Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czego uzywac do serfowania po www ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czego-uzywac-serfowania-po-www-28575/)

Zelea 16.12.2003 16:46

ale ja nie chce zapisac sobie hasel tylko same loginy a to przecierz roznica... nie ?? jak zapisze hasla to kazdy bedzie mogl mi wszystko sobie wlaczyc na komputerze jak mnie nie bedzie a tego wcale nie chce... :jezyk:

rozumiem w takim razie ze nie ma takiej mozliwosci... no nic to trudno nic strasznego w sumie... przyzwyczaje sie...

dzieki za info...

pozdro :peace:

cana 16.12.2003 14:51

autowpisywanie haseł? toć to wand :) czyli magiczny kijek

pozdrófka

Joe_Doe 16.12.2003 14:01

Autouzupelnianie w operze sluzy do adresow internetowych (tych, ktore wpisujesz w pasku adresowym). Nie wiem, czy sluzy to jeszcze do czegos ???
A co do logowania (jesli dobrze Cie zrozumialem): Opera ma opcje "Haslo", na glownym pasku, pomiedzy "Hotlista" i "Nowa" (w orginale nazywa sie to chyba "Magic Wand" ). Po wpisaniu loginu i haslo na jakiejs stronie powinno pokazac sie okienko wybierasz w nim "Zapamietaj haslo" (tak to sie chyba nazywalo). Podczas nastepnego logowania wystarczy nacisnac wspomniany przycisk "Haslo" lub - prosciej - kombinacje "Ctrl"+"Enter".

Zelea 16.12.2003 11:34

a ja odnosnie tego nieszczesnego "autouzupelnienia" mialem wlaczone caly czas a jednak nie mam tak jak by tej funkcji wlaczonej... na IE przydawala mi sie ona najbardziej np do wysylania sms'ow albo jak sie gdzies logowalem to loginy mialem odrazu do wyobru jak tylko kliknalem myszka w miejsce do jego wpisania odrazu rozwijalo mi sie male menu z mowlizowsciami jakie byly juz uzyte i do wyboru nie trzeba bylo niczego wpisywac tylko klik i juz... a teraz hm... ??

i co mam z tym fantem zrobic ?? na jakiej zasadzie dziala to "autouzupelnienie" ktore jest w operze moze Tutaj chodzi o cos innego ?? bo nie wiem co to robni naprawde... a jesli ma dzialac tak samo jak w IE to czemu nie dziala ??

cana 16.12.2003 10:51

@Kowalik, jak jest wtyczka do opery od flashget'a to trzeba ja wrzucić / ja osobiście używam leechget'z z miłym programowalnym pluginem i sobie tego downloadera chwalę/ ale chyba <zassaj flashgetem> w menu prawoklikowym nie da się uzyskać

Banana Coctail 16.12.2003 09:19

Ja preferuję Phoenix'a i Mozille

-Kowalik- 16.12.2003 04:19

no dobra, ja juz jestesmy przy problemach - co zrobic aby flashget podejmowal sciaganie z opery, jak zrobic aby po wcisnieciu prawego przycisku myszy pojawila opja "sciagnij przy pomocy flashgeta" ???

Joe_Doe 16.12.2003 03:03

Menu Plik->Preferencje->Mysz i klawiatura->Włącz rozwijalne autouzupełnianie

Zelea 16.12.2003 02:31

ja mam pytanie do uzytkownikow opery...

szukam i nie moge znalezc moze dlatego ze jestem juz zmeczony... albo nie wiem...

a moze nie ma...

chodzi mi o taka funkcje w operze jaka byla w IE "autouzupelnienie" jest takie cos ?? jak tak to prosil bym o namiar...

z gory dziekuje... :peace:

pozdro

-Kowalik- 10.12.2003 18:21

Cytat:

Napisany przez kraluk
Ja mam IE6 SP1 + wszystkie łatki. U mnie śmiga. Niechce mi się bawić z innymi przglądarkami, bo mój tato też korzysta z mojego /jego/ kompa. A on nie chce zbędnego softu na dysku.
Pozdro;)

Cos krecisz :klnie: Ostanio pisales ze instalujesz Linuxa, hmmm... wydaje mi sie ze z postawieniem systemu jest ZNACZNIE wiecej roboty niz z przegladarka. Nie chce mi sie wiec wierzyc zeby Twoj TATO ci na pozwolil a na zainstalowanie Opery juz nie. Blech...

