Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Fiksacja - raz a dobrze rozwiazmy ten problem... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/fiksacja-raz-dobrze-rozwiazmy-ten-problem-28567/)

art12345 07.12.2003 20:13

Fiksacja - raz a dobrze rozwiazmy ten problem...

Witam! Na forum pojawilo sie mnostwo postow ktore dotycza bledu podczas nagrywania co konczy sie komunikatem "Nie mozna wykonac polecenia fiksacja" lub podobnie. Maja ten problem uzytkowinicy roznych nagrywarek (samsung, lg, teac itp.) na roznych plytach, nawet tych droszych tpyu TDK czy Verbatim. Nie pomagaja drivery ASPI, zmiana programu do nagrywania, firmware'u do nagrywaki oraz systemu operacyjnego. Maloprawdopodobne jest tez aby dwumiesieczna nagrywarka lub taka ktora nagrala tysiac plyt konczyla swoj zywot. Z czyszczeniem tez nie wychodzi za bardzo. Po za tym takie nagrywaki oddane do serwisu wracaja jako sprawne. Jesli ktos ma jakas sensowna koncepcje rozwiazania tego problemu niech napisze. Oby tylko nie pisal po raz 20 ze trzeba zmeinic plyty, system, bios itp. poniewaz to nie pomaga. Rozwiazmy jakos ten problem raz na zawsze. Pozdrawiam.

nimal 08.12.2003 07:57

:P zmien plyty, bios, wyczysc laser, wymien nagrywarke :P taka jest kolejnosc postepowania w domu (z grubsza ofkorz bo kazdy problem jest inny) a blad polecenia fiksacji jest spowodowany niedokalibrowaniem mozy lasera do plyty i predkosci ;)

Bartez 08.12.2003 18:41

a ja jak zwykle swoje, bo mialem ten problem i minelo troche czasu, zanim doszedlem jak go rozwiazac

usun kontroler, na ktorym jest zainstalowana nagrywarka, restart komputera, pozwol windowsowi wykryc urzadzenie

u mnie pomagalo, czasem jeszcze potrzebne jest ASPI + fixASPI dla XP (jezeli posiadasz XP)

ooplicz 21.12.2003 22:56

Ludzie napiszcie prosze od poczatku do konca jak to zrobic na Xp bo robie i dalej nie idzie moze cos zle robie :/

phestor 22.12.2003 01:37

Ja Mialem identyczny problem pytalem sie wszystkich dookola i niestety nikt nie byl w stanie mi pomoc wiec kupilem nowa nagrywarke LiteOn no i co... to samo tylko inne komunikaty np. -przerwano polecenie SCSI, niewlasciwy stan zapisu, nie mozna wykonac polecenia Zakoncz Sciezke no i stoje i nie wiem

Legam 23.12.2003 11:09

A czy macie wszyscy zainstalowane drivery do płyty głównej?

Czasami grzebie w kompach kumpli z roboty i to co widze woła opomstę do nieba. Przeważnie twardy i cd wiszą na jednej szelce, brakuje sterów do płyty głównej, nawet na bardzo starym sprzecię instalują najnowsze sterowniki (co nie zawsze jest dobre, patrz detonatory NVidii), powyłączane DMA itp itd.

silent22 28.12.2003 15:53

Juz mam dość , doprowadza mnie to do szału

Cytat:

Napisany przez Legam
A czy macie wszyscy zainstalowane drivery do płyty głównej?

Czasami grzebie w kompach kumpli z roboty i to co widze woła opomstę do nieba. Przeważnie twardy i cd wiszą na jednej szelce, brakuje sterów do płyty głównej, nawet na bardzo starym sprzecię instalują najnowsze sterowniki (co nie zawsze jest dobre, patrz detonatory NVidii), powyłączane DMA itp itd.

Mam wszystko o czym tu napisano, tylko mam pytanie czy DMA ma byc włączone czy wyłączone?? bo tu pisze ze POWYŁĄCZANE nie wiem czy to przejezyczenie czy tak ma byc.Pozdrawiam.

pawelblu 28.12.2003 16:47

Cytat:

Napisany przez Legam
Czasami grzebie w kompach kumpli z roboty i to co widze woła opomstę do nieba ... powyłączane DMA itp itd.

Juz wiesz jak powinno byc ?? ;p
Ale bez przesady - nie widze polaczenia miedzy DMA i sama fiksacja.

silent22 29.12.2003 15:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Juz wiesz jak powinno byc ?? ;p
Ale bez przesady - nie widze polaczenia miedzy DMA i sama fiksacja.

No to co jest przyczyna bo ja juz sam nie wiem , a nie chce zeby 215 zloty poszło w błoto , firmware mi sie nie chce zmienic wyskakuje ze nie ma napedu , dostaje juz bialej gorączki a zona chce mnie z domu wyrzucic ze marnuje pieniadze na zepsuty sprzet:), 2 płyty nagra 3 zepsuje i taka jest sytuacja myslalem ze jak odepne drugi naped Teac'a to wszystko bedzie grało, ale niestety tym razem nagrał tylko 4 plyty i znowu to samo :(( I aż sie dziwie ze tyle ludzi posiada ten błąd i nikt nie wie jak pomóc dziwne moze to jakis atak RIAA:)

Legam 30.12.2003 04:59

Jeżeli uważasz, że ze sprzętem masz wszystko ok i masz blisko do sklepu tudziesz serwisu, to bierz kompa pod pachę i niech sprawdzą, od tego przecież jest gwarancja.

Może to wina tandetnych płytek, których jest ostatnio wysyp. Sam już nie wiem co kupować. Co kupie jakieś sprawdzone płyty, to się okazuje, że jest inny producent i kiszka total.

Ostatnio producenci nośników wolą zajmować się wprowadzaniem do produkcji nośników dvd (również tandetnych), niż pilnować jakości taniutkich płyt cdr.

silent22 31.12.2003 12:37

Cytat:

Napisany przez Legam
Jeżeli uważasz, że ze sprzętem masz wszystko ok i masz blisko do sklepu tudziesz serwisu, to bierz kompa pod pachę i niech sprawdzą, od tego przecież jest gwarancja.

Może to wina tandetnych płytek, których jest ostatnio wysyp. Sam już nie wiem co kupować. Co kupie jakieś sprawdzone płyty, to się okazuje, że jest inny producent i kiszka total.

Ostatnio producenci nośników wolą zajmować się wprowadzaniem do produkcji nośników dvd (również tandetnych), niż pilnować jakości taniutkich płyt cdr.

Nie no chyba ze sprzetem mam wszystko ok, a do serwisu mam około 30 km wiec nie chce mi sie za bardzo jechac a nagrywarka jest raczej ok. Nie wiem czego to jest wina moze płyta głowna juz sam nie wiem:( a próbowałem nagrywac na dysanach i TDK i to samo
Wiec to raczej tez nie jest wina płyt

VIZZARD 02.01.2004 21:16

Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum. Długo zastanawiałem się nad tym czy włączyć się do dyskusji czy nie - ale w końcu postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami w kolejnych przegrywanych przeze mnie bitwach z weryfikacją nagrywanych kompilacji. Mówiąc ogólnie do tej pory nie poradziłem sobie z tym problemem korzystając z wszelkich dobrych rad znalezionych na forum.

