![]() |
Chyba wezmę to: MAXTOR U133 7200 obr/min 8MB cache
Miał ten dysk należeć do mnie, ale kupuję kyzynkom, bo ciotka mi dała kase. :zeby: |
Cytat:
Polecalbym CAVIAR'a lub MAXTOR'a . SEAGAT'y mialem dwa i padaly po 1/2 roku Teraz mam MAXTORA i odpukac w niemalowane - trzyma sie. SEAGAT'y sa ciche to fakt ale zastanow sie czy nie wybrac tych 2 w/w na poczatku. POzdrawiam |
Wypowiedź sprzedawców w sklepie:
"Caviary sypią się jak domy w Afganistanie" (a mają dużo tych dysków) No i stało się, na nowej 80 chodzi poprawnie tylko pierwsze 20GB |
a ja mam od niedawna WD CAVIAR 7200 8MB cache i nie mam co narzekac... faktycznie jest ciut glosniejszy ale ja nie zauwazam roznicy... bo zawsze jakas muzyczka leci w glosniczkach... :)
ja polecam wlasnie WD :) pozdro |
Miałem dwa razy Seagata 60GB (wymieniałem przez bady), po czym jako trzeci dysk dali mi WD Caviar 60GB. Chodzi do teraz (puk puk puk) :-) 0 badów. Jest natomiast głośniejszy od Seagata. Ale czy tyle straconego czasu i nerwów jest warte tych paru dB? :-) Wg mnie NIE!
|
Samsung... oj joj joj, mam znajomego na serwisie w hurtowni, jedne najszesciej serwisowane dyski to wlasnie samsungi. Dyski tej firmy zreszta zawsze nie nalezaly do najlepszych.
Osobiscie polecalbym WD CAVIAR 7200 8MB cache - bardzo szybki i nieawaryjny. W pracy sa 4 kompy na nich oraz serwer chodzady non stop i sam mam taki w domu - jednym slowem zero problemow. Na serwis jak narazie nie trafil zaden. Seagate byly kiedys dobre, teraz padaja (ale sporo mniej niz Samsung), pozatym wydajnoscia ustepuja WD juz nie mowiac o gwarancji (1 rok vs 3). Sam zreszta mialem Barracude IV ktora padla, paru moim znajomym tez sie to zdarzylo. Nowe Seagaty nie sa wcale lepsze... nie wiem co sie z ta firma stalo ??? Duzy plus to taki ze te dyski naprawde sa ciche, ale po dlugim czasie tez juz zaczynaja halasowac, ale nie tak bardzo jak innych producentow. |
Właśnie! Jak pisze esem...taka dyskusja była niedawno i to niejedna. Jedną zakładałem ja :)
I jeszcze taka sprawa? Są 80GB Samsunga z 8MB cache?? :ysz: Ostatnio chłopaki podpowiadali mi że nie ma. Też niedługo stanę się posiadaczem "osiemdziesiątki" i mój typ pada na Samsunga! P.S. Looknij też na tą moją dyskusje ("Samsung 80GB, ale jaki?") tam fajnie się loodzie wypowiadali. |
I też pisanie takich wypowiedzi: ja mam dysk już 3 lata i nie mam z nim problemów, więc polecam ci "tą" markę. To jakieś nieporozumienie, przecież te 3 lata dużo zmieniają.
|
Nie licytujecie się jak...
Już tą złotą myśl kiedyś napisałem: z HDD jak z babą: jak trafisz: albo masz szczęście albo nie. I nieważny producent, kraj pochodzenia, nr serii i cokolwiek ktokolwiek wymyśli i czymkolwiek by się tutaj niewychwalał. Tak naprawdę liczy się wyłącznie gwarancja (w latach). 8) |
SEGATE extra firma jeszcze zaden dysk mi nie padl ;) najstarszego katuje juz 3 lata ;)
|
A czemu nie skorzystasz z opcji SZUKAJ. Identyczna dyskusja była parę dni temu. 8)
|
Ja bym polecił WDC. Mam teraz ten dysk 20GB i mogę tą firmę polecić.
Pozdro;) |
, ale jeden gościu napisał: Mam ten dysk od 5 miechow i jest bardzo cichy, szybki ale nie polecam go dla osob kopjujacych duze pliki itp. czeste błedy CRC .. nawet na stronie Maxtora sa jakies poprawki ale to i tak nic nie daje.[/QUOTE]
Pierdoły pisze i to straszne. Tyle Maxtorów przeszło mi przez łapy, kopiowały filmy po 100GB i więcej, jakie błędy CRC ? Chyba dopiero zaczyna zabawy z kompami. |
Wiecie co... Tak se przegladałem wypowiedzi ludzi na www.komputronik.pl i moge stwierdzić, że Seagaty nie są rewelacyjne, często się psują. WD są nawet głośne, ale też wystepują problemy podobne do Seagaty, ale w mniejszym stopniu. Co do Maxtorów jest najmniej minusów, ale jeden gościu napisał: Mam ten dysk od 5 miechow i jest bardzo cichy, szybki ale nie polecam go dla osob kopjujacych duze pliki itp. czeste błedy CRC .. nawet na stronie Maxtora sa jakies poprawki ale to i tak nic nie daje.
|
Głośniejsze niż Seagate Barracuda 7. Mnie to akurat rybka bo wydajność mają za***istą. :)
|
Czyli Maxtory są głośne?
|
Od zawsze śmigam na Maxtorach. Jak nie jesteś wyczulony na dzwięk głowic to polecam z czystym sumieniem. Średni transfer odczytu na HD Tach wychodzi 49MB/s. Dla mnie rewelacyjne dyski. Oczywiście tylko 7200 z 8MB Cachem ;)
|
Moje typy to Seagate Barracuda i WD Caviar - w tej kolejnosci
|
rowniez jestem podobnego zdania co Yahol.
Dyski bardzo sie poprawily.Znajomy chwiali sobie. Jednak jak zwykle Barracuda rowniez sie nadaje |
Przez dlugi czas uzywalem dyskow Caviara (ok 6 lat) i nie mialem z nimi zadznego problemu poprostu te dyski sa :spoko:. Od dwoch lat mam Seagate i chodzi jak burza zero problemow. Do Samsung'ow nie mam przekonania nie wiem czemu, a dyskach firmy Maxtor sie nie wypowiem bo nie mialem znimi nic do czynienia.
|
No to ja jestem w mniejszosci:
-polecam Samsunga, ostatnio baaaardzo sie poprawil i w przeciwienstwie do Maxtora I Seagate zaden nie padl w ciago ostatniego 1/2 roku. |
Ja słyszałem, że baracudy już nie są takie dobre jak przedtem, choć są bardzo ciche. Teraz to ludzie polecają WDC.
|
Musisz zwracać uwagę na długość gwarancji najlepiej 3 lata
Samsung - nie polecam, miałe z nimi kłopoty Barracuda - jedne z cichszych dysków na łożyskach olejowych najwięcej kompów złożyłem na barracudach i WD Caviar - bez reklamacji. do Maxtora jakoś nie mam przekonania - ale może się mylę generalnie dyski z tego segmentu są porównywalne i sugerował bym się ceną i długością gwarancji Sugerował bym barracude lub WD Caviar |
Jaki dysk twardy 80GB wybrać?
Jaki dysk twardy 80 GB wybrać?
WD CAVIAR 7200 8MB cache MAXTOR 133 7200 8MB cache SEAGATE BARRACUDA 8MB cache serii 7 SAMSUNG 7200 8MB cache Proszę o konkretne opinie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:48. |