Gorzala 10.12.2003 18:09

Cytat:

Napisany przez kraluk
Ja mam IE6 SP1 + wszystkie łatki. U mnie śmiga. Niechce mi się bawić z innymi przglądarkami, bo mój tato też korzysta z mojego /jego/ kompa. A on nie chce zbędnego softu na dysku.
Pozdro;)

Zbedny to jest raczej ie :P

kraluk 10.12.2003 17:52

Pozdro;)

prometeusz 10.12.2003 16:52

MAsz oczywiscie racje, lecz nie do konca.
Jezeli w panelu sterowania odpalisz "Java-Plugin" i tam w zakladce "browser" usuniesz odznaczenie MIE to przy korzystaniu z explorer-a i wejsciu na przyklad do ING nie odpali Ci sie Java Suna lecz ta ktora na nieszczescie dziala dobrze czyli microsofu.
To nie znaczy wcale ze popieram M$ jest dokladnie na odwrot, a na dodatek tego dodam ze poza winda na codzien korzystam glownie z systemu firmy microsystems, niestety tylko w pracy.

-Kowalik- 10.12.2003 16:39

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
to czesto slyszany tekst - choc niestety ludzie nie maja tyle odwagi zeby przyznac ze oceniaja cos czego nie widzieli i twierdza o nowej operze to co mozna bylo powiedziec o starej
i potem krzyki ze opera jest BE, ze sie strony nie laduja - kurcze - to tak jakby mowic ze 'jest zimno na swiecie' zyjac od roku na pustyni ale pamietajac ciagle syberyjskie zimy... ludzie, miejcie litosc, SPRAWDZCIE o czym mowicie...

ciesze sie ze ty sprawdziles :) bo malo kto od nowej opery ucieka :)

opera sie bardzo zmienila (dotyczy to takze mozilli - pierwsze wersje mnie odrzucaly - te nowe po prostu nie sa w moim typie - bo funkcjonalnosc mi calkowicie odpowiada)

Nie wiem jaka Oppera byla wczesniej. Czytajac Wasze posty o tym ze Opera jest taka i taka i taka, ma to tamto i tamto... W koncu ja zainstalowalem. Od 2 tyg. jestem uzytkownikiem tej WILKIEJ przegladarki. IE uzywam, niektore strony po prostu nie chodza na Operze :( Tak jak SID napisales wczesniej, ludzie nie probuja jej po prostu z lenistwa, to prawda. Opera jest swietna pod KAZDYM wzgledem. Juz niechetnine wlaczam IE o nie ;)

Pozdrawiam :)

Majonez 10.12.2003 16:27

Cytat:

Napisany przez prometeusz
A ja bym do tego jeszcze dodal, ale pamietajcie ze dopiero co poznaje opere ze zauwazylem iz to jak sie ma przedstawiac ma oczywiscie bardzo duzo wspolnego z java Suna. Jak sie ustawi na opera to java nie wystartuje, bo w ustawieniach jawy kiedy ma sie uruchamiac mozna wubrac tylko IE, Netscape i Mozille.
I jak da sie w operze przedstawiaj sie jako opera to wtedy nie wszystkie strony laduja sie dobrze,(netscape-a niestety nie mozna wybrac bo opera nie ma go na liscie ) gdyz nie startuje wtedy java.
Wiec najlepiej wg mnie wybrac Mozille, no i oczywiscie w Javi tez Mozille, bo jak trzeba czasami skorzystac z IE i jego Virtualnej maszyny to wowczas nie zaladuje sie java Sun-a lecz Microsoftu.