Wymienię pokrótce co robiłem ażeby ten czerwony krzyżyk przestał mnie prześladować:

* odinstalowanie kontrolera podrzędnego na którym jako slave siedzał Teac W540E (master - Toshiba DVD SD-1712)
* zamiana master-slave ww napędów
* zmiana Nero w różnych ver. 5.x - 6.x
* instalowanie i de-instalowanie kolejnych wersji sterowników MOBO (Epox 8RDA+ na nForce2)
* palenie na różnych nośnikach: Samsungx16, MMOREx24, Esperanzax40, Sony Supremex40, TDK Mettalicx40,itd. z prędkością głównie x16 oraz CDRW Mediastorex12, X-DISCx12 z prędkością x10
* zabawy z ASPI (Adaptec 4.6-4.7.x, forceASPI 1.7 i 1.8)

A TERAZ NAJLEPSZE: MIAŁEM JUŻ DOŚĆ WIĘC ZMIENIŁEM NAGRYWARĘ NA LITEONA 52X32X52 I CO #$$#$^$$#%%$#%$#$!!! ....TO SAMO!!!

Z tą wypalarą dokładnie te same czynności i jeszcze kupę innych typu:
* zmiana softu na Padus Disc Juggler, NTI CD&DVD Maker, Roxio WinOnCD
* bluzganie ile wlezie
* zabawy z ASPI + fixASPI
* zabawy z DMA
* zmiana kabli - zabawy na taśmach 40 i 80 żyłowych
* wiele innych bzdetów

Jakieś pomysły?
Mam WinXP Pro + SP1

SEBAW 02.01.2004 21:25

To jest bardzo interesujące, nawet sam nie wiem d końca co jest powodem. Ja zawsze stawiam na zmiane plyty, przeczyszczenie optyki i jak to nie pomoże to wymiana sprzętu.
Twój przypadek jest bardzo interesujący. Albo trafiłeś znowu na wadliwy sprzęt, albo coś w Twoim komputerze przeszkadza nagrywarce.
Jeśli możesz to sprawdź nagrywarkę w innym komputerze; dowiemy sie po której stronie leży problem.

VIZZARD 02.01.2004 22:07

Cytat:

Napisany przez SEBAw
To jest bardzo interesujące, nawet sam nie wiem d końca co jest powodem. Ja zawsze stawiam na zmiane plyty, przeczyszczenie optyki i jak to nie pomoże to wymiana sprzętu.
Twój przypadek jest bardzo interesujący. Albo trafiłeś znowu na wadliwy sprzęt, albo coś w Twoim komputerze przeszkadza nagrywarce.
Jeśli możesz to sprawdź nagrywarkę w innym komputerze; dowiemy sie po której stronie leży problem.

Dzięki za zainteresowanie. Całkiem zapomniałem napisać o innych doświadczeniach z moim byłym Teacem. Mianowicie w Nero CD Speed jest opcja
w dodatkach - Test jakości CD. Przy odczycie z Teaca było w cholerę błędów C2. Poczytałem trochę o "syndromie rocznego Teaca" i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić. O opcji tej przeczytałem jak mój Teac wywalił mi mój pierwszy komunikat o nieweryfikacji. Sprawdziłem W540 na dwóch różnych kompach - jeden na chipsecie KT400 (MSI), drugi na nForce (Epox 8RDA+ rev. 2.1). W obydwu przypadkach diagnoza była taka sama:
* płyta nagrana w moim Teacu odtworzna w Teacu sypała błędami C2
* ilość błędów zmniejszała się jeżeli na taśmie do IDE podpięty był tylko Teac
* płyta nagrana w moim Teacu odtworzna w nagrywarkach Liteon 52x32x52 i jakiejś innej Liteon 48x?x? wypadała bezbłędnie (dlatego m.in. zmieniłem na Liteona)
* na obydwu kompach nie wystąpił błąd weryfikacji !!!
* w moim DVD Toshiba SD-1712 płyta na C2 chodzi bezbłędnie

cZYLI CHYBA COŚ W MOIM KOMPIE?
Powiem jednak że trzeba nagrać kilka płyt aby to stwierdzić. Mój Liteon też nagrał na początku kilka płytek dobrych i co którąś pali dobrze

Planuję jeszcze włożyć dodatkowy kontroler IDE/RAID, podpiąć dyski pod niego - 2xWD800JB, a napędy optyczne osobno na kanałach IDE MOBO. Ciekawe tylko kto mi pożyczy taki kontroler???

VIZZARD 03.01.2004 18:01

No i zabawy ciąg dalszy. Na razie nie sprawdzałem mojego Liteona 52x32x52 na innych kompach, ale zakupiłem kontroler Raid iDE 133 (był w dobrej cenie) - dwa HDD na Raida Liteon Primary Master Toshiba Primary Slave - i co? To samo!!!
Odinstalowałem całkowicie NERO i na NTI CD&DVD Maker zauważyłem że weryfikacja sypie się zazwyczaj w okolicy 18%. Jakiś bufor cy cuś?

Niedługo czeka mnie Format HDD - bo bajzel już niemiłosierny. Może to coś pomoże. Jakieś uwagi?

Jak tak dalej pójdzie, to sprzedam PCta i kupię Amigę

SEBAW 03.01.2004 18:07

Chyba masz wadliwą nagrywarę ;)

VIZZARD 04.01.2004 13:33

No to już chyba byłby szczyt wszystkiego!
Myślę jednak że gdyby był to walnięty egzemplarz to nie nagrywałby w ogóle, a jak wytłumaczyć fakt iż kilka płytek nagra - oczywiście jak jej się chce - a potem dupa blada?

VIZZARD 04.01.2004 17:29

Mam nadzieję, że to już ostatni mój post w tej kwestii.
Mianowicie rozwiązałem najprawdopodobniej mój problem z nagrywarą. Okazał się on banalny lecz w pewnym sensie i niebanalny. Dlaczego? Otóż wyczerpując wszystkie sposoby software'owe wziąłem się za przyczyny hardware'owe i to okazało się zbawienne dla mnie.

Mianowicie jeżeli ktoś ma problemy związane z weryfikacją (fiksacją) nagrywarki niech zwróci uwagę na problemy z kompresowaniem filmów - mianowicie z błędem w bibliotece nttdll.dll. Taki błąd u mnie właśnie zaczął występować przy kompresji przy pomocy VirtualDubModa w tym samym czasie co problemy z nagrywarą. Zastanawiałem się czy wiązać to ze sobą czy nie - postawiłem na tak.

I teraz już do rzeczy. To o czym pisałem wcześniej to fakt iż wypalara na początku nagrywała kilka płytek a potem już nie - myślałe że to jakiś bufor, okazało się jednak, że nie. Nie pisałem o tym iż mam trochę podkręcony sprzęt z magistrali standardowej 133 na 200. W związku z tym grzeje sią potwornie mostek północny. Zastosowałem tam chłodzenie w postaci Zalmana http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5919&sid=1 + wentylek. Okazało się żę puściła jedna zapinka i radiator nie przylegał właściwie do powierzchni chipa - mostek się przegrzewał i powodował błędy.

Dodatkowo Liteona wyjąłem spomiędzy kieszeni z dyskiem a napędem DVD w obudowie i zamontowałem go na samej górze midi towera. Może mieć także na poprawność odczytu i zapisu temperatura. Gdy napęd był pomiędzy dwoma innymi nie miał gdzieodprowadzać ciepła. Co prawda na przykładzie Teaców sprawdzałem że sama obudowa nagrywary nie nagrzewa się tak bardzo - to przy nagrywaniu kilku płyt pod rząd + plus weryfikacje z prędkością w przypadku Liteona x52 robi swoje. Ponadto nie sprawdzałem organoleptycznie czy tenże Liteon bardzo się nagrzewa przy wypalaniu.

