, ale chyba chcę kupić kartę i to na dłużej niż 1 rok ;). Ale nadal nie wiem czym się różni wersja za 1000zł i za 600zł. Te same parametry, ale inna firma.
|
Jak chcesz kartę na przyszłość to bierz Radeona, ale jak zamierzasz pozbyć się jej np. do roku to brałbym GF4Ti4600. DirectX 9 co ci narazie da ? Pooglądasz sobie benchmarki. Narazie zapowiada się kilka pozycji pod DX9 ale kiedy, dokladnie nie wiadomo. Trudno wskazać wlaściwy wybór bo Radeon 9600 jest gorszy od swojego starszego brata 9500 i to dosyć znacznie. Na dzień dzisiejszy i następne przynajmniej 6-10 miesięcy brałbym 4600.
|
Cytat:
|
No ciekawe ;). Ale nadal nie wiem co brać ? I co z tymi różnicami cenowymi ?
|
poczytaj sobie ten artykuł:
http://www.benchmark.pl/artykuly/rec.../strona-1.html i może ten: http://www.benchmark.pl/artykuly/rec...us_9600XT.html |
Tylko to nie jest dla mnie ważne. Akurat HL nie lubie grać. Proszę o coś konkretniejszego ;)
|
Jak kupisz ATI to w pudełku bedziesz miał kupon na odebranie Half-Life2, Tylko dokaldnie opczaj, żeby cię nie oszukali w sklepie!
|
Readon 9600PRO czy nVidia Ti-4600 ? Pomóżcie.
Witam. Mam problem z wyborem karty graficznej. Zastanawiam się nad Ti-4600 i Readon 9600PRO.
Widziałem wersję Readon 9600PRo po 600 coś zł i po 1000 zł ?! Czym to się różni i czy mocna różnica. Ti-4600 nie ma obsługi directX 9.0, ale za to jest wydajniesza. nie wiem czy myśleć na przyszłośc. Proszę o pomoc. Pozdro Piterniel |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18. |