Zaznaczam ze to sa tylko moje spostrzerzenia - wcale nie mowie ze jest tak na 100%

prometeusz

gdyby opera nie wspolpracowala z java od sun'a to opera software nie robila by pakietu instalacyjnego z java a tylko bez

jak zainstalujesz jave sun'a to z tego co ja wiem IE takze z niej korzysta a nie z javy od M$

prometeusz 10.12.2003 12:17

Cytat:

szkoda - na pewno jedna z bet 7.20 miala takie cos... powinni to zmienic

w zaleznosci od trybu identyfikacji niektore strony wyswietlaja sie inaczej

a co zmieni? ignoranci nie beda sie juz mogli podpierac toba jako userem IE - i moze coraz wiecej osob uzna ze warto jednak tez popatrzec na opere i pisac stronki z mysla o tej przegladarce - a nie traktowac nas jako marginesu spoleczenstwa (szacunkowo 40% userow opery jedzie na 'identyfikuj jako IE' :( )

A ja bym do tego jeszcze dodal, ale pamietajcie ze dopiero co poznaje opere ze zauwazylem iz to jak sie ma przedstawiac ma oczywiscie bardzo duzo wspolnego z java Suna. Jak sie ustawi na opera to java nie wystartuje, bo w ustawieniach jawy kiedy ma sie uruchamiac mozna wubrac tylko IE, Netscape i Mozille.
I jak da sie w operze przedstawiaj sie jako opera to wtedy nie wszystkie strony laduja sie dobrze,(netscape-a niestety nie mozna wybrac bo opera nie ma go na liscie ) gdyz nie startuje wtedy java.
Wiec najlepiej wg mnie wybrac Mozille, no i oczywiscie w Javi tez Mozille, bo jak trzeba czasami skorzystac z IE i jego Virtualnej maszyny to wowczas nie zaladuje sie java Sun-a lecz Microsoftu.

Zaznaczam ze to sa tylko moje spostrzerzenia - wcale nie mowie ze jest tak na 100%

prometeusz

woitas 10.12.2003 10:31

Ilość załączników: 1
zgadza sie.
z doswiadczenia wiem, ze autorzy stron blokuja wejscia uzytkownikom opery, gdyz doskonale zdaja sobie sprawe z tego, iz dzielo ich zycia nie jest zgodne ze standardem html i wystepuja problemy na przegladarkach innych niz internet explorer.

mam taka zasade: jesli ktos ma mnie gdzies, to vice versa.

ponizej przedstawiam screen z mojej operki:

Majonez 10.12.2003 04:04

i to jest niestety smutna prawda - ale rozumiem tez podejscie tworcow opery
skoro niektorzy "webpartacze" identyfikuja przegladarke i na tej podstawie daja dostep do strony - co jest w ogole chore tak na maksa ze nawet nie wiem z czym to porownac

najglupsze jest to ze przewaznie strona dziala w operze lepiej niz w ie heh

-Sid-The-Rat=> 09.12.2003 21:00

szkoda - na pewno jedna z bet 7.20 miala takie cos... powinni to zmienic

w zaleznosci od trybu identyfikacji niektore strony wyswietlaja sie inaczej

a co zmieni? ignoranci nie beda sie juz mogli podpierac toba jako userem IE - i moze coraz wiecej osob uzna ze warto jednak tez popatrzec na opere i pisac stronki z mysla o tej przegladarce - a nie traktowac nas jako marginesu spoleczenstwa (szacunkowo 40% userow opery jedzie na 'identyfikuj jako IE' :( )

eloise 09.12.2003 20:39

Cytat:

a ie traci i traci... (coraz wyrazniej widac to w netowych rankingach (chyba dlatego ze od ktorejs wersji opera defaultowo identyfikuje sie jako opera a nie ie

eno - mam wersje 7.22 i defaultowo jest ustawione "przedstawiaj się jako MSIE 6.0" ???

co dla szrego człowieczka się zmieni jeśli będzie się przedstawiała jako Opera?