Polecę jeszcze jedną rzecz - być może ma ona związek z problemami w niektórych przypadkach. Mianowicie do płyt na nForce2 istnieją w tej chwili najnowsze stery w wersji 3.13 - oficjalne nVidii. Jest jeszce coś takiego jak sterowniki remix - zmodyfikowane przez entuzjastów celem uzyskania stabilności i wydajności. Zauważyłem że mimo kilkukrotnego ich instalowania system nie mógł zamienić biblioteki storprop.dll która jest odpowiedzialna między innymi za napędy optyczne w systemie. Wystartowałem więc system z dyskietki startowej i ręcznie podmieniłem bibliotekę systemową storprop.dll z wersją xpsp1 ileśtam na tę ze sterowników REMIX. O tej pory transfer mojego Liteona wzrósł - wartość max x53 mierzona w Nero CD Speed i wykres prędkości w tymże programie przestał być postrzępiony - cudowna gładziutka krzywizna - a wcześniej sprawdzałem i było o wiele gorzej.

Tak więc polecam poeksperymentowanie z tą biblioteką - także w przypadku MOBO na innych chipsetach - być może przyczyni się to do rozwiązania problemów w kilku przypadkach.

Ufff. Ale się napisałem....
Na koniec dodam jeszcze że po zastosowaniu tych trzech rzeczy jw. w rzadnej z wersji Nero nie pojawiają mi się już błędy - czyli to nie wina programu. Jeżeli to ważne to obecnie korzystam z forceASPI 1.7 ale pewnie w moim przypadku nie ma to nic do rzeczy.

Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś skorzysta z moich doświadczeń bo nic tak nie wkur!@#!@$!@a człowieka jak niestabilny sprzęt.

silent22 12.01.2004 10:51

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Mam nadzieję, że to już ostatni mój post w tej kwestii.
Mianowicie rozwiązałem najprawdopodobniej mój problem z nagrywarą. Okazał się on banalny lecz w pewnym sensie i niebanalny. Dlaczego? Otóż wyczerpując wszystkie sposoby software'owe wziąłem się za przyczyny hardware'owe i to okazało się zbawienne dla mnie.

Mianowicie jeżeli ktoś ma problemy związane z weryfikacją (fiksacją) nagrywarki niech zwróci uwagę na problemy z kompresowaniem filmów - mianowicie z błędem w bibliotece nttdll.dll. Taki błąd u mnie właśnie zaczął występować przy kompresji przy pomocy VirtualDubModa w tym samym czasie co problemy z nagrywarą. Zastanawiałem się czy wiązać to ze sobą czy nie - postawiłem na tak.

I teraz już do rzeczy. To o czym pisałem wcześniej to fakt iż wypalara na początku nagrywała kilka płytek a potem już nie - myślałe że to jakiś bufor, okazało się jednak, że nie. Nie pisałem o tym iż mam trochę podkręcony sprzęt z magistrali standardowej 133 na 200. W związku z tym grzeje sią potwornie mostek północny. Zastosowałem tam chłodzenie w postaci Zalmana http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5919&sid=1 + wentylek. Okazało się żę puściła jedna zapinka i radiator nie przylegał właściwie do powierzchni chipa - mostek się przegrzewał i powodował błędy.

Dodatkowo Liteona wyjąłem spomiędzy kieszeni z dyskiem a napędem DVD w obudowie i zamontowałem go na samej górze midi towera. Może mieć także na poprawność odczytu i zapisu temperatura. Gdy napęd był pomiędzy dwoma innymi nie miał gdzieodprowadzać ciepła. Co prawda na przykładzie Teaców sprawdzałem że sama obudowa nagrywary nie nagrzewa się tak bardzo - to przy nagrywaniu kilku płyt pod rząd + plus weryfikacje z prędkością w przypadku Liteona x52 robi swoje. Ponadto nie sprawdzałem organoleptycznie czy tenże Liteon bardzo się nagrzewa przy wypalaniu.

Polecę jeszcze jedną rzecz - być może ma ona związek z problemami w niektórych przypadkach. Mianowicie do płyt na nForce2 istnieją w tej chwili najnowsze stery w wersji 3.13 - oficjalne nVidii. Jest jeszce coś takiego jak sterowniki remix - zmodyfikowane przez entuzjastów celem uzyskania stabilności i wydajności. Zauważyłem że mimo kilkukrotnego ich instalowania system nie mógł zamienić biblioteki storprop.dll która jest odpowiedzialna między innymi za napędy optyczne w systemie. Wystartowałem więc system z dyskietki startowej i ręcznie podmieniłem bibliotekę systemową storprop.dll z wersją xpsp1 ileśtam na tę ze sterowników REMIX. O tej pory transfer mojego Liteona wzrósł - wartość max x53 mierzona w Nero CD Speed i wykres prędkości w tymże programie przestał być postrzępiony - cudowna gładziutka krzywizna - a wcześniej sprawdzałem i było o wiele gorzej.

Tak więc polecam poeksperymentowanie z tą biblioteką - także w przypadku MOBO na innych chipsetach - być może przyczyni się to do rozwiązania problemów w kilku przypadkach.

Ufff. Ale się napisałem....
Na koniec dodam jeszcze że po zastosowaniu tych trzech rzeczy jw. w rzadnej z wersji Nero nie pojawiają mi się już błędy - czyli to nie wina programu. Jeżeli to ważne to obecnie korzystam z forceASPI 1.7 ale pewnie w moim przypadku nie ma to nic do rzeczy.

Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś skorzysta z moich doświadczeń bo nic tak nie wkur!@#!@$!@a człowieka jak niestabilny sprzęt.

No a u mnie dalej to samo, juz dostaje kur@!@#cy ta fiksacja mnie doprowadza do czerwonej gorączki sam juz nie wiem co robić, zmienie biosa na plycie głownej jak to nie pomoze to ja juz sam nie wiem, chyba bede zmuszony zakończyć moją historięz nagrywarkami:((

Pozatym zauwazylem ze nagrywarka strasznie glosno chodzi i sie nagrzewa myslalem ze to od nagrzewania ale przed chwila zimna tez mi zepsula plyte oczywiscie fiksacja , tak dla przypomnienia mam Teac'a w552e

mani 15.03.2004 11:20

Problem z teacem :(

Jesli ktos wiec niech mi pomoze. Podaje log:

Tu byly dane personalne/Zbieg12

Windows 2000 5.0
IA32
WinAspi: -
ahead WinASPI: File 'C:\Program Files\Ahead\Nero\Wnaspi32.dll': Ver=2.0.1.59, size=160016 bytes, created 2003-12-16 19:18:06
Nero version: 6.3.0.2
Recorder: <TEAC DW-224E> Version: 1.0A - HA 1 TA 0 - 6.3.0.2
Adapter driver: <atapi> HA 1
Drive buffer : 1658kB
Bus Type : default (0) -> ATAPI, detected: ATAPI
CD-ROM: <TEAC DW-224E >Version: 1.0A - HA 1 TA 0 - 6.3.0.2
Adapter driver: <atapi> HA 1