-Sid-The-Rat=> 09.12.2003 19:45

kolejny nawrocony :)

jak ostatnio patrzylem na jakas ankiete na jednym z wiekszych zagranicznych forumow - to tam juz ponad 30% uzywa opery! a forum nie jest czysto komputerowe (tematem jest historia) podobnie mozilli - a ie traci i traci... (coraz wyrazniej widac to w netowych rankingach (chyba dlatego ze od ktorejs wersji opera defaultowo identyfikuje sie jako opera a nie ie - na dodatek mozna przegladarke zidentyfikowac tez inaczej, pewniej (bez latwej mozliwosci podszywania sie)

i mam nadzieje ze zdechnie

Kasprzak 09.12.2003 19:34

a ja tez ostatnio zaczalem testowac Opere!
I stwierdzam ze przegladarka jest swietna.Szybka i ciekawie wyglada!Ogolnie cool!Tylko pare opcji mnie wnerwia,problemy z JScrptem czasami (nie moge dojsc dlaczego nie pojawia sie menu na mojej stronce pod Opera ale to z braku czasu) i te podpisy pod ladujacymi sie obrazkami!A ta to Opera jest super, te akcje myszka,zakladki...miodzio

cinma 09.12.2003 18:41

Cytat:

Napisany przez woitas
znalazlem.
plik znajduje sie w katalogu glownym programu.
u mnie nazywa sie: OUsr600.dat

u mnie tak samo :)
dzieki, moze sie przydac

pozdrawiam

woitas 09.12.2003 14:22

Cytat:

Napisany przez woitas
chyba nie, bo opera na nowym systemie tez jest zarejestrowana. wiec musi to byc gdzies w plikach z profilu

znalazlem.
plik znajduje sie w katalogu glownym programu.
u mnie nazywa sie: OUsr600.dat

Majonez 09.12.2003 13:38

Cytat:

Napisany przez Smartek
Przepraszam, napisalem "imo - moim zdaniem" i "ofkorz - oczywiscie" wiec to tylko moje zdanie :P, niech inni sadza inaczej ;)
pozdro ;)

imo ofkorz nie zauwazylem bo moje patrzalki jakos automatycznie omijaja te slowka i skroty ;p

ale imo uzyles niezbyt dobrze dobranej kombinacji slow imo powinno wygladac to tak

----------------------------------------------------------------------------
Opera rzadzi, niedawno testowalem MyIE2 i imo ofkorz jest to shit
POLECAM Opere
pozdro ;p

Smartek
----------------------------------------------------------------------------

podejrzewam ze tak to mialo wygladac po prostu zlosliwy chochlik przemieszal ci slowa w poscie

pozdrawiam

-Sid-The-Rat=> 09.12.2003 09:34

Cytat:

Napisany przez prometeusz
Dziwne, wiem ze jakis czas temu - wydaje mi sie ze kilka lat - mialem juz opere i nie bylem z niej zadowolony.

to czesto slyszany tekst - choc niestety ludzie nie maja tyle odwagi zeby przyznac ze oceniaja cos czego nie widzieli i twierdza o nowej operze to co mozna bylo powiedziec o starej
i potem krzyki ze opera jest BE, ze sie strony nie laduja - kurcze - to tak jakby mowic ze 'jest zimno na swiecie' zyjac od roku na pustyni ale pamietajac ciagle syberyjskie zimy... ludzie, miejcie litosc, SPRAWDZCIE o czym mowicie...

ciesze sie ze ty sprawdziles :) bo malo kto od nowej opery ucieka :)

opera sie bardzo zmienila (dotyczy to takze mozilli - pierwsze wersje mnie odrzucaly - te nowe po prostu nie sa w moim typie - bo funkcjonalnosc mi calkowicie odpowiada)

Smartek 09.12.2003 09:28

Cytat:

Napisany przez Majonez
zuwaz ze nikt wczesniej nie napisal ze myie2 to shit za to ty wykazales sie brakiem jakiejkolwiek tolerancji na odmienne opinie

zanim nastepnym razem wyskoczysz z czyms takim to dwa razy sie zastanow nad wcisnieciem wyslij

Przepraszam, napisalem "imo - moim zdaniem" i "ofkorz - oczywiscie" wiec to tylko moje zdanie :P, niech inni sadza inaczej ;)
pozdro ;)

-Sid-The-Rat=> 09.12.2003 08:19

tu nie ma wojny - tu kroluje opera :D

cinma 09.12.2003 03:44

no nie! kolejne forum, ktore nie moze sie obejsc bez wlasnej wojny przegladarkowej? czy koniecznie trzeba?