=== Scsi-Device-Map ===
DiskPeripheral : IC25N040ATCS04-0 atapi Port 0 ID 0 DMA: On
CdRomPeripheral : TEAC DW-224E atapi Port 1 ID 0 DMA: Off
CdRomPeripheral : Generic STEALTH DVD st3wolf Port 2 ID 0 DMA: Off

=== CDRom-Device-Map ===
TEAC DW-224E E: CDRom0
Generic STEALTH DVD F: CDRom1
=======================

AutoRun : 1
Excluded drive IDs:
CmdQueuing : 1
CmdNotification: 2
WriteBufferSize: 32505856 (0) Byte
ShowDrvBufStat : 0
EraseSpeed : 0
BUFE : 0
Physical memory : 189MB (194032kB)
Free physical memory: 36MB (36916kB)
Memory in use : 80 %
Uncached PFiles: 0x0
Use Static Write Speed Table: 0
Use Inquiry : 1
Global Bus Type: default (0)
Check supported media : Disabled (0)

12.3.2004
CD-ROM (ISO)
23:21:55 #1 Text 0 File Isodoc.cpp, Line 6029
Iso document burn settings
------------------------------------------
Determine maximum speed : FALSE
Simulate : FALSE
Write : TRUE
Finalize CD : FALSE
Multisession : TRUE
Multisession type: : Start multisession
Burning mode : TAO
Mode : 1
ISO Level : 1 (Max. of 11 = 8 + 3 char)
Character set : ISO 9660
Joliet : TRUE
Allow pathdepth more than 8 directories : TRUE
Allow more than 255 characters in path : TRUE
Write ISO9660 ;1 file extensions : TRUE

23:21:55 #2 Phase 75 File dlgbrnst.cpp, Line 1800
JustLink activated

23:21:55 #3 Text 0 File Reader.cpp, Line 118
Reader running

23:21:55 #4 Text 0 File Writer.cpp, Line 124
Writer TEAC DW-224E running

23:21:55 #5 ISO9660GEN -11 File geniso.cpp, Line 3882
First writeable address = 0 (0x00000000)

23:21:56 #6 Text 0 File Burncd.cpp, Line 3101
Turn on Track-at-once, using CD-R/RW media

23:21:59 #7 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 240
Last possible write address on media: 359848 ( 79:59.73)
Last address to be written: 348911 ( 77:34.11)

23:21:59 #8 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 245
Write in overburning mode: FALSE

23:21:59 #9 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 2085
Recorder: TEAC DW-224E;
CDR code: 00 97 24 11; OSJ entry from: SONY Corporation
ATIP Data:
Special Info [hex] 1: D0 40 98, 2: 61 18 0B (LI 97:24.11), 3: 4F 3B 4A (LO 79:59.74)
Additional Info [hex] 1: 00 00 00 (invalid), 2: 00 00 00 (invalid), 3: 00 00 00 (invalid)

23:21:59 #10 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 406
>>> Protocol of DlgWaitCD activities: <<<
=========================================
Insert the disc to write to.
(Medium in drive: CD-R. Medium required by compilation: CD-R/RW.)

23:21:59 #11 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 779
Setup items (after recorder preparation)
0: TRM_DATA_MODE1 (CTransferItem)
2 indices, index0 (150) not provided
original disc pos #0 + 348912 (348912) = #348912/77:32.12
relocatable, disc pos for caching/writing not required/required, no patch infos
-> TRM_DATA_MODE1, 2048, config 0, wanted index0 0 blocks, length 348910 blocks [TEAC DW-224E ]
--------------------------------------------------------------

23:21:59 #12 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 948
Prepare recorder [TEAC DW-224E ] for write in TAO
DAO infos:
==========
MCN: ""
TOCType: 0x00; Session Closed, disc fixated
Tracks 1 to 1:
1: TRM_DATA_MODE1, 2048/0x00, FilePos 0 307200 714878976, ISRC ""
DAO layout:
===========
__Start_|____Track_|_Idx_|_RecDep_|_CtrlAdr_
-150 | lead-in | 0 | 0x00 | 0x41
-150 | 1 | 0 | 0x00 | 0x41
0 | 1 | 1 | 0x00 | 0x41
348912 | lead-out | 1 | 0x00 | 0x41

23:21:59 #13 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 994
Removed 2 run-out blocks from end of track 1. Length: 348912 -> 348910.

23:22:00 #14 Phase 24 File dlgbrnst.cpp, Line 1800
Caching of files started

23:22:00 #15 Text 0 File Burncd.cpp, Line 4073
Cache writing successful.

23:22:00 #16 Phase 25 File dlgbrnst.cpp, Line 1800
Caching of files completed

23:22:00 #17 Phase 36 File dlgbrnst.cpp, Line 1800
Burn process started at 4x (600 KB/s)

23:22:00 #18 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2264
Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0

23:22:00 #19 Text 0 File Mmc.cpp, Line 19451
Set BUFE: JustLink -> ON

23:22:23 #20 SCSI -1106 File Cdrdrv.cpp, Line 1431
SCSI Exec, HA 1, TA 0, LUN 0, buffer 0x06F70000
Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR)
HA-Status 0x00 (0x00, OK)
TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND)
Sense Key: 0x03 (KEY_MEDIUM_ERROR)
Sense Code: 0x73
Sense Qual: 0x03
CDB Data: 0x2A 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x20 0x00 0x00 0x00
Sense Data: 0x70 0x00 0x03 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A
0x00 0x00 0x00 0x00 0x73 0x03

23:22:23 #21 CDR -1106 File Writer.cpp, Line 301
Power calibration error

23:22:23 #22 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 229
all writers idle, stopping conversion

23:22:23 #23 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 223
conversion idle, stopping reader

23:22:23 #24 CDR -201 File WriterStatus.cpp, Line 196
Invalid write state
TEAC DW-224E\H1 T0

23:22:23 #25 TRANSFER -18 File WriterStatus.cpp, Line 196
Could not perform EndTrack

23:22:24 #26 Text 0 File Mmc.cpp, Line 14287
<TEAC DW-224E > start Close Session

23:22:24 #27 SCSI -1176 File Cdrdrv.cpp, Line 1171
SCSI Exec, HA 1, TA 0, LUN 0
Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR)
HA-Status 0x00 (0x00, OK)
TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND)
Sense Key: 0x05 (KEY_ILLEGAL_REQUEST)
Sense Code: 0x72
Sense Qual: 0x04
CDB Data: 0x5B 0x01 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
Sense Data: 0x70 0x00 0x05 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A
0x00 0x00 0x00 0x00 0x72 0x04

23:22:24 #28 CDR -1176 File WriterStatus.cpp, Line 245
Session fixation error

23:22:24 #29 TRANSFER -19 File WriterStatus.cpp, Line 245
Could not perform Fixation

23:22:24 #30 Text 0 File WriterStatus.cpp, Line 254
falling back to disc fixation

23:22:24 #31 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1658
Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK

23:22:24 #32 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1800
Burn process failed at 4x (600 KB/s)

Existing drivers:
File 'Drivers\PXHELP20.SYS': Ver=2.02.62a, size=20016 bytes, created 2003-10-28 11:02:00 (Prassi/Veritas driver for win 2K)
File 'Drivers\atapi.sys': Ver=5.00.2195.5376, size=86704 bytes, created 2000-08-08 08:08:00 (Adapter driver for rec)

Registry Keys:
HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon\AllocateCDROMs : 0 (Security Option)