Majonez 09.12.2003 02:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
MyIE2 rzadzi, niedawno testowalem opere i imo ofkorz jest to shit :)
POLECAM MyIE2
pozdro ;)

zuwaz ze nikt wczesniej nie napisal ze myie2 to shit za to ty wykazales sie brakiem jakiejkolwiek tolerancji na odmienne opinie

zanim nastepnym razem wyskoczysz z czyms takim to dwa razy sie zastanow nad wcisnieciem wyslij

ThanatoS 09.12.2003 00:48

Hmm, taki kochany ten IE a nie wiecie ze ma prblemy z szyfrowaniem danych w bankach internetowych (ma backdora). Mozilla i Opera nie ma tego problemu.

przemas 08.12.2003 21:05

pierwszy raz sie spotykam z taka opinia. czy przez Ciebie przemawia ******* czy przekora?

-Sid-The-Rat=> 08.12.2003 19:06

smartek - normalnie taki z ciebie rozsadny chlopak - a teraz pie.. jak potluczony :)
<joke>

myie to jest ie - tylko ladniejsze - ale tak samo glupie - i te same dziury w systemie - milego uzywania

Smartek 08.12.2003 18:56

MyIE2 rzadzi, niedawno testowalem opere i imo ofkorz jest to shit :)
POLECAM MyIE2
pozdro ;)

woitas 08.12.2003 18:34

Cytat:

Napisany przez cinma
wpisales lewego seriala i sumienie ruszylo ;)
trzeba bedzie grzebac w rejestrze (chyba) - regedit.exe -> Ctrl+F -> 'Opera'

-------------
a tak na marginesie, to poza przegladarka (ofkors Opera, zyjemy razem juz od ponad roku bez zadnych zgrzytow :) ) to jako utils do netu uzywam:
- download manager: FlashGet (mimo wszystko ma wiecej opcji i mozliwosci niz ten z Operki)
- klient poczty: The Bat!
- cos do ftp: FlashFXP (ale szukam czegos lepszego, co polecacie?)
(- jesli ktos korzysta z ssh to PuTTy i WinSCP)

chyba nie, bo opera na nowym systemie tez jest zarejestrowana. wiec musi to byc gdzies w plikach z profilu

kizio 08.12.2003 18:03

A ja tam jade na MyIE 2 i dobrze mi z tym. Ale chyba spróbuje operki :)

przemas 08.12.2003 16:52

a od flashFXP nie znalazlem nic lepszego

cinma 08.12.2003 14:59

Cytat:

Napisany przez woitas
jak WYREJESTROWAC opere, zeby byla ad-ware?

wpisales lewego seriala i sumienie ruszylo ;)
trzeba bedzie grzebac w rejestrze (chyba) - regedit.exe -> Ctrl+F -> 'Opera'

-------------
a tak na marginesie, to poza przegladarka (ofkors Opera, zyjemy razem juz od ponad roku bez zadnych zgrzytow :) ) to jako utils do netu uzywam:
- download manager: FlashGet (mimo wszystko ma wiecej opcji i mozliwosci niz ten z Operki)
- klient poczty: The Bat!
- cos do ftp: FlashFXP (ale szukam czegos lepszego, co polecacie?)
(- jesli ktos korzysta z ssh to PuTTy i WinSCP)

woitas 08.12.2003 13:38

mam pytanko z innej beczki:

jak WYREJESTROWAC opere, zeby byla ad-ware?

mam ustawienia jeszcze z xp, no i problem.
wywalam wszystkie lewizny z kompa.

prometeusz 08.12.2003 13:18

A ja do tej pory na explorerze 6.
J jak poczytalem sobie jak zachwalacie opere to postanowilem sprobowac.
Jestem mile zaskoczony, teraz by wejsc na formu cdr-info nie musze jiz tyle czekac.
Dziwne, wiem ze jakis czas temu - wydaje mi sie ze kilka lat - mialem juz opere i nie bylem z niej zadowolony.
A co do m-bankow to do mojego ING nie moge przez opere, lecz prze explorera w dalszym ciagu - male utrudnienie, ale jak czesto korzystam z tego polaczenia.

prometeusz

cana 08.12.2003 10:47

opera mozilla dwa bratanki ) ....

ThanatoS 08.12.2003 10:24

A ja polece mozille hehe, dlugo na tym jade.

-Sid-The-Rat=> 08.12.2003 07:03

i rownie reklamujacy watek stad:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ery+nad+reszta

przemas 08.12.2003 02:48

acha i jeszcze bardzo reklamujacy watek z frum opery
klik!

przemas 08.12.2003 02:39

serio mówisz czy żartujesz, a może nie miałes nic wspolnego z opera ?
przeczytaj chociaz to
a jak cie zainteresuje to pogrzeb na tej stronie, zainstaluj, zapytaj
do zlego bym cie tak nie przekonywal :zeby:

Ziele 08.12.2003 02:25

Ja mam IE i jakoś nie widze powodów dla jakich miałoby się to zmienić ;)

przemas 08.12.2003 02:02

i tak oto zelea stal sie szczesliwym czlowiekiem :zeby:

Zelea 08.12.2003 01:47

zostalem przekonany na rzecz opery zamiast IE 6.0 ;)

wielkie dzieki :) hehe

przemas 07.12.2003 23:50

a jak juz Ci bardzo banerek przeszkadza to mozna tak pokombinowac ze go nie bedzie widac podczas surfowania.

-Sid-The-Rat=> 07.12.2003 23:48

opera jest ad-ware - ma bannerek na ktorym od czasu do czasu cos sie wyswietla - mozna ja naturalnie scrackowac - ale to po prostu wstyd to zrobic
mozna tez kupic - zdecydowanie jestem blizej tego zachowania

mozna tez bezplatnie i bez ograniczen uzywac z bannerkiem

polecam zawsze najnowsza oficjalna (nie bete!) wersje

Zelea 07.12.2003 23:44

czy opera jest freeware'em ?? czy tez nie ?? bo niestety nie wiem przyznaje sie bez bicia ;) i najlepsza ostatnia wersja ?? czy moze polecacie jakas inna szczegolnie moze jakos lepiej udana ??

pozdro :)

i dzieki wielkie za info :)

_Neoo_ 07.12.2003 23:15

Cytat:

Napisany przez Clackier
Wada: brak obslugi stron e-bankow.

U mnie m-Bank śmiga bez żadnych problemów, nie wiem jak inne banki.

BTW Też używam Opery do celów wymienionych przez Sida, tylko coś mi nie chce wysyłać maili, ale przy częstotliwości wysyłania ich przezemnie nie jest to takie uciążliwe ;) Chociaż fajnie by było gdyby zechciało działać :)

Clackier 07.12.2003 23:10

Wg mnie najlepsza jest opera, szybka, mala, fajne skiny. Podoba mi sie modul do sciagania plikow.
Wada: brak obslugi stron e-bankow.

przemas 07.12.2003 23:08

opera... i wszystko jasne :zeby:
no chyba ze chcesz cos w real'u lub w quicktimie ogladac to trzeba pluginy zapodac
instalka z java w zupelnosci wystarczy

-Sid-The-Rat=> 07.12.2003 23:04

chodzi ci o przegladarke? opera!
do tego pluginy macromedii ktore ci i tak sie same beda chcialy zalozyc (ja prawie pol roku jechalem bez tego)
java naturalnie z instalki opery (czyli prawdziwa mala czarna a nie jakies MS g.no)
i to wszsytko
do sciagania plikow - opera - nie wiem czego mozna chciec wiecej
ja do poczty nawet uzywam opery - ale to juz przesada

Zelea 07.12.2003 23:01

czego uzywac do serfowania po www ??

czego uzywacie i co polecacie... z programow do jaknajszybszego i bezproblemowego dzialania internetu a konkretnie serfowania po stronach www...
chodzi mi glownie ale nie tylko o to co instalujecie zeby dzialaly wszystkie te strony ktore potrzebuja macromedi i javy i pewnie wielu jeszcze innych rzeczy... bo stawiam nowy system i juz nie na czasie jestem a mi sie cos ostatnio duzo stron nie otwiera w pelni...

i jesli to nie problem mozecie rzucic jakimis linkami odrazu ;)

dzieki wielkie pozdro :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04.