Po prostu nie wiem co robic, nagrywalem na kilku plytach, pliki po 1mg nawet na predkosci 4x i nic, zawsze ten sam problem.
Otoz ta nagrywarka jest w laptopie, kiedys mi dzialala, ale cos sie skopalo .
Prosze o pomoc.

nimal 15.03.2004 11:49

mani - przedewszystkim usun pierwsze linijki logu - to nie warez ;)
przeczysc soczewke lasera, w notkach to nie problem bo masz dostep do optyki bez rozkrecania sprzetu (co tez powoduje latwiejsze brudzenie/uszkodzenie soczewki)
jesli nie pomoze to upgrade biosu spawary, jasli jest dostepny, moze przyniesc chwilowa ulge
jak i to nie pomoze to serwis i niestety wymiana napedu moze byc konieczna

mani 15.03.2004 20:29

Nimal, sproboje przeczyscic jak bede mial troche czasu wolnego.
A upgrade biosu nagrywaki ?? Nagrywarka ma wlasny bios ?? :/, myslalem ze duzo wiem o kompach :P. Gdzie to sie robi i jak ??

nimal 16.03.2004 08:02

tak nagrywara ma wlasny bios, podobnie jak inne podzespoly, np karta graficzna, karta muzyczna, plyta glowna... oraz lodowka, mikrofala, kuchenka (te nowsze), samochod, telefon itp itd ;)
biosy do napedow optycznych znajdziesz na forum.rpc1.org, razem z nimi sa tez programy flashujace (czyli wgrywajace bios)
zobaczysz co bedzie do Twojego napedu - albo programik pod winde ktory sam zrobi wsio za Ciebie, albo program pod dos, ktory nagrac musisz na dyskietke systemowa i z niej odpalic kompa - napewno bedziesz mial plik readme, w ktorym wsio bedzie opisane

ale zacznij od przeczyszczenia soczewki!

mani 16.03.2004 18:41

Dzięki za rade z przeczyszczeniem lasera. Dziala :D.
Po prostu ja lamka jestem w nagrywarkach :P.

igus 22.03.2004 15:38

mam teac'a 552E, u mnie problem z fiksacja zostal rozwiazany przez instalacje nero 6.3
- chrzanilo mi tansze plytki, nawet jak nagrywalem z 4x
----
ale ja sie nie znam :)

lokkol 22.04.2004 19:45

U mnie pojawil sie problem fixacji jak podpiolem nagrywarke w szufladzie przez usb. Wczesniej chodzila w kompie bez zadnych problemow. Dlatego nie wydaje mi sie aby problem fixacji to byla wina zlych plyt, lub lasera. Problem lezy chyba gdzie indziej.

porsche911 23.04.2004 05:51

Cytat:

Napisany przez lokkol
U mnie pojawil sie problem fixacji jak podpiolem nagrywarke w szufladzie przez usb. Wczesniej chodzila w kompie bez zadnych problemow. Dlatego nie wydaje mi sie aby problem fixacji to byla wina zlych plyt, lub lasera. Problem lezy chyba gdzie indziej.

Nie wiem czy to tez problem fixacji, bo ja mam podobna sytuacje jak nagrywam przez komputer to jest ok, a jak przez USB2 to mam coś takiego, cyt. z komunikatu NERO:
"Przerwano polecenie SCSI!
_NEC DVD_RW ND-2500A\H1 T0"

Dziwne jest to ze przez USB2 nagrywane sa wszystkie CD, CDRW i DVDRW (-/+), nie nagrywa jedynie (aż) zwyklych DVD, konczac to cyt. komunikatem.
Co to wogole za komunikat, zna ktos rozwiazanie problemu? :smutny:

lokkol 23.04.2004 13:38

Poczytalem na forum na temat fixacji i Przerwano polecenie SCSI ale niestety chyba nikt sobie z tym do konca nie poradzil.
Sprawdzielm ta szuflade z nagrywarka podpinajac go do innego notebooka z Winxpprof. Plyte nagralem bez problemu. Tak ze wina nie lezy po stronie nagrywarki.
Czy moze to byc problem tego ze mam starszego notebooka gdzie jest chyba usb 1.1 a szuflada jest usb 2.0.

Na stronie Microsoft wyczytalem ze byly jakies problemu z usb 2.0 ale pisza tam ze service pack 4.0 rozwiazuje problem. U mnie niestety nie rozwiazal. Czy ma ktos jeszzcze jakis pomysl.

DJ DAREK 05.05.2004 20:22

Cytat:

Napisany przez porsche911
_NEC DVD_RW ND-2500A\H1 T0"

ja ten sam komunikat dostaje przy kasowaniu plyty RW w teacu CD-W540E

wyskakuje:
"BLAD ZAPISU"
CD-W540E\H1 T0

:(

Casta 13.08.2004 12:29

BOZE! ja mam ten sam problem! sformatowalem dysk zainstalowalem windowsa i nero 6 i wszystko chodzilo ale potem zainstalowalem starsza wersje nero (nie spodobala mi sie :) ) i ponownie zainstalowalem 6 ale pokazuje mi sie pod koniec nagrywania "Błąd kalibracji mocy" i "wykonanie polecenia fiksacja jest niemozliwe" moim zdaniem wina lezala w bibliotece *dll* WNASPI32.dll ale ja zaktualizowalem i jest tak samo!!!!! :( zaktualizowalem bios, firmware, najnowsze drivery do nagrywarki i nic! mam nagrywarke TEAC 552E (nagrywarka nie ma nawet tygodnia, wczesniej mialem ta sama nagrywarke i oddalem ja z tym samym bledem do serwisu i tam dali nowa nagryware :) chociaz usterki ona nie miala :) ) BŁAGAM POMÓŻCIE!!! Piszcie pod adres e-mail: bartekm17@o2.pl albo na tym forum, chociaz bardzo prosze abyscie pisali na adres e-mail :)

nimal 13.08.2004 12:37

to masz nowa nagryware i ten sam problem?bo sie chyba pogubilem w Twoim opisie
no ale chyba wlasnie tak :)
wiec po kolei - update biosu, lepsze plytki
czyszczenie odradzam bo stracisz gwarancje, a plyt czyszczacych to lepiej unikaj jak ognia

grzeniu 13.08.2004 13:24

Chyba cos namieszales w instalkami nero. Wez no usun dokladnie wszystko co z nero zwiazane, w rejestrze tez, i zainstaluj na nowo tak jak pan bog przykazal.
A z nagrywarka, zebys sie nie wyglupil znowu w sklepie, skocz do kumpla i sprawdz na innym kompie.

Marton29PL 14.08.2004 14:02

Fiksacja - raz a dobrze rozwiazmy ten problem...

Mam dokładnie ten sam problem. Ale nie podejrzewam że jest to problem sprzętowy. Nie mogłem nagrać danych w nero z powodu "session fixation error" - w winISO zrobiłem z plików obraz ISOwy i bez problemu wypaliłem te dane w Alcoholu.. i teraz bądż tu mądry i pisz wiersze :(

szlaban 17.08.2004 13:51

Mam podobny problem z fiksacją ale tylko jak nagrywam pliki *.avi. Reszta idzie bezbłędnie. Można to jakoś obejść ? Nagrywarka to LG GCE-8320B.

bakupl 17.08.2004 14:18

A może macie jakieś zasilacze nie tegez? Mi się to raz zdażyło na HP CDWriter + 9310i jakies 3 lata temu...

szlaban 18.08.2004 12:09

Cytat:

Napisany przez Marton29PL
Mam dokładnie ten sam problem. Ale nie podejrzewam że jest to problem sprzętowy. Nie mogłem nagrać danych w nero z powodu "session fixation error" - w winISO zrobiłem z plików obraz ISOwy i bez problemu wypaliłem te dane w Alcoholu.. i teraz bądż tu mądry i pisz wiersze :(

U mnie to rozwiązało problem.

marek_marks 09.09.2004 17:11

Mam ngrywarke LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B (zapis płyt CD-R max 32x, CD-RW 10x, odczyt 40x), system operacyjny Windows XP Profesional, Nero Burning Rom 6.3.1.17, ASPI v 1.7. Mam nagrywarke juz ponad 2,5 roku i do tej pory działała ona bez zarzutów. Ostatnio jednak przy nagrywaniu danych wyskakuje mi komunikat "fiksacja plików się nie powiodła". Dzieje sie tak prawdopodobnie przy nagrywaniu płyt CD-R, ponieważ ostatnio nagrwałem dane na CD-RW i wsystko było wporządku. Nie wiem co mam robić. Pomóżcie :smutny:

Casta 10.09.2004 12:07

Rozwiązałem ten problem: po prostu windowsy na tech. NT NIE MAJĄ ASPI!!!! wystarczy tylko je zainstalować (cdrinfo.pl) tam znajdziecie i tyle!!! :)

nimal 10.09.2004 12:29

Casta - odkrycie roku :piwo: co bysmy bez Ciebie zrobili...
sorry za ironie, ale chyba nie przeczytales pierwszego postu, drugiego postu i kolejnych... :| od tego sie zaczyna...

misio_pospolity 21.09.2004 00:16

Od paru dni mam ten sam problem - fiksacja.. cokolwiek ma to oznaczac.. Moja nagrywara LiteOn 52327S do tej pory spisywala sie bez zarzutu,ma jakies 9 miesiecy,wypalala mi plytki bez problemu no i nagle kupa.Niszczy wszystko na swojej drodze :smutny: .Wyskakuje ten blad fiksacji(?), zarowno na lepszych (TDK) jak i na gorszych plytkach.Doprowadza mnie to juz do szalu.Przeczytalem te posty i wiele sie nie dowiedzialem,z porad wynika mniej wiecej tyle nie nikt nic do konca nie wie,czeski film,albo komus sie udalo jeno troche rozwiazac problem.A moze service pack 1 ktorego ostatnio zarzucilem do winXP pro tez cos bruzdzi???
Jestem psychicznie zdruzgotany :|

misio_pospolity 22.09.2004 11:42

Po calodniowej ciezkiej walce "odzyskalem" swoja nagrywarke :serdusz: .Najpierw wywalilem stare Nero,zainstalowalem najnowsze - 6.3.1.25 - bez zmian.Plyty dalej sie kopcily.Pozniej wgralem sterowniki ASPI 4.71.Oczywiscie dalej nic nie trybilo,a nawet nie zainstalowaly sie poprawnie.Pozbylem sie ich i wrzucilem z kolei ForceASPI. N-ty reset z kolei a nagrywarka jak wywalala blad fiksacji/tudzien inny z niemozliwoscia zakonczenia sciezki tak wywalala dalej.Z braku lepszych pomyslow w menedzerze urzadzen wyrzucilem obydwa napedy,cd-rw i cd-rom.Resecik ,xp zainstalowal je podobnie i co? - oczywiscie kupa.Dalej bledy.Pozniej zrobilem jeszcze jakis przypadkowy restart i z glupia frant postanowilem nagrac plytke audio........... nagrała sie bez bledu :mruga: .I robi to dalej bezproblemowo,zarowno zwykle cd jak i rw.
Nie wiem jakim cudem to zadzialalo,mam nadzieje ze ten błogi stan potrwa jak najdluzej :D

Bartez 22.09.2004 13:51

Myślę, że to jednak to usunięcie napędów pomogło. Najlepiej usunąć cały kanał z napędem. U mnie to zazwyczaj pomagało, jak jeszcze miałem starego Teaca :)

misio_pospolity 21.10.2004 14:32

Nagrywarka niestety nie pociagnela zbyt dlugo :(.Po kilku tygodniach normalnego wypalania plyt znow sa problemy.Blad fiksacji juz sie nie pokazuje w Nero.Za to sa po staremu bledy zapisu,niemoznosc zakonczenia sciezi.Do tego dziwnie "rzegota" jak odczytuje plyty,zwlaszcza rw.Niby nagrywa plytke bez bledu po czym sie okazuje ze nie mozna jej odczytac,w calosci lub czesci.Sprawdzalem odczyt zapisanych przeze mnei plyt na czytnikach kumpli.Mam dosc tej szopki,zanosze ja do serwisu........ niech z nia kombinuja,albo dadza mi nowa,gwarancja jeszcze jest.

fjk 22.10.2004 18:45

re

U MNIE TO SAMO :(

Mam WinXP, najnowszy bios na plycie gl. najnowszy do nagrywarki (TEAC W516BE), najnowsze nforce drivers 5.10. Nero 6.3.1
Nie wiem juz co robic. Nagrywarka jakby sprawna, bo czyta wszystkie plyty,
wiecej nawet bez problemu nagrywam RW , jednak R nie moge fixation error.
buuu pomocy. Probowalem usuwac kontroler dyskow. Podlaczalem w roznych konfiguracjach na roznych tasmach....

justynaaa 09.12.2004 01:10

Witam!
Jak widać jestem dziewczyną i nie orientuję się w kompach tak jak wy. Otoz mam problem, ze gdy nagrywam zwykle plyty to gdy sie nagra 2% wyskakuje mi blad oczywiscie "fiksacja", a na rw w 52%. Nie wiem co robić. Mam win 98 se a nagrywarke od dwoch miesiecy. moja nagrywarka to samsung rw 52 32 52. bylabym wdzieczna za fachowa porade.

misio_pospolity 09.12.2004 10:14

Howgh.
Wiec moj problem fiksacji rozwiazal sie tak, iz.... z serwisu wrocilem z nowa nagrywarka.Na ktora zreszta musialem czekac ponad dwa tygodnie,dostalem w ogole inny model niz moj liteon 52327S.Teraz jest to SOHR 5238S.No coz,grunt ze nagrywa.Nie mialem sily meczyc sie z cfaniakiem z serwisu ani czekac kolejne 2tyg.Na wlasne reke nie udalo mi sie rozwiazac problemu z bledami fiksacji,panowie z serwisu widac tez nie dali rady i poszli po najmniejszej linii oporu.
Justynie radze skorzystac ze wskazowek z wczesniejszych postow z tego forum ,moze Ci sie uda "reanimować" naped.A jak nie - do serwisu.Pewnie nie naprawia ale dadza nowy sprzet.Ktory najprawdopodobniej bedzie hulał :spoko:
Pozdrawiam wszystkich walczacych.

VIZZARD 09.12.2004 10:50

Cytat:

Napisany przez justynaaa
Witam!
Jak widać jestem dziewczyną i nie orientuję się w kompach tak jak wy. Otoz mam problem, ze gdy nagrywam zwykle plyty to gdy sie nagra 2% wyskakuje mi blad oczywiscie "fiksacja", a na rw w 52%. Nie wiem co robić. Mam win 98 se a nagrywarke od dwoch miesiecy. moja nagrywarka to samsung rw 52 32 52. bylabym wdzieczna za fachowa porade.

Na razie to nic nie widać :>

Tylko imię masz wpisane dziewczęce :jezyk:

A na twój problem wpierw spróbuj TEGO :czytaj:

Razem z TYM :czytaj:

:mruga:

icemac 09.12.2004 11:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Na razie to nic nie widać :>

Tylko imię masz wpisane dziewczęce :jezyk:

A na twój problem wpierw spróbuj TEGO :czytaj:

Razem z TYM :czytaj:

VIZZARD moze gdzies bylo zdjecie a my je przeoczylismy
Kod:

Jak widać jestem dziewczyną
:\

VIZZARD 09.12.2004 12:02

Cytat:

Napisany przez icemac
VIZZARD moze gdzies bylo zdjecie a my je przeoczylismy
Kod:

Jak widać jestem dziewczyną
:\

Gdzie, gdzie?!? :ja_chce:

:jezyk:

icemac 09.12.2004 12:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Gdzie, gdzie?!? :ja_chce:

:jezyk:

musimy sie spytac justynyyy :taktak:
a na dobre peszego poczatki jak jest dziewczyna :kwiatek:

justynaaa 09.12.2004 17:41

No więc dziękuję bardzo. POMOGŁO :) aha a w to, że jestem dziewczyną musicie uwierzyć mi na słowo:) Pozdrawiam.

VIZZARD 10.12.2004 12:26

Cytat:

Napisany przez justynaaa
No więc dziękuję bardzo. POMOGŁO :) aha a w to, że jestem dziewczyną musicie uwierzyć mi na słowo:) Pozdrawiam.

You're Welcome!

icemac 10.12.2004 12:32

Cytat:

Napisany przez justynaaa

tak na slowo ty my chyba nawet sobie nie wierzymy :>

co nie VIZZARD :mruga:

VIZZARD 10.12.2004 13:03

Cytat:

Napisany przez icemac
tak na slowo ty my chyba nawet sobie nie wierzymy :>

co nie VIZZARD :mruga:

No właśnie! :mruga:

Można mieć mieszane uczucia :idea:

Właściwie ktoś może się podszywać pod kobiety

Uzyskując dodatkowe względy i rychłą pomoc :taktak:

Tak to już jakoś jest :D

Jelon 13.12.2004 10:07

u mnie jest tak jak ktos wczesniej napisal :(
bo pozniej sprawdzilem nie moge wypalic filmu ktory zajmuje 700 MB (to napewno a nie wiem jak z mniejszymi) natomiast wszystko inne moge wypalic normalnie. Chociaz tyle dobrze :spoko:

Jelon 13.12.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez szlaban
Mam podobny problem z fiksacją ale tylko jak nagrywam pliki *.avi. Reszta idzie bezbłędnie. Można to jakoś obejść ? Nagrywarka to LG GCE-8320B.

Cytat:

Napisany przez Marton29PL

Cytat:

Napisany przez szlaban
U mnie to rozwiązało problem.

Mam tez ten sam problem z tym ze u mnie wyglada to tak:
zrobilem sobie obraz ISO (w UltraISO) wypalilem go spod tego programu (wtyczka do Nero ;p ) i na koncu nagrywania wysypalo mi blad ze "Nagrywanie zakonczylo sie niepowodzeniem" :( ale plytke da sie odczytac :)
Nastepnym razem sprobuje wypalic to w czyms innym

Ale wniosek jest taki ze mozna robic obrazy ISO albo jakies inne a pozniej wypalac plik obrazu :-)

VIZZARD 13.12.2004 18:14

Cytat:

Napisany przez Jelon
na koncu nagrywania wysypalo mi blad ze "Nagrywanie zakonczylo sie niepowodzeniem" :( ale plytke da sie odczytac :)

Ten "fenomen" jest już znany nie od dziś :nie:
I to nie wiem nawet czy nie poruszany w tym temacie :idea:

Nie chce mi się go czytać - chyba kiedyś nawet coś w nim pisałem :jezyk:

Cytat:

Napisany przez Jelon
Ale wniosek jest taki ze mozna robic obrazy ISO albo jakies inne a pozniej wypalac plik obrazu :-)

No brawo! :spoko:

Nie jest to chyba myśl twórcza?

Bardziej pasuje to jako stwierdzenie zaczerpnięte z kanonów nagrywania :czytaj:

Czyli podstaw

Czyli czegoś co powinniśmy po prostu wiedzieć, biorąc się za nagrywanie

A nie starać się być odkrywcą rzeczy oczywistych :mruga:

Jelon 13.12.2004 19:12

no spoko tylko nie wszyscy musza byc znawcami nagrywarek albo chociaz znawcami podstawowych rzeczy
ja na przyklad nie wpadl bym chyba sam na to ze moge sobie obraz plyty zrobic a pozniej go wypalic bo jestem lama jezeli chodzi o nagrywanie i glownie to wkladam plytke do napedu, wrzucam to co chce nagrac na okno kompilacji i tyle i jak do tej pory to zawsze sie nagrywalo :-)
dopiero jak nadszedl czas problemow musialem szukac czegos konkretnego ;p
takze nie dla wszystkich rzeczy oczywiste sa az tak oczywiste jak dla innych ;p

a co do fenomenu to wiem ze nie jest to nic nowego ale myslalem ze jak nie wypalalo mi normalnie a przy nagrywaniu z obrazu wysypalo mi blad to nic z plytki nie bedzie :zawstydz:
:jeep:

VIZZARD 13.12.2004 19:25

Cytat:

Napisany przez Jelon
ja na przyklad nie wpadl bym chyba sam na to ze moge sobie obraz plyty zrobic a pozniej go wypalic bo jestem lama jezeli chodzi o nagrywanie i glownie to wkladam plytke do napedu, wrzucam to co chce nagrac na okno kompilacji i tyle i jak do tej pory to zawsze sie nagrywalo :-)

Pewnie nikt sam by na to nie wpadł :D

Dlatego tak ważne jest przed pisaniem czytanie

Choćby tak dobrego forum jak cdrinfo :mruga:

Blade-mrn 19.05.2005 21:02

Ja też mam problem z fiksacją robiłem wszystko co tu opisaliście usówanie kontrolerów instalowaie sterowników ASPI itd. i nic mi nie pomogło a nagrywarka działa bo podłączyłem ją u mojego kumpla i wypala normalnie czym to może być spowodowane ??? ??? ???

sobi1 23.05.2005 19:16

Moze reinstal Windowsa pomoze?
Pozdrawiam

puch001 15.07.2005 15:07

Ja mam następującą sytuację. Posiadam nagrywarkę LG 8320B 32/10/40 oem. Nagrywarka ma już 3 lata. Nigdy nie była naprawiana czy coś z tych rzeczy. Kupiłem sobie płytki LG i pewnego dnia nagrałem sobie film. Wszystko ok. Następnego dnia chciałem nagrać koleny film i po nagraniu wyskoczył problem fiksacji. :\ Myśle sobie ok, jakiś błąd. Biorę drugą płyte i nagrywam jeszcze raz i znowu to samo. Tak z niczego zaczą pojawiać się ten błąd. Dodam, że w kompie nigdy nic nie zmieniałem. Posiadam windows xp profesional. Nigdy nie istalowałem żadnego firmware do nagrywarki ani niczego innego. Po prostu instalowałem windows a nagrywarka chodziła więc żadnych sterowników czy innych rzeczy do nagrywarki nie instalowałem. Biosu też nigdy nie zmieniałem, a kompa posiadam już 3 lata. W związku z tym dlaczego tak nagle zaczął wyskakiwać ten błąd? Czyżby było po nagrywarce?Porsze o odpowiedź

Mam jeszcze małe dodatkowe pytanie - czy rozmiar bufora 2MB to wystarczająco czy za mało w przypadku mojej nagrywarki?

VIZZARD 16.07.2005 08:19

Cytat:

Napisany przez puch001
Ja mam następującą sytuację. Posiadam nagrywarkę LG 8320B 32/10/40 oem. Nagrywarka ma już 3 lata. Nigdy nie była naprawiana czy coś z tych rzeczy. Kupiłem sobie płytki LG i pewnego dnia nagrałem sobie film. Wszystko ok. Następnego dnia chciałem nagrać koleny film i po nagraniu wyskoczył problem fiksacji. :\ Myśle sobie ok, jakiś błąd. Biorę drugą płyte i nagrywam jeszcze raz i znowu to samo. Tak z niczego zaczą pojawiać się ten błąd. Dodam, że w kompie nigdy nic nie zmieniałem. Posiadam windows xp profesional. Nigdy nie istalowałem żadnego firmware do nagrywarki ani niczego innego. Po prostu instalowałem windows a nagrywarka chodziła więc żadnych sterowników czy innych rzeczy do nagrywarki nie instalowałem. Biosu też nigdy nie zmieniałem, a kompa posiadam już 3 lata. W związku z tym dlaczego tak nagle zaczął wyskakiwać ten błąd? Czyżby było po nagrywarce?Porsze o odpowiedź

Mam jeszcze małe dodatkowe pytanie - czy rozmiar bufora 2MB to wystarczająco czy za mało w przypadku mojej nagrywarki?

A wziąłeś pod uwagę, że to może być wina płyt? :idea:

Czy próbowałeś nagrać na innych, czy tylko na tych LG? :>

esem 04.08.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum.

Jakieś pomysły?
Mam WinXP Pro + SP1

Tak przez przypadek tu wlazłem...
Rozwiązanie jest znane, znalazłem je na forum tweaka. Spawarka teac w540e + nForce2 = konflikt wynikający z faktu, iż nVidia zaprzestała supportu dla sterów pod nForce2.
Rozwiązanie: nie używać UDMA2 dla w540e: przejść na MW2 lub PIO4. I znowu prośba: nie mylić UDMA (ATA) z DMA!
Używam sterów do nForce2 marki REMIX, SW IDE, transfer ustawiony na MW2 i 5 letni teac w540e śmiga bezbłędnie!
P.S. Rozwiązanie problemu już podawałem w innych postach dotyczących w540e ale opcja SZUKAJ nie jest popularna.
Prawdopodobnie podane przeze mnie rozwiązanie dotyczy wszystkich spawarek mających elektronikę zbudowaną na kościach takich jak w w540e. 8 )

VIZZARD 05.08.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum

Aż łza się w oku kręci :D

Cytat:

02-01-2004, godz. 21:16
Szkoda, że rozwiązanie przyszło po ponad półtora roku

Przez ten czas trochę się działo ... :>

Ale niech i potomni korzystają :czytaj:

:czar:

KUKA1 10.10.2005 21:12

Moim zdaniem ten problem ma jakis zwiazek z Kodekami jakie mamy do filmów

bob100 12.10.2005 11:43

Wiec mój przypadek jest ciekawy ale udało mi sie rozwiązać problem.
Otórz zakupiłem płytki TDK i mój LiteOn Combo nie chciał ich nagrywać.
Ustawiłem ASPI i DMA i nic nie pomogło a wcześniej nagrywał jakieś nieznane płytki bardzo dobrze.
Pomógło dopiero wgranie nowego orpgramowania nagrywarki. ;)

yativ 22.04.2006 20:16

Znalazłem

Znamałem sposób na Fiksacje
Dość drastyczny ale jest
Jak zrobie formata i zainstaluje od nowa system to przez jakies 2 miesiące działa. Teraz tez mi przestała działać (btw mam teac'a CD-W540E) NIe mam czasu na format i mam za dużo danych Jak zawsze nagrywa mi tylko CD-RW :help: :'( :(

esem 22.04.2006 20:36

Cytat:

Napisany przez yativ
Dość drastyczny ale jest
Jak zrobie formata i zainstaluje od nowa system to przez jakies 2 miesiące działa. Teraz tez mi przestała działać (btw mam teac'a CD-W540E) NIe mam czasu na format i mam za dużo danych Jak zawsze nagrywa mi tylko CD-RW :help: :'( :(

Spróbuj NIE nagrywać przy UDMA 2, tylko PIO4 a lepiej MW1 lub 2 :)

VIZZARD 22.04.2006 21:51

Cytat:

Napisany przez yativ
Dość drastyczny ale jest
Jak zrobie formata i zainstaluje od nowa system to przez jakies 2 miesiące działa.

WTF is "Znamałem"? :O ???

A co do tematu: to co napisałeś to się fachowo nazywa ROZWIĄZANIE W WERSJI TRIAL :taktak:

||

MagicOl 09.05.2006 12:14

Problem fiksacji sesji nadal nie został rozwiązany jak widzę. Tak naprawdę to nikt z was nie wie co jest powodem uwalania płytek DVD. Ja też nie wiem. Zauważyłem tylko, iż mój Pioneer DVR-109 uwala płytkę przy przejściu z zapisu Lead-in do zapisu ścieżki. (mam disk-at-ones i nie da się tego przestawić) Najdziwniejsze jest to, iż ostatnimi czasy nic nie zmieniałem w kompie (nie wgrywałem sterownikó, programów, nie zmieniałem konfiguracji itp.). Po prostu nagle z bliżej nie wyjaścionych przyczyn nagrywarka przestała poprawnie fiksować (zapisywać) sesję. O dziwo jak jej dałem symuluj i nagrywaj to jeszcze mi nagrała poprawnie jakieś 10 DVD i potem padła na amen.

Myślałem, iż problem wynika z czegoś innego niż nagrywarka, ale podpięcie do innego kompa nic nie dało. Teraz moja nagrywara leży w serwisie, zobbaczę co powiedzą.

Mam do was tylko jedną prośbę:
Jak piszecie o czymś to piszcie jak dla kogoś kto się nie zna na PC!!
Nie dajecie w ogóle linków do programów, które wykorzystujecie, czy innych narzędzi, które są potrzebne do rozwiązania problemów.
Przykład: Remix NVidii, sam musiałem sobie poszukać w sieci strony www.

Apropos, wie ktoś jak zrobić upgrage BIOSu karty graficznej??
(mam Leadteka Geforce2) Podajcie jakąś stornę z dobrym opisem.

Maciek

Chabrosek 03.01.2007 16:46

U mnie rozwiązanie jest proste: nagrywanie z małą prędkością.
Jeśli komuś wyskakuje bład niech skożysta z mojej metody :D

VIZZARD 03.01.2007 21:53

Cytat:

Napisany przez Chabrosek (Post 724252)
U mnie rozwiązanie jest proste: nagrywanie z małą prędkością.
Jeśli komuś wyskakuje bład niech skożysta z mojej metody :D

To niestety nie zawsze przyniesie oczekiwaną korzyść

Ale słownik ortograficzny na pewno tak :tak!:

:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:29.